Bästa Kaliumtabletterna 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Förhindra hypokalemi med hjälp av några av dessa topplacerade kaliumtillskott
Kalium - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 Core Kalium Complex Core Kalium Complex
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,4 Healthwell Kalium 750 Healthwell Kalium 750
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,3 Body science Kalium Body science Kalium
Pris
89 kr
Till butik
betyg 4,2 Better You Premium Kalium 100 kapslar Better You Premium Kalium 100 kapslar
Pris
129 kr
Till butik
betyg 4,0 SSN Kalium SSN Kalium
Pris
129 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Kalium är en viktig mineral som spelar en avgörande roll för många av kroppens funktioner, inklusive hjärta, muskler och nervsystem. Trots dess betydelse för hälsan kan det vara svårt att få tillräckligt med kalium genom kosten ensam. Kaliumtillskott är därför ett populärt sätt att säkerställa att kroppen får den nödvändiga mängden av denna viktiga mineral.

Att välja rätt kaliumtillskott kan vara en utmaning eftersom det finns många olika alternativ att välja mellan. För att hitta det bästa tillskottet är det viktigt att titta på faktorer som dosering, form av kalium, och eventuella tillsatta ingredienser. Det är också viktigt att tänka på hur väl kroppen absorberar kaliumtillskottet och om det finns några kända biverkningar.

För att underlätta för dig har vi utvärderat 21 olika kaliumtabletter. Dessa har sedan betygsatts utifrån en mängd olika kriterier för att slutligen kategoriseras upp. De 5 bästa kaliumtillskotten och hur dessa utsågs kan du läsa mer om längre ner i den här artikeln. Bäst i testet blev Core Kalium Complex.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa kaliumtillskotten 2024

 1. Core Kalium Complex Bäst i test: 4,6/5
 2. Healthwell Kalium 750 Bästa veganska: 4,4/5
 3. Body science Kalium Bästa billiga: 4,3/5
 4. Better You Premium Kalium 100 kapslar Bästa med magnesium: 4,2/5
 5. SSN Potassium 60 caps Bästa högdoserade: 4,0/5
 1. 1. Bäst i test: Core Kalium Complex

  Prisvärt, högkvalitativt kaliumtillskott med rena ingredienser och balanserat innehåll.
  4,6
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  4,7/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Användning
  4,6/5
  Kundbetyg
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Pris / tablett: 1,08 kr
  • Tabletter / dag: 2
  • Kalium / tablett: 250 mg
  • Storlek: 120 kaps
  core kalium komplex 2 core kalium komplex 3 core kalium komplex 6 core kalium komplex 4 core kalium komplex 5 core kalium komplex 1

  Core Kalium Complex är ett kaliumtillskott som ger en elementär mängd på 500 milligram kalium, vilket motsvarar 25 % av det dagliga behovet. Med tanke på innehållet och doseringsförslaget som är 2 kapslar dagligen i samband med måltid, ger det en bra balans för kaliumintaget. Ingredienserna består av mineral (kaliumcitrat, kaliummalat), fyllnadsmedel (mikrokristallin cellulosa), klumpförebyggande ämne (kiseldioxid) och kapselskal (bovint gelatin). Detta indikerar att produkten är fri från onödiga tillsatser.

  Priset för Core Kalium Complex ligger på 129 kr, vilket framstår som väldigt prisvärt med tanke på att varje förpackning innehåller 120 kapslar. Detta ger ett pris per tablett som är mycket konkurrenskraftigt jämfört med andra kaliumtillskott på marknaden. Dessutom är det en produkt som fått höga betyg från tidigare kunder, vilket indikerar att den lever upp till förväntningarna.

  Tillverkaren Core är känd för sina högkvalitativa produkter och Core Kalium Complex är inget undantag. Det faktum att produkten har fått ett snittbetyg på 4,63 av 5 baserat på 16 recensioner styrker detta ytterligare. Sammantaget är Core Kalium Complex ett utmärkt val för den som söker ett prisvärt och högkvalitativt kaliumtillskott.

  Fördelar

  • Ger 25% av dagligt kaliumbehov.
  • Fri från onödiga tillskott.
  • Prisvärd och konkurrenskraftig.
  • Högkvalitativ produkt.
  • Högt kundbetyg.

  Nackdelar

  • Innehåller bovint gelatin.
  • Kan vara svårt att svälja kapslar.
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
  129 kr
 2. 2. Bästa veganska: Healthwell Kalium 750

  Högkvalitativt, prisvärt kaliumtillskott med hög dosering och enkel användning.
  4,4
  Innehåll
  4,7/5
  Pris
  4,2/5
  Kvalitet
  4,3/5
  Användning
  4,3/5
  Kundbetyg
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Pris / tablett: 1,29 kr
  • Tabletter / dag: 1 - 3
  • Kalium / tablett: 270 mg
  • Storlek: 100 kaps

  Healthwell Kalium 750 är ett högdoserat kaliumtillskott av hög kvalitet. Innehållet av kalium är betydande, med 750 mg kaliumcitrat per kapsel, vilket motsvarar 270 mg elementärt kalium. Detta är en hög dos jämfört med många andra kaliumtillskott på marknaden. Produkten innehåller inga onödiga tillsatser, utan består endast av kaliumcitrat, rismjöl och risstärkelse i en vegetabilisk kapsel. Detta gör det till ett rent och lättupptagligt tillskott.

  Priset för Healthwell Kalium 750 ligger på 129 kr för en burk med 90 kapslar. Detta innebär ett pris per tablett på ca 1,43 kr, vilket är mycket prisvärt med tanke på den höga dosen kalium. Produkten är tillverkad av Healthwell, ett välkänt företag inom hälsokostbranschen som är känt för sin höga kvalitet och noggrannhet i produktionen.

  Användningen av Healthwell Kalium 750 är enkel och smidig. Kapslarna är vegetabiliska och lättsvalda, och det rekommenderas att ta en kapsel om dagen tillsammans med måltid. Kundbetyget ligger på imponerande 4,69 av 5 baserat på 72 recensioner, vilket visar att de flesta kunder är mycket nöjda med produkten. Sammantaget är Healthwell Kalium 750 ett högkvalitativt och prisvärt kaliumtillskott som är lätt att använda och mycket uppskattat av kunderna.

  Fördelar

  • Högdoserat kaliumtillskott.
  • Innehåller inga onödiga tillsatser.
  • Prisvärt jämfört med doseringen.
  • Lättupptagligt och lättsvalda kapslar.
  • Hög kundnöjdhet.

  Nackdelar

  • Kan vara för hög dos för vissa.
  • Endast tillgänglig online.
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
  129 kr
 3. 3. Bästa billiga: Body science Kalium

  Högkvalitativt, prisvärt kaliumtillskott för normal muskel- och nervfunktion.
  4,3
  Innehåll
  4,2/5
  Pris
  4,7/5
  Kvalitet
  4,2/5
  Användning
  4,4/5
  Kundbetyg
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (MM Sports)
  • Pris / tablett: 0,89 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Kalium / tablett: 180 mg
  • Storlek: 100 kaps
  body science kalium 2 body science kalium 3 body science kalium 4 body science kalium 5 body science kalium 6 body science kalium 7 body science kalium 1

  Body Science Kalium är ett högkvalitativt kaliumtillskott som innehåller 360 mg kalium per dosering, vilket motsvarar 18% av det dagliga rekommenderade intaget enligt EU. Detta tillskott är i citratform, vilket är lättupptagligt och bidrar till en normal muskelfunktion, nervsystemets normala funktion och att bibehålla normalt blodtryck. Det är tillverkat i Sverige och är högkoncentrerat, vilket pekar på produkten har en hög kvalitet.

  Med priset på 89 kr för 100 kapslar, vilket gör det till ett av de mer prisvärda kaliumtillskotten på marknaden. Dessutom är doseringsanvisningen tydlig - två kapslar dagligen - vilket gör det enkelt att använda. Dock bör man notera att kosttillskott inte bör användas som alternativ till en varierad kost och rekommenderad dos bör ej överskridas.

  Slutligen har produkten fått positiva recensioner från tidigare kunder. En användare skrev till exempel att produkten Smakade inte potatis, vilket kan tolkas som att produkten är lätt att inta utan oönskade smaker. Sammantaget ger vi Body Science Kalium ett betyg på 4,3/5 på grund av dess höga kvalitet, prisvärdhet och positiva kundomdömen.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kaliumtillskott
  • Prisvärt
  • Tydlig doseringsanvisning
  • God smak
  • Positiva kundrecensioner

  Nackdelar

  • Kan inte ersätta varierad kost
  • Risk för överdosering
  Produkten finns att köpa här:
  89 kr
 4. 4. Bästa med magnesium: Better You Premium Kalium 100 kapslar

  Högkvalitativt och prisvärt kaliumtillskott med naturliga ingredienser.
  4,2
  Innehåll
  4,1/5
  Pris
  4,1/5
  Kvalitet
  4,3/5
  Användning
  4,3/5
  Kundbetyg
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Bodystore)
  • Pris / tablett: 1,29 kr
  • Tabletter / dag: 2
  • Kalium / tablett: 150 mg
  • Storlek: 100 kaps
  better you premium kalium 1 better you premium kalium 7 better you premium kalium 5 better you premium kalium 2 better you premium kalium 3 better you premium kalium 4 better you premium kalium 6

  Better You Premium Kalium 100 kapslar är ett effektivt kaliumtillskott, med en stark innehållsprofil. Tillskottet innehåller kaliumcitrat, fikonextrakt och magnesiumbisglycinat vilket bidrar till nervsystemets normala funktion och normal muskelfunktion. Detta gör det till ett bra val för hårt tränande idrottare som riskerar att få brist på kalium. Att det även innehåller fikon, som är naturligt rikt på kalium och magnesium, är ett stort plus då det förbättrar flödet av kalium till cellerna. Dock bör man observera att produkten rekommenderas ej till gravida, under amning eller till personer som medicineras.

  Prismässigt ligger Better You Premium Kalium 100 kapslar i linje med andra tillskott på marknaden, till ett pris av 129 kr. Med tanke på att varje förpackning innehåller 50 doser (2 kapslar per dos), blir priset per dos relativt lågt. Detta gör tillskottet prisvärt och tillgängligt för de flesta konsumenter som är i behov av ett kaliumtillskott.

  Sammanfattningsvis är Better You Premium Kalium 100 kapslar ett högkvalitativt och prisvärt kaliumtillskott. Dess starka innehållsprofil och fokus på naturliga ingredienser gör det till ett attraktivt val för personer i behov av extra kalium. Men det är viktigt att observera att produkten inte rekommenderas för alla grupper, vilket kan begränsa dess användbarhet för vissa individer.

  Fördelar

  • Effektivt kaliumtillskott
  • Innehåller kaliumcitrat och magnesiumbisglycinat
  • Rikt på naturliga ingredienser
  • Prisvärt och tillgängligt
  • Gynnar nervsystemet och muskelfunktionen

  Nackdelar

  • Inte rekommenderad för gravida och ammande
  • Inte lämplig för personer som medicineras
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
 5. 5. Bästa högdoserade: SSN Kalium

  Ett pålitligt, effektivt och prisvärt kaliumtillskott för intensiva träningspass.
  4,0
  Innehåll
  4,3/5
  Pris
  3,9/5
  Kvalitet
  3,9/5
  Användning
  4,1/5
  Kundbetyg
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Pris / tablett: 1,43 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Kalium / tablett: 208 mg
  • Storlek: 90 kaps

  SSN Kalium är ett kraftfullt kaliumtillskott som är särskilt värdefullt för dig som tränar intensivt och svettas mycket. Det innehåller kaliumcitrat, en form av kalium med god upptagningsförmåga. Varje vegetabilisk kapsel levererar 200 mg elementärt kalium, vilket motsvarar 10% av det dagliga rekommenderade intaget. Det finns inga onödiga tillsatser i detta tillskott, vilket är en stor fördel. Produkten är tillverkad av SSN, en pålitlig tillverkare. Dessutom är det prisvärt med tanke på kvaliteten och mängden kalium som varje kapsel levererar.

  Användningen av SSN Kalium är bekväm och okomplicerad. Kapslarna har en rimlig storlek och är lätta att svälja. Doseringen är också enkel, med bara en kapsel som behövs per dag. Detta gör det till ett praktiskt val för dem som söker ett enkelt och effektivt sätt att öka sitt kaliumintag.

  Avslutningsvis har SSN Kalium fått positiva recensioner från tidigare kunder. Med ett snittbetyg på 5/5 baserat på 1 recension, verkar det som att de flesta kunder är nöjda med produkten. Sammantaget verkar SSN Kalium vara ett pålitligt och effektivt kaliumtillskott med hög kvalitet och bra prisvärdhet. Det är ett utmärkt val för dem som behöver ett kaliumtillskott, särskilt för de som tränar intensivt.

  Fördelar

  • God upptagningsförmåga av kaliumcitrat.
  • Innehåller inga onödiga tillsatser.
  • Tillverkad av pålitlig tillverkare (SSN).
  • Prisvärt för kvaliteten och mängden kalium.
  • Lätt att svälja och dosera.

  Nackdelar

  • Baserat på endast en kundrecension.
  • Kan vara osäkert för personer med njurproblem.
  Produkten finns att köpa här:
  129 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Kalium Pris / tablett Tabletter / dag Kalium / tablett Storlek Totalbetyg Pris
Core Kalium Complex 1,08 kr 2 250 mg 120 kaps Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
129 kr
Healthwell Kalium 750 1,29 kr 1 - 3 270 mg 100 kaps Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
129 kr
Body science Kalium 0,89 kr 2 st 180 mg 100 kaps Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
89 kr
Better You Premium Kalium 100 kapslar 1,29 kr 2 150 mg 100 kaps Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
129 kr
SSN Potassium 60 caps 1,43 kr 2 st 208 mg 90 kaps Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
129 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kalium

Hur man väljer rätt kalium

För låga kaliumnivåer kan leda till ett tillstånd som kallas hypokalemi. Det innebär symptom som muskelkramper, trötthet, svaghet och en obehagskänsla i kroppen. Bästa sättet att få i sig tillräckligt med kalium är givetvis genom att äta en varierad kost, men för vissa som går på speciella dieter kan ett tillskott krävas. Att välja ett prisvärt och högkvalitativt alternativ är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av produkten. För att lättare hitta ett tillskott som lever upp till dina förväntningar, har vi satt ihop denna köpguide.

 • Biotillgänglighet

  När du ska välja kaliumtillskott bör du vara noggrann med att välja rätt. Det finns nämligen olika varianter, med olika biotillgänglighet, alltså hur lätt tillskottet tas upp i kroppen. Kaliumkarbonat, -citrat och -aspartat har alla en hög upptagningsförmåga och är alla bra alternativ, medan kaliumoxid inte tas upp lika lätt och rekommenderas således inte.
 • Pris/tablett

  Ett tillskott med hög biotillgänglighet och högt innehåll av kalium, är ofta mer prisvärt än andra alternativ. Jämför alltså inte bara priset per tablett utan även hur många tabletter du behöver ta per dag, hur mycket varje tablett innehåller samt vilken form kaliumet kommer i för en rättvis prisjämförelse. 
 • Dosering

  Kaliumtillskott innehåller allt mellan 90 mg och 1000 mg per dosering. Det rekommenderade dagliga intaget av kalium är ca 3100 - 3500 mg för en vuxen. Det kan vara farligt att få i sig för mycket kalium så följ alltid tillverkarens instruktioner för dosering.
 • Märke

  Kosttillskott har ofta visat sig innehålla mindre eller mer av ett ämne än det som står på innehållsförteckningen. Välj därför gärna en välkänd tillverkare som du kan lita på. Vi rekommenderar märken som Core, Healthwell och Holistic, men de flesta svenska märkena är helt ok. Undvik framförallt utländska märken som inte har samma kvalitetskrav som här i Sverige.
blodtryckskontroll

Vad är kalium bra för?

Kaliumtabletter är en form av kosttillskott som innehåller det viktiga mineralämnet kalium. Kalium är en elektrolyt som är avgörande för många kroppsfunktioner, inklusive muskelrörelse, hjärtrytm och nervsystemfunktion. Här är några av kaliums viktigaste funktioner:

 • Reglering av hjärtrytmen: Kalium är nödvändigt för att hjärtat ska slå regelbundet och korrekt. En brist på kalium kan leda till oregelbunden hjärtrytm och till och med hjärtrytmstörningar.
 • Kontroll av blodtrycket: Kalium kan hjälpa till att minska högt blodtryck genom att motverka de skadliga effekterna av natrium i kroppen. En kost rik på kalium kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Har du högt blodtryck rekommenderas en blodtrycksmätare för hemmabruk så att du själv kan kontrollera över dina värden.
 • Muskelkontraktion: Kalium är avgörande för normal muskelfunktion, inklusive hjärtmuskeln och skelettmuskler. En brist på kalium kan leda till muskelsvaghet, kramp och kramper.
 • Nervsystemet: Kalium hjälper till att upprätthålla normal nervfunktion genom att reglera jonkanaler i nervceller. En brist på kalium kan leda till nedsatt nervfunktion och ökad risk för depression och ångest.
 • Vätskebalans: Kalium hjälper till att reglera vätskebalansen i kroppen och kan bidra till att motverka vätskeretention och ödem. Därför ingår kalium ofta i olika vätskeersättningar och elektolytpulver.

För att upprätthålla en hälsosam nivå av kalium bör man äta en balanserad kost som inkluderar livsmedel som är rika på kalium, såsom bananer, spenat, avokado, sötpotatis och yoghurt. Det är också viktigt att undvika överdriven användning av salt och alkohol, vilket kan minska kroppens nivåer av kalium.

Tänk på att det även är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium för att upprätthålla normala kaliumnivåer i kroppen.

Kaliumtabletter kan vara till nytta för personer som lider av en kaliumbrist eller som har ökad kaliumförlust, vilket kan orsakas av faktorer som intensiv fysisk aktivitet, svettning, diarré eller användning av vissa läkemedel.

Brist på kalium

Kaliumbrist, eller hypokalemi, uppstår när kroppen inte har tillräckligt med kalium för att upprätthålla normala kroppsfunktioner. Kalium är en viktig mineral som hjälper till att reglera hjärtrytm, muskelfunktion och vätskebalans i kroppen.

Orsaker till kaliumbrist

Orsaker till kaliumbrist orsakas av ökad förlust av kalium från kroppen genom exempelvis svettning, eller lågt kaliumintag från kosten. Nedan följer vanliga orsaker till kaliumbrist:

 • Lågt intag av kalium från kosten: Kalium finns i många livsmedel, såsom bananer, apelsiner, spenat, bönor och sötpotatis. En kost som är låg i dessa livsmedel kan leda till en brist på kalium.
 • Ökad förlust av kalium från kroppen: Svettning, kräkningar, diarré eller överdriven urinering kan orsaka en ökad förlust av kalium från kroppen, vilket kan leda till kaliumbrist.
 • Läkemedel: Vissa läkemedel, såsom diuretika eller vissa antibiotika, kan öka förlusten av kalium från kroppen och leda till kaliumbrist.
 • Sjukdomar: Vissa sjukdomar, såsom njursjukdomar, Cushings syndrom eller diarrésjukdomar, kan påverka kaliumbalansen i kroppen och leda till kaliumbrist.
 • Alkohol: Alkoholmissbruk kan orsaka kaliumbrist genom att störa elektrolytbalansen i kroppen.
 • Lakrits: Lakrits innehåller en förening som kan leda till ökad kaliumförlust och kaliumbrist vid överdriven konsumtion.
 • Överdriven fysisk aktivitet: Intensiv fysisk aktivitet kan leda till svettning och ökad kaliumförlust, vilket kan orsaka kaliumbrist hos personer som inte får tillräckligt med kalium från kosten.

Diagnos

För att diagnostisera kaliumbrist kan läkaren beställa en blodprov som mäter kaliumnivåerna i kroppen. Behandlingen av kaliumbrist kan innebära att öka kaliumintaget genom kost eller tillskott och i vissa fall behandla den underliggande sjukdomen som orsakar kaliumbrist.

Det är viktigt att inte självdiagnostisera eller självmedicinera vid misstänkt kaliumbrist, utan att söka medicinsk hjälp för en korrekt diagnos och behandling. För personer som har ökad risk för kaliumbrist, såsom personer med njursjukdom eller personer som tar vissa läkemedel, är det viktigt att regelbundet övervaka kaliumnivåerna i kroppen.

Symtom

Kaliumbrist, eller hypokalemi, uppstår när kroppen inte har tillräckligt med kalium för att upprätthålla normala kroppsfunktioner. Symtomen på kaliumbrist kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet och kan inkludera följande:

 • Muskelsvaghet: Kalium är avgörande för att upprätthålla normal muskelfunktion. Kaliumbrist kan orsaka muskelsvaghet, trötthet och svårigheter att utföra dagliga aktiviteter.
 • Hjärtklappning: Kalium är en viktig elektrolyt som hjälper till att reglera hjärtrytmen. Kaliumbrist kan orsaka hjärtklappning eller oregelbunden hjärtrytm, vilket kan öka risken för allvarliga hjärtproblem.
 • Muskelspasmer och kramper: Kaliumbrist kan också orsaka muskelspasmer och kramper, särskilt i benen och fötterna. Dessa symtom kan vara smärtsamma och orsaka sömnproblem.
 • Förstoppning: Kalium är viktigt för att upprätthålla normal tarmfunktion. Kaliumbrist kan orsaka förstoppning och andra mag-tarmproblem.
 • Njurproblem: Kaliumbrist kan påverka njurfunktionen och orsaka ökad risk för njurstenar och andra njurproblem.
 • Ökad risk för infektioner: Kaliumbrist kan också påverka immunsystemet och öka risken för infektioner.
 • Andra symtom: Andra symtom på kaliumbrist kan inkludera sömnighet, yrsel, irritabilitet och depression.

Det är viktigt att notera att symtomen på kaliumbrist kan variera från person till person, och att vissa personer med milda till måttliga kaliumbrist kan inte uppvisa några symtom alls.

Sammanfattningsvis är kaliumbrist en tillstånd där kroppen inte har tillräckligt med kalium för att upprätthålla normala kroppsfunktioner. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp vid misstänkt kaliumbrist och att följa läkarens råd om behandling och förebyggande av kaliumbrist.

Dosering av kalium

Hur just ditt behov ser ut kan man aldrig veta exakt, men Livsmedelsverket rekommenderar följande intag av kalium:

 • Spädbarn 6-11 månader: 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader: 1,4 gram
 • Barn 2-5 år: 1,8 gram
 • Barn 6-9 år: 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år: 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år: 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor över 14 år: 3,1 gram
 • Män och pojkar över 14 år: 3,5 gram

Men då man i stort sett alltid får i sig en hel del kalium via kosten brukar man rekommendera tabletter på mellan 300-500 mg. 

Biverkningar

Kalium är en viktig mineral för kroppen, men för mycket av det kan leda till biverkningar och allvarliga hälsoproblem. Biverkningarna av kalium kan variera beroende på mängden kalium som tas och individens hälsotillstånd. Några av de vanliga biverkningarna av kaliumtillskott inkluderar:

 1. Magbesvär: Hög dos av kaliumtillskott kan orsaka mag-tarmbesvär, inklusive illamående, kräkningar, diarré eller förstoppning. Kaliumtillskott kan irritera magen och orsaka magsår hos personer som redan lider av magproblem.

 2. Hjärtklappning: Höga kaliumnivåer i kroppen kan orsaka hjärtklappning eller oregelbunden hjärtrytm, vilket kan vara särskilt farligt för personer med hjärtsjukdomar.

 3. Muskelsvaghet: Överdriven konsumtion av kaliumtillskott kan orsaka muskelsvaghet och trötthet.

 4. Andra biverkningar: Andra ovanligare biverkningar av kaliumtillskott kan inkludera hudreaktioner, andningssvårigheter och allergiska reaktioner.

Det är viktigt att notera att personer med vissa hälsotillstånd, såsom njursjukdomar eller hjärtsvikt, kan ha ökad risk för biverkningar av kaliumtillskott. Därför är det alltid bäst att konsultera en läkare eller annan kvalificerad vårdgivare innan man börjar ta kaliumtillskott.

Vad sker vid överdosering?

Överdosering av kalium kan vara farligt och kan leda till allvarliga hälsoproblem. För mycket kalium kan påverka elektrolytbalansen i kroppen och orsaka hjärtklappning, oregelbunden hjärtrytm, muskelsvaghet och i allvarliga fall till och med hjärtsvikt eller hjärtstillestånd.

Överdosering av kalium kan inträffa på grund av en hög dos av kaliumtillskott eller på grund av en kombination av högt kaliumintag från kosten och användning av kaliumtillskott.

Personer som har ökad risk för kaliumöverdosering inkluderar personer med njursjukdomar eller hjärtsvikt, personer som tar vissa läkemedel, personer som har gastrointestinala problem eller personer som har nedsatt funktion i binjurarna.

Symtomen på kaliumöverdosering kan inkludera förvirring, trötthet, muskelsvaghet, illamående, kräkningar, hjärtklappning, bröstsmärta och andningssvårigheter. I allvarliga fall kan överdosering av kalium leda till hjärtsvikt eller hjärtstillestånd, vilket kan vara livshotande.

Om du misstänker att du har överdoserat på kaliumtillskott eller har symtom på kaliumöverdosering, ska du söka medicinsk hjälp omedelbart. Behandlingen av kaliumöverdosering kan innefatta intravenös vätskebehandling, mediciner för att minska kaliumnivåerna i kroppen eller andra behandlingar beroende på symtomen.

vanliga frågor om Kalium

FAQ: Vanliga frågor om kaliumtabletter

Vad är kaliumtabletter och vad används de för?

Kaliumtabletter är läkemedel som innehåller kalium. De används för att behandla eller förebygga kaliumbrist, som kan orsakas av vissa sjukdomar eller läkemedel. Kaliumtabletter kan också användas för att behandla vissa hjärtsjukdomar.

Vilken mat innehåller mycket kalium?

Livsmedel som innehåller mycket kalium inkluderar bananer, apelsiner, spenat, bönor, sötpotatis, avokado, tomat, fikon, torkade aprikoser, pumpafrön, lax och tonfisk.

Även alger som spirulina och chlorella innehåller en viss mängd kalium.

Vilken mat innehåller lite kalium?

Livsmedel som innehåller lite kalium inkluderar ägg, smör, ris, bröd, nötkött, kyckling, gris, fläsk, majs och selleri.

Vilka nötter innehåller mest kalium?

Mandlar och pistaschnötter är två nötter som innehåller mest kalium per portion. Andra nötter som är rika på kalium inkluderar cashewnötter, valnötter och jordnötter. Jordnötssmör är ett bra livsmedel att äta för att få i sig extra kalium.

Vad är kaleorid?

Kaleorid är ett läkemedel som innehåller kaliumklorid och används för att behandla kaliumbrist. Det finns som tabletter och kan tas oralt eller som en intravenös lösning. Kaleorid är kaliumtabletter på recept och ska tas enligt läkarens ordination för att undvika biverkningar och överdosering.

Vilket är det bästa kaliumtillskottet?

Det bästa kaliumtillskottet är det som innehåller störst mängd kalium som är lättupptagligt för kroppen i förhållande till priset per tablett. Tabletterna ska även gärna vara lättsvalda och veganska. Kosttillskottet som uppfyllde dessa kriterier bäst i vårat test var Core Kalium Complex.

Vilka tillskott kan jag ta tillsammans med kalium för att främja min hjärt- och kärlhälsa?

För att främja hjärt- och kärlhälsan kan du kombinera kalium med Magnesium, Natrium, Kalcium, Vitamin D och Zink. Magnesium, natrium och kalcium hjälper till att reglera blodtrycket och stödja hjärtfunktionen, medan vitamin D och zink bidrar till immunförsvaret och din allmän hälsa.

kalium test

Så gjorde vi testet

För att komma fram till vilket kaliumtillskott som är det bästa beställde vi hem 21 olika produkter från olika tillverkare. Dessa har sedan testats grundligt och betygsatts efter följande punkter:

 • Innehåll: Hur mycket kalium innehåller tillskottet? Vilken förening av kalium är det och hur är upptagningsförmågan? Innehåller det några andra aktiva ämnen? Innehåller det mycket tillsatser som fyllnadsmedel?
 • Pris: Hur mycket kostar tillskottet? Vad blir priset per tablett, dos och dag? Är det här en produkt du själv skulle kunna tänka dig att köpa?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller lika mycket kalium som står på innehållsförteckningen?
 • Användning: Hur stora är kapslarna? Är de lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta per dosering / per dag?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om den här produkten? Är de flesta positivt eller negativt inställda? Vad har det fått för snittbetyg?

Tillskotten grupperades in i 5 kategorier och vi valde sedan att presentera de med högst betyg inom vardera kategori i denna artikel.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu