Bästa C-vitamin 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Håll förkylningen borta med någon av de bästa C-vitamintillskotten
C-Vitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Vitamin C 500 Healthwell Vitamin C 500
Pris
109 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Vitamin C 1000+ Core Vitamin C 1000+
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,4 Healthwell Vitamin C Pulver Healthwell Vitamin C Pulver
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,2 Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime
Pris
19.92 kr
Till butik
betyg 4,2 Holistic C-Vitamin Bioflav Holistic C-Vitamin Bioflav
Pris
185 kr
Till butik
Se alla testvinnare

C-vitamin tillskott är ett populärt kosttillskott som används för att säkerställa att kroppen får tillräckligt med detta väsentliga näringsämne. C-vitamin, även känt som askorbinsyra, spelar en central roll i flera av kroppens biologiska processer. Det stödjer bland annat immunsystemet, bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, och är nödvändigt för produktionen av kollagen, ett protein som är viktigt för hudens, blodkärlens, benens, broskets, musklernas och tandköttets hälsa. Trots dess viktiga roll i kroppen kan människor inte själva producera C-vitamin, vilket gör tillskott eller en kost rik på C-vitamin, från till exempel nyponpulver, nödvändig.

Även om en balanserad och varierad kost ofta kan förse oss med tillräckligt med C-vitamin, finns det situationer då ett tillskott kan vara fördelaktigt. Personer som lever stressiga liv, röker, dricker alkohol regelbundet eller inte får i sig tillräckligt med frukt och grönsaker kan ha ett ökat behov av C-vitamin. Även personer med vissa medicinska tillstånd kan ha ett högre behov. Tillskott kan också vara fördelaktigt under vissa perioder i livet, som under graviditet eller vid intensiv träning. Det är dock alltid bäst att diskutera användningen av tillskott med en hälso- eller sjukvårdspersonal.

Det finns en mängd C-vitamin tillskott på marknaden, vilket kan göra det utmanande att välja rätt produkt. Efter noggrann forskning och analys, har vi på Kostnord utsett Healthwell Vitamin C 500 till det bästa C-vitamin-tillskottet. Denna produkt har visat sig vara effektivt, säker och prisvärd, vilket gör det till ett utmärkt val för den som vill boosta sitt C-vitaminintag.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Vitamin C 2024

 1. Healthwell Vitamin C 500 Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Vitamin C 1000+ Bästa högdoserade: 4,5/5
 3. Healthwell Vitamin C Pulver Bästa pulver: 4,4/5
 4. Hjärtats Vitamin C Apelsin 20 brustabletter Bästa brustablett: 4,2/5
 5. Holistic C-Vitamin Bioflav Bäst kundbetyg: 4,2/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Vitamin C 500

  Effektivt C-vitamin tillskott med hög dos och bra prisvärdhet.
  4,7
  Innehåll
  4,7/5
  Pris
  4,8/5
  Kvalitet
  4,6/5
  Dosering
  4,7/5
  Användbarhet
  4,6/5
  Kundomdömen
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 100 tabl
  • mg / kapsel: 500 mg
  • Pris / portion: 1,09 kr
  • Med bioflavonoider: Ja
  healthwell vitamin c 2 healthwell vitamin c 3 healthwell vitamin c 6 healthwell vitamin c 4 healthwell vitamin c 1 healthwell vitamin c 5

  I vår recension av Healthwell Vitamin C 500 har vi funnit att produkten lever upp till många av våra förväntningar. Den innehåller 500 mg vitamin C per portion, vilket är 625% av det dagliga rekommenderade intaget, vilket ger en stark dos för de som söker en kraftfull boost. Dessutom innehåller den även citrusbioflavonoider, naturliga komponenter som kan förbättra kroppens absorption och användning av C-vitamin. Detta gör att produkten står ut i jämförelse med andra tillskott på marknaden.

  Angående kvalitet och renhet, Healthwell Vitamin C 500 är en produkt som följer höga standarder. Vi kunde inte hitta någon specifik certifiering för denna produkt, men Healthwell är generellt kända för sin kvalitet och renhet inom hälsotillskottsindustrin. Priset på 99 kr gör det också till ett prisvärt alternativ jämfört med andra liknande produkter på marknaden, vilket ger ett bra värde för pengarna.

  Slutligen, kundrecensioner av Healthwell Vitamin C 500 är övervägande positiva, vilket stärker vår tro på dess effektivitet och kvalitet. Många användare rapporterar att de upplevt ökad energi och förbättrad hälsa sedan de började ta detta tillskott. Sammantaget ger vi Healthwell Vitamin C 500 ett betyg på 4,7/5 baserat på dess höga innehåll av C-vitamin, prisvärdhet, och positiva kundrecensioner. Vi rekommenderar det som ett utmärkt C-vitamin tillskott för dem som söker en naturlig och effektiv boost till sitt immunförsvar.

  Fördelar

  • Innehåller 500 mg vitamin C per portion.
  • Innehåller citrusbioflavonoider för bättre absorption.
  • Hög kvalitet och renhet.
  • Prisvärd jämfört med liknande produkter.
  • Positiva kundrecensioner.

  Nackdelar

  • Saknar specifik certifiering.
  • Kan vara stark dos för vissa individer.
  Produkten finns att köpa här:
  109 kr
  109 kr
 2. 2. Bästa högdoserade: Core Vitamin C 1000+

  Högkvalitativt C-vitamin tillskott med tillägg av citrusbioflavonoider.
  4,5
  Innehåll
  4,7/5
  Pris
  4,7/5
  Kvalitet
  4,4/5
  Dosering
  4,4/5
  Användbarhet
  4,2/5
  Kundomdömen
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 tabl
  • mg / kapsel: 1000 mg
  • Pris / portion: 1,66 kr
  • Med bioflavonoider: Ja
  core vitamin c 1000 2 core vitamin c 1000 3 core vitamin c 1000 6 core vitamin c 1000 4 core vitamin c 1000 1 core vitamin c 1000 5

  Core Vitamin C 1000+ är ett C-vitamin tillskott som imponerar på flera fronter. För det första, dess ingredienser är av hög kvalitet och renhet. C-vitaminet är i en hög dosering på 1000 mg per tablett, vilket överstiger det dagliga rekommenderade intaget med 1250%. Dessutom innehåller varje tablett 50 mg citrusbioflavonoider, vilket bidrar till att förbättra absorptionen och effektiviteten av C-vitaminet.

  Prismässigt ligger Core Vitamin C 1000+ något högre än vissa andra tillskott på marknaden, med ett pris på 139 kr. Men med tanke på den höga kvaliteten och doseringen av C-vitamin, samt tillägget av citrusbioflavonoider, anser vi att produkten erbjuder ett utmärkt värde för pengarna. Det är också värt att notera att produkten har fått övervägande positiva recensioner från kunder, vilket stärker vårt förtroende för dess effektivitet och tillförlitlighet.

  Slutligen, vi uppskattar att Core Vitamin C 1000+ är tydlig med sin produktinformation och tillverkningsprocess. Även om vi inte har specifik information om var produkten tillverkas, ger företagets öppenhet och noggrannhet i produktbeskrivningen oss förtroende för att de följer höga standarder i sin produktion. Sammantaget ger vi Core Vitamin C 1000+ ett betyg på 4,5 av 5, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt C-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och renhet på ingredienser
  • Hög dosering av C-vitamin
  • Innehåller citrusbioflavonoider för bättre absorption
  • Övervägande positiva kundrecensioner
  • Transparent med produktinformation

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra tillskott
  • Saknar information om tillverkningsplats
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
  149 kr
 3. 3. Bästa pulver: Healthwell Vitamin C Pulver

  Högkvalitativt, rent och kraftfullt C-vitaminpulver med effektiv absorption.
  4,4
  Innehåll
  4,6/5
  Pris
  4,7/5
  Kvalitet
  4,6/5
  Dosering
  4,3/5
  Användbarhet
  4,2/5
  Kundomdömen
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 250 g
  • mg / kapsel: N/A
  • Pris / portion: 0,60 kr
  • Med bioflavonoider: Nej
  healthwell vitamin c pulver 1 healthwell vitamin c pulver 2 healthwell vitamin c pulver 3 healthwell vitamin c pulver 4 healthwell vitamin c pulver 5

  Healthwell Vitamin C Pulver är ett högkvalitativt C-vitamin tillskott vars styrka ligger i dess enkla och rena innehåll. Varje portion innehåller 1000 mg vitamin C, vilket är 1250% av det dagliga rekommenderade intaget. Detta gör det till ett kraftfullt alternativ för dem som vill öka sitt C-vitaminintag på ett bekvämt sätt. Inga onödiga tillsatser eller potentiella allergener har noterats, vilket ytterligare förstärker produktens renhet och kvalitet.

  Effektiviteten av Healthwell Vitamin C Pulver stöds av dess höga koncentration av vitamin C. Detta, i kombination med det faktum att det är i pulverform, gör att kroppen kan absorbera och utnyttja vitaminet effektivt. I fråga om prisvärdhet är produkten något dyrare än vissa konkurrenter, men med tanke på dess höga kvalitet och renhet anser vi att den erbjuder ett bra värde för pengarna.

  Det faktum att produkten har fått övervägande positiva recensioner från användare ger ytterligare trovärdighet till dess effektivitet och kvalitet. Många användare har uppskattat dess enkla användning och effekterna på deras hälsa. Sammanfattningsvis är Healthwell Vitamin C Pulver ett utmärkt val för dem som söker ett kraftfullt, rent och effektivt C-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög koncentration av vitamin C
  • Innehåller inga onödiga tillsatser eller allergener
  • Effektiv absorption i kroppen
  • Positiva recensioner från användare
  • Lätt att använda

  Nackdelar

  • Något dyrare än andra produkter
  • Kan vara för starkt för vissa personer
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
  149 kr
 4. 4. Bästa brustablett: Hjärtats Vitamin C Granatäpple/Lime

  Ett prisvärt, effektivt och sockerfritt C-vitamin tillskott med apelsinsmak.
  4,2
  Innehåll
  4,2/5
  Pris
  4,3/5
  Kvalitet
  4,1/5
  Dosering
  4,2/5
  Användbarhet
  4,0/5
  Kundomdömen
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Storlek: 20 tabl
  • mg / kapsel: 1000 mg
  • Pris / portion: 1,00 kr
  • Med bioflavonoider: Nej

  Hjärtats Vitamin C Apelsin är ett prisvärt vitamin C-tillskott som levereras i form av brustabletter. Med en tydlig smak av apelsin är det ett tilltalande alternativ för de som föredrar en smakrik upplevelse. Dessutom är produkten sockerfri och vegansk, vilket gör den tillgänglig för ett brett spektrum av individer med olika kostrestriktioner. Dessutom innehåller varje brustablett 1250% av det dagliga referensintaget för vitamin C, vilket tyder på att produkten är mycket effektiv.

  Produkten är tillverkad av Hjärtats, ett varumärke som är känd för sin höga kvalitet och renhet. Ingredienslistan är tydlig och enkel, vilket innebär att det inte finns några onödiga tillsatser eller potentiella allergener. Detta tillskott kommer dessutom med tydliga användarinstruktioner, vilket gör det lätt att använda för alla. Dock finns det ingen information om certifieringar eller tredjepartstester för kvalitet och renhet, vilket kan vara något att tänka på för de som prioriterar dessa aspekter.

  Sammanfattningsvis får Hjärtats Vitamin C Apelsin höga poäng när det gäller prisvärdhet, smak, effektivitet och allergivänlighet. Det är ett utmärkt val för de som söker ett prisvärt och effektivt C-vitamin tillskott. Dock skulle det vara fördelaktigt med mer transparens kring kvalitetstester och certifieringar. Vårt betyg för denna produkt är 4,2/5, vilket speglar dess starka egenskaper och mindre svagheter.

  Fördelar

  • Prisvärd
  • God smak av apelsin
  • Sockerfri och vegansk
  • Hög effektivitet (1250% DRI)
  • Allergivänlig

  Nackdelar

  • Saknar certifieringar och kvalitetstester
  Produkten finns att köpa här:
  19.92 kr
 5. 5. Bäst kundbetyg: Holistic C-Vitamin Bioflav

  Hög dos C-vitamin tillskott med bioflavonoider och positiva recensioner.
  4,2
  Innehåll
  4,6/5
  Pris
  3,9/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Dosering
  4,3/5
  Användbarhet
  4,3/5
  Kundomdömen
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 tabs
  • mg / kapsel: 500 mg
  • Pris / portion: 2,06 kr
  • Med bioflavonoider: Ja
  holistic c vitamin 4 holistic c vitamin 5 holistic c vitamin 1 holistic c vitamin 2 holistic c vitamin 3

  Holistic C-Vitamin Bioflav är ett tillskott som ger en hög dos av C-vitamin med 500 mg per kapsel, vilket är 625% av det dagliga rekommenderade intaget. Detta gör produkten mycket effektiv för de som behöver ett extra tillskott av C-vitamin. Dessutom innehåller produkten bioflavonoider, vilka är kraftfulla antioxidanter som kan förbättra effekten av C-vitamin. Dock finns det ingen information tillgänglig om produktens renhet eller kvalitetscertifieringar, vilket kan vara en nackdel för vissa kunder.

  Med ett pris på 179 kr hamnar Holistic C-Vitamin Bioflav i den högre prisklassen jämfört med liknande tillskott på marknaden. Detta kan vara värt det för de som värdesätter att produkten innehåller bioflavonoider och en hög dos av C-vitamin. Men för de som letar efter ett mer prisvärt alternativ kan det finnas andra alternativ som passar bättre.

  Recensioner för Holistic C-Vitamin Bioflav är övervägande positiva, vilket indikerar att många användare är nöjda med produkten. Detta tillsammans med dess höga dos av C-vitamin och innehåll av bioflavonoider gör att vi ger produkten ett betyg på 4,2 av 5. Dock skulle vi ha uppskattat mer information om produktens renhet och eventuella kvalitetscertifieringar.

  Fördelar

  • Hög dos av C-vitamin (500mg).
  • Innehåller bioflavonoider.
  • Övervägande positiva recensioner.

  Nackdelar

  • Högre prisklass jämfört med liknande produkter.
  • Ingen information om produktens renhet.
  • Inga kända kvalitetscertifieringar.
  Produkten finns att köpa här:
  185 kr
  185 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

C-Vitamin Storlek mg / kapsel Pris / portion Med bioflavonoider Totalbetyg Pris
Healthwell Vitamin C 500 100 tabl 500 mg 1,09 kr Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
109 kr
Core Vitamin C 1000+ 90 tabl 1000 mg 1,66 kr Ja Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
149 kr
Healthwell Vitamin C Pulver 250 g N/A 0,60 kr Nej Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
149 kr
Hjärtats Vitamin C Apelsin 20 brustabletter 20 tabl 1000 mg 1,00 kr Nej Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
19.92 kr
Holistic C-Vitamin Bioflav 90 tabs 500 mg 2,06 kr Ja Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
185 kr
viktiga faktorer för att välja rätt c-vitamin

Hur man väljer rätt c-vitamin

Att hitta det bästa C-vitamin tillskottet kan vara utmanande, särskilt med den mängd olika alternativ som finns på marknaden. Det är dock viktigt att förstå att inte alla C-vitamin tillskott är skapade lika. Nedan listar vi några kriterier att tänka på när du letar efter det bästa C-vitamin tillskottet för dina behov.

Potens och dosering

Det första du ska titta på när du väljer ett C-vitamin tillskott är dess potens och dosering. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av C-vitamin varierar beroende på ålder, kön och livsstil. För vuxna män rekommenderas generellt 90 mg per dag, medan vuxna kvinnor rekommenderas 75 mg. Vissa tillstånd eller livsstilar kan öka ditt behov av C-vitamin, så det är viktigt att välja ett tillskott med en dosering som passar dina individuella behov. Tänk också på att kroppen inte lagrar överflödigt C-vitamin, så det är bäst att ta ett tillskott som kan tas dagligen.

Form och absorption

Formen på C-vitamin tillskottet spelar också en roll i hur väl kroppen kan absorbera och använda vitaminet. Askorbinsyra är den mest vanliga formen av C-vitamin i tillskott, men det finns också andra former som natriumaskorbat och kalciumaskorbat. Dessa former absorberas alla på olika sätt av kroppen. Några studier tyder på att askorbinsyra absorberas bäst, men andra former kan vara mer skonsamma för magen. Det är också viktigt att tänka på om tillskottet kommer i tablett-, kapsel- eller pulverform, eftersom detta kan påverka absorptionen och hur lätt det är att ta.

Kvalitet och renhet

Kvaliteten och renheten av C-vitamin tillskottet är ett annat viktigt övervägande. Titta efter tillskott som har genomgått tredjepartstester för att säkerställa sin kvalitet, renhet och potens. Tredjepartstester innebär att en oberoende organisation har verifierat produktens innehåll. Detta kan ge extra trygghet att produkten innehåller vad den säger sig göra, utan skadliga föroreningar.

Ytterligare ingredienser

Det är också viktigt att överväga vilka ytterligare ingredienser ett C-vitamin tillskott innehåller. Vissa tillskott kan innehålla andra vitaminer eller mineraler, vilket kan vara fördelaktigt beroende på dina specifika behov. Andra kan dock innehålla fyllnadsmedel, konserveringsmedel eller artificiella färger och smaker, vilket kan vara mindre önskvärt. Läs etiketten noggrant för att se vad tillskottet innehåller utöver C-vitamin.

Användarrecensioner

Slutligen, titta på användarrecensioner för att få en uppfattning om hur andra har upplevt C-vitamin tillskottet. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan recensioner ge värdefull insikt i saker som effektivitet och eventuella biverkningar. Tänk dock på att recensioner inte är ett substitut för professionell medicinsk rådgivning och alltid bör tas med en nypa salt.

Fördelar med C-vitamin tillskott

C-vitamin spelar en avgörande roll för vår hälsa och välbefinnande. Även om det är bäst att få C-vitamin genom en varierad och balanserad kost, kan tillskott vara ett lämpligt alternativ för vissa individer eller under specifika omständigheter. Här är några av de främsta fördelarna med att ta C-vitamin tillskott:

 • Förbättrar immunförsvaret: En av de mest kända fördelarna med C-vitamin är dess roll i att stödja ett starkt immunsystem. C-vitamin bidrar till att stimulera produktionen av vita blodkroppar, som hjälper till att skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. Det fungerar också som en kraftfull antioxidant, vilket hjälper till att skydda våra celler från skador orsakade av fria radikaler. Därför kan ett C-vitamin tillskott vara särskilt fördelaktigt under förkylningssäsongen eller när immunsystemet behöver en extra boost.
 • Stödjer hudens hälsa: C-vitamin är också viktigt för hudens hälsa. Det är nödvändigt för produktionen av kollagen, ett protein som hjälper till att ge huden dess struktur och elasticitet. Genom att stödja kollagenproduktionen kan C-vitamin bidra till att förebygga åldrande tecken och förbättra hudens övergripande utseende. C-vitamin har också antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt för personer med hudåkommor som acne eller rosacea.
 • Ökar järnabsorptionen: C-vitamin spelar en viktig roll i kroppens järnabsorption. Järn är ett viktigt mineral som är nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar och transporten av syre i kroppen. Genom att ta ett C-vitamin tillskott tillsammans med järnrika livsmedel eller järntillskott, kan du förbättra kroppens förmåga att absorbera och använda järn.
 • Förbättrar hjärt- och kärlhälsan: Flera studier har visat att C-vitamin kan bidra till att förbättra hjärt- och kärlhälsan. Det verkar genom att hjälpa till att sänka blodtrycket, förhindra LDL-kolesterol från att oxidera och minska inflammation i blodkärlen. Med tanke på att hjärt-kärlsjukdomar är en av de ledande dödsorsakerna globalt, kan ett C-vitamin tillskott vara en viktig del av en hjärthälsosam livsstil.
 • Stödjer mental hälsa: Även om forskningen fortfarande är begränsad, finns det bevis som tyder på att C-vitamin kan ha fördelar för mental hälsa. Vissa studier har visat att personer med tillräckliga nivåer av C-vitamin i blodet har en lägre risk för depression och kognitiv nedgång. Andra forskningar tyder på att C-vitamin kan hjälpa till att minska symtom på stress och ångest.

Nackdelar med C-vitamin tillskott

Även om C-vitamin tillskott kan erbjuda flera hälsofördelar, är det också viktigt att vara medveten om potentiella nackdelar och risker. Det är särskilt viktigt att komma ihåg att tillskott inte bör användas som ett substitut för en varierad och balanserad kost. Här är några av de främsta nackdelarna med att ta C-vitamin tillskott:

 • Överdosering: Eftersom C-vitamin är vattenlösligt, utsöndras överflödiga mängder genom urinen. Detta innebär dock inte att överdosering inte är möjlig. Att ta för mycket C-vitamin kan leda till magbesvär, illamående, hjärtbränna och diarré. I mer extrema fall kan det leda till njurstenar. Det är därför viktigt att inte överstiga den rekommenderade dagliga dosen, såvida inte en läkare föreskriver annat.
 • Interaktion med andra läkemedel: C-vitamin kan interagera med vissa mediciner, inklusive vissa typer av blodtryckssänkande mediciner och kemoterapi droger. Det kan också påverka kroppens förmåga att absorbera vissa typer av mediciner, som Parkinsons mediciner och blodförtunnande läkemedel. Om du tar någon form av medicinering är det viktigt att diskutera användningen av C-vitamin tillskott med din läkare före användning.
 • Varierande kvalitet: Som med alla kosttillskott, kan kvaliteten på C-vitamin tillskott variera avsevärt mellan olika märken och produkter. Det finns inga strikta regleringar för kosttillskott, vilket innebär att vissa produkter kanske inte innehåller den mängd C-vitamin de påstår sig göra, eller kan innehålla oönskade tillsatser. Det är därför viktigt att välja ett tillskott från ett betrodd märke som genomgår oberoende kvalitetskontroller.
vanliga frågor om C-Vitamin

FAQ: Vanliga frågor om C-vitamin

Kan jag ta för mycket C-vitamin?

Ja, det är möjligt att ta för mycket C-vitamin, särskilt om du tar tillskott. Även om C-vitamin är vattenlösligt och överflödiga mängder utsöndras genom urinen, kan extremt höga doser leda till biverkningar som diarré, illamående, magkramper och hjärtbränna. I vissa fall kan det också leda till mer allvarliga komplikationer som njurstenar. Den övre säkra gränsen för C-vitaminintag har fastställts till 2 000 mg per dag för vuxna. Det är alltid bäst att följa de rekommenderade doserna på tillskottsetiketterna och att diskutera eventuella bekymmer med en läkare.

Är det bättre att få C-vitamin från mat än från tillskott?

Ja, i de flesta fall är det bäst att få ditt C-vitaminintag från mat. Mat innehåller en mängd olika näringsämnen som arbetar tillsammans, vilket ofta ger större hälsofördelar än att ta enskilda näringsämnen i form av tillskott. Dessutom kan vissa livsmedel innehålla andra hälsofördelaktiga föreningar som inte finns i tillskott. Det sagt, kan tillskott vara ett bra alternativ för personer som har svårt att få tillräckligt med C-vitamin genom sin kost, eller för de med särskilda hälsoförhållanden som ökar deras behov av C-vitamin.

Vilka är de bästa livsmedlen för att få C-vitamin?

Många olika frukter och grönsaker är rika på C-vitamin. Citrusfrukter som apelsiner, grapefrukt och citroner är särskilt kända för deras höga C-vitamininnehåll. Andra frukt- och grönsakskällor inkluderar kiwi, jordgubbar, ananas, mango, papaya, vattenmelon, röd och grön paprika, broccoli, spenat och brysselkål. Att inkludera en mängd dessa livsmedel i din dagliga kost kan hjälpa till att säkerställa att du får tillräckligt med C-vitamin.

Kan jag ta C-vitamin tillskott om jag är gravid eller ammar?

Ja, det är generellt säkert att ta C-vitamin tillskott under graviditet och amning, så länge du inte överstiger de rekommenderade doserna. Gravida och ammande kvinnor har faktiskt ett högre dagligt C-vitaminbehov jämfört med andra vuxna. Det är dock alltid bäst att diskutera användningen av alla tillskott med en läkare eller annan sjukvårdspersonal för att säkerställa att de är säkra och lämpliga för din specifika situation.

Kan barn ta C-vitamin tillskott?

Ja, barn kan ta C-vitamin tillskott, men det är viktigt att dessa tillskott ges under övervakning av en läkare eller annan sjukvårdspersonal. Barn har lägre dagliga C-vitaminbehov jämfört med vuxna, och dessa behov kan i de flesta fall uppfyllas genom en balanserad kost. Om du överväger att ge ditt barn ett C-vitamin tillskott, bör du diskutera detta med en läkare för att säkerställa att det är säkert och lämpligt för ditt barns specifika behov.

Kan C-vitamin tillskott hjälpa till att förhindra eller behandla förkylning?

Även om C-vitamin ofta marknadsförs som ett sätt att förhindra eller behandla förkylningar, är vetenskapliga bevis blandade. Vissa studier tyder på att C-vitamin kan hjälpa till att minska varaktigheten av en förkylning, medan andra inte har funnit någon betydande effekt. Det är dock allmänt accepterat att C-vitamin spelar en viktig roll i att stödja ett starkt immunsystem, vilket kan bidra till att skydda mot sjukdomar inklusive förkylningar. Som alltid bör du prata med en läkare om du överväger att ta C-vitamin tillskott för detta ändamål.

Vilka kosttillskott är bra att kombinera med C-vitamin?

Att kombinera C-vitamin med andra kosttillskott kan ha olika fördelar, beroende på vad du vill uppnå med din hälsa och kost. Här är några kombinationer som ofta diskuteras:

Järn: C-vitamin kan hjälpa till att öka upptaget av icke-hemjärn (den typ av järn som finns i växtbaserade livsmedel), vilket är särskilt viktigt för vegetarianer och veganer. Att ta ett C-vitamintillskott tillsammans med en järnkälla kan därför vara till hjälp för att förbättra järnstatusen.

E-vitamin: E-vitamin är liksom C-vitamin antioxidanter som kan arbeta tillsammans för att skydda cellerna mot oxidativ stress. Detta kan vara särskilt viktigt för att stödja hudhälsa och åldrande.

Kollagen: C-vitamin spelar en viktig roll i kollagensyntesen. Kollagen är viktigt för hudens hälsa, liksom för leder och benhälsa. Att ta C-vitamin tillsammans med kollagentillskott kan främja hudens elasticitet och minska tecken på åldrande.

Omega-3: Även om C-vitamin och omega-3-fettsyror inte direkt interagerar, kan de tillsammans bidra till att minska inflammation och främja övergripande hjärthälsa.

Flavonoider: Flavonoider är växtkemikalier som finns i många frukter och grönsaker. Vissa studier tyder på att kombinationen av C-vitamin och flavonoider kan vara mer effektivt för att skydda kroppen mot oxidativ stress jämfört med att ta dessa näringsämnen enskilt.

Så gjorde vi testet

Att leverera opartiska och välgrundade produktrekommendationer kräver rigorös metodik och noggrannhet. Vår testprocess för C-vitamin tillskott är inget undantag. Vi har tagit flera steg för att säkerställa att vi presenterar de mest tillförlitliga och givande resultaten för våra läsare. Följande faktorer har varit centrala i vår utvärdering och jämförelse av olika C-vitamin tillskott på marknaden.

 • Ingredienser: Är ingredienserna naturliga och fria från onödiga tillsatser? Finns det några potentiella allergener?
 • Kvalitet och renhet: Är produkten certifierad för kvalitet och renhet av en oberoende tredje part? Finns det dokumentation för att stödja dessa påståenden?
 • Effektivitet: Vilka kliniska studier eller vetenskapliga bevis finns för att stödja produkternas effektivitet? Är det bekräftat att kroppen kan absorbera och utnyttja C-vitaminet i tillskotten effektivt?
 • Prisvärdhet: Hur mycket kostar produkten jämfört med liknande tillskott på marknaden? Erbjuder den ett bra värde för pengarna?
 • Produktens ursprung: Var tillverkas produkten? Vilka standarder och regler följer företaget i sin tillverkningsprocess?
 • Kundrecensioner: Vad säger andra användare om produkten? Är recensionerna övervägande positiva eller negativa?

Genom en omfattande utvärdering baserad på dessa kriterier, kan vi ge insiktsfulla och tillförlitliga rekommendationer för C-vitamin tillskott. Vår prioritet är att hjälpa dig att göra välgrundade beslut när det gäller ditt hälsotillskott, och vi är alltid här för att svara på dina frågor och bekymmer.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer
 • Ulrika Åslund

  2019-11-16 (5 år sen)

  Vill hitta bästa c vitamin sodium ascorbate, vilken är det i Sverige?

  • FitnessFrank

   2019-11-25 (4 år sen)

   Hej Ulrika,

   Jag har tyvärr dålig koll på c-vitamintillskott med fokus på just natriumaskorbat. Däremot innehåller exempelvis dessa tabletter det: https://alpha-plus.se/produkter/liposomal-c-vitamin-250-ml

   Och Alpha Plus är ett bra varumärke. Det skulle med andra ord kunna vara något för dig att kika närmare på,

   Hälsningar
   Kalle J
   Kundtjänst