Bästa L-Tyrosin 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Genomgång av de bästa tyrosintillskotten och vad du bör tänka på innan du köper dem
Tyrosin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Core Tyrosine Caps Core Tyrosine Caps
Pris
229 kr
Till butik
betyg 4,3 Healthwell Tyrosin 500 Healthwell Tyrosin 500
Pris
169 kr
Till butik
betyg 4,1 Core Tyrosine Core Tyrosine
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,1 Healthwell Tyrosin 1000 Healthwell Tyrosin 1000
Pris
249 kr
Till butik
betyg 3,9 Thorne Thyrocsin Thorne Thyrocsin
Pris
439 kr
Till butik
Se alla testvinnare

L-Tyrosin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en kritisk roll i produktionen av flera viktiga substanser i kroppen. Dessa inkluderar neurotransmittorer som dopamin, norepinefrin och adrenalin, vilka alla bidrar till att reglera humör, stressrespons och mental prestanda. Även om L-Tyrosin naturligt produceras av kroppen, kan det också erhållas genom kosten, särskilt från proteinerika livsmedel som kyckling, fisk och mejeriprodukter. Men för många människor kan det vara fördelaktigt att komplettera med L-Tyrosin för att säkerställa optimala nivåer.

L-Tyrosin behövs när kroppen utsätts för situationer som kräver ökad mental alertness och fokus. Detta kan vara under stressiga perioder, intensiv fysisk träning eller till och med vid studier inför viktiga prov. Det är också värdefullt för personer som lider av vissa medicinska tillstånd som påverkar neurotransmittornivåerna, såsom ADHD eller Parkinsons sjukdom. Dessutom kan L-Tyrosin hjälpa till att motverka effekterna av sömnbrist och jetlag, vilket gör det till ett populärt tillskott bland nattarbetare och frekventa resenärer.

Efter noggranna tester och utvärderingar har Core Tyrosine Caps utsetts till det bästa L-Tyrosin-tillskottet på marknaden. Detta kosttillskott skiljer sig ut med sin höga kvalitet, rena formel och överkomliga pris. Core Tyrosine Caps levererar en kraftfull dos av L-Tyrosin i varje kapsel, vilket ger användarna den extra boost de behöver för att klara av dagens utmaningar. Mer detaljerad information om varför detta produkt står ut över resten kommer att presenteras senare i denna artikel.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa L-Tyrosin 2024

 1. Core Tyrosine Caps Bästa tyrosin kapslar: 4,5/5
 2. Healthwell Tyrosin 500 Bästa veganska tyrosin: 4,3/5
 3. Core Tyrosine Bästa tyrosin pulver: 4,1/5
 4. Healthwell Tyrosin 1000 Bästa högdoserade tyrosin: 4,1/5
 5. Thorne Thyrocsin Bästa kombinationstillskottet med tyrosin: 3,9/5
 1. 1. Bästa tyrosin kapslar: Core Tyrosine Caps

  Prisvärda tyrosinkapslar i hög dos och fritt från konserveringsmedel
  4,5
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  4,7/5
  Pris
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Portioner: 120 st
  • Pris / portion: 1,91 kr
  • Tyrosin / port: 600 mg
  • Kapselskal: Animaliskt
  core tyrosine caps 2 core tyrosine caps 3 core tyrosine caps 6 core tyrosine caps 4 core tyrosine caps 5 core tyrosine caps 1 core tyrosine caps 7

  Core Tyrosine Caps är ett högkvalitativt tillskott som levererar rent L-tyrosin i fri form, vilket tas upp snabbt av kroppen. Som förelöpare till viktiga signalsubstanser som dopamin och adrenalin, bidrar tyrosin till att förbättra mental fokus och arbetslust, vilket gör det till ett populärt val bland hårt tränande individer. Med 120 kapslar per förpackning, erbjuder produkten en lättanvänd och bekväm lösning för dem som vill undvika pulver och shakes.

  Förutom dess huvudsakliga aktiva ingrediens innehåller Core Tyrosine Caps inga onödiga tillsatser. Kapslarna är lätta att svälja och doseringen är enkel med 1-2 kapslar dagligen på tom mage. Produkten är dock inte veganvänlig då kapselskalet innehåller bovint gelatin. Priset ligger på 229 kr för 120 portioner vilket är relativt överkomligt jämfört med andra liknande produkter på marknaden.

  Produkten har ett starkt kundbetyg på 4.51 av 5, baserat på 37 recensioner, vilket indikerar en hög nivå av kundnöjdhet. Tillverkaren av Core Tyrosine Caps är välrenommerade och ansedda för att producera tillförlitliga och effektiva kosttillskott. Sammantaget ger vi Core Tyrosine Caps ett betyg på 4,5 av 5 för dess höga kvalitet, enkel användning och överkomliga pris.

  De "bästa kasplarna" i testet var utan tvekan Core Tyrosine Caps. Hög renhetsnivå och bra prissättning gör det till en given testfavorit. Däremot är de inte certifierat veganvänliga.

  Fördelar

  • Högkvalitativt L-tyrosin tillskott.
  • Förbättrar mental fokus och arbetslust.
  • Lätta att svälja och enkel dosering.
  • Överkomligt pris jämfört med liknande produkter.
  • Hög kundnöjdhet och välrenommerad tillverkare.

  Nackdelar

  • Produkten är inte veganvänlig.
  • Innehåller bovint gelatin.
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
  229 kr
 2. 2. Bästa veganska tyrosin: Healthwell Tyrosin 500

  Svensktillverkat tyrosintillskott i vegetabilisk kapsel
  4,3
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Portioner: 60 st
  • Pris / portion: 2,82 kr
  • Tyrosin / port: 500 mg
  • Kapselskal: Vegetabiliskt

  Healthwell Tyrosin 500 är ett kosttillskott med 500 mg tyrosin per kapsel, vilket är en icke-essentiell aminosyra som spelar en viktig roll i kroppens produktion av proteiner, sköldkörtelhormoner, dopamin och noradrenalin. Produkten kommer i vegetabiliska kapslar, vilket gör den lämplig för både vegetarianer och veganer. Dessutom är det värt att notera att produkten innehåller L-tyrosin, vilket är tyrosin i sin fria form som snabbt kan tas upp och användas av kroppen.

  När det gäller användningen av produkten är det rekommenderat att ta 1-3 kapslar dagligen på tom mage. Detta är för att tyrosin tävlar med andra aminosyror om upptaget i kroppen. Det finns inga indikationer på att normalt intag av tyrosin har några biverkningar, även om det inte rekommenderas att överskrida en dosering på över 3 gram eftersom det inte ger någon bättre effekt. Användarrecensionerna för produkten är övervägande positiva, med ett genomsnittligt betyg på 4.86 av 5 baserat på 14 recensioner.

  Priset för Healthwell Tyrosin 500 ligger på 159 kr för en burk med 60 kapslar. Detta ger ett pris per portion som varierar beroende på hur många kapslar du tar om dagen, men det är fortfarande ett överkomligt pris för ett kosttillskott av denna typ. Sammantaget är Healthwell Tyrosin 500 ett högkvalitativt tillskott för de som vill öka sitt intag av tyrosin och det får ett betyg på 4,3/5.

  Det bästa "veganska alternativet" stod Healthwell Tyrosin 500 för. Vi gillar att kapslarna är helt vegetabiliska. Däremot får man definitivt även betala premium för att slippa animaliska produkter.

  Fördelar

  • 500 mg tyrosin per kapsel
  • Vegetabiliska kapslar
  • Innehåller L-tyrosin
  • Inga kända biverkningar vid normalt intag
  • Övervägande positiva användarrecensioner

  Nackdelar

  • Kan tävla med andra aminosyror om upptaget
  • Effekt plattar ut vid höga doser
  Produkten finns att köpa här:
  169 kr
  169 kr
 3. 3. Bästa tyrosin pulver: Core Tyrosine

  Ett prisvärt tyrosinpulver som smidigt kan blandas ner i en PWO för att boosta effekten
  4,1
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  3,9/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Portioner: 57 st
  • Pris / portion: 2,61 kr
  • Tyrosin / port: 3500 mg
  • Kapselskal: N/A
  core tyrosine 1 core tyrosine 2 core tyrosine 5 core tyrosine 4 core tyrosine 3

  Core Tyrosine är en produkt som sticker ut när det gäller innehållet. Med 100% L-tyrosin och inga onödiga tillsatser, ger den verkligen värde för pengarna. Denna produkt är speciellt intressant för de som tränar hårt eller går på diet, då L-tyrosin hjälper till att bilda viktiga signalsubstanser i det centrala nervsystemet, inklusive dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dessa är essentiella för prestationsförmåga, energiomsättning och förbränning av olika näringsämnen. Dock bör man notera att denna produkt tillverkas i en fabrik som hanterar mjölk, gluten, ägg och soja, vilket kan vara ett problem för personer med specifika allergier.

  När det kommer till användningen av produkten, är det värt att nämna att den kommer med en medföljande skopa för enkel dosering. Det är rekommenderat att inta 1 portion (ca 0.5 skopa) 1-2 gånger dagligen, blandat med vatten eller valfri vätska. Användare rapporterar att pulvret löser sig relativt lätt i vatten och att smaken kan maskeras rätt väl med sötsura drycker som apelsinjuice.

  Trots dess höga kvalitet, har Core Tyrosine ett mycket överkomligt pris på 129 kr för 200 g (57 portioner), vilket gör den till ett ekonomiskt val för de flesta kunder. Dessutom har den fått mycket goda kundbetyg, med ett genomsnittligt betyg på 4.46 av 5 från 35 recensioner. Detta tyder på att de flesta kunder är mycket nöjda med produkten och dess effekt. Dock bör man alltid komma ihåg att kosttillskott inte ersätter en sund och balanserad kost och att det är viktigt att även lägga om sin kost och öka mängden träning för att öka fettförbränningen.

  Vill du dosera på egen hand så är Core Tyrosine definitivt det "bästa pulvret". Vi gillar att man slipper tillsatser och får mycket l-tyrosin för pengarna. Ett måste om du anser att du själv vet bäst hur mycket du behöver.

  Fördelar

  • Innehåller 100% L-tyrosin
  • Positiv inverkan på prestationsförmågan
  • Enkel dosering med medföljande skopa
  • Överkomligt pris
  • Högt kundbetyg

  Nackdelar

  • Tillverkas i en fabrik som hanterar allergener
  • Smaken kan behöva maskeras
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
  149 kr
 4. 4. Bästa högdoserade tyrosin: Healthwell Tyrosin 1000

  Högdoserat tyrosintillskott i vegetabilisk kapsel
  4,1
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  3,7/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Portioner: 60 st
  • Pris / portion: 4,15 kr
  • Tyrosin / port: 1000 mg
  • Kapselskal: Vegetabiliskt
  healthwell tyrosin 1000 1 healthwell tyrosin 1000 2 healthwell tyrosin 1000 3 healthwell tyrosin 1000 4 healthwell tyrosin 1000 5 healthwell tyrosin 1000 6

  Tyrosin 1000 från Healthwell är ett starkt tillskott med hela 1000 mg L-tyrosin per tablett, vilket är mycket högre än många andra produkter på marknaden. Dessutom är tabletterna veganska och innehåller tyrosin i fri form som är lätt för kroppen att ta upp. Detta gör att produkten utmärker sig när det kommer till innehåll och användning. Att tabletten intas på tom mage före måltid för att underlätta upptaget är också ett plus. Dock bör man vara medveten om att produkten innehåller klumpförebyggande ämnen och stabiliseringsämnen, vilket kan vara en nackdel för vissa konsumenter.

  Prisvärdheten för denna produkt är relativt bra, då du får 60 portioner per förpackning, vilket räcker i två månaders tid om du tar en tablett om dagen. Detta ger ett pris på ungefär 4 kr per portion, vilket är rimligt jämfört med liknande produkter på marknaden. Kvaliteten verkar också vara hög, då Healthwell är ett känt märke inom kosttillskott och produktens innehåll av L-tyrosin är bekräftat.

  Slutligen har Tyrosin 1000 från Healthwell fått mycket positiva kundrecensioner, med ett genomsnittsbetyg på 4.5 av 5 baserat på 8 recensioner. Kunderna verkar uppskatta produkten för dess effektivitet och höga dos av L-tyrosin. Sammantaget är Tyrosin 1000 från Healthwell ett starkt tillskott som erbjuder god valuta för pengarna och har fått mycket positiv feedback från kunderna.

  De "bästa högdoserade kapslarna" är Healthwell Tyrosin 1000. Definitivt det bästa valet för att ha tillgång till höga nivåer av l-tyrosin när man är på språng. Plus i kanten för att de även håller hög nivå av renhet.

  Fördelar

  • Starkt tillskott med 1000 mg L-tyrosin
  • Veganska tabletter
  • Lättupptagligt tyrosin i fri form
  • God prisvärdhet
  • Högt kundbetyg

  Nackdelar

  • Innehåller klumpförebyggande och stabiliserande ämnen
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
  249 kr
 5. 5. Bästa kombinationstillskottet med tyrosin: Thorne Thyrocsin

  Ett tyrosintillskott kombinerat med vitaminer och mineraler som för vissa fungerar bättre än Levaxin
  3,9
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,4/5
  Pris
  3,3/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Portioner: 60 st
  • Pris / portion: 7,32 kr
  • Tyrosin / port: 500 mg
  • Kapselskal: Vegetabiliskt
  thorne thyro 5 thorne thyro 1 thorne thyro 6 thorne thyro 3 thorne thyro 4 thorne thyro

  Thorne Thyrocsin är ett tillskott som innehåller en mängd näringsämnen som är viktiga för sköldkörtelfunktionen. Det innehåller tyrosin, en aminosyra som är viktig för produktionen av sköldkörtelhormonet Tyroxin (T4). Dessutom innehåller det ashwagandha, ett naturligt örtextrakt som har visat sig ha en positiv effekt på sköldkörtelfunktionen. Tillskottet är också rikt på flera vitaminer och mineraler, inklusive C-vitamin, E-vitamin, B12-vitamin, jod, zink, selen och koppar. Dessa näringsämnen bidrar till att stödja sköldkörtelns hälsa och funktion.

  Thorne Thyrocsin levereras i kapsel-form, vilket gör det lätt att inta och dosera. Varje portion består av två kapslar, vilket innebär att varje burk innehåller 60 portioner. Detta ger en kostnad per portion på cirka 7,65 kr. Med tanke på produktens höga kvalitet och det stora antalet aktiva ingredienser kan detta anses vara ett rimligt pris. Kunden recensioner för produkten är övervägande positiva, med ett genomsnittligt betyg på 5 av 5 baserat på 7 recensioner.

  Sammanfattningsvis är Thorne Thyrocsin ett högkvalitativt tillskott för de som vill stödja sin sköldkörtelfunktion. Det innehåller en mängd näringsämnen som är viktiga för sköldkörtelhälsa, kommer i en lättanvänd kapsel-form och har ett rimligt pris med tanke på produktens kvalitet. Dessutom är kundomdömena för produkten mycket positiva, vilket indikerar att många användare har haft bra upplevelser av produkten.

  Som "bästa kombinationstillskottet med tyrosin" är Thorne Thyrocsin en spännande produkt. Tillsatt ashwagandha, B12, Zink, C-vitamin och E-vitamin gör det till en mångfacetterad produkt för kalibrering av hormoner och ökad prestanda.

  Fördelar

  • Innehåller viktiga näringsämnen för sköldkörteln
  • Positiva kundrecensioner
  • Rimligt pris med tanke på kvaliteten
  • Lätt att inta och dosera
  • Rik på flera vitaminer och mineraler

  Nackdelar

  • Kräver dagligt intag
  • Resultat kan variera mellan individer
  • Oklart om kapslarna är lättsvalda
  Produkten finns att köpa här:
  439 kr
  439 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Tyrosin Portioner Pris / portion Tyrosin / port Kapselskal Totalbetyg Pris
Core Tyrosine Caps 120 st 1,91 kr 600 mg Animaliskt Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
229 kr
Healthwell Tyrosin 500 60 st 2,82 kr 500 mg Vegetabiliskt Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
169 kr
Core Tyrosine 57 st 2,61 kr 3500 mg N/A Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
149 kr
Healthwell Tyrosin 1000 60 st 4,15 kr 1000 mg Vegetabiliskt Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
249 kr
Thorne Thyrocsin 60 st 7,32 kr 500 mg Vegetabiliskt Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
439 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tyrosin

Hur man väljer rätt tyrosin

Välja rätt L-Tyrosin-tillskott kan vara en utmaning, särskilt med den mängd produkter som finns tillgängliga på marknaden idag. Det finns dock vissa kriterier som kan hjälpa dig att göra det bästa valet för dina specifika behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att överväga när du jämför olika L-Tyrosin-tillskott.

Kvalitet på ingredienserna

När det gäller kosttillskott är kvaliteten på ingredienserna av största vikt. Det bästa L-Tyrosin-tillskottet bör tillverkas med högkvalitativa, rena ingredienser utan onödiga tillsatser eller fyllmedel. Dessutom bör produkten vara fri från potentiellt skadliga ämnen som tungmetaller, pesticider och andra föroreningar. Det är också fördelaktigt om produkten är certifierad av en oberoende tredje part för att verifiera dess renhet och kvalitet.

Effektiv dosering

En annan viktig faktor att överväga är doseringen av L-Tyrosin i varje portion. Forskning tyder på att en dos på 500-2000 mg per dag kan vara effektiv för att förbättra mental prestanda och minska effekterna av stress och sömnbrist. Därför bör det bästa L-Tyrosin-tillskottet erbjuda en stark och effektiv dosering inom detta intervall. Det är dock alltid bäst att konsultera en läkare eller nutritionist för att avgöra den bästa dosen för dina specifika behov.

Form av L-Tyrosin

L-Tyrosin finns i flera olika former, inklusive fri form och som en del av proteinkomplex. Fri form L-Tyrosin anses vara den mest biotillgängliga och effektiva formen, eftersom den snabbt kan absorberas och användas av kroppen. Därför bör det bästa L-Tyrosin-tillskottet innehålla fri form L-Tyrosin för maximal effekt.

Prisvärdhet

Även om kvalitet är viktig, är det också viktigt att överväga kostnadseffektiviteten av produkten. Det bästa L-Tyrosin-tillskottet bör erbjuda ett bra värde för pengarna, vilket innebär att det ger en hög kvalitet och effektiv dosering till ett rimligt pris. Kom ihåg, det dyraste tillskottet är inte alltid det bästa, och det finns ofta mer prisvärda alternativ som inte kompromissar med kvaliteten.

Användarrecensioner

Slutligen, är det alltid en bra idé att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Recensioner från verkliga användare kan ge värdefull insikt i produktens effektivitet, smak, lätthet att använda och eventuella biverkningar. Notera dock att alla är unika och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Så även om användarrecensioner kan vara hjälpsamma, bör de inte vara den enda faktorn i ditt beslut.

lakare med modell av skoldkortel

Fördelar med L-Tyrosin

L-Tyrosin är en kraftfull aminosyra som påverkar många aspekter av hälsa och välbefinnande. Från att stödja mental prestanda till att förbättra stressresponsen, här är några av de mest anmärkningsvärda fördelarna med L-Tyrosin:

 • Förbättrar mental prestanda: L-Tyrosin spelar en avgörande roll i produktionen av neurotransmittorer som dopamin och noradrenalin, vilka är avgörande för mental alertness och fokus. Genom att öka nivåerna av dessa kemikalier i hjärnan kan L-Tyrosin förbättra kognitiva funktioner som minne, inlärning och problemlösning. Detta gör det till ett värdefullt tillskott för studenter, yrkesverksamma och alla som vill optimera sin mentala prestanda. Även vissa adaptagener såsom ashwagandha och ginseng är bra för detta.
 • Stödjer stressrespons: Stress kan ha en förödande effekt på kroppen och sinnet, men L-Tyrosin kan hjälpa till att mildra dessa effekter. Det gör detta genom att öka produktionen av stressrelaterade neurotransmittorer, vilket hjälper kroppen att bättre hantera och anpassa sig till stressiga situationer. Detta kan leda till förbättrad humör, minskad ångest och en övergripande känsla av välmående.
 • Förbättrar fysisk prestanda: L-Tyrosin kan också ha positiva effekter på fysisk prestanda och uthållighet. Det gör detta genom att stödja produktionen av adrenalin och noradrenalin, två kemikalier som är avgörande för kroppens respons på fysisk stress. Genom att öka dessa kemikalier kan L-Tyrosin hjälpa till att förbättra muskelstyrka, uthållighet och återhämtning efter träning. Vissa PWO-tillskott innehåller tyrosin.
 • Stödjer god sömn: Trots sin roll i att främja vakenhet och mental alertness, kan L-Tyrosin också hjälpa till att främja god sömn. Det gör detta genom att balansera nivåerna av neurotransmittorer som påverkar sömn-vakenhetscykeln. Genom att göra detta kan L-Tyrosin bidra till en mer regelbunden sömncykel och förbättrad sömnkvalitet. Har du problem med sömnen kan du även testa att använda dig av ett kosttillskott med GABA.
 • Förbättrar humör: Slutligen, kan L-Tyrosin ha en positiv effekt på humöret. Genom att öka produktionen av dopamin, en neurotransmittor som är direkt kopplad till känslor av glädje och belöning, kan L-Tyrosin bidra till att förbättra humöret och minska risken för humörrelaterade problem som depression och ångest.

Nackdelar med L-Tyrosin

Trots dess många fördelar, är det också viktigt att vara medveten om de potentiella nackdelarna med L-Tyrosin. Även om det är allmänt säkert för de flesta individer, kan vissa människor uppleva negativa effekter eller ha tillstånd som gör att de bör undvika detta tillskott. Här är några av de mest anmärkningsvärda nackdelarna med L-Tyrosin:

 • Kan orsaka biverkningar: Vissa personer kan uppleva biverkningar när de tar L-Tyrosin, särskilt vid höga doser. Dessa kan inkludera illamående, huvudvärk, trötthet och hjärtklappning. Även om dessa biverkningar är relativt sällsynta, är det viktigt att vara medveten om dem och att övervaka din kropps respons när du börjar ta detta tillskott. Om du upplever några oväntade eller obehagliga biverkningar, bör du sluta ta tillskottet och kontakta en läkare.
 • Kan interagera med vissa mediciner: L-Tyrosin kan interagera med vissa mediciner, inklusive antidepressiva, ADHD-mediciner och vissa blodtrycksmediciner. Detta kan leda till ökad risk för biverkningar eller minska effektiviteten av medicinerna. Om du tar någon medicin, är det viktigt att du pratar med din läkare innan du börjar ta L-Tyrosin för att säkerställa att det är säkert för dig att göra det.
 • Olämpligt för vissa medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd kan göra det olämpligt att ta L-Tyrosin. Detta inkluderar personer med tyrotoxikos (en överaktiv sköldkörtel), fenylketonuri (en genetisk sjukdom som påverkar kroppens förmåga att bryta ner fenylalanin, en annan aminosyra), eller melanom (en typ av hudcancer). Om du har något av dessa tillstånd, bör du inte ta L-Tyrosin utan att först rådfråga en läkare.
vanliga frågor om Tyrosin

FAQ: Vanliga frågor om l-tyrosin

Nedan svarar vi på de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss

Vad är L-Tyrosin?

L-Tyrosin är en av de 20 aminosyrorna som kroppen använder för att bygga proteiner. Det är en icke-essentiell aminosyra, vilket innebär att kroppen kan tillverka den själv och den behöver inte nödvändigtvis erhållas från kosten. L-Tyrosin spelar en viktig roll i produktionen av flera viktiga neurotransmittorer, inklusive dopamin, norepinefrin och adrenalin. Dessa kemikalier bidrar till att reglera humör, stressrespons och mental prestanda.

Vad används L-Tyrosin för?

L-Tyrosin används för en rad olika hälsotillstånd och syften. Det är mest känt för sina potentiella fördelar för mental prestanda och stressrespons. Genom att stödja produktionen av viktiga neurotransmittorer kan L-Tyrosin förbättra kognitiva funktioner som minne, inlärning och problemlösning. Det kan också hjälpa kroppen att bättre hantera stress och kan förbättra humöret. Dessutom används L-Tyrosin ofta för att stödja fysisk prestanda och återhämtning efter träning.

Är det säkert att ta L-Tyrosin?

För de flesta människor är det säkert att ta L-Tyrosin i rekommenderade doser. Dock kan vissa personer uppleva biverkningar, särskilt vid höga doser. Dessa kan inkludera illamående, huvudvärk, trötthet och hjärtklappning. Dessutom kan L-Tyrosin interagera med vissa mediciner och är olämpligt för personer med vissa medicinska tillstånd. Om du överväger att ta L-Tyrosin, bör du alltid prata med din läkare först för att säkerställa att det är säkert för dig.

Vad är den rekommenderade dosen av L-Tyrosin?

Den rekommenderade dosen av L-Tyrosin kan variera beroende på individens specifika behov och hälsotillstånd. Generellt sett tyder forskning på att en dos på 500-2000 mg per dag kan vara effektiv för att förbättra mental prestanda och minska effekterna av stress och sömnbrist. Det är dock alltid bäst att konsultera en läkare eller nutritionist för att avgöra den bästa dosen för dina specifika behov.

Kan jag ta L-Tyrosin om jag är gravid eller ammar?

Det finns inte tillräckligt med vetenskaplig information för att avgöra om det är säkert att använda L-Tyrosin under graviditet eller amning. Som en försiktighetsåtgärd, bör gravida och ammande kvinnor undvika att ta L-Tyrosin tillskott om inte annat rekommenderas av en vårdgivare. Om du är gravid eller ammar och överväger att ta L-Tyrosin, bör du prata med din läkare först.

Vilka livsmedel innehåller L-Tyrosin?

L-Tyrosin finns naturligt i flera olika livsmedel, särskilt de som är rika på protein. Dessa inkluderar kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, nötter och sojaprodukter. Vissa spannmålsprodukter och vissa frukter och grönsaker innehåller också mindre mängder av L-Tyrosin. Trots detta kan det vara svårt för vissa människor att få tillräckligt med L-Tyrosin från kosten ensam, vilket är varför vissa människor kan dra nytta av att ta ett L-Tyrosin tillskott.

Vilka andra tillskott kan jag använda för att förbättra min kognitiva funktion och stresstålighet?

Utöver tyrosin kan du prova fenylalaninrhodiola roseaB-vitaminerkoffein och ginseng för att förbättra koncentration, minne, stresshantering och mental prestanda. Dessa tillskott kan hjälpa dig att hantera stressiga situationer och förbättra din kognitiva funktion under hög arbetsbelastning.

tyrosin test

Så gjorde vi testet

Tyrosintillskott kommer i ganska många olika former. Det kan vara allt från kapslar och pulver med 100% tyrosin till kombinationstillskott med mängder av aktiva ingredienser. För att göra vårt test så rättvist som möjligt delade vi in tillskotten i fem olika kategorier och utsåg en testvinnare i varje kategori. 

För att avgöra vilket tyronsintillskott som är bäst inom varje kategori lät vi vår testpanel använda tillskotten i en månads tid. Därefter fick de betygsätta varje tillskott på fem punkter och vinnaren i varje kategori är den produkt som fått högst betyg av panelen. Totalt testades 17 olika tyrosinprodukter. Till sin hjälp med betygsättningen hade testpanelen följande frågor: 

 • Innehåll: Vad innehåller produkten? Är det 100% tyrosin eller innehåller den några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller produkten mycket onödiga tillsatser? Är produkten vegansk eller innehåller några andra allergener? 
 • Användning: Löser sig pulvret lätt i vatten? Är det lätt att dosera önskad mängd? Hur smakar det? Om kapslar, är det lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per portion och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat tillskottet och var är det tillverkat? Kan man lita på att det innehåller angiven mängd tyrosin?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder om produkten? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare? 
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu