Bästa Laktostabletterna 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Om du är laktosintolerant kan laktostabletter verkligen hjälpa – här är våra favoriter.
Laktostabletter - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,9 Healthwell Laktas Mage Healthwell Laktas Mage
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,5 Holistic Laktozym Holistic Laktozym
Pris
219 kr
Till butik
betyg 4,4 Lactrase Go Lactrase Go
Pris
159 kr
Till butik
betyg 4,3 Hjärtats Laktas 100 st Hjärtats Laktas 100 st
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,2 Addeira LaktasDuo Kapsel 30 st Addeira LaktasDuo Kapsel 30 st
Pris
159 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Laktostabletter, eller laktasenzymtabletter som de även kallas, är kosttillskott som innehåller laktas, ett enzym som hjälper till att bryta ner laktos, ett socker som finns i mjölk och mejeriprodukter. Människor som har svårt att smälta laktos, ett tillstånd som kallas laktosintolerans, kan ta laktastabletter för att hjälpa dem att smälta laktosinnehållande livsmedel utan att uppleva symtom som uppblåsthet, gaser och diarré.

Laktasenzymtabletter kan tas före eller under en måltid som innehåller laktos och kan hjälpa personer med laktosintolerans att njuta av ett bredare utbud av livsmedel. Dessa tabletter går att köpa receptfritt och är säkra för de flesta att använda. Det rekommenderas dock att konsultera en läkare eller en dietist innan du börjar använda det, särskilt om du har något medicinskt tillstånd. Vi har beställt hem och testat 21 laktastillskott på den svenska marknaden och betygsatt dem utifrån ett flertal kriterier. Läs mer om testet nedan och se vilka 5 vi valde ut till bäst i vårt test.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Laktostabletterna i september 2023

 1. Healthwell Laktas Mage Bäst i test: 4,9/5
 2. Holistic Laktozym Bästa med proteas: 4,5/5
 3. Lactrase Go 50 Tabletter Bästa sugtabletterna: 4,4/5
 4. Hjärtats Laktas 100 st Bästa billiga: 4,3/5
 5. Addeira LaktasDuo Kapsel 30 st Bästa premium: 4,2/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Laktas Mage

  Laktastabletter som tillverkats i Sverige. Dessutom till bra pris och helt vegetabiliskt
  4,9
  Innehåll
  4,9/5
  Pris
  4,8/5
  Externa kundfaktorer
  5,0/5
  Vårt betyg:
  4,9/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 90 tabl
  • FCC / kapsel: 5000 FCC
  • Pris / dos: 1,66 kr

  När det gäller laktostabletter rankar vi Healthwell Laktas Mage som det bästa valet på marknaden. Med 5000 FCC per kapsel är det en högdoserad produkt som fungerar utmärkt för personer med laktosintolerans. En tablett kan spjälka upp till 15 g laktos, vilket gör att den är mycket effektiv. Dessutom är tabletterna veganska, vilket gör att de passar för alla typer av kostvanor.

  Healthwell Laktas Mage är en laktastablett som har fått otroligt höga kundbetyg och fungerar utmärkt för personer med laktosintolerans. Den kanske enda nackdelen med denna produkt är att man inte bör ta mer än 5 tabletter per dag. Detta kan vara ett problem för personer som behöver ta tabletterna ofta eller vid varje måltid.

  Sammanfattningsvis är Healthwell Laktas Mage en högkvalitativ och effektiv produkt som är särskilt lämplig för personer med laktosintolerans. Med höga kundbetyg och en mycket konkurrenskraftig pris per dosering, är det definitivt ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden.

  Fördelar

  • Otroligt höga kundbetyg
  • Fungerar utmärkt för laktosintolleranta
  • FCC-enheter laktas per tablett

  Nackdelar

  • Ta inte fler än 5 tabletter per dag
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
  149 kr
 2. 2. Bästa med proteas: Holistic Laktozym

  Ett högkvalitativt kosttillskott för laktosintolleranta som även innehåller proteas. Kapselskal från cellulosa
  4,5
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  4,1/5
  Externa kundfaktorer
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 90 kaps
  • FCC / kapsel: 1000 FCC
  • Pris / dos: 4,87 kr

  Holistic Laktozym är ett av de mest effektiva laktostillskotten på marknaden, tack vare sin kombination av laktas- och proteasenzym som hjälper till att bryta ner mjölksocker. Varje kapsel innehåller 1000 FCC laktasenzym, vilket gör det lämpligt för personer med överkänslighet mot laktos.

  En annan fördel med Holistic Laktozym är dess höga kundbetyg på 5/5 hos Svensk Hälsokost. Dessutom är kapslarna lämpliga för vegetarianer.

  En nackdel med Holistic Laktozym är att det innehåller maltodextrin, vilket kan vara ett problem för personer med glutenintolerans eller för dem som vill undvika tillsatser. Priset per dos är också högre jämfört med vissa andra laktostabletter på marknaden.

  Trots det något högre priset per dosering, är Holistic Laktozym ett utmärkt val för personer som söker en kombination av laktas- och proteasenzym för att hjälpa till att bryta ner mjölksocker och förhindra obehagliga symtom av laktosintolerans. Med höga kundbetyg och lämplighet för vegetarianer, kan vi starkt rekommendera Holistic Laktozym till någon som är överkänslig mot laktos.

  Fördelar

  • Kombination av Laktas och proetas
  • Mycket höga externa kundbetyg
  • Lämplig för veganer

  Nackdelar

  • Innehåller maltodextrin
  Produkten finns att köpa här:
  219 kr
  219 kr
 3. 3. Bästa sugtabletterna: Lactrase Go

  En storsäljare i Sverige som finns i flera olika former såsom sugtabletter, kapslar och vanliga tabletter.
  4,4
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  3,9/5
  Externa kundfaktorer
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 50 tabl
  • FCC / kapsel: 5000 FCC
  • Pris / dos: 3,18 kr

  Lactrase GO är en utmärkt lösning för personer som lider av laktosintolerans. Dessa sugtabletter innehåller höga halter av laktasenzym som hjälper till att bryta ner laktos och minska besvär som gasbildning och obehagskänslor.

  Fördelar: En av de främsta fördelarna med Lactrase GO är dess smidiga förpackning, vilket gör det enkelt att ta med sig dem var man än går. Dessutom kan tabletterna användas av gravida kvinnor, vilket gör dem till ett lämpligt alternativ för personer som vill undvika laktos men fortfarande behöver få i sig tillräckligt med näringsämnen.

  Nackdelar: En nackdel med Lactrase GO är att de inte bör användas av barn under 3 år, vilket kan begränsa dess användning i vissa hushåll. Dessutom kan det vara något dyrare jämfört med andra laktostabletter på marknaden.

  Rekommendera den till någon: Trots de potentiella nackdelarna skulle vi ändå rekommendera Lactrase GO till personer med laktosintolerans. De höga halterna av laktasenzym i varje tablett gör det till en effektiv lösning för att lindra besvär orsakade av laktos, och den smidiga förpackningen gör det enkelt att ta med sig tabletterna överallt.

  Fördelar

  • Smidig förpackning
  • Finns i olika varianter
  • Kan användas av gravida personer

  Nackdelar

  • Ska ej användas av barn under 3 år
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
 4. 4. Bästa billiga: Hjärtats Laktas 100 st

  Populärt och uppskattat alternativ med effektiv spjälkning och ett pris som tål att jämföras
  4,3
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  4,4/5
  Externa kundfaktorer
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Storlek: 100 tabl
  • FCC / kapsel: 5000 FCC
  • Pris / dos: 1,99 kr

  Hjärtats Laktas är ett prisvärt alternativ för personer som behöver hjälp att bryta ner laktos. Varje kapsel innehåller 5000 FCC laktasenzym, vilket gör att en kapsel kan spjälka upp till 20g laktos. Detta gör produkten lämplig för personer med mild till måttlig laktosintolerans.

  En annan fördel med Hjärtats Laktas är att det är Apotek Hjärtats egna varumärke, vilket ger en extra känsla av tillförlitlighet. Produkten är också lätt att ta, med endast en kapsel som behöver tas före en måltid som innehåller laktos.

  En nackdel med produkten är att det inte finns fri frakt om man endast köper den lilla förpackningen. Men detta kan vara en mindre nackdel jämfört med priset, som endast är 1,99 kr per dosering.

  Sammanfattningsvis är Hjärtats Laktas ett bra och prisvärt alternativ för personer med mild till måttlig laktosintolerans som behöver hjälp med att bryta ner laktos. Även om det finns en liten nackdel med fri frakt kan produkten fortfarande vara ett utmärkt val för den som söker ett prisvärt alternativ.

  Fördelar

  • Apotek hjärtats egna prisvärda varumärke
  • Hjälper till att bryta ner laktos
  • En kapsel kan spjälka upp till 20g laktos

  Nackdelar

  • Ingen fri frakt om man endast köper den lilla förpackningen
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
 5. 5. Bästa premium: Addeira LaktasDuo Kapsel 30 st

  Högkvalitativa och tillförlitliga veganska laktostabletter med dubbelverkande effekt
  4,2
  Innehåll
  4,7/5
  Pris
  3,7/5
  Externa kundfaktorer
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Storlek: 30 kaps
  • FCC / kapsel: 5000 FCC
  • Pris / dos: 5,30 kr

  Addeira LaktasDuo Kapsel 30 st är en dubbelverkande medicinteknisk produkt som hjälper till att spjälka mjölksocker och motverkar gasbildning. Varje kapsel innehåller 5000 FCC laktasenzym och 100 mg dimetikon. Denna produkt är av hög kvalitet och är utformad för att lindra besvär med laktosintolerans.

  Fördelarna med Addeira LaktasDuo Kapsel är att den är en medicinteknisk produkt som är utformad för att fungera dubbelverkande. Den innehåller både laktasenzym och dimetikon, vilket hjälper till att spjälka mjölksocker och motverka gasbildning. Produkten är även lämplig för vuxna och barn från 6 år.

  Nackdelarna med Addeira LaktasDuo Kapsel är att det endast finns 30 kapslar per förpackning och att priset är något högre än andra alternativ på marknaden. Detta kan göra produkten mindre kostnadseffektiv för vissa användare.

  Sammanfattningsvis är Addeira LaktasDuo Kapsel en högkvalitativ produkt som är utformad för att lindra besvär med laktosintolerans. Trots att priset är högre och att det endast finns 30 kapslar per förpackning så är den en utmärkt produkt för de som behöver hjälp med att bryta ner laktos och minska gasbildning. Vi rekommenderar denna produkt till personer som söker en högkvalitativ produkt och är villiga att betala lite extra för att få en produkt som fungerar effektivt.

  Fördelar

  • dubbelverkande medicinteknisk produkt
  • Motverkar gasbildning
  • För spjälkning av mjölksocker

  Nackdelar

  • Endast 30 kapslar per förpackning
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Laktostabletter Storlek FCC / kapsel Pris / dos Totalbetyg Pris
Healthwell Laktas Mage 90 tabl 5000 FCC 1,66 kr Betyg 4,9 / 5
4,9 / 5
Pris från
149 kr
Holistic Laktozym 90 kaps 1000 FCC 4,87 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
219 kr
Lactrase Go 50 tabl 5000 FCC 3,18 kr Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
159 kr
Hjärtats Laktas 100 st 100 tabl 5000 FCC 1,99 kr Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
199 kr
Addeira LaktasDuo Kapsel 30 st 30 kaps 5000 FCC 5,30 kr Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
159 kr
viktiga faktorer för att välja rätt laktostabletter

Hur man väljer rätt laktostabletter

När du köper laktasenzymtabletter finns det en mängd olika faktorer att ta hänsyn till för att välja den bästa produkten för dina individuella behov. Här är några viktiga saker att titta efter när du gör ditt köp.

Ingredienser

Det är viktigt att kontrollera ingredienslistan på förpackningen för att säkerställa att tabletterna innehåller rent laktasenzym, och inte en blandning av enzymer. Undvik produkter med tillsatta fyllmedel, bindemedel eller konstgjorda ingredienser som kan ha oönskade biverkningar. Leta efter märken som använder högkvalitativa, kliniskt studerade ingredienser.

Styrka

Laktasenzymtabletter finns i olika styrkor, mätt i FCC (Food Chemical Codex) laktasenheter. De flesta tillskott vi har jämfört består av cirka 5000 FCC per tablett. Se till att välja en styrka som passar dina individuella behov. Vissa människor kan behöva en högre styrka av laktasenzym, medan andra bara behöver en lägre styrka. En läkare eller en dietist kan hjälpa dig att bestämma rätt styrka för dig.

Varumärkesrykte

När du köper laktasenzymtabletter är det viktigt att välja ett välrenommerat varumärke som har bra kundrecensioner och bevisade resultat. Leta efter varumärken som är transparenta om sin tillverkningsprocess och som har en bra erfarenhet av att producera kosttillskott av hög kvalitet.

Antal tabletter per förpackning: Jämför antalet tabletter per förpackning mellan olika produkter, och välj en som har en tillräcklig mängd för dina behov. Om du planerar att ta tabletterna regelbundet, leta efter en större förpackningsstorlek som räcker längre.

Utgångsdatum

Det är viktigt att kontrollera utgångsdatumet innan du köper laktasenzymtabletter, för att säkerställa att produkten fortfarande är effektiv när du använder den. Se till att du kommer att kunna använda hela paketet före utgångsdatumet, eller överväg att köpa en mindre paketstorlek.

Tablettform

Laktasenzymtabletter finns i olika former såsom kapslar, tabletter eller tuggtabletter, du kan välja en som du tror är lättast att ta för dig, eller rådfråga din läkare eller dietist vilken som är bäst för dig.

Konsultation

Rådgör med en läkare eller en dietist innan du tar några tillskott om du har något medicinskt tillstånd, för att säkerställa att produkten är säker för dig att ta, och för att bestämma rätt dosering och schema för dina individuella behov.

Pris

Jämför priser på olika märken och se till att du får bra valuta för pengarna. Var dock uppmärksam på att inte offra kvalitet för priset, och det är bättre att välja ett välkänt varumärke med positiva recensioner.

Såhär fungerar laktostabletter

Laktasenzymtabletter fungerar genom att förse kroppen med laktas, ett enzym som ansvarar för att bryta ner laktos, ett socker som finns i mjölk och mejeriprodukter. Laktos består av två enkla sockerarter, glukos och galaktos, som absorberas av kroppen som enstaka molekyler. Individer med laktosintolerans saknar tillräckligt med laktasenzym för att korrekt bryta ner laktos i tunntarmen. Som ett resultat fraktas osmält laktos till tjocktarmen där den fermenteras av bakterier och producerar gaser, uppblåsthet och diarré.

När laktasenzymtabletter tas före eller under en måltid som innehåller laktos, frisätts laktasenzymet i tabletterna i tunntarmen. Detta laktasenzym bryter sedan ner laktosen i maten och omvandlar den till glukos och galaktos, som sedan lätt kan tas upp av kroppen. Genom att ta laktasenzymtabletter kan personer med laktosintolerans minska symtomen förknippade med laktosintolerans och njuta av ett bredare utbud av livsmedel som innehåller laktos. Det är viktigt att notera att laktasenzymtabletter inte ska användas som ersättning för en laktosfri diet, och det rekommenderas även att konsultera en läkare eller en dietist för personlig rådgivning.

Bieffekter av laktostabletter

I allmänhet anses laktasenzymtabletter vara säkra för de flesta att använda. Men som med alla kosttillskott kan vissa personer uppleva biverkningar.Vanliga biverkningar av laktasenzymtabletter inkluderar:

 • Illamående
 • Magbesvär
 • Diarre

Dessa biverkningar är vanligtvis milda och kan uppstå när tabletterna tas på fastande mage eller i högre doser än vad som rekommenderas. Det rekommenderas att ta tabletterna med en måltid eller ett mellanmål för att minska risken för magbesvär. Det är också möjligt att få en allergisk reaktion mot en ingrediens i laktasenzymtabletterna, om du upplever symtom som nässelfeber, andningssvårigheter eller svullnad av ansikte, läppar, tunga eller svalg bör du sluta använda produkten och sök läkarvård omedelbart.

Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller en dietist innan du börjar använda laktasenzymtabletter, särskilt om du har några medicinska tillstånd, för att säkerställa att produkten är säker för dig att ta och för att bestämma lämplig dos för din individ. behov.

vanliga frågor om Laktostabletter

FAQ: Vanliga frågor om Laktostabletter

Hur många laktostabletter kan man ta?

Den normala rekommendationen på förpackningen är att man tar 1-2 tabletter per tillfälle. Detta är tillräckligt för att de flesta ska kunna äta mjölkprodukter. Det rekommenderas generellt att börja med en lägre dos och gradvis öka den efter behov.

När bör man ta laktostabletterna?

Det vanliga rekommendationen är att ta laktasenzymtabletter strax före en måltid eller i början av en måltid. Detta eftersom laktosen i maten kommer att utlösa frisättningen av laktas.

Hur fungerar laktostabletter?

 Laktasenzymet som finns i laktostabletterna hjälper till att bryta ner laktosen. Detta gör att du som laktosintolerant slipper att dras med de besvär som uppstår när du annars äter mejeriprodukter.

Hur länge verkar laktostabletter?

Effektiviteten av laktasenzymtabletter kan variera beroende på individen, styrkan på tabletterna och den dos som tas. I allmänhet börjar laktasenzymtabletter att verka i kroppen direkt efter att de tagits och deras effekter kan vara i flera timmar. Detta gör att laktasenzymet kan bryta ner laktos i maten medan det fortfarande finns i magen och tunntarmen.

Kan man ta laktostabletter om man är gravid?

Om du är gravid eller ammar är det bäst att undvika laktasenzymtabletter såvida du inte har rådfrågat din läkare eller en dietist först.

Kan barn ta laktostabletter?

Rekommendationen är att barn över 3 år kan ta laktostabletter. Vi anser det dock bäst att rådfråga med 1177 innan du ger ditt barn kosttillskottet.

 

 

Så gjorde vi testet

Vi genomförde en noggrann granskning av laktostabletter på marknaden, där vi bedömde flera viktiga faktorer för att hitta de mest effektiva och prisvärda alternativen. 21 av de som verkade bäst vid en första anblick beställde vi hem för vidare utredning. Nedanför presenterar vi våra bedömningspunkter för att hjälpa dig att välja rätt laktostablett som passar dina behov och förväntningar.

Innehållet

 • Hur mycket laktasenzym innehåller produkten?
 • Innehåller produkten några andra ämnen som förbättrar laktosnedbrytning, såsom probiotika eller prebiotika?
 • Är produkten vegansk, glutenfri och fri från andra allergener?

Pris

 • Hur mycket kostar produkten i förhållande till dess kvalitet och effektivitet?
 • Hur länge räcker en förpackning och vad blir priset per dosering?
 • Är priset rimligt jämfört med andra laktostabletter på marknaden?

Kundbetyg

 • Vad säger kunderna om produkten?
 • Finns det några vanliga klagomål eller problem med produkten?
 • Är de flesta recensioner positiva eller negativa?

Effektivitet

 • Fungerar produkten för personer med olika grad av laktosintolerans?
 • Hur snabbt verkar produkten?
 • Kan produkten tas dagligen utan risk för biverkningar?

Användarvänlighet

 • Hur lätt är det att ta produkten, dvs. hur stor är kapseln eller tabletten?
 • Smakar produkten illa eller är den lättsvald?
 • Finns det några rekommendationer om när produkten bör tas?

Utöver dessa faktorer bedömde vi även externa faktorer som leveranstider och tillgänglighet på marknaden. Genom att granska dessa bedömningspunkter kunde vi hitta de mest pålitliga och effektiva laktostabletterna på marknaden. Dessa 5 produkter kan du läsa mer om i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
13 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu