Bästa Aktivitetsarmbandet 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Få koll på pulsen, sömnkvaliteten och mycket mer med hjälp av dessa högt betygsatta aktivitetsklockorna.
Aktivitetsarmband - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 Fitbit Charge 4 Fitbit Charge 4
Pris
1245 kr
Till butik
betyg 4,4 Garmin Vivofit 4 Garmin Vivofit 4
Pris
552 kr
Till butik
betyg 4,1 Xiaomi Mi Band 5 Xiaomi Mi Band 5
Pris
501 kr
Till butik
betyg 4,1 Fitbit Charge 5 - Black/Graphite Fitbit Charge 5 - Black/Graphite
Pris
1609 kr
Till butik
betyg 3,8 Hama Fit Watch 5910 Hama Fit Watch 5910
Pris
693 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Aktivitetsarmband är bärbara enheter som övervakar och spårar en persons dagliga aktiviteter för att ge insikt i deras hälsa och kondition. De mäter ofta steg, kaloriförbrukning, sömnkvalitet och hjärtfrekvens. Dessa armband hjälper användare att följa sina framsteg, sätta mål och hålla sig motiverade, vilket bidrar till ett hälsosammare och mer aktivt liv.

Det finns ett stort utbud av aktivitetsarmband med varierande kostnader och funktioner. Vi beställde hem och testade 22 olika modeller. I den här artikeln presenterar vi de 5 produkter vi tyckte bäst om. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa aktivitetsarmbanden 2024

 1. Fitbit Charge 4 Aktivitetsarmband Bäst i test: 4,6/5
 2. Garmin Vivofit 4 Stegräknare Mest prisvärda: 4,4/5
 3. Xiaomi Mi Band 5 Bästa billiga: 4,1/5
 4. Fitbit Charge 5 - Black/Graphite Bästa premium: 4,1/5
 5. Hama Fit Watch 5910 Aktivitetsarmband Bästa billiga med GPS: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: Fitbit Charge 4

  Vattentålig Klocka med bland annat inbyggt GPS, Sömnstadier & Sovläge och lång batteritid.
  4,6
  Funktionalitet
  4,9/5
  Design
  4,7/5
  Användarvänlighet
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (AmazonSE)
  • Batteritid: 7 dygn
  • Pulsmätning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • GPS: Ja

  Fitbit Charge 4 Rosewood är ett vattentåligt aktivitetsarmband med många kvalitativa funktioner som gynnar din hälsa och träning. Ljusstyrkan på produkten anpassas utefter omgivningen och displayen har en alldeles lagom intensitet. Tack vare den inbyggda GPS:en kan du få reda på tempo och sträckor på armbandet under vandring, cykling och liknande. Via appen Fitbit kan du se en karta över din sträcka. I denna app kan du också ställa in mål, notera dina framsteg, få en sammanfattning av ditt vätskeintag, få reda på hur din puls sett ut under ett träningspass samt annat i relation till din träning och sömn. Din mobil kommer kunna synkas via Bluetooth för att du ska få ta del av all statistik med mera i Fitbit-appen.

  Pulsmätningen hjälper dig att få en exakt uppfattning av din kaloriförbränning, vilket i sin tur kan motivera dig att följa dina träningsmål. Du kan välja hur pass hårt du vill utforma dina mål och få reda på var du ligger på skalan där Fettförbränning, Kondition och Peak finns med. Det finns även en funktion som heter Active Zone Minutes och avslöjar din pulszon, så du kan kontrollera om dina mål faktiskt blivit nådda. Detta var något vi såg positivt på. Något annat utmärkande för produkten är den guidade mindfulness-andningsövningen som bestäms med hjälp av din puls.

  Detta aktivitetsarmband tillåter aviseringar för bland annat samtal, kalendrar och meddelanden från din telefon. Även Spotify och väderprognoser kan du utforska via armbandet. Fitbit Pay fungerar i samband med Wallet, där information om dina betalkort sparas. I Fitbit-appen kan du således betala med Charge 4 när du är på vandrande fot. Den här appen, som vi redan nämnt en del om, har dessutom koll på kvinnors mens och ger en överblick när det kommer till ägglossning. För att inte bli störd under natten kan du aktivera sovläget eller stör ej-funktionen som får mobilaviseringar att tillfälligt blekna och skärmen att förbli svart under natten.

  Vi anser att Fitbit Charge 4 har många fördelar, och särskilt i relation till den tillhörande appen. Dock har du inte möjlighet att ta del av somliga bättre funktioner utan att skaffa Fitbit Premium. I övrigt ser vi inte varför detta aktivitetsarmband inte skulle vara ett bra val då det ger en god inspiration till att leva hälsosamt, med tanke på alla planer, mål och guider du kan ta del av.

  Fördelar

  • GPS inbyggd
  • Kan programmera in och följa upp mål
  • Perfekt för dykning och vattensport

  Nackdelar

  • Saknar EDA och ECG som charge 5 har
  Produkten finns att köpa här:
  1245 kr
 2. 2. Mest prisvärda: Garmin Vivofit 4

  Prisvärd klocka som mäter sömnmönster och automatiskt känner av vilken aktivitet du utövar.
  4,4
  Funktionalitet
  3,7/5
  Design
  4,9/5
  Användarvänlighet
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (AmazonSE)
  • Batteritid: 365 dygn
  • Pulsmätning: Nej
  • Vattentät: Ja
  • GPS: Nej

  Garmin Vivofit 4 är ett aktivitetsarmband med ett helt års batteritid som bland annat mäter steg, aktivitetsnivå, tid och ger väderleksrapporter. Det registrerar vissa vanliga aktiviteter med automatik, exempelvis löpning, simning och promenader. Armbandet är vattentätt och har en enkel färgdisplay som är lätt att läsa. Det finns dessutom en funktion som kan hjälpa dig att hitta din mobil om du har lagt ifrån dig den, som vi tyckte var väldigt praktisk.

  Armbandet i sig är ganska brett och sitter därför bra, och det går att hitta i olika färger och mönster. Displayen har en backlight-funktion som är bra under vissa ljusförhållanden, och allt sköts med en enkel knapp som sitter nedanför den. En av anledningarna till att batteriet håller så länge är att armbandet inte är konstant kopplat till mobilen, utan uppdateras när du själv vill.

  Kunderna som använder det här aktivitetsarmbandet uppskattar att det är så enkelt samt användarvänligt, och hyllar dess långa batteridrift. Det enda egentliga klagomålet är att de gärna också hade sett en pulsmätarfunktion. Detta är en bra produkt för att hålla koll på grundkonditionen.

  Fördelar

  • Mäter sömnmönster
  • Känner automatiskt av vilken aktivitet du utövar
  • Lättöverskådliga diagram och information

  Nackdelar

  • Saknar GPS så du behöver ha med mobilen
  Produkten finns att köpa här:
  552 kr
 3. 3. Bästa billiga: Xiaomi Mi Band 5

  Xiaomis senaste armband med ännu fler funktioner och till lika bra pris som sin föregångare.
  4,1
  Funktionalitet
  4,3/5
  Design
  3,7/5
  Användarvänlighet
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (AmazonSE)
  • Batteritid: 14 dygn
  • Pulsmätning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • GPS: Ja

  Xiaomi Mi Band 5 hjälper dig med nedvarvning på ett effektivt sätt. Aktivitetsarmbandet består av antistress-funktioner och sport-lägen som gynnar din aktivitet. Ditt antal timmar sömn på nätterna kan även analyseras. Om detta inte redan låter lockande så kan armbandet dessutom analysera din REM-sömn, vilket innebär att det granskar de tillfällen då du drömmer allra mest. Därför är det inte fel att sova med detta armband, och inte heller att idrotta eller simma med den, då produkten är vattentät med en vattenklassning på 5 ATM.

  Du kan enkelt se sms och telefonsamtal på displayen samtidigt som du kan läsa av vilken tid det är på dygnet. Utöver detta räknar produkten dessutom steg, hjälper dig att nå olika mål med din träning, du kan kolla upp vädret, sätta timers, ta bilder, få upp mobila aviseringar samt få en guidning genom andningsövningar. Batteritiden kan hålla i upp till 14 dagar och tack vare det kan du utnyttja din träning till fullo.

  Har du tappat bort din mobil kan du hitta den med hjälp av aktivitetsarmbandet, ifall du kopplat armbandet till telefonen. Du synkar din mobilen trådlöst via Bluetooth och detta fungerar oavsett om du har en Android eller iOS. Telefonens GPS-signal hjälper till att avgöra avstånd när du är ute på promenader såväl som springturer. När du införskaffar Xiaomi Mi Band 5 får du även en USB-laddare med en magnetkontakt. En ytterligare funktion, avsedd för menstruerande brukare, är att synka menscykler. Du kan alltså få notiser som bland annat talar om när din mens är på väg.

  Externa konsumenter anser att detta aktivitetsarmband är riktigt prisvärt, fint designat och lätthanterligt. Något som både de och vi vill ge komplimanger för är den extremt fördelaktiga batteritiden. Xiaomi Mi Band 5 har rikligt med kvalitativa tillämpningar och därför tycker vi att det är det bästa aktivitetsarmbandet.

  Fördelar

  • Analyserar sömnmönster
  • Mycket bra batteritid
  • Går att parkoppla med mobilen

  Nackdelar

  • Saknar GPS
  Produkten finns att köpa här:
  501 kr
 4. 4. Bästa premium: Fitbit Charge 5 - Black/Graphite

  Mäter allt från hudtemperatur, stressnivå, andningshastighet till hjärtfrekvens och sovaktivitet.
  4,1
  Funktionalitet
  4,5/5
  Design
  3,4/5
  Användarvänlighet
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  • Batteritid: 7 dagar
  • Pulsmätning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • GPS: Ja

  Fitbit har på sätt och vis varit trendsättande inom aktivitetsband. Charge 5 bygger vidare på deras tidigare framgångar genom utökad funktionalitet och ett stort antal sensorer.

  Fitbit Charge 5 håller koll på din andning, blodsyresmättnad, hudtemperatur och hjärtfrekvens. Detta används i sin tur för att ge insikter om ditt sovmönster och din aktivitetsgrad. Ett enkelt sätt att få ett helhetsperspektiv på din nuvarande och framtida hälsa. För dig som tränar intensivt eller som vill förbättra ditt hälsoläge så kan Fitbit Charge 5 bli en billig hjälp.

  Många har upplevt att batteritiden inte levt upp till förväntningarna och att Fitbit Charge 5 behöver laddas mer ofta än övriga alternativ. Men på det stora hela är det en prisvärd klocka med unikt omfattande funktionalitet. I många fall så behöver man betala avsevärt mycket mer för att få motsvarande nytta.

  Fördelar

  • Mängder av funktioner
  • GPS
  • Andningshastighet

  Nackdelar

  • Vissa har upplevt problem med batteriet
  Produkten finns att köpa här:
  1609 kr
 5. 5. Bästa billiga med GPS: Hama Fit Watch 5910

  En budgetklocka med GPS som både är svett- och vädertålig.
  3,8
  Funktionalitet
  3,6/5
  Design
  4,0/5
  Användarvänlighet
  3,8/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (AmazonSE)
  • Batteritid: 6 dygn
  • Pulsmätning: Ja
  • Vattentät: Ja
  • GPS: Ja

  Det blir alltmer vanligt att aktivitetsklockor hamnar i premiumsegmentet. De senaste åren så har billiga men prisvärda alternativ varit en bristvara. Fit Watch 5910 från Hama utgör däremot ett trendbrott.

  Den håller koll på puls, steg och koordinater via GPS. Datan kan i sin tur användas för att få insikt i kaloriförbrukning, sovmönster och vilken aktivitetsnivå du håller. Fit Watch 5910 går även att synkronisera med din surfplatta eller smartphone för utökad funktionalitet via Hamas egna app, Google Fit, Apple Health eller Strava.

  Vad som får Fit Watch 5910 att sticka ut är främst prissättningen. Samtidigt har den tillräckligt med funktionalitet för att jämföras med dyrare klockor. Åtminstone så länge du inte förväntar dig mer avancerade funktioner likt syresättningsmätare. Om du behöver en aktivitetsklocka som påminner mer om en avancerad stegräknare så är det här definitivt rätt val för dig.

  Fördelar

  • Mycket prisvärd
  • GPS
  • Mäter steg, distans, sömn, kaloriförbränning och puls

  Nackdelar

  • Designen hade gärna fått va lite snyggare
  Produkten finns att köpa här:
  693 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Aktivitetsarmband Batteritid Pulsmätning Vattentät GPS Totalbetyg Pris
Fitbit Charge 4 Aktivitetsarmband 7 dygn Ja Ja Ja Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
1245 kr
Garmin Vivofit 4 Stegräknare 365 dygn Nej Ja Nej Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
552 kr
Xiaomi Mi Band 5 14 dygn Ja Ja Ja Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
501 kr
Fitbit Charge 5 - Black/Graphite 7 dagar Ja Ja Ja Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1609 kr
Hama Fit Watch 5910 Aktivitetsarmband 6 dygn Ja Ja Ja Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
693 kr
viktiga faktorer för att välja rätt aktivitetsarmband

Hur man väljer rätt aktivitetsarmband

I dagsläget finns det flera olika sorters aktivitetsarmband på marknaden. Många av dem kommer med funktioner som tidigare inte fanns tillgängliga. Vissa modeller är dock dyra och det är onödigt att betala för funktioner som du inte kommer att använda.

Genom att följa vår köpguide hittar du de viktigaste punkterna som kan vara värda fundera över. På så sätt blir det lättare att välja det bästa aktivitetsarmbandet för just dig:

Funktioner

 Aktivitetsarmband finns med många olika funktioner. Några av de vanligaste är stegräkning, pulsmätning, blodtryck och sömnmönster. Vissa kanske bara använder armbandet under träningspassen, medan andra har det på sig dygnet runt. Fundera över vilket ditt huvudsakliga syfte med aktivitetsarmbandet är innan du börjar jämföra dem. Tänk också på att flera funktioner kan komplettera varandra. Välj gärna ett armband med flera funktioner, än färre. Detta gäller speciellt om du avser att använda armbandet för olika ändamål.

Pris

Ett billigt aktivitetsarmband kostar ungefär 400 kr och de dyraste kan kosta ett par tusen. Priset är oftast relaterat till antalet funktioner på aktivitetsarmbandet. Det finns dock billigare armband som har bra funktionalitet till ett mycket rimligt pris. Tänk alltså igenom vilka funktioner du behöver och hur mycket du är villig att betala.

Användning

För att aktivitetsarmbandet ska användas och inte läggas åt sidan i en byrålåda, måste det vara lätt att använda och vara skönt att ha på sig. En viktig del utöver komforten är även batteritiden. De flesta aktivitetsarmband har dock en relativt lång batteritid. En annan egenskap som kan vara värd att titta efter när det gäller aktivitetsarmband är huruvida de är vattentäta. Vid träning utomhus, i olika väder, är just vattentåligheten viktig.

Appar

Undersök aktivitetsarmbandens appar och vilka omdömen de fått. De ska vara lättanvända, praktiska och anpassningsbara. Du kan ibland välja mellan att få information direkt i armandet via displayen, eller genom appen.

Funktioner

Då aktivitetsarmbandet är en utveckling av den gamla stegräknaren så är det fortfarande detta som är huvudsyftet och som delas av alla modeller. Vissa armband börjar vibrera, som en liten gratulationsfanfar, varje gång du uppfyllt din dagliga kvot av steg och det har en mycket motiverande effekt. Det finns också en rad andra funktioner som är vanliga bland den här typen av armband, och vilka som anses vara viktigast beror på vilka mål just du har. Vi går här igenom de vanligaste funktionerna och hur du kan använda dem:

Kaloriförbränning

För den som vill gå upp eller ner i vikt är antalet kalorier som förbrukas av avgörande betydelse. När du ställer in armbandet för första gången får du ställa in saker som din längd, vikt och ålder och sedan beräknas hur mycket du förbränner om dagen. Till det kommer eventuella fysiska aktiviteter och på slutet av dagen kan du se på ett ungefär hur mycket du gjort av med.

Vissa appar har även en plan för viktförändringar, där du kan sätta ett mål och ange vilken tidsperiod det bör uppnås på.

Analys av sömnmönster

Beroende på vilken sömn det handlar om, till exempel REM eller djupsömn, så befinner sig din kropp i olika lägen vad gäller rörelser eller puls och det här kan aktivitetsarmbandet läsa av – i alla fall på ett ungefär. Att sova gott är extremt viktigt för allas hälsa, både den fysiska och den mentala, och sömnbrist har kopplats till allt från oro och koncentrationsproblem till hjärtsjukdom, diabetes och demens.

En människa som inte får sova ordentligt blir med andra ord inte bara trött och grinig, utan kan dessutom drabbas av svåra hälsoproblem. Många förstår inte varför de känner sig mycket trötta hela tiden och här kan aktivitetsarmbandet visa om det är sömnen som blivit rubbad eller om det rör sig om något annat.

Pulsmätning

Om ditt aktivitetsarmband kan mäta din puls så är det bra att börja med att göra en mätning i vilande läge, exempelvis när du precis vaknat eller när du känner dig riktigt lugn. Att ha koll på sin vilopuls säger mycket om den allmänna konditionen, och en vuxen människa brukar ligga på runt 60 - 90 slag i minuten. Ju starkare hjärta en person har desto färre slag i minuten behöver det slå.

En pulsmätare kan vara igång dygnet runt för den som vill se när hjärtat jobbar minst och mest, men det tar mer på batteriet än om den endast används vid vissa tillfällen, till exempel under olika träningspass. Med hjälp av pulsmätaren kan du också få information om vilken nivå du tränar på - och därmed om du behöver ta i lite mer eller kanske sakta ner farten.

Fysiska aktiviteter

Medan många aktivitetsarmband är förprogrammerade att läsa av vad du sysslar med så kräver andra att du anger träningsformen manuellt. Löpning, vandring och cykling, styrketräning, simning och dans – olika aktiviteter bränner olika och tränar vitt skilda muskler. Även här kan du sätta mål, till exempel att du ska träna fem gånger i veckan i minst en halvtimme. Precis som med stegen så upplever många att det är motiverande att sätta vissa mål att arbeta mot, och känns det extra tungt så kan man lova sig själv en liten belöning om man klarar av dem.

Förutom regelrätt träning så kan ett aktivitetsarmband också hålla lite koll på om du sitter stilla för mycket och påminna dig om att röra på dig.

Distans

Genom att beräkna hur långt du gått, sprungit eller cyklat kan aktivitetsarmbandet ge dig information som du sedan kan använda för att öka dina mål eller helt enkelt ta reda på avstånd. Vissa armband kan koppas till telefonens GPS och då blir beräkningen ännu mer exakt och du kan till och med se på kartan var du har varit.

Övriga funktioner

Många armband har klockor och de kan även ställas in att vibrera vid speciella tidpunkter som när man måste vakna eller som en belöning för att man uppnått ett visst mål för dagen. Avancerade modeller har också saker som stoppur eller timer, vilket är särskilt bra vid intervallträning.

Vissa aktivitetsarmband är utformade för att fylla en rad andra funktioner än de som har med träningen att göra. Det finns till exempel armband som låter dig veta när du fått ett meddelande på mobilen. Vissa appar har också en sektion där du kan logga allt du äter och dricker så att du kan jämföra ditt kaloriintag med din förbrukning.

vanliga frågor om Aktivitetsarmband

FAQ: Vanliga frågor om aktivitetsarmband

Hur ska aktivitetsarmbandet sitta?

De flesta aktivitetsarmband är inställda på att sitta på din aktiva arm, det vill säga den högra om du är högerhänt eller tvärtom. Det beror på att de flesta brukar använda den aktiva armen mer än den inaktiva, till exempel när de skriver, handarbetar, talar i telefonen, plockar saker från hyllor eller spelar bollsporter, vilket kan resultera i att armbandet läser av dessa rörelser som steg. Skulle det vara så att du är högerhänt men ändå vill bära aktivitetsarmbandet på vänster arm så brukar du kunna ändra på inställningarna och med det tar sensorerna med det i beräkningen.

Så gjorde vi testet

Aktivitetsarmband finns för flera olika användningsområden och målgrupper - och priset varierar mellan 2-300 och flera tusen. Men att jämföra olika typer rakt av mot varandra ger inte särskilt mycket. Vi har här därför valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut 22 aktivitetsarmband från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatt på följande punkter:

 • Funktioner: Finns funktioner som stegräkning, pulsmätning, sömnmönster och GPS?  Saknar du några funktioner du gärna velat ha?
 • Batteri: Hur länge räcker batteriet vid passivt användande och hur länge räcker det vid aktivt användande? Hur lång tid tar den att ladda?
 • Användning: Hur känns aktivitetsarmbandet att ha på sig, skaver det, stör det eller märks det knappt? Är det enkelt att komma igång och använda det? Är det lätt att starta aktiviteter och följa din utveckling i historiken?
 • Pris: Vad kostar produkten? Tycker du att den känns prisvärd i förhållande till kvalitet och funktioner? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Design: Är aktivitetsarmbandet snyggt? Finns det i flera olika färger? Går det att byta ut armband och ändra urtavla på displayen?

Slutligen har alla betyg sammanställts och de 5 vinnarna i varje kategori blir produkten med det högsta snittbetyget. Dessa har vi skrivit mer utförligt om i den här artikeln. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu