Bästa Kollagen 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Här hittar du bästa kollagen - för både hår, hud, naglar och leder.
Kollagen - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Collagen Pro Core Collagen Pro
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,5 Healthwell Collagen Plus Healthwell Collagen Plus
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,5 Matters Multi Collagen Matters Multi Collagen
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,4 Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra
Pris
239 kr
Till butik
betyg 4,2 Healthwell Collagen Pulver Marint Healthwell Collagen Pulver Marint
Pris
189 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Kollagen, naturens egen byggsten, är det mest förekommande proteinet i människokroppen, som utgör cirka 30% av kroppens totala proteininnehåll. Det finns i allt från hud, hår och naglar till leder och muskler. Kollagenets huvuduppgift är att bidra till struktur och elasticitet i kroppens vävnader, vilket gör det till en viktig komponent i vår hälsa och vitalitet. Tänk på kollagen som ”limmet” som håller kroppen samman; utan det skulle vi bokstavligen falla sönder.

Behovet av kollagen ökar med åldern då kroppens egen produktion minskar. Detta kan resultera i en rad åldersrelaterade problem som rynkor, ledvärk och förlust av muskelmassa. Även yngre individer kan dra nytta av kollagen, särskilt de som tränar intensivt eller har en fysiskt krävande livsstil. Kollagen hjälper till att stödja återhämtning och reparation av vävnader, vilket gör det till ett oumbärligt tillskott för idrottare, gymälskare eller någon som vill optimera sin hälsa.

I vår strävan att hitta det mest effektiva kollagentillskottet på marknaden har vi granskat en rad produkter baserat på dess sammansättning, ursprung, pris och användarrecensioner. Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att Core Collagen Pro står ut från mängden. Med dess högkvalitativa ingredienser och imponerande resultat, har det blivit vår favorit och vi ser fram emot att dela med oss av varför vi tror att det kan bli din också.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 6 bästa kollagen 2023

 1. Core Collagen Pro Bäst i test: 4,7/5
 2. Healthwell Collagen Plus Bästa kapslar: 4,5/5
 3. Matters Multi Collagen Bästa mångsidiga: 4,5/5
 4. Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra Mest smakrika: 4,4/5
 5. Healthwell Collagen Pulver Marint Bästa billiga: 4,2/5
 6. Great Earth BioCell Collagen Bästa från kyckling: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Core Collagen Pro

  Högkvalitativt kollagentillskott med uppfriskande citronsmak och många hälsofördelar.
  4,7
  Innehåll
  4,8/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 340 g
  • Kr/g kollagen: 0,88 kr
  • Källa: Bovint
  • Pris / Portion: 10 kr
  PXL 20230420 141824815 PXL 20230420 141838953 PXL 20230420 141849271 PXL 20230420 141858187

  Core Collagen Pro är ett kollagentillskott som sticker ut på många positiva sätt. Dess unika sammansättning av högkvalitativt, hydrolyserat bovint kollagen, MSM, kondroitinsulfat och vitamin C gör det till en produkt med många potentiala hälsofördelar. Att det innehåller hela 15 gram kollagen per dagsdos är imponerande och bidrar till dess effektivitet. Den uppfriskande citronsmaken är ett plus, vilket gör det lätt att blanda med både mat och dryck.

  Effekten på huden, håret, naglarna och lederna stöds av vetenskaplig forskning, vilket ger oss förtroende för dess effektivitet. Biverkningar verkar vara minimala och produkten är allergivenlig. Det bör dock noteras att produkten kan innehålla spår av ägg, havre, mjölk och soja, vilket kan vara relevant för personer med särskilda allergier.

  Priset på 299 kr kan anses vara lite högt jämfört med andra produkter på marknaden. Men med tanke på mängden och kvaliteten av kollagenet i produkten, samt de andra aktiva ingredienserna, anser vi att Core Collagen Pro erbjuder god valuta för pengarna. Vårt betyg blir därför 4,7/5, vilket gör Core Collagen Pro till ett av de bästa kollagentillskotten vi har testat.

  Fördelar

  • Högkvalitativt, hydrolyserat bovint kollagen
  • Innehåller hela 15 gram kollagen per dagsdos
  • Uppfriskande citronsmak
  • Stöds av vetenskaplig forskning
  • Allergivenlig produkt

  Nackdelar

  • Något högt pris jämfört med andra produkter
  • Kan innehålla spår av allergener
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 2. 2. Bästa kapslar: Healthwell Collagen Plus

  Högkvalitativt, effektivt och prisvärt kollagen kosttillskott.
  4,5
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 kaps
  • Kr/g kollagen: 4,42 kr
  • Källa: Fisk
  • Pris / Portion: 4 kr
  healthwell collagen plus 6 healthwell collagen plus 1 healthwell collagen plus 4 healthwell collagen plus 2 healthwell collagen plus 3 healthwell collagen plus 5

  Healthwell Collagen Plus är ett välformulerat kollagen kosttillskott som vi har betygsatt högt med 4,5 av 5. Denna produkt innehåller hydrolyserat kollagen från marint ursprung, vilket är av hög kvalitet och lätt för kroppen att ta upp. Dessutom innehåller produkten även vitamin C som bidrar till kollagenbildningen, vilket är ett viktigt plus. Sammansättningen av denna produkt är imponerande då den inte innehåller några skadliga tillsatser och är allergivenlig, vilket innebär att det inte rapporterats några biverkningar.

  Effektiviteten av Healthwell Collagen Plus är också mycket hög. Kollagenet i denna produkt hjälper till att bygga upp strukturen för leder, brosk, hud, hår och naglar, vilket gör den till en mycket effektiv produkt för att förbättra hudens utseende och ledernas hälsa. Vidare finns det vetenskaplig forskning som stödjer effektiviteten av kollagen för dessa ändamål, vilket ger ytterligare trovärdighet till produkten.

  Vad gäller prisvärdheten, erbjuder Healthwell Collagen Plus ett mycket konkurrenskraftigt pris på 199 kr för 90 kapslar. Detta gör den till en av de mest prisvärda produkterna på marknaden med tanke på mängden och kvaliteten av kollagen den innehåller. Slutligen, med tanke på att produkten är i kapsel form, behöver man inte oroa sig för smak eller lukt. Sammantaget, med dess högkvalitativa ingredienser, effektivitet och prisvärdhet, anser vi att Healthwell Collagen Plus är ett utmärkt val för de som söker ett kollagen kosttillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt, hydrolyserat marint kollagen.
  • Innehåller vitamin C för bättre kollagenbildning.
  • Allergivänlig och inga rapporterade biverkningar.
  • Effektiv för hud, hår, naglar och leder.
  • Prisvärd produkt.

  Nackdelar

  • Kan sakna smak för vissa användare.
  • Ingen specifik information om kollagenets ursprung.
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
  199 kr
 3. 3. Bästa mångsidiga: Matters Multi Collagen

  Högkvalitativt kollagentillskott från flera källor med breda hälsofördelar.
  4,5
  Innehåll
  4,9/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  3,8/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 300 g
  • Kr/g kollagen: 1,16 kr
  • Källa: 4 st
  • Pris / Portion: 12 kr

  Matters Multi Collagen är ett högkvalitativt kollagentillskott som verkligen lever upp till sitt namn. Detta tillskott innehåller en unik blandning av kollagen från fyra olika källor; fisk, biff, kyckling och ägg, vilket ger en bred spektrum av kollagentyper (1, 2, 3, 5 och 10) för att stödja hela kroppen. Vi är imponerade av produktens sammansättning och det faktum att den är fri från skadliga tillsatser. Den neutrala smaken gör den också lätt att blanda med både varma och kalla drycker.

  När det gäller effektivitet har vi funnit att Matters Multi Collagen levererar på alla fronter. Användare rapporterar förbättringar i hudens hälsa och utseende, starkare hår och naglar samt lindring från ledvärk. Även om det inte finns några vetenskapliga studier som specifikt stöder denna produkt, stöder forskning de fördelar som kollagen har för hud, hår, naglar och leder. Vi har inte heller märkt några rapporterade biverkningar, vilket tyder på att produkten är säker för regelbundet intag.

  Prisvärdheten för Matters Multi Collagen är också väldigt imponerande. Med tanke på den höga kvaliteten och mängden kollagen som erbjuds i varje portion, anser vi att priset på 349 kr är mycket rimligt. Jämfört med andra kollagentillskott på marknaden, ger Matters Multi Collagen ett utmärkt värde för pengarna. Sammantaget har vi gett Matters Multi Collagen ett betyg på 4,5/5 och rekommenderar det starkt för alla som letar efter ett pålitligt och effektivt kollagentillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kollagentillskott
  • Innehåller fyra olika typer av kollagen
  • Fri från skadliga tillsatser
  • Neutral smak, lätt att blanda
  • Användare rapporterar förbättringar i hälsa

  Nackdelar

  • Inga specifika vetenskapliga studier
  • Något högre pris än vissa konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
  349 kr
 4. 4. Mest smakrika: Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra

  Fantastiskt gott och lättblandat kollagenpulver som även innehåller hyaluronsyra
  4,4
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  4,5/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 500 g
  • Kr/g kollagen: 0,50 kr
  • Källa: Bovint
  • Pris / Portion: 5 kr
  PXL 20230420 141643777 PXL 20230420 141701863 PXL 20230420 141710849 PXL 20230420 141732608.MP

  Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra är ett tillskott som visat sig vara väldigt effektivt i våra tester. Med en sammansättning av högkvalitativt kollagen, hyaluronsyra, C-vitamin och magnesium, erbjuder produkten en kraftfull kombination för att stödja hud, hår, naglar och leder. Dessutom är det ett plus att produkten är fri från skadliga tillsatser och innehåller antioxidanter i form av C-vitamin som kan hjälpa till att bygga upp kroppens kollagen. Den tropiska smaken är också mycket uppskattad, vilket gör produkten lätt att konsumera.

  Under våra tester rapporterade vi inga negativa biverkningar, vilket gör produkten säker att använda för de flesta. Det är dock viktigt att notera att personer med vissa medicinska tillstånd bör rådgöra med en läkare innan de börjar använda produkten. Trots detta, med tanke på dess effektivitet och högkvalitativa ingredienser, anser vi att Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra erbjuder ett mycket bra värde för pengarna.

  Slutligen är Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra överlägset när det kommer till smak. Den tropiska smaken gör den till en njutning att konsumera och den kan lätt blandas med både mat och dryck. Sammantaget får Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra en stark 4,4/5 i vårt betyg, vilket gör den till en av de bästa produkterna på marknaden för de som söker ett effektivt kollagentillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kollagen och hyaluronsyra
  • Innehåller C-vitamin och magnesium
  • Fri från skadliga tillsatser
  • Tropisk smak, lätt att konsumera
  • Säker att använda, inga negativa biverkningar

  Nackdelar

  • Kan vara olämplig för vissa medicinska tillstånd
  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  239 kr
  239 kr
 5. 5. Bästa billiga: Healthwell Collagen Pulver Marint

  Högkvalitativt, effektivt och prisvärt kollagenpulver för hud, hår och leder.
  4,2
  Innehåll
  4,6/5
  Användning
  3,7/5
  Pris
  4,5/5
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 204 g
  • Kr/g kollagen: 0,93 kr
  • Källa: Fisk
  • Pris / Portion: 5 kr

  Healthwell Collagen Pulver Marint får betyget 4,2/5 i vårt test och det är klart att det är en produkt av hög kvalitet. Detta marina kollagenpulver innehåller hydrolyserat kollagen från ECOllagen, vilket är ett patenterat kollagen känt för sin höga kvalitet och effektivitet. Kollagenet bidrar till att bibehålla hudens, broskets och benstommens normala funktion, vilket gör det till ett utmärkt val för de som vill förbättra sin hud, stärka sina naglar och hår, samt stödja sina leder.

  Produkten är mycket effektiv tack vare dess höga biotillgänglighet. Detta beror på att det innehåller peptid-kollagen, eller hydrolyserat kollagen, som tas upp mer effektivt av kroppen. Dessutom har produkten en molekylvikt på mindre än 2000 dalton, vilket innebär att den kan absorberas väl av kroppen. Vi har inte hittat några rapporterade biverkningar av produkten, vilket tyder på att den är säker att använda regelbundet.

  Prisvärdheten hos Healthwell Collagen Pulver Marint är också imponerande. För endast 189 kr får du 200 g av detta högkvalitativa kollagenpulver, vilket ger ett bra pris per portion jämfört med andra produkter på marknaden. Produkten har en mild smak och löser sig lätt i både varmt och kallt vatten, vilket gör den enkel att konsumera. Sammantaget är Healthwell Collagen Pulver Marint ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt, effektivt och prisvärt kollagentillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och effektivitet
  • Stödjer hud, naglar, hår och leder
  • Hög biotillgänglighet
  • Inga rapporterade biverkningar
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Mild smak kan vara oattraktiv för vissa
  • Kan vara svår att hitta i butik
  Produkten finns att köpa här:
  189 kr
  189 kr
 6. 6. Bästa från kyckling: Great Earth Biocell Collagen

  Högkvalitativt kollagentillskott med vetenskapligt bevisad effekt.
  4,1
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,0/5
  Pris
  3,9/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 kaps
  • Kr/g kollagen: 8,50 kr
  • Källa: Kyckling
  • Pris / Portion: 9 kr

  Great Earth Biocell Collagen är en prisbelönt produkt som imponerar med sin väl utvecklade formula. Den innehåller kollagen typ II, kondroitin och hyaluronsyra, vilka alla naturligt förekommer i kroppens brosk och är viktiga för hud, bindväv och leder. Med en patenterad tillverkningsprocess säkerställs ett snabbt och effektivt upptag i kroppen. Dessutom är produkten berikad med vitamin C, vilket har betydelse för kollagenbildning och för ett normalt fungerande immunsystem. Källan till dessa ingredienser, kycklingbrosk, liknar mänskligt ledbrosk vilket gör att det lätt tas upp av kroppen. Att kycklingen inte utsätts för hormoner eller antibiotika är en försäkring om att produkten är ren och av hög kvalitet.

  Effektiviteten av Great Earth Biocell Collagen är stödd av vetenskaplig forskning och dess effekt på huden, håret, naglarna och lederna har bevisats. Det finns inga rapporterade biverkningar av produkten och den är allergivänlig vilket gör den säker att använda på regelbunden basis. Kosttillskottet kommer i form av kapslar vilket gör det lätt att ta i samband med måltider.

  När det gäller prisvärdheten är Great Earth Biocell Collagen konkurrenskraftig. För 255 kr får du 60 kapslar vilket räcker för en månadsförbrukning. Med tanke på mängden och kvaliteten av kollagen den innehåller, samt de ytterligare ingredienserna kondroitin och hyaluronsyra, är detta ett prisvärt alternativ jämfört med andra produkter på marknaden. Smaken och lukten av produkten är neutral vilket gör det lätt att kombinera med mat och dryck. Sammantaget får Great Earth Biocell Collagen betyget 4,1/5 i vårt test, vilket gör det till ett starkt alternativ för dig som letar efter ett högkvalitativt kollagentillskott.

  Fördelar

  • Innehåller kollagen typ II, kondroitin och hyaluronsyra
  • Patenterad tillverkningsprocess för effektivt upptag
  • Berikad med vitamin C
  • Stödd av vetenskaplig forskning
  • Allergivänlig och inga rapporterade biverkningar

  Nackdelar

  • Priset kan vara för högt för vissa
  • Inte lika effektiv som vissa konkurrenter
  Produkten finns att köpa här:
  255 kr
  255 kr
  259 kr
testvinnarna

Jämför våra 6 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Kollagen Storlek Kr/g kollagen Källa Pris / Portion Totalbetyg Pris
Core Collagen Pro 340 g 0,88 kr Bovint 10 kr Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
299 kr
Healthwell Collagen Plus 90 kaps 4,42 kr Fisk 4 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Matters Multi Collagen 300 g 1,16 kr 4 st 12 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
349 kr
Trainimal Kollagen + Hyaluronsyra 500 g 0,50 kr Bovint 5 kr Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
239 kr
Healthwell Collagen Pulver Marint 204 g 0,93 kr Fisk 5 kr Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
189 kr
Great Earth BioCell Collagen 60 kaps 8,50 kr Kyckling 9 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
255 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kollagen

Hur man väljer rätt kollagen

Att hitta det bästa kollagentillskottet kan vara en utmaning med tanke på marknadens omfattande utbud. Därför har vi sammanställt en lista med bedömningskriterier som hjälper dig att hitta rätt produkt. Dessa kriterier är både specifika för kollagen och mer generella faktorer för att ge en helhetsbild. Här är vad du bör titta efter:

Typ av Kollagen

Det finns flera olika typer av kollagen, var och en med sina egna unika fördelar. Typ I kollagen är den mest förekommande typen i kroppen och stödjer allt från hud till ben. Typ II kollagen är viktigt för led- och broskhälsa, medan typ III stödjer musklerna och organen. Många kollagentillskott innehåller en blandning av dessa typer för att erbjuda breda hälsofördelar. Det är viktigt att välja ett tillskott som innehåller den typ av kollagen som bäst passar dina individuella behov.

Källa till Kollagen

Källan till kollagenet kan ha stor inverkan på dess effektivitet och biotillgänglighet (förmågan för kroppen att absorbera och använda ämnet). Kollagen kan härledas från flera olika djurkällor, inklusive nötkreatur, grisar och fisk. Nötkreatur (bovint) kollagen är rikt på typ I och III kollagen, vilket gör det bra för hud, hår, naglar och benhälsa. Fisk (marint) kollagen är också rikt på typ I kollagen och anses ha högsta biotillgänglighet. Det är viktigt att välja ett tillskott från en ren och hållbar källa.

Ytterligare ingredienser

Utöver kollagen innehåller många tillskott ytterligare ingredienser som kan förbättra produktens effektivitet. Vitamin C är en vanlig tillsats eftersom det ökar kroppens förmåga att syntetisera kollagen. Hyaluronsyra, som också finns naturligt i kroppen, kan också tillsättas för att stödja hudens hydrering och elasticitet. Andra ingredienser kan inkludera antioxidanter och mineraler för att stödja övergripande hälsa.

Renhet och Kvalitet

Kvaliteten på kollagentillskottet är avgörande för dess effektivitet. Produkter med låg kvalitet kan innehålla skadliga tillsatser eller föroreningar. Det är viktigt att välja ett tillskott som är icke-GMO, fri från artificiella färgämnen och sötningsmedel, och helst tillverkat i anläggningar som följer god tillverkningssed (GMP). Många företag erbjuder nu även tredjepartstestning för att bekräfta produktens renhet och kvalitet.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, användarrecensioner kan ge värdefull insikt i ett produkts effektivitet. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan en allmän trend av positiva recensioner indikera en effektiv produkt. Titta på både antalet stjärnor och innehållet i recensionerna för att få en bättre uppfattning om hur produkten har fungerat för andra. Det kan vara särskilt användbart att leta efter recensioner från personer med liknande behov eller hälsomål som dina egna.

Fördelarna med Kollagen

Kollagen är inte bara naturens byggsten, utan också en kraftfull allierad för din hälsa och välbefinnande. Dess fördelar sträcker sig långt utöver hudvård, med positiva effekter på allt från leder till hjärthälsa. Här är några av de mest anmärkningsvärda fördelarna med att ta kollagen som ett kosttillskott:

 • Förbättrar hudhälsan: Kollagen spelar en avgörande roll i hudens struktur och elasticitet. Med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till rynkor och torr hud. Att ta kollagen som ett kosttillskott kan bidra till att öka hudens fuktighet och elasticitet, samt minska rynkor och fina linjer. Detta gör att huden ser yngre, fräschare och mer strålande ut.
 • Stödjer ledhälsan: Kollagen finns i riklig mängd i våra leder, där det bidrar till att upprätthålla deras struktur och funktion. Forskning har visat att kollagen kan hjälpa till att lindra ledsymptom som smärta och styvhet, särskilt hos personer med ledgångsreumatism eller osteoartrit. Dessutom kan det bidra till att förhindra nedbrytningen av brosk, vilket är en av de främsta orsakerna till dessa tillstånd.
 • Förbättrar benhälsan: Precis som med leder, är kollagen en viktig komponent i våra ben. Det bidrar till att ge dem styrka och struktur. Med åldern kan minskad kollagenproduktion leda till försvagade ben och ökad risk för frakturer. Kollagen tillskott kan hjälpa till att förbättra benhälsan genom att öka bentätheten och minska risken för benförlust.
 • Framjar hjärthälsan: Kollagen har också visat sig ha positiva effekter på hjärthälsan. Det spelar en viktig roll i strukturen av blodkärl och artärer. När kollagennivåerna minskar, kan blodkärlen bli svaga, vilket kan leda till hjärtsjukdomar. Genom att ta kollagen som ett kosttillskott, kan du bidra till att upprätthålla hälsosamma blodkärl och stödja din övergripande hjärthälsa.
 • Stödjer muskelmassa: Kollagen utgör en stor del av muskelvävnaden, vilket gör det viktigt för att upprätthålla och bygga muskelmassa. Detta är särskilt viktigt när vi åldras eftersom muskelmassa naturligt börjar minska. Kollagentillskott kan hjälpa till att stimulera muskelproteinsyntesen och främja muskeltillväxt efter träning, vilket gör det till ett värdefullt tillskott för idrottare och alla som vill behålla sin muskelstyrka.

Nackdelar med Kollagen

Trots de många fördelarna med kollagen, finns det också vissa nackdelar och potentiella bieffekter att vara medveten om. Även om dessa nackdelar inte nödvändigtvis gör kollagen till en dålig investering, kan de påverka din upplevelse och är värda att tänka på innan du börjar ta ett kollagentillskott. Här är några av de mest framträdande nackdelarna:

 • Allergiska reaktioner: Vissa människor kan uppleva allergiska reaktioner på kollagen, särskilt om det kommer från marina källor. Dessa reaktioner kan inkludera hudutslag, klåda, svullnad och andningssvårigheter. Om du har en känd allergi mot fisk eller skaldjur bör du vara försiktig när du tar marint baserade kollagentillskott och kanske överväga att välja ett tillskott från en annan källa.
 • Matsmältningsproblem: En del människor kan uppleva matsmältningsproblem som uppblåsthet, gaser och diarré när de börjar ta kollagen. Detta beror troligen på att kroppen anpassar sig till tillskottet. Dessa symtom är vanligtvis milda och försvinner oftast efter en kort tid. Om symtomen kvarstår eller blir allvarliga bör du sluta ta tillskottet och rådfråga en läkare.
 • Inte lämplig för vegetarianer och veganer: Eftersom kollagen kommer från djurkällor, är det inte lämpligt för vegetarianer eller veganer. Det finns några växtbaserade alternativ på marknaden som marknadsförs som vegansk kollagen, men dessa produkter innehåller faktiskt inte kollagen utan istället en blandning av aminosyror och vitaminer som kan stödja kroppens egen produktion av kollagen. Medan dessa produkter kan erbjuda vissa fördelar, är de inte en direkt ersättning för animaliskt baserat kollagen.
vanliga frågor om Kollagen

FAQ: Vanliga frågor om kollagen

Vad är kollagen och vad gör det i kroppen?

collagen pulverKollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen och det finns i allt från hud, hår och naglar till leder och muskler. Det fungerar som en strukturell komponent, vilket bidrar till att ge styrka och elasticitet till olika vävnader i kroppen. Kollagen kan liknas vid limmet som håller kroppen samman. Med åldern minskar kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till en rad åldersrelaterade problem som rynkor, ledvärk och förlust av muskelmassa.

Kollagen är ett protein som utgör en viktig komponent i kroppens bindväv, inklusive hud, senor, ben, brosk och ligament. Det är en trippelhelix-struktur av aminosyror, som ger det dess höga hållfasthet och stabilitet. Kollagen är avgörande för att bibehålla hudens elasticitet och fasthet samt för att stödja och skydda lederna och benen. Det är också en viktig byggsten för hår, naglar och tänder. Med tiden minskar kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till olika åldersrelaterade sjukdomar. Kollagen kan tillföras genom kosttillskott eller vissa livsmedel såsom benbuljong, fisk och kött.

Det finns över 20 olika typer av kollagen i kroppen, men de vanligaste typerna är typ I, II och III. Typ I-kollagen är den vanligaste typen och finns i hud, senor, ben, ligament och brosk. Typ II-kollagen finns främst i brosk och spelar en viktig roll i att ge stöd och elasticitet till lederna. Typ III-kollagen finns i mjuk vävnad såsom blodkärl, muskler och organ. Andra typer av kollagen inkluderar typ IV, som finns i njurar och ögon, och typ V, som finns i hår och naglar. Varje typ av kollagen har unika egenskaper och funktioner i kroppen.

Vilken typ av kollagen man bör leta efter i kosttillskott beror på vilken del av kroppen man vill fokusera på. Typ I-kollagen är den vanligaste typen och finns i hud, senor, ben, ligament och brosk, så om man vill fokusera på dessa delar av kroppen kan man leta efter kosttillskott som innehåller just typ I-kollagen. Om man däremot vill stärka lederna kan man söka efter kosttillskott som innehåller typ II-kollagen, som är den typen som finns i brosk och har visat sig ha positiva effekter på ledhälsan.

Hur använder man kollagen?

kvinna med hälsosamt harKollagen finns som såväl pulver, kapslar, dryck som hudvårdsprodukter. Hur man använder det beror så klart på vilken sorts produkt man har valt.

Det vanligaste är att man använder ett tillskott i pulverform eftersom det är mest prisvärt. Pulvret blandas man sedan i ett glas vatten, juice, kaffe eller i en smoothie. Eftersom det i ren form inte smakar särskilt gott föredrar en del att antingen köpa en smaksatt variant eller blanda det i något annat som tar över smaken som exempelvis kaffe.

Kollagen kan tas när som helst på dagen och det spelar ingen roll om du tar det på tom mage eller inte. Vissa menar på att det skulle va bättre att ta innan läggdags eftersom kroppen repareras mer under natten och morgonen, men det finns endast bristfällig forskning som stödjer den teorin.

Hur ofta kan jag ta kollagen?

För bästa effekt bör du ta kollagen varje dag, men du vinner inget extra på att få i dig mer än ditt dagliga behov.

Det spelar ingen roll om du tar flera mindre doser eller hela dagsbehovet vid ett tillfälle.

Du kan ta det så ofta du vill, men det säkraste är att alltid följa tillverkarens doseringsanvisningar.

När kan jag börja se någon effekt?

det tar lang tidAtt påverka omsättningen av kollagen är en långsam process. Oavsett vilken anledning du tar ämnet för kommer du sannolikt inte se någon betydande effekt förrän efter 8 veckor.

 • Det tar upp till 8 veckor för att få någon effekt som att minska på rynkor.
 • Det tar tar mellan 3 och 6 månader för att få effekt mot ledvärk.
 • Det tar upp till 12 månader för att få effekt på benhälsan.

Ha tålamod och ta det dagligen i minst 8 veckor innan du bestämmer om det funkar för dig eller inte.

Kan man värma kollagenpulver?

Ja, du kan värma kollagenpulver. Det är stabilt protein och näringsämnena tål mycket höga temperaturer utan att förstöras.

Kan man ha kollagen i kaffet?

Kollagen har en speciell smak som vissa har väldigt svårt för. Genom att blanda pulver i kaffet försvinner dock nästan den unkna smaken helt.

Är det några biverkningar av att ta kollagen?

De flesta människor upplever inga biverkningar från att ta kollagen. Dock kan vissa människor uppleva milda matsmältningsproblem som uppblåsthet, gaser och diarré när de börjar ta kollagen. Dessa symtom är vanligtvis milda och försvinner oftast efter en kort tid. Allergiska reaktioner kan också förekomma, särskilt hos personer som är allergiska mot den källa från vilken kollagenet kommer.

Kan man få i sig kollagen genom kosten?

Ja, kollagen finns naturligt i vissa livsmedel, särskilt i animaliska produkter som kött och fisk. Benbuljong är en särskilt rik källa till kollagen. Det är dock svårt att få i sig tillräckliga mängder kollagen enbart genom kosten, särskilt om man har högre behov på grund av ålder eller intensiv fysisk aktivitet. Därför kan ett kollagentillskott vara ett bra komplement till en balanserad kost.

Kan veganer eller vegetarianer ta kollagen?

Eftersom kollagen kommer från djurkällor, är det inte lämpligt för veganer eller vegetarianer. Det finns dock växtbaserade alternativ på marknaden som marknadsförs som vegansk kollagen. Dessa produkter innehåller faktiskt inte kollagen, utan istället en blandning av aminosyror och vitaminer som kan stödja kroppens egen produktion av kollagen.

Är alla kollagentillskott likadana?

Nej, alla kollagentillskott är inte likadana. Det finns flera olika typer av kollagen, var och en med sina egna unika fördelar. Dessutom kan källan till kollagenet, dess renhet och eventuella ytterligare ingredienser variera mellan olika produkter. Det är viktigt att noggrant läsa etiketterna och välja ett tillskott som bäst passar dina individuella behov och hälsomål.

Vilka är de bästa ingredienserna i ett kollagentillskott?

Det finns ett antal ingredienser som används i kollagentillskott, varav några är bättre än andra. Här är några av de mer populära ingredienserna:

 • Bovint kollagen: Finns i benbuljong, några av fördelarna med bovint kollagen inkluderar att förbättra led- och benhälsa, hjälpa hår och stärka naglar.

 • Marint kollagen: Förknippat med ungdomlig hud och hår så är marint kollagen bättre för att återfukta huden och kan hjälpa till att lindra rosacea.

 • Hyaluronsyra: Hyaluronsyra är ett naturligt förekommande näringsämne som gör huden fyllig och fyller ut rynkor, särskilt de som orsakas av solexponering. Den fungerar också som en naturlig fuktkräm för hår, hud och leder.

 • Vitamin C: Denna antioxidant stärker immunförsvaret, förbättrar hudens hälsa och hjälper till och med att bekämpa trötthet. C-vitamin hjälper även kroppen att lättare absorbera kollagen.

Vilka alternativ finns till kollagen?

Om du letar efter alternativ till kollagen för att stödja hud, hår, naglar, leder och bindvävshälsa, kan du överväga följande kosttillskott och naturliga produkter:

 • Silica: Silica är en mineral som stödjer bindvävshälsa och kan hjälpa till att stärka hår, hud och naglar.
 • Biotin: Biotin är en del av B-vitaminkomplexet och är känt för att främja hårtillväxt, hudens hälsa och starka naglar.
 • Omega-3: Omega-3 fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att främja hudens hälsa och fukt. De finns i fiskolja, linfröolja och alger.
 • Glukosamin och kondroitin: Dessa tillskott är vanliga för att stödja ledhälsa och kan ha positiva effekter på huden och bindväven genom att bidra till att bevara kollagen och elastin.
 • MSM (metylsulfonylmetan): MSM är en organisk svavelförening som kan hjälpa till att minska inflammation, främja kollagensyntes och stödja ledhälsa.
 • Antioxidanter: Antioxidanter som vitamin E, resveratrol, och astaxanthin kan hjälpa till att skydda huden mot oxidativ stress och stödja kollagenproduktionen.
 • Aminosyror: Vissa aminosyror, som prolin, lysin och glycin, är viktiga för kollagensyntes. Att säkerställa tillräckligt intag av dessa aminosyror genom kosten eller kosttillskott kan hjälpa till att stödja kollagenproduktionen.

Så gjorde vi testet

Att hitta det bästa Kollagenet är ingen liten uppgift. Det finns ett stort antal produkter på marknaden, alla med sina egna unika egenskaper och förmåner. Att förstå vilken produkt som är den bästa för just dig kan vara en utmaning. Det är här vi på Kostnord kommer in i bilden. Vi har tagit oss tiden att noggrant testa och utvärderar ett stort antal Kollagen tillskott för att hjälpa dig göra ett välinformerat val.

 • Sammansättning: Vilka ingredienser innehåller produkten? Är kollagenet av hög kvalitet? Finns det några skadliga tillsatser?
 • Effektivitet: Hur effektivt är produkten för huden, håret, naglarna och lederna? Finns det vetenskaplig forskning för att stödja effektiviteten?
 • Biverkningar: Förekommer det några biverkningar efter att ha tagit produkten regelbundet? Är produkten allergivänlig?
 • Prisvärdhet: Är produkten prisvärd med tanke på mängden och kvaliteten av kollagen den innehåller? Är det prisvärt jämfört med andra produkter på marknaden?
 • Smak: Har produkten en behaglig smak eller lukt? Kan den lätt blandas med mat och dryck?

Genom att noggrant bedöma varje produkt baserat på dessa kriterier, har vi gjort det möjligt för dig att hitta det bästa Kollagenet för dina unika behov. Vår översikt är utformad för att göra det enkelt och snabbt för dig att jämföra olika produkter och göra ett välgrundat val. På Kostnord, är din hälsa vår prioritet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu