Bästa Betakaroten 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Här är de bästa betakaroten tabletterna för en härligt solkysst hy.
Betakaroten - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Betakaroten 50 Healthwell Betakaroten 50
Pris
99 kr
Till butik
betyg 4,6 Protein.se Brun Utan Sol Protein.se Brun Utan Sol
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,5 Better You Betakaroten 100 mg Better You Betakaroten 100 mg
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,4 Core Betakaroten 50 Core Betakaroten 50
Pris
99 kr
Till butik
betyg 4,3 Healthwell Betakaroten Plus Healthwell Betakaroten Plus
Pris
189 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Betakaroten är ett färgämne som återfinns naturligt i flera olika typer av frukt och grönsaker, inklusive morötter, spenat och sötpotatis. Det är en typ av karotenoid, som är kända för sina antioxidantegenskaper. I kroppen omvandlas betakaroten till vitamin A, ett essentiellt vitamin som spelar en central roll för vår syn, immunförsvar och hudhälsa. Betakaroten är också populärt som ett kosttillskott, eftersom det kan bidra till att ge huden en solkysst ton.

Behovet av betakaroten kan variera från person till person och beror på flera faktorer, inklusive din kost, livsstil och generella hälsa. Om du inte får i dig tillräckligt med vitamin A genom din kost, eller om du vill förbättra din hudton, kan ett betakaroten-tillskott vara fördelaktigt. Betakaroten kan även vara särskilt nyttigt för personer som ofta utsätter sig för solen eftersom det kan hjälpa till att skydda huden mot skadliga UV-strålar.

I vår omfattande granskning av marknadens bästa betakaroten-tillskott har vi utsett "Healthwell Betakaroten 50" som vår favorit. Detta tillskott utmärker sig med sin höga kvalitet och effektivitet samt sitt innehåll av naturlig betakaroten. Vi kommer att gå in mer i detalj om varför vi anser att detta är det bästa betakaroten-tillskottet, samt ge dig information om andra högkvalitativa alternativ på marknaden.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 6 bästa betakaroten 2023

 1. Healthwell Betakaroten 50 Bäst i test: 4,7/5
 2. Brun Utan Sol, Self-Tanning Bästa brun utan sol tabletter: 4,6/5
 3. Better You Betakaroten 100 mg Bästa högdoserade: 4,5/5
 4. Core Betakaroten 50 Bästa med piperin: 4,4/5
 5. Healthwell Betakaroten Plus Bästa med vitaminer & mineraler: 4,3/5
 6. Maxosol Bästa lågdoserade: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Betakaroten 50

  Prisvärt tillskott i vegansk kapsel utan några tillsatser eller andra ämnen.
  4,7
  Pris
  4,5/5
  Effekt
  4,7/5
  Innehåll
  4,7/5
  Kundbetyg
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 30 tabl
  • Betakaroten: 50 mg
  • Pris / tablett: 3,30 kr
  • Tablett / port.: 1 st
  healthwell betakaroten 1 healthwell betakaroten 7 healthwell betakaroten 8 healthwell betakaroten 5 healthwell betakaroten 9 healthwell betakaroten 6

  Healthwell Betakaroten 50 är ett högkvalitativt kosttillskott som vi verkligen kan rekommendera. Innehållandes 50 mg betakaroten per kapsel, motsvarande 76 000 IE provitamin A, gör det till ett kraftfullt hjälpmedel för att förbereda huden inför solsäsongen. Det är också berikat med MCT-olja för att förbättra upptaget, vilket är en betydande fördel eftersom betakaroten är fettlösligt.

  En annan viktig aspekt av Healthwell Betakaroten 50 som vi uppskattar är att det är helt vegetabiliskt och passar därför även de som följer en vegansk kost. Dessutom lagras betakarotenet under huden, vilket ger den en annan nyans och ett visst skydd i solen – perfekt för de som vill ha en solkysst hud. Men kom ihåg, betakaroten skyddar inte mot skadliga UV-strålar, så en solskyddsfaktor är fortfarande nödvändig vid längre vistelse i solljus.

  Slutligen, priset på 99 kr för 30 kapslar gör Healthwell Betakaroten 50 till ett prisvärt alternativ jämfört med många andra betakarotenprodukter på marknaden. Med tanke på den höga kvaliteten och den positiva effekten på huden, anser vi att det är väl värt investeringen. Vårt betyg är 4,7 av 5, vilket återspeglar vår höga uppskattning av denna produkt.

  Vi har utsett Healthwell Betakaroten till "bäst i test" i denna kategori. En högdoserad naturprodukt med betakaroten utvunnen ur blakeslea trispora. Bra biotillgänglighet och veganvänlig sammansättning gör den enkel att rekommendera.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och effektivitet.
  • Vegetabiliskt och veganvänligt.
  • Förbereder huden för solsäsongen.
  • Förbättrar hudens nyans.
  • Prisvärt jämfört med liknande produkter.

  Nackdelar

  • Skyddar inte mot UV-strålar.
  • Kräver komplettering med solskyddsfaktor.
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
  99 kr
 2. 2. Bästa brun utan sol tabletter: Protein.se Brun Utan Sol

  Ett premiumalternativ som förutom betakaroten innehåller flera andra ämnen som gynnar hudens hälsa
  4,6
  Pris
  4,3/5
  Effekt
  4,6/5
  Innehåll
  4,7/5
  Kundbetyg
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Protein.se)
  • Storlek: 150 kaps
  • Betakaroten: 20 mg
  • Pris / tablett: 2,33 kr
  • Tablett / port.: 2 st

  Protein.se Brun Utan Sol är en produkt som sticker ut på marknaden med sin unika sammansättning. Den kombinerar flera ingredienser som bidrar till att förbättra hudens utseende och ge en naturlig solbränd ton. Detta inkluderar PABA, L-tyrosin och druvkärneextrakt, samt betakaroten och lykopen. Med 150 kapslar i en burk, som räcker för 2,5 månaders användning, får man verkligen valuta för pengarna.

  En av de stora fördelarna med denna produkt är dess dubbla effekt. Inte nog med att den hjälper till att få en naturligt solbränd hud, den innehåller också ingredienser som förebygger rynkor och gör huden slätare. Detta gör den till ett utmärkt val för de som vill ha en vacker brun hudton samtidigt som de vill hålla huden ungdomlig och frisk. Dessutom är det ett plus att produkten är vegansk och att förpackningen kan återvinnas.

  Recensionerna från kunderna talar sitt tydliga språk. Många är mycket nöjda med produkten och har sett märkbara resultat. Det finns några negativa kommentarer, men dessa verkar mest handla om leveransproblem snarare än själva produkten. Sammantaget får Protein.se Brun Utan Sol vårt betyg 4,6 av 5. Den levererar vad den lovar och erbjuder bra kvalitet till ett rimligt pris.

  Protein.se Self-Tanning blev panelens favorit som "bästa brun utan sol med betakaroten". Utöver betakaroten innehåller den ett stort antal verksamma ämnen med positiv effekt på hudtonen. Plus i kanten för att den utöver att främja brun hy även stärker hudens naturliga skyddsbarriär.

  Fördelar

  • Naturligt solbränd hud
  • Förebygger rynkor
  • Gör huden slätare
  • Vegansk produkt
  • Återvinningsbar förpackning

  Nackdelar

  • Något högre pris jämfört med konkurrenter
  • Möjliga leveransproblem
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
 3. 3. Bästa högdoserade: Better You Betakaroten 100 mg

  Extra högdoserade kapslar för dig som känner att du behöver mer än vad många andra produkter erbjuder.
  4,5
  Pris
  4,0/5
  Effekt
  4,8/5
  Innehåll
  4,3/5
  Kundbetyg
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 50 tabl
  • Betakaroten: 100 mg
  • Pris / tablett: 5,98 kr
  • Tablett / port.: 1 st
  better you betakaroten 1 better you betakaroten kapsel better you betakaroten 3 better you betakaroten 4 better you betakaroten 5 better you betakaroten 6

  Vi har testat Better You Betakaroten 100 mg och har funnit att det är en utmärkt produkt för att förbereda huden för solsäsongen. Med en hög dos av betakaroten bidrar det till hudcellernas bildande av melanin, vilket skyddar huden när den exponeras för solljus. Dessutom kan betakaroten bidra till att förbättra den solbruna nyansen på huden när du solar. För att få bästa effekt rekommenderas det att börja inta kapslarna 6-10 veckor innan du planerar att sola.

  Produkten innehåller naturligt betakaroten från algen Dunaliella Salina som kapslats in i vegetabiliska kapslar. Den inkluderar även MCT-fett för att öka upptaget av betakaroten i kroppen. Denna kombination av ingredienser gör Better You Betakaroten 100 mg till en effektiv och naturlig lösning för att förbereda huden inför solsäsongen. Dessutom kan innehållet i kapseln tömmas direkt i vatten eller valfri vätska om man önskar undvika den vegetabiliska kapseln.

  Med tanke på produktens effektivitet, naturliga ingredienser och pris, ger vi Better You Betakaroten 100 mg betyget 4,5 av 5. Vi rekommenderar denna produkt till alla som vill förbereda sin hud inför solsäsongen på ett säkert och effektivt sätt. Det är viktigt att notera att rekommenderad dos bör ej överskridas och att produkten bör förvaras torrt och utom räckhåll för barn. Produkten bör ej intas av gravida eller ammande.

  Vi plockade särskilt ut Better You Betakaroten 100 mg som "bästa högdoserade betakaroten". Utan att tumma på kvaliteten får man en hög mängd betakaroten. Om du verkligen vill maximera nivåerna så är det är ett givet förstahandsval.

  Fördelar

  • Hög dos av betakaroten
  • Förbereder huden för solsäsongen
  • Förbättrar solbrun nyans
  • Naturliga ingredienser
  • Innehåller MCT-fett för ökat upptag

  Nackdelar

  • Rekommenderad dos bör ej överskridas
  • Ej lämplig för gravida eller ammande
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 4. 4. Bästa med piperin: Core Betakaroten 50

  Kosttillskott i kapselform som även tillsatts piperin som sägs underlätta upptaget i kroppen.
  4,4
  Pris
  4,5/5
  Effekt
  4,6/5
  Innehåll
  4,2/5
  Kundbetyg
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 30 tabl
  • Betakaroten: 50 mg
  • Pris / tablett: 3,30 kr
  • Tablett / port.: 1 st
  core betakaroten 1 core betakaroten 10 core betakaroten 6 core betakaroten 7 core betakaroten 8 core betakaroten 9

  Core Betakaroten 50 är ett mycket effektivt kosttillskott för att förbereda huden inför solsäsong. Med sin höga dos av naturlig betakaroten och tillsatta MCT-olja från kokosnöt och svartpepparextrakt, ger produkten en god upptagningsförmåga. Det är också värt att notera att betakarotenet kommer från Blakeslea Trispora vilket är en naturlig källa. Dessa faktorer gör att Core Betakaroten 50 sticker ut i sin kategori och förtjänar sitt höga betyg.

  En annan fördel med Core Betakaroten 50 är att det lagras i huden och ger en lätt brun nyans, vilket kan vara attraktivt för användare som önskar en solbränd look. Det är också viktigt att påpeka att betakaroten kan bidra till ett visst solskydd genom att man inte bränner sig lika lätt. Dock, det är viktigt att komma ihåg att ett intag av betakaroten aldrig ersätter solskydd, utan bör ses som ett komplement.

  Priset på 99 kr för 30 kapslar (30 portioner) gör Core Betakaroten 50 till ett prisvärt val för de som söker en högdoserad betakarotenprodukt. Produkten har fått mycket positiva recensioner från användare, med ett genomsnittligt betyg på 4,59 av 5 baserat på 66 recensioner. Detta talar om för oss att majoriteten av användarna är mycket nöjda med produkten. Sammantaget är Core Betakaroten 50 en utmärkt produkt för den som söker en naturlig, effektiv och prisvärd betakarotenprodukt.

  Core Betakaroten blev testpanelens givna val som "bästa betakaroten med piperin". Vi gillar verkligen att pepparextraktet är tillagt i produkten som gör att den ökar biotillgängligheten. Det ger både valuta för pengarna och säkerställer fullgott upptag av betakaroten. Plus i kanten för att kapslarna är väldoserade.

  Fördelar

  • Hög dos av naturlig betakaroten.
  • God upptagningsförmåga.
  • Ger en lätt brun nyans.
  • Prisvärd.
  • Positiva användarrecensioner.

  Nackdelar

  • Ersätter inte solskydd.
  • Kan orsaka hudfärgsförändring.
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
  99 kr
 5. 5. Bästa med vitaminer & mineraler: Healthwell Betakaroten Plus

  Ett kosttillskott som bland annat kombineras med vitamin C, lykopen, biotin och zink.
  4,3
  Pris
  4,2/5
  Effekt
  4,8/5
  Innehåll
  4,6/5
  Kundbetyg
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 30 tabl
  • Betakaroten: 50 mg
  • Pris / tablett: 6,30 kr
  • Tablett / port.: 1 st
  betakaroten plus 7 betakaroten plus 2 betakaroten plus 3 betakaroten plus 4 betakaroten plus 5 betakaroten plus 6

  Healthwell Betakaroten Plus är ett högkvalitativt kosttillskott som verkligen imponerade på oss. Förutom den höga dosen av betakaroten, som är naturlig och härstammar från svamparten Blakeslea trispora, är produkten även förstärkt med svartpepparextrakt och MCT-olja för att främja upptagningsförmågan. Detta gör att kroppen kan dra nytta av betakarotenet på ett effektivt sätt. Dessutom innehåller produkten antioxidanter som vitamin C och E, vilket skyddar kroppen mot oxidativ stress, särskilt vid solexponering.

  En annan fördel med Healthwell Betakaroten Plus är dess användarvänlighet. Med endast en kapsel om dagen, är det enkelt att införliva detta tillskott i din dagliga rutin. Kapslarna är även vegetabiliska, vilket gör dem lämpliga för veganer och vegetarianer. Vi uppskattade också att produkten innehåller flera andra viktiga vitaminer och mineraler, inklusive biotin, zink och selen. Detta gör Healthwell Betakaroten Plus till ett omfattande kosttillskott för att förbereda huden inför solsäsongen.

  Trots produkten är något dyrare än vissa av de andra betakarotenprodukterna vi testade, tycker vi att det är värt det givet den höga kvaliteten och komplexiteten i formulan. Med tanke på att det kommer i paket om 30 kapslar, är priset per dos rimligt. Sammantaget ger vi Healthwell Betakaroten Plus ett högt betyg på 4,3 av 5 och rekommenderar det starkt för de som vill förbereda sin hud för solen på ett hälsosamt och effektivt sätt.

  Som "bästa kombinationstillskottet med betakaroten" i testet valde vi Healthwell Betakaroten Plus. Utöver bra mängd betakaroten får man piperin och ett flertal vitaminer och mineraler. Enkelt sätt att täcka behov.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kosttillskott med betakaroten
  • Förstärkt med svartpepparextrakt och MCT-olja
  • Innehåller antioxidanter som vitamin C och E
  • Användarvänligt: endast en kapsel om dagen
  • Innehåller flera andra viktiga vitaminer och mineraler

  Nackdelar

  • Något dyrare än andra betakarotenprodukter
  • Kommer endast i paket om 30 kapslar
  Produkten finns att köpa här:
  189 kr
  189 kr
 6. 6. Bästa lågdoserade: Maxosol

  Kanske det mest kända soltillskottet på marknaden med bland annat zink och niacin som bidrar till normal hud.
  4,1
  Pris
  3,9/5
  Effekt
  4,1/5
  Innehåll
  4,0/5
  Kundbetyg
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 tabl
  • Betakaroten: 15 mg
  • Pris / tablett: 2,65 kr
  • Tablett / port.: 1 st
  maxosol betakaroten 1 maxosol betakaroten 2 maxosol betakaroten 3 maxosol betakaroten 4 maxosol betakaroten 5 maxosol betakaroten 6

  Maxosol är ett betakaroten tillskott som inte bara bidrar till en frisk och vacker solbrun hudton, men också skyddar och vårdar huden. Det är en produkt som har imponerat oss med sitt innehåll av både vitaminer och mineraler som zink och niacin, vilka båda bidrar till att bibehålla en normal hud. Vi uppskattar också att Maxosol innehåller antioxidanter som vitamin E och betakaroten, vilka är viktiga för att skydda huden mot oxidativ stress. En annan positiv aspekt av denna produkt är dess förmåga att förbereda huden inför solexponering, vilket gör det till ett utmärkt alternativ inför solsemestern.

  När vi ser på innehållet per portion, uppskattar vi att Maxosol innehåller 15mg av naturligt betakaroten, 10mg av vitamin E, 15mg av zink och 5mg av vitamin B6. Dessutom innehåller det liponsyra, lykopen, vitamin B7 (biotin), selen och koppar. Dessa ingredienser bidrar till att förbättra hudens kvalitet och skydda den mot skadliga solstrålar. Med en doseringsförslag på endast 1 tablett per dag, framförallt på sommarhalvåret eller i samband med resor till soliga länder, är Maxosol ett bekvämt kosttillskott att ta.

  Slutligen, när vi ser på priset, kostar Maxosol 159 kr för 60 tabletter. Med tanke på kvaliteten och mängden av ingredienserna, anser vi att detta är ett rimligt pris att betala för ett kosttillskott av denna typ. Sammantaget ger vi Maxosol ett betyg på 4,1/5 och rekommenderar det till dem som söker ett effektivt sätt att skydda och vårda sin hud inför solexponering.

  Som "bästa lågdoserade betakaroten" valde vi svenska klassikern Maxosol. Ett tidsbeprövat alternativ som täcker grundbehovet. Vi gillar verkligen att den även är berikad med mineraler och vitaminer för optimal helhetseffekt. På det stora hela prisvärd.

  Fördelar

  • Bidrar till frisk och solbrun hud
  • Innehåller antioxidanter för hudskydd
  • Förbereder huden inför solexponering
  • Innehåller flera vitaminer och mineraler
  • Bekvämt doseringsförslag

  Nackdelar

  • Kan vara dyr jämfört med andra produkter
  • Inga markerade omedelbara resultat
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
  159 kr
testvinnarna

Jämför våra 6 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Betakaroten Storlek Betakaroten Pris / tablett Tablett / port. Totalbetyg Pris
Healthwell Betakaroten 50 30 tabl 50 mg 3,30 kr 1 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
99 kr
Brun Utan Sol, Self-Tanning 150 kaps 20 mg 2,33 kr 2 st Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
349 kr
Better You Betakaroten 100 mg 50 tabl 100 mg 5,98 kr 1 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
299 kr
Core Betakaroten 50 30 tabl 50 mg 3,30 kr 1 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
99 kr
Healthwell Betakaroten Plus 30 tabl 50 mg 6,30 kr 1 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
189 kr
Maxosol 60 tabl 15 mg 2,65 kr 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
159 kr
viktiga faktorer för att välja rätt betakaroten

Hur man väljer rätt betakaroten

Att hitta det bästa betakaroten-tillskottet kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det stora antalet produkter som finns tillgängliga på marknaden idag. Det är dock viktigt att inte bara välja första bästa produkt, utan att noggrant överväga ett antal olika faktorer. Nedan går vi igenom några av de viktigaste kriterierna att ta hänsyn till när du väljer ett betakaroten-tillskott.

Källa till Betakaroten

En av de viktigaste faktorerna att titta på när du väljer ett betakaroten-tillskott är källan till betakaroten. Det finns två huvudtyper av betakaroten: syntetisk och naturlig. Syntetisk betakaroten framställs i laboratorium, medan naturlig betakaroten kommer från växter. Många experter anser att naturlig betakaroten är överlägsen syntetiskt, eftersom det absorberas bättre av kroppen och har färre potentiella biverkningar. Om möjligt, välj ett tillskott med naturlig betakaroten.

Dosering

Doseringen av betakaroten varierar mellan olika tillskott. Det är viktigt att välja en produkt med en lämplig dosering för dina specifika behov. För de flesta vuxna är en dos på 15-30 mg betakaroten per dag tillräcklig. Om du är gravid eller ammar, eller om du har en sjukdom som påverkar din förmåga att absorbera vitamin A, kan du behöva en högre dos. Kom ihåg att alltid följa doseringsanvisningarna på förpackningen och rådgör med en läkare om du är osäker.

Övriga ingredienser

Det är också viktigt att titta på vilka andra ingredienser som finns i betakaroten-tillskottet. Vissa produkter kan innehålla fyllnadsämnen, konserveringsmedel eller andra tillsatser som kan vara onödiga eller till och med skadliga. Välj ett tillskott som är så rent som möjligt, utan onödiga tillsatser. Om du är allergisk mot något ämne, se till att produkten är fri från detta.

Pris och värde

Priset på betakaroten-tillskott kan variera kraftigt beroende på märke, källa till betakaroten, dosering och andra faktorer. Det är viktigt att jämföra priser och värdera vad du får för pengarna. Ett billigare tillskott kan vara lockande, men det kan också vara av lägre kvalitet eller innehålla mindre betakaroten per portion. Å andra sidan behöver ett dyrare tillskott inte nödvändigtvis vara bättre. Titta på pris per dos och överväga kvaliteten på ingredienserna när du värderar priset.

Användarrecensioner

Slutligen kan det vara hjälpsamt att läsa användarrecensioner innan du väljer ett betakaroten-tillskott. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan recensioner ge dig en känsla av hur väl en produkt fungerar för olika människor. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten. Kom dock ihåg att ta recensioner med en nypa salt, eftersom de inte alltid är helt objektiva.

Fördelar med Betakaroten

Betakaroten är en kraftfull antioxidant med flera hälsofördelar. Det är inte bara en viktig källa till vitamin A, utan har även andra fördelar som kan bidra till din övergripande välbefinnande. Nedan listar vi några av de mest betydande fördelarna med att ta ett betakaroten-tillskott.

 • Förbättrad hudhälsa: Betakaroten bidrar till att skydda huden mot skador från solens UV-strålar. Det gör det genom att neutralisera fria radikaler, vilket kan minska risken för solbränna och för tidigt åldrande av huden. Dessutom kan betakaroten bidra till att ge huden en naturlig, solkysst ton, vilket gör det till ett populärt tillskott för de som vill förbättra sin solbränna utan att utsätta sig för skadliga UV-strålar.
 • Stärkt immunförsvar: Eftersom betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen, kan det bidra till att stärka immunförsvaret. Vitamin A är viktigt för att upprätthålla hudens och slemhinnornas funktion, vilka båda spelar en viktig roll i kroppens försvar mot infektioner. Dessutom kan betakarotens antioxidantegenskaper hjälpa till att bekämpa inflammation och skydda kroppens celler från skador.
 • Förbättrad syn: Vitamin A, som betakaroten omvandlas till i kroppen, är avgörande för ögats normala funktion. Det hjälper till att skydda ögat mot torrhet och bidrar till att förbättra nattsynen. Dessutom kan det minska risken för åldersrelaterade ögonproblem.
 • Antioxidantegenskaper: Betakaroten är en kraftfull antioxidant som kan skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler. Dessa skadliga molekyler kan bidra till inflammation och kroniska sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och cancer. Genom att neutralisera fria radikaler kan betakaroten bidra till att förebygga dessa sjukdomar.
 • Förebyggande av vitamin A-brist: För personer som har svårt att få i sig tillräckligt med vitamin A genom kosten, kan ett betakaroten-tillskott vara en effektiv lösning. Eftersom betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen, kan det hjälpa till att förebygga bristsjukdomar relaterade till vitamin A, såsom nattblindhet och torra ögon.

Nackdelar med Betakaroten

Trots de många hälsofördelarna med betakaroten finns det också vissa potentiella nackdelar som bör beaktas. För mycket betakaroten kan leda till oönskade biverkningar och det är viktigt att ta hänsyn till dessa innan du börjar ta ett betakaroten-tillskott. Här listar vi några av de mest betydande nackdelarna med betakaroten.

 • Överdosering: Även om betakaroten i sig inte är giftigt, kan för mycket av det leda till en tillstånd kallad karotenemi. Detta är när huden får en gul-orange ton, särskilt på handflatorna, fotsulorna och i ansiktet. För det mesta är detta tillstånd ofarligt och försvinner när man minskar intaget av betakaroten. Men det kan vara obehagligt och estetiskt störande för vissa människor.
 • Interaktion med andra läkemedel: Betakaroten kan interagera med vissa läkemedel, inklusive statiner och vissa typer av kolesterolsänkande mediciner. Det kan också påverka effekten av vissa typer av mediciner mot cancer och andra allvarliga sjukdomar. Om du tar någon form av medicinering är det viktigt att rådgöra med din läkare innan du börjar ta ett betakaroten-tillskott.
 • Potentiell risk för rökare: Vissa studier har visat att höga doser av betakaroten kan öka risken för lungcancer hos personer som röker. Även om mer forskning behövs på detta område, bör personer som röker eller har rökt tidigare vara försiktiga med att ta betakaroten-tillskott, särskilt i höga doser.
vanliga frågor om Betakaroten

FAQ: Vanliga frågor om betakaroten

1. Vad gör betakaroten i kroppen?

Betakaroten är en typ av karotenoid, ett pigment som ger vissa frukter och grönsaker deras färg. När det konsumeras, omvandlas betakaroten i kroppen till vitamin A (retinol), vilket är nödvändigt för god syn, ett starkt immunförsvar och allmän hälsa. Betakaroten fungerar även som en antioxidant, vilket innebär att den hjälper till att skydda kroppens celler mot skador från fria radikaler, vilket kan bidra till att förebygga kroniska sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

2. Vilka livsmedel innehåller betakaroten?

Betakaroten finns i många olika frukter och grönsaker, särskilt de som är orangea, gula eller röda. Några av de bästa källorna till betakaroten inkluderar morötter, sötpotatis, spenat, kale, butternut squash och aprikoser. Det finns också i vissa kryddor och örter, som paprika och persilja. Att äta en varierad kost rik på dessa livsmedel kan hjälpa dig att få i dig tillräckligt med betakaroten.

3. Är det säkert att ta betakaroten-tillskott?

För de flesta människor är det säkert att ta betakaroten-tillskott i rekommenderade doser. Men för höga doser av betakaroten kan leda till karotenemi, en tillstånd där huden blir gul-orange. Detta är vanligtvis ofarligt och försvinner när man minskar intaget av betakaroten. Vissa grupper, som rökare, bör dock vara försiktiga med att ta betakaroten-tillskott, eftersom vissa studier har visat att det kan öka risken för lungcancer hos denna grupp.

4. Hur mycket betakaroten ska jag ta?

Den rekommenderade dagliga dosen av betakaroten varierar beroende på ålder, kön och allmänna hälsotillstånd. För de flesta vuxna är en dos på 15-30 mg per dag oftast tillräcklig. Gravida och ammande kvinnor kan behöva mer. Om du överväger att ta ett betakaroten-tillskott bör du rådgöra med din läkare eller en dietist för att bestämma den bästa dosen för dig.

5. Kan jag få för mycket betakaroten?

Ja, det är möjligt att få för mycket betakaroten genom att ta stora doser av tillskott. För mycket betakaroten kan leda till karotenemi, vilket gör huden gul-orange. Även om detta tillstånd är ofarligt kan det vara obehagligt och estetiskt störande för vissa människor. För stora doser av betakaroten kan också öka risken för lungcancer hos rökare.

6. Vilka är de potentiella biverkningarna av betakaroten?

De flesta människor upplever inga biverkningar av att ta betakaroten i rekommenderade doser. Men i sällsynta fall kan det orsaka diarré, yrsel, gemensam smärta eller ovanlig trötthet. Om du upplever några av dessa symtom efter att ha tagit betakaroten bör du sluta ta det och kontakta din läkare. Dessutom kan överdriven användning av betakaroten ge huden en gul-orange ton, vilket är ett tillstånd som kallas karotenemi.

Så gjorde vi testet

Vi på Kostnord tar vår uppgift på allra största allvar när vi testar och utvärderar produkter - och det gäller även vårt test av Betakaroten. Vårt mål är att ge dig, som konsument, en klar och tydlig bild av vilka produkter som presterar bäst på marknaden. Därför har vi utvecklat en rigorös och omfattande testprocess.

 • Ingredienser: Vad innehåller produkten? Är ingredienserna naturliga, syntetiska eller en blandning? Finns det potentiellt skadliga tillsatser?
 • Dosering: Hur stor är doseringen? Hur ofta ska produkten tas? Är doseringsanvisningarna lätta att följa?
 • Effekt: Hur effektiv är produkten? Ger den märkbara resultat? Hur lång tid tar det innan man ser förbättringar?
 • Säkerhet: Vilka säkerhetstester har genomförts på produkten? Har den några kända biverkningar? Finns det några kontraindikationer med andra mediciner eller tillstånd?
 • Prisvärdhet: Är produkten prisvärd utifrån dess kvalitet och prestanda? Erbjuder den värde för pengarna?
 • Kundrecensioner: Vad säger andra kunder om produkten? Är recensionerna övervägande positiva eller negativa?

I slutändan handlar det om att hitta den mest effektiva och säkra produkten till bästa möjliga pris. Vår omfattande testprocess säkerställer att vi kan rekommendera de bästa Betakaroten-produkterna med fullständigt förtroende. Vi förstår att hälsa är en personlig investering, och vi är här för att ge dig alla verktyg du behöver för att göra det bästa valet för dig och din kropp.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
53 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu