Bästa Ärtproteinet 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Letar du efter veganskt protein? Här är några av de bästa ärtprotein-produkterna.
Ärtprotein - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Body science Ärtprotein Body science Ärtprotein
Pris
159 kr
Till butik
betyg 4,5 Healthwell Ärtprotein EKO Healthwell Ärtprotein EKO
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,4 Star Nutrition Pea Protein Isolate Star Nutrition Pea Protein Isolate
Pris
249 kr
Till butik
betyg 4,4 Holistic Ärtprotein Holistic Ärtprotein
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,2 Olga Rönnbergs Ärtprotein Olga Rönnbergs Ärtprotein
Pris
239 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Ärtproteinpulver är ett vegetabiliskt proteinpulver som på senare tid tagit hälsomarknaden med storm, och med god anledning. Detta plantbaserade protein har visat sig vara en utmärkt källa till protein, särskilt för dem som vill hitta alternativ till animaliska proteinkällor. Men när ska man använda ärtprotein, och vilket är det bästa alternativet på marknaden? 

För att du som konsument ska kunna göra ett informerat val har vi granskat marknaden och testat olika produkter. Efter omfattande testning och utvärdering har vi utsett Body science Ärtprotein till bäst i test.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Ärtproteinen 2024

 1. Body science Ärtprotein Bäst i test: 4,7/5
 2. Healthwell Ärtprotein EKO Bästa Ekologiska: 4,5/5
 3. Star Nutrition Pea Protein Isolate Högsta proteinhalt: 4,4/5
 4. Holistic Ärtprotein Bäst Flexibilitet: 4,4/5
 5. Olga Rönnbergs Ärtprotein Bästa budgetvalet: 4,2/5
 1. 1. Bäst i test: Body science Ärtprotein

  Träna smartare, inte hårdare
  4,7
  Innehåll
  4,7/5
  Smak & Lösning
  4,5/5
  Pris
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (MM Sports)
  • Storlek: 750 g
  • Proteinhalt: 69 %
  • Pris / kilo: 212 kr
  • Antal smaker: 2 st

  Body Science Pea Protein Isolate är ett rent, naturligt och väldigt välsmakande proteinpulver som erbjuder ett överlägset näringsinnehåll. Från sitt 100 % ärtproteinisolat till dess GMO-fria innehåll och fullständiga aminosyraprofil, är detta ett proteinpulver som förtjänar att stå i rampljuset. Med två utsökta smaker och ingen tillsatt socker är Body Science Pea Protein Isolate perfekt för alla, inte bara veganer och vegetarianer.

  Innehåll

  Innehållet i Body Science Pea Protein Isolate är imponerande med 21 till 23 gram protein per portion och alla essentiella aminosyror. Det är helt fritt från mjölk och kolesterol, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för de med kostbegränsningar eller allergier. Det är även GMO-fritt, vilket ger extra poäng för dess engagemang för renhet och kvalitet.

  Smak

  Kunderna älskar de två tillgängliga smakerna - Double Rich Chocolate och Apple Pie. Smakerna är välbalanserade och inte alltför söta, vilket gör dem perfekt för dem som föredrar en mer naturlig smakprofil. Enligt många recensioner, är Double Rich Chocolate en riktig vinnare, med kommentarer som jämför smaken med traditionella chokladdrickor.

  Lösning

  Ärtprotein kan ibland vara svårt att blanda, men Body Science Pea Protein Isolate verkar undvika detta vanliga problem. Kunder rapporterar att det är lätt att blanda och inte lämnar klumpar, vilket är ett stort plus för dem som föredrar en smidig och behaglig konsistens.

  Pris

  Prisvärdheten hos Body Science Pea Protein Isolate är imponerande med 199 kr (7,96 kr / portion), vilket är mycket konkurrenskraftigt i jämförelse med andra högkvalitativa ärtproteiner på marknaden. Det är ett bra val för dem som vill ha ett högkvalitativt ärtprotein utan att bryta banken.

  Kundbetyg

  Body Science Pea Protein Isolate har ett högt kundbetyg på 4,5/5 baserat på 12 recensioner. De flesta kunder älskar produkten och är speciellt imponerade av smaken och kvaliteten på proteinet.

  Sammanfattning

  Body Science Pea Protein Isolate erbjuder utmärkt kvalitet, god smak, och ett mycket konkurrenskraftigt pris. Det levererar en hög dos av protein och är ett fantastiskt val för alla som letar efter ett plantbaserat protein som inte kompromissar med kvalitet, smak eller värde för pengarna. Det är därför vi har gett det det samlade omdömet 4.7/5.

  Fördelar

  • Högkvalitativt protein med en hög proteinhalt per portion (21 till 23 gram)
  • Innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver
  • Tillgänglig i två utsökta smaker - Double Rich Chocolate och Apple Pie, vilka båda har fått mycket positiva recensioner.

  Nackdelar

  • Vissa kunder har uttryckt oro över förekomsten av Aspartam och Ace-K som sötningsmedel.
  • Med endast två smaker tillgängliga, kan vissa kunder hoppas på ett större utbud.
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
 2. 2. Bästa Ekologiska: Healthwell Ärtprotein EKO

  Fullända din träningsrutin med naturens bästa
  4,5
  Innehåll
  4,9/5
  Smak & Lösning
  4,0/5
  Pris
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 500 g
  • Proteinhalt: 80 %
  • Pris / kilo: 358 kr
  • Antal smaker: 1 st

  Healthwell Ärtprotein EKO är ett högkvalitativt ekologiskt proteinpulver, gjort av 100 % ärtprotein. Den ekologiska märkningen garanterar att hela processen, från produktion till lagring, har följt strikta krav. Detta proteinpulver är helt vegetabiliskt och naturligt glutenfritt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som har dietrestriktioner eller föredrar naturliga produkter.

  Innehåll

  Healthwell Ärtprotein EKO imponerar med sitt rena innehåll av 100 % vegetabiliskt ärtprotein. Det är även ett ekologiskt proteinpulver utan sötningsmedel. Proteinhalten ligger på 80 % vilket är ganska imponerande. Att det är utan smakämnen kan vara ett plus för dem som föredrar att själva kontrollera smaken på sina shakes eller smoothies.

  Smak

  Detta proteinpulver är inte smaksatt, vilket ger användaren friheten att smaksätta det som de önskar. Vissa användare kan uppskatta denna flexibilitet, men baserat på kundrecensioner, verkar smaken och texturen ha påverkat användarupplevelsen negativt när det blandas i smoothies.

  Lösning

  När det gäller blandbarhet, har det kommit kommentarer om att den medföljande skopan är för stor för förpackningen, vilket kan orsaka spill vid blandning. Men det finns ingen specifik information eller recensioner som rör produktens löslighet. Vi själva upplevde att produkten löste sig förhållandevis enkelt i vatten.

  Pris

  Healthwell Ärtprotein EKO kostar 179 kr (10,74 kr/portion), vilket är prisvärt med tanke på den höga kvaliteten och det ekologiska innehållet. Det är lite dyrare per portion jämfört med några andra märken, men givetvis betalar man för den ekologiska aspekten.

  Kundbetyg

  Baseras på de två tillgängliga recensionerna har Healthwell Ärtprotein EKO fått ett genomsnittligt betyg på 2,5/5. Kunderna nämner problem med den medföljande skopan samt att produkten dominerar i smak och textur när den blandas i smoothies.

  Sammanfattning

  Healthwell Ärtprotein EKO erbjuder ett ekologiskt, rent och vegetabiliskt ärtproteinpulver, som ger användaren frihet att själv smaksätta sina drycker eller rätter. Trots att det har ett imponerande innehåll, så verkar det vara vissa problem med användarupplevelsen, särskilt när det gäller smak och produktens användbarhet. Detta leder till ett samlade omdömet på 3.5/5. Med några förbättringar, särskilt i användarvänligheten, kan denna produkt potentiellt nå högre betyg och få ännu fler nöjda användare. Prisvärdheten och kvaliteten på innehållet är definitivt några av de starka fördelarna med Healthwell Ärtprotein EKO, vilket gör det till ett bra val för de som prioriterar ekologiska och naturliga alternativ.

  Fördelar

  • Healthwell Ärtprotein EKO är certifierat ekologiskt
  • Fri från tillsatser, smakämnen och sötningsmedel, vilket ger dig ett rent och naturligt proteinpulver.
  • Den neutrala smaken gör det möjligt för dig att smaksätta det precis som du vill.
  • Priset är konkurrenskraftigt

  Nackdelar

  • Begränsade smakalternativ
  • Smaken och texturen kan vara överväldigande i vissa recept, såsom smoothies.
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
  179 kr
 3. 3. Högsta proteinhalt: Star Nutrition Pea Protein Isolate

  Grönare val, starkare resultat
  4,4
  Innehåll
  4,4/5
  Smak & Lösning
  4,4/5
  Pris
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Storlek: 1000 g
  • Proteinhalt: 84 %
  • Pris / kilo: 249 kr
  • Antal smaker: 6 st

  Star Nutrition Pea Protein Isolate är ett 100% vegetabiliskt proteinpulver som framställs av ärtor. Det utmärker sig genom sitt låga kolhydratinnehåll, med hela 18-20 gram protein per portion, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som vill hålla nere sitt kolhydratintag. Ärtproteinisolat är dessutom känt för sin lätthet att blandas med vätska och Star Nutrition är inget undantag. Med sitt delikata smak och lättblandade konsistens erbjuder det en behaglig och njutbar upplevelse för dem som vill upprätthålla sin proteinintag med ett helt veganskt alternativ.

  Innehåll

  Pea Protein Isolate från Star Nutrition erbjuder en hög proteinhalt på 18-20 gram per portion, vilket är utmärkt för dem som vill öka sitt proteinintag. Dessutom innehåller den låg mängd kolhydrater, vilket gör den perfekt för de som vill undvika extra kolhydrater i sin kost. Den är 100% vegansk, vilket innebär att alla ingredienser kommer från växtriket.

  Smak

  Smaken av Star Nutrition Pea Protein Isolate verkar vara splittrad bland användarna. Vissa recensenter älskar det, medan andra tycker att det lämnar mycket att önska. Chokladsmaken och jordgubben fick blandade recensioner, med några användare som tyckte att det smakade onaturligt eller inte alls som förväntat. Det verkar dock som att smakpreferenserna varierar, så det kan vara värt att prova olika smaker för att se vilken som passar bäst för dig.

  Lösning

  Star Nutrition Pea Protein Isolate har fått mestadels positiva kommentarer när det gäller dess löslighet. Vissa recensenter nämner dock att det kan lämna en rivande känsla i halsen efter konsumtion. Trots detta verkar de flesta användare överens om att det blandar sig väl i både vatten och havredryck.

  Pris

  Trots att det är dyrare än konkurrerande ärtproteinpulver, verkar de flesta användare vara överens om att det är väl värt priset. Med tanke på proteinmängden och kvaliteten på ingredienserna, är Star Nutrition Pea Protein Isolate ett prisvärt alternativ för dem som letar efter ett högkvalitativt vegetabiliskt proteinpulver.

  Kundbetyg

  Star Nutrition Pea Protein Isolate har fått ett genomsnittligt betyg på 3.9 av 5 stjärnor, vilket tyder på att de flesta kunder är relativt nöjda med produkten. Trots några negativa kommentarer om smaken, tycks de flesta kunder uppskatta produkten för dess höga proteininnehåll, bra löslighet och prisvärdhet. Kunderna tycker även att det är ett utmärkt alternativ för de som söker ett vegetabiliskt proteinpulver.

  Slutsats

  Star Nutrition Pea Protein Isolate framstår som ett utmärkt alternativ för de som söker ett högkvalitativt, vegetabiliskt proteinpulver. Dess höga proteinhalt, låga kolhydratinnehåll, och goda löslighet gör den till ett praktiskt och effektivt alternativ för de som vill komplettera sitt proteinintag. Även om smaken kan vara splittrad bland användarna, erbjuder den flera smakalternativ för att passa olika smakpreferenser. Prisvärdheten och kundnöjdheten talar också för produkten. Även om det finns några små brister, får Star Nutrition Pea Protein Isolate i det stora hela goda recensioner från användarna, vilket resulterar i det samlade omdömet 4.3/5.

  Fördelar

  • Med 18-20 g protein per servering är det ett kraftfullt verktyg för muskelbyggnad och återhämtning.
  • Veganskt och lågt i kolhydrater
  • Med endast 6.23 kr per portion får du mycket för pengarna.

  Nackdelar

  • Delad uppfattning om smaken
  • Enligt några kunder har pulvret en stark, obehaglig lukt.
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
 4. 4. Bäst Flexibilitet: Holistic Ärtprotein

  Proteinboost från naturens eget muskelbyggande pulver!
  4,4
  Innehåll
  4,9/5
  Smak & Lösning
  3,9/5
  Pris
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 750 g
  • Proteinhalt: 84 %
  • Pris / kilo: 399 kr
  • Antal smaker: 1 st

  Holistic Ärtprotein EKO är en helt vegetabilisk och ekologisk produkt som passar perfekt för dem som söker ett proteinrikt tillskott till deras kost. Detta proteinpulver är gjort av protein från gula ärtor och har en proteinhalt på minst 80%. Med sin milda smak är det flexibelt och kan användas i allt från shakes till bakverk. Utöver detta har det en bra aminosyraprofil, vilket är viktigt för att stödja muskelbyggnad och återhämtning.

  Innehåll

  Holistic Ärtprotein EKO erbjuder en riklig källa till protein med en proteinhalt på minst 80%. Det är framställt från gula ärtor, vilket gör det helt vegetabiliskt och ekologiskt. Produkten är också GMO-fri, vilket är en viktig aspekt för många hälsomedvetna konsumenter. Innehållet innehåller också alla essentiella aminosyror, vilket gör det till ett kraftfullt tillskott för muskelbyggnad och återhämtning.

  Smak

  Recensionerna för smaken på Holistic Ärtprotein EKO var blandade. Medan vissa konsumenter fann att den milda smaken var flexibel och lätt att använda i olika recept, ansåg andra att smaken var lite för besk för deras smak. Det finns de som kände att smaken av ärtor var för framträdande när produkten konsumerades med endast vatten. Men, när det användes i smoothies eller bakning, verkade smaken av ärtor inte vara ett problem.

  Lösning

  När det gäller lösning, så fick Holistic Ärtprotein EKO överlag positiva recensioner. Många konsumenter rapporterade att pulvret löser upp sig bra, särskilt när det används i smoothies. Dock rapporterade några recensenter att produkten kan vara lite svår att blanda med endast vatten, vilket kan vara en viktig faktor för dem som föredrar att konsumera sitt proteinpulver i form av en enkel shake.

  Pris

  Holistic Ärtprotein EKO är prissatt till 279 kr för 25 portioner, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för ett högkvalitativt, ekologiskt och vegetabiliskt proteinpulver. Vissa recensenter nämnde dock att de önskade att produkten skulle erbjudas till ett lägre pris.

  Kundbetyg

  Generellt sett var konsumenterna nöjda med Holistic Ärtprotein EKO, vilket framgår av den genomsnittliga kundbetyg på 4.0 stjärnor. Många recensenter uppskattade det höga proteininnehållet, dess flexibilitet när det används i olika recept och att det är ett hälsosamt alternativ för dem som föredrar vegetabiliska proteinkällor.

  Sammanfattning

  Holistic Ärtprotein EKO är ett utmärkt vegetabiliskt proteinpulver som erbjuder en hög proteinhalt och en flexibel, mild smak. Dess ekologiska och GMO-fria natur gör det till ett hälsosamt tillskott för dem som är hälsomedvetna och söker ett högkvalitativt proteinpulver. Även om smaken och lösningen fick blandade recensioner, fick produkten överlag positiv feedback när det gäller dess innehåll och pris.

  Sammanfattningsvis, med hänsyn till produktens innehåll, smak, lösning, pris och kundbetyg, får Holistic Ärtprotein EKO ett samlade omdöme på 4,4/5. Det är ett starkt alternativ för dem som söker ett vegetabiliskt, ekologiskt proteinpulver som kan användas på en mängd olika sätt.

  Fördelar

  • Proteinhalt på minst 80% ger en riklig mängd protein per portion
  • Ett ekologiskt och GMO-fritt proteinpulver
  • Mild smak för flexibel användning - från shakes till bakverk.

  Nackdelar

  • Vissa konsumenter tycker att smaken är för besk eller att smaken av ärtor är för framträdande
  • Vissa recensenter rapporterade att produkten kan vara svår att blanda med endast vatten.
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 5. 5. Bästa budgetvalet: Olga Rönnbergs Ärtprotein

  Det naturliga valet för ditt välmående
  4,2
  Innehåll
  4,4/5
  Smak & Lösning
  4,1/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 1000 g
  • Proteinhalt: 80 %
  • Pris / kilo: 239 kr
  • Antal smaker: 2 st

  Olga Rönnbergs Ärtprotein är ett högvärdigt och vegetabiliskt proteinpulver, utmärkt för att komplettera ditt vanliga kostintag med. Med två goda smaker, vanilj och skogsbär, och en proteinhalt på 24 g per portion, är det ett bra alternativ för dem som söker ett mjölk-, gluten- och sojafritt proteintillskott.

  Innehåll

  Olga Rönnbergs Ärtprotein skiljer sig ut med sin höga proteinhalt på 24g per portion. Proteinet är naturligt fritt från gluten, mjölk och soja, vilket gör det till en bra produkt för individer med allergier eller kostbegränsningar. Det är även sött med stevia, vilket är ett plus för dem som försöker undvika artificiella sötningsmedel.

  Smak

  Baserat på recensionerna, har detta proteinpulver blandade omdömen när det kommer till smak. Medan vissa kunder tycker att smakerna, särskilt vanilj och skogsbär, är goda, anser andra att produkten har en stark ärtig smak som inte var särskilt attraktiv. Andra recensenter anmärkte på att det smakade konstgjort.

  Lösning

  Kunderna har inte uttryckt några betydande problem med hur väl Olga Rönnbergs Ärtprotein löser sig i vätska. Vissa recensioner nämner att pulvret löser sig bra, vilket tyder på att det generellt erbjuder en smidig och lättblandad konsistens.

  Pris

  Med ett pris på 239 kr (7,17 kr/portion), är Olga Rönnbergs Ärtprotein lite billigare än några andra ärtproteiner på marknaden. Många kunder anser att det är ett mycket bra pris med tanke på produktens kvalitet och ingredienser.

  Kundbetyg

  Med ett genomsnittligt kundbetyg på 2,5/5, baserat på 10 recensioner, är det klart att Olga Rönnbergs Ärtprotein har fått blandade omdömen. Medan vissa kunder gav höga betyg för dess smak och konsistens, var andra mindre nöjda, främst på grund av smaken.

  Sammanfattning

  Olga Rönnbergs Ärtprotein är ett bra vegetabiliskt proteinalternativ med en hög proteinhalt och allergivänliga ingredienser. Även om dess smak verkar vara en akilleshäl för en del kunder, har andra funnit den god och tillfredsställande. Priset är lite lägre än andra alternativ på marknaden, vilket lyfter produkten med tanke på produkten kvalitet och innehåll. Med detta sagt, ges produkten det samlade omdömet 4,2/5.

  Fördelar

  • Med 24g protein per portion är det ett utmärkt proteintillskott
  • Ärtproteinet är fritt från gluten, mjölk och soja
  • Är sötat med stevia

  Nackdelar

  • Flera recensioner kritiserar produkten för att ha en alltför stark ärtig smak eller smaka konstgjort.
  Produkten finns att köpa här:
  239 kr
  239 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Ärtprotein Storlek Proteinhalt Pris / kilo Antal smaker Totalbetyg Pris
Body science Ärtprotein 750 g 69 % 212 kr 2 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
159 kr
Healthwell Ärtprotein EKO 500 g 80 % 358 kr 1 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
179 kr
Star Nutrition Pea Protein Isolate 1000 g 84 % 249 kr 6 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
249 kr
Holistic Ärtprotein 750 g 84 % 399 kr 1 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
299 kr
Olga Rönnbergs Ärtprotein 1000 g 80 % 239 kr 2 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
239 kr
viktiga faktorer för att välja rätt ärtprotein

Hur man väljer rätt ärtprotein

Att välja rätt ärtprotein kan tyckas överväldigande, men med vår utförliga köpguide blir uppgiften enklare. Nedan följer några nyckelfaktorer du bör tänka på när du väljer ärtprotein.

Proteininnehåll

Proteininnehållet är en avgörande faktor att tänka på när du väljer ärtprotein. Se till att den valda produkten har en hög proteinhalt, vilket garanterar att du får det mesta av din investering. Generellt sett bör ett bra ärtprotein innehålla minst 20 gram protein per portion.

Aminosyraprofil

Aminosyror är byggstenarna i protein. Det är viktigt att ärtproteinet har en komplett aminosyraprofil, vilket innebär att det innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna(EAA) som kroppen inte kan producera på egen hand.

Källa och renhet

Kolla upp var ärtproteinet kommer ifrån och hur det har bearbetats. Välj en produkt som är ren och fri från onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Läs etiketten noggrant för att se om det finns några oönskade ingredienser, som artificiella smaker, sötningsmedel eller fyllmedel.

Pris och värde för pengarna

Priset är alltid en viktig faktor att överväga. Men kom ihåg, det är inte alltid det billigaste alternativet som ger bäst värde. Betrakta priset i förhållande till proteininnehåll, kvalitet och smak.

Smak och mixbarhet

Det spelar ingen roll hur hög kvalitet ett ärtprotein har om det inte smakar bra eller är svårt att blanda. Läs recensioner och se vad andra konsumenter tycker om produkten. Vissa ärtproteiner kan ha en stark smak, så det kan vara värt att prova ett par olika märken för att hitta en som passar din smak.

Hållbarhet

Slutligen, tänk på företagets värderingar. Ärtprotein är ett bra alternativ för de som strävar efter en mer hållbar kost, men det är också viktigt att företaget själva värderar hållbarhet. Kolla upp företagets miljöpolicy och hur de arbetar för att minska sin påverkan på miljön.

vegetariska proteinpulver

Fördelarna med ärtprotein

Hög proteinhalt

En av de största fördelarna med ärtprotein är dess höga proteininnehåll. Ärtprotein innehåller ofta lika mycket eller mer protein per portion än andra vegetabiliska proteinkällor, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för dem som vill öka sitt proteinintag.

Komplett aminosyraprofil

Till skillnad från många andra vegetabiliska proteinkällor är ärtprotein ett komplett protein, vilket betyder att det innehåller alla nio av de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver. Detta är särskilt viktigt för idrottare och de som tränar regelbundet, eftersom aminosyror är avgörande för muskelåterhämtning och tillväxt.

Lätt att smälta

Ärtprotein är lättare att smälta än många andra proteinkällor. Detta innebär att kroppen kan absorbera och använda det innehållna proteinet mer effektivt, vilket ger maximal nytta av varje portion.

Låg allergirisk

För de som är allergiska mot eller intoleranta mot andra proteinkällor som vete, soja eller mjölk, är ärtprotein ett utmärkt alternativ. Ärtprotein är naturligt glutenfritt och laktosfritt, vilket minskar risken för allergiska reaktioner.

Miljövänligt

Ärtprotein är ett av de mest miljövänliga proteinalternativen. Ärter kräver mindre vatten och mindre mark för att växa än animaliska proteinkällor och bidrar därmed till en mer hållbar kost.

Mättande

Tack vare dess höga protein- och fiberinnehåll, kan ärtprotein bidra till att du känner dig mätt längre. Detta kan hjälpa till att kontrollera aptiten och stödja viktminskning eller underhåll av en hälsosam vikt.

Nackdelarna med ärtprotein

Kan ha en stark smak

För vissa kan ärtprotein ha en stark och distinkt smak som kan vara svår att vänja sig vid. Smaken kan också variera mellan olika märken och produkter, vilket kan göra det svårt att hitta en produkt som passar ens personliga smakpreferenser.

Kan vara svår att blanda

Vissa ärtproteiner kan vara svårare att blanda än andra proteinkällor. De kan ha en tendens att klumpa sig eller inte blanda sig helt med vätska, vilket kan resultera i en mindre behaglig konsistens.

Kan orsaka matsmältningsbesvär

Även om ärtprotein generellt sett är lätt att smälta, kan vissa människor uppleva matsmältningsbesvär som gasbildning, uppblåsthet eller magont, särskilt om de inte är vana vid att äta mycket fiber.

Mindre forskning jämfört med andra proteinkällor

Även om tidiga studier om ärtprotein är lovande, finns det mindre forskning om ärtprotein jämfört med andra proteinkällor, särskilt animaliska proteiner. Det betyder att det fortfarande finns mycket att lära om ärtproteins fulla effekter och fördelar.

Kan innehålla mindre mängd av vissa aminosyror

Även om ärtprotein är ett komplett protein, kan det vara lägre i vissa essentiella aminosyror, särskilt metionin, jämfört med animaliska proteinkällor. För personer som är särskilt oroade över detta, kan kombinera ärtprotein med andra proteinkällor vara ett effektivt sätt att säkerställa en balanserad aminosyraprofil.

vanliga frågor om Ärtprotein

FAQ: Vanliga frågor om Ärtprotein

Vad är ärtprotein?

Ärtprotein är ett plantbaserat proteinpulver som framställs av ärtor, oftast gula ärtor. Det är ett populärt val för vegetarianer, veganer och de som inte kan konsumera mjölkprodukter.

Är ärtprotein ett komplett protein?

Ja, ärtprotein är ett komplett protein, vilket innebär att det innehåller alla nio av de essentiella aminosyrorna som din kropp behöver.

Hur jämför sig ärtprotein med andra proteinkällor?

Ärtprotein har lika mycket protein per portion som de flesta andra proteinkällor, men med några extra fördelar. Det är plantbaserat, laktosfritt, glutenfritt, och har en lägre allergirisk än många andra proteinkällor.

Kan ärtprotein hjälpa mig att gå ner i vikt?

Ärtprotein kan hjälpa till att stödja viktminskning som en del av en hälsosam livsstil. Det är högt i protein och fiber, vilket kan hjälpa dig att känna dig mättare längre och minska överskottskalorier.

Är ärtprotein bra för träning och muskelbyggande?

Ja, ärtprotein är bra för träning och muskelbyggande. Det är högt i protein, vilket hjälper till att stödja muskelåterhämtning och tillväxt. Dessutom innehåller det alla nio essentiella aminosyror, vilket är avgörande för muskelhälsa.

Har ärtprotein några biverkningar?

Även om ärtprotein generellt är säkert för de flesta människor, kan vissa uppleva matsmältningsbesvär som gasbildning eller uppblåsthet. Om du är ny till ärtprotein eller ökar ditt proteinintag kan det vara bäst att börja med en mindre dos och gradvis öka över tid.

Är ärtprotein miljövänligt?

Ärtprotein anses vara ett av de mer miljövänliga proteinalternativen. Ärtor kräver mindre vatten och land att odla jämfört med animaliska proteinkällor, och kan bidra till en mer hållbar kost.

Vilket ärtprotein rekommenderar ni?

Efter vår omfattande forskning och testning rekommenderar vi Body Science Pea Protein Isolate. Det kombinerar hög kvalitet, god smak, och utmärkt värde för pengarna.

Vilka alternativ finns till ärtproteinpulver?

Ärtproteinpulver är populärt bland de som söker växtbaserade proteinalternativ, men det finns flera andra proteinpulver som kan fungera som alternativ. Här är en lista över några av dem:

RisproteinpulverRisproteinpulver är ett annat växtbaserat protein som ofta används av veganer och vegetarianer. Det är allergivänligt och en bra källa till protein för de som har allergier mot soja eller nötter.

HampaproteinpulverHampaproteinpulver innehåller en komplett profil av essentiella aminosyror och är rikt på omega-3 och omega-6 fettsyror. Det är också en bra källa till fiber.

SojaproteinpulverSojaproteinpulver är ett komplett protein som innehåller alla essentiella aminosyror. Det är ett populärt val bland veganer och vegetarianer.

Pumpafröproteinpulver: Ett växtbaserat protein som är rikt på mineraler som zink och magnesium. Det är också allergivänligt.

Solsikkefröproteinpulver: En annan växtbaserad proteinkälla som är lämplig för personer med allergier mot mer vanliga proteinpulver som soja eller mjölk.

Kikärtsproteinpulver: Relativt nytt på marknaden, det erbjuder ett bra växtbaserat proteinalternativ med en mild smak.

Quinoaproteinpulver: Även om det inte är lika vanligt, erbjuder quinoaprotein en komplett aminosyraprofil och är glutenfritt.

Nötproteinpulver (t.ex. mandel- eller cashewprotein): Bra alternativ för de som söker ett proteinpulver med en nötig smak och extra fiber.

Det är viktigt att notera att näringsprofilen och smaken kan variera mellan dessa olika typer av proteinpulver. Individer bör välja ett proteinpulver baserat på deras personliga näringsbehov, smakpreferenser, och eventuella allergier eller intoleranser.

artprotein test

Så gjorde vi testet

Research och urval

För att få en bred överblick av de bästa ärtproteinerna på marknaden började vi med en djupgående forskning. Vi siktade in oss på etablerade märken, samt nya och lovande aktörer inom området. Vi jämförde också innehåll, priser och konsumentrecensioner för att säkerställa att vi hade ett representativt urval av produkter att testa.

Bedömningskriterier

De kriterier vi använde för att utvärdera ärtproteiner inkluderade deras proteininnehåll, aminosyraprofil, smak, mixbarhet, pris, samt deras renhet och kvalitet. Vi betonade också företagens hållbarhetsprinciper, då det är ett viktigt kriterium för många konsumenter idag.

Testning och utvärdering

Under testfasen utvärderade vi varje produkt utifrån de fastställda kriterierna. Vi provade produkterna under olika förhållanden, blandade dem med olika vätskor och använde dem i olika recept för att se hur de presterade.

Rankning och Rekommendationer

Efter vår rigorösa testning och utvärdering kom vi fram till att Body Science Pea Protein Isolate var bäst i test. Denna produkt skiljer sig ut med sin höga proteinhalt, överlägsna smak, samt utmärkta mixbarhet och värde för pengarna.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
18 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu