Bästa Multivitaminet för gravida och ammande 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Graviditet är en unik upplevelse som i många fall är lika givande som den är krävande. Vi har tittat närmare på de bästa multivitaminerna för gravida och ammande.
Multivitamin gravid ammande - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Thorne Basic Prenatal Thorne Basic Prenatal
Pris
389 kr
Till butik
betyg 4,2 Healthwell Folsyra+B6+B12+D Healthwell Folsyra+B6+B12+D
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,1 Healthwell Multivitamin Kvinna Healthwell Multivitamin Kvinna
Pris
229 kr
Till butik
betyg 3,9 Terranova Prenatal Complex Terranova Prenatal Complex
Pris
239 kr
Till butik
betyg 3,8 ACO Gravid Multivitamin ACO Gravid Multivitamin
Pris
109 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Det är nog ingen hemlighet att såväl graviditet som dess efterdyningar skapar enorma påfrestning på både kropp och själ. För att skapa rätt förutsättningar för dig och ditt barnet är det i många fall rekommenderat att säkerställa ett heltäckande och varierat tillskott av vitaminer.

Vilka vitaminer som är rätt val kommer i viss utsträckning att bero på den fas du själv är i, och vilka behov som faktiskt föreligger. För att hjälpa dig ta rätt beslut har vi gjort en djupdykning på marknaden för multivitamintillskott anpassade för gravida och ammande kvinnor.

Vi har beställt hem, jämfört och testat 18 olika produkter. Mer om de 5 kosttillskotten med högst betyg och varför vi valde Thorne Basic Prenatal till testets vinnare kan du läsa mer om längre ner i den här artikeln.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Multivitamin för gravida och ammande 2024

 1. Thorne Basic Prenatal Bäst i test: 4,7/5
 2. Healthwell Folsyra+B6+B12+D Bäst inför graviditet: 4,2/5
 3. Healthwell Multivitamin Kvinna Bäst för återhämtning efter graviditet: 4,1/5
 4. Terranova Prenatal Multivitamin Complex 100 kapslar Bäst för ammande: 3,9/5
 5. ACO Gravid Multivitamin 100 tabletter Bästa billiga: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: Thorne Basic Prenatal

  Bidrar till normal fosterutveckling samt hjälper återhämtningen efter födseln.
  4,7
  Innehåll
  4,4/5
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 st
  • Pris / kapsel: 4,32 kr
  • Dosering: 3 kaps / dag
  • Aktiva ämnen: 24 st

  Thorne HealthTech har kommit att satsa på särskilt utvalda sammansättningar som på många sätt och vis helt enkelt är bättre. Deras Basic Prenatal består av en varierad sammansättning av vitaminer och mineraler som är väsentliga under graviditet och vid amning. Även om 3 kapslar är den rekommenderade dosen, så kan man i många fall med fördel använda lägre dosering som komplement till varierad kost. Särskilt då innehållet är så pass väl tilltaget. Utöver vitaminer innehåller kapslarna även bra nivåer av kalcium och ett flertal spårämnen.

  Testpanelen uppskattade att Basic Prenatal täcker i stort sett allt som behövs. Då många andra tillskott saknar lättillgängligt järn, vitamin K och koppar så bjuder detta tillskott tvärt om på riktigt rikliga mängder. Ett pålitligt val för alla som vill vara säkra på att få i sig det som gynnar såväl modern som barnet. Tyvärr ej certifierat veganvänlig. Alla i panelen tyckte att tabletterna var lättsvalda.

  Som "bäst i test bland multivitaminer för gravida och ammande" så var Thorne Basic Prenatal förstahandsvalet i vårt test. Väl tilltagna mängder, brett innehåll och bra biotillgänglighet gör den till ett perfekt val för alla lägen.

  Fördelar

  • Bra biotillgänglighet
  • Innehåller jod
  • Har många viktiga spårämnen

  Nackdelar

  • Dyr i längden
  Produkten finns att köpa här:
  389 kr
  389 kr
 2. 2. Bäst inför graviditet: Healthwell Folsyra+B6+B12+D

  Heltäckande multivitamin inför graviditeten med hög mängd folsyra och vitamin D3 från lav.
  4,2
  Innehåll
  4,9/5
  Effektivitet
  4,6/5
  Säkerhet
  3,1/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 st
  • Pris / kapsel: 1,43 kr
  • Dosering: 1 kaps / dag
  • Aktiva ämnen: 4 st
  healthwell folsyra b6 b12 2 healthwell folsyra b6 b12 3 core vitamin e 6 healthwell folsyra b6 b12 4 healthwell folsyra b6 b12 5 healthwell folsyra b6 b12 1

  Svenska Healthwell har med Folsyra+B6+B12+D lanserat en prisvärd basvitamin för de som planerar att bli gravida. Samtidigt som den är billig nog att konsumeras regelbundet, så täcker den även grunderna avseende de vitaminer som krävs för rätt fosterutveckling. Ett tryggt val då man aldrig kan vara helt säker på när graviditeten faktiskt inträffar. Med den rekommenderade dosen 1 tablett per dag så ger varje burk 90 dagsdoser.

  Testpanelen uppskattade att fokus i stor utsträckning låg på just folsyra, vitamin B6, vitamin B12 och vitamin D då dessa har en särskilt viktig inverkan på det tidiga fosterstadiet. Några poängterade däremot att det även hade varit bra om den också innehåll jod. Trots ensidighet gjorde priset och sammansättningen att många tyckte den var väl värd att använda.

  Som "bästa multivitamin inför graviditet" täcker Healthwell Folsyra+B6+B12+D grundbehovet av det som är väsentligt för korrekt fosterutveckling. Den kan med fördel användas som komplement till andra tillskott.

  Fördelar

  • Bra mängd folsyra
  • Perfekt som komplement
  • Veganvänlig

  Nackdelar

  • Något ensidig
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
  129 kr
 3. 3. Bäst för återhämtning efter graviditet: Healthwell Multivitamin Kvinna

  Mångsidigt heltäckande multivitamin för dig som behöver en vitamin- och mineralboost efter graviditet och amning.
  4,1
  Innehåll
  3,9/5
  Effektivitet
  4,2/5
  Säkerhet
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 st
  • Pris / kapsel: 2,54 kr
  • Dosering: 2 kaps / dag
  • Aktiva ämnen: 34 st

  Att föda barn och amma är definitivt kraftansträngningar. Och detta gäller nog även hela upplevelsen att vara förälder. Därför bör man inte underskatta vikten av god återhämtning. Med Healthwell Multivitamin Kvinna så blir det enkelt att tillföra allt som den egna kroppen behöver för att fungera optimalt. Med 2 kapslar om dagen får man i sig ett stort antal vitaminer samt ett mångfacetterat mineral- och växtkomplex som säkerställer att immunsystemet hålls på topp.

  Panelen tyckte det var särskilt viktigt att poängtera vikten av att även prioritera sin egen hälsa. För om man inte håller sig själv i bra skick är det svårt att göra det bästa för barnet. Healthwell Multivitamin Kvinna är en allmänt orienterad multivitamin som främjar väl fungerande kropp och själ. Trots att den inte är särskilt framtagen för gravida eller för amning så innehåller den ändå mycket av vad som kroppen behöver under dessa tillfällen. Perfekt som komplement eller som allt-i-allo-val.

  Vi utsåg Healthwell Multivitamin Kvinna till "bästa multivitamin för återhämtning efter graviditet" då det innehåller allt som krävs för att återhämta sig efter en intensiv graviditet och lång period av amning. Ett prisvärt sätt att ge kroppen allt den behöver för att ta nästa steg i föräldraskapet.

  Fördelar

  • Brett innehåll
  • Frukt-, bär- och örtkomplex
  • Piperin

  Nackdelar

  • Ej särskilt framtagen för graviditet och amning
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 4. 4. Bäst för ammande: Terranova Prenatal Complex

  Tillskott med 22 aktiva ämnen helt fri från tillsatser och med färska frystorkade växter, frukter, bär och örter.
  3,9
  Innehåll
  3,4/5
  Effektivitet
  3,4/5
  Säkerhet
  4,9/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 100 st
  • Pris / kapsel: 2,39 kr
  • Dosering: 2 kaps / dag
  • Aktiva ämnen: 32 st

  Terranova har med Prenatal Multivitamin Complex skapat en väldigt speciell sammansättning som definitivt har låtit sig inspirerats av de senaste årets innovationer inom kosttillskott. Utöver ett stort antal vitaminer så innehåller den även ekologiska växter, naturligt betakaroten,  pulver och bioflavonoider. På så sätt får man utöver mikronäringsämnen också tillgång till många antioxidanter och gynnsamma spårämnen. Med rekommenderad dos på 2 kapslar om dagen räcker en burk i 50 dagar.

  Panelen gillade särskilt Prenatal Multivitamin Complex för att den hade ett unikt innehåll. Genom att kombinera många av de ämnen som annars främst dyker upp inom träningsvärlden, och anpassa dem till en särskild amningsprodukt, har de verkligen förenat det bästa av två världar för nyblivna mödrar som vill se till att amningen blir så gynnsam för barnet som möjligt.

  Terranova Prenatal Multivitamin Complex blev i vårt test utsedd till "bäst multivitamin för ammande". En på många sätt unikt mångfacetterad multivitamin som innehåller mycket som andra alternativ saknar. Praktiskt sätt att skapa bästa möjliga förutsättningar för det ammande barnet.

  Fördelar

  • Innehåller växtextrakt
  • Innehåller cirusflavonoider
  • Täcker grunderna

  Nackdelar

  • Kostsam i längden
  Produkten finns att köpa här:
  239 kr
 5. 5. Bästa billiga: ACO Gravid Multivitamin

  Prisvärt multivitamin med vegetabilisk kapselskal där 2 tabletter om dagen täcker dagsbehov av det mest essentiella.
  3,8
  Innehåll
  3,4/5
  Effektivitet
  3,9/5
  Säkerhet
  4,1/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 100 st
  • Pris / kapsel: 1,09 kr
  • Dosering: 2 kaps / dag
  • Aktiva ämnen: 23 st

  Klassiska ACO har med Gravid Multivitamin lanserat vad som skulle kunna beskrivas som ett givet standardval. En multivitamin utan krusiduller som tillgodoser grundbehovet av både vitaminer och mineraler. Den rikliga mängden spårämnen gör att den faktiskt kan mäta sig med många av de dyrare alternativen. Utifrån rekommenderad dos på 2 tabletter om dagen får man 50 dagsdoser i varje burk.

  Panelen framhävde att det egentligen inte är något som särskiljer ACO Gravid Multivitamin från andra alternativ. Men att den trots detta är förvånansvärt heltäckande. Om du inte har särskilda önskemål, utan bara vill ha en multivitamin som gör vad den ska så är detta valet för dig. Många i panelen uppskattade särskilt att den innehöll väldigt påtagliga mängder mineraler.

  Som "bästa billiga multivitamin för ammande" fick ACO Gravid Multivitamin en särskild position i testet. Trots budgetprissättning så får man en bred och varierad mängd vitaminer. Bonuspoäng för att den innehåller mer mineraler än många avsevärt mycket dyrare alternativ.

  Fördelar

  • Mycket värde för pengarna
  • Innehåller mineraler
  • Räcker länge

  Nackdelar

  • Förhållandevis låg mängd järn
  Produkten finns att köpa här:
  109 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Multivitamin gravid ammande Storlek Pris / kapsel Dosering Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
Thorne Basic Prenatal 90 st 4,32 kr 3 kaps / dag 24 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
389 kr
Healthwell Folsyra+B6+B12+D 90 st 1,43 kr 1 kaps / dag 4 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
129 kr
Healthwell Multivitamin Kvinna 90 st 2,54 kr 2 kaps / dag 34 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
229 kr
Terranova Prenatal Multivitamin Complex 100 st 2,39 kr 2 kaps / dag 32 st Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
239 kr
ACO Gravid Multivitamin 100 st 1,09 kr 2 kaps / dag 23 st Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
109 kr
viktiga faktorer för att välja rätt multivitamin gravid ammande

Hur man väljer rätt multivitamin gravid ammande

Under graviditet så sker enorma kroppsliga och hormonella omställningar som ökar behovet av ett stort antal vitaminer och mineraler. Såväl när det gäller den blivande mamman som barnet. Under amning ökar påfrestningarna ytterligare då väsentliga näringsämnen måste förflyttas från den ammande till barnet. Här är några saker som du bör hålla särskild utkik efter när du väljer multivitamin.

Vitamin- och mineralnivåer

Graviditet och amning ställer enorma krav på kroppens förmåga att tillverka hormoner och mobilisera celler. Därför är det av naturliga skäl viktigt att faktiskt tillföra ganska påtagliga mängder av väsentliga mikronäringsämnen. Gällande vitaminer och mineraler så är det en bra idé att ligga i den högre gränsen för det rekommenderade dagliga intaget. Kom däremot ihåg att det aldrig är en bra idé att närma sig de övre gränsvärdena. Är man osäker kan man i många fall med fördel komplettera multivitamin med mer riktade tillskott.

Folsyra

Folsyra är nog det omtalade vitaminet när det gäller graviditet och amning. Oavsett om man väljer att kalla det för folsyra, folat eller Vitamin B9 så åsyftas samma vattenlösliga vitamin som är avgörande för såväl korrekt fosterutveckling som kroppens tillverkning av röda blodkroppar. Därför rekommenderas gravida att inför graviditet och under graviditets gång äta extra folsyra för att minimera risken för fosterskador. Som tumregel rekommenderas 400 mikrogram folsyra dagligen.

Järn

Även om järn är viktigt för alla kvinnor i fertil ålder så ökar behovet under graviditet och i samband med amning. I stor utsträckning handlar det om att blodomsättningen ökar under graviditeten, och att bröstmjölken därefter blir en järnkälla för det ammande barnet. Många rekommenderar även järntillskott till barn efter de når ungefär fyra månaders ålder.

Jod

Jod är avgörande för sköldkörtels utveckling och funktion. Och för ammande barn är bröstmjölken den primära källan till jod. Hur mycket jod som finns i mjölken beror däremot helt och hållet på kosthållningen. Då kosten i många fall inte täcker det vanliga dagsbehovet blir tillskott ofta ett måste för att täcka både mamman och barnets jodbehov.

Vitamin D

Bland gravida och ammande så är det ungefär en fjärdedel som har bristfälliga nivåer av Vitamin D. Därför rekommenderas ofta att man tillför åtminstone 10 mikrogram per dag för att se till så att behoven är täckta. Det blir särskilt viktigt på nordiska breddgrader där antalet soltimmar är förhållandevis få.

Fördelar med multivitaminer för gravida och ammande

Som en gravid eller ammande kvinna är det viktigt att se till att du får tillräckligt med näringsämnen för både dig själv och din bebis. Ett sätt att säkerställa att du får alla nödvändiga vitaminer och mineraler är genom att ta ett multivitamin kosttillskott. Här är några fördelar med multivitamin för gravida och ammande kvinnor:

 • Förbättrad hälsa hos mamman: Graviditet och amning kan vara krävande för en kvinnas kropp. En multivitamin kan hjälpa till att säkerställa att mamman får tillräckligt med vitaminer och mineraler för att stödja hennes hälsa och välbefinnande.
 • Förebyggande av födelsedefekter: Vissa vitaminer och mineraler, såsom folsyra, järn och kalcium, är särskilt viktiga för att stödja en hälsosam graviditet och minska risken för födelsedefekter.
 • Stöd för barnets tillväxt och utveckling: Multivitaminer innehåller oftast vitaminer och mineraler som är nödvändiga för barnets tillväxt och utveckling. Att ta en multivitamin kan hjälpa till att säkerställa att barnet får tillräckligt med näringsämnen.
vanliga frågor om Multivitamin gravid ammande

FAQ: Vanliga frågor om Multivitamin för gravid och ammande

Här är en samling med de frågor som vi upplever är vanligt förekommande gällande just vitamintillskott för de som är gravida eller ammande.

Vad är multivitamin för gravida och ammande?

Multivitamin för gravida och ammande är ett kosttillskott som innehåller en kombination av vitaminer och mineraler som är viktiga för dessa kvinnors hälsa. De kan innehålla högre doser av vissa vitaminer och mineraler som är speciellt viktiga för gravida och ammande, såsom folsyra och järn.

Ett multivitamin för gravida och ammande kvinnor skiljer sig vanligtvis från ett multivitamin för kvinnor eftersom det innehåller högre doser av vissa näringsämnen som är viktiga för fostrets utveckling och hälsan för den ammande modern.

Finns det några biverkningar?

Som med alla kosttillskott kan det finnas biverkningar för vissa personer. Vanliga biverkningar inkluderar magbesvär, illamående och förstoppning. Om du upplever några oönskade effekter när du tar en multivitamin, bör du tala med din läkare.

I vilken mat finns viktiga vitaminer för gravida och ammande?

Det finns många livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler som är viktiga för kvinnor. Några exempel inkluderar:

 • Mörkgröna bladgrönsaker som spenat och grönkål, som är rika på folsyra, järn och kalcium
 • Fet fisk som lax och sardiner, som innehåller omega-3-fettsyror
 • Mejeriprodukter som mjölk och yoghurt, som är en bra källa till kalcium
 • Ägg, som innehåller vitamin D och B-vitaminer
 • Baljväxter som bönor och linser, som är rika på järn och folat
 • Bär och citrusfrukter, som innehåller mycket C-vitamin

Vad innehåller multivitamin för gravida och ammande kvinnor?

Multivitaminer för gravida och ammande kvinnor innehåller ofta högre doser av vissa vitaminer och mineraler, såsom folsyra, järn och kalcium. Andra vanliga näringsämnen som ingår är vitamin D, B-vitaminer och omega-3-fettsyror.

Vilka gravida och ammande kvinnor behöver extra vitaminer?

Alla gravida och ammande kvinnor behöver extra vitaminer och mineraler för att stödja sin egen hälsa och sin babys tillväxt och utveckling. Vissa kvinnor kan ha ett särskilt behov av vissa näringsämnen, beroende på deras hälsa och kostvanor. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller dietist för att avgöra vilka vitaminer och mineraler du behöver ta.

Hur ändras vitaminbehovet vid graviditet och amning?

Under graviditet och amning behöver kvinnor högre nivåer av vissa vitaminer och mineraler för att stödja sin egen hälsa och sina babys tillväxt och utveckling. Några exempel på näringsämnen som kan behöva ökas inkluderar folsyra, järn och kalcium. Din läkare eller dietist kan hjälpa dig att avgöra vilka vitaminer och mineraler du behöver ta för att uppfylla dina behov under graviditet och amning.

När kan barnet ta multivitamin istället?

Övergången från att ge en multivitamin till ammande kvinnor till en multivitamin för barn sker vanligtvis när barnet börjar äta fast föda. Detta sker vanligtvis vid cirka 6 månaders ålder.

Barn under 6 månader bör vanligtvis inte få några kosttillskott eller vitaminer, förutom eventuella vitamin D-tillskott om de inte får tillräckligt med solsken.

När det gäller vilken typ av multivitamin som är bäst för spädbarn, bör du rådgöra med din barnläkare eller en barnhälsovårdsspecialist. De kan hjälpa dig att välja en multivitamin som är lämplig för ditt barns ålder och hälsa och som uppfyller dina barns näringsbehov.

Så gjorde vi testet

Vi började med att undersöka vilka olika kosttillskott som var tillgängliga i Sverige. Därefter sorterade vi ut de som såg bäst ut när man kollade på innehållsförteckningen. 18 av dessa valde vi sedan att beställa hem för en fortsatt utvärdering. Vår granskning av kosttillskotten för gravida och ammande handlade i stor utsträckning om att utvärdera dem dels i förhållande till varandra, men även utifrån huruvida de levde upp till de behov som finns gällande graviditet och amning. Bland annat spelade följande in:

 • Innehåll: Hade de rätt profil för gravida eller ammande?
 • Nivåer: Innehöll de tillräckligt rikliga nivåer?
 • Form: Var tabletterna eller kapslarna lättsvalda?
 • Särskilda egenskaper: Hade de något särskilt oväntat men gynnsamt innehåll?
 • Pris: Var de värda sitt pris?

Panelen bestod av ett flertal personer med familjebakgrund och erfarenheter av såväl graviditet som amning och tidigare användning av kosttillskott. De 5 kosttillskotten som fått högst betyg har vi publicerat i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Betyg: 5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu