Bästa Gummibandet 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Träna enkelt, ergonomiskt och mångfaldigt med någon av dessa undersökta gummiband.
Gummiband - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Better Bodies Resistance Mini Band Better Bodies Resistance Mini Band
Pris
249 kr
Till butik
betyg 4,4 Abilica RubberBands ECO Abilica RubberBands ECO
Pris
169 kr
Till butik
betyg 4,2 MammaFitness MiniBand MammaFitness MiniBand
Pris
98 kr
Till butik
betyg 4,1 Abilica ExerTube ECO Abilica ExerTube ECO
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,0 Casall Exetube Casall Exetube
Pris
299 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gummiband, även kända som träningsband eller motståndsband, är ett mångsidigt och prisvärt träningsredskap som kan användas för att förbättra styrka, uthållighet, rörlighet och balans. De är lätta att använda och kan enkelt anpassas till olika träningsnivåer, vilket gör dem till en populär lösning för både nybörjare och erfarna idrottare. Gummiband finns i olika längder, bredder och motståndsnivåer, vilket möjliggör en mängd olika övningar som kan utföras hemma, på gymmet eller när du är på språng. Deras smidiga och bärbara design gör dem till ett utmärkt alternativ för dem med begränsat utrymme eller för personer som reser ofta.

Genom att inkludera gummiband i din träningsrutin kan du uppnå en effektiv helkroppsträning som hjälper dig att nå dina fitnessmål och förbättra din hälsa och välbefinnande. Vi beställde hem och testade 12 olika paket med gummiband. Fortsätt läs och ta reda på vilka 5 produkter vi tyckte bäst om och varför vi utsåg Better Bodies Resistance Mini Band till testets vinnare. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa gummibanden 2024

 1. Better Bodies Resistance Mini Band Bästa korta: 4,7/5
 2. Abilica RubberBands ECO Bästa för nybörjare: 4,4/5
 3. MammaFitness MiniBand Bästa billiga korta: 4,2/5
 4. Abilica ExerTube ECO Bästa ekologiska: 4,1/5
 5. Casall Exetube Bästa långa: 4,0/5
 1. 1. Bästa korta: Better Bodies Resistance Mini Band

  3 stycken latexband från Better Bodies med olika motstånd till en bra prislapp.
  4,7
  Flexibilitet
  4,6/5
  Hållbarhet
  4,7/5
  Elasticitet
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Material: Latex
  • Motstånd: 15 - 35 kg
  • Längd: -
  • Antal band: 3 st

  Better Bodies är en populär tillverkare av träningskläder, träningsutrustning och accessoarer. Tillverkaren har sitt ursprung från New York. Där var Better Bodies på 1980-talet det första seriösa gymmet som välkomnade alla som var intresserade av gym och fitness. Det blev snart kultförklarat och har än idag ett mycket gott rykte i gym- och träningskretsar. Deras Resistance Mini Band är ett smidigt set med tre gummiband med olika motstånd. De är tillverkade i 100 procent latex vilket är ett slittåligt material som ger perfekt motstånd i dina övningar. De har lagt ner mycket tid på att ta fram träningsband av gummi som ger en perfekt träningskänsla. Det är en kort typ av gummiband som passar till en mängd olika övningar. Dessa gummiband passar perfekt för att göra olika former av benövningar, träna biceps, triceps och axlar. Det är egentligen bara din uppfinningsrikedom som sätter gränserna!

  Gummibanden har tre motståndsnivåer:

  • Mörkgrön färg: Lätt motstånd, 15 kg
  • Grå färg: Mellan motstånd, 25 kg
  • Grön färg: Tungt motstånd, 35 kg

  Den enkla konstruktionen är en fördel. Gummibanden väger nästan inget alls. Du kan lätt ta med dig dem till gymmet eller på resan. När du köper Better Bodies Resistance Mini Band får du en praktisk liten påse med på köpet. Den kan du försluta med en rem och den får lätt plats i ryggsäcken eller gymväskan. Enligt vissa kunder är Better Bodies Resistance Mini Band det bästa gummibandet att ha med sig i väskan och eftersom de är så lätta att ta med sig är det många som låter de följa med hela tiden. Får du en stund över kan du lätt köra ett träningspass! Du kan använda banden för att få extra motstånd när du tränar vissa övningar på gymmet. I andra övningar kan de fungera som stöd. Många väljer att göra de viktigaste övningarna endast med denna typ av gummiband. Du kan med andra ord få en intensiv träning utan att behöva använda vikter! Gummibanden ger mer motstånd och är mer flexibla än vad många anar! 

   

  Fördelar

  • Stabila och tjocka band
  • Brett motståndsintervall
  • Korvar inte ihop sig lätt

  Nackdelar

  • Vissa tycker att motstånden inte är tillräckligt starka
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
  249 kr
 2. 2. Bästa för nybörjare: Abilica RubberBands ECO

  Band i naturgummi från Abilica som köps i 2-pack.
  4,4
  Flexibilitet
  4,3/5
  Hållbarhet
  4,9/5
  Elasticitet
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Material: Naturgummi
  • Motstånd: 15 - 34 kg
  • Längd: -
  • Antal band: 2 st

  Abilica RubberBand är ett mångsidigt träningsband som är lätt att ta med sig. Varje förpackning innehåller två stycken gummiband med en särskilt motstånd.
  Gummibanden finns i tre olika motstånd:

  • Sand färg: Lätt motstånd, 4,5 – 15 kg
  • Brun färg: Mellan motstånd, 6 – 25 kg
  • Grå färg: Tungt motstånd, 8 – 34 kg

  Vilket motstånd som passar dig bäst beror bland annat på hur vältränad du är och vilka övningar du tänker göra. Om du precis börjat träna rekommenderar vi de lätta gummibanden (gul färg). Har du tränat ett tag kan du prova med mellan motstånd (orange färg). Är du vältränad kan du säkert välja det tyngsta motståndet på gummibanden (blå färg).

  Du kan använda dessa gummiband till en lång rad olika övningar. Trä dem över benen strax under knähöjd för att göra knäböj med extra motstånd. Du kan stärka sätesmuskulaturen genom att fästa gummibandet vid knäna och göra sidledsgång.

  Om du vill få ett långt gummiband kan du lätt fästa de två gummibanden vid varandra för att få dubbel längd. Praktiskt! När du gör det kan du till exempel göra en sittande rodd genom att trä ena änden över fötterna och ro med hjälp av armarna och ryggen.

  Armhävningar med motstånd gör du genom att fästa ihop gummibanden och lägga dem över axlarna. Kör därefter armhävningar som vanligt. Andra övningar som du kan göra med Abilica RubberBand är höfthäv och sidolyft, bara föra att nämna ett par.

  Abilica RubberBand är ett gummiband av helt naturligt material. Det tillverkas av 100 procent naturgummi och innehåller inga syntetiska material. Naturgummi bryts ned av naturen och det finns inga plastrester som kan bli kvar. Ursprungslandet är Thailand som många anser är naturgummits hemland. Abilica garanterar en mycket god kvalitet genom en gedigen kvalitetskontroll i fabriken där gummibanden tillverkas.

  Fördelar

  • Perfekt för nybörjaren
  • Lätta att använda
  • Miljövänlig produkt

  Nackdelar

  • Behöver köpa 2 paket för att få ett tillräckligt varierande motstånd för mångsidig träning
  Produkten finns att köpa här:
  169 kr
  169 kr
 3. 3. Bästa billiga korta: MammaFitness MiniBand

  Nybörjarvänligt band med låg motståndsnivå.
  4,2
  Flexibilitet
  4,7/5
  Hållbarhet
  3,7/5
  Elasticitet
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Material: Naturgummi
  • Motstånd: -
  • Längd: 30 cm
  • Antal band: 1 st

  MammaFitness MiniBand är ett gummiband för effektiv träning från omtyckta Olga Rönnbergs träningskollektion.
  MammaFitness MiniBand finns i två motstånd:

  • Orange färg: Lätt motstånd
  • Grön färg: Mellan motstånd

  Vilket motstånd är bäst? Det lättaste bandet (orange färg) är bra för dig som precis börjat träna. Det är också bra ifall du endast vill ha lite extra motstånd till dina vanliga övningar. Skillnaden mellan det lätta bandet och bandet med mellanstort motstånd (grönt band) är ganska stor. Det gröna bandet ger cirka 2,5 gånger större motstånd än det orangea.

  Tänk på att du väljer vilket motstånd du vill ha när du köper gummibandet. Det är alltså inte ett set med gummiband.

  Dessa gummiband är utformade för att träs över knäna. Den typiska övningen är knäböj, men gummibanden kan även användas för sidosteg, höfthäv och sidolyft.

  Gummibanden är tillverkade i naturgummi. Det är ett miljövänligt material som bryts ner på naturlig väg.

  Det finns många fördelar med att använda MammaFitness MiniBand. De är bredare än många andra gummiband på marknaden. Med en bredd på hela 7,5 cm känns de aldrig påfrestande mot kroppen. Trycket mot huden blir mindre vilket gör att du kan fästa full fokus på övningen utan att besväras av bandet. Gummibandets omkrets är 30 cm.

  När du tränar med MammaFitness MiniBand varierar motståndet under övningen. Det leder till en flexibel och mjuk rörelse. Det är skonsamt för musklerna och minskar risken för skador. Detta träningsband är också bra för rumpans muskler som får sig en extra utmaning. Gummibandet passar även för dig som har knäproblem.

  Olga Rönnberg är en personlig tränare som upptäckte att det vara många nyblivna mammor som ville ha tips och råd om hur de kunde träna på bästa sätt. Då grundade Olga MammaFitness för att kunna erbjuda produkter till kvinnor som vill skapa sig ett hälsosammare liv.

  Fördelar

  • För nybörjaren
  • Breda band
  • Lågt motstånd

  Nackdelar

  • Går inte att utföra tyngre övningar
  Produkten finns att köpa här:
  98 kr
  98 kr
 4. 4. Bästa ekologiska: Abilica ExerTube ECO

  Långt band i naturgummi som finns i 3 olika motståndsnivåer.
  4,1
  Flexibilitet
  4,6/5
  Hållbarhet
  4,4/5
  Elasticitet
  3,3/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Material: Naturgummi
  • Motstånd: 14 - 23 kg
  • Längd: 130 cm
  • Antal band: 1 st

  Abilica har utvecklat en serie med gummiband för helkroppsträning. Dessa gummiband är mycket mångsidiga och kan användas för ett flertal olika övningar. Abilica ExerTube är av typen mellanlånga träningsband. De finns i två längder: 120 cm och 140 cm. Om du är över 170 cm passar troligtvis det längre gummibandet bäst, men det beror på vilken typ av övningar du har tänkt köra. Dessa gummiband passar bra för träning av både underkropp och överkropp.

  Abilicas gummiband finns i tre olika motstånd:

  • Lila färg: Lätt motstånd, 3,5 – 14 kg
  • Grå färg: Mellan motstånd, 5 – 18 kg
  • Svart färg: Tungt motstånd, 6 – 23,5 kg

  Om du precis börjat träna rekommenderas det lättaste gummibandet. Har du tränat ett tag kan du nog välja bandet med mellan motstånd. Är du vältränad får du störst utmaning med det tunga motståndet. Tänk på att du köper gummibanden ett och ett – detta är alltså inget gummibandsset! Gummibanden har kraftiga handtag med förstärkning vilket gör att du kan träna många övningar som annars inte är lika lätta att göra med gummiband utan handtag. Ett exempel är bröstövningar där du fäster gummibandet vid en påle och trycker öglorna framför dig. Det liknar något i stil med stående kabelpress eller bröstpress.

  Abilicas gummiband är även ett perfekt val om du är miljömedveten. Materialet är till 100 procent naturgummi, ett helt naturligt och nedbrytbart material. De är tillverkade i gummins hemland, Thailand. Kvaliteten i tillverkningen garanteras genom rigorös kvalitetskontroll.

  Fördelar

  • Stabila handtag
  • Bra stretch
  • Miljövänlig produkt

  Nackdelar

  • Något dyrt
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 5. 5. Bästa långa: Casall Exetube

  Ett långt och mångsidigt träningsband som används i 3 olika motståndsnivåer.
  4,0
  Flexibilitet
  4,1/5
  Hållbarhet
  4,4/5
  Elasticitet
  3,5/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Material: Latex
  • Motstånd: -
  • Längd: 120 cm
  • Antal band: 1 st

  Casall Exetube har utvecklat ett mångsidigt gummiband som passar bra för att träna både överkropp och underkropp. Genom de elastiska rörelserna tränar du lätt de större musklerna samtidigt som stabiliteten i varje liten muskel byggs upp.

  Detta gummiband har två sköna handtag som gör att du kan få ett bra grepp. Kunderna uppskattar att greppet förblir gott även när man blir svettig.
  Detta gummiband finns i tre motståndsnivåer:

  • Lätt motstånd, 3 kg
  • Mellan motstånd, 5 kg
  • Tungt motstånd, 7 kg

  Vilken motståndsnivå ska man välja? Utgå från det lättaste gummibandet ifall du nyss har börjat träna. Sedan kan du successivt arbeta dig uppåt. Vissa väljer att köpa flera gummiband och använder olika band för olika övningar. Med tanke på det låga priset är det ändå ingen stor investering.

  Med Casall Exetube kan du utföra flera utmanande men skonsamma muskelövningar. Längden är 120 cm. Genom att kliva på ena sidan av gummibandet och greppa det ena handtaget med bägge händerna och dra det uppåt i en roterande rörelse kan du träna både mage och axlar. Justera motståndet genom att välja var på bandet du sätter ner foten.

  Du kan göra en kombinerad benböj och axelpress genom att stå på bandet axelbrett, föra handtagen uppåt medan du böjer på benen.

  Roddövning gör du lätt genom att snurra bandet runt fötterna tills det får önskad längd. Greppa handtagen och dra dem mot dig.

  Eftersom Casall Exetubes gummiband är så pass litet är det mycket lätt att ta med sig, till exempel när du är ute och reser. Tänk dig att alltid kunna ha med dig gymmet vart du än åker! Gummibandet väger endast 0,20 – 0,25 kg beroende på motstånd!

  Gummibandet är tillverkat i latex, NBR gummi och polypropen.

  Fördelar

  • Bra kundomdömen
  • Robusta och sköna handtag
  • Mycket bra pris

  Nackdelar

  • Kan tvinna ihop sig
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Gummiband Material Motstånd Längd Antal band Totalbetyg Pris
Better Bodies Resistance Mini Band Latex 15 - 35 kg - 3 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
249 kr
Abilica RubberBands ECO Naturgummi 15 - 34 kg - 2 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
169 kr
MammaFitness MiniBand Naturgummi - 30 cm 1 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
98 kr
Abilica ExerTube ECO Naturgummi 14 - 23 kg 130 cm 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
299 kr
Casall Exetube Latex - 120 cm 1 st Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
299 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gummiband

Hur man väljer rätt gummiband

 Att köpa gummiband för träning kan vara en utmaning, särskilt om du är nybörjare eller inte har köpt ett gummiband tidigare. Här är vår köpguide för gummiband för träning för att hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dig.

Användning

Först och främst bör du bestämma vad du vill använda gummibandet till. Vill du använda det för att träna hela kroppen eller endast för specifika muskelgrupper? Korta gummiband är vanligtvis mer lämpade för mindre muskelgrupper medan längre gummiband är bättre för helkroppsträning.

Motståndsnivå

Nästa steg är att bestämma vilken motståndsnivå du vill ha. Gummiband finns i olika motståndsnivåer, vanligtvis markerade med olika färger. Ju mörkare färg desto högre motståndsnivå. För nybörjare rekommenderas ett lättare motstånd, medan mer erfarna träningsentusiaster kan välja ett högre motstånd för att öka utmaningen.

Kvalitet

Kvaliteten på gummibandet är också viktig. Välj ett gummiband som är tillverkat av högkvalitativt och slitstarkt material för att undvika att det tappar elasticitet över tid. En högre kvalitet kan vara något dyrare men det är definitivt värt investeringen.

Komfort

Komforten är också viktig när du väljer ett gummiband. Tänk på om du vill ha handtag eller inte, och hur bekvämt det är att greppa. Handtag kan vara bekvämare för vissa, medan andra föredrar gummiband utan handtag. Välj ett gummiband som känns bekvämt för dig och som passar dina träningsbehov.

Pris

Priset på ett gummiband kan variera beroende på dess kvalitet och längd. Generellt sett är kortare gummiband billigare än längre. Bestäm din budget innan du köper och välj ett gummiband som passar dina behov och budget.

Ekologiska alternativ

Om miljövänlighet är viktigt för dig kan du välja ett gummiband som är tillverkat av återvunna material eller miljövänliga alternativ. Det finns flera tillverkare som erbjuder ekologiska gummiband som är tillverkade av naturliga material och som är biologiskt nedbrytbara.

Sammanfattning

Att köpa rätt gummiband för träning kan hjälpa dig att få ut det mesta av din träning och nå dina mål. Tänk på användning, motståndsnivå, kvalitet, komfort och pris när du väljer ett gummiband. Var också medveten om att det finns ekologiska alternativ tillgängliga om du vill minska din miljöpåverkan. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kommer du att kunna hitta det bästa gummibandet för dina träningsbehov. Här är några av våra toppval för gummiband:

 • Better Bodies Resistance Mini Band: Ett bra val för korta gummiband för mindre muskelgrupper.
 • Casall Exetube: Ett bra val för längre gummiband för helkroppsträning.
 • MammaFitness MiniBand: Ett bra budgetalternativ för korta gummiband av hög kvalitet.
 • Abilica ExerTube ECO: Ett bra ekologiskt alternativ för långa gummiband av hög kvalitet.
 • Abilica RubberBands ECO: Ett bra val för nybörjare som vill träna hemma.

Oavsett vilket gummiband du väljer, se till att du använder det korrekt och följer rätt teknik under träningen för att undvika skador. Med rätt gummiband och rätt teknik kan du få ut det mesta av din träning och uppnå dina träningsmål. Lycka till med ditt val av gummiband!

Olika typer av gummiband

 Det finns många olika typer av gummiband på marknaden, var och en med sina egna egenskaper och fördelar. Här är en fördjupning av de vanligaste typerna av gummiband för träning:

Korta gummiband

Korta gummiband, även kända som mini-bands, är korta och breda gummiband som vanligtvis används för att träna mindre muskelgrupper, som höfter, rumpa och axlar. De kan också användas för stretching och rehabilitering av skador. Korta gummiband är vanligtvis lättare att använda för nybörjare eftersom de ger mindre motstånd jämfört med längre gummiband.

Långa gummiband

Långa gummiband, även kända som exetubes, är längre och smalare gummiband som används för att träna hela kroppen. De ger en jämn och kontinuerlig motståndsnivå och är vanligtvis mer utmanande att använda än korta gummiband. Långa gummiband är lämpliga för personer som vill träna större muskelgrupper som ben, rygg och bröst.

Gummiband med handtag

Gummiband med handtag är gummiband som är utrustade med handtag i båda ändar för att ge ett säkert och bekvämt grepp under träningen. Dessa typer av gummiband används vanligtvis för att träna överkroppen, som axlar, armar och bröst. Gummiband med handtag ger en mer kontrollerad rörelse under träningen och är därför ett bra val för personer som vill undvika skador.

Tjocka gummiband

Tjocka gummiband är bredare och ger mer motstånd än tunnare gummiband. Dessa gummiband används vanligtvis för mer avancerade övningar och för att träna större muskelgrupper som ben och rygg. Tjocka gummiband ger en högre motståndsnivå och är därför ett bra val för personer som vill ha en mer utmanande träning.

Loop-band

Loop-band, även kända som hip bands, är gummiband som är formade som en loop och används för att träna höfter, rumpa och lår. De ger en hög motståndsnivå och är ett bra val för personer som vill träna dessa muskelgrupper på ett effektivt sätt.

Slingshot-band

Slingshot-band är gummiband som är formade som ett X och används vanligtvis för att träna baksidan av axlarna och ryggen. Dessa gummiband ger en hög motståndsnivå och är ett utmärkt val för personer som vill stärka dessa muskelgrupper.

 

Att välja rätt typ av gummiband beror på dina träningsbehov och preferenser. Tänk på vilka muskelgrupper du vill träna, vilken motståndsnivå du behöver och vilken typ av grepp som passar dig bäst. Om du är osäker på vilken typ av gummiband som passar dina träningsbehov kan det vara en bra idé att börja med ett kortare och lättare gummiband och sedan gradvis öka motståndet och längden när du blir starkare.

När du väl har bestämt vilken typ av gummiband du vill ha, se till att du använder det korrekt och följer rätt teknik under träningen för att undvika skador. Det är också viktigt att hålla gummibandet i bra skick genom att förvara det på rätt sätt och undvika att utsätta det för värme eller direkt solljus.

Fördelar med gummiband

Gummiband är ett enkelt och prisvärt träningsredskap som kan användas för att träna hela kroppen. Här är några av fördelarna med att använda gummiband för träning:

 • Lätt att använda: Gummiband är enkla att använda och kräver ingen speciell utbildning eller teknisk kunskap. Det är ett lätt och bekvämt träningsredskap som kan användas av personer på alla träningsnivåer, från nybörjare till avancerade träningsentusiaster.
 • Prisvärt: Gummiband är ett prisvärt träningsredskap som är betydligt billigare än de flesta andra träningsredskap på marknaden. De är ett bra alternativ för personer som vill träna hemma utan att behöva investera i dyra gymmedlemskap eller utrustning.
 • Mångsidighet: Gummiband är mycket mångsidiga och kan användas för att träna hela kroppen, från ben och armar till rygg och mage. De kan också användas för stretching och rehabilitering av skador. Det finns många olika typer av gummiband som ger olika motståndsnivåer och som kan anpassas efter dina träningsbehov.
 • Flexibilitet: Gummiband ger en hög grad av flexibilitet och kan användas för att träna var som helst, när som helst. De tar upp minimalt med utrymme och kan enkelt förvaras i en väska eller på en hylla när de inte används. Detta gör dem till ett utmärkt val för personer som vill träna hemma eller på resande fot.
 • Låg påverkan på lederna: Gummiband är ett låg-impact träningsredskap som är skonsamt för lederna. De ger en mjuk och kontrollerad rörelse som minskar risken för skador på leder och muskler. Detta gör gummiband till ett bra val för personer som har återkommande skador eller som vill undvika skador under träningen.
 • Ökar styrka och flexibilitet: Regelbunden användning av gummiband kan öka styrka och flexibilitet i musklerna. Genom att använda gummiband kan du träna på ett sätt som stärker musklerna och ökar rörligheten. Detta kan bidra till bättre kroppshållning, ökad styrka och minskad risk för skador.

Sammanfattningsvis är gummiband ett utmärkt träningsredskap med många fördelar. De är prisvärda, lätta att använda, mångsidiga och skonsamma för lederna. Genom att använda gummiband i din träning kan du öka din styrka och flexibilitet på ett säkert och effektivt sätt.

Nackdelar med gummiband

 Även om gummiband har många fördelar som ett träningsredskap finns det också vissa nackdelar som du bör vara medveten om. Här är några av de vanligaste nackdelarna med att använda gummiband för träning:

 • Begränsat motstånd: Eftersom gummiband är elastiska ger de ett begränsat motstånd jämfört med andra träningsredskap som hantlar eller multigym. Detta kan göra det svårare att öka muskelmassan och styrkan, särskilt för mer avancerade träningsentusiaster.
 • Varierande kvalitet: Det finns många olika typer av gummiband på marknaden och kvaliteten kan variera avsevärt. Billiga gummiband kan tappa sin elasticitet efter bara några användningar, medan högkvalitativa gummiband kan vara dyrare. Det är viktigt att välja högkvalitativa gummiband för att undvika att behöva ersätta dem regelbundet.
 • Begränsad variation i övningar: Även om gummiband är mångsidiga kan variationen av övningar som kan utföras med dem vara begränsad jämfört med andra träningsredskap. Det kan också vara svårt att öka motståndet på ett tillräckligt sätt för att fortsätta utmana musklerna på en högre nivå.
 • Inte lika effektivt för tunga lyft: Gummiband är inte lika effektiva för tunga lyft som exempelvis en skivstång. De ger inte tillräckligt med motstånd för att träna musklerna på ett tillfredsställande sätt när det gäller tunga lyft.
 • Inte lämpligt för alla övningar: Gummiband kan inte användas för alla övningar. Till exempel kan de vara svåra att använda för övningar som kräver en fast punkt att fästa bandet vid eller för övningar som involverar snabba rörelser.

Tips! Gummiband kan användas för att underlätta vid chins om du tycker att en vanlig chinup är för tung. Kolla gärna in vår sida om bästa chinsstången för effektiv träning hemma.

Sammanfattningsvis är gummiband ett bra träningsredskap med många fördelar, men det finns också nackdelar som du bör överväga innan du börjar träna med dem. Se till att du väljer högkvalitativa gummiband och att du använder dem på ett säkert och effektivt sätt för att få ut det mesta av din träning.

Övningar med gummiband för nybörjare

Gummiband är ett utmärkt träningsredskap som kan användas för att träna hela kroppen. Här är några övningar för nybörjare som du kan prova med gummiband:

 • Träna rygg: Lägg gummibandet runt båda fötterna och ta tag i ändarna med händerna. Dra armarna bakåt och håll axlarna sänkta. Upprepa 10-15 gånger.
 • Träna axlar: Stå med fötterna axelbrett isär och placera gummibandet under fötterna. Ta tag i ändarna av gummibandet och lyft armarna uppåt och utåt samtidigt. Håll armarna raka och sänk dem sedan tillbaka till startpositionen. Upprepa 10-15 gånger.
 • Träna armar: Stå med fötterna axelbrett isär och placera gummibandet under fötterna. Ta tag i ändarna av gummibandet och böj armarna vid armbågarna för att dra gummibandet uppåt mot bröstet. Håll armarna nära kroppen och sänk sedan tillbaka till startpositionen. Upprepa 10-15 gånger.
 • Träna lår: Stå med fötterna axelbrett isär och placera gummibandet runt dina lår precis ovanför knäna. Gör en halv knäböj och stå sedan upp igen. Upprepa 10-15 gånger.

Det finns många fler övningar som du kan göra med gummiband för att träna hela kroppen, så använd din fantasi och experimentera med olika övningar och motståndsnivåer. När du blir starkare kan du gradvis öka motståndet på ditt gummiband för att fortsätta utmana dina muskler. Det är också viktigt att använda rätt teknik och att undvika överansträngning när du tränar med gummiband. Börja med en lätt motståndsnivå och öka gradvis när du blir starkare. Håll en rak rygg och undvik att släppa gummibandet för att undvika skador.

vanliga frågor om Gummiband

FAQ: Vanliga frågor om gummiband

Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om gummiband vi får inskickade till oss

Vad är gummiband för träning?

Gummiband för träning är elastiska band som används för att träna musklerna i hela kroppen. De finns i olika längder, bredder och motståndsnivåer och kan användas för en mängd olika övningar, från stretching och rehabilitering till styrketräning.

Vad innebär de olika färgerna på gummiband?

De olika färgerna på gummiband representerar olika motståndsnivåer. Generellt sett är ljusare färger, som gult eller grönt, lättare medan mörkare färger, som rött eller svart, ger högre motstånd. Det är viktigt att välja ett gummiband med rätt motståndsnivå för att kunna träna på rätt nivå.

Vilken typ av gummiband ska jag välja?

Vilken typ av gummiband du ska välja beror på dina träningsmål och preferenser. Korta gummiband är idealiska för övningar som kräver mer motstånd medan längre gummiband är bättre för övningar som kräver mer rörelseutrymme. Gummiband med handtag är bra för att träna armar medan tjocka gummiband ger mer motstånd. Om du är osäker på vilken typ av gummiband du ska välja kan det vara en bra idé att börja med ett kortare och lättare gummiband och sedan gradvis öka motståndet och längden när du blir starkare.

Hur använder jag gummiband på rätt sätt?

För att använda gummiband på rätt sätt är det viktigt att följa rätt teknik och undvika att överanstränga musklerna. Börja med en lätt motståndsnivå och gradvis öka motståndet när du blir starkare. Undvik att släppa gummibandet för att undvika skador och se till att hålla en rak rygg under träningen.

Är gummiband lämpliga för alla åldrar?

Ja, gummiband är lämpliga för personer i alla åldrar och träningsnivåer. De är särskilt lämpliga för äldre personer eller personer med begränsad rörlighet eftersom de ger låg påverkan på lederna och kan anpassas efter individuella behov.

Vilka gummiband är bäst?

Om du vill träna hela kroppen bör du köpa både korta och långa gummiband. De korta gummibanden är främst bra för rumpa och lår medan de längre fungerar för övriga muskler och stretching. Se till att även köpa gummiband med olika motstånd eftersom du är olika stark i olika övningar. Vi rekommenderar Better Bodies Resistance Mini Band.

Så gjorde vi testet

Gummiband finns i en mängd olika storlekar och med olika användningsområden. För att underlätta för dig har vi här valt att utse den bästa produkten i flera olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut 12 produkter som utmärkte sig lite extra i form av material, pris, design och popularitet. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande kriterier:

 • Motstånd: Hur tungt motstånd har gummibandet? Finns det i olika varianter med olika motstånd? Stämmer motståndet överens med vad tillverkaren anger?
 • Komfort: Är gummibandet bekvämt att använda eller skaver det någonstans vid olika övningar? Är det enkelt att få bra grepp?
 • Hållbarhet: Hur många uttänjningar klarar det av innan det tappar funktionen? Hur långt går bandet att sträcka ut innan det går av? Har du märkt av någon form av slitage vid normal användning?
 • Material: Vilket material är bandet tillverkat av? Vilken miljöpåverkan har framställningen?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat bandet om det? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har det fått hos olika återförsäljare?
 • Pris: Hur mycket kostar det? Känns det prisvärt? Säljs det som ett paket med flera eller styckvis? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Till sist har vi sammanställt alla betyg och de 5 vinnarna i varje kategori blir produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
74 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer
 • Sara

  2021-02-21 (3 år sen)

  Fint att också material finns med i jämförelsen. Det är hög tid för träningsbranchen och idrottsrörelsen att börja hantera frågor om ekologisk hållbarhet!