Bästa Gymhandskarna 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Stort test av gymhandskar - läs allt om vilka som tål tuffast tag i träningslokalen.
Gymhandskar - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 Better Bodies Basic Better Bodies Basic
Pris
199 kr
Till butik
betyg 4,1 Better Bodies Pro Better Bodies Pro
Pris
349 kr
Till butik
betyg 3,9 Better Bodies Womens Better Bodies Womens
Pris
249 kr
Till butik
betyg 3,9 C.P. Sports Classic Mesh Glove C.P. Sports Classic Mesh Glove
Pris
99 kr
Till butik
betyg 3,8 Casall Long Finger Casall Long Finger
Pris
349 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gymhandskens vara eller icke vara har debatterats till oändlighet på olika styrketräningsforum. Vi nöjer oss med att konstatera att ett par bra gymhandskar gör sitt jobb och skyddar dina händer när du tränar. Det är bekvämt, du slipper slabba med krita och de gör att dina händer håller sig i bättre skick. Fler anledningar än så behöver man egentligen inte för att köpa ett par.

Det bästa sättet att hitta ett par bra gymhandskar är att köpa många och testa dig fram till de som passar dig bäst, men det är inte varken särskilt ekonomiskt eller praktiskt. Därför har vi testat 27 stycken olika handskar som finns på marknaden för att förhoppningsvis kunna ge dig ett tillräckligt bra underlag så att du ska kunna välja ett par som passar dig. I den här artikeln presenterar vi våra 5 favoriter inom olika kategorier.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa gymhandskarna 2024

 1. Better Bodies Basic Gym Gloves Bäst i test: 4,6/5
 2. Better Bodies Pro Gym Gloves Bästa premium: 4,1/5
 3. Better Bodies Womens Training Glove Bästa för kvinnor: 3,9/5
 4. C.P. Sports Classic Mesh Glove Bästa billiga: 3,9/5
 5. Casall Sports Prod Exercise Glove Bästa för utomhusträning: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: Better Bodies Basic

  En riktigt bra handske till ett fantastiskt pris
  4,6
  Komfort
  4,2/5
  Grepp
  4,7/5
  Hållbarhet
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Unisex
  • Läder: 0 %
  • Tvättbara: Maskintvätt
  • Storlekar: S-XL

  Better Bodies Basic gymhandskar är en utmärkt produkt för den som söker kvalitet och komfort i sina träningsredskap. Handskarna är tillverkade av 50% polyuretan och 50% nylon, vilket gör dem både hållbara och flexibla. De har en Multi flex-elastisk mesh på baksidan av handen, mellan fingrarna och på tummen, vilket ger handsken en utmärkt passform och andningsförmåga under intensiva träningspass. Dessutom är de tvättbara vilket gör dem lätta att rengöra efter användning.

  En av de mest framstående aspekterna av dessa gymhandskar är deras komfort. Kunderna har rapporterat att de sitter bra även vid tunga lyft, vilket tyder på att de ger ett bra grepp och skyddar händerna effektivt. En kund nämnde att handskarna var bra vadderade mot handflatan, vilket förbättrade komforten under tunga lyft. Även om några kunder tyckte att handskarna var lite klumpiga, var majoriteten nöjda med storleken och passformen.

  Sammantaget är Better Bodies Basic gymhandskar ett prisvärt val för den som söker ett par pålitliga träningshandskar. Med priset på 199 kr erbjuder de mycket värde för pengarna med tanke på deras höga kvalitet, komfort och hållbarhet. De har fått övervägande positiva recensioner från kunder, vilket ytterligare styrker deras ställning som ett utmärkt val för alla träningsentusiaster.

  Fördelar

  • Mycket prisvärd handske
  • Passar både nybörjare och träningsvana
  • Går att tvätta i maskin

  Nackdelar

  • Inte jättebekväma vid väldigt tunga lyft
  Produkten finns att köpa här:
  199 kr
  199 kr
 2. 2. Bästa premium: Better Bodies Pro

  En väldigt bra handske för dig som gillar att lyfta tungt
  4,1
  Komfort
  4,6/5
  Grepp
  3,5/5
  Hållbarhet
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Unisex
  • Läder: 40 %
  • Tvättbara: Handtvätt
  • Storlekar: S-L

  Det här är premiumvarianten av Better Bodies basic-handskar. De kostar lite mer än dubbelt så mycket, men då får du också en handske i läder. Det finns många fördelar med naturmaterial när det kommer till komfort, men de tappar på att inte vara tvättbara. Som det mesta Better Bodies gör är det dock hög kvalitet på materialet. Och det här är ett par handskar som är extremt slitstarka och kommer vara med dig länge om du vårdar dem rätt. Det tillsammans med att de är riktigt sköna gör att vi väljer att utse dem till bästa premium. Som alltid när du köper något dyrt behöver du slå ut investeringskostnaden per gång, och där kommer Better Bodies Pro Gym Gloves snabbt betala tillbaka sig.

  Det här är dock inga nybörjarhandskar. Om du inte tränat så länge är det bättre att satsa på basic-modellen. Men om du lyft ett tag och börjat komma upp på nivåer där du lyfter tungt på riktigt kan vi varmt rekommendera att du växlar upp till dessa. Det är sällan någon köper en porsche som förstabil.

  Fördelar

  • Slitstarka handskar tillverkade i läder
  • Väldigt bra passform
  • Bra komfort även vid tunga lyft

  Nackdelar

  • Onödigt dyra för dig som inte lyfter så tungt
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
  349 kr
 3. 3. Bästa för kvinnor: Better Bodies Womens

  Snygg och slitstark handske som är särskilt anpassad för kvinnor
  3,9
  Komfort
  3,6/5
  Grepp
  4,5/5
  Hållbarhet
  3,6/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kön: Kvinnor
  • Läder: 0 %
  • Tvättbara: Maskintvätt
  • Storlekar: S-L

  Better Bodies tar många platser på den här listan. Det är de värda. De har varit länge i branschen och vet vad de håller på med. Dessa handskar är särskilt anpassade för kvinnor vilket innebär att de är mindre i storlekarna och kommer i en lite poppigare färg än svart. De har också en extra förstärkning i handflatan anpassat efter att kvinnor ofta har tunnare hud där än män och behöver extra skydd.

  Det du ska vara medveten om innan du köper dessa är dock att fingrarna är kortare än på de andra jämförbara varianterna vilket gör att de hamnar längre ner på listan. Även om det inte är optimalt vid alla typer av lyft så är Better Bodies Womens Training Glove ändå ett bra val av handske. Särskilt för den som är ny på lyftande och inte har gått på de riktigt tunga vikterna än. Syntetmaterialet gör att de har ett väldigt attraktivt pris.

  Fördelar

  • Lätta att ta på
  • Väldigt bra grepp
  • Bra passform

  Nackdelar

  • Kanske lite väl tighta
  Produkten finns att köpa här:
  249 kr
  249 kr
 4. 4. Bästa billiga: C.P. Sports Classic Mesh Glove

  Prisvärd, bekväm och hållbar gymhandske med god ventilation.
  3,9
  Komfort
  4,0/5
  Grepp
  4,7/5
  Hållbarhet
  3,0/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Kön: Unisex
  • Läder: 0 %
  • Tvättbara: Maskintvätt
  • Storlekar: XS-XXL

  C.P. Sports Classic Mesh Glove är en prisvärd och högkvalitativ gymhandske som erbjuder en bra passform och komfort. Den är tillverkad av slitstarka material, inklusive 50% bomull, 30% polyuretan och 20% polyester, vilket gör den både hållbar och bekväm att bära under träningspassen. Dess justerbara spänne gör att den kan anpassas till olika handstorlekar, vilket ger en personlig passform. Dessutom är den vadderad för att ge optimal komfort och skydd för händerna under tunga lyft. Den korta fingerdesignen ger en bra känsla och grepp på hantlar och andra träningsredskap.

  Classic Mesh Glove har en luftig design med stickad ovansida och ventilationshål, vilket gör att de andas bra och inte blir för varma under intensiva träningspass. Detta bidrar till att minska svettbildningen och därmed risken för dålig lukt. Men om de skulle börja lukta, kan de tvättas i 30°, vilket är ett stort plus för hygieniska skäl. Trots sin goda ventilation och förmåga att transportera bort svett, kan de dock bli lite varma vid mycket intensiva pass.

  Med ett pris på endast 99 kr är dessa handskar definitivt prisvärda, särskilt med tanke på dess höga kvalitet och komfort. De kanske inte erbjuder samma grad av stöd och skydd som dyrare modeller, men för den genomsnittliga gymgångaren är de mer än tillräckliga. Sammanfattningsvis är C.P. Sports Classic Mesh Glove ett utmärkt val för alla som söker ett par prisvärda, bekväma och hållbara gymhandskar.

  Fördelar

  • Handske som andas
  • Passar för många träningsformer
  • Härligt med lite annorlunda färg

  Nackdelar

  • Kan skava lite, särskilt vid tyngre lyft
  Produkten finns att köpa här:
  99 kr
 5. 5. Bästa för utomhusträning: Casall Long Finger

  Handskar där man valt att täcka hela handen optimalt anpassad för utomhusträning.
  3,8
  Komfort
  4,7/5
  Grepp
  2,8/5
  Hållbarhet
  3,9/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Kön: Unisex
  • Läder: 0 %
  • Tvättbara: Handtvätt
  • Storlekar: S-L

  Casall Long Finger-handskarna är speciellt anpassade för kvinnor, imponerar med sin heltäckande design som ger fullt skydd för hela handen under träningspasset. Tillverkade av ett tunt och stretchigt syntetmaterial, dessa handskar erbjuder optimal komfort. Förstärkningen i handflatan ger ett bra grepp vilket är viktigt för effektiv träning.

  När det gäller kvaliteten står Casall Long Finger-handskarna upp bra. De är tillverkade av 60% polyuretan, 30% nylon och 10% elastan, vilket indikerar en hållbar konstruktion. Dessutom kan de tvättas för hand i max 40°C vatten och lufttorkas, vilket säkerställer att de kan hållas rena och fräscha över tid. Med tanke på priset på 349 kr, kan dessa handskar anses vara ganska prisvärda med tanke på deras kvalitet och funktionalitet.

  Slutligen är det värt att nämna att dessa handskars förmåga att transportera bort svett och hålla händerna svala under träningen. Detta är avgörande för komfort och prestanda under långa träningspass. Även om Casall Long Finger-handskarna kanske inte toppar listan i vårt test, erbjuder de ändå en solid prestanda och ett bra val för kvinnor som söker fullt skydd och komfort under träningen.

  Fördelar

  • Handske som andas
  • Passar för många träningsformer
  • Går att tvätta i maskin

  Nackdelar

  • Priset
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Gymhandskar Kön Läder Tvättbara Storlekar Totalbetyg Pris
Better Bodies Basic Gym Gloves Unisex 0 % Maskintvätt S-XL Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
199 kr
Better Bodies Pro Gym Gloves Unisex 40 % Handtvätt S-L Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
349 kr
Better Bodies Womens Training Glove Kvinnor 0 % Maskintvätt S-L Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
249 kr
C.P. Sports Classic Mesh Glove Unisex 0 % Maskintvätt XS-XXL Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
99 kr
Casall Sports Prod Exercise Glove Unisex 0 % Handtvätt S-L Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
349 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gymhandskar

Hur man väljer rätt gymhandskar

Det finns flera olika typer av handskar så du måste bestämma vad du ska använda dem till. Enkelt sammanfattat finns det två olika sorters handskar som är tillverkade för att användas på gymmet: de med hela fingrar och de med avklippta. Den heltäckande varianten är framförallt tänkt för crossfit eller träning där du använder hela handen på ett annat sätt än vid traditionell styrketräning. De är även smidiga att använda på utegym vid lite kallare temperaturer.

Ett par bra handskar ska göra två saker, oavsett vilken typ du köper:

 1. Göra det lättare att greppa
 2. Skydda dina händer

Dessutom ska de:

 • Vara slittåliga
 • Sitta bra på handen
 • Inte minska känslan i träningen
 • Vara gjorda av bra material

För att avgöra om ett par handskar är bra eller inte finns det även ett antal aspekter man bör titta närmare på:

Material

När det kommer till materialet på gymhandskar finns det två huvudtyper - de som är tillverkade av läder och de som är tillverkade av syntetiska material. Bägge har sina för- och nackdelar. Fördelen med läderhandskar är att de är mycket mer slittåliga samt erbjuder ett fantastiskt grepp. Nackdelen är att de lätt suger åt sig svett och börjar lukta illa. Dessutom är de svåra att tvätta. Den stora fördelen med syntetiska handskar är att de går att tvätta i maskinen och att priset oftast är betydligt lägre. Nackdelen är att man inte alls får samma känsla och de håller sällan lika länge. 

Passform

Har dina handskar inte en bra passform kommer de heller inte att vara till särskilt stor nytta för dig. Ett par bra handskar ska sitta tight runt handen utan att klämma åt. Är handskarna för stora kommer handen att glida omkring inne i handsken. Är de istället för små kommer de att begränsa din rörlighet. En handske i fel storlek kan även leda till att du anstränger fel områden och därmed ökar risken för skador.

Grepp

När du väljer handskar är det viktigt att se till att de har tillräckligt bra grepp för att inte glida mot olika ytor. Framförallt är det handflatan och insidan på fingrarna som behöver ha ett bra grepp. För absolut bästa grepp bör du hitta ett par handskar med läder eller gummi på dessa områden. Andra material kan såklart fungera bra då olika personer behöver olika mycket grepp, men vill man vara säker rekommenderar vi ett par handskar med något av dessa material.

Skydd

Gymhandskar kan skydda på två olika sätt. Först så skyddar de såklart dina händer från trycket mot stången för att undvika bildningar av sår och valkar. Sedan stöder de även handleden. Hitta ett par handskar med tillräckligt mycket dämpning för att du inte ska få ont, men för mycket leder till tappat känsla och eventuellt sämre grepp. Onödigt mycket handledsstöd leder till att du tappar rörlighet, även om det kan vara att föredra vid vissa övningar.

Pris

Priset på gymhandskar varierar ganska mycket och ganska ofta följer priset kvaliteten och funktionaliteten. Fundera på vad du vill få ut av dina gymhandskar och hur mycket du tränar. Det finns bra alternativ i alla prisklasser, men det är ju rätt onödigt att köpa ett par dyra om man inte kommer använda de särskilt mycket.

Så använder du gymhandskar på bästa sätt

Att använda gymhandskar på bästa sätt är viktigt för att maximera deras fördelar och skydda dina händer under träningen. Följ dessa steg för att få ut det mesta av dina gymhandskar:

 • Välj rätt storlek och passform: En bra passform är avgörande för att gymhandskarna ska ge dig det stöd du behöver. Prova flera storlekar och modeller för att hitta en som sitter bekvämt och ger bra grepp utan att hindra rörligheten.
 • Använd dem vid rätt tillfällen: Gymhandskar är utmärkta för att skydda dina händer och förbättra greppet vid tyngdlyftning, pull-ups, övningar med kettlebells och andra aktiviteter där du håller i redskap. Använd dem inte under övningar som kräver direkt hudkontakt med underlaget, som yoga eller gymnastik, då de kan minska greppet och stabiliteten.
 • Justera remmar och kardborreband: Om dina gymhandskar har justerbara remmar eller kardborreband, se till att de är ordentligt åtdragna för att ge maximalt stöd. Men var försiktig så att de inte är för strama, då det kan begränsa blodcirkulationen och orsaka obehag.
 • Håll händerna torra: Svettiga händer kan påverka greppet och komforten, även när du använder gymhandskar. Torka av händerna regelbundet med en handduk och se till att dina gymhandskar är tillverkade av material som andas, för att undvika överdriven svettning.
 • Sköt om dina gymhandskar: För att förlänga livslängden på dina gymhandskar och behålla deras prestanda, tvätta dem regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Undvik att torka dem i direkt solljus eller på en värmekälla, eftersom det kan skada materialet. Förvara dem på en sval och torr plats mellan träningspassen.

När man ska använda gymhanskar

Gymhandskar bör användas vid träningsaktiviteter där de kan erbjuda skydd och bättre grepp, samt stöd för händer och handleder. Några exempel på när du bör använda gymhandskar inkluderar:

 • Tyngdlyftning: Gymhandskar skyddar handflatorna från blåsor och skav när du lyfter hantlar och skivstänger, samt ger bättre grepp vilket kan förbättra din prestation.
 • Pull-ups och chin-ups: När du utför dessa övningar kan gymhandskar förhindra att händerna glider av chinsstången och minska risken för blåsor och skav.
 • Kettlebellövningar: Gymhandskar ger stöd och förbättrar greppet när du utför kettlebell-svingar, turkish get-ups och andra kettlebellövningar.
 • Roddmaskin: Om du använder en roddmaskin under träning kan gymhandskar hjälpa till att förebygga skav och ge bättre grepp om handtaget.
 • Gymnastikringar och TRX-träning: Vid övningar med gymnastikringar eller TRX-band kan gymhandskar skydda händerna och ge ökat grepp för att förbättra din prestation.
 • Cykling: Gymhandskar kan erbjuda komfort och dämpning när du cyklar, särskilt vid längre turer eller på ojämna ytor.

Det är viktigt att komma ihåg att gymhandskar inte rekommenderas för alla träningsformer, som till exempel yoga, pilates eller gymnastik, där direkt hudkontakt med underlaget är nödvändigt för att upprätthålla grepp och stabilitet.

vanliga frågor om Gymhandskar

FAQ: Vanliga frågor om gymhandskar

Varför bör jag använda gymhandskar?

Gymhandskar skyddar dina händer mot blåsor och skav, ger bättre grepp vid lyft och träningsredskap, samt ger stöd åt handlederna. De kan även bidra till att fördela trycket jämnt över handflatan och förhindra att huden på handflatan blir för hård eller torr.

Vilka material är bäst för gymhandskar?

Gymhandskar finns i en rad olika material, inklusive läder, neopren, mesh och syntetiska material. Läder är slitstarkt och ger bra grepp, medan neopren och mesh är mer andningsbara och kan vara mer bekväma vid längre träningspass. Välj det material som passar bäst för dina träningsbehov och komfortpreferenser.

Hur vet jag vilken storlek jag ska välja?

För att hitta rätt storlek på gymhandskar, mät omkretsen av din hand runt knogarna, utan att inkludera tummen. Använd sedan tillverkarens storleksguide för att hitta den storlek som motsvarar dina mått. Prova flera modeller för att hitta en handske som sitter bekvämt och ger bra grepp och stöd.

Kan jag använda gymhandskar när jag tränar utomhus?

Ja, gymhandskar är lämpliga för både inomhus- och utomhusträning. De kan ge extra grepp och skydd vid utomhusaktiviteter som klättring, hinderbanelöpning och crossfit.

Hur länge håller gymhandskar?

Livslängden för gymhandskar varierar beroende på kvaliteten på materialet, hur ofta du använder dem och hur väl du tar hand om dem. Med regelbunden användning och korrekt skötsel kan gymhandskar hålla i flera år. Kontrollera dem regelbundet för tecken på slitage och byt ut dem vid behov.

Kan jag tvätta gymhandskar i maskin?

Många gymhandskar kan maskintvättas, men det är viktigt att följa tillverkarens tvättråd för att undvika att skada materialet. Använd ett milt tvättmedel och ett skonsamt tvättprogram. Låt gymhandskarna lufttorka, helst liggande plant, och undvik att utsätta dem för direkt solljus eller värmekällor som kan skada materialet.

Vilka gymhandskar är bäst?

Vilka gymhandskar som är bäst är olika från person till person. En som tränar crossfit har till exempel lite andra önskemål än en tyngdlyftare. I vårt test blev Better Bodies Basic utsedd till den bästa. Ett par handskar i mellanklassen med både bra grepp och passform. Dessutom är de sköna att ha på sig och går enkelt att tvätta i maskin.

Så gjorde vi testet

Gymhandskar finns i många olika former och är tillverkade för lite olika ändamål. Vissa har som fokus att skydda händerna medan andra fokuserar mer på att få så bra grepp som möjligt. För att underlätta ditt val har vi valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier.

För att avgöra vilka handskar som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem 27 produkter från olika tillverkare. Vi har sedan testat dem i flera steg där vi utsatt dem för en hel del påfrestningar. Dels har vi kört tunga styrkelyft många dagar i rad för att se hur bra de håller över tid, dels har vi testat greppet med olika typer av hantlar, stänger, kettlebells och vid pull-ups. Men vi har också testat mer subjektiva saker som om handskarna är sköna att ha på sig, om de ansamlar svett och börjar lukta illa eller hur de reagerar på att ligga i en väska med en blöt handduk. Efter testet betygsatte vi varje produkt efter följande kriterier:

 • Komfort: Är handskarna sköna att ha på sig? Hur bra är passformen? Finns de att köpa i många olika storlekar? Sitter de bra även vid tunga lyft? Hur bra fungerar de vid snabbare och lättare lyft och övningar? Skaver de någonstans? Om du har känsliga händer har problem minskat tack vare de här handskarna? Har du fått ont någonstans i händerna?
 • Kvalitet: Vilket material är de tillverkade av? Har du märkt av någon form av slitage efter tvätt eller en tids användning? Tål de att tvättas?
 • Grepp: Hur bra grepp får du med handskarna vid olika övningar? Sitter de still mot stången eller kasar de lite? Glider handen omkring inuti handsken?
 • Skydd: Dämpar de trycket mot händerna vid användning? Stärker de handleden och låter handen och handleden vara i ett naturligt läge?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Känns de prisvärda i förhållande till funktionalitet och kvalitet? Skulle du välja de här handskarna om du själv skulle köpa dem?
 • Lukt: Har handskarna börjat lukta illa efter en tids användning? Hur lång tid tog det tills de började lukta? Går lukten bort enkelt i tvätten?
 • Värme: Blir du varm och svettig om händerna när du använder dem? Andas de tillräckligt? Hur bra transporterar de bort svett?

Slutligen har vi sammanställt punkterna och de 5 vinnarna i varje kategori är helt enkelt produkterna med de högsta snittbetygen.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
49 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu