Bästa Multivitaminet för kvinnor 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Genom att välja en bra multivitamin så ser man till att få de byggstenar som kroppen behöver. Vi har plockat fram de bästa multivitaminerna för kvinnor.
Multivitamin Kvinna - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Female Vitamins Core Female Vitamins
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,1 Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st
Pris
63.2 kr
Till butik
betyg 4,0 Healthwell Multivitamin Kvinna Healthwell Multivitamin Kvinna
Pris
229 kr
Till butik
betyg 3,9 GAAM Multivitamin Woman GAAM Multivitamin Woman
Pris
159 kr
Till butik
betyg 3,9 MEDS Multivitamin Kvinna MEDS Multivitamin Kvinna
Pris
52 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vitaminer är ett samlingsbegrepp för ämnen som människokroppen regelbundet behöver i små mängder. Vissa av dem tillverkar kroppen själv, medan andra behöver tillföras via kost eller som kosttillskott. Vad som är bra med just multivitaminer är att de är särskilt framtagna för att täcka dagsbehovet av de mest viktiga mikronutrienterna. Vidare så skiljer det sig åt mellan vad könen kräver, där kvinnor i större utsträckning har ett ökat behov av järntillskott

Något som är värt att komma ihåg är att vitaminbehovet varierar utifrån såväl individuella förutsättningar som i livets olika skeden. Därför är det viktigt att välja utifrån ens egna faktiska behov.

Vi beställde hem, jämförde och testade 22 olika sorters multivitamintillskott för kvinnor. Här är de Core Female Vitamins bästa produkterna som vi kom fram till i vårt test där Core Female Vitamins utsågs till testvinnaren. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Multivitamin för kvinnor 2024

 1. Core Female Vitamins Bäst i test: 4,7/5
 2. Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st Bästa för 60+: 4,1/5
 3. Healthwell Multivitamin Kvinna Bästa premium: 4,0/5
 4. GAAM Multivitamin Woman 100 caps Bästa billiga: 3,9/5
 5. MEDS Multivitamin Kvinna 90 kapslar Bästa lågdoserade: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: Core Female Vitamins

  Unik multivitamin med Q10 och probiotika.
  4,7
  Kvalitet
  4,8/5
  Effektivitet
  4,6/5
  Trygghet
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 120 kapslar
  • Pris / kapsel: 1,91 kr
  • Kapslar per dag: 2 st
  • Aktiva ämnen: 34 st
  core female vitamins 1 core female vitamins 2 core female vitamins 4 core female vitamins 3 core female vitamins 5

  Core Female Vitamins är en multivitamin som även innehåller ett stort antal enzym, extrakt och gynnsamma bakterier. Därför är det egentligen mer rättvisande att beskriva det som ett helhetstillskott. Samtidigt som grundbehovet av vitaminer täcks så tillförs även många förmånliga ämnen tack vare brett växtextrakt och probiotika. Två kapslar om dagen täcker det dagliga behovet av många relevanta mikronäringsämnen. Extra höga nivåer av biotin och folsyra gör den väl lämpad för kvinnor.

  Många i panelen tyckte att Core Female Vitamins gjorde mer skillnad än övriga vitaminer som de testat. Flera upplevde att magen blev mer stabil och att en påtaglig pigghet inträffade efter några dagars användning. Många tyckte även att den ersatte behovet av andra tillskott, även om järnnivåerna kunde vara högre.

  Som "multivitamin för kvinnors bäst i testplockade panelen fram Core Female Vitamins. En multivitamin med väldigt mångfacetterad sammansättning. Plus i kanten för probiotika och Q10. Mycket vitamin för pengarna.

  Fördelar

  • Probiotiskt vitaminkomplex
  • Innehåller citrusbioflavonoidextrakt
  • Mjölksyrabakterier i kapslarna

  Nackdelar

  • Inget kalcium
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 2. 2. Bästa för 60+: Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st

  Multivitamin med anpassat innehåll för den äldre målgruppen.
  4,1
  Kvalitet
  3,4/5
  Effektivitet
  4,8/5
  Trygghet
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Storlek: 100 kapslar
  • Pris / kapsel: 0,63 kr
  • Kapslar per dag: 1 st
  • Aktiva ämnen: 22 st

  Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ är en multivitamin med lägre nivåer av järn för att avspegla denna åldersgrupps särskilda behov. Med höga nivåer av vitamin D och kalcium främjas benhälsa samtidigt som man får ett varierat innehåll som täcker grunderna. Då denna multivitamin är utformad utifrån NNR (Nordiska näringsrekommendationer) är den särskilt framtagen för att kompensera våra breddgraders ofta påtagliga brist på soltimmar. En tablett om dagen ger samtliga väsentliga vitaminer och mineraler.

  Panelen uppskattade särskilt att det är en multivitamin med lägre järnnivåer som samtidigt är framtagen för kvinnor. Det är ett mycket bra kosttillskott för klimakteriet eller inte har sådan riklig blodomsättning. Extra folsyra gör den till ett på det stora hela pålitligt val. Många gillade att den innehåll jod och koppar.

  Vi plockade fram Hjärtats Multivitamin Kvinna som "bästa alternativet för 60+ kvinnor". Vi gillar att nivåerna är särskilt justerade för de speciella kroppsliga behov som råder efter klimakteriet. Prisvärd och varierad.

  Fördelar

  • Påtagliga nivåer av Vitamin D
  • Höga betyg från externa kunder
  • Anpassat för äldre kvinnor

  Nackdelar

  • Låg mängd zink
  Produkten finns att köpa här:
  63.2 kr
 3. 3. Bästa premium: Healthwell Multivitamin Kvinna

  Mångfacetterad och biotillgänglig multivitamin.
  4,0
  Kvalitet
  3,3/5
  Effektivitet
  4,9/5
  Trygghet
  3,8/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 kapslar
  • Pris / kapsel: 2,54 kr
  • Kapslar per dag: 2 st
  • Aktiva ämnen: 34 st

  Healthwell Multivitamin Kvinna är en heltäckande multivitamin som innehåller de flesta väsentliga vitaminer och mineraler. Med särskild fokus på B-vitaminer, Vitamin D och mineraler täcker den med två kapslar om dagen dagsbehovet av mycket av vad som får kroppen att fungera. Då kapslarna är berikade med piperin och ett mångfacetterat örtkomplex främjas det kroppsliga upptaget. Jämfört med övriga vitaminer är den oerhört bred i sin sammansättning.

  Panelen upplevde att effekten var avsevärt mycket mer påtaglig än med övriga multivitaminer. Många förvånades av bredden av innehållet och tyckte att Healthwell Multivitamin Kvinna som produkt går långt bortom ett vanligt vitamintillskott. Flera i panelen kände sig mer utvilade och upplevde mer klarhet i tankarna.

  Som "bästa premium bland multivitaminer för kvinnor" plockade panelen från Healthwell Multivitamin Kvinna. En mångfacetterad blandning med bra nivåer. Vi gillar särskilt att den innehåller piperin för extra hög biotillgänglighet.

  Fördelar

  • Hög biotillgänglighet
  • Innehåller jod
  • Veganskt utförande

  Nackdelar

  • Liten mängd koppar
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 4. 4. Bästa billiga: GAAM Multivitamin Woman

  Prisvärd multivitamin som täcker grunderna.
  3,9
  Kvalitet
  3,1/5
  Effektivitet
  3,9/5
  Trygghet
  4,7/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Storlek: 100 kapslar
  • Pris / kapsel: 1,59 kr
  • Kapslar per dag: 1 st
  • Aktiva ämnen: 20 st

  Om du vill ha en multivitamin som tillgodoser dagsbehovet av många vitaminer och mineraler, utan att bli onödigt dyr, så är GAAM Multivitamin Women 100 caps oerhört enkel att rekommendera. Det är en multivitamin för kvinnor med fokus på folsyra, järn, vitamin D och vitamin B12.  Då den även innehåller krom och jod är den en stabil basvitamin. Eftersom det räcker med en kapsel om dagen är den prisvärd även i längden. Det kan också vara värt att överväga att välja den som komplementvitamin för variation.

  Panelen gillade att den gav väldigt bra värde för pengarna. Utan krusiduller täcker den vad kroppen behöver. Många uppskattade de extra nivåerna av järn. Flera i panelen valde att använda den som grund i deras övriga tillskottsrutiner.

  Som "bästa billiga multivitamin för kvinnor" stack GAAM Multivitamin Women 100 caps ut ur mängden. Ett stabilt val som gör det enkelt att täcka det dagliga behovet av många vitaminer och mineraler. Riktigt bra värde för pengarna.

  Fördelar

  • Bra nivåer av järn
  • Prispressat alternativ
  • En kapsel om dagen räcker

  Nackdelar

  • Lite för lite magnesium
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
 5. 5. Bästa lågdoserade: MEDS Multivitamin Kvinna

  Traditionell multivitamin för kvinnor med grundämnen som järn och b-vitaminer.
  3,9
  Kvalitet
  4,3/5
  Effektivitet
  4,4/5
  Trygghet
  3,0/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 90 kapslar
  • Pris / kapsel: 0,58 kr
  • Kapslar per dag: 1 st
  • Aktiva ämnen: 19 st

  Då det på senare tiden blivit väldigt populärt med multivitaminer som kompletterats med diverse extrakt, är det kul att se en traditionell multivitamin. MEDS Multivitamin Kvinna innehåller samtliga väsentliga vitaminer och mineraler, bland annat krom och zink, med extra nivåer av järn och folsyra. Ett bra val för dig som vill täcka grunderna. En kapsel om dagen säkerställer bra basnivå av många väsentliga vitaminer. Ett välbalanserat alternativ för dig som vill täcka grunderna utan att gå överstyr

  Panelen gillade att fokus låg på just vitaminer. Många tyckte därför att den passade extra bra som stabil grund till övriga kosthållning. Flera uppmärksammade särskilt de påtagliga nivåerna av folsyra. Praktisk förpackning och lättsvalda tabletter gjorde den till en prisvärd panelfavorit.

  MEDS Multivitamin Kvinna 90 kapslar var panelens val som "bästa lågdoserade multivitamin för kvinnor". En på många sätt traditionell multivitamin för dig som inte vill ha olika former av extrakt och övriga extra tillsatta ämnen.

  Fördelar

  • Klassisk multivitamin
  • Bra mängd järn
  • 1 kapsel om dagen täcker de flesta vitaminbehoven

  Nackdelar

  • Ingen K-vitamin
  Produkten finns att köpa här:
  52 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Multivitamin Kvinna Storlek Pris / kapsel Kapslar per dag Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Core Female Vitamins 120 kapslar 1,91 kr 2 st 34 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
229 kr
Hjärtats Multivitamin Kvinna 60+ 100 st 100 kapslar 0,63 kr 1 st 22 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
63.2 kr
Healthwell Multivitamin Kvinna 90 kapslar 2,54 kr 2 st 34 st Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
229 kr
GAAM Multivitamin Woman 100 caps 100 kapslar 1,59 kr 1 st 20 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
159 kr
MEDS Multivitamin Kvinna 90 kapslar 90 kapslar 0,58 kr 1 st 19 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
52 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multivitamin kvinna

Hur man väljer rätt multivitamin kvinna

Det finns många olika multivitaminer att välja mellan. Ofta har de väldigt olika sammansättningar som gör dem bäst lämpade för en viss livssituation. Något som kan vara lätt att glömma är att det även finns könsrelaterade skillnader i kroppens ämnesomsättning som gör att män och kvinnor inte alltid har samma vitaminbehov. Här är de vitaminer och faktorer du som kvinna bör överväga att titta närmare på.

Mängd

Kvinnor är i allmänhet kortare än män och har längre kroppsvikt. Det gör att dagsbehovet av vitaminer i många fall är något lägre för vissa vitaminer. Även om det sällan är någon risk med att hamna i övre spannet av de rekommenderade nivåerna så kan det vara en bra idé att lämna utrymme för de vitaminer som är allra viktigast för kvinnor.

Variation

Även om om det finns vissa vitaminer som av diverse anledningar kan anses vara mer viktiga än andra, så är det viktigt att få variation. Det breda innehållet är även den främsta styrkan när det kommer till multivitaminer. Se därför till att undvika allt för ensidiga vitaminsammansättningar.

Järn

Ofta så är järntillskott något som särskilt rekommenderas för kvinnor. Mycket på grund av att de har en högre naturlig omsättning som i många fall leder till förhållandevis låga nivåer. Att säkerställa att den multivitamin man väljer innehåller bra nivåer av järn är ett smidigt sätt att täcka grundbehovet.

Jod

För de flesta svenskar är jod ett välkänt begrepp då saltet i de flesta fall är berikat. Trots detta är det vanligt med för låga nivåer av jod. Särskilt då jod är notoriskt instabilt och lätt oxideras. För kvinnor är jod särskilt viktigt då det är viktig komponent av bröstvävnadens celler.

Folsyra

Folsyra är ett måste för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar. Då kvinnor typiskt sett har högre blodomsättning är det även extra viktigt att säkerställa rätt folsyrenivåer. Se därför till att din multivitamin utöver järn även har folsyra. Annars är risken för obalans stor.

Vitamin D

Vitamin D har många funktioner och är viktig för såväl benhälsa som fosterutveckling. Därför är det bra att alltid säkerställa rätt nivåer av vitamin D. Särskilt då det är svårt att få i sig tillräckliga mängder från såväl kost som via solexponering. 

Fördelar med multivitamin för kvinnor

Multivitaminer för kvinnor kan ha många fördelar för hälsan, inklusive:

 • Fyller näringsbrist: Många kvinnor lider av näringsbrist på grund av begränsad kost eller livsstilsval. Multivitaminer kan hjälpa till att fylla i dessa luckor och ge en balanserad tillförsel av vitaminer och mineraler som kroppen behöver.
 • Ökar energi och hälsa: Brist på vissa vitaminer och mineraler kan leda till trötthet, bristande energi och hälsa. Genom att ta en multivitamin kan kroppen få den nödvändiga mängden näringsämnen för att bibehålla hög energinivå och förbättra övergripande hälsa.
 • Stödjer hormonell hälsa: Många vitaminer och mineraler som finns i multivitaminer spelar en viktig roll i hormonell hälsa. Genom att få tillräckligt med dessa näringsämnen kan kroppen upprätthålla en balanserad hormonnivå, vilket kan ha positiva effekter på fertilitet, menstruationscykeln och andra hormonrelaterade problem.
 • Stärker immunsystemet: Multivitaminer kan också hjälpa till att stärka immunsystemet genom att ge kroppen de nödvändiga näringsämnena som behövs för att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Vilka kvinnor behöver extra vitaminer?

Alla kvinnor kan dra nytta av multivitaminer, men vissa grupper kan ha ett större behov av vissa näringsämnen än andra. Dessa inkluderar:

 • Gravida kvinnor eller kvinnor som planerar att bli gravida, som kan behöva extra folsyra och järn.
 • Kvinnor över 50 år, som kan behöva extra vitamin D och kalcium för att bibehålla benhälsa.
 • Kvinnor som lider av näringsbrist eller begränsande dieter, som kan behöva extra vitaminer och mineraler föratt fylla i sina brister.
 • Kvinnor med vissa medicinska tillstånd eller som tar vissa mediciner, som kan påverka kroppens förmåga att absorbera eller använda vissa näringsämnen.

Det är alltid viktigt att rådfråga en läkare eller näringsrådgivare för personliga rekommendationer baserade på din hälsa, kost och livsstil.

vanliga frågor om Multivitamin Kvinna

FAQ: Vanliga frågor om Multivitamin för kvinnor

Vad är multivitamin för kvinnor?

Multivitamin för kvinnor är en kombination av olika vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som är utformade för att tillgodose kvinnors specifika näringsbehov. De är vanligtvis utformade för att fylla i näringsbrister, stödja hormonell hälsa, öka energi och hälsa, samt stärka immunsystemet.

Vad innehåller multivitamin för kvinnor?

Multivitaminer för kvinnor kan innehålla olika kombinationer av vitaminer och mineraler, men vanligtvis innehåller de följande:

 • Vitamin A, C, D, E och K
 • B-vitaminer, inklusive tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12 och biotin
 • Mineraler som kalcium, magnesium, järn, zink och selen
 • Andra näringsämnen som omega-3-fettsyror, probiotika och antioxidanter

Vad skiljer mellan multivitamin för kvinnor och män?

Ett multivitamin för kvinnor och ett multivitamin för män kan ha några skillnader, eftersom kroppens näringsbehov kan variera beroende på kön och andra faktorer. Här är några exempel på skillnader mellan multivitaminer för kvinnor och män:

 • Järn: Kvinnor har en högre risk för järnbrist än män på grund av menstruation, så multivitaminer för kvinnor innehåller vanligtvis mer järn än multivitaminer för män.

 • Folsyra: Gravida kvinnor behöver högre doser av folsyra för att förebygga fosterskador, så multivitaminer för kvinnor innehåller vanligtvis mer folsyra än multivitaminer för män.

 • Kalcium: Kvinnor har en högre risk för benskörhet än män, så multivitaminer för kvinnor kan innehålla mer kalcium än multivitaminer för män.

 • Selen: Män behöver mer selen än kvinnor för att stödja reproduktiv hälsa och prostatafunktion, så multivitaminer för män kan innehålla mer selen än multivitaminer för kvinnor.

Finns det några biverkningar?

Vanligtvis har multivitaminer för kvinnor få eller inga biverkningar om de tas enligt rekommendationerna. Men överdosering av vissa vitaminer och mineraler kan orsaka biverkningar. Det är alltid viktigt att ta multivitaminer enligt tillverkarens doseringsinstruktioner och rådgöra med en läkare eller näringsrådgivare innan du börjar ta dem.

I vilken mat finns vitaminer för kvinnor?

Vitaminer för kvinnor finns i många livsmedel, inklusive grönsaker, frukt, nötter, frön, mejeriprodukter, fisk och kött. Några exempel på livsmedel som är rika på specifika vitaminer inkluderar: Vitamin A: sötpotatis, morötter, spenat, mango, papaya, lever Vitamin C: citrusfrukter, bär, kiwi, paprika, broccoli, kål Vitamin D: fet fisk, äggula, mejeriprodukter, lever Vitamin E: nötter, frön, gröna bladgrönsaker, avokado Vitamin K: gröna bladgrönsaker, broccoli, spenat, äggula

Hur ändras vitaminbehovet vid graviditet och amning?

Under graviditet och amning behöver kvinnor extra vitaminer och mineraler för att stödja både sin egen hälsa och utvecklingen av barnet. Därför finns speciellt anpassade multivitaminer för gravida och ammande.

Särskilt viktiga näringsämnen under denna tid inkluderar folsyra, järn, kalcium och vitamin D. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller näringsrådgivare för personliga rekommendationer baserade på din hälsa och livsstil.

Så gjorde vi testet

Vi beställde hem 22 produkter med multivitamintillskott anpassade för kvinnor. För att utvärderingarna skulle bli rättvisande så tittade vi uteslutande på vitaminerna utifrån kvinnors faktiska behov. Vi tog även i åtanke åldersrelaterade faktorer och andra saker som typiskt sett påverkar vitaminbehovet.

 • Innehåll: Innehöll de rätt vitaminer för kvinnor?
 • Mängd: Täckte vitaminnivåerna det dagliga behovet?
 • Åldersgrupp: Vilket åldersspann var vitaminerna lämpad för?
 • Särskilda tillskott: Innehöll vitaminerna något som gjorde dem särskilt bra?
 • Kostnad: Var vitaminerna ekonomiskt fördelaktiga?

Vår panelen utgjordes uteslutande av kvinnor i olika åldrar. Samtliga hade tidigare erfarenheter av multivitaminer, och några hade särskilt intresse för kost och träning. De 5 som fick högst betyg har vi presenterat i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Betyg: 5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu