Bästa Ginseng 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Vi har listat de bästa ginsengtillskotten för ökad energi och mental balans.
Ginseng - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Ginseng Komplex Healthwell Ginseng Komplex
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,5 Gerimax Ginseng Gerimax Ginseng
Pris
149 kr
Till butik
betyg 4,4 Närokällan Ginseng Komplex Närokällan Ginseng Komplex
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,1 Scitec Nutrition Mega Ginseng Scitec Nutrition Mega Ginseng
Pris
175 kr
Till butik
betyg 4,0 Rawpowder Ginseng Panax EKO 75 g Rawpowder Ginseng Panax EKO 75 g
Pris
188 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Ginseng är en växt som tillhör släktet Panax och har använts i århundraden inom traditionell östasiatisk medicin för dess många fördelaktiga egenskaper. Den sägs vara en adaptogen, det vill säga en naturlig substans som hjälper kroppen att anpassa sig till stress och återställa balansen. Ginsengrotsens biologiskt aktiva komponenter, så kallade ginsenosider, har blivit föremål för omfattande forskning och tros vara ansvariga för dess hälsobefrämjande effekter.

Ginseng har traditionellt använts för att förbättra kognitiva funktioner, stärka immunförsvaret, öka energinivåerna och främja allmänt välbefinnande. Samtidigt är det viktigt att notera att forskningen kring ginsengs effekter fortfarande är pågående, och resultaten kan vara inkonsekventa. Trots detta fortsätter ginseng att vara en populär ingrediens i kosttillskott och naturläkemedel, och intresset för dess potentiella hälsofördelar växer kontinuerligt inom såväl den vetenskapliga världen som bland allmänheten.

Vi har jämfört 18 populära kosttillskotten med ginseng där vi utsåg Healthwell Ginseng Komplex till testets vinnare. Fortsätt läs och ta reda på vilka våra 5 favoriter blev.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa ginseng 2024

 1. Healthwell Ginseng Komplex Bäst i test: 4,7/5
 2. Gerimax Ginseng Bästa koreanska: 4,5/5
 3. Närokällan Ginseng Komplex Bästa amerikanska: 4,4/5
 4. Scitec Ginseng Bästa premium: 4,1/5
 5. Rawpowder Ginseng Panax EKO 75 g Bästa pulver: 4,0/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Ginseng Komplex

  Optimalt ginsengtillskott från sibirisk och indisk ginseng där vitamin B12 även tillsatts
  4,7
  Innehåll
  4,7/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / g: 5,53 kr
  • Typ av ginseng: Sibirisk/Indisk
  • Kapselskal: Vegetabiliskt
  healthwell ginseng komplex 1 healthwell ginseng komplex 2 healthwell ginseng komplex 6 healthwell ginseng komplex 5 healthwell ginseng komplex 3 healthwell ginseng komplex 4

  Healthwell Ginseng Komplex från Svenskt Kosttillskott är ett multitillskott som innehåller både sibirisk och indisk ginseng. Dessutom har vitamin b12 lagt till i produkten samt piperin(svartpepparextrakt) som hjälper till med de andra ämnenas upptagningsförmåga. För att vara tabletter är priset bra på produkten. Söker man ett billigare ginsengalternativ bör man se sig om efter pulver. Även om den här produkten inte innehåller den koreanska varianten har man lyckats väldigt bra att efterlikna den med kombinationen av sibirisk och indisk.

  Sett till priset, innehållet, egna erfarenheter från testet samt kundernas omdömen är Healthwell Ginseng Komplex ett utmärkt alternativ.

  Vi valde Healthwell Ginseng Komplex som "bästa ginsengtillskottet". Vi gillade särskilt att den kombinerar väl tilltagna mängder av både sibirisk och indisk ginseng. Ett enkelt sätt att helgardera sig för såväl biotillgänglighet som effekt.

  Fördelar

  • Fullspektrumextrakt
  • Tillsatt B12
  • Hög halt ginseng

  Nackdelar

  • Förvaras oåtkomligt för små barn
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
  199 kr
 2. 2. Bästa koreanska: Gerimax Ginseng

  Starkt uppiggande energitillskott som är optimalt framtaget för tillfällig trötthet
  4,5
  Innehåll
  4,8/5
  Användning
  4,8/5
  Pris
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / g: 12,42 kr
  • Typ av ginseng: Koreansk
  • Kapselskal: Vegetabiliskt
  gerimax ginseng 1 gerimax ginseng 2 gerimax ginseng 6 gerimax ginseng 3 gerimax ginseng 5

  Gerimax Ginseng är ett tillskott som består utav den koreanska ginsengvarianten. Denna sort hör till de mer kraftfulla vad gäller uppiggande och ökad energi, något som märktes efter att ha provat produkten. Cirka 1 timme efter intaget var det enklare att fokusera på sina arbetsuppgifter och man känner ett milt harmoniskt välbefinnande som lika gärna kan vara kopplat till placebo eller orsakat av något annat som hänt under dagen. Varje förpackning består av 60 tabletter, där 1 tablett innehåller 200 mg koreansk ginseng samt en liten del av den snabba kolhydraten maltodextrin. 

  Söker du ett kosttillskott som består utav koreansk ginseng är detta alternativet du bör testa. 

  Som "bästa koreanska ginseng" har vi valt att lyfta fram Gerimax Ginseng. En beprövad ginsengvariant i en produkt utan några egentliga tillsatser. Vi gillar särskilt att den finns som både extrakt och rot.

  Fördelar

  • Bra recensioner
  • 100 % ginseng
  • Går att köpa som extrakt

  Nackdelar

  • Ganska dyrt
  • Använd ej om du har hjärtproblem eller högt blodtryck
  Produkten finns att köpa här:
  149 kr
  149 kr
 3. 3. Bästa amerikanska: Närokällan Ginseng Komplex

  Komplex med både asiatisk och amerikansk ginseng i generösa doser i vegetabilisk kapsel
  4,4
  Innehåll
  4,1/5
  Användning
  4,6/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / g: 7,46 kr
  • Typ av ginseng: Amerikansk / asiatisk
  • Kapselskal: Vegetabiliskt

  Närokällan Ginseng Komplex är ett väldigt prisvärt kosttillskott som innehåller både asiatisk och amerikansk ginseng. Detta ger en bredare spektrum av fördelarna som ginseng har att erbjuda. Det är också ett plus att produkten kommer i kapslar, vilket gör det lätt att ta och dosera. Innehållet per kapsel är högt, med 250 mg asiatisk ginseng och 150 mg amerikansk ginseng. Detta är en bra mängd, särskilt med tanke på priset. Dock finns det ingen information om produkten innehåller några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten eller om den innehåller många tillsatser.

  Effekten av Närokällan Ginseng Komplex verkar vara positiv för de flesta användare och även vi som testar produkten tycker att den känns "fokuserande". Det är viktigt att notera att effekten av ginseng kan variera från person till person, och det kan ta tid innan man märker någon skillnad. Biverkningar verkar vara ovanliga, men det är alltid viktigt att följa doseringsanvisningarna och inte överskrida den rekommenderade dosen.

  Prismässigt ligger Närokällan Ginseng Komplex mycket konkurrenskraftigt till. För 179 kr får du 60 kapslar, vilket gör priset per kapsel mycket överkomligt. Produkten kommer också från Närokällan, en välkänd tillverkare som man kan lita på. Det finns ingen information om produkten är labbtestad eller tillverkad enligt HACCP och GMP, men med tanke på tillverkarens rykte kan man förvänta sig hög kvalitet. Sammantaget är Närokällan Ginseng Komplex ett mycket prisvärt och effektivt ginsengtillskott.

  Fördelar

  • Två typer av ginseng
  • Högdoserat
  • Vegetabilisk kapsel

  Nackdelar

  • Inte ekologisk
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
  179 kr
 4. 4. Bästa premium: Scitec Nutrition Mega Ginseng

  Lågdoserat koreanskt ginsengtillskott från rotextrakt med 80% Ginsenosider
  4,1
  Innehåll
  4,4/5
  Användning
  4,2/5
  Pris
  3,6/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Tillskottsbolaget)
  • Storlek: 100 kaps
  • Pris / g: 28,00 kr
  • Typ av ginseng: Koreansk
  • Kapselskal: Animaliskt
  scitec mega ginseng 1 scitec mega ginseng 2 scitec mega ginseng 4 scitec mega ginseng 7 scitec mega ginseng 3 scitec mega ginseng 5

  Scitec Nutrition Mega Ginseng är en utmärkt produkt för dig som vill ha ginseng till ett bra pris. Den här produkten innehåller högkvalitativ koreansk ginseng, vilket länge använts i området för förbättrad prestation såväl fysiskt som mentalt. Roten från ginseng har uppiggande egenskaper, den kan minska stress och hjälper ditt immunförsvar.

  Kapslarna innehåller ett extrakt av ginsengroten och tack vare det vet du att du får i dig samma mängd varje gång. Många väljer det här märket för att det är mycket prisvärt jämfört med andra liknande produkter. Rekommenderat intag är en kapsel per dygn och varje förpackning innehåller 100 kapslar. Varje kapsel innehåller i sin tur 62,5 mg ginsengextrakt.

  En nackdel är däremot att du inte bör inta Scitec Nutrition Mega Ginseng under mer än sex veckor åt gången. Sedan behöver du ta ett uppehåll på minst två veckor, innan du kan börja igen. Dessutom är inte de här kapslarna vegetabiliska, utan innehåller gelatin från nötdjur.

  Vi utnämnde Scitec Nutrition Mega Ginseng till "bästa premium ginseng". Ett extrakt med höga mängder ginsenosider för påtaglig effekt. Innehåller beprövad koreansk ginseng som vars gynnsamma effekter är väl dokumenterade.

  Fördelar

  • Stressförebryggande
  • Koreansk ginseng
  • 80 % ginsengosider

  Nackdelar

  • Ej lämpligt för veganer
  Produkten finns att köpa här:
  175 kr
 5. 5. Bästa pulver: Rawpowder Ginseng Panax EKO 75 g

  Prisvärt ekologiskt ginsengpulver från den väldokumenterade sorten Panax
  4,0
  Innehåll
  4,3/5
  Användning
  3,7/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Storlek: 75 g
  • Pris / g: 2,51 kr
  • Typ av ginseng: Koreansk
  • Kapselskal: N/A
  rawpowder ginseng 1 rawpowder ginseng 3 1 rawpowder ginseng 5 1 rawpowder ginseng 3 rawpowder ginseng 5

  Om du vill välja det billigaste alternativet är det ett ginsengpulver du är ute efter. Kosttillskottspulver är normalt sett betydligt billigare än kapsel/tablettform och det är inget undantag i detta fallet. Ett pulver vi fick upp ögonen på i vårt test var Rawpowder Ginseng Panax EKO. Det är ett pulver som till 100% består utav ekologisk panax (koreansk) ginseng och varje förpackning består utav 75 gram pulver. Det rekommenderade dagsintaget är 1-2 gram per dag, gärna samband med måltid. Pulvret fungerade, liksom de andra panaxtillskotten väl med en energihöjande effekt som resultat cirka 1 timme efter intaget. Pulvret går att blanda ner i maten eller ha som en del av en shake. Ett annat enkelt knep är att röra runt det med 1-2 dl vatten och dricka det. 

  Ett ekologiskt panaxpulver till ett bra pris gör produkten väl värd att köpa för dig som vill ha så mycket ginseng som möjligt för pengarna.

   

  Som testets "bästa ginseng pulver" valde panelen Rawpowder Ginseng Panax EKO. Koreansk ginseng i pulverform som gör det enkelt att dosera efter eget tycke. Bonuspoäng för att det är ekologiskt.

  Fördelar

  • Ekologisk
  • Väldokumenterad och testad
  • 100 % ginseng

  Nackdelar

  • Kapslar är oftast lite smidigare att få i sig
  Produkten finns att köpa här:
  188 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Ginseng Storlek Pris / g Typ av ginseng Kapselskal Totalbetyg Pris
Healthwell Ginseng Komplex 60 kaps 5,53 kr Sibirisk/Indisk Vegetabiliskt Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
199 kr
Gerimax Ginseng 60 kaps 12,42 kr Koreansk Vegetabiliskt Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
149 kr
Närokällan Ginseng Komplex 60 kaps 7,46 kr Amerikansk / asiatisk Vegetabiliskt Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
179 kr
Scitec Ginseng 100 kaps 28,00 kr Koreansk Animaliskt Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
175 kr
Rawpowder Ginseng Panax EKO 75 g 75 g 2,51 kr Koreansk N/A Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
188 kr
viktiga faktorer för att välja rätt ginseng

Hur man väljer rätt ginseng

Att välja rätt ginsengtillskott kan vara en utmaning, men med rätt vägledning kan du hitta ett som uppfyller dina specifika behov. I denna köpguide går vi igenom några nyckelfaktorer att tänka på när du ska välja rätt ginsengprodukt.

Typ av Ginseng: Första steget i valet av ginsengtillskott är att förstå vilken typ av ginseng du önskar. Generellt sett, när termen "ginseng" används utan någon specifikation, avser den ofta Koreansk ginseng eller Panax ginseng.

Dosering: Det är viktigt att kontrollera doseringen på det ginsengtillskott du väljer. Många kosttillskott innehåller bara 100 mg per kapsel eller tablett, trots att forskning föreslår att en dos på 200-400 mg är nödvändig för att uppleva ginsengs hälsofördelar. Vi rekommenderar att du väljer ett tillskott som innehåller minst 200 mg per enhet.

Ginsenosider: Ginsenosider är de aktiva föreningarna i ginseng. Se till att det ginsengtillskott du väljer har en hög koncentration av dessa. Till exempel kan ett tillskott med 200 mg ginseng, som har en högre koncentration av ginsenosider, vara mer effektivt än ett med 300 mg med lägre koncentration.

Pris: Ginsengpriset kan variera kraftigt mellan olika tillskott. Vi rekommenderar dock att du inte betalar mer än 10 kronor per gram ginseng, eftersom produkter som kostar mer sällan levererar bättre resultat.

Innehåll och tillsatser: De flesta konsumenter föredrar rena tillskott utan onödiga tillsatser. Var medveten om att vissa ginsengtabletter kan innehålla ingredienser som gelatin, vilket inte är lämpligt för veganer. Se till att kontrollera produktens innehåll noga innan du gör ditt val.

Olika typer av ginseng

Det finns ett flertal växter som går under benämningen ginseng på grund av sina likartade hälsofrämjande egenskaper. De fem mest förekommande typerna av ginseng inkluderar:

Koreansk Ginseng (Panax Ginseng): Koreansk ginseng, även benämnd asiatisk ginseng, härrör från Panax ginseng-växten och anses vara den mest erkända typen av ginseng. Dess adaptogena kvaliteter bidrar till att hantera stress och höja motståndskraften mot denna. Koreansk ginseng kan också förhöja energinivåer, stödja kognitiva funktioner, förbättra immunförsvaret och bidra till en ökad sexlust samt motverka erektil dysfunktion. Dessutom kan den assistera i regleringen av blodtrycket och sänkandet av kolesterolvärden.

Amerikansk Ginseng (Panax Quinquefolius): Amerikansk ginseng, härstammande från Panax quinquefolius-växten, fungerar likaså som adaptogen och har egenskaper jämförbara med den asiatiska varianten. Det har visat sig kunna sänka blodtrycket och kolesterolnivåer, samt förhöja energin och reducera trötthet. Dessutom kan den förbättra minnet och kognitiva funktioner, vilket kan vara särskilt fördelaktigt vid åldersrelaterad minnesförlust. Det sägs även att amerikansk ginseng kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna och ge stöd vid diabetes.

Siberisk Ginseng (Eleutherococcus Senticosus): Även om Siberisk ginseng, även känd som rysk rot, tekniskt sett inte klassas som en riktig ginseng, används den ofta som ett alternativ till ginseng. Den har adaptogena egenskaper och kan öka energinivåer, förbättra immunsystemet, samt förstärka uthålligheten och prestationen.

Indisk Ginseng (Withania Somnifera): Indisk ginseng, även känd som Ashwagandha, härrör från Withania somnifera-växten och används frekvent inom traditionell medicin. Den anses ha adaptogena egenskaper, vilket kan bidra till hanteringen av stress och att öka kroppens motståndskraft mot denna. Den kan dessutom främja minne och kognitiva funktioner, öka libido, förbättra sömnen, samt assistera i regleringen av blodtryck och blodsocker. Den kan även vara fördelaktig vid behandling av artrit och ledvärk.

kvinna koncentrerar sig pa kontoret

Fördelar med ginseng

Ginseng har varit en stapelvara inom traditionell medicin i tusentals år och är känd för sina olika hälsofrämjande egenskaper. Nedan är några av de mest studerade fördelarna med ginseng:

1. Adaptogeniska egenskaper: Ginseng är mest känt för sina adaptogena egenskaper. Adaptogener är ämnen som hjälper kroppen att anpassa sig till stress. De kan minska skadliga fysiologiska reaktioner på stress, vilket kan ha positiva effekter på fysisk och mental hälsa.

2. Ökad energi: Ginseng kan hjälpa till att bekämpa trötthet och öka energinivåerna. Det har visat sig vara särskilt effektivt för personer med kronisk trötthet. Är du ute efter mer fokus och bättre skärpa kan vi även rekommendera att du kollar in vårt test av rosenrot.

3. Förbättrar kognitiv funktion: Flera studier har visat att ginseng kan förbättra kognitiva funktioner som minne, beteende och humör.

4. Stärker immunsystemet: Ginseng kan stärka kroppens immunförsvar, vilket hjälper till att förebygga infektioner och sjukdomar.

5. Antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper: Ginseng är rik på antioxidanter, vilket kan hjälpa till att reducera inflammation och bekämpa oxidativ stress, en nyckelfaktor i många kroniska sjukdomar. Är du ute efter antioxidanteffekten kan vi även rekommendera att läsa på om c-vitamintillskott.

6. Förbättrar blodsockerregleringen: Ginseng kan hjälpa till att reglera blodsockernivåerna, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med diabetes.

7. Kan hjälpa till att förbättra humör och mentalt välbefinnande: Vissa studier har visat att ginseng kan hjälpa till att minska stress och förbättra välbefinnandet, vilket gör det till ett potentiellt verktyg för att hantera mental hälsa.

8. Kan hjälpa mot erektil dysfunktion: Det finns vissa bevis på att ginseng kan hjälpa män med erektil dysfunktion, förmodligen på grund av dess förmåga att förbättra blodcirkulationen. Har du problem med erektil dysfunktion kan du med fördel kombinera ginseng med arginin och D-vitamin. I vissa fall fungerar även testoboosters bra vid dessa problem. 

9. Kan stödja viktminskning: Ginseng kan även hjälpa till att stödja viktminskning genom att påverka hur kroppen metaboliserar fett.

Risker och biverkningar

Även om ginseng är en naturlig växt och generellt sett ansedd som säker, kan det finnas vissa risker med att ta det som ett kosttillskott. Dessa inkluderar:

 • Allergiska reaktioner: Som med alla växter kan vissa människor vara allergiska mot ginseng. Symptom på en allergisk reaktion kan inkludera utslag, svullnad, andningssvårigheter och anafylaxi. Om du upplever några av dessa symptom efter att ha tagit ginseng bör du sluta ta det och kontakta en läkare.
 • Interaktion med läkemedel: Ginseng kan interagera med vissa läkemedel och förstärka eller försvaga deras effekter. Detta inkluderar blodförtunnande läkemedel, diabetesmedicin och antidepressiva läkemedel. Om du tar någon form av läkemedel är det bäst att konsultera din läkare innan du börjar ta ginseng.
 • Biverkningar: Även om de flesta människor tål ginseng väl, kan vissa människor uppleva biverkningar som huvudvärk, magbesvär, sömnlöshet och nervositet. I sällsynta fall kan ginseng leda till mer allvarliga biverkningar som blodtrycksförändringar, leverproblem och allergiska reaktioner.
 • Graviditet och amning: Ginseng rekommenderas generellt inte för gravida eller ammande kvinnor eftersom det inte har gjorts tillräckligt med forskning för att fastställa säkerheten för dessa grupper.
 • Långvarig användning: Ginseng bör inte användas kontinuerligt under långa perioder, eftersom det kan leda till hormonell obalans och eventuella biverkningar som bröstsmärta, menstruationsproblem och till och med gynecomasti (förstorade bröst) hos män.

Det är viktigt att komma ihåg att även om ginseng är en naturlig växt, betyder det inte att den är fri från biverkningar. Som med alla kosttillskott är det bäst att konsultera en läkare innan du börjar ta ginseng, särskilt om du har någon form av medicinskt tillstånd eller tar andra läkemedel.

vanliga frågor om Ginseng

FAQ: Vanliga frågor om ginseng

Vad är ginseng?

Ginseng är en växt som används som kosttillskott och traditionell medicin i Asien och Nordamerika. Det finns olika typer av ginseng, men den vanligaste är asiatisk ginseng (Panax ginseng), som är känt för sina adaptogena egenskaper och förmåga att hjälpa kroppen att hantera stress.

Är det säkert att ta ginsengtillskott?

Då ginseng har kraftfulla och energigivande egenskaper är det här en ört som kan ge vissa, ofta milda, biverkningar som till exempel störd sömn eller huvudvärk. Om man tar blodförtunnande mediciner, läkemedel mot diabetes, metaboliska eller mentala sjukdomar eller om man är gravid är ginseng inte att rekommendera. 

Vilken form av ginseng ska man välja?

Det finns ett stort antal produkter som innehåller ginseng och örten kan intas på många olika sätt:

 • Te: Ger en mild men skön känsla av energi och motivation.
 • Extrakt: Bra för att öka på orken i allmänhet.
 • Tabletter med extra hög dos: Ger en extra stark energikick.
 • Tuggummin: Bra alternativ för den som inte vill ta tabletter eller extrakt.
 • Krämer och kosmetika: Bra om du har problem med hudinflammationer och rodnader.

Vilket ginsengtillskott är bäst?

Man kan inte riktigt säga att det finns ett ginsengtillskott som är bäst för alla. Ett extrakt är varken bättre eller sämre än kapslar utan handlar mer om personlig preferens. Bäst överlag i vårt test blev Healthwell Ginseng Komplex. En produkt som får höga betyg både vad gäller pris, innehåll och användning.,

Kan jag kombinera ginseng med andra kosttillskott för att stärka effekten?

Ja, du kan kombinera ginseng med andra kosttillskott för att stärka dess effekt och dra nytta av ytterligare hälsofördelar. Ginseng är en adaptogen ört som används för att förbättra energi, uthållighet, mental klarhet och stresshantering. Här är några tillskott som kan kombineras med ginseng för att stärka dessa effekter:

 1. Ginkgo biloba: Kombinationen av ginseng och Ginkgo biloba kan ge synergistiska effekter för att förbättra kognition, minne och blodcirkulation.
 2. Rosenrot: Rosenrot är en annan adaptogen ört som används för att bekämpa trötthet och förbättra stresshantering. Kombinationen av ginseng och Rhodiola kan förbättra energi, uthållighet och stressmotstånd.
 3. Vitamin B-komplex: B-vitaminer är viktiga för energiproduktion och nervsystemets hälsa. Kombinationen av ginseng och B-vitaminer kan ge en ökad effekt på energi och mental klarhet.
 4. Ashwagandha: Ashwagandha är en adaptogen ört som används för att minska stress och ångest. Kombinationen av ginseng och ashwagandha kan erbjuda förbättrad stresshantering och ökad mental klarhet.
 5. L-theanin: L-theanin är en aminosyra som finns i grönt te och har lugnande och avslappnande effekter. Kombinationen av ginseng och L-theanin kan hjälpa till att minska stress och ångest samtidigt som den förbättrar kognitiv funktion och fokus.
 6. Cordyceps: Cordyceps är en svamp som traditionellt används för att öka energi, uthållighet och fysisk prestanda. Kombinationen av ginseng och cordyceps kan ge en ökad energi- och uthållighetsstödjande effekt.
 7. Macapulver: Macapulver är känt för sina adaptogena egenskaper, liknande ginseng, men med ett särskilt fokus på att öka libido, fertilitet och uthållighet.

Tänk på att varje individ är unik och kan reagera olika på olika kombinationer av kosttillskott. Var därför alltid försiktig och extra uppmärksam på biverkningar om du tar flera kosttillskott samtidigt. Rådgör alltid med din läkare innan du tar kosttillskott om du tar några andra mediciner.

ginseng test

Så gjorde vi testet

Det finns flera olika typer av ginseng, koreansk, sibirisk, indisk, amerikansk. De används för i stort sett samma sak, men går inte riktigt att rättvist jämföra med varandra. Därför har vi valt att gruppera in tillskotten i flera olika kategorier och utse en testvinnare i varje kategori.

För att komma fram till vilken produkt som är bäst beställde vi hem 18 olika ginsengtillskott. De har sedan testats och därefter betygsatts på fem punkter, med följande frågor som grund för bedömningen:

 • Innehåll: Vilken typ av ginseng innehåller produkten? Hur mycket ginseng innehåller den? Innehåller den några andra aktiva ämnen som förbättrar effekten? Innehåller den många tillsatser?
 • Effekt: Har du upplevt någon positiv effekt efter att du använt dig av tillskottet? Har du fått några biverkningar av det?
 • Pris: Vad kostar produkten? Vad blir priset per kapsel, dos och dag? Tycker du att produkten är prisvärd?
 • Kvalitet: Kommer produkten från en välkänd tillverkare man kan lita på? Är produkten labbtestad för att säkerställa att den innehåller rätt mängd? Är den tillverkad enligt HACCP och GMP?
 • Kundbetyg: Vad säger andra kunder som testat produkten? Är de flesta positivt eller negativt inställda till den?

De 5 testvinnarna inom varje kategori finns presenterade i den här artikeln. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Betyg: 4.8 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu