Bästa Magnesium 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Optimera din hälsa med rätt magnesiumtillskott för energi, sömn och muskelfunktion.
Magnesium - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,8 Healthwell Trippel Magnesium Healthwell Trippel Magnesium
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Magnesium Citrat Core Magnesium Citrat
Pris
119 kr
Till butik
betyg 4,4 Healthwell Magnesium Bisglycinat Healthwell Magnesium Bisglycinat
Pris
159 kr
Till butik
betyg 4,3 Great Earth Magnesium Great Earth Magnesium
Pris
139 kr
Till butik
betyg 4,2 Puori Mineral M3 Puori Mineral M3
Pris
183 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Magnesium är ett av de mest avgörande mineralerna för människokroppen, spelar en fundamental roll i över 300 biologiska funktioner. Det är nödvändigt för energiproduktion, nervfunktion, muskelkontraktion, blodtrycksreglering och att upprätthålla en stark benstruktur. Det är också känt för sina lugnande egenskaper och dess förmåga att stödja en god natts sömn. Trots dess betydelse är många av oss inte medvetna om värdet av detta livsviktiga mineral och det är inte ovanligt att vi har brist på det i vår kost.

Magnesiumbrist kan uppstå på grund av otillräckligt intag från kosten, ökad förlust genom urinen, sjukdom eller medicineringar. Symtom kan vara subtila och kan inkludera trötthet, svaghetskänsla, kramp i musklerna, oregelbunden hjärtrytm och irritabilitet. För de som tränar intensivt kan ett adekvat magnesiumintag vara särskilt viktigt eftersom kroppen använder mer av detta mineral under fysisk aktivitet. Magnesium bidrar också till att lindra muskelvärk och stelhet efter träning.

Det finns en mängd olika magnesiumtillskott på marknaden idag, vilket gör det svårt att veta vilket som är det bästa valet. Efter noggrann granskning har vi utsett Healthwell Trippel Magnesium till det bästa magnesiumtillskottet. Detta tillskott kombinerar tre olika former av magnesium för att optimera upptaget och effekten i kroppen. Dessutom är det fri från onödiga tillsatser och är lätt att inta, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som vill öka sitt intag av detta viktiga mineral.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa magnesium 2024

 1. Healthwell Trippel Magnesium Bäst i test: 4,8/5
 2. Core Magnesium Citrat Bästa billiga: 4,5/5
 3. Healthwell Magnesium Bisglycinat Bästa lågdoserade: 4,4/5
 4. Great Earth Magnesium Bäst högdoserade: 4,3/5
 5. Puori Mineral M3 Bästa premium: 4,2/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Trippel Magnesium

  Ett effektivt, vegetariskt magnesiumtillskott med tre olika former.
  4,8
  Typ
  4,8/5
  Innehåll
  4,8/5
  Pris
  4,6/5
  Resultat
  4,7/5
  Kvalitet
  4,7/5
  Kundbetyg
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Mg / Kapsel: 240 mg
  • Pris / kapsel: 1,79 kr
  • Upptagning: A
  • Magnesiumkällor: 3 st
  healthwell super magnesium 2 healthwell super magnesium 3 healthwell super magnesium 6 healthwell super magnesium 4 healthwell super magnesium 5 healthwell super magnesium 1

  Healthwell Trippel Magnesium är ett utmärkt tillskott för alla som vill balansera sin magnesiumnivå. Produkten innehåller tre olika former av magnesium: magnesiumcitrat, magnesiumbisglycinat och magnesiumglukonat. Detta ger en bred och effektiv absorption i kroppen. Dessutom är produkten vegetarisk, vilket gör den tillgänglig för en bred grupp människor. Med 220 mg elementärt magnesium per dos, motsvarar det 59% av det dagliga referensintaget, vilket är en stark punkt för produkten.

  Produktens märkning är tydlig och informativ, med fullständiga instruktioner om dosering och lagring. Det är också tillfredsställande att se att produkten inte innehåller några onödiga tillsatser eller fyllnadsmedel. Vi testade produkten och hittade ingen obehaglig smak eller konsistens, och vi upplevde inga negativa biverkningar som magirritation eller diarré. Detta gör produkten lätt att ta regelbundet, vilket är viktigt för att uppnå bästa möjliga resultat.

  Sammanfattningsvis anser vi att Healthwell Trippel Magnesium är en pålitlig och effektiv produkt för alla som söker ett kvalitativt magnesiumtillskott. Med dess starka innehåll, tydliga märkning och angenäma användarupplevelse, ger vi denna produkt ett betyg av 4,8/5. Vi rekommenderar det till alla som vill förbättra sitt allmänna välbefinnande och stödja sina muskel- och nervsystem.

  Fördelar

  • Innehåller tre former av magnesium.
  • Vegetarisk produkt.
  • 59% av dagligt referensintag.
  • Tydlig märkning och instruktioner.
  • Inga obehagliga biverkningar.

  Nackdelar

  • Kan vara dyr jämfört med andra produkter.
  • Inte lämplig för personer med magnesiumöverskott.
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
  179 kr
 2. 2. Bästa billiga: Core Magnesium Citrat

  Högkvalitativt magnesiumtillskott med lättupptaglig form och rimligt pris.
  4,5
  Typ
  4,5/5
  Innehåll
  4,6/5
  Pris
  4,8/5
  Resultat
  4,5/5
  Kvalitet
  4,4/5
  Kundbetyg
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Mg / Kapsel: 140 mg
  • Pris / kapsel: 1,19 kr
  • Upptagning: A
  • Magnesiumkällor: 2 st
  core magnesium citrat 2 core magnesium citrat 3 core magnesium citrat 6 core magnesium citrat 4 core magnesium citrat 5 core magnesium citrat 1

  Core Magnesium Citrat får ett högt betyg av oss, 4,5 av 5, för dess utmärkta innehåll och kvalitet. Produkten innehåller 792 mg magnesiumcitrat per kapsel, vilket är en lättupptaglig form av mineralet. Magnesium är ett centralt mineral i kroppen som bidrar till elektrolytbalansen samt hjälper till att bibehålla en normal muskel- och nervfunktion. Många som lider av kramp upplever en förbättring med tillskott av magnesium. Dessutom innehåller varje kapsel 140 mg elementärt magnesium, vilket motsvarar 37% av det dagliga rekommenderade intaget.

  Vad gäller märkning och överensstämmelse är Core Magnesium Citrat tydligt märkt med fullständiga doseringsinstruktioner och ingrediensinformation. Tillverkaren rekommenderar en dosering på 1-2 kapslar per dag i samband med måltid, vilket gör det enkelt för användaren att följa. Inga överdrivna påståenden görs om produktens effekter, vilket ökar dess trovärdighet.

  Slutligen, när det kommer till sensorisk utvärdering, har vi inte upplevt några negativa biverkningar som magirritation eller diarré. Vi har heller inte noterat några problem med smak eller konsistens, vilket gör produkten lätt att inta. Priset på 119 kr är också mycket rimligt givet produktens kvalitet och mängden magnesium den förser. Sammantaget är Core Magnesium Citrat ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt magnesiumtillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och innehåll
  • Lättupptaglig form av magnesium
  • Tydlighet i märkning och instruktioner
  • Inga negativa biverkningar noterade
  • Rimligt pris för produktens kvalitet

  Nackdelar

  • Ingen smaksättning, kan uppfattas som tråkig
  • Kräver regelbunden dosering för bästa effekt
  Produkten finns att köpa här:
  119 kr
  119 kr
 3. 3. Bästa lågdoserade: Healthwell Magnesium Bisglycinat

  Ett högkvalitativt magnesiumtillskott med hög biotillgänglighet och skonsamt mot magen.
  4,4
  Typ
  4,6/5
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  4,2/5
  Resultat
  4,5/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Kundbetyg
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Mg / Kapsel: 100 mg
  • Pris / kapsel: 1,77 kr
  • Upptagning: A
  • Magnesiumkällor: 1 st
  healthwell magnesium bisglycinat 2 healthwell magnesium bisglycinat 3 healthwell magnesium bisglycinat 6 healthwell magnesium bisglycinat 4 healthwell magnesium bisglycinat 5 healthwell magnesium bisglycinat 1

  Healthwell Magnesium Bisglycinat är ett effektivt och högkvalitativt magnesiumtillskott som har fått högt betyg i vår utvärdering. Produkten innehåller 855 mg magnesiumbisglycinat per kapsel, vilket är en form av magnesium med hög biotillgänglighet och skonsam mot magen. Detta är särskilt fördelaktigt för de som vanligtvis upplever magbesvär vid intag av magnesiumtillskott. Dessutom uppskattar vi att produkten även är lämplig för veganer, vilket gör den tillgänglig för en bredare publik.

  Vad gäller märkning och överensstämmelse, så är Healthwell Magnesium Bisglycinat tydligt märkt med fullständig information om ingredienser, doseringsinstruktioner och eventuella varningar. Denna transparens ger användaren full insikt i vad produkten innehåller och hur den ska användas korrekt. Dessutom stämmer innehållet överens med vad som står på etiketten, vilket ger oss förtroende för produkten.

  Slutligen, när det kommer till sensorisk utvärdering, så har Healthwell Magnesium Bisglycinat inga rapporterade oönskade biverkningar. Med tanke på dess höga biotillgänglighet och skonsamhet mot magen, kan vi dra slutsatsen att produkten både är effektiv och behaglig att ta. Sammantaget ger vi Healthwell Magnesium Bisglycinat betyget 4,4 av 5, vilket gör det till ett utmärkt val för den som söker ett högkvalitativt magnesiumtillskott.

  Fördelar

  • Hög biotillgänglighet
  • Skonsam mot magen
  • Lämplig för veganer
  • Tydlig märkning och överensstämmelse
  • Inga rapporterade biverkningar

  Nackdelar

  • Kanske lite dyrt jämfört med andra produkter
  • Kapselstorlek kan vara stor för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
  159 kr
 4. 4. Bäst högdoserade: Great Earth Magnesium

  Ett effektivt, säkert och välformulerat magnesiumtillskott med optimalt upptag.
  4,3
  Typ
  4,3/5
  Innehåll
  4,2/5
  Pris
  4,2/5
  Resultat
  4,3/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Kundbetyg
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Mg / Kapsel: 375 mg
  • Pris / kapsel: 1,39 kr
  • Upptagning: B
  • Magnesiumkällor: 1 st
  great earth magnesium 1 great earth magnesium 2 great earth magnesium 8 great earth magnesium 3 great earth magnesium 4 great earth magnesium 5 great earth magnesium 7

  Great Earth Magnesium är ett välformulerat magnesiumtillskott som imponerar med sin unika formula. Produktens innehåll av olika former av magnesium, tillsammans med gurkmejaextrakt, svartpepparextrakt och vitamin B6, ger ett optimalt upptag i kroppen. Dessa ingredienser bidrar till en normal nerv- och muskelfunktion samt till att minska trötthet och utmattning, vilket gör det till ett utmärkt val för personer med höga krav på fysisk och mental prestation. Ingredienserna är också väl valda med tanke på säkerhet och effektivitet.

  Märkningen och överensstämmelsen hos Great Earth Magnesium är också mycket bra. Produktetiketten ger tydlig information om doseringsinstruktioner, innehåll och eventuella varningar. Dessutom stämmer innehållet överens med vad som står på etiketten, vilket stärker förtroendet för produkten. Tillverkarens påståenden om produktens effekter är också i linje med vetenskaplig forskning, vilket bidrar till produktens trovärdighet.

  Vid sensorisk utvärdering har Great Earth Magnesium ingen obehaglig smak eller konsistens, vilket gör det lätt att ta regelbundet. Vi observerade inga oönskade biverkningar, som magirritation eller diarré, vilket gör det till ett säkert val för de flesta människor. Med tanke på dess rimliga pris och höga kvalitet, ger vi Great Earth Magnesium ett betyg på 4,3 av 5. Det är en utmärkt produkt för alla som söker ett effektivt och säkert magnesiumtillskott.

  Fördelar

  • Optimalt upptag i kroppen
  • Stödjer normal nerv- och muskelfunktion
  • Minskar trötthet och utmattning
  • Tydlig märkning och överensstämmelse
  • Saknar obehaglig smak eller konsistens

  Nackdelar

  • Inga rapporterade biverkningar
  • Kan vara svårt att svälja för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
  139 kr
 5. 5. Bästa premium: Puori Mineral M3

  Högkvalitativt magnesiumtillskott med zink och vitamin B6.
  4,2
  Typ
  4,6/5
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  3,9/5
  Resultat
  4,4/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Kundbetyg
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Mg / Kapsel: 225 mg
  • Pris / kapsel: 1,53 kr
  • Upptagning: A
  • Magnesiumkällor: 3 st
  PXL 20230420 120739825 PXL 20230420 120744481 PXL 20230420 120754664 PXL 20230420 120805247

  Puori Mineral M3 får ett starkt betyg på 4,2/5, vilket gör det till ett utmärkt magnesiumtillskott. Egentligen är produkten en form av ett ZMA-tillskott då den även innehåller zink och vitamin b6. Produkten innehåller flera former av magnesium - taurat och glukonat - vilket kan bidra till en mer effektiv absorption. Dessutom inkluderar den också äppelsyra. Dessa kan potentiellt förbättra effekten av magnesium och bidra till en övergripande bättre hälsa.

  Enligt vår granskning stämmer innehållet i Puori Mineral M3 överens med vad som anges på etiketten. Med tydlig märkning och fullständiga doseringsinstruktioner är produkten lätt att använda. Det finns dock inga specifika påståenden från tillverkaren om produktens effekter, vilket kan göra det svårt för konsumenter att veta vad de kan förvänta sig.

  När det gäller smak och konsistens har vi inga anmärkningar. Vi har inte heller märkt några oönskade biverkningar, som magirritation eller diarré. Med tanke på priset på 183 kr, anser vi att Puori Mineral M3 erbjuder ett bra värde för pengarna och är ett pålitligt val för dem som söker ett högkvalitativt magnesiumtillskott.

  Fördelar

  • Högsta betyg 4,2/5
  • Innehåller flera former av magnesium
  • Inkluderar andra viktiga näringsämnen
  • Tydlig märkning och doseringsinstruktioner
  • Inga rapporterade biverkningar

  Nackdelar

  • Inga specifika påståenden om effekter
  • Priset kan vara högt för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  183 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Magnesium Mg / Kapsel Pris / kapsel Upptagning Magnesiumkällor Totalbetyg Pris
Healthwell Trippel Magnesium 240 mg 1,79 kr A 3 st Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
179 kr
Core Magnesium Citrat 140 mg 1,19 kr A 2 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
119 kr
Healthwell Magnesium Bisglycinat 100 mg 1,77 kr A 1 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
159 kr
Great Earth Magnesium 375 mg 1,39 kr B 1 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
139 kr
Puori Mineral M3 225 mg 1,53 kr A 3 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
183 kr
viktiga faktorer för att välja rätt magnesium

Hur man väljer rätt magnesium

Att hitta det bästa magnesiumtillskottet kan vara en utmaning, på grund av den stora mängden produkter på marknaden. Det är dock viktigt att du gör en noggrann bedömning innan du väljer ett tillskott, eftersom kvaliteten och effektiviteten kan variera betydligt. Här är några nyckelfaktorer som du bör ta i beaktande när du väljer ett magnesiumtillskott:

Magnesiumform

Det finns flera olika former av magnesium, inklusive magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumoxid. Formen av magnesium kan påverka hur väl kroppen absorberar och använder mineralet. Magnesiumcitrat anses exempelvis vara en av de mest biotillgängliga formerna, vilket innebär att den absorberas lätt av kroppen. Magnesiumglycinat är också lättabsorberat och är känt för sina lugnande egenskaper, vilket gör det till ett bra val för människor med sömnproblem eller ångest. Å andra sidan har magnesiumoxid en lägre biotillgänglighet, men innehåller en högre mängd elementärt magnesium per dos.

Mängden Magnesium

Mängden magnesium i ett tillskott är en annan viktig faktor att beakta. Vuxna män rekommenderas att inta 400-420 mg per dag, medan vuxna kvinnor rekommenderas att inta 310-320 mg per dag. Vissa tillskott kan innehålla mycket mer än detta, vilket kan leda till en överdosering. Det är därför viktigt att alltid läsa etiketten noggrant och följa rekommenderade doseringsanvisningar.

Tillsatser och Fyllnadsämnen

En del magnesiumtillskott kan innehålla onödiga tillsatser och fyllnadsämnen, såsom artificiella färger, konserveringsmedel och bindemedel. Dessa kan potentiellt orsaka biverkningar eller allergiska reaktioner hos vissa individer. Det är därför bäst att välja ett tillskott som är så rent som möjligt och fri från onödiga tillsatser.

Användarrecensioner

Även om vetenskapliga studier är viktiga, kan användarrecensioner också ge värdefull information om ett produkts effektivitet och tolerabilitet. Läs recensioner för att få en känsla av hur andra människor har upplevt produkten, inklusive eventuella biverkningar och effekterna av långvarig användning. Kom dock ihåg att individuella erfarenheter kan variera, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Märkets Rykte

Slutligen bör du överväga märkets rykte. Pålitliga märken har en historia av att producera högkvalitativa produkter och är transparenta om sina tillverkningsprocesser. De genomför ofta tredjepartstester för att verifiera produktens renhet och styrka. Att välja ett välrenommerat märke kan ge dig extra trygghet om att du får en säker och effektiv produkt.

Olika typer av magnesiumformer

Olika former av magnesium används som kosttillskott, var och en med sina specifika fördelar och eventuella nackdelar beroende på användningssyfte och individuella hälsobehov. Här är en översikt:

 • Magnesiumcitrat: Har en hög biotillgänglighet och är lättare för kroppen att absorbera. Det är bra för att förbättra matsmältningen och förebygga förstoppning. Till nackdelarna hör att det kan orsaka lös mage vid höga doser.
 • Magnesiumoxid: Innehåller en hög mängd elementärt magnesium och är ett vanligt och ekonomiskt val. Nackdelen är dess lägre biotillgänglighet jämfört med andra former, vilket kan kräva högre doser för samma effekt.
 • Magnesiumklorid: Kan absorberas väl genom huden, vilket gör den till ett bra val för transdermala tillämpningar såsom bad och krämer. Oral intag kan dock orsaka magbesvär hos vissa personer.
 • Magnesiumlaktat: Betraktas som mildare för magen, vilket gör det till ett föredraget alternativ för personer med känslig matsmältning. Det är mindre vanligt och kan vara dyrare än andra former.
 • Magnesiummalat: Är särskilt bra för energiproduktion och muskelfunktion, vilket kan vara fördelaktigt för personer med fibromyalgi och kronisk trötthetssyndrom. Nackdelen kan vara att den är mer stimulerande, vilket kan påverka sömnkvaliteten för vissa personer.
 • Magnesiumglycinat: Har en hög biotillgänglighet och anses vara mindre sannolikt att orsaka lös mage. Det kan ha en lugnande effekt och främja bättre sömn, men kan vara dyrare än andra former.
 • Magnesiumtreaonat: Har unika fördelar för hjärnhälsa och kognitiv funktion eftersom det kan korsa blod-hjärnbarriären. Det är dock bland de dyrare alternativen och mer forskning behövs för att fullt ut förstå dess effekter.

Varje magnesiumform har sin plats beroende på individuella hälsobehov och mål. Valet av magnesiumform bör baseras på både fördelar och eventuella nackdelar för att passa den enskildes behov bäst.

Fördelar med Magnesium

Magnesium är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner. Dess betydelse kan inte nog understrykas, då det bidrar till allt från energiproduktion till nervfunktion. Här är några av de mest betydande fördelarna med att få tillräckligt med magnesium i din kost:

 • Stödjer energiproduktion: Magnesium är nödvändigt för att omvandla mat till energi. Det spelar en viktig roll i processen att omvandla glukos till användbar energi, vilket är avgörande för fysisk prestation och övergripande vitalitet. Om du ständigt känner dig trött eller har låg energi kan det vara ett tecken på att du behöver mer magnesium i din kost. För att ytterligare förbättra din energinivå, överväg att läsa på mer om B-vitaminer och deras roll i energimetabolismen.
 • Främjar hjärt-hälsa: Magnesium är nödvändigt för hjärtats normala funktion. Det hjälper till att reglera hjärtfrekvensen och stödjer en normal blodtrycksnivå. Genom att främja avslappning av blodkärl kan magnesium bidra till att förebygga högt blodtryck, vilket är en riskfaktor för hjärtsjukdomar. Läs även om Omega-3-fettsyror för deras bidrag till hjärthälsan.
 • Förbättrar sömnkvaliteten: Magnesium har naturliga lugnande egenskaper och bidrar till att reglera kroppens sömncyklus. Det kan hjälpa dig att somna snabbare och uppnå en djupare sömn. Människor med låga magnesiumnivåer har ofta rapporterat problem med sömn, inklusive svårigheter att somna eller att stanna sovande.
 • Stödjer benhälsa: Magnesium spelar en viktig roll i benbildning och bidrar till att upprätthålla starka och hälsosamma ben. Det är också nödvändigt för att kroppen ska kunna absorbera och använda kalcium, ett annat mineral som är avgörande för benhälsan. Otillräckligt intag av magnesium kan leda till lägre bentäthet och ökad risk för osteoporos.
 • Lindrar muskelkramper: Magnesium hjälper till att reglera neuromuskulär signalering och muskelkontraktion, vilket kan bidra till att lindra muskelkramper och spänningar. Detta är särskilt viktigt för personer som tränar regelbundet, eftersom intensiv fysisk aktivitet kan leda till en ökad förlust av magnesium genom svett. Vid svåra muskelkramper bör du ta till ytterligare åtgärder såsom användande av massagepistoler eller liknande redskap.

Nackdelar med Magnesium

Även om magnesium har många fördelar, finns det också vissa potentiella nackdelar att vara medveten om. Även om dessa nackdelar inte nödvändigtvis gäller för alla, är det viktigt att vara medveten om dem för att göra ett välinformerat val när det gäller magnesiumtillskott:

 • Magbesvär: Vissa människor kan uppleva magbesvär, såsom diarré eller illamående, när de tar magnesiumtillskott, särskilt i stora doser. Detta beror på att magnesium drar vatten in i tarmarna, vilket kan öka tarmrörelserna. Detta kan vara särskilt problematiskt för personer med känsliga magar eller de som lider av tarmsjukdomar. I vissa fall kan probiotikatillskott mildra dessa besvär. 
 • Interaktioner med andra mediciner: Magnesium kan interagera med vissa läkemedel, inklusive antibiotika, blodtrycksmedicin och benskörhetsmediciner. Dessa interaktioner kan minska effektiviteten av både magnesiumtillskottet och läkemedlet. Om du tar någon medicin är det därför viktigt att rådfråga en läkare innan du börjar ta ett magnesiumtillskott.
 • Risk för överdosering: Även om det är ovanligt kan en överdosering av magnesium potentiellt leda till allvarliga hälsoeffekter, inklusive oregelbunden hjärtrytm, lågt blodtryck och andningsproblem. Detta är mer troligt att hända om du tar för mycket magnesium genom tillskott snarare än genom kosten. Det är därför viktigt att följa doseringsanvisningarna på etiketten noggrant.
vanliga frågor om Magnesium

FAQ: Vanliga frågor om magnesium

Vilka är de bästa källorna till magnesium i kosten?

Det finns många livsmedel som är rika på magnesium och kan hjälpa till att uppfylla ditt dagliga behov. Dessa inkluderar gröna bladgrönsaker (som spenat och mangold), nötter och frön (som mandlar, solrosfrön och chiafrön), baljväxter (som svarta bönor och kikärtor), hela spannmål (som brunt ris och quinoa), och mörk choklad. Att äta en varierad kost som inkluderar dessa livsmedel kan hjälpa dig att få tillräckligt med magnesium.

Hur vet jag om jag har brist på magnesium?

Magnesiumbrist kan vara svår att upptäcka eftersom symtomen ofta är subtila och kan likna andra hälsoproblem. Vanliga symtom på magnesiumbrist inkluderar trötthet, muskelkramper, oregelbunden hjärtrytm, irritabilitet och sömnproblem. Om du upplever några av dessa symtom och inte tror att du får tillräckligt med magnesium i din kost, bör du prata med en läkare. De kan rekommendera ett blodprov för att mäta dina magnesiumnivåer.

Är det säkert att ta magnesiumtillskott?

För de flesta människor är det säkert att ta magnesiumtillskott i rekommenderade doser. Dock kan vissa människor uppleva biverkningar, såsom magbesvär eller diarré, särskilt vid höga doser. Dessutom kan magnesium interagera med vissa mediciner, så om du tar någon medicin bör du rådfråga en läkare innan du börjar ta ett magnesiumtillskott.

Behöver jag ett recept för att köpa magnesiumtillskott?

Nej, du behöver inte ett recept för att köpa magnesiumtillskott. De är tillgängliga över disk i de flesta hälsokostbutiker och apotek, samt online. Dock, om du har en specifik hälsofråga eller tar andra mediciner, är det alltid en bra idé att rådfråga en läkare eller apotekare innan du börjar ta ett nytt tillskott.

Kan jag ta för mycket magnesium?

Även om det är ovanligt, är det möjligt att ta för mycket magnesium, särskilt genom tillskott. Överdosering av magnesium kan leda till allvarliga hälsoeffekter, inklusive oregelbunden hjärtrytm, lågt blodtryck och andningsproblem. För att undvika detta bör du alltid följa doseringsanvisningarna på etiketten och inte ta mer än rekommenderat dagligt intag.

Vilken form av magnesium är bäst att ta som tillskott?

Det finns flera olika former av magnesium tillgängliga i tillskottsform, inklusive magnesiumcitrat, magnesiumglycinat och magnesiumoxid. Vilken form som är bäst för dig kan bero på dina individuella hälsobehov och preferenser. Magnesiumcitrat och magnesiumglycinat anses vara bland de mest biotillgängliga formerna, vilket innebär att de absorberas lätt av kroppen. Magnesiumoxid innehåller en högre mängd elementärt magnesium per dos, men har en lägre biotillgänglighet.

Vilka tillskott kan jag kombinera med magnesium för bättre effekt?

Att kombinera magnesium med följande tillskott kan ge bättre effekter på olika aspekter av hälsa och välmående:

 1. Kalcium: Magnesium och kalcium arbetar tillsammans för att stödja starka ben och tänder, reglera muskel- och nervfunktioner samt hjälpa till med blodkoagulation.

 2. D-vitamin: Vitamin D förbättrar upptaget av både magnesium och kalcium, vilket hjälper till att upprätthålla en optimal mineralbalans i kroppen. Vitamin D stödjer även immunförsvaret och benhälsan.

 3. Zink: Zink hjälper till med immunförsvaret, sårläkning och celldelning. Magnesium och zink samverkar för att stödja många av kroppens viktiga funktioner, inklusive enzymreaktioner och energiproduktion.

 4. Kalium: Kalium och magnesium bidrar båda till att reglera blodtrycket, hjärtrytmen och vätskebalansen i kroppen. De hjälper också till att upprätthålla en god muskel- och nervfunktion.

 5. Vitamin B6: Vitamin B6 förbättrar upptaget av magnesium och är involverad i energiproduktion, hjärnfunktion och syntes av neurotransmittorer. En kombination av magnesium och vitamin B6 kan hjälpa till att minska trötthet och främja välbefinnande.

Genom att kombinera magnesium med dessa tillskott kan du förbättra dess effekter på din hälsa och säkerställa att du får de optimala fördelarna från varje enskilt näringsämne.

Så gjorde vi testet

För att kunna erbjuda dig de mest noggranna och tillförlitliga råden om magnesiumtillskott, har vårt team av experter på Kostnord utvecklat en omfattande metod för att testa och utvärdera magnesiumprodukter. Vi har inte bara undersökt produkternas innehåll, utan även granskat märkning, produktens överensstämmelse med etiketterna, och eventuella påståenden som tillverkaren gör. Vi har också provat produkterna själva för att bedöma deras smak, konsistens, och eventuella biverkningar. Här är de kriterier vi har använt i vår utvärdering:

 • Ingredienser: Vilka former av magnesium ingår i produkten? Finns det andra ingredienser, som vitaminer eller mineraler, som kan påverka effektiviteten eller säkerheten?
 • Märkning och Överensstämmelse: Stämmer innehållet överens med vad som står på etiketten? Är etiketterna tydliga och fullständiga, inklusive doseringsinstruktioner och eventuella varningar?
 • Tillverkares Påståenden: Har tillverkaren gjort några påståenden om produktens effekter, och finns det vetenskaplig evidens som stöder dessa påståenden?
 • Sensorisk Utvärdering: Hur smakar produkten? Har den en angenäm konsistens? Finns det några oönskade biverkningar, som magirritation eller diarré?

Efter att ha noggrant granskat och testat varje magnesiumprodukt, sammanställer vi våra resultat och ger varje produkt en sammanfattande bedömning. Vårt mål är att ge dig den information du behöver för att välja det magnesiumtillskott som bäst uppfyller dina behov. Håll utkik efter vår kommande artikel där vi presenterar de bästa magnesiumtillskotten på marknaden baserat på vår grundliga forskning och utvärdering.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
46 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer
 • Gunilla Krusell

  2019-11-24 (5 år sen)

  Superbra! Sover bättre. blodtrycket är mer stabilt.. Mindre stressad. Helt enkelt så mår jag väldigt bra av magnesium. Mvh Gunilla Krusell.