Bästa Hantlarna 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Träna styrka hemma med hjälp av de bästa hantlarna på marknaden.
Hantlar - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Bowflex SelectTech 552i Bowflex SelectTech 552i
Pris
4999 kr
Till butik
betyg 4,4 Abilica Dumbell Set 9 kg Abilica Dumbell Set 9 kg
Pris
383 kr
Till butik
betyg 4,4 Master Fitness Hantel Premium Gummi Master Fitness Hantel Premium Gummi
Pris
700 kr
Till butik
betyg 4,3 Abilica Hex hantelpaket 2-9 kg med ställ Abilica Hex hantelpaket 2-9 kg med ställ
Pris
5499 kr
Till butik
betyg 3,8 Titan Life Hantlar + Skivstång Set Titan Life Hantlar + Skivstång Set
Pris
1399 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Hantlar är ett klassiskt och mycket användbart träningsredskap som hjälper dig att förbättra styrka, uthållighet och muskeltonus. De används i en rad olika övningar, från grundläggande bicepscurls och tricepskickbacks till mer komplexa rörelser som utfall och renegade rows. Hantlar finns i olika vikter, storlekar och material, vilket gör dem till en praktisk lösning för alla åldrar och träningsnivåer. De är också utmärkta för både hemma- och gymträning, eftersom de är enkla att förvara och kan anpassas för att passa en mängd olika övningar och mål.

Genom att införliva hantlar i din träningsrutin kan du öka din muskelmassa, förbättra din funktionella styrka och utveckla en balanserad och symmetrisk kroppsbyggnad. Vi har beställt hem och provat 14 olika set med hantlar. I den här artikeln går vi närmare in på våra 5 favoriter. Vi har även utsett Bowflex SelectTech 552i till testets vinnare. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa hantlarna 2024

 1. Bowflex Bäst i test: 4,7/5
 2. Abilica Dumbell Set 9 kg Bäst prisvärd: 4,4/5
 3. Master Fitness Hantel Premium, Hantlar Gummi Mest hållbara: 4,4/5
 4. hex hantel 2 9 kg Bäst kompletta set: 4,3/5
 5. Titan LIFE Dumbbell & Barbell weightset Bäst mångsidighet: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: Bowflex SelectTech 552i

  Smart och praktiskt allt-i-ett hantelset med inte mindre än 15 vikter totalt
  4,7
  Vikt
  4,6/5
  Grepp
  4,6/5
  Hållbarhet
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Justerbar: Ja
  • Vikt: 2 kg - 24 kg
  • Form: Rund

  Bowflex SelectTech 552i hantlar erbjuder en enastående kombination av prestanda, komfort och kvalitet, vilket gör dem till ett idealiskt val för alla som vill ha en effektiv och varierad träning hemma.

  Prestanda, komfort och grepp

  Prestandan för dessa hantlar är utmärkt tack vare det innovativa justeringssystemet som gör det enkelt att ändra vikten mellan övningarna. Det ergonomiska greppet är både bekvämt och säkert, vilket gör att du kan fokusera på att utföra övningarna korrekt och med maximal effekt.

  Kvalitet

  Bowflex är känt för sin höga produktkvalitet och SelectTech 552i hantlar är inget undantag. De är tillverkade av högkvalitativa material och är byggda för att tåla regelbunden användning över en längre tid. Det robusta designen ger dig förtroendet att träna utan bekymmer om slitage eller skador.

  Pris

  Med ett pris på 4999 kr kan dessa hantlar tyckas vara en större investering, men med tanke på den mångsidighet och bekvämlighet de erbjuder, är det faktiskt ett kostnadseffektivt alternativ. Du får tillgång till 15 olika vikter i en enda uppsättning, vilket sparar dig både utrymme och pengar jämfört med att köpa individuella hantlar för varje vikt.

  Funktioner

  Förutom det justerbara viktsystemet, som är huvudfunktionen för dessa hantlar, inkluderar Bowflex SelectTech 552i hantlar också en träningsapp som hjälper dig att få ut det mesta av din träning. Appen innehåller en mängd övningar och träningsprogram, vilket gör det enkelt att skräddarsy din träning efter dina mål och behov.

  Sammanfattning

  Bowflex SelectTech 552i hantlar erbjuder en unik kombination av prestanda, komfort, kvalitet och mångsidighet som gör dem till ett utmärkt val för hemmaträning. Den justerbara viktfunktionen, det ergonomiska greppet och den medföljande träningsappen ger dig allt du behöver för att nå dina träningsmål på ett effektivt och bekvämt sätt.

  Fördelar

  • Justerbar modell
  • Mångsidiga med 15 vikter per hantel
  • Utmärkta för seriös hemmaträning

  Nackdelar

  • Hög inköpskostnad
  Produkten finns att köpa här:
  4999 kr
 2. 2. Bäst prisvärd: Abilica Dumbell Set 9 kg

  Hantelset med smart justerbart viktsystem som ger mycket värde för pengarna
  4,4
  Vikt
  4,8/5
  Grepp
  3,6/5
  Hållbarhet
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Justerbar: Ja
  • Vikt: 1 - 9 kg
  • Form: Rund

  Abilica Dumbell Set 9 kg är ett hantelset som erbjuder en bra balans mellan prestanda, komfort och kvalitet, till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

  Prestanda, komfort och grepp

  Dessa hantlar erbjuder utmärkt prestanda för en rad olika övningar, och tack vare det justerbara viktsystemet kan du anpassa dem efter dina behov och förbättringar. Stången har ett bekvämt och säkert grepp, vilket gör det enkelt att fokusera på din träning utan att oroa dig för att tappa hantlarna.

  Kvalitet

  Abilica Dumbell Set är tillverkat av gjutjärn och förkromat stål, vilket garanterar hållbarhet och lång livslängd. Det robusta materialet och den välkonstruerade designen gör att du kan använda dessa hantlar regelbundet utan att behöva oroa dig för slitage eller skador.

  Pris

  Med ett pris på endast 479 kr är Abilica Dumbell Set 9 kg ett mycket prisvärt alternativ för den som söker ett justerbart hantelset. Med tanke på mångsidigheten och kvaliteten på dessa hantlar, får du mycket valuta för pengarna.

  Funktioner

  Abilica Dumbell Set 9 kg kommer med ett praktiskt förvaringsfodral, vilket gör det enkelt att förvara och transportera hantlarna när de inte används. Det justerbara viktsystemet, tillsammans med det medföljande låssystemet, gör att du kan skräddarsy din träning efter dina behov och mål.

  Sammanfattning

  Abilica Dumbell Set 9 kg är ett utmärkt val för den som söker ett prisvärt och mångsidigt hantelset. Med en hög kvalitet, justerbara vikter och ett bekvämt grepp erbjuder dessa hantlar en bra balans mellan prestanda, komfort och pris, vilket gör dem till ett populärt alternativ bland användarna.

  Fördelar

  • Mycket bra pris
  • Kommer med smart fodral
  • Justerbara mellan 1–9 kg

  Nackdelar

  • Inget särskilt att anmärka på
  Produkten finns att köpa här:
  383 kr
 3. 3. Mest hållbara: Master Fitness Hantel Premium Gummi

  Hantlar med skivor klädda med gummi som finns i många vikter och har ergonomiska grepp
  4,4
  Vikt
  4,7/5
  Grepp
  4,9/5
  Hållbarhet
  3,6/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Justerbar: Nej
  • Vikt: 12 kg - 40 kg
  • Form: Rund

  Master Fitness HANTEL PREMIUM är runda gummihantlar som invändigt består av 100% stål, vilket garanterar en robust och hållbar produkt. Hantlarna finns i vikter från 12,5 kg upp till 40 kg, vilket ger en stor variation för olika träningsbehov.

  Prestanda, komfort och grepp

  Dessa hantlar har ett ergonomiskt grepp i rostfritt stål som är tjockast i mitten, vilket ger en bekväm och säker upplevelse under träning. Det rostfria stålgreppet ger utmärkt prestanda och en stabil känsla när man lyfter hantlarna.

  Kvalitet

  Master Fitness HANTEL PREMIUM-hantlarna är tillverkade av högkvalitativa material, med en kärna av 100% stål och en yttre gummibeläggning. Detta garanterar en lång livslängd och hållbarhet för hantlarna, vilket gör dem idealiska för både hemma- och gymbruk.

  Pris

  Priserna för Master Fitness HANTEL PREMIUM varierar från 700 kr till 2400 kr, beroende på vikten. Detta innebär att du kan välja en hantel som passar din budget och dina träningsbehov. Med tanke på den höga kvaliteten och robusta konstruktionen är dessa hantlar prisvärda och en bra investering för din träning.

  Funktioner

  Master Fitness HANTEL PREMIUM-hantlarna erbjuder en rad olika vikter för att passa alla träningsnivåer och behov. Det ergonomiska greppet i rostfritt stål garanterar en bekväm och säker upplevelse under träningen, medan den yttre gummibeläggningen skyddar både hanteln och golvet från skador.

  Sammanfattning

  Master Fitness HANTEL PREMIUM, HANTLAR GUMMI är ett utmärkt val för den som söker en högkvalitativ och hållbar hantel i olika vikter. Med ett ergonomiskt grepp och robust konstruktion får du en säker och bekväm träning. Priserna varierar beroende på vikt, men med tanke på produktens kvalitet och prestanda är dessa hantlar en prisvärd investering för din träning.

  Fördelar

  • Stabila med lång livslängd
  • Ergonomiskt och bekvämt grepp
  • Gummiöverdrag som skyddar golvet

  Nackdelar

  • Inte justerbara
  Produkten finns att köpa här:
  700 kr
 4. 4. Bäst kompletta set: Abilica Hex hantelpaket 2-9 kg med ställ

  Hantelpaket i absolut premiumklass komplett med robust ställ och sexkantiga hantlar
  4,3
  Vikt
  4,7/5
  Grepp
  4,4/5
  Hållbarhet
  3,8/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Justerbar: Nej
  • Vikt: 2 - 9 kg
  • Form: Hex

  Abilica Hex hantelpaket innehåller sex par gummibelagda och sexkantiga hantlar i vikter från 2 kg till 9 kg. Hantlarna är designade för att vara slitstarka och skonsamma mot både golvet och stativet, vilket också ingår i paketet.

  Prestanda, komfort och grepp

  Abilica Hex hantelpaket ger en utmärkt prestanda för en mängd olika träningsövningar. De gummibelagda hantlarna ger ett komfortabelt grepp och minskar risken för att de glider ur händerna under träningen. De sexkantiga kanterna förhindrar att hantlarna rullar iväg när de placeras på golvet, vilket gör dem mycket praktiska att använda.

  Kvalitet

  Hantlarna i Abilica Hex hantelpaket är tillverkade av högkvalitativa material, vilket garanterar en lång livslängd och god motståndskraft mot slitage. Gummibeläggningen skyddar både hantlarna och golvet från skador och förslitning, vilket gör dem idealiska för långvarig och regelbunden användning.

  Pris

  Med ett pris på 5499 kr är Abilica Hex hantelpaket ett prisvärt alternativ för den som söker ett komplett set av hantlar med tillhörande stativ. Med tanke på den höga kvaliteten och praktiska designen får du mycket valuta för pengarna.

  Funktioner

  Abilica Hex hantelpaket inkluderar sex par hantlar i vikter från 2 kg till 9 kg, vilket ger dig en mångsidig och varierad träning. Det medföljande stativet, Abilica Dumbbell Rack 6, gör det enkelt att förvara och organisera hantlarna på ett snyggt och överskådligt sätt.

  Sammanfattning

  Abilica Hex hantelpaket med ställ är ett utmärkt val för den som söker ett komplett och mångsidigt set av hantlar i olika vikter. Hantlarnas design och gummibeläggning ger en bekväm och säker träning, samtidigt som de är skonsamma mot både golvet och stativet. Med det inkluderade stativet får du en praktisk och estetiskt tilltalande förvaringslösning. Setet erbjuder en bra balans mellan prestanda, kvalitet och pris, vilket gör det till ett utmärkt investering för din hemmaträning.

  Fördelar

  • Lyxigt och komplett koncept
  • Hantlar i gummi skyddar golvet
  • Sexkantiga hantlar

  Nackdelar

  • Ganska hög prislapp
  Produkten finns att köpa här:
  5499 kr
 5. 5. Bäst mångsidighet: Titan Life Hantlar + Skivstång Set

  Viktset med hela 40 kg totalvikt och med stänger för både hantlar och skivstång
  3,8
  Vikt
  3,9/5
  Grepp
  4,6/5
  Hållbarhet
  2,9/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Justerbar: Ja
  • Vikt: 2 kg - 40 kg
  • Form: Rund

  Titan LIFE Dumbbell & Barbell Weightset 40 kg är ett mångsidigt och komplett styrkeset som passar perfekt för hemmaträning. Detta set erbjuder flera greppalternativ och kompositioner, vilket gör det möjligt att utföra en mängd olika övningar.

  Prestanda, komfort och grepp

  Titan LIFE Dumbbell & Barbell Weightset erbjuder utmärkt prestanda för både nybörjare och erfarna användare. Greppdiametern på stängerna är ergonomiskt utformad för att säkerställa komfort under träningen. Det extra handtaget som medföljer ger ännu fler greppalternativ och möjligheter att variera din träning.

  Kvalitet

  Viktskivorna i detta set är tillverkade av hårt plastmaterial med betonggranulat inuti, vilket garanterar lång hållbarhet och god kvalitet. Stängerna är också av hög kvalitet, vilket innebär att de kan användas regelbundet utan att bli slitna eller skadade.

  Pris

  Med ett pris på 1165 kr är Titan LIFE Dumbbell & Barbell Weightset 40 kg ett prisvärt alternativ för den som söker ett komplett och mångsidigt styrkeset. Med tanke på den höga kvaliteten och mångsidigheten hos detta set får du mycket valuta för pengarna.

  Funktioner

  Titan LIFE Dumbbell & Barbell Weightset inkluderar en skivstång, två hantelstänger, 16 viktplattor och ett extra tillkopplingshandtag. Viktplattorna har en håldiameter på 28 mm och låssystemet med spinlock säkerställer att vikterna hålls säkert på plats under träningen. De olika viktplattorna och stängerna gör det enkelt att skräddarsy träningen efter dina behov och mål.

  Sammanfattning

  Titan LIFE Dumbbell & Barbell Weightset 40 kg är ett utmärkt val för den som söker ett komplett och mångsidigt styrkeset för hemmaträning. Setet erbjuder en balans mellan prestanda, komfort och pris, samt en hög kvalitet som garanterar långvarig användning. Med de många greppalternativen och kompositionerna kan du utföra en rad olika övningar och anpassa träningen efter dina individuella behov.

  Fördelar

  • Både hantel och skivstång
  • Mycket för pengarna
  • Ergonomiskt och säkert

  Nackdelar

  • Skivorna i plast känns mindre gedigna
  Produkten finns att köpa här:
  1399 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Hantlar Justerbar Vikt Form Totalbetyg Pris
Bowflex Ja 2 kg - 24 kg Rund Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
4999 kr
Abilica Dumbell Set 9 kg Ja 1 - 9 kg Rund Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
383 kr
Master Fitness Hantel Premium, Hantlar Gummi Nej 12 kg - 40 kg Rund Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
700 kr
Abilica Nej 2 - 9 kg Hex Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
5499 kr
Titan LIFE Dumbbell & Barbell weightset Ja 2 kg - 40 kg Rund Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
1399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt hantlar

Hur man väljer rätt hantlar

Att välja rätt hantlar för dina behov är avgörande för att få ut mesta möjliga av din träning. Här är några faktorer att tänka på när du väljer hantlar:

Vikt

Hantlar finns i en rad olika vikter, och du bör välja en vikt som är utmanande men möjlig att lyfta med korrekt form. Det är en bra idé att ha ett sortiment av hantlar med olika vikter för att kunna justera belastningen för olika övningar. Som nybörjare kan det vara lämpligt att starta med lättare hantlar och gradvis öka vikten när du blir starkare. Om du är mer erfaren kan du överväga att investera i tyngre hantlar för att utmana dig själv och fortsätta att göra framsteg.

Material och konstruktion

Hantlar kan vara gjorda av olika material, såsom gjutjärn, neopren eller gummi. Tänk på vad som är viktigt för dig när det gäller grepp och hållbarhet, och välj hantlar som uppfyller dina krav. Gjutjärnshantlar är ofta mer hållbara men kan vara hala när svettiga. Neopren- eller gummibeklädda hantlar ger bättre grepp och är skonsammare mot golv och utrustning, men kan vara känsligare för slitage över tid.

Justerbarhet

Vissa hantlar är justerbara, vilket innebär att du kan ändra vikten på dem genom att lägga till eller ta bort viktplattor. Justerbara hantlar kan vara ett kostnadseffektivt och utrymmessparande alternativ, eftersom du inte behöver köpa och lagra flera uppsättningar hantlar. Men kom ihåg att justerbara hantlar kan vara mindre bekväma och kräva mer tid att ändra vikterna mellan övningarna.

Form och storlek

Hantlar kommer i olika former och storlekar, så överväg vad som känns mest bekvämt för dig och vilken form som passar dina träningsbehov. Hexagonala hantlar rullar inte på golvet, vilket kan vara praktiskt vid övningar som involverar marklyft eller träningspass i små utrymmen. Runda hantlar kan vara mer ergonomiska och bekväma att greppa vid vissa övningar.

Greppets diameter och textur

Greppets diameter och textur påverkar hur bekväma och säkra hantlarna är att använda. Ett grepp som är för stort kan göra det svårt att hålla hantlarna säkert, medan ett för litet grepp kan orsaka obehag och överbelastning på handlederna. Textur och räffling på greppet kan förbättra greppet, särskilt när dina händer blir svettiga. Prova olika greppdiametrar och texturer för att hitta den som känns bäst för dig.

Färg och design

Även om det kanske inte är den viktigaste faktorn att överväga, kan färgen och designen på hantlarna påverka din motivation och vilja att träna. Om du tycker att en viss färg eller design är mer tilltalande, kan det göra det roligare att använda hantlarna och öka chansen att du håller fast vid din träningsrutin.

Pris och kvalitet

Hantlar finns i en rad prisklasser, och det kan vara frestande att bara välja de billigaste alternativen. Men kom ihåg att kvalitet och hållbarhet är viktigt när det gäller träningsutrustning. Billigare hantlar kan ha lägre kvalitet och inte hålla lika länge som dyrare alternativ. Tänk på att investera i hantlar av hög kvalitet som kommer att vara en långsiktig lösning för dina träningsbehov.

Märken och recensioner

Det kan vara värt att undersöka olika märken och läsa recensioner från andra användare innan du köper hantlar. Detta kan ge dig en bättre förståelse för kvaliteten, hållbarheten och användarupplevelsen för olika hantlar. Välj hantlar från betrodda märken med positiva recensioner för att säkerställa att du får en bra produkt.

Utrymme och förvaring

Om du har begränsat utrymme för din träning, överväg hur mycket plats dina hantlar kommer att ta och hur du planerar att förvara dem. Justerbara hantlar kan vara ett utrymmessparande alternativ, men du kanske också vill titta på hantelställ eller andra förvaringslösningar för att hålla dina hantlar organiserade och lätta att komma åt.

Typ av övningar och träningsmål

Slutligen, tänk på vilka typer av övningar du planerar att utföra och vad dina träningsmål är. Om du fokuserar på funktionell träning och rörlighet kan du överväga lättare hantlar som ger dig möjlighet att utföra övningar med större rörelseomfång. Om dina mål är att bygga muskelmassa och styrka, kanske du vill investera i tyngre hantlar och ett större utbud av vikter för att utmana dina muskler och säkerställa progressiv överbelastning.

valtranad svart man tranar med hantel

Så använder du hantlarna på rätt sätt

För att få ut mesta möjliga av din träning och undvika skador är det viktigt att använda hantlar på rätt sätt. Här är några grundläggande tips och riktlinjer för att använda hantlar på ett säkert och effektivt sätt:

 1. Uppvärmning: Innan du börjar träna med hantlar är det viktigt att värma upp ordentligt. Uppvärmning ökar blodcirkulationen, förbereder dina muskler och leder för träning och minskar risken för skador. Utför dynamiska rörelser, såsom armcirklar, axelryck och höftrotationer, i 5-10 minuter innan du börjar träna med hantlar.
 2. Hållning och form: En korrekt hållning och teknik är avgörande för att förhindra skador och för att säkerställa att du tränar dina muskler effektivt. När du lyfter hantlar, håll ryggen rak, axlarna tillbaka och bröstet uppe. Se till att dina fötter är axelbrett isär och din vikt är jämnt fördelad över hela foten.
 3. Grepp: När du håller hantlarna, placera dem i mitten av handflatan och låt fingrarna och tummen omsluta greppet. Håll ett stadigt, men inte för hårt, grepp om hantlarna för att undvika överbelastning av handlederna och för att säkerställa kontroll över rörelsen.
 4. Andning: Korrekt andning är viktigt för att leverera syre till dina arbetande muskler och för att hjälpa dig att stabilisera din kropp under träningen. Andas in när du sänker hantlarna och andas ut när du lyfter dem. Försök att hålla andningen jämn och kontrollerad under hela rörelsen.
 5. Rörelsekontroll: Utför varje repetition långsamt och kontrollerat, utan att använda momentum eller gunga med kroppen. Detta säkerställer att dina muskler arbetar effektivt och minskar risken för skador. Försök att hålla en jämn rytm under hela rörelsen, både när du lyfter och sänker hantlarna.
 6. Progression: För att fortsätta utvecklas och bli starkare är det viktigt att gradvis öka belastningen på dina muskler. Detta kan göras genom att öka vikten på hantlarna, antalet repetitioner eller antalet set. Se till att du kan utföra övningen med korrekt form innan du ökar belastningen.
 7. Variation: För att träna dina muskler på olika sätt och undvika träningsplatåer, variera dina övningar och träningsrutiner regelbundet. Detta kan innebära att du ändrar greppet, vinkeln eller rörelsemönstret för en given övning, eller att du introducerar nya övningar och kombinationer i din träningsrutin. Variation hjälper också till att hålla träningen intressant och motiverande.
 8. Återhämtning: Ge dina muskler tid att återhämta sig mellan träningspassen. Detta är särskilt viktigt när du tränar med hantlar, eftersom musklerna bryts ner under träningen och behöver tid för att reparera och växa. Planera minst en vilodag mellan styrketräningspassen och fokusera på att äta en balanserad kost, dricka tillräckligt med vatten och få tillräckligt med sömn för att främja återhämtning och muskelutveckling.
 9. Säkerhet: För att minimera risken för skador och olyckor, håll ditt träningsområde rent och fritt från hinder. Se till att dina hantlar är i gott skick och att inga delar är lösa eller skadade. Om du använder justerbara hantlar, kontrollera att vikterna är ordentligt fastsatta och säkrade innan du börjar träna.
 10. Rådgivning och instruktion: Om du är osäker på hur du utför en viss övning med hantlar eller om du har frågor om din teknik och form, sök råd och instruktioner från en personlig tränare. En personlig tränare eller styrketräningscoach kan erbjuda värdefull insikt och korrigeringar för att säkerställa att du tränar på ett säkert och effektivt sätt.

Fördelar med att använda hantlar

Hantlar erbjuder en rad fördelar som gör dem till ett utmärkt verktyg för styrketräning och konditionering. Här är några av de främsta fördelarna med att använda hantlar i din träning:

 • Funktionell träning: Hantlar engagerar flera muskelgrupper och rörelsemönster, vilket gör träningen mer funktionell och överförbar till vardagliga aktiviteter och sporter.
 • Balans och stabilitet: Eftersom hantlar kräver att du använder båda sidor av kroppen oberoende, hjälper de till att utveckla balans, koordination och stabilitet.
 • Mångsidighet: Hantlar kan användas för att träna nästan alla muskelgrupper och utföra ett brett spektrum av övningar, vilket gör dem till ett mångsidigt och kostnadseffektivt träningsredskap.
 • Muskelutveckling: Genom att isolera specifika muskler och öka motståndet kan hantlar hjälpa dig att bygga muskelmassa, styrka och uthållighet.
 • Anpassningsbarhet: Hantlar kan anpassas för att passa olika träningsnivåer, mål och preferenser, vilket gör dem till ett utmärkt verktyg för både nybörjare och erfarna träningsutövare.
 • Jämförelse med maskiner: Hantlar erbjuder en mer naturlig och funktionell rörelse jämfört med maskiner, vilket resulterar i en mer komplett och effektiv träning.
 • Hemträning: Hantlar är kompakta och utrymmeseffektiva, vilket gör dem till ett utmärkt val för hemmaträning. Du behöver inte mycket utrymme för att utföra en mängd övningar med hantlar, vilket gör dem till ett praktiskt alternativ för dem med begränsat utrymme eller som föredrar att träna hemma.
 • Skaderisk: När de används korrekt kan hantlar hjälpa till att minska risken för skador genom att stärka muskler och förbättra rörligheten i leder.
 • Kostnadseffektivitet: Hantlar är ofta billigare än maskiner och andra träningsredskap, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt alternativ för dem som vill bygga upp sin egen hemmagym.
 • Gemenskap och motivation: Att träna med hantlar kan vara en rolig och social aktivitet, särskilt när du tränar i grupp eller med en träningspartner. Detta kan öka motivationen och engagemanget i träningen, vilket leder till bättre resultat och hållbarhet på lång sikt.
vanliga frågor om Hantlar

FAQ: Vanliga frågor om hantlar

Vilken vikt på hantlar bör jag börja med?

Som nybörjare kan det vara lämpligt att börja med lättare hantlar, runt 1-3 kg för kvinnor och 3-5 kg för män. Det är viktigt att välja en vikt som är utmanande men möjlig att lyfta med korrekt form. När du blir starkare kan du gradvis öka vikten.

Vilken typ av hantlar är bäst för hemmaträning?

Justeringbara hantlar är ofta ett utmärkt val för hemmaträning eftersom de är kostnadseffektiva och utrymmessparande. De låter dig ändra vikten på hantlarna för att anpassa dem till olika övningar och träningsnivåer.

Hur ofta bör jag träna med hantlar?

För optimala resultat rekommenderas det att träna med hantlar 2-3 gånger per vecka, med minst en vilodag mellan styrketräningspassen. Detta ger dina muskler tid att återhämta sig och växa.

Vilka muskelgrupper kan jag träna med hantlar?

Hantlar är mycket mångsidiga och kan användas för att träna nästan alla muskelgrupper i kroppen, inklusive armar, axlar, bröst, rygg, ben och core. Genom att variera övningarna kan du skapa ett komplett träningsprogram som involverar hela kroppen.

Kan jag få samma resultat med hantlar som med maskiner på gymmet?

Hantlar erbjuder en mer funktionell och mångsidig träning jämfört med maskiner, eftersom de engagerar fler muskler och rörelsemönster. Även om maskiner kan vara användbara för isolerade övningar, kan hantlar ge dig en mer omfattande och effektiv träning.

Hur kan jag förvara mina hantlar säkert och organiserat?

Det finns flera förvaringslösningar för hantlar, såsom hantelställ, väggmonterade rack och hyllor. Välj en förvaringslösning som passar ditt utrymme och håller dina hantlar organiserade och lättillgängliga.

hantlar test

Så gjorde vi testet

För att ge dig den mest tillförlitliga och omfattande informationen om de bästa hantlarna, har vi genomfört en noggrann utvärdering och testning av 14 olika set med hantlar på marknaden. Här är några av de kriterier och metoder vi använde för att bedöma hantlarna:

 • Expertbedömning: Vi konsulterade branschexperter, såsom personliga tränare och styrketräningscoachar, för att få deras insikt och erfarenhet om de bästa hantlarna och deras rekommendationer. Deras expertis hjälpte oss att identifiera viktiga funktioner och egenskaper att leta efter i hantlar av hög kvalitet.
 • Användartester: Vi rekryterade en grupp av testare med olika erfarenhetsnivåer och träningsmål för att prova hantlarna i praktiken. Testarna utförde en rad övningar med hantlarna och gav feedback om deras prestanda, komfort, grepp, användarvänlighet och annan relevant information. Detta gav oss en förståelse för hur hantlarna presterar i olika situationer och för olika användare.
 • Kvalitetskontroll: Vi granskade materialen och konstruktionen av hantlarna för att bedöma deras kvalitet och hållbarhet. Vi undersökte också om de uppfyller gällande säkerhetsstandarder och rekommendationer från branschen. Detta hjälpte oss att säkerställa att hantlarna vi rekommenderar kommer att hålla länge och vara säkra att använda.
 • Funktioner och mångsidighet: Vi utvärderade hur många olika funktioner och egenskaper som varje hantel erbjuder, såsom justerbarhet, grepp, storlek och form. Vi undersökte också hur mångsidiga hantlarna är och hur de kan anpassas för att träna olika muskelgrupper och användas för olika typer av övningar.
 • Pris och värde: Vi jämförde priset på hantlarna med deras kvalitet, prestanda och funktioner för att bedöma deras värde för pengarna. Vi ville hitta hantlar som erbjuder hög kvalitet och god prestanda till ett rimligt pris, så att du kan göra en smart investering i din träning.

Genom att följa dessa kriterier och metoder har vi sammanställt en lista över de 5 bästa hantlarna som passar olika behov, preferenser och budgetar. Vi hoppas att denna guide hjälper dig att göra ett informerat beslut om vilka hantlar som är bäst för dig och din träning. Oavsett dina träningsmål och erfarenhetsnivå är vi säkra på att de hantlar vi har utvärderat och rekommenderat kommer att hjälpa dig att få ut mesta möjliga av dina styrketräningspass.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Betyg: 4 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu