Bästa Kreatinet 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Vem vill inte ha mer styrka, muskelmassa och uthållighet när man tränar?
Kreatin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 RAW Extreme Creatine RAW Extreme Creatine
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Creatine Pro Core Creatine Pro
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,5 Core Creatine Core Creatine
Pris
159 kr
Till butik
betyg 4,3 GAAM Creatine Monohydrate GAAM Creatine Monohydrate
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,1 Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g
Pris
289 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Kreatintillskott är ett av de mest populära kosttillskotten bland träningsentusiaster och idrottare, men det kan vara svårt att veta vilken typ av kreatin som är bäst för att uppnå just dina mål. Det är där vi kommer in i bilden. Vi har utfört ett omfattande test av de bästa kreatintillskotten på marknaden för att hjälpa dig att välja rätt produkt.

I denna artikel kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter och ge dig all information du behöver för att hitta den bästa kreatinprodukten för just dina träningsbehov. Vi kommer också att titta på dosering, biverkningar och annan viktig information som kan hjälpa dig att få ut det mesta av ditt kreatintillskott.

Oavsett om du är en erfaren idrottare eller en nybörjare på gymmet, är denna artikel en ovärderlig resurs för att hjälpa dig att ta din träning till nästa nivå. Häng med oss när vi utforskar de bästa kreatintillskotten på marknaden och hjälper dig att hitta den perfekta produkten för dina träningsmål.

Totalt sett har vi utvärderat 31 olika kreatintillskott och bäst av alla blev RAW Extreme Creatine. Se vår topplista över de 7 bästa alternativen längre ner i den här artikeln. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 7 bästa kreatin 2024

 1. RAW Extreme Creatine Bäst i test: 4,7/5
 2. Core Creatine Pro Bästa premium: 4,5/5
 3. Core Creatine Bästa billiga: 4,5/5
 4. GAAM Creatine Monohydrate 500 g Kreatin Bäst kundbetyg: 4,3/5
 5. Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g Bästa creapure: 4,1/5
 6. SmartSupps Creatine Monohydrate Bästa storpack: 4,1/5
 7. GAAM Creatine 500 g Kreatin Godast: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: RAW Extreme Creatine

  Högkvalitativ, effektiv och prisvärd kreatin med naturliga ingredienser.
  4,7
  Användning
  4,8/5
  Innehåll
  4,9/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Pris / portion: 8,79 kr
  • Port. / förp.: 34 st
  • Vikt / förp.: 360 g
  • Aktiva ämnen: 9 st

  RAW Extreme Creatine sticker ut på flera sätt, vilket gör att vi ger den ett högt betyg på 4,7 av 5. För det första är den otroligt enkel att använda och dosera. Den rekommenderade doseringen varierar beroende på din kroppsvikt, vilket ger dig möjlighet att anpassa den till dina specifika behov. Dessutom fungerar den utmärkt som en koffeinfri PWO, vilket ger dig extra tryck i musklerna under dina träningspass.

  När det gäller innehållet är RAW Extreme Creatine imponerande. Den innehåller bland annat kreatinglukonat, tri-kreatinmalat och kreatin HCL, samt flera andra aktiva ingredienser som bidrar till dess effektivitet. Vi uppskattar också att den har få tillsatser och en genomtänkt formel som bidrar till bättre prestanda och muskelhypertrofi. Dessutom får produkten pluspoäng för att innehålla naturliga ämnen som spenat och vete.

  Priset på 299 kr kan tyckas lite högt för vissa, men vi anser att RAW Extreme Creatine är värd varje krona. Med tanke på dess högkvalitativa innehåll, enkel användning och de positiva omdömen den fått från kunder, anser vi att det är ett prisvärt val för alla som vill ta sin träning till nästa nivå. Som ett extra plus har produkten även fått en majoritet av positiva omdömen från kunder, vilket stärker dess position på marknaden.

  Fördelar

  • Enkel att använda och dosera
  • Fungerar som stimfri PWO
  • Innehåller flera aktiva ingredienser
  • Få tillsatser och naturliga ämnen
  • Positiva omdömen från kunder

  Nackdelar

  • Priset kan uppfattas som högt
  • Kan kräva viktjustering för dosering
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 2. 2. Bästa premium: Core Creatine Pro

  Högkvalitativt kreatintillskott med god smak och effektiv återhämtning.
  4,5
  Användning
  4,7/5
  Innehåll
  4,8/5
  Pris
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Pris / portion: 9,65 kr
  • Port. / förp.: 31 st
  • Vikt / förp.: 340 g
  • Aktiva ämnen: 4 st
  PXL 20230420 134829533 PXL 20230420 135009545 PXL 20230420 135054179 PXL 20230420 135115806

  Core Creatine Pro visar sig vara ett utmärkt val för de som söker ett högkvalitativt kreatintillskott. Användningen av produkten är mycket enkel och direktverkande, vilket ger ett dagligt intag av minst 3 g kreatin, vilket är nödvändigt för att uppnå en effekt. Den lätta upplösningen och den goda smaken av citron ger också extra poäng för användarvänlighet.

  Vad gäller innehållet imponerar Core Creatine Pro med sin sammansättning. Förutom kreatin-bisglycinat innehåller den också L-citrullin-malat, som har visat sig kunna ge en ökad muskelpump vid träning. Denna kombination av ingredienser tyder på att produkten inte bara kan öka prestationen utan också bidra till bättre återhämtning. Dessutom innehåller produkten inga kalorier, fett eller kolhydrater, vilket gör den till ett utmärkt tillskott för dem som är medvetna om sitt kaloriintag.

  Trots det högre priset jämfört med andra kreatinprodukter på marknaden, tycks Core Creatine Pro erbjuda god valuta för pengarna. Med tanke på dess höga kvalitet och positiva kundrecensioner (4.62 av 5 baserat på 147 recensioner) verkar det vara en värdig investering för de som tar sin träning på allvar och vill maximera sina resultat. Sammantaget är Core Creatine Pro ett utmärkt kreatintillskott som levererar på alla viktiga områden.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kreatintillskott.
  • Enkel användning och god smak.
  • Innehåller L-citrullin-malat för muskelpump.
  • Innehåller inga kalorier, fett eller kolhydrater.
  • Positiva kundrecensioner och god valuta för pengarna.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra produkter.
  • Kan vara för potent för nybörjare.
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 3. 3. Bästa billiga: Core Creatine

  Ett prisvärt, rent kreatintillskott för prestandaförbättring inom träning.
  4,5
  Användning
  4,5/5
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Pris / portion: 1,59 kr
  • Port. / förp.: 100 st
  • Vikt / förp.: 500 g
  • Aktiva ämnen: 1 st

  Core Creatine är ett kreatintillskott som är enkelt att använda och dosera, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som vill förbättra sin prestationsförmåga inom träning. Med en rekommenderad dosering på 5 gram per dag, som enkelt kan blandas i valfri vätska, blir det lätt att ta till sig tillskottet i vardagen. Det faktum att Core Creatine har bäst effekt när det tas tillsammans med kolhydrater eller före träning ger också användaren flexibilitet och möjlighet att anpassa intaget efter sina egna behov.

  När det kommer till innehållet imponerar Core Creatine med sitt rena och enkla recept. Produkten består endast av kreatinmonohydrat, vilket gör att du får i dig 100% ren kreatin utan onödiga tillsatser. Detta gör produkten till ett säkert och effektivt val för de som vill ha full kontroll över vad de får i sig. Dock bör personer med allergier vara medvetna om att produkten tillverkas i en fabrik som hanterar mjölk, gluten, ägg och soja.

  Core Creatine sticker ut i prisklassen med ett pris på 159 kr för 300 g, vilket gör den mycket prisvärd jämfört med många andra kreatintillskott på marknaden. Dessutom har produkten fått otroligt positiva omdömen från användare, med ett genomsnittligt betyg på 4.69 av 5 baserat på 357 recensioner. Detta visar att Core Creatine inte bara är ett ekonomiskt val, utan också ett populärt och pålitligt tillskott bland kreatinanvändare.

  Fördelar

  • Enkel att använda och dosera
  • Flexibel intagning
  • Rent och enkelt recept
  • Prisvärd
  • Högt betyg från användare

  Nackdelar

  • Tillverkad i fabrik med allergener
  • Kan kräva samtidigt intag av kolhydrater
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
  159 kr
 4. 4. Bäst kundbetyg: GAAM Creatine Monohydrate

  Tillskott från Proteinbolagets egna varumärke tillverkat av ren kreatinmonohydrat.
  4,3
  Användning
  4,6/5
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Pris / portion: 2,99 kr
  • Port. / förp.: 100 st
  • Vikt / förp.: 500 g
  • Aktiva ämnen: 1 st
  PXL 20230420 144458122 PXL 20230420 144550734 PXL 20230420 144558549 PXL 20230420 144629491.MP

  GAAMs Creatine Monohydrate är GAAMs standardkreatintillskott som precis fått ett nytt utförande i form av en bättre förpackning. Annars är innehållet detsamma som det varit tidigare, dvs 100 % rent kreatinmonohydrat. Prisbilden är snarlik Svensk kosttillskotts och Gymgrossistens egna kreatintillskott och så är också kundomdömena men där proteinbolagets GAAM ändå drar det längsta stråt med bästa kundbetygen. För dig som vill ha snabb leverans av ett bra standard kreatin är GAAMs Creatine Monohydrat rätt väg att gå.

  En påse GAAM Creatine Monohydrate innehåller 500 g och kostar ca 239 kr. Med en dagsdos på 5 g räcker det i drygt 3 månader och priset per dag blir drygt 2 kr. Pulvret har en neutral smak, löser sig lätt i en shake med vatten och går snabbt och enkelt att dricka. Tittar man på vad kunderna har att säga är i stort sett alla väldigt nöjda med kvalitén och resultatet det ger.

  Vi märkte snabbt att GAAM Creatine Monohydrate hade "bästa kundbetygen". Många gillar priset i kombination med certifierat rent kreatinmonohydrat. En både modern och pålitlig produkt med bra balans mellan prissättning och äkta kvalitet.

  Fördelar

  • 5 / 5 användarbetyg
  • Populär produkt
  • Snabb leverans

  Nackdelar

  • Skopa följer inte med
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 5. 5. Bästa creapure: Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g

  Högkvalitativt, rent och veganvänligt kreatintillskott för alla atleter.
  4,1
  Användning
  4,2/5
  Innehåll
  4,5/5
  Pris
  3,6/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Pris / portion: 4,82 kr
  • Port. / förp.: 60 st
  • Vikt / förp.: 300 g
  • Aktiva ämnen: 1 st

  Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g är ett högkvalitativt kreatintillskott som ger stora fördelar för alla typer av atleter. Användningen av denna produkt är mycket enkel, vilket gör den lätt att integrera i alla träningsrutiner. Man kan enkelt dosera kreatinet genom att ta en rågad skopa varje dag, vilket gör det lätt att anpassa efter individuella behov. Detta tillskott kan även blandas i allt från vatten till proteinshakes, vilket ger en stor flexibilitet i användningen.

  Det mest imponerande med Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g är dess innehåll. Produkten innehåller 100% rent Creatine (Creapure®), vilket anses vara den renaste formen av kreatin. Detta innebär att man får det allra bästa kreatinet utan några onödiga tillsatser. Dessutom är produkten helt vegan, vilket gör den tillgänglig för alla typer av kosthållningar.

  Priset på 289 kr för 60 serveringar är mycket rimligt och ger ett bra värde för pengarna, särskilt givet produktens höga kvalitet och renhet. Med tanke på de positiva omdömen som Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g fått från kunder, kan vi definitivt rekommendera detta tillskott till alla som söker ett effektivt och rent kreatintillskott. Vårt sammanlagda betyg blir därför 4,1 av 5.

  Fördelar

  • Högkvalitativt kreatintillskott
  • Lätt att dosera och använda
  • Flexibel blandning i olika drycker
  • Innehåller 100% rent Creatine (Creapure®)
  • Vegansk produkt

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Kan orsaka magproblem hos vissa individer
  Produkten finns att köpa här:
  289 kr
 6. 6. Bästa storpack: SmartSupps Creatine Monohydrate

  Högkvalitativt, rent kreatintillskott med utmärkt värde för pengarna.
  4,1
  Användning
  3,9/5
  Innehåll
  3,9/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Pris / portion: 2,25 kr
  • Port. / förp.: 200 st
  • Vikt / förp.: 1000 g
  • Aktiva ämnen: 1 st

  SmartSupps Creatine Monohydrate är ett kreatintillskott som är mycket uppskattat av användare och får därför högt betyg i vårt test. Det är enkelt att använda och dosera efter behov, vilket gör det till en praktisk produkt för de som tränar regelbundet. Med hela 200 serveringar per förpackning, erbjuder det utmärkt värde för pengarna.

  Det som särskiljer SmartSupps Creatine Monohydrate från andra kreatintillskott på marknaden är dess rena innehåll. Produkten innehåller 100% rent kreatinmonohydrat utan några tillsatser, vilket gör den till ett utmärkt val för de som söker en ren och effektiv produkt. Denna produkt är också veganvänlig, vilket är ett stort plus för de som följer en vegansk diet.

  Priset på 449 kr är mycket prisvärt sett till kvaliteten och mängden serveringar det erbjuder, är det definitivt värt investeringen. Kundrecensioner för denna produkt är övervägande positiva, vilket ger ytterligare försäkring om att det är ett bra val. Sammantaget, SmartSupps Creatine Monohydrate är ett högkvalitativt kreatintillskott som levererar på alla fronter.

  Fördelar

  • Enkelt att använda och dosera.
  • 200 serveringar per förpackning.
  • Innehåller 100% rent kreatinmonohydrat.
  • Inga tillsatser.
  • Veganvänlig.

  Nackdelar

  Produkten finns att köpa här:
  449 kr
 7. 7. Godast: GAAM Creatine 500 g Kreatin

  Kreatintillskott som finns i 3 olika smaker och är framtagna för dig som har problem med kreatinsmaken.
  4,1
  Användning
  4,7/5
  Innehåll
  4,4/5
  Pris
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Pris / portion: 2,99 kr
  • Port. / förp.: 100 st
  • Vikt / förp.: 500 g
  • Aktiva ämnen: 1 st

  Kreatintillskottet från GAAMs Candy Series, liksom deras andra kosttillskott, syftar till att underlätta intaget av produkterna som i normalfallet inte smakar så gott. Detta genom att tillföra olika sorters smaker som är anpassade för att enkelt dölja produktens naturliga smaker. Detta är något Candy Series lyckats med även i det här fallet och både sur cola och Watermelon rockets fungerar bra. Det ska dock nämnas att båda smakerna är ganska sura och syrliga och vissa kan ha problem med detta. Vidare har produkterna, i och med smaktillsättningen, även fått i sig aspartam. 

  En påse GAAM Candy Series Creatine innehåller 500 g och kostar ca 200 kr. Med en dosering på 5 g per dag blir priset per dag ca 2 kr. Produkten finns i 3 olika smaker där den nya varianten av sour cola är godast enligt oss. Tittar man på vad kunderna har att säga är de flesta positiva men vissa har lite problem att få den att lösa sig ordentligt i vatten. Vissa tycker att det är det godaste kreatinet de provat men vissa tycker att den är lite för sur.

  Som "godaste kreatintillskottet" utnämnde testpanelen enhälligt GAAM Candy Series Creatine 500 g. Denna produktserie hymlar inte om att den är inspirerad av godishyllan. Är den typiska pulversmaken något som stör dig så är detta snabbvägen till en god dryck. Kan med fördel sätta piff på övriga drycker.

  Fördelar

  • Flera goda smaker
  • Ett av de billigaste alternativen just nu
  • Höga kundbetyg

  Nackdelar

  • Innehåller sötningsmedel
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
testvinnarna

Jämför våra 7 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Kreatin Pris / portion Port. / förp. Vikt / förp. Aktiva ämnen Totalbetyg Pris
RAW Extreme Creatine 8,79 kr 34 st 360 g 9 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
299 kr
Core Creatine Pro 9,65 kr 31 st 340 g 4 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
299 kr
Core Creatine 1,59 kr 100 st 500 g 1 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
159 kr
GAAM Creatine Monohydrate 500 g Kreatin 2,99 kr 100 st 500 g 1 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
299 kr
Star Nutrition Kreatin (Creapure®) 300g 4,82 kr 60 st 300 g 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
289 kr
SmartSupps Creatine Monohydrate 2,25 kr 200 st 1000 g 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
449 kr
GAAM Creatine 500 g Kreatin 2,99 kr 100 st 500 g 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
299 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kreatin

Hur man väljer rätt kreatin

Det finns många olika kreatintillskott på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilket som är rätt för dig. Här är några tips som hjälper dig att hitta det bästa kreatintillskottet för dina behov.

1. Fundera på vilken typ av kreatin du vill köpa

Det finns några olika typer av kreatin, och alla är inte lika. Vissa är mer betrodda och har visat sig vara mer effektiva än andra. De varierar också i pris och möjliga biverkningar. Men kanske ännu viktigare är att de varierar i hur din kropp absorberar och använder kreatinet.

 • Kreatinmonohydrat - Kreatinmonohydrat är en av de äldsta och mest beprövade typerna av kreatin. Det absorberas lätt av din kropp och ger en stor ökning av styrka och muskelstorlek efter ett träningspass. Det är billigt (vanligtvis mindre än 2 kr per portion) och orsakar i allmänhet få om några biverkningar. Ökningen av vatten i kroppen och därmed din vikt kan dock vara nedslående för vissa.
 • Kreatintcitrat - Kreatincitrat är en nyare form och är mer vattenlösligt än kreatinmonohydrat. Detta gör det lättare för din kropp att absorbera och det är känt att orsaka mindre uppblåsthet. Vissa studier visar dock att det är mindre effektivt för att öka styrka och muskelstorlek än kreatinmonohydrat. Det kostar i allmänhet något mer än kreatinmonohydrat (cirka 3 kr per portion).
 • Kreatinetylester - Kreatinetylester är ännu mindre efterforskat och beprövad än citrat. Det tros absorberas dåligt i kroppen och de flesta experter rekommenderar inte denna form av kreatin. Det anses allmänt vara ett slöseri med pengar och det är svårt att hitta etylesterkreatin för mindre än 5 kr per portion med tanke på dess sämre kvalitet och bristande popularitet. Denna form kommer sannolikt att orsaka mer uppblåsthet och viktökning i vatten.

2. Mängd kreatin

Du bör leta efter en dos som hjälper dig att nå dina mål. Vissa program kräver fem gram per dag, medan andra kräver fem gram per måltid - totalt 25 gram per dag. Vissa människor kan uppnå sina mål med en lägre daglig dos, men vissa människor behöver mer för att se alla fördelar. Innehåller produkten endast kreatin kan du dosera fritt själv. Innehåller produkten även andra verksamma ämnen bör du alltid hålla dig till tillverkarens instruktioner.

3. Kostnad

Vanligtvis är kostnaden inte en stor faktor för att välja ett bra kreatintillskott. Avancerade och mer välrenommerade varumärken kan variera från cirka 150 kr till 300 kr per förpackning, vilket kommer att hålla dig ungefär en månad eller så om du använder fem gram per dag. Du kan dock hitta bra produkter för så lite som 150 kr per behållare som räcker i 3 månader.

4. Smak

Vissa kreatiner är smaksatta och vissa finns i vanlig pulverform. Om du inte gillar smaken av vanligt kreatin, kanske du vill välja en smaksatt variant så att du är mer benägen att njuta av din shake efter träningen. Men om du ska blanda ditt kreatin med apelsinjuice eller en annan smaksatt dryck, kan den naturella varianten vara bättre. Smaksatta kreatintillskott kostar generellt betydligt mer än naturella.

5. Varumärke

Du bör alltid kolla upp varumärkets rykte när du köper ett kreatintillskott. Ansedda varumärken (som Healthwell, Svenskt Kosttillskott, Optimum Nutrition, GAAM med flera) säkerställer att ingredienserna är säkra och att kvaliteten är konsekvent. Osäkra ingredienser och undermåligt kreatin kommer antagligen inte att förstöra dina träningsplaner eller dina mål, men man vill inte stoppa i sig osäkra ämnen och de bör aldrig komma i produktion i första hand.

6. Pulver eller kapslar

Vissa kreatiner finns i kapselform, vilket kan vara bekvämare om du inte gillar att blanda pulver i dryck. Å andra sidan upplever många att de har bättre resultat med kreatinpulver – kanske för att de gradvis kan öka dosen (efter behov) genom att justera mängden pulver de lägger i drycken. Kapslar kan också ha en effekt av att minska mängden kreatin din kropp kan absorbera, så det är en annan faktor att tänka på. Är du ute efter ett billigt alternativ ska du välja ett kreatin i pulverform.

7. Laddningsfas

Vissa kreatintillskott är formulerade för att inkludera en laddningsfas. Det betyder att du bör ta en högre dos (vanligtvis cirka 10 till 15 gram) i fyra till fem dagar för att snabbt bygga upp depåerna i kroppen. Efter laddningsfasen går många över till en underhållsdos på ca 5 gram per dag. Se till att du köper en tillräckligt stor behållare med kreatin för din laddningsfas – när du har nått platåpunkten i din träning kommer du att sluta ta de höga doserna.

8. Konsumentrecensioner

Kontrollera recensionerna för att säkerställa att kreatinet du funderar på fungerar för andra människor. Om produkten har många positiva recensioner kan den vara värd att köpa, även om den inte har alla ovanstående överväganden. Naturligtvis ska du också vara uppmärksam på negativa recensioner – läs dem också noggrant för att se om det finns något du kan göra för att undvika de nämnda problemen.

9. Vad du ska undvika

Oavsett vilken typ av kreatin du väljer bör du kunna bygga muskler och se styrkeökningar. Ett undermåligt kreatin är ett som antingen inte fungerar eller är så osäkert att du inte ens borde ta det. Vissa föreningar kan också leda till magproblem eller andra biverkningar.

Vissa kreatiner är formulerade med acetat och fumarat, och det finns en hel del kontroverser kring dessa föreningar. De är förmodligen mindre effektiva än annat kreatin och kan orsaka magsmärtor och gaser. Vissa människor säger också att dessa kreatiner kan leda till nedsatt njurfunktion på lång sikt.

Hur mycket kostar kreatin?

Det finns kreatin som kostar allt från 1 kr per portion till över 10 kr per portion. Det som påverkar priset mest är vilken typ av kreatin det innehåller, om det är pulver eller kapslar samt smaksättning och andra tillsatser.

 • Ett kreatin i budgetklassen kostar under 3 kr per portion.
 • Ett kreatin i mellanklassen kostar mellan 3 och 6 kr per portion.
 • Ett kreatin i premiumklassen kostar över 6 kr per portion.

Olika typer av kreatin

Kreatintillskott finns i olika former och varianter, och det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa för ens specifika mål och träningsbehov.

Nedan följer de populäraste kreatinformerna och vad de är bra för:

Kreatinmonohydrat

Kreatinmonohydrat är den mest studerade och testade formen av kreatin och anses allmänt som den mest effektiva. Detta beror på att kreatinmonohydrat är den renaste formen av kreatin och har den högsta koncentrationen av kreatin per dos. Det är också den mest prisvärda formen av kreatin och är lätt att hitta i butiker som säljer kosttillskott. Kreatinmonohydrat har visat sig öka styrka, muskelmassa och uthållighet hos idrottare och träningsentusiaster. Det är därför en bra val för de flesta träningsentusiaster som vill öka sin prestation och muskelmassa.

Kreatin HCL

Kreatin HCL (hydroklorid) är en annan form av kreatin som anses vara mer lättupptagligt än kreatinmonohydrat. Kreatin HCL är kreatin bunden till en hydrokloridmolekyl som gör det mer lösligt i vatten. Detta gör att kreatin HCL absorberas snabbare och mer effektivt av kroppen, vilket kan minska risken för magproblem och obehag jämfört med kreatinmonohydrat. Kreatin HCL kan vara ett bra val för de som upplever magproblem eller obehag när de tar kreatinmonohydrat.

Kreatinetylester CEE

Kreatinetylester eller CEE är en annan form av kreatin som påstås ha en högre biotillgänglighet än kreatinmonohydrat, vilket innebär att kroppen kan absorbera det mer effektivt. Detta beror på att kreatinetyl-ester är en mindre molekyl än kreatinmonohydrat och kan därför lättare tränga in i cellmembranen. Det finns dock begränsad forskning som stödjer dess effektivitet jämfört med kreatinmonohydrat, och det kan också vara dyrare än andra former av kreatin.

Kreatinmalat

Kreatinmalat är en annan form av kreatin där kreatin är bundet till äppelsyra. Påståendet är att äppelsyra kan hjälpa till att minska trötthet och öka energinivåerna under träning. Det finns dock inte tillräckligt med bevis för att stödja detta påstående, och det finns också en brist på forskning som stöder dess effektivitet jämfört med kreatinmonohydrat.

Kreatinpyruvat

Kreatinpyruvat är en form av kreatin som är bunden till pyruvat, en viktig metabolisk process för energiproduktion i kroppen. Pyruvat har visat sig öka muskeluthållighet och förmågan att utföra högintensiv träning. På grund av detta har kreatinpyruvat påståtts ge en snabbare och mer hållbar energi för träning jämfört med andra former av kreatin. Det finns dock begränsad forskning som stödjer detta påstående, och det är inte lika studerat som kreatinmonohydrat.

Kreatincitrat

Kreatincitrat är en annan form av kreatin som är bunden till citronsyra. Påståendet är att citronsyra kan öka upptaget av kreatin i kroppen och därmed öka dess effektivitet. Det finns dock begränsad forskning som stödjer detta påstående, och det är inte lika studerat som kreatinmonohydrat. Kreatincitrat kan vara ett alternativ för de som upplever magproblem med kreatinmonohydrat, men det kan också vara dyrare.

Sammanfattningsvis är kreatinmonohydrat den mest studerade och effektiva formen av kreatin, medan kreatin HCL kan vara ett bättre val för de som upplever magproblem. De andra formerna av kreatin kan ha vissa fördelar, men det finns inte tillräckligt med forskning som stödjer deras effektivitet jämfört med kreatinmonohydrat. Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller tränare innan man väljer vilken typ av kreatin som är bäst för ens specifika mål och träningsbehov.

Fördelar med kreatin

Kreatin är en organisk förening som finns naturligt i kroppen och är involverad i energiförbrukningen av cellerna, särskilt i musklerna. Kreatin kan också intas som tillskott och användas av många idrottare och träningsentusiaster för att öka styrka och prestation. Här är några fördelar med att använda kreatintillskott:

 • Ökad muskelmassa: Kreatin har visat sig öka muskelmassan genom att öka mängden vatten som lagras i musklerna. Detta kan ge en synlig förbättring av muskelvolymen och en mer väldefinierad muskulär fysik.
 • Ökad styrka: Kreatin har också visat sig öka styrkan genom att öka mängden ATP (adenosintrifosfat) som finns tillgängligt för musklerna. ATP är en energikälla som används vid högintensiva aktiviteter som tunga lyft och explosiva rörelser.
 • Ökad uthållighet: Kreatintillskott kan hjälpa till att öka uthålligheten genom att förlänga tiden det tar för musklerna att tröttna. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för idrottare och träningsentusiaster som utför långvarig träning eller högintensiv träning.
 • Förbättrad återhämtning: Kreatintillskott kan också hjälpa till att förbättra återhämtningstiden efter träning eller idrottsprestationer. Detta kan bero på kreatinets förmåga att minska inflammation och muskelskada samt öka mängden protein som absorberas av musklerna.
 • Möjlighet att utföra mer intensiv träning: Genom att öka mängden ATP i musklerna kan kreatin hjälpa till att möjliggöra mer intensiv träning och förbättra prestationen under träningspass. Detta kan vara fördelaktigt för idrottare som söker att öka sin prestation i tävlingssammanhang eller för personer som vill maximera sina träningsresultat.

Sammanfattningsvis kan kreatin vara en användbar förening för idrottare och träningsentusiaster som söker att öka styrka, uthållighet och förbättra sin prestation. Men som med alla tillskott bör man alltid rådfråga en läkare eller en tränare innan man börjar ta kreatin.

Biverkningar av kreatin

Kreatintillskott är populära bland träningsentusiaster och idrottare för att öka muskelmassa och förbättra prestationen. Trots att kreatintillskott anses vara säkra för de flesta människor, är det viktigt att känna till biverkningarna som kan uppstå vid höga doser eller när man tar kreatin under en längre tid.

 • Magbesvär: Magbesvär såsom gas, diarré och uppblåsthet är vanliga biverkningar av kreatin. Detta kan bero på att kreatin drar till sig vatten till musklerna och därmed minskar mängden vatten i resten av kroppen. Att öka vätskeintaget kan minska risken för magbesvär.
 • Viktökning: Kreatin kan orsaka viktökning på grund av att det binder till vatten i musklerna. Detta kan ge en synlig förbättring av muskelvolymen och en mer väldefinierad muskulär fysik. Dock kan viktökningen också påverka personer som har en hög kroppsfettprocent.
 • Dehydrering: Kreatin kan öka risken för uttorkning om man inte dricker tillräckligt med vatten. Detta beror på att kreatin drar till sig vatten från andra delar av kroppen och därmed minskar mängden vatten som finns tillgängligt för andra kroppsprocesser.
 • Ökad belastning på njurarna: Det finns vissa rapporter som visar att höga doser av kreatin kan öka belastningen på njurarna. Detta kan vara särskilt farligt för personer som redan har njurproblem. Att undvika höga doser och att öka vätskeintaget kan minska risken för njurproblem.
 • Möjlig interaktion med läkemedel: Det finns vissa läkemedel som kan interagera med kreatintillskott, inklusive diuretika och NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). Personer som tar läkemedel bör rådfråga en läkare innan de börjar ta kreatintillskott.

Sammanfattningsvis är kreatintillskott säkra för de flesta människor att använda, men det kan orsaka vissa biverkningar. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller tränare innan man börjar ta kreatintillskott, särskilt om man har några hälsoproblem eller tar andra läkemedel. Det är också viktigt att följa doseringsanvisningarna och att dricka tillräckligt med vatten för att minska risken för biverkningar.

vanliga frågor om Kreatin

FAQ: Vanliga frågor om kreatin

Nedan listar vi övriga frågor och svar relaterade till kreatin

Vem behöver kreatin?

Kroppen producerar helt naturligt kreatin. Det blir ungefär 1 gram per dag. Utöver det får vi i oss lite extra via maten - ungefär lika mycket till. Det vill säga att vi landar på ett normalt och naturligt dagsintag av 2 gram, vilket räcker för de flesta.

Men det finns vissa grupper där det visat sig att kreatintillskott är extra gynnsamt:  

 • Veganer och vegetarianer - Det är inte vanligt att lida av kreatinbrist, men om du inte äter animaliska produkter så kan du gynnas extra av att ta kreatintillskott.
 • Sjuka och äldre - Det finns viss forskning som tyder på att människor med minskande muskelmassa till följd av ålder eller sjukdom kan bromsa muskeltappet med kreatin. 
 • Du som tränar - Både elitidrottare och motionärer kan dra nytta av kreatin. Det vetenskapliga stödet är stort och kreatin är ett av de vanligaste tillskotten som tas av idrottare. 

För att bygga muskler räcker det inte med att bara ta kreatin, du behöver också säkerställa att du får i dig tillräckligt med protein. Det kan du till exempel göra genom att äta stora mängder kött, kyckling och ägg, eller genom att använda dig av ett proteinpulver.

Varför används kreatin i vissa PWOs?

Kreatin används i vissa PWO (Pre-Workout) tillskott för att öka musklernas energiförråd, förbättra prestation och uthållighet under intensiva träningspass, samt stödja muskeltillväxt och återhämtning.

Hur mycket kreatin behöver man?

När du ska börja ta kreatin är det bästa att ta extra mycket kreatin i ca en vecka för att sedan gå ner på den normala dosen. Detta kallas för uppladdningsfasen.

Under uppladdningsfasen rekommenderas att man tar ca 5g 4 gånger per dag. Detta gör man för att kreatin inte uppnår full effekt förrän kroppens lager är fulla.

Efter uppladdningsfasen räcker det med att man tar ca 5 g en gång per dag. Den exakta mängden är individuell och beror på hur mycket du väger.

Diagrammet här nedan visar exakt hur mycket du behöver under uppladdningsfasen och underhållsfasen:

dosering av kreatin per dag

Efter en tid vänjer sig kroppen vid kreatinet och då måste man göra ett uppehåll och sen börja om på nytt för att uppnå samma effekt igen.

Det som fungerar bäst är 3 månader med kreatin följt av 1 månad utan.

När på dagen ska man ta kreatin?

Kreatin kan tas när som helst på dagen, även under vilodagar. Men man har sett något bättre effekt när man tar kreatinet direkt efter avslutad träning.

En annan faktor som är ännu viktigare än när man tar det är att ta det i samband med kolhydrater.

Kreatin får en extra tydlig effekt tillsammans med kolhydrater eftersom det påverkar glykogenlagringen i musklerna.

Det viktiga är inte när man tar kreatinet utan att man får i sig rätt mängd varje dag.

Vem behöver kreatintillskott?

De flesta människor behöver inte kreatin, men det kan ge en välkommen boost om du tränar och vill bygga muskler.

Det finns dock grupper som ofta får i sig för lite kreatin och kan gynnas av ett tillskott. Det handlar främst om veganer och vegatarianer, men är sjuka och äldre som har mindre muskelmassa.

Finns det några risker med kreatintillskott?

Den enda vanliga biverkning man hittat vid normalt intag är viktökning, men det är ju även ofta anledningen till att ta kreatin.

Mer ovanliga biverkningar inkluderar diarré, magbesvär, trötthet, kramper och även ångest och nervositet.

Vilket kreatintillskott är bäst?

Det finns inget mirakelkreatin som är bäst för alla. Olika personer har olika behov och personliga preferenser som om man vill ha pulver eller kapslar och subjektiva bedömningar som smak väger såklart också in.

Bäst i vårt test blev RAW Extreme Creatine. Det är ett prisvärt pulver med bara kreatin - helt fritt från tillsatser.

Så gjorde vi testet

Vi började med att beställa hem 31 tillskott med kreatin. Dessa valdes ut genom att undersöka produktutbudet hos de större svenska onlinebutikerna som tillhandahåller träningstillskott. För att komma fram till vilket kreatin som är bäst har vi därefter bedömt varje enskild produkt efter följande parametrar:

 • Användning: Vi har gett höga betyg till kreatintillskott som är enkla att använda och dosera efter behov.
 • Innehåll: Vi har endast gett höga betyg till kreatin med bra innnehåll och få tillsatser.
 • Pris: Vi har valt ut kreatin för alla budgetar, men gett höga betyg till de som är värda sina pengar.
 • Omdömen: Vi har valt ut kreatin som fått en majoritet positiva omdömen från kunder.

De 7 kreatintillskott som fått högst totalbetyg har vi tagit med i den här artikeln. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
63 röster, Betyg: 4.8 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu