Bästa Matsmältningsenzymerna 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Våra kroppar är helt och hållet beroende av matsmältningsenzymer för att bearbeta det vi äter och på så sätt ta upp näringsämnen. Däremot är det inte säkert att vi har tillräckligt med enzymer för fullgott näringsupptag. Här är de bästa matsmältningsenzym
Matsmältningsenzymer - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Enzym Balans Healthwell Enzym Balans
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,5 GAAM Enzym Complex 90 caps GAAM Enzym Complex 90 caps
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,3 Holistic Måltidsenzym Holistic Måltidsenzym
Pris
319 kr
Till butik
betyg 4,1 Healthwell Maskrosrot Extrakt Healthwell Maskrosrot Extrakt
Pris
139 kr
Till butik
betyg 3,9 Healthwell Betain HCL Healthwell Betain HCL
Pris
249 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Matspjälkning är en komplicerad process genom vilken människokroppen bryter ned det som äts för att kunna utvinna såväl energi som mikronutrienter. Spjälkningsprocessen är däremot helt och hållet beroende av ett flertal olika enzym varav några tillverkas av kroppen och andra tillförs via kosten.

Om kroppen inte kan tillverka tillräckligt mängd enzym, eller om enzymer inte tillförs utifrån, så kan det uppstå allt från regelrätt malabsorptionssyndrom till dåligt näringsupptag då enzymerna inte minst är en viktig del av vad som gör näringsämnen biotillgängliga. Att tillföra enzym som kosttillskott är ett enkelt sätt att helgardera sig.

Vi har beställt hem 27 olika kosttillskott med matsmältningsenzymer. Healthwell Enzym Balans utsågs till testets vinnare baserat på flera faktorer. Här är de 5 produkter som visade sig vara bäst.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa matsmältningsenzymerna 2024

 1. Healthwell Enzym Balans Bäst i test: 4,7/5
 2. GAAM Enzym Complex 90 caps Bästa billiga: 4,5/5
 3. Holistic Måltidsenzym Bästa premium: 4,3/5
 4. Healthwell Maskrosrot Extrakt Bästa med maskros: 4,1/5
 5. Healthwell Betain HCL Bäst kundbetyg: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Enzym Balans

  Högkvalitativt multikomplex med spjälkningsenzym och bromelain.
  4,7
  Innehåll
  4,8/5
  Dosering
  4,8/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 kapslar
  • Kapslar / dag: 3 st
  • Antal Enzymer: 5 st
  • Enyzymer mg/portion: 150 mg
  healthwell enzym vital 1 healthwell enzym vital 2 healthwell enzym vital 6 healthwell enzym vital 3 healthwell enzym vital 4 healthwell enzym vital 5

  Från Healthwell kommer Enzym Vital som är ett mångfacetterat svensktillverkat enzymkomplex. Enzymblandningen utgörs av amylas, proteas, laktas, lipas och cellulas vilket gör detta till en optimal produkt för dig som har problem med mjölkprodukter eller vill maximera upptaget av näringsämnen från både mat och övriga kosttillskott.

  Det är en sammansättning som man märker gör skillnad. Har du någonsin upplevt att din mage lätt blir uppsvälld eller drabbas av gasbildning så kommer detta komplex att göra skillnad. Då det innehåller båda kroppsegna och externa enzym så får man en bred variation.

  Med en rekommenderas dos på tre kapslar om dagen så blir det däremot lätt kostsamt i längden, och det lönar sig därför definitivt att köpa storpack. De i vår testpanel som annars åt en särskild laktasprodukt för laktosintolerans upplevde att denna utan problem täckte behovet.

  Om du vill ha ett mångfacetterat komplex som hjälper din kropp att hantera och bearbeta det du äter så kommer du inte att bli besviken på Healthwell Enzym Vital.

  Healthwell Enzym Vital blev "bäst i test" bland tillskott med matsmältningsenzym. En högdoserad produkt med bred enzymprofil. Vi gillar särskilt att den har tillsatt bromelain som främjar spjälkning och nedbrytning. Väl värd det om man är villig att betala vad den kostar.

  Fördelar

  • Fem olika enzymer
  • Berikad med bromelain
  • Veganskt kosttillskott

  Nackdelar

  • Kostsam i längden
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 2. 2. Bästa billiga: GAAM Enzym Complex 90 caps

  Ett billigare kosttillskott i vegetabiliskt utförande som ändå innehåller tillräckliga mängder enzymer för att ge resultat.
  4,5
  Innehåll
  4,4/5
  Dosering
  4,4/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Storlek: 90 kapslar
  • Kapslar / dag: 3 st
  • Antal Enzymer: 5 st
  • Enyzymer mg/portion: 150 mg

  Något man direkt ligger märke till med GAAM Enzym Complex 90 caps är att man verkligen får valuta för pengarna. Den innehåller de fem verksamma enzymen amylas, proteas, laktas, lipas och celullas. Den som redan är inne på enzym noterar nog att denna kombination har kommit att utgöra något utav standardkombinationen på marknaden för enzymtillskott. Men skälen för detta är goda då det är en beprövad blandning.

  Med en dagsdos motsvarande tre kapslar är balansen mellan kostnad och doseringsmängd i ett relativt hänseende väldigt fördelaktigt. Särskilt då man in många fall kan få ett bättre snittpris genom att välja de större förpackningarna Vi gillar även att kapslarna är lättsvalda och saknar bismak.

  Ett prisvärt enzymkomplex som fungerar som bastillskott och ger alla en chans att testa om enzym är rätt väg att gå.

  Den "bästa billiga matsmältningsenzymprodukten" visade sig vara GAAM Enzym Complex 90 caps. Man får bra valuta för pengarna då den innehåller ett flertal enzym i verksamma mängder. En riktigt bra möjlighet för dig som vill prova på eller är osäker på om matsmältningsenzymer är rätt val för dig.

   

  Fördelar

  • Mångfacetterat komplex
  • Prisvärt
  • Räcker i en månad

  Nackdelar

  • Ej för veganer
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 3. 3. Bästa premium: Holistic Måltidsenzym

  Kvalitetskomplex med hela 12 verksamma enzymer.
  4,3
  Innehåll
  4,9/5
  Dosering
  4,5/5
  Pris
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 kapslar
  • Kapslar / dag: 3-6 st
  • Antal Enzymer: 12 st
  • Enyzymer mg/portion: ?

  Måltidsenzym från Holistic är ett spännande multikomplex som innehåller en väldigt stor variation när det kommer till enzym. Proteas 3, 4 och 6 i förening med amylas, glukoamylas, invertas, laktas, lipas, cellulas, fytas, xylanas och hemicellulas gör att man tillför allt som krävs för att helgardera matsmältningssystemet.

  Värt att poängtera är att detta komplex har större variation men mindre mängd. Därför blir det lätt något kostsamt att komma upp i verksamma doser. Men vill man vara säker på att få tillgång till samtliga relevanta enzym så är det väl värt sitt pris.

  Vi upplevde att Måltidsenzym gjorde enorm skillnad gällande såväl pigghet som matsmältning. Magen kändes mindre uppsvälld efter måltid, och effekten av andra vitamintillskott verkade på många sätt öka. Ett av de mest spännande alternativen bland enzymtillskott och ett enkelt sätt att öka biotillgängligheten på det man konsumerar.

  Fördelar

  • Oerhört bred mängd enzymer
  • Fri från tillsatser och GMO
  • Höga externa kundbetyg

  Nackdelar

  • Ganska lågdoserad
  Produkten finns att köpa här:
  319 kr
  319 kr
 4. 4. Bästa med maskros: Healthwell Maskrosrot Extrakt

  Spännande maskrosextrakt som har mångfacetterad effekt.
  4,1
  Innehåll
  3,8/5
  Dosering
  4,3/5
  Pris
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 kapslar
  • Kapslar / dag: 2 st
  • Antal Enzymer: 0 st
  • Enyzymer mg/portion: 0 mg

  Maskros Extrakt från Healthwell är på sätt och vis mer än bara en enzymprodukt. Det är även ett alternativ för dig som är nyfiken eller redan har upptäckt maskrosens oerhört mångfacetterad effekt på människokroppen.

  Med 300 mg maskrosrotextrakt per kapsel utgör två kapslar om dagen den rekommenderade dosen. Detta räcker väl för att komma upp i kliniskt verksamma nivåer av de gynnsamma ämnen som finns i maskrosen. Bäst effekt fås antagligen om man kombinerar tabletterna med ett fullgott intag av vatten.

  Vi upplevde att maskrosextraktet gjorde väldigt stor skillnad och skapade en mer bekväm mättnadskänsla. Det hade även en påtaglig effekt på den allmänna piggheten. Man har nog mycket att hämta från såväl långvarigt användande som mer kortsiktiga kurer.

  Healthwell Maskros Extrakt utsågs till testets "bästa maskrostillskott". En spännande produkt för dig som vill främja såväl matsmältning som immun- och lymfsystemens normala funktion. På det stora hela ett bra val för att säkerställa magfunktion och skapa rätt förutsättningar för god allmänhälsa.

  Fördelar

  • Kliniskt bevisad effekt
  • Veganvänligt
  • Mycket skonsam mot magen

  Nackdelar

  • Inte särskilt mångfacetterad
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
  139 kr
 5. 5. Bäst kundbetyg: Healthwell Betain HCL

  Populärt enzymtillskott med fokus på betain och som även innehåller proteas.
  3,9
  Innehåll
  3,9/5
  Dosering
  3,8/5
  Pris
  4,2/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 120 kapslar
  • Kapslar / dag: 1 st
  • Antal Enzymer: 1 st
  • Enyzymer mg/portion: 60 mg
  healthwell betain hcl 1 healthwell betain hcl 2 healthwell betain hcl 3 healthwell betain hcl 4 healthwell betain hcl 5 healthwell betain hcl 6

  Healthwell Betain HCL är ett tillskott som fokuserar på betain. Med en särskild kombination av aminosyran betain och saltsyran hydroklorid får man både en prestationsfrämjande och maglugnande effekt. Därför är det ett bra val både för dig som tränar hårt, och vill ha något för magen.

  Vi kan direkt konstatera att det här inte är något för dig som vill ha ett brett enzymtillskott. Tvärtom är det ganska ensidigt i sitt utföranden. Fördelen är däremot att du är garanterad verksamma nivåer av betain vilket främjar näringsupptag och ett stabilt matsmältningssystem.

  Samtliga i panelen tyckte att Healthwell Betain HCL hade en spännande helkroppseffekt. Utöver att ge en lugn mage så upplevde många att skillnaden i pigghet och ork var oerhört påtaglig. Vill man testa betain får man en perfekt möjlighet.

  Healthwell Betain HCL är det tillskott med matsmältningsenzymer som har "bäst kundbetyg". Många uppskattar den då den är unik i sin sammansättning när det gäller påtagliga nivåer betain. Ett smidigt val för dig som vill ha något som lugnar magen och jämnar ut magsyran för optimal matsmältning

  Fördelar

  • Stor mängd betain
  • Vegetabiliska kapslar
  • Innehåller även proteas

  Nackdelar

  • Begränsad mängd enzymer
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
  249 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Matsmältningsenzymer Storlek Kapslar / dag Antal Enzymer Enyzymer mg/portion Totalbetyg Pris
Healthwell Enzym Balans 90 kapslar 3 st 5 st 150 mg Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
229 kr
GAAM Enzym Complex 90 caps 90 kapslar 3 st 5 st 150 mg Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
129 kr
Holistic Måltidsenzym 90 kapslar 3-6 st 12 st ? Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
319 kr
Healthwell Maskrosrot Extrakt 90 kapslar 2 st 0 st 0 mg Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
139 kr
Healthwell Betain HCL 120 kapslar 1 st 1 st 60 mg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
249 kr
viktiga faktorer för att välja rätt matsmältningsenzymer

Hur man väljer rätt matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer har på kort tid blivit väldigt eftertraktade. Förmodligen för att både främjar matsmältning och säkerställer fullgott upptag av näringsämnen och mikronutrienter. Men då det finns väldigt många verksamma enzym kan det vara svårt att veta vad man bör välja.
Här är en praktisk köpguide för dig som vill välja rätt enzymer för dina behov.

Sammansättning

Med matsmältningsenzymer har man att välja mellan enzymkomplex eller produkter som fokuserar på särskilt utvalda enzymer. Är man osäker på vad man vill ha är det en bra idé att välja ett komplex. Vill man däremot ha mer av vissa enzym vinner man i längden på att välja mer specifika enzymprodukter.

Laktosintolerans

Upplever du att mjölkprodukter har negativ inverkan på den image, eller om du har etablerad laktosintolerans, är det en bra idé att välja ett enzymtillskott som innehåller laktas. Detta enzym säkerställer fullgod nedbrytning av laktos och kan i många fall även minimera behovet av särskilda laktastillskott.

Dagsdos

När det gäller enzymtillskott bör man vara beredd på att behöva äta ett flertal kapslar om dagen. Det är helt enkelt nödvändigt för att nå upp till de verksamma nivåerna och sprida ut effekten jämt över dagen. Har du problem att svälja kan du överväga att öppna kapslarna och blanda dem med vätska.

Helhetseffekt

Medan vissa enzym har en uttryckt matsmältningseffekt så har andra mer bred immunologisk verkan. Är helhetshälsa din fokus bör du överväga att välja enzym med mer allmän verkan. Är det däremot maghälsa och näringsupptag som är din fokus är de specifika matsmältningsenzymen ett bra val.

Kostnad

I slutändan så är priset viktigt att ta i åtanke. I många fall så kommer de väldigt breda komplexen att resultera i en högre kostnad. Mycket på grund av att det krävs fler kapslar för att komma upp i samma nivåer. Är priset avgörande bör du fundera på att välja ett billigt komplex eller en produkt med ett färre antal enzymer.

Olika typer av matsmältningsenzymer

Amylas

Amylas är ett enzym som hjälper till att bryta ner kolhydrater som stärkelse och socker. Det är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp näring från maten och använda den som energi. Amylas produceras naturligt av bukspottkörteln och tunntarmen. Utan tillräckligt med amylas kan kroppen inte bryta ner kolhydrater och få ut näring från maten. Personer med diabetes eller som försöker gå ner i vikt kan dra nytta av amylas tillskott för att hjälpa till att reglera blodsockernivån.

Lipas

Lipas är ett enzym som hjälper till att bryta ner fettsyror. Det är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer och mineraler samt använda fett som energi. Lipas produceras naturligt av bukspottkörteln och tunntarmen, men alla producerar inte tillräckligt själva. Särskilt personer med leversjukdomar eller matsmältningsproblem kan dra nytta av lipas tillskott för att hjälpa till att bryta ner fett och få ut mer näring från maten. Lipaser kan också hjälpa till att minska kolesterolnivån i blodet.

Proteas

Proteas är ett enzym som hjälper till att bryta ner proteiner. Det är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp aminosyror och använda dem för att bygga upp och reparera vävnader. Proteaser produceras naturligt i magen och tunntarmen. Personer med lågt proteinintag eller med matsmältningsproblem kan dra nytta av proteas tillskott för att bryta ner och ta upp proteiner bättre.

Laktas

Laktas är ett enzym som hjälper till att bryta ner laktos - ett socker som finns i mjölk och mjölkprodukter. Det är viktigt för att kroppen ska kunna ta upp näring från mjölkprodukter. Många människor är laktosintoleranta, det vill säga de saknar laktas, och kan därför få problem med matsmältningen av mjölkprodukter. Laktas finns som ett tillskott(laktostabletter) för att hjälpa till att bryta ner laktos och förbättra matsmältningen av mjölkprodukter för dessa personer. Laktas kan även hjälpa för personer med känslig mage.

Enzymer som inte hjälper

Det finns många fler enzymer som inte har någon vetenskapligt bevisad effekt och som vi därför inte rekommenderar. Dessa är ändå vanligt förekommande i kosttillskott. Det gör med största sannolikhet inte någon skada, men det är ju ganska onödigt att få i sig ämnen som inte gör någon nytta för kroppen. Vanligt förekommande enzymer som inte hjälper matsmältningen är:

 • Trypsin
 • Peptidase 
 • Invertas
 • Cellulas
 • Hemicellulas
 • Fytas

Källa: Verywellhealth

Fördelar med matsmältningsenzymer

Förbättrar matsmältningen

Enzymerna hjälper till att bryta ner maten så att kroppen kan ta upp näringen och använda den som energi. Detta kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och minska besvär som gaser, uppkördhet och trög mage. Det kan, liksom andra kosttillskott mot gasig mage,  också hjälpa till att förebygga problem som förstoppning och diarré. Många människor vänder sig till enzymer som tillskott för att hjälpa till att förbättra matsmältningen och få mer energi från maten.

Ökar näringstillförseln

Matsmältningsenzymer kan hjälpa till att öka näringstillförseln och förbättra kroppens allmänna hälsa. Enzymerna hjälper till att bryta ner maten till mindre delar som kroppen lätt kan ta upp och använda. Detta kan hjälpa till att öka tillgången på näringsämnen som vitaminer, mineraler och aminosyror. I sin tur leder detta till att förbättra den allmänna hälsan och stärka immunförsvaret.

Lindrar matsmältningsproblem

Genom att hjälpa till att bryta ner maten lättare kan enzymer få kroppen att ta upp mer näring ur maten. Detta kan hjälpa till att lindra matsmältningsproblem som laktosintolerans, celiaki eller allergier. Många människor som är intoleranta mot vissa ämnen kan dra nytta av enzymer som tillskott för att hjälpa kroppen att bryta ner maten och få ut näringen.

Lindra symptomen på IBS

Matsmältningsenzymer kan hjälpa till att lindra symtomen på Irritable Bowel Syndrome (IBS). IBS är en vanlig matsmältningssjukdom som kan orsaka besvär som gaser, uppkördhet, trög mage och smärta. Enzymerna hjälper till att bryta ner maten och kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och lindra symtomen.

Hjälper vid viktminskning

Enzymerna hjälper till att bryta ner maten så att kroppen kan ta upp näringen och använda den som energi. Detta kan hjälpa till att öka förbränningen och förbättra matsmältningen. Detta kan hjälpa vid viktminskning genom att kroppen lättare tar upp näringen från maten och på så sätt förhindra överätande. Enzymerna kan också hjälpa till att minska svällning och gasbildning. Vissa måltidsersättningar har tillsatta matsmältningsenzymer just för detta syfte.

Källa: Infinita Biotech

Risker och biverkningar

Det finns inga större risker att ta matsmältningsenzymer och biverkningar är relativt ovanliga. Det finns ändå en viss risk för biverkningar som kan vara bra att känna till när man tar tillskott med matsmältningsenzymer. Dessa inkluderar:

 • Magbesvär - Enzymer kan i vissa fall orsaka gasbildning och uppsvälldhet eftersom de bryter ner maten snabbare än kroppen är van vid. Detta kan leda till en ökning av gasproduktion i tarmarna.

 • Ökad surhet i magen - Lipaser, enzymerna som bryter ner fett, kan orsaka ökad surhet i magen. Detta kan i sin tur leda till halsbränna och i värsta fall magsår.

 • Illamående: Enzymerna kan orsaka känslor av illamående hos vissa personer, särskilt om de tas på tom mage eller i för höga doser. Detta kan vara ett tecken på att kroppen inte är van vid enzymtillskottet och minskar oftast med tiden.

 • Överkänslighet: Det finns risk för överkänslighet mot vissa matsmältningsenzymer. Om man upplever allergiska reaktioner som svullnad eller svårigheter att andas bör man genast sluta ta tillskottet och kontakta en läkare.

Det är viktigt att notera att det finns en osäkerhet om långsiktig användning av matsmältningsenzymer som kosttillskott, men än så länge är det inget som pekar på att det skulle vara farligt.

Källa: Dr. Axe.

vanliga frågor om Matsmältningsenzymer

FAQ: Vanliga frågor om matsmältningsenzymer

Här är några av de frågor som är återkommande när matsmältningsenzymer kommer på tal. Vi hoppas att det hjälper dig på vägen till ett bättre val.

Vad är matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer är proteiner som hjälper till att bryta ner maten i kroppen. De hjälper till att bryta ner kolhydrater, fett och proteiner i maten så att kroppen kan ta upp näringen och använda den som energi.

Varför är matsmältningsenzymer viktiga?

Matsmältningsenzymer är viktiga eftersom de hjälper kroppen att bryta ner maten och få ut näringen. De hjälper också till att förbättra matsmältningen och lindra symtom som gaser och trög mage.

Vilka är de vanligaste typerna av matsmältningsenzymer?

De vanligaste typerna av matsmältningsenzymer är lipaser, som hjälper till att bryta ner fett, amylaser, som hjälper till att bryta ner kolhydrater, och proteaser (brukar även finnas inblandat i kosttillskott med betain HCL), som hjälper till att bryta ner proteiner.

Kan man få för lite matsmältningsenzymer?

Ja, det är möjligt att få för lite matsmältningsenzymer. Detta kan orsakas av olika faktorer som ålder, sjukdom eller en oregelbunden kost. För lite matsmältningsenzymer kan leda till matsmältningsproblem och näringsbrist.

Vilka matsmältningsenzymer är bäst?

Healthwell Enzym Balans är enligt oss det bästa alternativet för matsmältningsenzymer. En prisvärd blandning av ett flertal viktiga enzym som främjar maghälsa och näringsupptag.

Spelar det någon roll vilka matsmältningsenzymer man väljer?

Enzymer är oerhört mångfacetterade. De är en del av matsmältningsprocessen och finns naturligt i såväl mun som mage och tarm. Alla har däremot en högst egen funktion. För att helgardera sig så väljer många komplex. Då slipper man även ta ställning till vilka enzym man bör välja. Vill du däremot ha väldigt specifik funktion är det en bra idé att välja ett tillskott med större mängd specifikt enzym.

Vilket matsmältningsenzym bör man välja?

Det beror lite på vad man vill uppnå. Vill du främja upptag av protein är proteas ett givet val, för kolhydratupptag krävs amylas och gällande mjölkprodukter är laktas en nödvändighet. Vill du täcka alla fronter är det däremot bäst att välja ett mångfacetterat enzymkomplex.

Är det nödvändigt med matsmältningsenzym?

Utan matsmältningsenzym kan kroppen inte tillgodogöra sig vare sig näring eller vitaminer och mineraler. Turligt nog producerar kroppen många egna enzym, och en hel del enzym finns även i kosten. Problemet är däremot att många av enzymen försvinner i samband med bearbetning och tillagning av maten. Det är inte heller säkert att kroppen klarar av att producera en tillräcklig mängd enzym. Därför är ett brett tillskott i många fall oerhört viktigt.

Vilka alternativ finns det till matsmältningsenzymer?

När det gäller kosttillskott som är relevanta i sammanhang av matsmältningsenzymer, finns det flera alternativ som kan vara användbara. Dessa tillskott kan hjälpa till att stödja matsmältningssystemet och lindra olika matsmältningsbesvär. Här är några exempel:

 • Probiotika: Probiotika är levande mikroorganismer, ofta bakterier, som är fördelaktiga för vår matsmältning. De hjälper till att balansera tarmfloran och kan förbättra tarmhälsan.
 • Prebiotika: Dessa är kostfibrer som fungerar som föda för de goda bakterierna i tarmen (probiotika). De hjälper till att främja en hälsosam tarmmiljö.
 • Fiber: Kostfiber, både lösliga och olösliga, är viktiga för matsmältningen. De hjälper till att reglera tarmrörelserna och kan förebygga förstoppning. Glukomannan är ett bra alternativ här.
 • Ginger (Ingefära): Känd för sina antiinflammatoriska och matsmältningsfrämjande egenskaper. Ingefära kan hjälpa till med matsmältningsbesvär som gaser och uppblåsthet. Ingefäratillskott är bra sätt att få i sig ingefära om du inte annars får i dig det naturligt via kosten.
 • Mynta: Ofta använd för att lindra symptom på IBS (irritable bowel syndrome) och andra matsmältningsproblem. Mynta kan hjälpa till att slappna av i tarmarna och lindra kramp.
 • Enzymer som laktas: För personer med laktosintolerans kan tillskott av laktasenzym hjälpa till att bryta ner laktos i mjölkprodukter.
 • Äppelcidervinäger: Vissa hävdar att äppelcidervinäger kan förbättra matsmältningen genom att öka magsyranivån, men vetenskapliga bevis är begränsade.
 • Aloe vera: Används ibland för sina lugnande egenskaper på matsmältningssystemet, särskilt vid problem som halsbränna eller GERD (gastroesofageal refluxsjukdom). Aloe vera juice är ett snabbt och enkelt sätt att få i sig aloe vera.

Så gjorde vi testet

Vi började med att beställa hem de kosttillskott som vi ansågs vara lämpliga att utvärdera vidare. I detta fall blev det 27 stycken produkter. Vi utvärderade matsmältningsenzymen i både ett praktiskt och teoretiskt hänseende. På så sätt kunde vi få ett rättvisande perspektiv på hur de förhöll sig till varandra och dess både faktiska och förväntade effekt.

 • Sammansättning: Vilka enzym innehöll produkten?
 • Effekt: Vilken effekt kan förväntas av enzymen?
 • Mängd: Hur många kapslar per dag utgör rekommenderad dos?
 • Komplex: Var fokus på en bred mängd enzymer eller särskilda ämnen?
 • Kostnad: Var det prisvärt att nå rekommenderad dos?

Vår testpanel bestod av personer med och utan tidigare erfarenheter av enzym. Några av panelmedlemmarna hade upplevt magproblem i samband med matsmältning, medan andra var mer fokuserade på de allmänt gynnsamma effekterna av matsmältningsenzym. De 5 produkterna som fick högst totalbetyg har vi tagit med i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
37 röster, Betyg: 4.9 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer
 • Mia

  2023-10-07 (9 månader sen)

  Jag har problem med näringsupptag pga ett diafragmabråck som behandlas med syrahämmande medicin. Medicinen i sig hämmar ffa järnupptag, men matsmältningen i sig är inte optimal även oberoende av medicin. Vilket enzym är bäst att ta i detta fall? Förutsätter att lipas du undvikas då det ökar magsyran. Tack på förhand!

  • Robin

   2023-11-10 (8 månader sen)

   Att hantera problem med näringsupptag på grund av ett diafragmabråck och användning av syrahämmande mediciner kan vara utmanande. Dessa mediciner kan påverka upptaget av olika näringsämnen, inklusive järn. När det gäller val av matsmältningsenzymer, är det några viktiga aspekter att tänka på:

   Undvika Lipas: Du har rätt i att lipas kan öka magsyra, så det kan vara klokt att undvika det om du har problem med överskott av magsyra eller om du tar syrahämmande mediciner.

   Amylas och Proteas: Dessa enzymer kan vara fördelaktiga. Amylas hjälper till att bryta ner kolhydrater, medan proteas hjälper till att bryta ner proteiner. De är inte direkt inblandade i produktionen av magsyra och kan därför vara lämpligare i ditt fall.

   Pankreatin: Detta är en kombination av matsmältningsenzymer som produceras av bukspottkörteln, inklusive amylas, lipas och proteas. Pankreatin kan vara användbart, men det är viktigt att överväga hur mycket lipas det innehåller och hur det påverkar din magsyra.

   Enzymer för Specifika Behov: Om du har problem med upptag av specifika näringsämnen, kan det vara värt att överväga enzymer som är specifikt utformade för att hjälpa till med dessa. Till exempel, vissa enzymer är särskilt effektiva för att hjälpa till med upptaget av järn eller andra mineraler.

   Probiotika: Även om de inte är enzymer, kan probiotika bidra till att förbättra tarmhälsan och därmed hjälpa till med näringsupptaget. Probiotika kan hjälpa till att balansera tarmfloran, vilket kan vara fördelaktigt för matsmältningen överlag.

   Det är viktigt att konsultera med en läkare eller en gastroenterolog för att få råd specifikt anpassade till din situation. De kan ge rekommendationer baserade på din specifika hälsotillstånd, medicinering, och näringsbehov. De kan också rekommendera blodprov och andra tester för att noggrant utvärdera din näringsstatus och anpassa rekommendationerna därefter.