Bästa Multivitamin 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Stor genomgång av multivitamintillskott i kapsel, tablett- och flytande form för män, kvinnor och barn.
Multivitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Vitamins Core Vitamins
Pris
119 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Female Vitamins Core Female Vitamins
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Vitamins Man Core Vitamins Man
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,4 Healthwell MultiVitaminer Healthwell MultiVitaminer
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,2 Mivitotal Plus Mivitotal Plus
Pris
199 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Multivitamintillskott är en viktig del av många människors hälsorutiner och har som syfte att komplettera och balansera den dagliga kosten. Dessa tillskott innefattar en kombination av essentiella vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, vilka bidrar till att upprätthålla en optimal kroppsfunktion och främjar välbefinnandet. I en värld där stress, oregelbundna måltider och bearbetad mat blivit allt vanligare, kan multivitamintillskott vara en hjälpande hand för att säkerställa att kroppen får alla nödvändiga näringsämnen.

Vi har beställt hem och testat 31 olika multivitamintillskott och bäst av alla blev Core Vitamins. Det är ett mycket prisvärt multivitamintillskott som innehåller över 20 olika vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Läs mer om alla 10 testvinnare i samtliga kategorier i den här artikeln. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 10 bästa multivitamin 2024

 1. Core Vitamins Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Female Vitamins Bästa för kvinnor: 4,5/5
 3. Core Vitamins Man Bästa för män: 4,5/5
 4. Healthwell MultiVitaminer Bästa för äldre: 4,4/5
 5. Mivitotal Plus Bästa flytande: 4,2/5
 6. Hjärtats Barn Multivitamin tuggtablett med jordgubbsmak Bästa för barn: 4,1/5
 7. Alpha Plus KvinnaVital Bästa för kvinna 50+: 4,1/5
 8. Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st Bästa för kvinna 60+: 4,1/5
 9. Healthwell Multivitamin Vegan Bästa veganska: 4,0/5
 10. Hjärtats Multivitamin Sport 100 st Bästa för träning: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: Core Vitamins

  Vegetabiliska kapslar lämpade för dig med en aktiv livsstil.
  4,7
  Innehåll
  4,7/5
  Användning
  4,5/5
  Effekt
  4,7/5
  Pris
  4,8/5
  Kundbetyg
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Båda
  • Pris / tablett: 1,98 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Storlek: 60 kaps
  core vitamins 1 core vitamins 2 core vitamins 3

  För dig som vill ha multivitaminkapslar med ett extra högt koncentrat av vitaminer och mineraler är detta ett mycket bra val. Om du till exempel tränar hårt eller har en aktiv livsstil kan tillskottet passa dig bra. Kapslarna tas en gång om dagen och alltid i samband med måltid. De är lätta att svälja, bland annat tack vare sin glatta yta.

  I tillskottet ingår alla viktiga vitaminer, flera mineraler och spårämnen som kroppen behöver. Dessa är till exempel vitamin A, B, C, D och E, liksom järn, magnesium, zink, jod och koppar. Core Vitamins är också rik på antioxidanter och innehåller mjölksyrabakterier som hjälper mage och tarmar genom att bidra till en frisk tarmflora. På så vis hjälper det matsmältningen och förmågan att ta upp näring från kosten förbättras. Med tanke på att tillskottet har ett så pass bra pris och att det är mer än "bara" ett multivitamin, ser vi inga hinder med att utse det till "bästa multivitamin". 

  Vårt tests "bästa multivitamin" var utan tvekan Core Vitamins. Balansen mellan mängd, pris och extra tillskott är oslagbar. Vi gillar särskilt att den är berikad med probiotika och flavonoider. En oerhört mångfacetterad multivitamin.

  Fördelar

  • 4.8 / 5 kundbetyg
  • Mycket uppskattad produkt
  • Rik på mjölksyrabakterier

  Nackdelar

  • Ej lämpligt för veganer (animaliskt kapselskal)
  Produkten finns att köpa här:
  119 kr
  119 kr
 2. 2. Bästa för kvinnor: Core Female Vitamins

  Tillskott framtaget för kvinnors övergripande hälsa med fokus på bland annat järn, D-vitamin och mjölksyrabakterier.
  4,5
  Innehåll
  4,6/5
  Användning
  4,4/5
  Effekt
  4,4/5
  Pris
  4,5/5
  Kundbetyg
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Kvinna
  • Pris / tablett: 1,91 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Storlek: 120 kaps
  core female vitamins 1 core female vitamins 2 core female vitamins 4 core female vitamins 3 core female vitamins 5

  Om du letar efter ett multivitamintillskott som är väl anpassat för aktiva kvinnor, men även för kvinnor i allmänhet, är Core Female Vitamins ett bra val. Tillskottet innehåller så gott som alla viktiga vitaminer och de flesta mineralerna. Du får dessutom ett tillskott av hälsosamma mjölksyrabakterier, som främjar tarmfloran. En anledning till att detta multivitamin är anpassat för mer aktiva kvinnor är att det, förutom vitaminerna och mineralerna, även innehåller rosenrot och pantotensyra. Dessa har bland annat energihöjande egenskaper.

  Eftersom vi förbrukar större mängder vitaminer och mineraler när vi tränar, kan det vara bra att ta ett multivitamintillskott för att fylla på kroppens depåer. Vi anser att Core Female Vitamins har en bra kombination av välgörande ämnen, vitaminer, mineraler och spårämnen. Priset är dessutom mycket rimligt och en burk räcker i cirka 2 månader, vid rekommenderad dagsdos. Sammantaget betraktar vi detta multivitamin som ett mycket bra val för dig som kvinna, oavsett aktivitetsnivå. Core Female Vitamins utnämns alltså till "bästa multivitamin för kvinnor".

  Vi kom fram till att "bästa multivitamin för kvinnor" var Core Female Vitamins. Utöver extra tonvikt på järn har produkten även berikats med rosenrot och probiotika. Vi gillar att den verkligen ger valuta för pengarna.

  Fördelar

  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Mycket populär produkt
  • Med energigivande rosenrot

  Nackdelar

  • Lite dyrare dagsdos
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 3. 3. Bästa för män: Core Vitamins Man

  Mångsidigt vitamin- och mineraltillskott som fokuserar på de ämnen som män behöver extra utav.
  4,5
  Innehåll
  4,6/5
  Användning
  4,5/5
  Effekt
  4,4/5
  Pris
  4,4/5
  Kundbetyg
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Man
  • Pris / tablett: 1,91 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Storlek: 120 kaps
  core vitamins man 3 core vitamins man 4 core vitamins man 1 core vitamins man 5 core vitamins man 2

  Core Vitamins Man är en multivitaminprodukt som är skräddarsydd för den manliga hälsan. Tillskottet innehåller utöver de flesta viktiga vitaminer och mineraler även nyttiga ämnen för tarmfloran. Detta bidrar till en förbättrad matsmältning och ämnesupptagningsförmåga. Det rekommenderade intaget av kapslar är två om dagen. Dessa ska du ta i samband med en måltid för att ämnena ska absorberas så bra som möjligt i kroppen.

  core vitamins man

  För män som är aktiva, och bland annat tränar, är Core Vitamins Man ett väl anpassat multivitamintillskott. Genom att vitaminerna och mineralerna huvudsakligen kommer från frukter och grönsaker gör det tillskottet till en naturlig produkt. Upptagningsförmågan i kroppen kan på så vis också underlättas. En annan fördel med tillskottet är att det innehåller ämnen såsom PABA. Detta gör det lättare för kroppen att tillgodose sig de olika vitaminerna som kapslarna innehåller. Nackdelen med multivitamintillskottet är att det kan vara svårt att få i sig exakt de vitaminer och mineraler som du kan anse dig ha ett större behov av. Core Vitamin Man passar alltså bäst för den som endast tar ett tillskott och därmed vill ha en bred spridning av olika ämnen, vitaminer och mineraler. 

  Eftersom Core Vitamins Man innehåller en väl avvägd sammansättning av olika ämnen för den aktiva mannen, utser vi den som "bästa multivitamin för män".

   

  Som testets "bästa multivitamin för män" stack Core Vitamins Man ut ur mängden. Som övriga produkter från Core är mervärdet stort. Rekommenderad dos tillgodoser med råge dagliga rekommenderade intaget, och tillskottet av enzym och mjölksyrabakterier säkerställer hög biotillgänglighet.

  Fördelar

  • 4.7 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Vitaminer från frukt och grönt
  • Optimal för aktiva män

  Nackdelar

  • Lite dyrare dagsdos
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 4. 4. Bästa för äldre: Healthwell MultiVitaminer

  Svensktillverkad kapsel som även innehåller Q10.
  4,4
  Innehåll
  4,7/5
  Användning
  4,4/5
  Effekt
  4,7/5
  Pris
  4,1/5
  Kundbetyg
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Båda
  • Pris / tablett: 2,21 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Storlek: 90 kaps
  healthwell multivitaminer 2 healthwell multivitaminer 3 healthwell multivitaminer 5 healthwell multivitaminer 4 healthwell multivitaminer 1

  Det här är ett klassiskt kosttillskott från Healthwell som bidrar till en god ork och allmänhälsa för dem som tar det. Förutom de vanligaste vitaminerna och mineralerna innehåller den här produkten också PABA och kokosolja, som båda hjälper upptaget av dem, och man har även tillsatt B-vitaminer som stimulerar ämnesomsättningen och cellernas funktioner.

  För att hjälpa kroppens naturliga avgiftningsprocess innehåller produkten bioflavonoidkomplex som är ett antal antioxidanta komponenter.

  MultiVitaminer är en utmärkt produkt för vegetarianer då man tillverkat kapslarna av cellulosa och kokosolja, och man behöver bara ta en kapsel om dagen. En väl sammansatt produkt som ger energi, ork och ett stärkt immunförsvar.

  Vi kom fram till att testets "bästa multivitamin för äldre" som tillskott var Healthwell MultiVitaminer. En mångfacetterad produkt berikad med högst relevanta enzymer för allmänt välmående. Med högt innehåll av vitamin B6, B12 och D-vitamin som är särskilt gynnsamt för äldre.

  Fördelar

  • Innehåller vanliga vitaminer och mineraler.
  • Innehåller PABA och kokosolja för bättre upptag.
  • Stimulerar ämnesomsättningen med B-vitaminer.
  • Hjälper kroppens naturliga avgiftningsprocess.
  • Lämplig för vegetarianer.

  Nackdelar

  • Endast en kapsel per dag (kan vara otillräckligt för vissa).
  • Inga specifika vitaminer för ögons hälsa.
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
  199 kr
 5. 5. Bästa flytande: Mivitotal Plus

  Komplett multivitamin och multimineral med lagom dos och väldigt god smak
  4,2
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,0/5
  Effekt
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Båda
  • Pris / tablett: 3,02 kr
  • Tabletter / dag: 15 ml
  • Storlek: 1000 ml

  Tycker du att det är besvärligt med kapslar och tabletter? Letar du efter ett tillskott med vitaminer och mineraler som kommer i flytande form? Då är Mivitotal Plus ett populärt och klassiskt kosttillskott som kan vara perfekt för dig. Tillskott i flytande form kan du till exempel blanda i smoothies och det är också enklare att anpassa dosen som du vill.

  Den här produkten har funnits med länge och fortsätter att vara populär. En anledning är att blandningen av vitaminer och mineraler är komplett. En matsked, det vill säga 15 ml, innehåller 19 stycken vitaminer och mineraler.

  För att ge en ännu mer komplett näringsprofil har tillverkaren adderat bland annat bioflavonoider, fiber, Q10, aminosyror och betakaroten. Tyvärr kommer aminosyrorna från vassleprotein, vilket gör att Mivitotal Plus inte är lämplig för veganer. Produkten är inte heller laktosfri.

  Det är många köpare som vittnar om positiva effekter av Mivitotal Plus. Många tycker att produkten bidrar till mer energi i vardagen och färre sjukdagar. När det gäller smaken finns både positiva och negativa reaktioner. En del användare upplever smaken som stark.

  Med formulan med ett komplett innehåll av mineraler och vitaminer tillsammans med ett komplex med många andra nyttiga ämnen, har vi inte svårt att utse Mivitotal Plus till bästa flytande multivitamin. Att produkten är i flytande form är dessutom en extra fördel.

  Fördelar

  • Innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler
  • Lättupptagliga former av mineraler
  • Fantastiskt god smak

  Nackdelar

  • Innehåller laktos och soja
  • Finns billigare alternativ
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
  199 kr
 6. 6. Bästa för barn: Hjärtats Multivitamin Barn

  En tuggtablett i god jordgubbssmak som är anpassad för barnens vitamin- och mineralbehov.
  4,1
  Innehåll
  4,1/5
  Användning
  4,3/5
  Effekt
  3,9/5
  Pris
  3,8/5
  Kundbetyg
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Kön: Barn
  • Pris / tablett: 0,78 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Storlek: 100 tabl

  Barn som växer och utvecklas kan behöva ett extra tillskott av mineraler och vitaminer. Apotek Hjärtat erbjuder detta lättuggade multivitamintillskott för barn i olika åldrar. Tuggtabletterna har en tilltalande jordgubbsmak, enligt oss, men kundrecensionerna är blandade. Vissa barn tycker inte just denna smaken. Innehållet är anpassat för att barn från 3 års ålder ska kunna ta en tuggtablett om dagen. Produkten innehåller bland annat vitamin D, E, C och B12 och flera viktiga mineraler.

  Sammantaget rekommenderar vi Hjärtat Multivitamin Barn till dig som är ute efter ett prisvärt multivitamintillskott med en avvägd sammansättning av olika mineraler och vitaminer. När det gäller kosttillskott för barn ser vi hellre att innehållet av olika ämnen är lite lägre, än för högt. På det sättet riskerar du inte att överdosera något av dem. Speciellt yngre barn kan ha en sämre förmåga att hantera ett eventuellt överskott, än vad vuxna personer klarar av.

  Fördelar

  • Anpassat för barn från 3 års ålder
  • Lättuggade tabletter
  • Mycket prisvärd

  Nackdelar

  • Innehåller sötningsmedel
  Produkten finns att köpa här:
  77.6 kr
 7. 7. Bästa för kvinna 50+: Alpha Plus KvinnaVital

  Multivitamin för mogna kvinnor 50+ med antioxidanter och bra för klimakteriet
  4,1
  Innehåll
  4,2/5
  Användning
  4,3/5
  Effekt
  3,8/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Kvinna
  • Pris / tablett: 2,09 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Storlek: 100 st
  20231004 133418 20231004 133442 fis 20231004 133601

  Om du är kvinna och har passerat 50 år eller är i övergångsåldern har du ett annat behov av vitaminer och mineraler än tidigare i livet. Med den ändrade hormonella balansen som klimakteriet för med sig förändras nämligen din kropps krav på näring. 

  Det här tillskottet med vitaminer och mineraler är ett multitillskott. Här ingår alla viktiga vitaminer och mineraler i generösa mängder för en stärkt allmänhälsa och ett ökat välbefinnande vid övergångsåldern och därefter. Det här tillskottet kan till exempel ge ett ökat skydd för skelettet samt reglera hormonaktiviteten genom sitt höga innehåll av vitamin B6.

  För att ytterligare stärka kroppen innehåller varje tablett antioxidanter i form av bioflavonoider, E-vitamin och extrakt från örter. Formulan innehåller även ämnen för att stärka hud, hår och naglar inifrån och ut. Det här tillskottet är tänkt att ge effektivt stöd både vid typiska klimakteriebesvär under övergångsåldern och efter klimakteriet. Alpha Plus tillskott är populärt bland köpare och i recensioner lyfter kunderna fram att tillskottet hjälper till med energi och balans. Negativa omdömen handlar framför allt om att tabletterna är stora.

  I övergångsåldern kan det absolut vara en idé att välja ett specialanpassat multitillskott. Alla tillskott med vitaminer och mineraler är nämligen inte anpassade för alla åldrar. Utifrån produktens innehåll och de positiva kundomdömena har vi utsett Alpha Plus KvinnaVital till ”bästa multivitamin för kvinna 50+”.

  Fördelar

  • Innehåller väldigt många vitaminer och mineraler
  • Skräddarsytt för behovet hos mogna kvinnor
  • Extra rik på antioxidanter

  Nackdelar

  • Lite stora tabletter
  Produkten finns att köpa här:
  209 kr
  209 kr
 8. 8. Bästa för kvinna 60+: Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st

  Multivitamin speciellt anpassad för mogna kvinnor 60+ med extra mineraler
  4,1
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  3,7/5
  Effekt
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Kön: Kvinna
  • Pris / tablett: 0,63 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Storlek: 100 st

  Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ är ett multitillskott för kvinnor över 60 år. Priset är attraktivt och produkten innehåller i princip alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver på daglig basis.

  Innehållet är anpassat för att stärka immunsystemet, minska trötthet, stärka skelettet och stödja muskelfunktionen hos äldre kvinnor. B-vitaminer, vitamin D3 och kalcium är ämnen som hjälper till med dessa funktioner. Något ytterligare förutom mineraler och vitaminer finns dock inte med i formulan. Vi saknar ämnen som koenzym Q10, vitamin K och antioxidanter av olika slag. För en del ämnen, inte minst magnesium, är innehållet också ganska lågt. Istället innehåller produkten, till skillnad mot många andra, betakaroten. Vi ska dock säga att doseringarna är anpassade efter Livsmedelsverkets rekommendationer för äldre.

  Köparna är överlag positiva till Hjärtats Multivitamin för Kvinna 60+. Många köpare är mycket nöjda med det låga priset per dagsdos och en majoritet upplever en stärkt allmänhälsa. Många ser det också som positivt att det räcker med en tablett per dag. 

  Vår panel anser att ”bästa multivitamin för kvinna 60+” är Hjärtats Multivitamin. Innehållet är väl anpassat för äldre kvinnor även om vi kunde önskat lite högre doseringar. Vi kan dock inte klaga på priset per tablett.

  Fördelar

  • Vitaminer och mineraler anpassade för kvinnor 60+
  • Doserad efter Livsmedelsverkets rekommendationer
  • Med extra betakaroten och D-vitamin

  Nackdelar

  • Kunde varit lite högre dos av vissa ämnen
  Produkten finns att köpa här:
  63.2 kr
 9. 9. Bästa veganska: Healthwell Multivitamin Vegan

  Kosttillskott för både män och kvinnor anpassat för dig med vegansk kost.
  4,0
  Innehåll
  4,2/5
  Användning
  4,2/5
  Effekt
  3,9/5
  Pris
  3,8/5
  Kundbetyg
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Båda
  • Pris / tablett: 2,54 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Storlek: 90 kaps
  multivitamin vegan 2 multivitamin vegan 3 multivitamin vegan 5 multivitamin vegan 4 multivitamin vegan 1

  Eftersom veganer kan lida brist på bland annat vitamin B12 och järn, kan ett multivitamintillskott vara ett bra alternativ för att balansera den näring som kosten ger. Healthwell Multivitamin Vegan ger dig denna vitamin- och mineral-boost, utan att innehålla några spår av animaliska produkter. Fördelen med kosttillskottet, och multivitaminer överlag, är att du får i dig en väl avvägd sammansättning av olika ämnen. Nackdelen är att du inte lika lätt kan anpassa innehållet efter ditt eget val, utan är hänvisad till det vitamin- och mineralinnehåll som multivitaminet ger. Att ta extra tillskott utöver vad en multivitaminprodukt innehåller kan medföra eventuell överdosering. 

  Sammantaget ser vi Healthwell Multivitamin Vegan som ett mycket bra alternativ för dig som vill komplettera din veganska, eller vegetarianska, kost. Tillskottet innehåller dessutom piperin från svartpeppar, vilket stödjer näringsupptaget av andra ämnen, mineraler och vitaminer. Även om priset per tablett är något högt, ser vi detta som bästa veganska multivitamin. Kvaliteten är hög och prisvärdheten därmed god.

  Vi beslutade enhälligt att Healthwell Multivitamin Vegan var testets "bästa veganska multivitamin". Vi gillar att innehåller högra nivåer av järn och B12, vilka typiskt sett riskerar att vara i underskott i samband med helvegansk kost. Ett praktiskt sätt att tillgodose behovet av allsidiga vitaminer.

  Fördelar

  • 4.8 / 5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
  • Innehåller piperin för bra upptag
  • Fullvärdigt multivitamin för veganer

  Nackdelar

  • Priset
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 10. 10. Bästa för träning: Hjärtats Multivitamin Sport

  Prisvärd multivitaminmix för dig som lever en aktiv livsstil.
  3,9
  Innehåll
  4,0/5
  Användning
  3,6/5
  Effekt
  4,0/5
  Pris
  3,7/5
  Kundbetyg
  4,1/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Kön: Båda
  • Pris / tablett: 0,66 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Storlek: 100 tabl

  Apoteket Hjärtat erbjuder ett billigt multivitamintillskott med balanserat innehåll för den som har en aktiv livsstil. När vi tränar eller är mer aktiva, förbrukar vi vitaminer och mineraler på ett annat sätt. Detta kan medföra att vi behöver ett extra tillskott av bland annat olika vitalämnen. Innehållet av magnesium är till exempel relativt högt, något som är viktigt för den som idrottar eller tränar. Magnesium hjälper musklerna att slappna av och kan därmed ge bättre återhämtning. 

  Priset på Hjärtats Multivitamin Sport är lågt. Även priset per tablett är jämförelsevis lågt, vilket bidrar till att vi kan rekommendera tillskottet som "bästa multivitamin vid aktiv livsstil". Det vi saknar är extra innehåll av en del spårämnen och mjölksyrebakterier, som vissa andra multivitaminer innehåller. Sett till det låga priset får vi dock ett bra multivitamin som täcker större delar av dagsbehovet av flera vitaminer och mineraler.

  Vår testpanel ansåg att "bästa multivitamin för träning" var Hjärtats Multivitamin Sport. Mycket på grund av att mängden elektrolyter och mineraler står i bra relation till övriga vitaminer. Ett praktiskt sätt att hålla kroppslig balans även vid intensiv träning.

  Fördelar

  • God sammansättning av mineraler och vitaminer
  • Bra komplement till en varierad kost
  • Lågt pris

  Nackdelar

  • Ej lämpligt för veganer
  Produkten finns att köpa här:
  66.4 kr
testvinnarna

Jämför våra 10 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Multivitamin Kön Pris / tablett Tabletter / dag Storlek Totalbetyg Pris
Core Vitamins Båda 1,98 kr 1 st 60 kaps Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
119 kr
Core Female Vitamins Kvinna 1,91 kr 2 st 120 kaps Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
229 kr
Core Vitamins Man Man 1,91 kr 2 st 120 kaps Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
229 kr
Healthwell MultiVitaminer Båda 2,21 kr 1 st 90 kaps Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
199 kr
Mivitotal Plus Båda 3,02 kr 15 ml 1000 ml Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
199 kr
Hjärtats Barn Multivitamin tuggtablett med jordgubbsmak Barn 0,78 kr 1 st 100 tabl Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
77.6 kr
Alpha Plus KvinnaVital Kvinna 2,09 kr 2 st 100 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
209 kr
Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st Kvinna 0,63 kr 1 st 100 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
63.2 kr
Healthwell Multivitamin Vegan Båda 2,54 kr 2 st 90 kaps Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
229 kr
Hjärtats Multivitamin Sport 100 st Båda 0,66 kr 1 st 100 tabl Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
66.4 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multivitamin

Hur man väljer rätt multivitamin

Multivitamintillskott är bra av flera olika anledningar. För det första ger de oftast en bra heltäckande ämnesflora som hjälper dig att enklare få i dig de vitaminer och mineraler som din kropp kan ha brist på. Många använder multivitamintabletter som en extra näringsboost utöver den dagliga kosten och det är just detta som de ska användas för. Multivitamintillskotten idag har vanligtvis fokuserat på en viss grupp av människor som behöver få i sig extra vitaminer/mineraler av en viss typ. Det är därför en bra idé att kolla upp vad det är man kan sakna beroende på vem man är som person: 

 • multivitamintillskott

  Välj rätt form

  Idag finns det ett stort antal olika multivitaminprodukter på marknaden och de kommer i alla möjliga format som piller, brustabletter, pulver, sprayer och kapslar. Vissa tycker att det är svårt eller till och med obehagligt att svälja kapslar och tabletter, medan andra tycker att sprayer och brustabletter smakar illa. Som tur är finns det lika många produkter som det finns vitaminer så man behöver aldrig oroa sig för att man inte skall hitta det man vill ha.
 • gym

  Tränar du mycket

  Om du lägger mycket tid och energi på din träning bör även känna till att sömnen är lika viktig som själva träningspasset. Vissa vitaminer och mineraler verkar muskelavslappnande och kan få dig att enklare koppla av. Se därför till att du har bra nivåer av dessa ämnen. Exempel på detta är zink, magnesium och vitamin B6. Dessa finns att köpa som kosttillskott i form av "ZMA".
 • man kvinna

  Kvinna eller man

  För en och samma person kan behoven också skilja sig under olika perioder. Många kvinnor har till exempel anlag för järnbrist, vilket kan förvärras vid graviditet. Män däremot behöver vanligtvis mer zink och magnesium i kroppen. Kvinnor kan hålla utkik efter hur mycket folsyra som ingår eftersom det är ett av de viktigaste kosttillskotten vid graviditet enligt Livsmedelsverket. För män är det intressant att kontrollera så att multivitaminer inte innehåller järn eftersom män inte bör få i sig för mycket av detta mineral.
 • vegan food

  Är du vegan

  Äter du en restriktiv diet, exempelvis om du är vegan, kan det vara svårt att få i sig vissa vitaminer och mineraler. Exempel på detta är vitamin B12 och kalcium. Köp därför ett multivitamintillskott som innehåller dessa 2 ämnen. 
 • Bebis

  Små barn

   Små barn kan behöva tillskott av bland annat vitamin D. Det kan alltså vara bra att komplettera kosten med ett multivitamintillskott som innehåller detta vitamin. Många produkter som är anpassade för barn innehåller en annan mängd vitaminer och mineraler, än de som finns för vuxna. Välj alltså främst alternativ framtagna för barn. 
 • Gammalt par

  Är du över 50 år gammal

  Börjar du komma upp i åldern får kroppen det svårare att ta upp vissa vitaminer och mineraler. Vitamin D och vitamin B12 är två exempel på dessa som således bör finnas i de multivitamintillskott du väljer.

Olika typer av multivitamin

Multivitamin för män

Multivitaminer för män innehåller ofta extra zink och vitamin E för att främja god hälsa och förbättra immunförsvaret. Zink är en viktig mineral för män, eftersom det hjälper till att främja produktionen av manligt könshormon och kan förbättra fertiliteten. Zink kan också hjälpa till att förbättra hudhälsan, främja sårläkning och minska risken för prostatacancer.

Vitamin E är en antioxidant som kan bidra till att skydda cellerna mot skador orsakade av fria radikaler. Det kan också hjälpa till att förbättra blodcirkulationen, främja hjärthälsa och minska risken för cancer och andra sjukdomar.

Andra vitaminer och mineraler som kan vara särskilt viktiga för män är vitamin D, C och B12. Vitamin D kan hjälpa till att förbättra benhälsan, öka muskelstyrkan och minska risken för hjärtsjukdomar. Vitamin C är en antioxidant som kan hjälpa till att skydda cellerna och förbättra immunförsvaret. B12 är viktigt för nervsystemet och kan hjälpa till att förhindra anemi.

Multivitamin för kvinnor

Multivitaminer för kvinnor innehåller ofta extra järn och folsyra för att främja en hälsosam graviditet. Järn är en viktig mineral för kvinnor, eftersom många kvinnor lider av järnbrist på grund av menstruation och graviditet. Järn är viktigt för att transportera syre till kroppens celler och brist på järn kan orsaka trötthet och blekhet. Folsyra är en B-vitamin som är särskilt viktig för kvinnor som planerar en graviditet eller är gravida, eftersom det kan minska risken för fosterskador på hjärnan och ryggmärgen.

Andra vitaminer och mineraler som kan vara särskilt viktiga för kvinnor är vitamin D, B12 och magnesium. Vitamin D hjälper till att stärka immunförsvaret och främja hälsosamma ben och muskler. Vitamin B12 är viktigt för nervsystemet och kan hjälpa till att förhindra anemi. Magnesium kan hjälpa till att lindra PMS-symtom och minska risken för migrän.

Multivitamin för gravida och ammande

Gravida och ammande kvinnor har ett ökat näringsbehov för att främja hälsosam tillväxt och utveckling av fostret och spädbarnet. Multivitaminer för gravida och ammande kvinnor innehåller extra folsyra, järn och kalcium för att möta dessa behov.

Folsyra är en B-vitamin som är särskilt viktig för kvinnor som planerar en graviditet eller är gravida, eftersom det kan minska risken för fosterskador på hjärnan och ryggmärgen. Gravida kvinnor behöver också extra järn för att transportera syre till fostret och för att undvika anemi. Kalcium och D-vitamin är viktiga för att stärka skelettet och minska risken för osteoporos hos både mamman och barnet.

Andra vitaminer och mineraler som kan vara särskilt viktiga för gravida och ammande kvinnor är vitamin D, B12 och omega-3. Vitamin D hjälper till att stärka immunförsvaret och främja hälsosamma ben och muskler. B12 är viktigt för nervsystemet och kan hjälpa till att förhindra anemi. Omega-3-fettsyror kan bidra till att främja hjärnhälsa hos fostret och spädbarnet.

Multivitamin för barn

Multivitaminer för barn kan hjälpa till att säkerställa att de får i sig de nödvändiga näringsämnena som behövs för en hälsosam tillväxt och utveckling. Multivitaminer för barn innehåller ofta extra vitamin D, kalcium och järn för att stärka skelettet och främja hälsosam tillväxt.

Vitamin D och kalcium är viktiga för att bygga starka ben och tänder. Järn är viktigt för att transportera syre runt i kroppen och undvika anemi. Andra vitaminer och mineraler som kan vara särskilt viktiga för barn är vitamin C, B-vitaminer och zink. Vitamin C är en antioxidant som hjälper till att främja ett starkt immunsystem och främja läkning av skador och sår. B-vitaminer är viktiga för nervsystemet och kan hjälpa till att förhindra anemi. Zink kan bidra till att främja hälsosam tillväxt och utveckling.

Det är multivitamin bra för

Att ta multivitaminer är ett enkelt sätt att få i sig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera optimalt. Fördelarna med att ta multivitaminer kan vara många och varierande, beroende på individens hälsotillstånd och näringsbehov. Nedan följer några av fördelarna med att ta multivitaminer och hur de kan gynna dig:

 • Ökad energi: Multivitaminer kan hjälpa till att öka energinivån hos personer som lider av brist på vitaminer och mineraler. Ett bristande näringsintag kan göra att du känner dig trött och orkeslös, vilket kan påverka din förmåga att utföra dagliga uppgifter och aktiviteter. Att ta multivitaminer kan hjälpa till att kompensera för denna brist och ge dig en ökad energinivå.
 • Förbättrad immunfunktion: Vissa vitaminer och mineraler, som vitamin C och zink, kan hjälpa till att stärka immunförsvaret. Att ha ett starkt immunförsvar kan minska risken för att drabbas av infektioner och sjukdomar, vilket kan leda till bättre hälsa och ökad livskvalitet.
 • Skydd mot kroniska sjukdomar: Ett regelbundet intag av multivitaminer kan minska risken för hjärtsjukdomar, cancer och osteoporos. Detta beror på att vitaminer och mineraler kan ha antiinflammatoriska egenskaper och bidra till att förbättra kroppens funktioner och stärka dess försvar mot sjukdomar.
 • Bättre hud, hår och naglar: Multivitaminer kan bidra till en friskare hud, glansigare hår och starkare naglar. Vitaminer och mineraler som vitamin A, C och E är viktiga för en hälsosam hud, medan biotin och zink kan bidra till att stärka håret och naglarna.

Som expert på området kan jag rekommendera multivitaminer som en effektiv och bekväm metod för att få i sig alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Det är dock viktigt att komma ihåg att multivitaminer inte ersätter en hälsosam kost och livsstil, utan snarare kompletterar dem. Om du är osäker på vilken multivitamin som passar dig bäst eller om du lider av några hälsoproblem, rekommenderar jag att du rådgör med en läkare eller dietist för personlig rådgivning.

Vitaminbrist

Brist på vitaminer och mineraler kan leda till ett antal olika symtom och hälsoproblem. Det är viktigt att identifiera dessa brister och ta lämpliga åtgärder för att undvika negativa konsekvenser. Nedan följer några av de vanligaste symtomen på vitaminbrist och hur de kan lösas:

 • Trötthet och svaghet: Brist på B-vitaminer kan orsaka trötthet och brist på energi. Om du känner dig trött och orkeslös kan det vara värt att titta närmare på ditt intag av B-vitaminer. B-vitaminer finns bland annat i kött, fisk, gröna bladgrönsaker och baljväxter. Om du inte får i dig tillräckligt med B-vitaminer genom kosten kan du ta multivitaminer som innehåller dessa vitaminer.
 • Nedsatt immunförsvar: Brist på vitamin C kan leda till ett nedsatt immunförsvar och ökad risk för infektioner. Om du ofta drabbas av förkylningar och andra infektioner kan det vara värt att titta närmare på ditt intag av vitamin C. Vitamin C finns i höga halter i citrusfrukter, bär, kiwi och gröna bladgrönsaker. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med vitamin C genom kosten kan du överväga att ta tillskott.
 • Anemi: Brist på järn kan leda till anemi, vilket orsakar trötthet och blekhet. Om du känner dig trött och orkeslös kan det vara värt att testa ditt järnvärde hos läkaren. Järn finns i höga halter i kött, skaldjur, baljväxter och gröna bladgrönsaker. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med järn genom kosten kan du ta järntillskott.
 • Svaga ben: Brist på kalcium och D-vitamin kan leda till svaga ben och ökad risk för osteoporos. Om du har svaga ben eller lider av osteoporos kan det vara värt att titta närmare på ditt intag av kalcium och D-vitamin. Kalcium finns i höga halter i mjölkprodukter, gröna bladgrönsaker och nötter. D-vitamin kan bildas i huden när du utsätter dig för solljus, men finns också i höga halter i fisk och ägg. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med kalcium och D-vitamin genom kosten kan du ta tillskott.

Som expert på området kan jag rekommendera att du är uppmärksam på symtom på brist på vitaminer och mineraler och tar lämpliga åtgärder för att undvika negativa konsekvenser. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med näringsämnen genom kosten kan multivitaminer vara ett lämpligt alternativ. Det är dock viktigt att komma ihåg att multivitaminer inte ersätter en hälsosam kost och livsstil, utan snarare kompletterar dem. Det är också viktigt att vara uppmärksam på överdosering, särskilt när det gäller fettlösliga vitaminer som A, D, E och K, som kan lagras i kroppen och orsaka skadliga effekter i höga doser. Om du är osäker på vilka vitaminer och mineraler du behöver eller om du lider av några hälsoproblem, rekommenderar jag att du rådgör med en läkare eller dietist för personlig rådgivning.

Vem behöver multivitamin?

För dig som äter en varierad kost är ett tillskott av multivitamin förmodligen inte till stor nytta. En diet av mycket frukt, grönsaker, fibrer och bra proteinkällor ger dig alla vitaminer och mineraler du behöver.

Det finns vissa vitaminer, som till exempel D-vitamin, som är svårt att få sig tillräckligt av via maten.

Vissa grupper har även ökad risk för att få brist på vissa vitaminer:

 • Äldre personer löper större risk att få brist av vissa näringsämnen. Man kan till exempel ha svårigheter att tugga och svälja mat eller minskad aptit från mediciner eller ensamhet. Kroppen blir även sämre på att ta upp vitaminer från maten, framförallt vitamin B12.
 • Gravida kvinnor behöver väldigt mycket av vissa vitaminer och det är svårt att få i sig tillräckligt genom den vanliga kosten. Det rör sig främst om folsyra och järn, men även D-vitamin och kalcium.
 • Sjukdomar och mediciner kan leda till sämre upptagningsförmåga eller större behov av vissa vitaminer. Du kan också få sämre aptit och svårt att få i dig tillräckligt via maten 

Om just du behöver multivitamin eller inte kan nog bara du svara på. Äter du en något ensidig kost eller om du är i någon av riskgrupperna kan du förmodligen dra nytta av ett multivitamin.

Dosering

Hur mycket man behöver av ett multivitamin är ingen enkel fråga att svara på. Olika åldersgrupper, kön och andra tillstånd gör att du behöver olika mycket av respektive vitamin. De flesta vitaminerna är ofarliga att ta lite för mycket.

Det bästa är att välja ett multivitamin som är anpassad för ditt kön, ålder och tillstånd och sedan följa tillverkarens rekommenderade dosering.

Eftersom multivitamin består av både vatten- och fettlösliga vitaminer är det bästa att ta ditt multivitamin i samband med en måltid. De fettlösliga vitaminerna behöver en fettkälla för att kunna absorberas av kroppen. Det spelar ingen roll om du tar ditt multivitamin på morgon eller på kvällen.

Vissa vitaminer kan man se effekt ganska tidigt av medan andra tar lite längre tid. Vid dagligt intag av multivitamin tar det oftast tre till sex veckor för att känna av en märkbar effekt.

Man måste inte ta en multivitamin varje dag, men för att få bäst effekt bör man ta tillskottet varje dag enligt tillverkarens rekommendationer. Ju oftare du tar tillskottet desto bättre effekt kommer det att få, men du får ingen extra effekt av att dosera mer än tillverkarens rekommendationer. Då ökar du istället bara risken för biverkningar.

vanliga frågor om Multivitamin

FAQ: Vanliga frågor om multivitamin

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om multivitamintillskott

Vad är skillnaden på multivitamin för kvinnor respektive män?

Bakgrunden till varför det finns separata vitaminprodukter för kvinnor och män är att våra vitaminbehov skiljer sig åt. Några exempel är:

 • Folsyra: 300 mg för män och 400-500 mg för kvinnor.
 • Järn: 9 mg för män och 15 mg för kvinnor (i fertil ålder).
 • Vitamin B6: 1,6 mg för män och 1,2-1,3 mg för kvinnor.
 • Zink: 9mg för män och 7 mg för kvinnor.

Vilket multivitamintillskott är bäst?

Core Vitamins utsågs till det bästa allroundtillskottet medans Core Female Vitamins och Core Vitamins Man var bäst för kvinnor respektive män. Detta baserades framför allt på uppsättningen av innehållet men även priset och att tabletterna är lätta att svälja. 

Är det farligt att ta multivitamin?

Multivitamin är generellt ett säkert kosttillskott, men det är inte helt riskfritt.

Kroppen behöver 13 vitaminer och 16 mineraler för att fungera som den ska och bästa sättet är att få sig dem via maten du äter.

Multivitamintabletter innehåller ofta 100 % av det rekommenderade dagliga intaget av respektive ämne. De anses som säkra och med få biverkningar om du tar de enligt rekommenderad dosering.

Kan man få i sig för mycket vitaminer?

De flesta vitaminerna är vattenlösliga och lagras inte i kroppen. De kan man i stort sett inte överdosera eftersom man kissar ut överflödet.

Vissa vitaminer som A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin är fettlösliga. De lagras i kroppen och ett för stort intag under lång tid kan leda till allvarliga konsekvenser.

Överdosering av multivitamin är ovanligt och följer du bara tillverkarens rekommenderade dosering är det ingen risk.

Vilka biverkningar kan man få av multivitamin?

Även om biverkningar är ovanligt kan man råka ut för problem med förstoppning, diarré, orolig mage och yrsel av multivitamin. Det är vanligen ganska små och tillfälliga problem

Väldigt ovanliga biverkningar är huvudvärk, näsblod, sömnproblem och gikt.

Så gjorde vi testet

Multivitamintillskott kommer i några olika former och för effektens skull det spelar ingen roll om du väljer pulver, tabletter eller brustabletter. Så för att göra det lättare för dig att hitta rätt har vi här valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 31 produkter som utmärkte sig lite extra när det kommer till innehåll, pris, kundbetyg samt popularitet. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande kriterier:

 • Innehåll: Vilka vitaminer innehåller tillskottet? Vilka mineraler innehåller det? Innehåller det tillräckligt mycket av respektive ämne för att tillgodose dagsbehovet? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket "onödiga" tillsatser?
 • Användning: Om tabletter: Är de lätta att svälja? Hur många tabletter behöver man ta per dosering och dag? Om pulver: Är det lätt att dosera rätt mängd? Löser det sig enkelt i vatten? Hur smakar det? Om brustabletter: Löser den sig enkelt i vatten? Hur smakar det?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt sedan du började använda produkten? Har du råkat ut för några biverkningar? 
 • Priset: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare?

Slutligen sammanställdes alla betygen och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget. Dessa produkter har vi presenterat i denna artikel.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu