Bästa Vibrationsplattan 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Ta del av vårt test och vår köpguide för att hitta marknadens bästa vibrationsplatta 2024.
Vibrationsplatta - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 FitnessPlate Future 3D FitnessPlate Future 3D
Pris
6744 kr
Till butik
betyg 4,3 FitnessPlate-4D FitnessPlate-4D
Pris
9398 kr
Till butik
betyg 4,2 Weight World Vibrationsplatta Weight World Vibrationsplatta
Pris
2400 kr
Till butik
betyg 4,1 MiniPlate Vibrationsplatta MiniPlate Vibrationsplatta
Pris
3295 kr
Till butik
betyg 3,9 Tunturi Cardio Fit V20 Tunturi Cardio Fit V20
Pris
4999 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vibrationsplattor är en form av träningsutrustning som utnyttjar kraften i vibrationer för att stimulera kroppens muskler. Dessa plattor genererar högfrekventa vibrationer som överförs till kroppen, vilket resulterar i snabba och intensiva muskelsammandragningar. Denna process kallas helkroppsvibrationsträning, och det är vetenskapligt bevisat att den kan bidra till att öka muskelstyrka, förbättra balans och flexibilitet, minska fettdepåer och förbättra cirkulationen. Dessutom kan vibrationsplattor hjälpa till att lindra smärta och påskynda återhämtningen efter en skada, vilket gör dem till ett mångsidigt verktyg för hälsan och fitness.

Det finns många situationer där vibrationsplattor kan vara otroligt användbara. De är särskilt effektiva för människor som vill komplettera sin vanliga träningsrutin med något extra för att optimera resultaten. De kan också vara ett bra alternativ för dem som har begränsad tid att träna, eftersom en session på en vibrationsplatta kan ge samma fördelar som en längre konventionell träningspass. Dessutom kan vibrationsplattor vara extremt fördelaktiga för äldre individer eller de med rörelsebegränsningar, eftersom de kan bidra till att förbättra mobilitet och balans utan att lägga extra belastning på lederna.

Efter noggrann forskning och utvärdering har vi kommit fram till att FitnessPlate Future 3D är det bästa valet av vibrationsplattor. Denna platta erbjuder en imponerande kombination av effektivitet, användarvänlighet och funktioner som gör den till en utmärkt investering för alla som vill förbättra sin hälsa och fitness. Vi kommer att dyka djupare in i dess egenskaper och fördelar senare i artikeln.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa vibrationsplattorna 2024

 1. FitnessPlate Future 3D Bäst i test: 4,5/5
 2. FitnessPlate-4D Bästa premium: 4,3/5
 3. Weight World Vibrationsplatta Bästa billiga: 4,2/5
 4. MiniPlate Vibrationsplatta Bästa lilla: 4,1/5
 5. Vibrationsplatta, Cardio Fit V20, Tunturi Bra mellanalternativ: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: FitnessPlate Future 3D

  Effektiv vibrationsplatta med terapeutiska fördelar och hög kvalitet.
  4,5
  Funktion
  4,4/5
  Användning
  4,5/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Hastighetsnivåer: 20 st
  • Vikt: 18 kg
  • Dimensioner: 75x45x14 cm
  • Max användarvikt: 120 kg

  FitnessPlate Future 3D är en vibrationsplatta som levererar på alla fronter. Den kombinerar djupa mikrovibrationer och snabba upp-och ned-rörelser för att ge en effektiv och skonsam träning. Dessutom tillhandahåller den styrkeband och en yogamatta, vilket ger användaren möjlighet att variera sin träning. En stor fördel med denna produkt är dess terapeutiska effekter. Det har visat sig vara effektivt för att behandla artros, lindra smärta och förbättra lymfsystemets funktion. Dessutom kan denna vibrationsplatta hjälpa till att stärka bäckenbottenmusklerna efter graviditet, vilket är ett stort plus.

  När det gäller kvalitet verkar FitnessPlate Future 3D vara robust och hållbar, vilket är avgörande för en produkt som kommer att användas regelbundet under en längre tid. Med över 100 000 nöjda användare ser det ut som att denna produkt håller vad den lovar. Priset på 6744 kr kan tyckas högt, men med tanke på dess funktioner och kvalitet verkar det vara prisvärt.

  Slutligen är FitnessPlate Future 3D användarvänlig med klara instruktioner för montering och användning. Detta gör att även nybörjare kan dra full nytta av denna produkt. Baseras på alla dessa faktorer ger vi FitnessPlate Future 3D en stark rekommendation och ett betyg på 4,5/5.

  Fördelar

  • Effektiv och skonsam träning
  • Terapeutiska effekter
  • Stärker bäckenbottenmusklerna
  • Robust och hållbar
  • Användarvänlig

  Nackdelar

  • Högt pris jämfört med andra produkter
  • Montering krävs
  Produkten finns att köpa här:
  6744 kr
 2. 2. Bästa premium: FitnessPlate-4D

  Avancerad vibrationsplatta för effektiv förbränning och värkbehandling.
  4,3
  Funktion
  4,6/5
  Användning
  4,7/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Hastighetsnivåer: 60 st
  • Vikt: 21 kg
  • Dimensioner: 79x46x19 cm
  • Max användarvikt: 130 kg

  FitnessPlate-4D är en testvinnande vibrationsplatta som erbjuder en helhetslösning för förbränning, lymfsystem och värkbehandling. Med sina tre olika rörelsemönster och sju olika program ger den användaren möjlighet att anpassa träningen efter sina specifika behov. Vibrationerna kan hjälpa till att stärka små muskler, öka blodcirkulationen, behandla värkproblem som artros och främja lymfdränage. Den stora träningsytan med kurvad utformning bidrar till en optimal användarupplevelse.

  När det kommer till kvalitet och hållbarhet, har FitnessPlate-4D mer än 10 000 nöjda användare vilket tyder på en hög nivå av tillförlitlighet och prestanda. Dess robusta design gör den lämplig för regelbunden användning över en längre tid. Dessutom har den fått höga betyg från användare, vilket bekräftar dess höga standard och effektivitet.

  Med tanke på de mångsidiga funktionerna och den höga kvaliteten kan priset på 9398 kr anses vara rimligt. Även om det är dyrare än vissa andra modeller på marknaden, erbjuder FitnessPlate-4D mer avancerade funktioner och en högre grad av anpassningsbarhet, vilket gör det till ett kostnadseffektivt val för dem som letar efter en allround vibrationsplatta för hälso- och fitnessbehov.

  Fördelar

  • Helhetslösning för förbränning och värkbehandling
  • Anpassningsbar med olika rörelsemönster och program
  • Stärker små muskler och ökar blodcirkulation
  • Stor träningsyta med kurvad utformning
  • Hög kvalitet och hållbarhet

  Nackdelar

  • Relativt högt pris jämfört med andra modeller
  • Kan vara för avancerad för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  9398 kr
 3. 3. Bästa billiga: Weight World Vibrationsplatta

  Ett prisvärt, flexibelt och högkvalitativt träningsredskap för hemmabruk.
  4,2
  Funktion
  3,9/5
  Användning
  4,0/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Weight World)
  • Hastighetsnivåer: 60 st
  • Vikt: 18 kg
  • Dimensioner: 78x46x20 cm
  • Max användarvikt: 120 kg

  Weight World Vibrationsplatta är ett utmärkt träningsredskap som erbjuder en rad funktioner och fördelar. Den ger möjlighet att träna hela kroppen på bara 15 minuter om dagen, vilket gör den perfekt för dem som har en hektisk vardag men ändå vill hålla sig i form. Dessutom, med 99 intensitetsnivåer och 6 inbyggda lägen, ger den användaren stor flexibilitet att anpassa sin träning efter sina individuella behov. Vibrationsplattan kommer även med inbyggd Bluetooth-högtalare, vilket gör träningen ännu roligare.

  När det gäller kvalitet, är Weight World Vibrationsplatta robust och hållbar, vilket gör den till en pålitlig investering. Den kommer med en 2-års garanti och en 100% nöjdhetsgaranti, vilket verkligen visar tillverkarens förtroende för produkten. Dessutom är den kompakt och lätt att förvara, vilket gör den idealisk för hemmabruk.

  Med tanke på dess pris på 2800 kr, är Weight World Vibrationsplatta definitivt prisvärd jämfört med andra vibrationsplattor på marknaden. Med tanke på alla dess funktioner och fördelar, ger den användaren mycket värde för pengarna. Dessutom ger dess användarvänlighet och de positiva recensionerna från andra användare ytterligare bevis på att det är en produkt värd att investera i.

  Fördelar

  • Tränar hela kroppen snabbt
  • 99 intensitetsnivåer och 6 lägen
  • Inbyggd Bluetooth-högtalare
  • Mycket prisvärd
  • Robust, hållbar och lätt att förvara

  Nackdelar

  • Inga extra tillbehör ingår
  Produkten finns att köpa här:
  2400 kr
 4. 4. Bästa lilla: MiniPlate Vibrationsplatta

  En kompakt, effektiv träningsmaskin som stärker muskler och bränner fett.
  4,1
  Funktion
  4,0/5
  Användning
  4,0/5
  Pris
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Hastighetsnivåer: 30 st
  • Vikt: 8 kg
  • Dimensioner: 56x31x13 cm
  • Max användarvikt: 100 kg

  MiniPlate Vibrationsplatta är en kompakt och användarvänlig träningsmaskin som levererar imponerande resultat. Med sin lätta vikt på bara 8 kg är den hälften så tung som traditionella plattor, men ger ändå en kraftfull prestation. Dessutom är MiniPlate utformad för att aktivera muskler som är svåra att nå med vanlig träning. På bara 15 minuter kan du uppnå samma effekt som 30 minuters cirkelträning på gymmet. Detta gör MiniPlate till ett effektivt och tidseffektivt alternativ för både erfarna träningsutövare och nybörjare.

  En av de mest framstående fördelarna med MiniPlate är dess förmåga att öka fettförbränningen och främja snabb viktminskning. Detta beror på att vibrationerna aktiverar musklerna på en djupare nivå, vilket utnyttjar upp till 50% mer av din muskelmassa. Dessutom är MiniPlate perfekt för kvinnor som behöver stärka bäckenbottenmuskulaturen efter graviditet, samt för personer med artros eller benskörhet, då den dynamiska belastningen erbjuder en effektiv behandling. Med sin lymfmassagefunktion kan MiniPlate dessutom förbättra lymfans flöde på ett bekvämt och effektivt sätt.

  Med tanke på dess höga funktionalitet och kvalitet, är priset på 3295 kr mycket rimligt. Dessutom har MiniPlate fått en stor andel höga betyg från olika användare, vilket visar att produkten är uppskattad och väl mottagen på marknaden. Sammanfattningsvis är MiniPlate Vibrationsplatta en utmärkt investering för alla som söker en effektiv, bekväm och prisvärd träningslösning. Vårt betyg är 4,1 av 5.

  Fördelar

  • Kompakt och användarvänlig
  • Effektiv för fettförbränning
  • Stärker bäckenbottenmuskulaturen
  • Förbättrar lymfans flöde
  • Prisvärd

  Nackdelar

  • Lättare än traditionella plattor
  • Inte topprankad i testresultat
  Produkten finns att köpa här:
  3295 kr
 5. 5. Bra mellanalternativ: Tunturi Cardio Fit V20

  Högkvalitativ vibrationsplatta med avancerade funktioner och tillbehör.
  3,9
  Funktion
  3,9/5
  Användning
  4,9/5
  Pris
  2,9/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Sportgymbutiken)
  • Hastighetsnivåer: 30 st
  • Vikt: 15 kg
  • Dimensioner: 71x39x34 cm
  • Max användarvikt: 150 kg

  Tunturi Cardio Fit V20 är en vibrationsplatta som imponerar med sitt breda utbud av funktioner och träningsmöjligheter. Den har tre olika träningsprogram och 30 olika hastigheter, vilket ger användaren möjlighet att anpassa sin träning baserat på individuella behov och mål. Dessutom erbjuder den både vibrations- och oscillationsfunktioner, vilket ger en tredimensionell träningsutmaning som effektivt aktiverar musklerna. Denna platta kommer även med extra funktioner som push-up handtag och en avtagbar stol, vilket ökar dess mångsidighet och bidrar till att göra träningen mer varierad och engagerande.

  När det gäller byggkvalitet verkar Tunturi Cardio Fit V20 vara en robust och hållbar produkt. Den är konstruerad för att klara intensiva träningspass och är lätt att flytta och förvara tack vare dess transporthjul. Maximal användarvikt ligger på 150 kg vilket indikerar en stark konstruktion. Den digitala displayen gör det lätt att följa och justera inställningarna, vilket ökar användarvänligheten. Dessutom inkluderar den en manual på flera språk, inklusive svenska, vilket underlättar för användaren att förstå hur produkten fungerar.

  Med ett pris på 4999 kronor är Tunturi Cardio Fit V20 inte den billigaste vibrationsplattan på marknaden, men med tanke på dess högkvalitativa konstruktion, avancerade funktioner och extra tillbehör tycker vi att den erbjuder bra värde för pengarna. Kundrecensioner och tillverkarens påståenden stödjer också denna uppfattning, vilket gör att vi känner oss trygga med att rekommendera denna produkt. Vårt övergripande betyg för Tunturi Cardio Fit V20 är 3.9 av 5, vilket speglar dess höga prestanda och prisvärdhet.

  Fördelar

  • Breda utbud av funktioner och träningsmöjligheter.
  • Robust och hållbar konstruktion.
  • Lätt att flytta och förvara.
  • Användarvänlig digital display.
  • Bra värde för pengarna.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra modeller.
  • Kan vara komplicerad för nybörjare.
  Produkten finns att köpa här:
  4999 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Vibrationsplatta Hastighetsnivåer Vikt Dimensioner Max användarvikt Totalbetyg Pris
FitnessPlate Future 3D 20 st 18 kg 75x45x14 cm 120 kg Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
6744 kr
FitnessPlate-4D 60 st 21 kg 79x46x19 cm 130 kg Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
9398 kr
Weight World Vibrationsplatta 60 st 18 kg 78x46x20 cm 120 kg Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
2400 kr
MiniPlate Vibrationsplatta 30 st 8 kg 56x31x13 cm 100 kg Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
3295 kr
Vibrationsplatta, Cardio Fit V20, Tunturi 30 st 15 kg 71x39x34 cm 150 kg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
4999 kr
viktiga faktorer för att välja rätt vibrationsplatta

Hur man väljer rätt vibrationsplatta

För att hitta den bästa vibrationsplattan för dina behov och mål, är det viktigt att överväga en rad olika faktorer. Det beror på att vibrationsplattor kommer i en mängd olika modeller och varianter, var och en med sina egna unika fördelar och funktioner. Här är några av de viktigaste kriterierna som du bör beakta när du väljer en vibrationsplatta.

Typ av vibration

Det finns flera olika typer av vibrationer som kan genereras av en vibrationsplatta, inklusive vertikal vibration, oscillerande (på/av) vibration och tredimensionell (3D) vibration. Varje typ har sina egna specifika fördelar och passar bäst för olika typer av träningsmål. Vertikal vibration är bra för att öka muskelstyrkan och bentätheten, medan oscillerande vibration är utmärkt för att förbättra balans och flexibilitet. 3D-vibration kombinerar fördelarna med båda och är idealisk för allround träning. Det är viktigt att välja en vibrationsplatta som erbjuder den typ av vibration som bäst stödjer dina specifika träningsmål.

Frekvensområde

Frekvensområdet för en vibrationsplatta refererar till antalet vibrationer som plattan genererar per sekund. Ett bredare frekvensområde ger mer mångsidighet och gör det möjligt för användaren att anpassa sin träning till sina specifika behov. Lägre frekvenser är generellt sett mer avkopplande och används ofta för att förbättra cirkulationen och lindra muskelspänningar. Högre frekvenser ger mer intensiva träningseffekter och används för att öka muskelstyrka och uthållighet. En bra vibrationsplatta bör erbjuda ett frekvensområde på minst 15-50Hz.

Amplitud

Amplituden hos en vibrationsplatta refererar till hur mycket plattan rör sig upp och ner under varje vibration. Större amplituder ger mer intensiva vibrationer och en djupare muskelstimulering, vilket kan vara fördelaktigt för att bygga muskelstyrka och öka kaloriförbränningen. Mindre amplituder är dock oftast mer komfortabla och lämpliga för långvarig användning, särskilt för individer med känsliga leder eller skador. En vibrationsplatta med justerbar amplitud är bäst eftersom det gör att du kan anpassa din träning till dina egna preferenser och behov.

Storlek och design

Storlek och design är andra viktiga faktorer att överväga när du väljer en vibrationsplatta. En större platta ger mer utrymme för olika typer av övningar, men kan vara svårare att lagra och transportera. En mindre platta är mer bärbar och tar mindre plats, men kan begränsa vilka övningar du kan göra. Designen av plattan är också viktig, särskilt när det gäller användarvänlighet. En platta med en lättläst skärm, tydliga kontroller och en stabil bas är att föredra.

Användarrecensioner

Att läsa användarrecensioner kan ge värdefulla insikter i hur en vibrationsplatta presterar i verkligheten. Recensioner kan ge information om plattans pålitlighet, effektivitet, användarvänlighet och värde för pengarna. De kan också hjälpa dig att identifiera eventuella problem eller nackdelar med plattan som inte nödvändigtvis framgår av produktbeskrivningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla har olika behov och preferenser, så det som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Ytterligare funktioner

Vissa vibrationsplattor kommer med extra funktioner som kan förbättra din träningsupplevelse. Detta kan inkludera saker som förprogrammerade träningsrutiner, fjärrkontroller, Bluetooth-anslutning för musikspelning och pulsmätare. Medan dessa funktioner inte nödvändigtvis påverkar plattans grundläggande prestanda, kan de göra det roligare och bekvämare att använda.

Pris

Slutligen är priset en viktig faktor att överväga när du väljer en vibrationsplatta. Plattor kan variera betydligt i pris beroende på deras funktioner, prestanda och varumärke. Det är viktigt att hitta en platta som ger bra värde för pengarna, dvs. en som erbjuder de funktioner och prestanda du behöver till ett pris du har råd med. Kom ihåg att den dyraste plattan inte nödvändigtvis är den bästa, och det kan vara värt att spendera lite mer för att få en platta som är hållbar och pålitlig.

Fördelarna med en vibrationsplatta

Vibrationsplattor har blivit allt mer populära inom fitness och hälsosamhället på grund av deras unika och omfattande hälsofördelar. Här är några av de mest betydande fördelarna med att använda en vibrationsplatta:

 • Förbättrar muskelstyrka och ton: Vibrationsplattor stimulerar musklerna genom att generera snabba och intensiva muskelsammandragningar. Denna process kan hjälpa till att bygga muskelstyrka, ton och definition snabbare än traditionell styrketräning. Detta gör vibrationsplattor till ett utmärkt verktyg för personer som vill förbättra sin muskeltonus och styrka på ett tidseffektivt sätt. Har du mer plats hemma kan det vara mer effektivt att införskaffa ett multigym.
 • Förbättrar flexibilitet och rörlighet: Vibrationsplattors rörelser kan hjälpa till att öka blodcirkulationen, lindra muskelspänningar och öka rörligheten. Detta kan förbättra din flexibilitet, vilket kan bidra till att förebygga skador och förbättra din allmänna fysiska prestanda. Detta gör vibrationsplattor till ett utmärkt komplement till stretching och rörlighetsträning.
 • Förbättrar balans och koordination: Genom att tvinga kroppen att kontinuerligt justera sin position för att upprätthålla balansen, kan vibrationsplattor hjälpa till att förbättra användarens balans och koordination. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för äldre individer eller de som återhämtar sig från skador som har påverkat deras balans. Är du ute efter att förbättra rörlighet och balans kan vi även rekommendera att du kollar in vårt test av balansplattor.
 • Promoterar viktförlust: Träning på en vibrationsplatta kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning och kaloriförbränning, vilket kan stödja viktförlust. Faktum är att vissa studier har visat att vibrationsplatteträning kan vara mer effektivt för viktförlust än traditionell aerob träning.
 • Förbättrar benhälsa: Vibrationsplattor kan hjälpa till att öka bentätheten, vilket kan bidra till att förebygga benskörhet och relaterade tillstånd som osteoporos. Detta gör dem till ett särskilt bra verktyg för kvinnor i klimakteriet, som ofta är i riskzonen för benskörhet på grund av hormonella förändringar. Vibrationsplattan kan hjälpa till att minska celluliter och förbättra hudens utseende genom att stimulera blodcirkulationen och öka produktionen av kollagen.

Potentiella nackdelar med en vibrationsplatta

Trots de många fördelarna med vibrationsplattor finns det också några potentiella nackdelar att vara medveten om. Här är några av de mest betydande nackdelarna med att använda en vibrationsplatta:

 • Kan vara obekvämt för vissa: Vibrationsplattor ger en intensiv form av träning som kan vara obekväm för vissa människor, särskilt de som är nya för träning eller har känsliga leder. Det är därför viktigt att börja långsamt och gradvis öka intensiteten för att undvika obehag eller skada. Du bör också konsultera en läkare eller fysioterapeut om du har några befintliga hälsoproblem eller skador innan du börjar använda en vibrationsplatta.
 • Kan vara dyra: Vibrationsplattor kan ofta vara ganska dyra, särskilt de högkvalitativa modellerna. Även om det finns budgetalternativ tillgängliga, kan de ofta sakna vissa av de funktioner och fördelar som de dyrare modellerna erbjuder. Det är därför viktigt att noggrant överväga dina behov och budget innan du gör ett köp.
 • Kräver rätt teknik: För att dra full nytta av fördelarna med en vibrationsplatta, är det viktigt att använda rätt teknik. Om plattan används felaktigt, kan det minska effektiviteten och till och med öka risken för skada. Det är därför rekommenderat att få professionell vägledning, åtminstone i början, för att säkerställa att du använder plattan korrekt.

Hur man använder en vibrationsplatta

För att dra nytta av alla fördelar med en vibrationsplatta och minimera risken för skador är det viktigt att den används korrekt. Här är några grundläggande steg och tips för att använda en vibrationsplatta effektivt:

Steg 1: Förbered dig för träning

Innan du börjar använda vibrationsplattan, se till att du är ordentligt klädd. Använd bekväma, icke-begränsande kläder som tillåter rörelsefrihet, som ett par läckra träningstights, och överväg att träna barfota eller i skor med en platt sula för bästa stabilitet. Om du är ny till vibrationsplatteträning, börja på en lägre intensitet för att vänja din kropp vid känslan av vibrationer.

Steg 2: Positionera dig själv korrekt

Stå på plattan med fötterna höftbredd isär och knäna lätt böjda. Håll dina armar avslappnade vid din sida eller använd handtag eller band (om tillgängligt) för extra stöd. Håll ryggen rak och håll huvudet uppåt. En korrekt hållning är avgörande för att maximera fördelarna och minimera risken för skada. För att förbättra hållningen kan du överväga att införskaffa en hållningsväst.

Steg 3: Välj rätt inställningar

Välj den frekvens och amplitud som bäst uppfyller dina träningsmål. Lägre frekvenser och mindre amplituder är bra för avkoppling och förbättring av cirkulationen, medan högre frekvenser och större amplituder ger mer intensiva träningseffekter. Det är bäst att börja lågt och gradvis öka inställningarna när din kropp anpassar sig.

Steg 4: Utför dina övningar

Utför dina övningar på plattan, antingen stående, sittande eller liggande, beroende på vilken typ av träning du vill göra. Du kan göra allt från grundläggande balansövningar till mer avancerade styrkeövningar. Se till att varje övning utförs med korrekt form för att minimera risken för skada.

Steg 5: Sluta träna och återhämta dig

När du är klar med din träning, stäng av plattan och tillåt din kropp att återhämta sig. Även om vibrationsplatteträning är mindre ansträngande än en del annan form av träning, är det fortfarande viktigt att ge din kropp tid att återhämta sig efter varje träningspass.

Tips! Träning på vibrationsplattor kan faktiskt bli riktigt svettigt, så det kan vara bra att ha en vattenflaska nära till hands.

Olika typer av vibrationsplattor

Det finns flera olika typer av vibrationsplattor på marknaden, och de skiljer sig åt i vibrationstyp, hastighet och intensitet. När man väljer en vibrationsplatta är det viktigt att man väljer en som passar ens träningsmål och preferenser. Här är en översikt över de olika typerna av vibrationsplattor:

Linjära vibrationsplattor

Linjära vibrationsplattor är en av de äldsta typerna av vibrationsplattor som finns på marknaden. De rör sig upp och ner i en enkel, vertikal rörelse, vilket gör dem bra för att ge bättre spänst och hoppförmåga, bygga muskler och minska celluliter. De är också bra för att öka benstyrkan och förebygga osteoporos. Eftersom linjära vibrationsplattor har högre hastighet än oscillerande vibrationsplattor låter de dock oftast mer, vilket kan vara störande för omgivningen.

Oscillerande vibrationsplattor

Oscillerande vibrationsplattor är en av de mest populära typerna av vibrationsplattor som finns på marknaden idag. De rör sig från sida till sida, vilket ger en rörelse som liknar den när man joggar, promenerar eller löper. Svängande vibration ger mer dynamisk träning än linjär vibration och fungerar utmärkt för viktminskning. De är också tystare än vibrationsplattor med linjära vibrationer, vilket gör dem till ett bra val för hemmabruk.

3D-vibrationsplattor

3D-vibrationsplattor är den mest avancerade typen av vibrationsplattor som finns på marknaden. De kombinerar både upp och ner-rörelser och sidorörelser för att ge en mer omfattande träning. De är bra för att öka muskelstyrkan, förbättra rörligheten och balansen, och kan användas för en mängd olika övningar. 3D-vibrationsplattor är dock oftast dyrare än andra typer av vibrationsplattor. De mest avancerade modellerna benämns ibland även som 4d, vilket innebär att de har ännu mer avancerade rörelser.

Sittande vibrationsplattor

Sittande vibrationsplattor är en av de nyare typerna av vibrationsplattor på marknaden. De används medan man sitter på en stol eller pall och ger en mer skonsam träning för personer med begränsad rörlighet eller balansproblem. De är också bra för personer som arbetar vid ett skrivbord hela dagen och vill röra på sig under arbetstiden. Sittande vibrationsplattor är vanligtvis mindre och lättare än andra typer av vibrationsplattor, vilket gör dem lätta att flytta runt och förvara när de inte används.

Vertikala vibrationsplattor

Vertikala vibrationsplattor är en av de senaste typerna av vibrationsplattor som finns på marknaden. De rör sig i en vertikal linje istället för upp och ner eller från sida till sida, vilket gör dem mer avancerade än andra typer av vibrationsplattor. De är designade för att ge en mer intensiv träning och är vanligtvis dyrare än andra typer av vibrationsplattor. Vertikala vibrationsplattor används ofta av professionella idrottare och elittränare.

vanliga frågor om Vibrationsplatta

FAQ: Vanliga frågor om vibrationsplattor

Är vibrationsplattor säkra att använda?

Ja, vibrationsplattor är generellt sett säkra att använda för de flesta människor. De kan dock vara olämpliga för vissa individer, inklusive gravida kvinnor och personer med vissa medicinska tillstånd som hjärtsjukdomar, högt blodtryck eller neurologiska sjukdomar. Om du har några befintliga hälsoproblem, bör du konsultera en läkare innan du börjar använda en vibrationsplatta. Dessutom är det viktigt att använda plattan korrekt och följa alla säkerhetsinstruktioner för att minimera risken för skada.

Vad är skillnaden mellan en vibrationsplatta och en vibrationstränare?

Termerna vibrationsplatta och vibrationstränare används ofta omväxlande, men det finns vissa skillnader mellan dem. En vibrationsplatta är en maskin med en platt plattform som vibrerar på olika frekvenser. En vibrationstränare, å andra sidan, är en större maskin med handtag och ibland andra funktioner, som till exempel hantlar eller gummiband. Båda typerna av maskiner fungerar på samma grundläggande princip om att använda vibrationer för att stimulera kroppens muskler, men vibrationstränare erbjuder generellt mer mångsidighet och stöd.

Hur ofta ska jag använda min vibrationsplatta?

Rekommenderad användningsfrekvens för vibrationsplattor kan variera beroende på dina specifika träningsmål och din allmänna fysiska kondition. Generellt sett är det dock säkert att använda en vibrationsplatta dagligen för kortare träningspass på cirka 10-15 minuter varje. Om du är ny till vibrationsplatteträning, kanske du vill börja med att använda plattan några gånger i veckan och gradvis öka din användning när din kropp anpassar sig.

Kan jag använda en vibrationsplatta om jag har en skada?

Det beror på vilken typ av skada du har. I vissa fall kan vibrationsplatteträning faktiskt hjälpa till att påskynda återhämtningen, eftersom det kan öka blodcirkulationen, minska muskelspänningar och förbättra rörligheten. Men om du har en allvarlig skada, särskilt i dina leder, ryggrad eller huvud, bör du konsultera en läkare eller fysioterapeut innan du börjar använda en vibrationsplatta. Det är alltid bäst att vara försiktig och lyssna på din kropp när du rehabiliterar från en skada.

Kan jag använda en vibrationsplatta för att gå ner i vikt?

Vibrationsplattor kan vara ett effektivt verktyg för viktförlust när de används som en del av en hälsosam livsstil som inkluderar balanserad kost och regelbunden motion. Träning på en vibrationsplatta kan hjälpa till att öka din ämnesomsättning och kaloriförbränning, vilket kan stödja viktförlust. Men det är viktigt att komma ihåg att vibrationsplatteträning inte bör användas som en ersättning för traditionell aerob träning och styrketräning, utan snarare som ett komplement till dessa aktiviteter.

Är vibrationsplattor effektiva?

Ja, forskning har visat att vibrationsplattor kan vara mycket effektiva för en rad olika hälso- och fitnessmål. De kan hjälpa till att öka muskelstyrka, förbättra balans och flexibilitet, främja viktförlust, förbättra cirkulationen och mycket mer. De kan också vara ett effektivt verktyg för smärtlindring och rehabilitering efter skador. Det är dock viktigt att notera att resultaten kan variera beroende på faktorer som hur ofta du använder plattan, vilka inställningar du använder och vilken typ av övningar du gör.

Kan äldre personer använda vibrationsplattor?

Ja, äldre personer kan dra stor nytta av att använda vibrationsplattor. Vibrationsplatteträning kan hjälpa äldre individer att förbättra sin balans och koordination, öka muskelstyrkan, förbättra benhälsan och lindra muskelspänningar. Detta kan vara till hjälp för att förebygga fall och andra skador. Men som med alla träningsformer är det viktigt för äldre personer att börja långsamt, lyssna på sina kroppar och konsultera en läkare vid behov.

Så gjorde vi testet

Vårt engagerade team av experter på Kostnord har utfört grundliga tester och utvärderingar av en rad vibrationsplattor för att ge dig de mest opartiska och vetenskapligt baserade rekommendationerna. Vi har undersökt varje aspekt av dessa produkter, från deras konstruktion och funktioner till deras användarvänlighet och prisvärdhet. Vidare har vi noggrant analyserat kundrecensioner och tillverkarnas påståenden för att säkerställa att vi ger dig den mest tillförlitliga och omfattande informationen.

 • Byggkvalitet: Hur robust är vibrationsplattan? Är den konstruerad för att hålla över tid? Är den tillverkad av högkvalitativa material?
 • Funktioner: Vilka olika vibrationsmönster erbjuder plattan? Har den en fjärrkontroll eller någon form av digital display? Har den förinställda program eller möjlighet att anpassa vibrationerna?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är vibrationsplattan att använda? Är instruktionerna klara och tydliga? Är det lätt att justera inställningarna?
 • Prisvärdhet: Är vibrationsplattan prisvärd med tanke på dess kvalitet och funktioner? Erbjuder den bra värde för pengarna?
 • Kundrecensioner: Vad säger andra användare om vibrationsplattan? Har den generellt positiva recensioner?
 • Tillverkarens påståenden: Stämmer tillverkarens påståenden om produktens fördelar och prestanda? Är det några ogrundade eller överdrivna påståenden?

Genom att noggrant utvärdera varje vibrationsplatta baserat på dessa kriterier, strävar vi efter att ge dig den information du behöver för att göra ett välgrundat val. Vi på Kostnord förstår att varje individ har unika behov och mål, och vår mission är att hjälpa dig hitta produkter som stödjer din hälsa och välmående på bästa möjliga sätt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
56 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu