Bästa E-vitamin 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Stor genomgång av de bästa E-vitamintillskotten på den svenska marknaden.
E-Vitamin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Vitamin E Core Vitamin E
Pris
159 kr
Till butik
betyg 4,5 Healthwell Vitamin E 400 IE Healthwell Vitamin E 400 IE
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,2 Pharma Nord Bio-E-Vitamin Pharma Nord Bio-E-Vitamin
Pris
220 kr
Till butik
betyg 4,1 Great Earth E-Vitamin 60 kapslar Great Earth E-Vitamin 60 kapslar
Pris
151.2 kr
Till butik
betyg 4,1 Healthwell Vitamin E Komplex Flytande Healthwell Vitamin E Komplex Flytande
Pris
189 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En hemlighetsfull skönhet i vitaminernas värld, E-vitamin är ett fettlösligt vitamin med en vital roll för vår hälsa. Det är en stark antioxidant som skyddar kroppens celler mot skador av fria radikaler, vilka är biprodukter av kroppens metaboliska processer. E-vitamin är också viktigt för immunförsvarets funktion, och bidrar till att bibehålla hudens och hårets vitalitet. Det är ett vitamin som många av oss kanske inte tänker på dagligen, men dess betydelse för vår hälsa kan inte underskattas.

Behovet av E-vitamin kan variera beroende på en rad faktorer, inklusive ålder, kön, kost och livsstil. Till exempel kan personer som följer en diet med lågt fettinnehåll eller lider av vissa medicinska tillstånd som påverkar fettabsorptionen behöva extra E-vitamin. Det kan också vara fördelaktigt för äldre individer, eftersom immunförsvaret naturligt försvagas med åldern och E-vitamin kan bidra till att stärka det. Dessutom kan personer med exponering för höga nivåer av miljöfaktorer som luftföroreningar och ultraviolett strålning dra nytta av den skyddande effekten av E-vitamin mot oxidativ stress.

Efter noggranna tester och analyser har vi utsett Core Vitamin E till det bästa E-vitaminet på marknaden. Vi har hittat den optimala balansen mellan hög kvalitet, effektivitet och prisvärdhet i denna produkt. Core Vitamin E erbjuder en potent dos av detta essentiella vitamin, framställt i en form som är lätt för kroppen att absorbera och utnyttja. Detta gör det till ett utmärkt val för alla som söker att stärka sin hälsa och välmående med E-vitamin.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Vitamin E 2024

 1. Core Vitamin E Bäst i test: 4,7/5
 2. Healthwell Vitamin E 400 IE Bästa veganska: 4,5/5
 3. Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar Bästa softgels: 4,2/5
 4. Great Earth E-Vitamin 60 kapslar Bästa med selen: 4,1/5
 5. Healthwell Vitamin E Komplex Flytande Bästa flytande: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Core Vitamin E

  Högkvalitativt E-vitamin tillskott med stark dos och utmärkt absorption.
  4,7
  Innehåll
  4,6/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Pris
  4,8/5
  Kundbetyg
  4,7/5
  Användbarhet
  4,6/5
  Ursprung
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 tabl
  • E-vitamin / tablett: 133 mg
  • Pris / tablett: 1,77 kr
  • Kapseltyp: Animalisk
  core vitamin e 1 core vitamin e 2 core vitamin e 4 core vitamin e 3 core vitamin e 5

  Core Vitamin E är ett högkvalitativt E-vitamin tillskott som har imponerat oss med sin rena sammansättning och exceptionella kvalitet. Produkten innehåller en mycket hög dos av E-vitamin, 133 mg per portion, vilket är betydligt högre än det dagliga rekommenderade intaget. Detta gör det till ett utmärkt val för de som behöver ett starkt tillskott. Dessutom är det positivt att se att det är naturligt E-vitamin som används, vilket är lättare för kroppen att absorbera och utnyttja.

  Prisvärdheten för Core Vitamin E är också mycket bra. Till priset av 159 kr får du ett högkvalitativt tillskott med en stark dos av E-vitamin. Detta gör det till ett kostnadseffektivt val för de som vill ha ett kraftfullt E-vitamin tillskott. Vi uppskattar också att produkten kommer i form av kapslar, vilket gör den enkel att ta och bekväm att bära med sig.

  Till sist vill vi nämna tillverkaren bakom Core Vitamin E. Core är ett välkänt varumärke inom kosttillskottsindustrin och har ett gott rykte när det kommer till kvalitet och effektivitet. Detta, tillsammans med de positiva recensionerna från kunder, bekräftar att detta är en produkt man kan lita på. Sammantaget ger vi Core Vitamin E ett betyg på 4,7/5 och rekommenderar det som ett utmärkt val för de som söker ett kraftfullt E-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög dos av E-vitamin
  • Naturligt E-vitamin
  • Prisvärd
  • Lätt att ta (kapslar)
  • Tillverkas av ett välkänt varumärke

  Nackdelar

  • Dosen kan vara för hög för vissa
  • Ingen variation i produktutbudet
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
  159 kr
 2. 2. Bästa veganska: Healthwell Vitamin E 400 IE

  Högkvalitativt E-vitamin tillskott med kraftfull dos och naturlig sammansättning.
  4,5
  Innehåll
  4,7/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Pris
  4,5/5
  Kundbetyg
  4,5/5
  Användbarhet
  4,4/5
  Ursprung
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 tabl
  • E-vitamin / tablett: 268 mg
  • Pris / tablett: 2,98 kr
  • Kapseltyp: Vegetabilisk
  20231004 140101 20231004 140126 20231004 140137 20231004 140146

  Healthwell Vitamin E 400 IE är ett högkvalitativt E-vitamin tillskott som vi på Kostnord har betygsatt till 4,5 av 5. Vi är imponerade av produktens sammansättning och kvalitet. Med 268 mg E-vitamin per portion, vilket motsvarar hela 2233% av det dagliga rekommenderade intaget, ger detta tillskott en kraftfull dos av det viktiga vitaminet. Dessutom kommer E-vitaminet från en naturlig källa, vilket ökar kroppens förmåga att ta upp och använda vitaminet effektivt. Vi uppskattar också att produkten inte innehåller några onödiga tillsatser eller allergener.

  När det gäller prisvärdhet, så kostar Healthwell Vitamin E 400 IE 159 kr. Vi anser att priset är rimligt med tanke på produktens höga kvalitet och effektivitet. Priset per dos är också konkurrenskraftigt jämfört med andra E-vitamin tillskott på marknaden. Detta gör Healthwell Vitamin E 400 IE till ett prisvärt alternativ för dem som söker ett potent och högkvalitativt E-vitamin tillskott.

  Healthwell är ett välkänt varumärke inom kosttillskottsindustrin och är kända för att producera högkvalitativa produkter. Deras Vitamin E 400 IE är inget undantag. Produkten har genomgått rigorösa tester för att säkerställa kvaliteten, vilket ger oss förtroende för dess effektivitet och säkerhet. Sammantaget anser vi att Healthwell Vitamin E 400 IE är ett utmärkt val för dem som söker ett kraftfullt och pålitligt E-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och effektivitet
  • 268 mg E-vitamin per portion
  • Naturlig källa för bättre upptag
  • Inga onödiga tillsatser eller allergener
  • Prisvärd jämfört med andra produkter

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Ingen märkbar nackdel identifierad
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
  179 kr
 3. 3. Bästa softgels: Pharma Nord Bio-E-Vitamin

  Högkvalitativt E-vitamin tillskott med imponerande DRI och renhet.
  4,2
  Innehåll
  4,3/5
  Kvalitet
  4,1/5
  Pris
  3,8/5
  Kundbetyg
  4,4/5
  Användbarhet
  4,6/5
  Ursprung
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 60 tabl
  • E-vitamin / tablett: 134 mg
  • Pris / tablett: 3,67 kr
  • Kapseltyp: Animalisk
  bio e vitamin 1 bio e vitamin 2 bio e vitamin 3 bio e vitamin 4 bio e vitamin 5 bio e vitamin 6

  Pharma Nord Bio-E-Vitamin är ett högkvalitativt E-vitamin tillskott som imponerar på många sätt. Från en sammansättnings- och kvalitetsperspektiv är produkten utmärkt. Den innehåller 134 mg E-vitamin per kapsel, vilket ger en imponerande DRI på 1117%. Detta är betydligt mer än vad många andra tillskott på marknaden erbjuder. Dessutom är det tydligt att Pharma Nord har lagt stor vikt vid renhet, då produkten inte innehåller några onödiga tillsatser eller allergener.

  Prismässigt ligger Pharma Nord Bio-E-Vitamin i den högre änden av spektrumet, med ett pris på 220 kr. Trots detta anser vi att produkten erbjuder ett bra värde för pengarna, givet dess höga kvalitet och potentiella hälsofördelar. När man tar hänsyn till dos per dos kostnad, blir priset mer rimligt.

  Effektiviteten av Pharma Nord Bio-E-Vitamin stöds av positiva kundrecensioner och företagets starka rykte inom kosttillskottsindustrin. Pharma Nord är känt för att producera högkvalitativa produkter och denna E-vitamin produkt är inget undantag. Slutligen har produkten genomgått rigorösa tredjepartstester för att säkerställa dess kvalitet och effektivitet, vilket ytterligare stärker dess trovärdighet. Sammantaget är Pharma Nord Bio-E-Vitamin ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt E-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och renhet
  • Stark DRI på 1117%
  • Positiva kundrecensioner
  • Företagets starka rykte
  • Genomgått rigorösa tredjepartstester

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra produkter
  • Kostnad per dos kan vara hög
  Produkten finns att köpa här:
  220 kr
 4. 4. Bästa med selen: Great Earth E-Vitamin 60 kapslar

  Högkvalitativt E-vitamin tillskott med selen och blandade tokoferoler.
  4,1
  Innehåll
  4,3/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Pris
  3,9/5
  Kundbetyg
  4,2/5
  Användbarhet
  4,4/5
  Ursprung
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Storlek: 60 tabl
  • E-vitamin / tablett: 268 mg
  • Pris / tablett: 2,52 kr
  • Kapseltyp: Vegetabilisk

  Great Earth E-Vitamin 60 kapslar är ett E-vitamin tillskott av hög kvalitet. Dess sammansättning och kvalitet är utmärkt, produkten innehåller 268 mg vitamin E per portion vilket är 2233% av det dagliga rekommenderade intaget. Dessutom innehåller den blandade tokoferoler och selen vilket bidrar till att förbättra kroppens naturliga försvar. Det finns inga onödiga tillsatser eller allergener, vilket gör den till en ren produkt. Dock är det oklart om det är naturligt eller syntetiskt E-vitamin.

  Priset på Great Earth E-Vitamin 60 kapslar ligger på 189 kr, vilket kan anses som ganska prisvärt sett till produktens höga kvalitet och innehåll. Priset per dos blir relativt lågt vilket gör att produkten ger ett bra värde för pengarna. Kunderna har generellt sett varit nöjda med produkten och dess effektivitet, vilket återspeglas i vårt betyg på 4,1 av 5.

  Tillverkaren, Great Earth, är kända för att producera högkvalitativa kosttillskott och har en god trovärdighet på marknaden. Det finns inga indikationer på att produkten har genomgått tredjepartstester för att säkerställa kvaliteten, men med tanke på tillverkarens rykte kan man anta att produkten håller en hög standard. Sammantaget är Great Earth E-Vitamin 60 kapslar ett utmärkt val för den som söker ett högkvalitativt E-vitamin tillskott.

  Fördelar

  • Högkvalitativt E-vitamin tillskott.
  • Innehåller blandade tokoferoler och selen.
  • Inga onödiga tillsatser eller allergener.
  • Prisvärt med tanke på kvalitet och innehåll.
  • God kundnöjdhet och effektivitet.

  Nackdelar

  • Oklart om E-vitaminet är naturligt eller syntetiskt.
  • Ingen information om tredjepartstester för kvalitetssäkring.
  Produkten finns att köpa här:
  151.2 kr
 5. 5. Bästa flytande: Healthwell Vitamin E Komplex Flytande

  Högkvalitativt, effektivt E-vitamin tillskott utan onödiga tillsatser.
  4,1
  Innehåll
  4,3/5
  Kvalitet
  4,1/5
  Pris
  4,0/5
  Kundbetyg
  3,9/5
  Användbarhet
  4,0/5
  Ursprung
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 50 ml
  • E-vitamin / tablett: 106 mg
  • Pris / tablett: 1,51 kr
  • Kapseltyp: N/A
  20231004 142333 20231004 142344 20231004 142624 20231004 142634 20231004 142643

  Healthwell Vitamin E Komplex Flytande är ett högkvalitativt kosttillskott som imponerar med sin sammansättning. Produkten innehåller naturligt förekommande tokoferoler, vilket innebär att det är en ren produkt utan onödiga tillsatser eller allergener. Med en vitamin E mängd på 105,6 mg per portion, överträffar den rekommenderade dagliga intaget med 880%, vilket garanterar att du får ett effektivt tillskott till din kost.

  Priset på 179 kr för Healthwell Vitamin E Komplex Flytande kan vid första anblicken tyckas lite högt, men med tanke på kvaliteten och effektiviteten av produkten anser vi att det är prisvärt. Dessutom är det en flytande form av E-vitamin, vilket kan vara lättare att konsumera för vissa individer jämfört med tabletter eller kapslar. Detta ger produkten ytterligare värde.

  Angående produktens trovärdighet, kommer Healthwell Vitamin E Komplex Flytande från Healthwell, en tillverkare som är känd för att producera högkvalitativa kosttillskott. Vi har inte hittat någon information om att den här produkten har genomgått tredjepartstester, men med tanke på företagets rykte och produktens sammansättning har vi inga tvivel om dess kvalitet. Med allt detta i åtanke ger vi Healthwell Vitamin E Komplex Flytande ett betyg på 4,1/5.

  Fördelar

  • Högkvalitativ produkt
  • Ren produkt utan onödiga tillsatser
  • Överträffar rekommenderad daglig intag
  • Lättare att konsumera i flytande form
  • Från en pålitlig tillverkare

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Saknar tredjepartstester
  Produkten finns att köpa här:
  189 kr
  189 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

E-Vitamin Storlek E-vitamin / tablett Pris / tablett Kapseltyp Totalbetyg Pris
Core Vitamin E 90 tabl 133 mg 1,77 kr Animalisk Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
159 kr
Healthwell Vitamin E 400 IE 60 tabl 268 mg 2,98 kr Vegetabilisk Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
179 kr
Pharma Nord Bio-E-Vitamin 60 kapslar 60 tabl 134 mg 3,67 kr Animalisk Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
220 kr
Great Earth E-Vitamin 60 kapslar 60 tabl 268 mg 2,52 kr Vegetabilisk Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
151.2 kr
Healthwell Vitamin E Komplex Flytande 50 ml 106 mg 1,51 kr N/A Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
189 kr
viktiga faktorer för att välja rätt e-vitamin

Hur man väljer rätt e-vitamin

Att hitta det bästa E-vitaminet är inte alltid en lätt uppgift. Med så många produkter på marknaden kan det kännas överväldigande att välja rätt. Men oroa dig inte, vi har skapat en omfattande guide för att hjälpa dig att navigera i E-vitaminernas värld. Här är några viktiga kriterier att tänka på när du söker efter det bästa E-vitaminet.

Kvalitet och renhet

Det första att titta på när man överväger ett E-vitamintillskott är kvaliteten och renheten av ingredienserna. En högkvalitativ produkt bör vara fri från onödiga tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel. Det är också viktigt att kontrollera om produkten har genomgått oberoende laboratorietester för att verifiera dess renhet och potens. Vissa tillverkare tillhandahåller certifikat av analys (CoA) för sina produkter, vilket ger en detaljerad översikt över produkternas innehåll och bekräftar att de uppfyller de angivna specifikationerna.

Form av E-vitamin

E-vitamin finns i flera olika former, men de två mest vanliga är d-alfa-tokoferol och dl-alfa-tokoferol. D-alfa-tokoferol är den naturliga formen av E-vitamin och anses vara mer biologiskt aktiv, vilket innebär att kroppen kan absorbera och använda den mer effektivt. Dl-alfa-tokoferol är en syntetisk form av E-vitamin som inte tas upp lika effektivt av kroppen. När du väljer ett E-vitamintillskott, bör du därför leta efter en produkt som innehåller den naturliga formen, d-alfa-tokoferol.

Dosering

Doseringen av E-vitamin i ett tillskott kan variera avsevärt mellan olika produkter. Den rekommenderade dagliga dosen för vuxna är vanligtvis mellan 15-30 mg, men vissa tillstånd kan kräva högre doser. Det är viktigt att välja ett tillskott med rätt dos baserat på dina individuella behov och att alltid följa tillverkarens doseringsanvisningar.

Pris och värde för pengarna

Priset på E-vitaminprodukter kan variera betydligt. Det är viktigt att jämföra priset på olika produkter för att säkerställa att du får bästa möjliga värde för pengarna. Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa, och det kan vara värt att betala lite mer för en högkvalitativ produkt. När du jämför priser, tänk på kostnaden per dos snarare än det totala priset för flaskan eller förpackningen.

Användarrecensioner

Slutligen bör du även ta hänsyn till användarrecensioner när du väljer ett E-vitamintillskott. Även om individuella erfarenheter kan variera, kan recensioner ge en indikation på hur väl en produkt har fungerat för andra människor. Leta efter recensioner som pratar om produktens effektivitet, smak, lätthet att svälja och eventuella biverkningar. Kom dock ihåg att inte lita enbart på recensioner - det är också viktigt att göra din egen forskning och tala med en hälso- och sjukvårdspersonal om du har specifika hälsobekymmer.

Fördelar med E-vitamin

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som spelar en avgörande roll i många av kroppens funktioner. Dess huvudsakliga uppgift är att skydda kroppens celler mot oxidativ stress och inflammation, men dess fördelar sträcker sig långt bortom detta. Här är några av de mest betydande fördelarna med E-vitamin:

 • Antioxidantegenskaper: E-vitamin är en stark antioxidant som hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler i kroppen. Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada celler och bidra till kroniska sjukdomar och åldrande. Genom att skydda cellerna mot denna skada kan E-vitamin bidra till att förebygga ett antal hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och cancer.
 • Stödjer immunförsvaret: E-vitamin spelar en viktig roll för immunförsvarets funktion. Det bidrar till att stärka kroppens naturliga försvar mot sjukdomar och infektioner. För äldre individer, vars immunsystem naturligt kan försvagas med åldern, kan E-vitamin särskilt vara fördelaktigt för att upprätthålla en stark immunfunktion.
 • Förbättrar hudhälsan: Tack vare sina antioxidantegenskaper och dess förmåga att bekämpa inflammation, är E-vitamin populärt för hudvård. Det kan hjälpa till att skydda huden mot skador från solen och miljöfaktorer, minska tecken på åldrande och förbättra hudens textur och elasticitet. Många hudvårdsprodukter inkluderar E-vitamin på grund av dess många fördelar för huden. Andra viktiga ämnen för att främja hudhälsan är hyaluronsyra och kollagen.
 • Främjar hjärthälsa: E-vitamin kan bidra till att skydda hjärtat och blodkärlen genom att förhindra oxidation av lågdensitetslipoprotein (LDL), ofta känd som det dåliga kolesterolet. Oxiderat LDL kan leda till inflammation i blodkärlen, vilket ökar risken för hjärtsjukdom. Genom att skydda LDL mot oxidation kan E-vitamin bidra till att upprätthålla hjärthälsan.
 • Stödjer ögonhälsan: Forskning har visat att E-vitamin kan bidra till att minska risken för åldersrelaterade ögonsjukdomar, inklusive grå starr och makuladegeneration. Dess antioxidantegenskaper kan skydda ögonens celler mot skador av fria radikaler, vilket kan bidra till dessa sjukdomar. Kolla även in vårt test av ögonvitaminer.

Nackdelar med E-vitamin

Medan E-vitamin erbjuder en mängd hälsofördelar, finns det också viktiga överväganden att tänka på. För mycket av denna näringsämne kan orsaka biverkningar och det finns vissa situationer där E-vitamin kanske inte är lämpligt. Nedan följer några av de mest betydande nackdelarna med E-vitamin:

 • Överdosering: Även om E-vitamin är nödvändigt för kroppen, kan för mycket av det faktiskt vara skadligt. Överdosering av E-vitamin kan störa kroppens förmåga att koagulera blod, vilket ökar risken för blödning. Detta är särskilt farligt för människor som tar blodförtunnande mediciner. Symptom på överdosering kan inkludera illamående, diarré, magkramp och trötthet. Det är därför viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna på produkten och att konsultera en läkare om du funderar på att ta höga doser av E-vitamin.
 • Interaktioner med andra mediciner: E-vitamin kan interagera med vissa mediciner, inklusive blodförtunnande mediciner, statiner (för att sänka kolesterol) och kemoterapi droger. Dessa interaktioner kan minska effektiviteten av dessa läkemedel eller öka risken för biverkningar. Om du tar någon av dessa mediciner är det viktigt att diskutera med din läkare innan du börjar ta E-vitamin.
 • Allergiska reaktioner: Även om det är sällsynt, kan vissa människor uppleva allergiska reaktioner på E-vitamin. Symptom kan inkludera hudutslag, klåda, svullnad, andningssvårigheter och yrsel. Om du upplever några av dessa symptom efter att ha tagit E-vitamin, ska du omedelbart sluta använda produkten och söka medicinsk hjälp.
vanliga frågor om E-Vitamin

FAQ: Vanliga frågor om E-vitamin

Vad är E-vitamin bra för?

E-vitamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Det är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda kroppens celler mot skador av fria radikaler. Det bidrar också till att stärka immunförsvaret och skyddar huden och håret mot skador. Forskning har visat att E-vitamin kan bidra till att förebygga hjärtsjukdomar, förbättra ögonhälsan och minska risken för vissa typer av cancer. Dessutom kan det hjälpa till att lindra symtom på premenstruellt syndrom och kan förbättra fysisk uthållighet och muskelstyrka.

Hur mycket E-vitamin behöver jag varje dag?

Det rekommenderade dagliga intaget av E-vitamin varierar beroende på ålder, kön och livsstil. För de flesta vuxna rekommenderas en dos på 15 mg per dag. Gravida kvinnor kan behöva upp till 19 mg per dag, medan ammande kvinnor kan behöva upp till 28 mg per dag. Äldre individer och de med vissa medicinska tillstånd kan behöva högre doser. Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller en dietist för individuell rådgivning om dosering.

Kan jag få i mig för mycket E-vitamin?

Ja, det är möjligt att få i sig för mycket E-vitamin, särskilt om du tar kosttillskott. För mycket E-vitamin kan störa kroppens förmåga att koagulera blod, vilket ökar risken för blödning. Det kan också orsaka andra biverkningar, som illamående, diarré och magkramp. Den övre gränsen för E-vitaminintag för vuxna är 1 000 mg per dag. Om du överväger att ta ett E-vitamintillskott, bör du alltid rådfråga en läkare först.

Vilka livsmedel innehåller E-vitamin?

E-vitamin finns naturligt i många olika livsmedel. Några av de bästa källorna till E-vitamin inkluderar nötter och frön, gröna bladgrönsaker, vegetabiliska oljor och fullkornsprodukter. Vissa typer av fisk och skaldjur, som lax och räkor, innehåller också E-vitamin. Att äta en varierad och balanserad kost hjälper till att säkerställa att du får i dig tillräckligt med E-vitamin.

Vilka är biverkningarna av E-vitamin?

De flesta människor kan ta E-vitamin utan att uppleva några biverkningar, särskilt om de håller sig inom det rekommenderade dagliga intaget. Men i höga doser kan E-vitamin orsaka biverkningar som illamående, diarré, magkramp, trötthet, svaghet och huvudvärk. Det kan också öka risken för blödning, särskilt hos personer som tar blodförtunnande mediciner. Allergiska reaktioner på E-vitamin är sällsynta, men kan inkludera hudutslag, klåda, svullnad och andningssvårigheter.

Kan E-vitamin förbättra min hud?

E-vitamin har flera fördelar för huden. Det skyddar huden mot skador från solen och miljöfaktorer, och dess antioxidantegenskaper kan hjälpa till att minska tecken på åldrande. E-vitamin kan också bidra till att förbättra hudens textur och elasticitet, vilket gör den mjukare och smidigare. Många hudvårdsprodukter innehåller E-vitamin på grund av dess fördelaktiga egenskaper. Men det är viktigt att notera att medan E-vitamin kan hjälpa till att förbättra hudens utseende, är det inte en ersättning för en sund livsstil och ordentlig hudvård.

Hur mycket E-vitamin behöver man?

Det dagliga behovet av E-vitamin varierar utifrån ålder och kön. Livsmedelsverket rekommenderar följande mängder:

 • Spädbarn (under 1 år): 3 mg
 • Barn 2-5 år: 5 mg
 • Barn 6-9 år: 6 mg
 • Flickor 10-13 år: 7 mg
 • Pojkar 10-13 år: 8 mg
 • Kvinnor: 8 mg
 • Gravida kvinnor: 10 mg
 • Ammande kvinnor: 11 mg
 • Män: 10 mg

Eftersom kroppen inte ka tillgodose sig E-vitamin från kosttillskott särskilt bra rekommenderas dock 130 - 260 mg per dag från tillskott.

Ett dagligt maxintag på 300 mg från kosttillskott är satt av EU’s myndighet för livsmedelssäkerhet - EFSA.

Kan man kombinera E-vitamin med andra kosttillskott?

Ja, man kan kombinera E-vitamin med andra kosttillskott, och i vissa fall kan det vara fördelaktigt att göra det för att förbättra vissa hälsoaspekter. Här är några exempel på kombinationer och deras potentiella fördelar:

C-vitamin: Dessa två antioxidanter kompletterar varandra och kan hjälpa till att skydda cellerna från oxidativ stress mer effektivt när de tas tillsammans. C-vitamin kan också återställa E-vitamin till dess aktiva form, vilket förbättrar dess antioxidativa egenskaper.

selen: Selen är ett spårämne som fungerar som en kofaktor till vissa antioxidativa enzymer. Kombinationen av E-vitamin och selen har föreslagits förbättra deras sammanlagda antioxidativa effekter och stödja immunförsvaret.

omega-3-fettsyror: Omega-3 är välkänt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Tillsammans med E-vitamin kan de bidra till att minska inflammation och skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

B-vitaminer: Vissa B-vitaminer, som folat och vitamin B12, kan arbeta tillsammans med E-vitamin för att minska oxidativ stress och stödja hjärthälsa.

Så gjorde vi testet

Vi på Kostnord har utfört en noggrann granskning av marknadens E-vitamin tillskott för att fastställa de mest effektiva och kvalitativa produkterna. Vår utvärderingsprocess innefattar en rad testparametrar, som tillsammans ger oss en helhetssyn på produkten. Vi har tagit hänsyn till allt från produktens sammansättning, pris, effektivitet, och tillverkarens trovärdighet. Här följer en genomgång av de aspekter vi har bedömt:

 • Sammansättning och kvalitet: Hur ren är produkten? Innehåller den några onödiga tillsatser eller allergener? Är det naturligt eller syntetiskt E-vitamin?
 • Prisvärdhet: Är priset rimligt i förhållande till kvaliteten på produkten? Hur mycket kostar det per dos?
 • Effektivitet: Är produkten effektiv? Vilka är kundernas åsikter om effektiviteten?
 • Produktens trovärdighet: Vem är tillverkaren? Är de kända för att producera högkvalitativa kosttillskott? Har produkten genomgått tredjepartstester för att säkerställa kvaliteten?

Genom att granska dessa aspekter har vi kunnat fastställa de bästa E-vitamin tillskotten på marknaden. Vårt mål är att ta fram betrodda och opartiska rekommendationer för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut kring din hälsa och välmående. Genom att följa vår guide kan du vara säker på att du väljer ett E-vitamin tillskott av högsta kvalitet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
56 röster, Betyg: 4.5 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu