Bästa Kosttillskott för leder 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
13 aktiva ingredienser med bevisad effekt för leder och ligament.
Kosttillskott för lederna - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Core Collagen Pro Core Collagen Pro
Pris
329 kr
Till butik
betyg 4,5 MedicineGarden Curamin MedicineGarden Curamin
Pris
397 kr
Till butik
betyg 4,4 Healthwell Gurkmeja Premium Healthwell Gurkmeja Premium
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,2 Core Joints Core Joints
Pris
279 kr
Till butik
betyg 4,1 Healthwell Inflamin Premium Healthwell Inflamin Premium
Pris
349 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man ska träna för att bättre hantera smärta i lederna. Det är ett mycket vanligt problem och det blir oftast värre med åldern.

Men faktum är att ändra på träningen hjälper bara till en viss del.

Lederna behöver också vissa mikronäringsämnen för att kunna laga skadan och det gäller både för sportskador och smärta från artrit.

Istället för att köpa hem någon konstig ormolja ger vi dig här information om vilka ämnen som faktiskt har effekt på lederna. Det finns nämligen ett antal olika ämnen som har påvisad anti-inflammatorisk effekt för att förbättra ledhälsan.

Vi har även beställt hem och utvärderat de 23 mest populära ledtillskotten i Sverige. Läs vidare här nedan för att ta reda på varför Core Collagen Pro utsågs till testets vinnare.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa kosttillskott för leder 2024

 1. Core Collagen Pro Bäst i test: 4,7/5
 2. MedicineGarden Curamin Bästa komplex: 4,5/5
 3. Healthwell Gurkmeja Premium Bästa med gurkmeja: 4,4/5
 4. Core Joints Bästa billiga: 4,2/5
 5. Healthwell Inflamin Premium Bästa mot inflammation: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Core Collagen Pro

  Högkvalitativt kosttillskott för leder med aktiva ingredienser.
  4,7
  Innehåll
  4,9/5
  Användning
  4,5/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 340 g
  • Pris / portion: 10,97 kr
  • Aktiva ämnen: 2 st
  • Portion / förpackning: 30 st
  PXL 20230420 141824815 PXL 20230420 141838953 PXL 20230420 141849271 PXL 20230420 141858187

  Core Collagen Pro är ett högkvalitativt kosttillskott för lederna med en utmärkt kombination av aktiva ingredienser. Med kollagen, MSM och kondroitinsulfat, erbjuder denna produkt en holistisk lösning för att stödja brosket och benstommens normala funktion. Dessutom inkluderar den vitamin C, vilket är känt för att främja kollagenbildning och stödja immunsystemet. Den grundliga innehållsanalysen visar att detta tillskott inte innehåller onödiga tillsatser och är fri från sockerarter och mättat fett, vilket gör det till ett hälsosamt val.

  I termer av effektivitet har Core Collagen Pro visat betydande löfte. Många användare har rapporterat förbättringar sedan de började använda produkten, vilket indikerar att den levererar på sina löften. Dessutom verkar det som att produkten inte har några allvarliga biverkningar, vilket är ett stort plus. Kundrecensioner är i allmänhet positiva, med en genomsnittlig betyg på 4.29 av 5 baserat på 310 recensioner, vilket tyder på att kunderna är nöjda med produkten.

  Priset för Core Collagen Pro kan tyckas vara lite högt jämfört med andra kosttillskott på marknaden. Men med tanke på kvaliteten på ingredienserna och dess effektivitet, tycker jag att det är värt priset. Dessutom, med tanke på att endast en skopa behövs dagligen, varar en burk under en längre period, vilket ytterligare förbättrar dess prisvärdhet. Sammantaget skulle jag definitivt rekommendera Core Collagen Pro till någon som letar efter ett effektivt kosttillskott för lederna.

  Fördelar

  • Högkvalitativa, aktiva ingredienser
  • Stödjer brosk och benstomme
  • Främjar kollagenbildning
  • Innehåller inget socker eller mättat fett
  • Få rapporterade biverkningar

  Nackdelar

  • Högre pris än andra kosttillskott
  • Kan kräva längre tid att se resultat
  Produkten finns att köpa här:
  329 kr
  329 kr
 2. 2. Bästa komplex: MedicineGarden Curamin

  Högkoncentrerat kosttillskott för ledhälsa med gurkmeja och Boswellia.
  4,5
  Innehåll
  4,8/5
  Användning
  4,7/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 kaps
  • Pris / portion: 8,82 kr
  • Aktiva ämnen: 2 st
  • Portion / förpackning: 45 st
  medicine garden curamin 6 medicine garden curamin 7 medicine garden curamin 8 medicine garden curamin 9 medicine garden curamin 10

  MedicineGarden Curamin är ett kosttillskott som kombinerar gurkmeja och Boswellia, vilka båda är populära i ayurvedisk medicin för att främja god ledhälsa. Det är imponerande att se att gurkmejan i denna produkt är 30 gånger mer koncentrerad än färsk gurkmeja, vilket ger en stark dosering för maximal effekt. Dessutom är Boswellia-extraktet också högkoncentrerat, vilket gör denna produkt till ett kraftfullt tillskott för lederna.

  Användningen av produkten är också enkel och tydlig. Början doseringen är två kapslar på morgonen och en på kvällen under de första 2 veckorna, och därefter minskas det till en kapsel på morgonen och en på kvällen. Kapslarna är lätta att svälja och kommer i en behändig förpackning. Det är också bra att se att kapselskalet är tillverkat av vegetabilisk cellulosa, vilket gör produkten lämplig för veganer.

  Priset på 397 kr för en förpackning med 90 kapslar kan verka högt vid första anblicken, men med tanke på den höga koncentrationen av aktiva ämnen och det faktum att varje förpackning räcker i minst 45 dagar gör det till ett prisvärt alternativ. Detta, tillsammans med de positiva recensionerna, gör MedicineGarden Curamin till en stark konkurrent på marknaden för kosttillskott för lederna.

  Fördelar

  • Hög koncentration av gurkmeja och Boswellia.
  • Lätt att svälja kapslar.
  • Veganvänlig produkt.
  • Tydlighet i dosering.
  • Positiva recensioner.

  Nackdelar

  • Initialt högt pris.
  • Kan kräva lång tid för effekt.
  Produkten finns att köpa här:
  397 kr
  397 kr
 3. 3. Bästa med gurkmeja: Healthwell Gurkmeja Premium

  Högkvalitativt gurkmejaextrakt för en hälsosam och aktiv vardag.
  4,4
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  4,4/5
  Pris
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / portion: 4,98 kr
  • Aktiva ämnen: 1 st
  • Portion / förpackning: 60 st
  healthwell gurkmeja premium 1 healthwell gurkmeja premium 2 healthwell gurkmeja premium 3 healthwell gurkmeja premium 6 healthwell gurkmeja premium 4 healthwell gurkmeja premium 5

  Innehåll och kvalitet: Healthwell Gurkmeja Premium innehåller högdoserat gurkmejaextrakt och en hög koncentration av curcumin, det verksamma ämnet i gurkmeja, vilket är känt för sina hälsosamma och antioxidativa egenskaper. Dessutom innehåller produkten svartpepparextrakt som förbättrar biotillgängligheten av gurkmejan, vilket innebär att ämnena i gurkmejan tas upp bättre av kroppen. Produkten är veganvänlig och kommer i lättsvalda kapslar. Kvaliteten på produkten verkar vara hög med tanke på att den innehåller naturligt gurkmejaextrakt och att den är tillverkad med omsorg om miljön.

  Effekt och användning: Healthwell Gurkmeja Premium är avsedd att användas som ett dagligt tillskott för en hälsosam vardag. Detta kosttillskott kan vara särskilt fördelaktigt för personer med ledproblem eller inflammatoriska tillstånd, eftersom gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper. Användarna ska ta 1-2 kapslar dagligen i samband med måltid. Trots att mer forskning behövs för att fullt ut bekräfta effekterna av gurkmeja, har många användare rapporterat positiva erfarenheter. Det bör dock noteras att personer med känslig mage kan uppleva lätta magbesvär från gurkmeja, så det kan vara bäst att börja med en lägre dos och se hur kroppen reagerar.

  Pris och kundbetyg: Med ett pris på 299 kr för 60 kapslar ligger Healthwell Gurkmeja Premium i mitten av prisskalan jämfört med andra ledtillskott. Kundrecensionerna är övervägande positiva, med ett genomsnittligt betyg på 4,45 av 5 baserat på 20 recensioner. Många kunder uppskattar produkten för dess effektivitet och höga kvalitet. Sammantaget, med tanke på produktens innehåll, effekt, användning och kundbetyg, skulle jag definitivt rekommendera Healthwell Gurkmeja Premium till någon som letar efter ett effektivt kosttillskott för lederna.

  Fördelar

  • Hög dos av gurkmejaextrakt och curcumin.
  • Förbättrad biotillgänglighet med svartpepparextrakt.
  • Veganvänlig produkt.
  • Lättsvalda kapslar.
  • Positiva kundrecensioner.

  Nackdelar

  • Kan orsaka magbesvär hos känsliga personer.
  • Något högt pris jämfört med andra produkter.
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 4. 4. Bästa billiga: Core Joints

  Ett kosttillskott för ledhälsa till fysiskt aktiva individer.
  4,2
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,1/5
  Pris
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 120 kaps
  • Pris / portion: 6,98 kr
  • Aktiva ämnen: 7 st
  • Portion / förpackning: 40 st
  core joints 6 core joints 1 core joints 2 core joints 3 core joints 4 core joints 5

  Core Joints är ett kosttillskott som är utvecklat med fokus på näring för leder och muskler. Det innehåller en kombination av ämnen som är kända för att stödja ledernas funktion, inklusive MSM, kondroitin, nyponextrakt och kollagen typ-2. Dessa ämnen bidrar alla till att stärka och skydda bindväv och leder, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som tränar tungt och behöver extra stöd. Dessutom är det förstärkt med Boswellia serrata, ett naturligt örtextrakt, samt vitamin D som bidrar till kollagenets normala bildning och bibehåller en normal benstomme.

  Enligt kundernas recensioner har Core Joints visat sig vara effektivt. Många användare har rapporterat att de har upplevt förbättringar i ledernas funktion sedan de började använda produkten. Detta är ett mycket positivt tecken på att produkten verkligen fungerar som den ska. Dessutom finns det inga rapporterade bieffekter, vilket tyder på att produkten är säker att använda. Kapslarna är dock ganska stora vilket kan göra dem svåra att svälja för vissa användare.

  Med tanke på produktens innehåll och effektivitet ser priset på 279 kr rimligt ut. Det blir ännu mer attraktivt när man tar hänsyn till att varje flaska innehåller 120 kapslar, vilket räcker för 40 portioner. Detta gör Core Joints till ett kostnadseffektivt alternativ för dem som behöver ett långvarigt stöd för sina leder. Sammantaget ger vi Core Joints betyget 4,2 av 5 baserat på dess innehåll, effektivitet, användarvänlighet, kundrecensioner och pris.

  Fördelar

  • Stödjer ledernas funktion.
  • Innehåller ingredienser som minskar inflammation.
  • Förbättrar ledrörlighet och minskar smärta.
  • Inga rapporterade bieffekter.
  • Överkomligt pris.

  Nackdelar

  • Innehåller bovint gelatin, ej lämplig för veganer.
  • Kan behöva konsultera läkare vid specifika hälsotillstånd.
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
  279 kr
 5. 5. Bästa mot inflammation: Healthwell Inflamin Premium

  Ett effektivt, veganskt kosttillskott för bättre ledhälsa.
  4,1
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,1/5
  Pris
  3,9/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 120 kaps
  • Pris / portion: 5,82 kr
  • Aktiva ämnen: 5 st
  • Portion / förpackning: 60 st
  qure inflamin 3 qure inflamin 5 qure inflamin 6 qure inflamin 1 qure inflamin 2 qure inflamin 4

  Healthwell Inflamin Premium är ett kosttillskott med en imponerande blandning av örter och växter som är kända för sina positiva effekter på leder och inflammation. Produkten innehåller nyponextrakt som är rikt på vitamin C och främjar en normal bildning av kollagen, vilket är avgörande för leders och brosk hälsa. Dessutom innehåller den gurkmeja med det aktiva ämnet curcumin och boswellia serrata, båda kända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Vi uppskattar att alla dessa ingredienser är högdoserade, vilket eliminerar behovet av att komplettera med flera separata tillskott.

  I användning är Healthwell Inflamin Premium enkel och bekväm. Rekommenderad dosering är 2 kapslar två gånger om dagen, vilket kan vara lite högt för vissa, men det ger dig säkerheten att du får en tillräcklig dos av alla de aktiva ingredienserna. Kapslarna bör tas på tom mage för bästa upptag, men kan också tas med mat om de orsakar något obehag. Även om vi inte kan bedöma effekten på kort sikt, verkar kundrecensioner vara övervägande positiva.

  Trots att Healthwell Inflamin Premium ligger i den högre änden av prisskalan för ledtillskott, anser vi att det är väl värt det givet produktens höga kvalitet och koncentration av aktiva ingredienser. Dessutom är det tillverkat av ett välkänt och betrodd märke, vilket ger extra förtroende för att produkten är säker och effektiv. Sammantaget, med tanke på dess innehåll, användarvänlighet och kvalitet, ger vi Healthwell Inflamin Premium ett betyg på 4,1 av 5.

  Fördelar

  • Innehåller antiinflammatoriska ingredienser.
  • Främjar normal bildning av kollagen.
  • Högdoserade ingredienser.
  • Enkel och bekväm användning.
  • Tillverkad av välkänt märke.

  Nackdelar

  • Relativt hög prisskala.
  • Rekommenderad dosering kan vara hög för vissa.
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
  349 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Kosttillskott för lederna Storlek Pris / portion Aktiva ämnen Portion / förpackning Totalbetyg Pris
Core Collagen Pro 340 g 10,97 kr 2 st 30 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
329 kr
MedicineGarden Curamin 90 kaps 8,82 kr 2 st 45 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
397 kr
Healthwell Gurkmeja Premium 60 kaps 4,98 kr 1 st 60 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
299 kr
Core Joints 120 kaps 6,98 kr 7 st 40 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
279 kr
Healthwell Inflamin Premium 120 kaps 5,82 kr 5 st 60 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
349 kr
viktiga faktorer för att välja rätt kosttillskott för lederna

Hur man väljer rätt kosttillskott för lederna

Oavsett om du sysslar med crossfit, och belastar lederna hårt under träning, eller börjar känna stelhet och smärta i dem på grund av ålder, kan ett kosttillskott för lederna vara till nytta. Nedan går vi igenom hur du särskiljer olika ledtillskott och vad som gör ett bättre än ett annat:

 • note

  Innehållsförteckningen

  Det finns väldigt många ämnen med påstådd effekt på lederna. Längre ner på sidan har vi samlat information om dessa ämnen och deras olika effekter. På grund av att ledproblem ofta är mångfacetterade, behövs en lösning som också är det. Såvida du inte har ett väldigt specifikt problem med dina leder rekommenderar vi att du provar ett tillskott som kombinerar flera ämnen med effekt mot ledproblem.
 • customer_rate

  Kundrecensioner och betyg

  Ett av det bättre sätten att få ett hum om kvaliteten och effekten av ett tillskott är att kolla på hur många som betygssatt och recenserat produkten. Om en kund verkligen lagt tiden på att gå tillbaka till sidan för att göra just detta, så säger det en del om effekten produkten haft på kunden. Så ta ett ögonblick och gå in och se över vad som skrivs, vilka betyg som ges ut och hur många det är som gjort det. Det är en bra indikation på produktens kvalitet.
 • wallet

  Pris

  Pris är alltid en viktig faktor, ett högre pris brukar innebära en bättre produkt. Det är inte nödvändigtvis sant här, det beror mycket på hur kostsamma ingredienserna är och det är ingen garanti att dyrare innehåll är lika med bättre innehåll. När priserna kan variera med upp till 200kr så blir det ändå ganska mycket i längden. Se över våra andra punkter och sen gör ett beslut om en dyrare produkt verkligen är värt det. Pris per dos är också värt att tänka på då det kan variera en del.
 • bone

  Effekt

  Fundera över vilket problem med lederna du har. Är det så att du vill återhämta dig efter träning? Eller har du inflammerade leder som du behöver mildra? Produkterna på marknaden kan vara framställda för det enda och inte det andra, även om det finns många aktiva ämnen med effekt på lederna gör de ofta väldigt olika saker. Så är det t.ex. ledinflammation du lider av så finns det produkter som är mer specifikt gjorda för dig. Ett tillskott med t.ex. gurkmeja skulle passa.

Vilka ingredienser ska jag leta efter?

Vi är vad vi äter och genom att hålla en bra och balanserad kost hjälper vi våra kroppar att hålla sig friska. Vid ledproblem finns det också specifika livsmedel och kosttillskott som är särskilt verksamma men också viss mat och dryck som bör undvikas. Framförallt är det anti-inflammatoriska ämnen som kroppen behöver för att motverka smärta i lederna och det finns vitaminer och mineraler som stimulerar allt från blodcirkulationen till bildandet av brosk och starka senor.

 • check5

  Gurkmeja

  Ett gammalt beprövat ämne mot ledsmärta är gurkmeja som är en asiatisk krydda utvunnen från växten med samma namn. Det är gurkmejans starkt anti-inflammatoriska egenskaper som gör den så bra mot ledvärk, och den används också mot inflammationer i huden och matsmältningsproblem. För att få dra nytta av dess effekter är det dock viktigt att inte använda den vara som du hittar i livsmedelsbutiker, utan att istället ta den i ren pulverform, gärna i kombination med piperin/svartpeppar som förstärker upptaget.

 • check5

  Glukosamin

  När brosket i dina leder bryts ner så försvinner den isolerande och dämpande effekt som det har för våra ben när du går och rör på sig. Det innebär att benen nu gnids mot varandra, vilket kan göra mycket ont. Glukosamin är en av komponenterna i broskets uppbyggande, och har sedan länge tagits för att hjälpa processen på traven. Ämnet utvinns ofta ur skaldjur och tas vanligtvis i tablettform.

 • check5

  Kollagen

  Kollagen är ett av de främsta proteinerna för vår hud, ligamenten, brosket, håret och lederna och kan tas som ett kosttillskott i bland annat tablett-, pulver- och vätskeform. Hela 70% av kroppens protein består av just kollagen men det bryts sakta men säkert ner med åldern. Nedbrytningen påskyndas ytterligare av saker som sol, stress, rökning och alkohol. Det tar några månader för kollagentillskottets välgörande effekter att märkas, men till dem hör starkare naglar, fylligare hud och friskare leder.'

 • check5

  Kondroitin

  Ytterligare ett ämne som är viktigt för broskbildandet, och som ofta tas i kombination med glukosamin. Kondroitin finns i både människor och djur och är viktigt för ledernas hälsa, men meningarna är delade bland forskare när det kommer hur mycket det verkligen hjälper. Vid olika studier så har det rapporterats att patienter med till exempel knäartros upplever en viss smärtstillande effekt, men att det endast rör sig om runt 20% av fallen. Däremot så har mer lovande resultat vad gäller nybildandet av kollagen visats, och därför kan det här vara ett ämne som fungerar särskilt bra i förebyggande syfte.

 • check5

  Hyaluronsyra

  Under senare år så har det talats allt mer om hyaluronsyra men framförallt i samband med skönhetsprodukter då ämnet återfuktar huden och motverkar rynkor. Faktum är dock att hyaluronsyra också är mycket viktigt för lederna, då det är en komponent i bildandet av den vätska som håller brosket och vävnaderna smorda och fuktiga. Reducerar smärta och hjälper viktiga leder som knän och fingrar att behålla sin rörlighet.

 • check5

  Boswellia

  Ett mindre känt kosttillskott för ledhälsan kommer ifrån det indiska rökelseträdet Boswellia serrata. Här finns en slags syra som länge har använts inom traditionell medicin för att hålla blodsockernivåerna jämna, men som också har visat sig motverka smärta och underlätta ledernas rörlighet. Inom ayurveda används det här ämnet ofta i kombination med gurkmeja.

 • check5

  MSM

  Enligt många ett mirakelmedel mot just ledbesvär. Bakom förkortningen döljer sig den längre, vetenskapliga benämningen metylsulfonylmetan, men i vardagligt tal kan man också kalla det för organiskt svavel. Ämnet utvinns ur alger och tas upp särskilt bra i kombination med C-vitamin, och har som sin huvudsakliga funktion att bygga upp kroppens olika vävnader. Vid studier har människor med ledproblem som artros upplevt ett flertal positiva effekter av MSM, inklusive minskad smärta och stelhet, ökad rörlighet och snabbare återhämtning. Lederna får med andra ord hjälp från flera håll, och det underlättar dessutom för den som lider att kunna motionera, vilket i sin tur förbättrar ledernas tillstånd.

 • check5

  Omega 3

  En av de nyttigaste fettsyrorna som ofta tas i form av fiskleverolja och som har anti-inflammatorisk effekt på lederna. Många forskare menar att människor inte får i sig en bra balans mellan Omega 3 och Omega 6, där den sistnämnda fettsyran ökar på inflammationer i kroppen. Ett regelbundet intag av Omega 3 kan ha fördelaktiga resultat på människor med ledproblem som reumatism, men är också bra för hjärtat och kärlen, liksom mot eksem och astma.

 • check5

  C-vitamin

  Gamla, hederliga C-vitamin är ett ämne som återkommer i många sammanhang, och det beror inte minst på dess immunförhöjande och anti-inflammatoriska verkan. Genom att bibehålla bra nivåer av vitamin C hjälper du kroppen att ständigt vara redo och hålla sig frisk. Specifikt för ledbesvär så är C-vitamin bra då det ofta är infektioner och inflammationer som är bovarna i dramat.

 • check5

  D-vitamin

  Särskilt i mörka, skandinaviska länder talas det mycket om D-vitamin, då det är ett ämne som människan framförallt får i sig genom att vistas i solljus. Brist kan leda till problem med skelettet, vävnaderna och den mentala hälsan och studier har visat att personer som får i sig tillräckligt med D vitamin tenderar att löpa lägre risk för vissa ledsjukdomar. Det finns dock ännu inga klara slutsatser, då människor i soligare länder också har andra kostvanor och lever i högre temperaturer, vilket kan främja led-hälsan avsevärt.

 • check5

  Nyponpulver

  Nyponpulver kan lätt blandas ner i frukostmueslin eller i en smoothie, och ger en välkommen boost av C-vitamin och motverkar inflammationer. Mycket populärt kosttillskott hos människor med exempelvis artrit och artros, samt personer som vill stärka immunförsvaret lite extra. Nypon innehåller något som kallas galaktolipider och som är ett slags fett som skyddar kroppen på flera olika sätt. När det kommer till just inflammerade leder kan de bromsa tillförseln av vita blodkroppar och med det hindra svullnaden, vilket hämmar smärtan.

 • check5

  Grönt te

  Ett av de mest naturliga sätten att bekämpa cellernas nedbrytande, inflammationer och ledvärk på är att dricka grönt te regelbundet. Den här typen av te innehåller ett ämne som heter katechin och som är en mycket stark antioxidant, och det pågår studier inom många olika fält när det kommer till just detta ämne. Förutom att bekämpa de inflammationer som får lederna att göra ont så kan grönt te också hjälpa människor att gå ner i vikt, stimulera blodcirkulationen och stärka immunförsvaret. Det finns även grönt te-extrakt i kapslar om man föredrar det.

 • check5

  Ingefära

  Liksom gurkmeja så har ingefära länge använts inom folkmedicin för att motverka inflammationer och magproblem. Det här är ett naturämne som särskilt rekommenderas för människor som lider av artros, då dess höga halt av anti-inflammatoriska gingeroler är särskilt välgörande.

Fördelar med kosttillskott för lederna

Kosttillskott för lederna erbjuder flera potentiella fördelar för individer som söker att underhålla eller förbättra sin ledhälsa. Här är några av de viktigaste fördelarna med att inkludera dessa tillskott i din dagliga rutin:

 • Stödjer Ledernas Hälsa: Många kosttillskott för lederna innehåller ingredienser som är essentiella för att bygga och underhålla brosk, det mjuka materialet som skyddar lederna och förhindrar att benen gnider mot varandra. Ingredienser som glukosamin, kondroitin och MSM är populära för deras förmåga att stödja broskhälsan.
 • Anti-inflammatoriska Egenskaper: Vissa kosttillskott innehåller ämnen med naturliga anti-inflammatoriska egenskaper, såsom omega-3 fettsyror, kurkumin och ingefära. Dessa kan bidra till att minska inflammation i lederna, vilket i sin tur kan leda till minskad smärta och ökad rörlighet.
 • Smärtlindring: Regelbunden användning av kosttillskott kan bidra till att minska ledsmärta, särskilt för personer som lider av kroniska ledsjukdomar som artros och reumatoid artrit. Detta kan göra det lättare att utföra dagliga aktiviteter och bibehålla en aktiv livsstil.
 • Förbättrad Rörlighet: Genom att minska inflammation och stärka ledernas struktur kan kosttillskott bidra till förbättrad rörlighet och flexibilitet. Detta är särskilt viktigt för äldre vuxna eller de som är aktiva och vill fortsätta att njuta av en hög aktivitetsnivå.
 • Kompletterar En Hälsosam Livsstil: Kosttillskott för lederna är mest effektiva när de används som en del av en övergripande hälsosam livsstil, inklusive balanserad kost, regelbunden motion, och tillräcklig vila. Tillsammans kan dessa faktorer bidra till optimal ledhälsa.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är en mirakellösning och bör inte ersätta läkemedelsbehandlingar förskrivna av en läkare. Innan du börjar ta något nytt kosttillskott är det bäst att konsultera en hälsovårdsspecialist för att säkerställa att det är lämpligt för dina individuella behov och hälsotillstånd.

Nackdelar med kosttillskott för lederna


Medan kosttillskott för lederna erbjuder många potentiella fördelar, finns det också vissa nackdelar och begränsningar att överväga innan man integrerar dem i sin dagliga hälsorutin:

 • Begränsad Vetenskaplig Bevisning: Även om det finns studier som stöder effektiviteten hos vissa ingredienser i ledtillskott, är den vetenskapliga bevisningen fortfarande blandad eller otillräcklig för andra. Detta kan göra det svårt för konsumenter att avgöra vilka tillskott som faktiskt kommer att ge dem någon nytta.
 • Interaktioner med Läkemedel: Kosttillskott kan interagera med receptbelagda läkemedel eller andra produkter, vilket potentiellt kan leda till negativa hälsoeffekter. Det är därför viktigt att diskutera användningen av kosttillskott med en läkare, särskilt om man redan tar andra mediciner.
 • Biverkningar: Vissa individer kan uppleva biverkningar från kosttillskott, såsom magbesvär, huvudvärk eller allergiska reaktioner. Även om dessa reaktioner oftast är milda, kan de vara besvärande och påverka vardagen.
 • Överdrivna Hälsopåståenden: Marknadsföring av kosttillskott kan ibland innehålla överdrivna eller vilseledande påståenden om deras förmåga att förebygga, behandla eller bota ledsjukdomar. Det är viktigt att närma sig dessa påståenden med skepsis och basera beslut på pålitlig information.
 • Kvalitetsvariationer: Det finns en stor variation i kvalitet och renhet bland kosttillskott på marknaden, och inte alla produkter genomgår strikt kvalitetskontroll. Det kan vara svårt för konsumenter att veta om de får en produkt som är säker och innehåller det som utlovas på etiketten.
 • Kostnad: Kosttillskott kan bli en betydande ekonomisk kostnad över tid, särskilt om man tar flera olika tillskott. För vissa personer kan denna kostnad vara svår att motivera, särskilt om de inte upplever någon märkbar förbättring av sin ledhälsa.

Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant överväga dessa potentiella nackdelar och diskutera användningen av kosttillskott med en kvalificerad hälsovårdspersonal för att säkerställa att de är ett lämpligt tillägg till din hälsoplan.

Skonsam rehab för lederna

Ergonomisk träning som är skonsam och gynnsam för lederna fokuserar på övningar och aktiviteter som minimerar belastningen och främjar rörlighet, styrka, och balans. Genom att välja rätt utrustning och träningstyper kan man stödja sina leder effektivt. Här är några kategorier av träningsutrustning som är särskilt lämpliga för detta syfte:

 • Crosstrainer: En crosstrainer ger en lågimpact träning som är skonsam för knän och andra ledbärande delar av kroppen, vilket gör det till ett utmärkt val för ergonomisk träning.
 • Gåband: Gåbandet är ett flexibelt alternativ för gång och lätt joggning inomhus, perfekt för att upprätthålla kondition och stärka muskler runt lederna utan hård belastning.
 • Roddmaskin: Roddmaskinen erbjuder en omfattande kroppsträning som stärker musklerna runt rygg, axlar, och knän utan att utsätta lederna för hög belastning.
 • Foam roller: En foam roller används för självmassage och muskelavslappning, vilket kan förbättra flexibilitet och minska spänningar som kan påverka lederna negativt.
 • Yogamatta: Yoga och stretching på en yogamatta kan öka kroppens flexibilitet och stärka musklerna som stöder lederna, vilket bidrar till bättre ledhälsa.

Genom att integrera dessa kategorier i din träningsrutin kan du skapa en mångsidig och ledvänlig träningsplan som hjälper till att bibehålla och förbättra din ledhälsa och övergripande välbefinnande.

vanliga frågor om Kosttillskott för lederna

FAQ: Vanliga frågor om kosttillskott för leder

Funkar ledtillskott?

Det finns många studier som visar på att tillskott för leder är effektiva och verkligen hjälper att lindra och förebygga ledproblem. Har du dock någon allvarlig ledsjukdom eller liknande ska du alltid ta kontakt med läkare för korrekt medicinering, men även där kan tillskott ha sin plats.

Hur fungerar kosttillskott för leder?

Detta beror väldigt mycket på vilka aktiva ämnen som tillskottet innehåller. Många innehåller anti-inflammatoriska ämnen vilket skulle hjälpa mot inflammerade leder, andra innehåller t.ex. byggstenar i brosk, senor och ben och hjälper dig stärka och förebygga skador i dina leder.

Kan knäskydd komplettera användningen av kosttillskott för leder?

För att ytterligare skydda och stötta dina leder, särskilt om du är aktiv eller har befintliga ledproblem, kan användning av knäskydd vara en effektiv åtgärd. Knäskydd erbjuder fysiskt stöd och kan bidra till att minska smärta och svullnad, samtidigt som de ger stabilitet under aktiviteter.

Bör jag ta tillskott för leder?

Har du problem med smärta i dina leder, eller sliter på dem genom hårdträning, borde du definitivt överväga att testa ett kosttillskott för leder. Din kropp ska hålla livet ut och gå och dra på smärta i onödan ska ingen behöva göra.

Vilket kosttillskott för lederna är bäst?

Detta beror på vilket ledproblem du har och vad du behöver använda tillskottet till. I vårt test blev Core Collagen Pro utsedd till bäst i test. Testet baserades bland annat på innehåll, pris, användning och upplevd effekt.

Det är ingen garanti att det passar just dina behov. De flesta kunderna som testat produkten är ändå överväldigande positiva.

Så gjorde vi testet

Kosttillskott för lederna finns i många olika utformningar och olika tillskott är bra för olika åkommor. Faktum är att väldigt många ämnen har en positiv inverkan på lederna, men alla produkter är långt ifrån lika bra. För att göra ditt val lite enklare har vi här valt att ute det bästa alternativet i flera olika kategorier.

För att avgöra vilket kosttillskott som är bäst i varje kategori började vi med att ta fram en lista att bedöma produkterna efter. Den baseras på vetenskapliga rapporter om vilka ämnen som är effektiva samt vad de flesta kunderna tycker är viktigt när man ska köpa ledtillskott. Vi beställde hem 23 olika tillskott och testade dem grundligt. Därefter betygsattes varje tillskott enligt följande kriterier:

 • Innehåll: Vad innehåller produkten och vilka aktiva ämnen har den? Innehåller den lagom dos av varje ämne? Hur bra är upptagningsförmågan för de olika ämnena? Innehåller den mycket onödiga tillsatser? Är den vegansk?
 • Effekt: Vad är den avsedda effekten av produkten? Har du upplevt någon förbättring sedan du började med produkten? Har du fått några bieffekter?
 • Användning: Hur stora är kapslarna? Är de lättsvalda? Hur många kapslar behöver man ta per dosering och per dag?
 • Kundbetyg: Har produkten bra omdömen hos tidigare kunder? Vad tycker de är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljarna?
 • Kvalitet: Vem har tillverkat produkten och var är den tillverkad? Kan man lita på att den verkligen innehåller angiven dos av respektive ämne? Vilken miljöpåverkan har tillskottet?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dosering och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en kompis?

Betygen har sammanställt och vi presenterar de 5 vinnarna i varje kategori i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Betyg: 4.6 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer
 • Margareta Ljungmark

  2024-02-02 (4 månader sen)

  På denna hemsida står det angående dosering av Curamin forte att man startar med en intensiv period på upp till fyra veckor med två kapslar om dagen. Därefter tar man en om dagen.
  Intressant! Vad grundar ni detta på? På alla andra ställen där jag läst om dosering står det: två första veckorna tre om dagen, därefter två.
  Mycket tacksam för svar!