Bästa Gurkmejan 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Hitta de bästa kapslarna som är fulla av curcumin.
Gurkmeja - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Gurkmeja Premium Healthwell Gurkmeja Premium
Pris
279 kr
Till butik
betyg 4,5 Healthwell Gurkmeja Healthwell Gurkmeja
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,4 MedicineGarden Curamin MedicineGarden Curamin
Pris
398 kr
Till butik
betyg 4,3 Upgrit Ren Gurkmeja Upgrit Ren Gurkmeja
Pris
375 kr
Till butik
betyg 4,3 Weight World Gurkmeja Weight World Gurkmeja
Pris
265 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gurkmejatillskott är en populär produkt som utvinns från roten av Curcuma longa, en flerårig örtartad växt som tillhör ingefärssläktet. Gurkmeja har länge använts i Asien, särskilt inom Ayurveda och traditionell kinesisk medicin, för dess antiinflammatoriska, antioxidanta och smärtlindrande egenskaper. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja, curcumin, är den huvudsakliga komponenten som ger gurkmeja dess karakteristiska gula färg och hälsobefrämjande effekter.

I den här artikeln har vi valt att fokusera på gurkmejakapslar. Vi beställde hem 23 stycken populära produkter som finns i de flesta hälsokostbutiker i Sverige. Dess har vi sedan testat på flera olika punkter. Fortsätt läsa och ta reda på vilka 10 produkter vi tyckte bäst om och varför utsågs till bäst i testet Healthwell Gurkmeja Premium

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 10 bästa gurkmejakapslarna i september 2023

 1. Healthwell Gurkmeja Premium Bäst i test: 4,7/5
 2. Healthwell Gurkmeja Bästa billiga: 4,5/5
 3. MedicineGarden Curamin Bästa för ledvärk: 4,4/5
 4. Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar Bästa högdoserade: 4,3/5
 5. Ekologisk Gurkmeja med Ingefaera Svartpeppar 1440mg Bästa med ingefära och svartpeppar: 4,3/5
 6. Skip Gurkmeja + Ingefära Bästa med ingefära: 4,2/5
 7. Great Earth Gurkmeja 60 kapslar Bästa med svartpeppar: 4,2/5
 8. GAAM Vegan Turmeric + ginger 60 caps Bästa lågdoserade: 4,1/5
 9. Elexir Gurkmeja 500 mg 60 tabletter Bästa tabletter: 4,1/5
 10. Better You Gurkmeja Bästa ekologiska: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Gurkmeja Premium

  Premiumprodukt med hög curcuminhalt, piperin och vegetabilisk kapsel.
  4,7
  Innehåll
  4,8/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / kapsel: 4,65 kr
  • Curcumin / kapsel: 250 mg
  • Curcuminoider i %: 41 %
  healthwell gurkmeja premium 1 healthwell gurkmeja premium 2 healthwell gurkmeja premium 3 healthwell gurkmeja premium 6 healthwell gurkmeja premium 4 healthwell gurkmeja premium 5

  Healthwell gurkmeja Premium ör en högkvalitativ gurkmejakapsel från Svenskt Kosttillskotts egna varumärke. Produkten är trots sitt lite högre pris, mycket prisvärd på grund av dess höga innehåll av kurkumin. Produkten består av 2 olika varianter av gurkmeja, ekologiskt gurkmejapulver samt gurkmejaextrakt. Dessutom har svartpepparextrakt tillförts för att öka upptaget av gurkmejan. 

  Denna produkt består av smidiga kapslar som är lätta att svälja, 600 mg gurkmeja per kapsel. Själva kapseln är tillverkad av ett vegetabiliskt material som enkelt löses upp när det kommer ner i magen. Rekommendation är att ta 1-2 kapslar per dag. Det görs lämpligast i samband med en måltid. Många av de externa kunderna och flera andra tester skriver gott om produkten där vissa nämner positiva effekter på leder och knän efter cirka 1 månads intag. 

  Vi rekommenderar produkten och utser den till den bästa gurkemja kapseln. Söker du ett billigare alternativ hade vi istället rekommenderat Healthwells andra gurkmejatillskott, "Healthwell gurkmeja". 

  Vi vill särskilt lyfta fram Healthwell Gurkmeja Premium som "bäst i test". En kvalitativ kombination av pulver och extrakt för bred effekt. Vi gillar även att den innehåller pepparextraktet piperin som i drastisk utsträckning ökar gurkmejans biotillgänglighet.

  Fördelar

  • Ekologisk
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • 600 mg / kapsel

  Nackdelar

  • Något dyrt
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
  279 kr
 2. 2. Bästa billiga: Healthwell Gurkmeja

  Testets mest prisvärda alternativ full av curcumin.
  4,5
  Innehåll
  4,4/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / kapsel: 2,98 kr
  • Curcumin / kapsel: 210 mg
  • Curcuminoider i %: 69 %
  healthwell gurkmeja 1 healthwell gurkmeja 2 healthwell gurkmeja 3 healthwell gurkmeja 6 healthwell gurkmeja 4 healthwell gurkmeja 5

  Healthwell gurkmeja är en väl genomtänkt gurkmejakapsel där kroppen lätt kan ta upp de aktiva ämnena i produkten. Genom att tillsätta svartpeppar har Healthwell ökat möjligheterna för kroppen att ta upp gurkmejan. Detta är något som blivt allt vanligare bland gurkmejatillskotten och något som vi även uppskattar. Andelen gurkmeja i kapslarna är 300 mg vilket är hälften av deras premiumkapsel, "Healthwell gurkmeja Premium". En fördel med Healthwells båda gurkmejatillskott är att kapslarna innehåller en blandning av extrakt och pulver från gurkmejan. Kapslarna är helt vegetabiliska och pulvret från kapslarna är ekologiskt vilket gör att de håller en mycket bra kvalitet.

  Det här är en väl genomtänkt produkt som helt klart har en given plats på listan över de bästa produkterna med gurkmeja. Priset håller en bra nivå i klass med sin premiumgranne. Känner du att du vill få i dig mer än dessa 300 mg rekommenderar vi att du istället blickar ögonen på den produkten. Tror du däremot att 300 mg är tillräckligt för dig är detta den bästa gurkmejakapseln. 

   

  Vår panel utnämnde Healthwell Gurkmeja till "bästa billiga gurkmejatillskottet". Ett kombinationstillskott med både gurkmejaextrakt och gurkmejapulver. För högsta möjliga biotillgänglig rekommenderar vi däremot deras premiumvariant, då denna saknar piperin.

  Fördelar

  • Med curcumin
  • Högkoncentrerad
  • 100 % naturlig innehåll

  Nackdelar

  • Burken var för stor för innehållet men detta är tydligen något de ska ändra på.
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
  179 kr
 3. 3. Bästa för ledvärk: MedicineGarden Curamin

  Unik formula med gurkmeja och boswellia speciellt framtagen för god ledhälsa och rörlighet.
  4,4
  Innehåll
  4,8/5
  Användning
  4,4/5
  Pris
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 90 kaps
  • Pris / kapsel: 4,42 kr
  • Curcumin / kapsel: 220 mg
  • Curcuminoider i %: 88 %
  medicine garden curamin 1 medicine garden curamin 2 medicine garden curamin 3 medicine garden curamin 4 medicine garden curamin 5

  Curamin från Medicine Garden är ett komplex med gurkmeja och boswellia speciellt framtaget för att främja ledernas hälsa och ökad rörlighet i kroppen. Kombinationen av gurkmeja och boswellia i ett 1:1 förhållande har visat sig vara extra gynnsam.

  En burk Curamin innehåller 90 kapslar och räcker i ca 3 månader. Priset per dag blir då ca 4,50 kr. Varje kapsel innehåller 250 mg BCM95 gurkmeja och 250 mg BosPure boswellia där båda extrakten är mycket högdoserade.

  Vi har valt att utse MedicineGarden Curamin till "bästa gurkmeja för ledhälsan och rörlighet" då kombinationen av 1:1 gurkmeja och boswellia är särskilt gynnsam för lederna. Att båda extrakten håller mycket hög kvalitet gör inte saken sämre. Vi gillar även att kapslarna är små, smidiga och enkla att svälja.

  Fördelar

  • Innehåller BCM95 som är ett av de mest studerade gurkmejaextrakten med bevisad effekt.
  • Innehåller ett standardiserat extrakt av boswellia BosPure.
  • Komplex för ledernas hälsa och ökad rörlighet
  • Hög andel kurkuminoider

  Nackdelar

  • Dyrare än många andra gurkmeja kapslar
  Produkten finns att köpa här:
  398 kr
  398 kr
 4. 4. Bästa högdoserade: Upgrit Ren Gurkmeja

  Testets mest högdoserade curcumintillskott extrakt från Curcuma longa-rot
  4,3
  Innehåll
  4,6/5
  Användning
  4,5/5
  Pris
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 90 kaps
  • Pris / kapsel: 4,17 kr
  • Curcumin / kapsel: 475 mg
  • Curcuminoider i %: 95 %
  upgrit gurkmeja 1 upgrit gurkmeja 2 upgrit gurkmeja 3 upgrit gurkmeja 4 upgrit gurkmeja 5

  Upgrit ren gurkmeja är de starkaste gurkmejakapslarna som vi testade. Varje förpackning består av 90 kapslar där varje kapsel innehåller hela 475 mg kurkumin. Trots det höga innehållet hade vi inga problem med att svälja kapslarna när vi tog ett glas vatten som hjälpmedel. Vi testade även att öppna upp en kapsel och blanda ut innehållet i ett glas med 2 dl havremjölk och en tesked MCT-olja. Detta blev en trevlig dryck som mycket väl funderade som alternativ. Priset är, liksom Healthwell Gurkmeja Premium, något dyrt per kapsel men vägs upp av det höga innehållet av kurkumin som produkten består av.

  På det stora hela är detta en likvärdig produkt som Healthwell Gurkmeja Premium. Priset är mer eller mindre detsamma och innehållet även det snarlikt. Vi rekommenderar bägge produkter och ser det inte som någon större betydelse vilken utav dessa högdoserade gurkmejakapslarna du i slutänden köper.

  Vi utnämnde Upgrit Ren Gurkmeja till "bästa högdoserade gurkmeja". Med nästan ett halvt gram kurkumin per kapsel så får man bra värde för pengarna. Vi gillar särskilt att den innehåller piperin som ökar gurkmejans biotillgänglighet.

  Fördelar

  • Hög koncentration
  • Jämförelsevis lågt pris
  • Innehåller piperin

  Nackdelar

  • Något dyrt
  Produkten finns att köpa här:
  375 kr
 5. 5. Bästa med ingefära och svartpeppar: Weight World Gurkmeja

  Ekologiskt certifierad gurkmeja, ingefära och svartpeppar i högdoserade kapslar.
  4,3
  Innehåll
  4,1/5
  Användning
  4,0/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Weight World)
  • Storlek: 180 kaps
  • Pris / kapsel: 1,47 kr
  • Curcumin / kapsel: -
  • Curcuminoider i %: -
  weightworld turmeric 1 weight world turmeric 1 weightworld turmeric 2 weightworld turmeric 5 weightworld turmeric 4 weight world turmeric 4

  Weight World Gurkmeja med svartpeppar och ingefära innehåller precis som namnet antyder gurkmeja, ingefära och svartpeppar. Produkten är tillverkad i EU och är 100 % ekologiskt certifierad. Den är även fri från GMO och allergener och tillverkad enligt Good Manufacturing Practice för att säkerställa innehållet.

  En burk Weight World Gurkmeja innehåller 180 kapslar och räcker i ca 3 månader. Priset per dag blir drygt 2 kr. Varje kapsel innehåller ca 735 mg gurkmeja, 60 mg ingefära och 20 mg svartpeppar. Weight World erbjuder även 100 % pengarna tillbaka garanti om du inte skulle bli nöjd med produkten.

  Vi har utsett Weight World gurkmeja till "bästa gurkmeja med ingefära och svartpeppar" då det innehåller potenta extrakt av gurkmeja och ingefära tillsammans med en bra mängd svartpeppar för att förbättra upptagningen av gurkmejan och ingefäran. Ett flertal kunder vittnar om minskan värk i knän och smärtor i leder.

  Fördelar

  • En portion innehåller över 1400 mg gurkmeja
  • Mycket prisvärda gurkmeja kapslar
  • Kapslarna är lätta att svälja

  Nackdelar

  • Kunde varit något högre halt ingefära
  • Lite väl högdoserat för vissa
  • Man måste ta 2 kapslar per dag
  Produkten finns att köpa här:
  265 kr
 6. 6. Bästa med ingefära: Skip Gurkmeja + Ingefära

  Kombinationstillskott av gurkmeja och ingefära i tablettform.
  4,2
  Innehåll
  4,2/5
  Användning
  4,3/5
  Pris
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Storlek: 100 kaps
  • Pris / kapsel: 1,27 kr
  • Curcumin / kapsel: 0 - 225 mg
  • Curcuminoider i %: ca 20 %
  skip gurkmeja ingefara 1 skip gurkmeja ingefara 2 skip gurkmeja ingefara 3 skip gurkmeja ingefara 4 skip gurkmeja ingefara 5

  Skip gurkmeja innehåller ämnet kurkummin, vilket alltid finns i gurkmeja. Det är en antioxidant och är bra för hälsan. Ingefära innehåller något som kallas gingeroler. Gingeroler är bra för kroppens möjligheter att hålla balans i kroppsvärmen. Vi har valt produkten på grund av kombinationen av starka antioxidanter och gingeroler.

  Två tabletter per dag är den rekommenderade dosen. En burk innehåller 100 st tabletter vilket ger dig 50 dagar med full dosering.

  Den här produkten är ett perfekt alternativ för dig som inte tycker om att använda ingefära eller gurkmeja i form av kryddor, men ändå skulle vilja få tillgång till de nyttiga antioxidanter som finns i gurkmejan och gingerolerna i ingefäran.

  Prova skip gurkmeja och avgör vad du själv tycker. Många väljer denna produkt före andra produkter inom gurkmeja på grund av ingefäran. Det finns en uppfattning att ingefära är bra för att hålla förkylningen stången och här tillkommer även kombinationen med gurkmejan i tabletterna.

  Vi ansåg att det "bästa gurkmejatillskottet med ingefära" var Skip Gurkmeja + Ingefära. Vi gillar att dessa två utgör en potent inflammatorisk kombo. Bra mängd verksamma ämnen gör det till ett praktiskt val för dig som värdesätter mångfacetterad effekt.

  Fördelar

  • Med både gurkmeja och ingefära
  • Kraftfull kombination
  • Lättsvalda kapslar

  Nackdelar

  • Stora tabletter som är ganska svåra att svälja
  Produkten finns att köpa här:
  127 kr
 7. 7. Bästa med svartpeppar: Great Earth Gurkmeja 60 kapslar

  Gurkmeja kapslar av hög kvalitet med unik formula för förbättrad upptagning.
  4,2
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  4,1/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,2/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / kapsel: 3,82 kr
  • Curcumin / kapsel: 25 mg
  • Curcuminoider i %: 6 %

  Great Earth Gurkmeja är ett kosttillskott med gurkmeja och svartpeppar. Produkten kan användas för att främja immunförsvaret och skydda kroppen mot oxidativ stress. Gurkmeja är även bra för ledernas normala funktion.

  En burk med Great Earth gurkmeja innehåller 60 kapslar och räcker i ca två månader. Det gör att kostnaden per dag hamnar på drygt 3 kr. Tar man ett titt på tabletterna är de förhållandevis små och lätta att svälja.

  Vi har utsett Great Earth Gurkmeja till "bästa gurkmeja med svartpeppar" då man här har lyckats ta fram en produkt med ett unikt gurkmejaextrakt och tillsatt svartpeppar. Det unika gurkmejaextraktet i kombination med svartpepparn gör absorptionsförmågan upp till 30 gånger bättre än ett vanligt gurkmejatillskott.

  Fördelar

  • Innehåller en patenterad form av kurkumin med extra bra upptagningsförmåga
  • Absorberas upp till 30 gånger mer än ett vanligt gurkmejaextrakt
  • Bra för immunsystemet och lederna

  Nackdelar

  • Lägre halt av kurkuminoider
  • Något dyrt
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 8. 8. Bästa lågdoserade: GAAM Turmeric + ginger

  Veganskt kosttillskott som kombineras med ingefära.
  4,1
  Innehåll
  4,1/5
  Användning
  4,2/5
  Pris
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / kapsel: 2,48 kr
  • Curcumin / kapsel: 25 mg
  • Curcuminoider i %: 5 %

  Turmeric + ginger från GAAM är ett kombinerat kosttillskott med särskild fokus på inflammatoriska tillstånd och allmänt främjande av immunförsvaret. Med vegetabilisk kapsel är det ett bra val för dig som vill utesluta animaliska produkter.

  Utöver att främja matsmältning så har ingefära och gurkmeja särskild uppmärksammats för dess inverkan på mänsklig hälsa. Många har gjort dem till en naturlig del av sin kosthållning, och med Turmeric + ginger blir det enkelt att få ett tillskott.

  Som "bästa lågdoserade gurkmeja"  i kategorin valde vi att framhäva GAAM Turmeric + ginger. Vi gillar att det är ett alternativ för dig som inte vill riskera för höga nivåer av vare sig kurkumin eller gingeroler, men samtidigt vill ta del av dess positiva egenskaper.

  Fördelar

  • med ingefära
  • Vegansk
  • Bra pris

  Nackdelar

  • Låg curcuminhalt
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
 9. 9. Bästa tabletter: Elexir Gurkmeja

  Patenterad extrakt av gurkmeja med 95 % curcuminoider och tillsatt svartpeppar i smidiga tabletter.
  4,1
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  3,9/5
  Pris
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / kapsel: 3,82 kr
  • Curcumin / kapsel: 475 mg
  • Curcuminoider i %: 95 %

  Gurkmeja tabletter från Elexir Pharma innehåller gurkmeja i ett patenterat extrakt som heter C3 samt svartpeppar i det patenterade extraktet BioPerine. C3 är ett av de mest potenta gurkmejaextrakten på marknaden och är standardiserat till hela 95 % curcuminoider. 

  En burk Elexir Gurkmeja innehåller 60 tabletter och räcker i 2 månader. Priset per dag blir då drygt 3 kr. Varje tablett innehåller 500 mg gurkmejaextrakt, varav 475 mg curcuminoider, samt 2,5 svartpepparextrakt. För att få motsvarande effekt från gurkmejapulver skulle man behöva ca 150-200 g.

  Vi har valt att utse Elexir Pharma Gurkmeja till "bästa gurkmeja tabletter" då det innehåller ett patenterat extrakt av gurkmeja med extra hög halt av curcuminoider. Tabletterna är också små och väldigt lätta att svälja. Mycket tack vare ytbehandlingen.

  Fördelar

  • Små och mycket lättsvalda tabletter
  • Högsta curcuminoidhalten av alla gurkmejatillskott
  • Patenterat C3-komplex av gurkmeja

  Nackdelar

  • Lite många tillsatser som fyllnadsmedel och förtjockningsmedel
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 10. 10. Bästa ekologiska: Better You Gurkmeja

  Naturligt extrakt från ekologiskt odlad gurkmeja med mindre miljöpåverkan
  4,1
  Innehåll
  4,5/5
  Användning
  4,0/5
  Pris
  3,7/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 100 kaps
  • Pris / kapsel: 3,99 kr
  • Curcumin / kapsel: 240 mg
  • Curcuminoider i %: 80 %

  Better You Gurkmeja innehåller ett extrakt av ekologiskt odlad gurkmeja och ett svartpepparextrakt för att förbättra upptagningsförmågan. Det kan användas för att boosta immunsystemet, som en antioxidant eller mot smärta och värk i leder och knän.

  En burk Better You Gurkmeja innehåller 60 kapslar och räcker i ca 2 månader. Priset per dag blir ca 4 kr. Varje tablett innehåller 300 mg gurkmeja extrat, varav 240 mg curcuminoider, och 3 mg extrakt från svartpeppar.

  Vi har valt att utse Better You Gurkmeja till "bästa ekologiska gurkmeja kapslar" då tillverkningsprocessen är helt ekologisk, innehållet håller hög kvalitet och extraktet av gurkmeja är potent. Biotillgängligheten förstärks även av den tillsatta svartpepparn. Tabletterna är små och lättsvalda.

  Fördelar

  • Ekologiskt odlad gurkmeja.
  • Högdoserat tillskott med extra svartpeppar.
  • Hög halt av curcuminoider - minst 80 %.

  Nackdelar

  • Finns billigare alternativ med liknande innehåll
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
  399 kr
testvinnarna

Jämför våra 10 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Gurkmeja Storlek Pris / kapsel Curcumin / kapsel Curcuminoider i % Totalbetyg Pris
Healthwell Gurkmeja Premium 60 kaps 4,65 kr 250 mg 41 % Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
279 kr
Healthwell Gurkmeja 60 kaps 2,98 kr 210 mg 69 % Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
179 kr
MedicineGarden Curamin 90 kaps 4,42 kr 220 mg 88 % Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
398 kr
Upgrit Ren Gurkmeja 90 kapslar 90 kaps 4,17 kr 475 mg 95 % Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
375 kr
Weight World Ekologisk Gurkmeja med Ingefära & Svartpeppar 1440mg 180 kaps 1,47 kr - - Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
265 kr
Skip Gurkmeja + Ingefära 100 kaps 1,27 kr 0 - 225 mg ca 20 % Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
127 kr
Great Earth Gurkmeja 60 kapslar 60 kaps 3,82 kr 25 mg 6 % Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
229 kr
GAAM Vegan Turmeric + ginger 60 caps 60 kaps 2,48 kr 25 mg 5 % Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
149 kr
Elexir Gurkmeja 500 mg 60 tabletter 60 kaps 3,82 kr 475 mg 95 % Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
229 kr
Better You Gurkmeja 100 kaps 3,99 kr 240 mg 80 % Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gurkmeja

Hur man väljer rätt gurkmeja

Gurkmeja är välkänd som en mirakelkrydda och har över 6000 studier som dokumenterar dess medicinska fördelar. Nya studier har dock visat att det är svårt för våra kroppar att absorbera det viktigaste näringsämnet, kurkumin. När det finns så många olika produkter att köpa kan det vara svårt att välja rätt.

Därför har vi satt ihop denna köpguide för att underlätta ditt val:

 • gurkmeja

  Innehåll

  Välj ett gurkmejatillskott som är gjort på pulver från hela roten och inte bara kurkuminextrakt. De flesta studier om gurkmeja är gjorda på effekter från hela roten även om det är kurkuminet som är det mest framträdande näringsämnet. Vissa tillverkare fyller även ut kapslarna med olika fyllningsmedel, konserveringsmedel och sötningsmedel för att öka vinsten.
 • kapsel

  Upptagningsförmåga

  Från många tillskott kan kroppen oftast bara absorbera runt 5-10 % kurkumin. Genom att tillsätta svartpeppar ökar upptagningsförmågan med upp till 2000 % (!). Se därför till att välja ett tillskott med tillsatt svartpeppar, eller piperin som är det verksamma ämnet.
 • miljo

  Miljö

  Många odlingar av gurkmeja är inte särskilt bra för miljön. GMO-odlingar, starka bekämpningsmedel och även rent syntetiska tillskott är inte ovanligt att se i tillskott från Asien. Välj helst ett tillskott tillverkat i Sverige eller åtminstone ett ekologiskt certifierat.
lakare med modell av hjartat

Vad är gurkmeja bra för?

Hälsofördelarna med gurkmeja inkluderar en förbättrad förmåga att smälta fetter, minska gas och uppblåsthet, minskad överbelastning och förbättrade hudförhållanden med eksem, psoriasis och akne. Gurkmeja har använts som ett kraftfullt antiinflammatoriskt ämne i kinesisk och indisk medicin i årtusenden. Gurkmeja innehåller beprövade effekter på detta område som kan jämföras med anti-inflammatoriska medel och vissa receptbelagda läkemedel. Men gurkmeja producerar inte den toxiska effekten som syntetiska mediciner ibland gör, såsom sårbildning, inre blödning och till och med ett sänkt antal vita blodkroppar.

Fler rapporterade hälsoeffekter av gurkmeja inkluderar lättnad från ledvärk, såsom reumatoid artrit, nedsatt ledsvullnad och större rörelseomfång när de används regelbundet. Forskning tyder också på att gurkmeja kan vara till hjälp vid behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar, sänkt kolesterol, skydda hjärtat, lindra matsmältningsbesvär, förbättra leverfunktionen och till och med förebygga Alzheimers sjukdom. Cancerförebyggande och långsammare cancercellstillväxt - speciellt cancer i bröst, tjocktarm, prostata och lungor.

Nedan följer de främsta fördelarna med gurkmeja:

 • inflammationAnti-inflammatorisk: Kronisk inflammation orsakar många vanliga sjukdomar. Kurkuminet i gurkmejan kan motverka många av de molekyler som är kända för att orsaka inflammation. Dess anti-inflammatoriska egenskaper är så starka att de motsvarar många receptfria läkemedels.
 • cancerCancer: Gurkmeja leder till flera förändringar på molekylär nivå i kroppen och studier tyder på att de kan förebygga cancer. Det finns även forskning som tyder på att det kanske till och med skulle kunna bromsa utvecklingsförloppet för cancern.
 • antioxidanterAntioxidant: Kurkumin är en mycket kraftfull antioxidant. Inte nog med det, det bidrar även till att förstärka kroppens egna tillverkning av antioxidanter.
 • hjärnaHjärnan: Gurkmeja höjer nivåerna av tillväxthormonet BDNF i hjärnan. I flera olika hjärnåkommor har man kunnat se ett samband mellan sänktaBDNF-nivåer och åkomman, till exempel Alzheimers.
 • hjärtaHjärtat: Flera studier tyder på att curcumin leder till förbättringar av endotelfunktionen. I en studie av över 100 personer som behövde operera kranskärl visade det sig att 4g curcumin per dag reducerade risken för hjärtattack med 65%.

Biverkningar av gurkmeja

 Vilka är biverkningarna av gurkmeja? Vissa människor har rapporterat allergiska reaktioner mot gurkmeja, speciellt efter hudexponering. Vanligtvis upplevs detta som ett milt kliande utslag. Dessutom har höga doser av gurkmeja observerats orsaka:

 • Illamående
 • Diarre
 • Ökad risk för blödning
 • Hyperaktiva sammandragningar av gallblåsan
 • Hypotension (sänkt blodtryck)
 • Uterin sammandragningar hos gravida kvinnor
 • Ökat menstruationsflöde

Människor som tar vissa mediciner bör också vara försiktiga med att använda gurkmejatillskott. Gurkmeja kan störa antikoagulanter som aspirin, klopidogrel och warfarin. Det kan också påverka mediciner som icke-steroida, anti-inflammatoriska läkemedel. Följ alltid tillverkarens instruktioner när du köper kosttillskott med gurkmeja. Om du använder receptbelagda läkemedel är det en bättre idé att inkludera färsk ekologisk gurkmeja i dina kostvanor istället.

Källa: WebMD

Dosering

Dosering av gurkmeja ser lite olika ut beroende vilken typ av gurkmeja du intar. Halten kurkumin är inte särskilt hög i rå gurkmeja och det behövs betydligt mer än ett gurkmejatillskott. Lägg därtill olika upptagningsförmågor. Vi har ändå sammanställt en generell utgångspunkt för hur mycket man behöver av olika former för att ta del av gurkmejans hälsoeffekter:

 • Rå rot: 1,5-3 gram / dag
 • Gurkmejapulver: 1-3 gram / dag
 • Kurkumin (standardiserat pulver): 400-600 mg, 3 ggr / dag
 • Flytande extrakt (1:1): 30-90 droppar / dag
 • Tinktur (1:2): 15-30 droppar 4 ggr / dag 

OBS! För kosttillskott så ska du istället följa tillverkarens instruktioner.

Enligt forskning förbättras absorberingen av gurkemeja genom hela kroppen om man tar ett gurkmejatillskott kombinerat med svartpeppar, som innehåller piperin. I en studie tillsattes 20 mg piperin till 2,000 mg gurkmeja. Detta ökade biotillgängligheten av gurkmeja med hela 154 procent!

Källa: Dr. Axe

vanliga frågor om Gurkmeja

FAQ: Vanliga frågor om gurkmeja

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en gammal krydda som har använts i århundraden i Indien och andra delar av Asien. Den är en del av familjen ingefära och har en stark, bitter smakDen innehåller bioaktiva beståndsdelar - främst kurkumin - som har flera hälsofördelar, såsom att stödja matsmältningshälsan, förbättra fettförbränningen, öka ämnesomsättningen och minska inflammation.

Hur framställs gurkmejatillskott?

Gurkmeja tillverkas vanligtvis genom att extrahera de aktiva ingredienserna från färsk gurkmeja och sedan torka dem till ett pulver. Pulvret kan sedan användas för att framställa kapslar, tabletter och andra kosttillskott.

Kan man gå ner i vikt med gurkmeja?

Studier har visat att gurkmeja kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen och öka fettförbränningen, vilket kan leda till viktminskning.Q: Hur påverkar gurkmeja matsmältningen?

Gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att stödja matsmältningshälsan. Det kan även hjälpa till att förbättra absorptionen av näringsämnen från maten samt minska gaser och uppblåsthet.

Vad skiljer mellan färsk gurkmeja och pulver?

Färsk gurkmeja är mycket starkare än gurkmejapulver, så det är bäst att använda mindre mängd om man använder färsk gurkmeja. Gurkmejapulver har en mildare smak, men innehåller samma aktiva ingredienser som färsk gurkmeja.

Vilka gurkmejakapslar är bäst?

Baserat på innehåll, pris och det vegetabiliska kapselskalet utsåg vi Healthwell Gurkmeja Premium till de bästa gurkmejakapslarna.

Kan gurkmeja kombineras med andra kosttillskott för bättre effekt?

Ja, gurkmeja kan kombineras med andra kosttillskott för att förbättra dess effekt och ge ytterligare hälsofördelar. Gurkmeja innehåller curcumin som har flea hälsofördelar, inklusive att stödja ledhälsa, hjärnhälsa och immunförsvar. Här är några tillskott som kan kombineras med gurkmeja för att förbättra dessa effekter:

 1. Piperin: Piperin, en aktiv beståndsdel i svartpeppar, kan förbättra absorptionen av curcumin i kroppen. Många gurkmeja-tillskott inkluderar redan piperin för att öka biotillgängligheten av curcumin.

 2. Omega-3: Omega-3 fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och stöder hjärnhälsa. Kombinationen av gurkmeja och omega-3 kan förbättra den antiinflammatoriska effekten och främja en hälsosam hjärnfunktion.

 3. Grönläppad mussla: Grönläppad mussla är en naturlig källa till glykosaminoglykaner, som är viktiga för ledhälsa. Kombinationen av gurkmeja och grönläppad mussla kan ge bättre stöd för lederna och minska inflammation.

 4. Glukosamin och kondroitin: Dessa tillskott används ofta för att stödja ledhälsa och minska ledvärk. Kombinationen av gurkmeja, glukosamin och kondroitin kan erbjuda synergistiska effekter för att förbättra ledernas hälsa och minska inflammation.

 5. Quercetin: Quercetin är en flavonoid med antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper. Kombinationen av gurkmeja och quercetin kan förbättra den totala antioxidanta och antiinflammatoriska kapaciteten i kroppen.

 6. Boswellia: Boswellia, även känd som frankincense, är en ört som har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska smärta och inflammation i lederna. Kombinationen av gurkmeja och Boswellia kan ge en förstärkt antiinflammatorisk effekt.

Tänk på att varje individ är unik och kan reagera olika på olika kombinationer av kosttillskott.

gurkmeja test

Så gjorde vi testet

Det är inte alldeles enkelt att skilja på två olika gurkmejatillskott man fått i handen. Olika doseringar, extraktionsmetoder och användningsområden gör det svårt att säga att det ena är bättre än det andra. Vi har här därför valt att istället utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

Som underlag för testet valde vi ut 23 gurkmejakapslar som vi trodde lite extra på. Det är till exempel produkter med ett intressant innehåll, pris eller med höga kundbetyg. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts enligt följande kriterier:

 • Innehåll: Hur mycket gurkmeja innehåller varje kapsel? Hur hög är halten av curcuminoider?
 • Användning: Är kapslarna små eller stora? Är det lätta att svälja? Hur många kapslar behöver man ta åt gången?
 • Effekt: Har du upplevt några positiva effekter sedan du började använda tillskottet? Har du råkat ut för några biverkningar?
 • Pris: Vad kostar en förpackning? Vad blir priset per kapsel, dosering och dag? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Upptagningsförmåga: Hur bra är kroppen på att ta upp innehållet från kapslarna? Innehåller de t.ex. svartpepparextrakt för förbättrad upptagning?

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget. Dessa 10 produkter finns med i den här artikeln. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
79 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer
 • Kjell Johansson

  2020-08-08 (3 år sen)

  Hej! Intressant läsning! Tack!
  Rekommenderar ni kapslar eller råvaran?
  Mvh

  • Jonas

   2020-08-15 (3 år sen)

   Hej Kjell,

   Kul att läsningen uppskattas!

   Vår rekommendation är att välja den du föredrar då båda alternativen är bra för kroppen.

   Kapslarnas enkelhet att få i sig talar för dess fördel. Å andra sidan är kostnaden lite högre jämfört med att köpa pulver eller bara råvaran rakt av.

   Råvaran går ju att användas till mycket olika saker, bara fantasin som sätter gränser där. Däremot tar det längre tid att förbereda.

   Tänk på att om du använder råvaran och värmer upp den kommer kurkuminen att försvinna till viss del. Värmer du upp den under en kortare tid kommer en mindre del att försvinna men biotillgängligheten/upptagningsförmågan ökar.

   Ha en fin helg,

   Hälsningar
   Jonas
   Fitnessfrank.com

 • Sten Grönberg

  2019-11-01 (4 år sen)

  Har precis blivit informerad av ett apotek om Topformula Curcumin tumeric extract 95%. Har köpt en sådan burk. Tyvärr framgår det inte hur många kapslar per dag?
  Ser fram emot ett svar, inte för långt borta.
  Sten G

  • FitnessFrank

   2019-11-04 (4 år sen)

   Hej Sten,

   Enligt Topformulas egna hemsida rekommenderar de att man ska ta en kapsel per dag.

   Bästa Hälsningar
   Kundtjänst
   FitnessFrank.com