Bästa Receptfria sömntabletter 2024

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Citronmeliss, humle, ZMA, kamomill och teanin är bara några av alla ämnen som kan underlätta för dig när du ska gå till sängs.
Receptfria sömntabletter - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Protein.se ZzZzZz Protein.se ZzZzZz
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,5 Healthwell Wellatomin Premium Healthwell Wellatomin Premium
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,1 Valerina natt Valerina natt
Pris
87 kr
Till butik
betyg 4,1 Better You Natt Better You Natt
Pris
299 kr
Till butik
betyg 4,0 Body science Deep Sleep Body science Deep Sleep
Pris
179 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Receptfria sömntabletter är över disk produkter som är designade för att hjälpa individer som upplever tillfällig sömnlöshet eller har svårigheter att somna. De innehåller ofta naturliga ingredienser såsom melatonin, valeriana rot, kamomill och andra växtbaserade extrakt. Dessa ingredienser är kända för sina lugnande effekter och förmåga att främja en god natts sömn. Olika varumärken kan ha olika kombinationer av dessa ingredienser, och det är viktigt att notera att effektiviteten kan variera från person till person.

Receptfria sömntabletter kan vara en lösning för de som upplever sömnproblem på grund av stress, jetlag, skiftarbete eller bara generell oro. De kan också vara användbara för de som har problem med att somna på grund av en oregelbunden sömncykel. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa tabletter inte är avsedda för långvarig användning och bör inte användas som en permanent lösning för kroniska sömnproblem. Om du upplever ihållande sömnsvårigheter bör du konsultera med en sjukvårdspersonal.

I vårt omfattande test av receptfria sömntabletter har vi utsett Protein.se ZzZzZz till toppvalet. Denna produkt skiljer sig ut med sin högkvalitativa blandning av naturliga ingredienser, dess förmåga att hjälpa användare att somna snabbt och sova djupt, samt dess övergripande värde för pengarna. Men mer om det senare. Först, låt oss dyka djupare in i världen av receptfria sömntabletter och hur de kan hjälpa dig att få den vila du behöver.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 7 bästa receptfria sömntabletterna 2024

 1. ZzZzZ, 60 Kapslar Bäst i test: 4,7/5
 2. Healthwell Wellatomin Premium Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. Valerina natt Bästa billiga: 4,1/5
 4. Better You Natt Bästa högdoserade: 4,1/5
 5. Body science wellness series Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn Bästa med humle: 4,0/5
 6. Core Good Night Bästa med ZMA: 3,9/5
 7. GAAM Vegan Sleep Well 60 caps Bäst kundbetyg: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: Protein.se ZzZzZz

  "Njut av stjärnklara drömmar, med naturens bästa sömnformel!"
  4,7
  Effektivitet
  4,7/5
  Säkerhet
  4,9/5
  Biverkningar
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Protein.se)
  • Storlek: 60 kapslar
  • Pris / tablett: 4,98 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 9,97 kr

  Protein.se ZzZzZz är ett effektivt sömntillskott som har fått höga betyg från användare. Många upplever att de sover bättre och djupare, vilket är en direkt följd av produktens innehåll av naturliga växt- och örtextrakt, bland annat lavendel och L-teanin. Dessa ämnen är vetenskapligt bevisade att förbättra sömnkvaliteten och minska utmattning. Dock finns det några användare som inte upplevt någon förbättring, vilket understryker att effekten kan variera mellan olika individer.

  Priset på 299 kr för 60 kapslar (30 dagars användning) kan tyckas högt, men det måste vägas mot produktens kvalitet och effekt. Produkten är tillverkad av Protein.se, ett välkänt och pålitligt företag. Ingredienserna är naturliga och produkten är vegansk, vilket ger höga poäng för kvalitet. Produkten har också fått positiva kundrecensioner, med ett genomsnittsbetyg på 4,7/5, vilket indikerar att majoriteten av kunderna är nöjda med sitt köp.

  Sammanfattningsvis är Protein.se ZzZzZz ett utmärkt val för den som söker ett naturligt och effektivt sömntillskott. Trots det högre priset levererar produkten resultat för de flesta användare, vilket gör den till en värdig investering för bättre sömn och därmed ökat välbefinnande.

  Fördelar

  • Effektivt sömntillskott
  • Innehåller naturliga växt- och örtextrakt
  • Vetenskapligt bevisade ingredienser
  • Positiva kundrecensioner
  • Vegansk produkt

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Effekten varierar mellan individer
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
 2. 2. Bästa premiumvalet: Healthwell Wellatomin Premium

  Ett premiumtillskott med "växtbaserat melatonin"
  4,5
  Effektivitet
  4,7/5
  Säkerhet
  4,5/5
  Biverkningar
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / tablett: 5,82 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 11,63 kr
  healthwell wellatomin premium 1 1 healthwell wellatomin premium 1 healthwell wellatomin premium 5 healthwell wellatomin premium 3 healthwell wellatomin premium 2 healthwell wellatomin premium 4

  Healthwell Wellatomin Premium är ett naturligt sömntillskott som är speciellt framtaget för att intas före nattsömn. Det innehåller aminosyrorna GABA och L-teanin samt ett patenterat växtextrakt och vitamin B6. Dessa ämnen är både vetenskapligt bevisade att förbättra sömnen och finns i tillräcklig mängd för att ge effekt. Effekten av Wellatomin Premium är mycket positiv. Användare rapporterar att det underlättar insomnandet och förbättrar sömnkvaliteten utan att orsaka dåsighet dagen efter eller vara beroendeframkallande. Detta gör det till ett utmärkt val för de som har fullt upp i livet men samtidigt vill få en god natts sömn.

  Produkten är tillverkad av Healthwell, ett pålitligt företag som är kända för sina högkvalitativa produkter. Tidigare kunder har generellt gett Wellatomin Premium positiva recensioner och det har fått ett högt snittbetyg hos olika återförsäljare. Detta indikerar att majoriteten av användarna är nöjda med produkten och dess effekter på deras sömnkvalitet.

  Priset på 349 kr för en flaska med 60 kapslar kan tyckas vara högt, men man bör ta hänsyn till produktens höga kvalitet och effektivitet. Med tanke på att den rekommenderade dosen är två kapslar per dag, räcker en flaska i en månad. Detta gör priset per dos och dag mycket rimligt. Sammantaget är Wellatomin Premium ett högkvalitativt och effektivt sömntillskott som definitivt är värt att prova för de som har problem med sömnen.

  Som "bäst i test" bland receptfria sömntabletter valde vi Healthwell Wellatomin Premium. Ett kombinationstillskott som främja naturlig och välbalanserad melatoninproduktion. Vi gillar att den skapar rätt förutsättningar för långsiktigt gynnsam sömn.

  Fördelar

  • Förbättrar sömnen naturligt
  • Orsakar inte dåsighet dagen efter
  • Är inte beroendeframkallande
  • Positiva recensioner från användare
  • Högkvalitativ och effektiv produkt

  Nackdelar

  • Relativt högt pris
  • Kräver dagligt intag
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
  349 kr
 3. 3. Bästa billiga: Valerina natt

  Receptfritt läkemedel som används vid tillfälliga sömnbesvär innehållandes bland annat vänderot.
  4,1
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  4,1/5
  Biverkningar
  3,4/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 40 tabl
  • Pris / tablett: 2,18 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 4,35 kr
  valerina natt 2 valerina natt 5 valerina natt 4 valerina natt 3

  Valerina Natt får betyget 4,1/5 i vårt test. Den största fördelen med denna produkt är dess effekt för att motverka tillfälliga sömnproblem. Dess innehåll av valeriana, en medicinalväxt som traditionellt använts vid sömnproblem, i kombination med humle och citronmeliss, ger en lugnande och rogivande effekt som underlättar insomnandet och förbättrar sömnkvaliteten. Många användare rapporterade att de kände sig piggare och mer utvilade dagen efter att ha använt Valerina Natt.

  Produkten har ett bra innehåll med naturliga ämnen som är vetenskapligt bevisade att förbättra sömnen. Ingredienserna vänderot, humle och citronmeliss är kända för sina lugnande egenskaper. Dessutom innehåller produkten tillräckligt av dessa ämnen för att ge effekt. Kvaliteten på produkten verkar vara hög och den är tillverkad av en betrodd tillverkare. Dock bör det noteras att produkten innehåller laktosmonohydrat från mjölk, vilket kan vara ett problem för laktosintoleranta personer.

  Valerina Natt har fått mycket positiva kundrecensioner, med ett snittbetyg på 5/5 baserat på två recensioner. Priset på 85 kr för 40 tabletter (20 portioner) är rimligt med tanke på produkten effekt och kvalitet. Sammantaget är Valerina Natt en väl värd produkt att prova för den som har tillfälliga sömnproblem och vill ha ett naturligt alternativ till receptbelagda sömntabletter.

  Som "bästa billiga receptfria sömntabletterna" alternativ valde vi Valerina natt. Med beprövad valerina har den en gedigen vetenskaplig grund för sin sömnfrämjande effekt. Vi gillar även att den har en avslappnande effekt.

  Fördelar

  • Effektiv mot tillfälliga sömnproblem
  • Innehåller vetenskapligt bevisade ämnen
  • Förbättrar sömnkvaliteten
  • Har fått positiva kundrecensioner
  • Rimligt prissatt

  Nackdelar

  • Innehåller laktosmonohydrat från mjölk
  • Kan vara mindre effektivt för kroniska sömnproblem
  Produkten finns att köpa här:
  87 kr
  87 kr
 4. 4. Bästa högdoserade: Better You Natt

  Högdoserade receptfria sömntabletter där du endast behöver ta en tablett om dagen.
  4,1
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  3,6/5
  Biverkningar
  3,9/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 tabl
  • Pris / tablett: 4,98 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Pris / dos: 4,98 kr
  better you natt 2 better you natt 3 better you natt 5 better you natt 4 better you natt 1

  Better You Natt är ett sömntillskott som syftar till att förbättra kvaliteten på din sömn. Den innehåller flera välkända ämnen som GABA och vitamin B6, vilka har visat sig ha en lugnande effekt på hjärnan och är viktiga för nervernas funktion. Även örter som citronmeliss och kamomill finns i kapslarna, vilka traditionellt har använts för sina lugnande egenskaper. Utifrån innehållet ger jag produkten ett högt betyg, eftersom den kombinerar flera vetenskapligt bevisade ämnen som kan bidra till en bättre sömn.

  Kvaliteten på produkten verkar vara hög med tanke på att den är tillverkad av Better You, ett företag känt för sina kvalitativa kosttillskott. Dessutom erbjuder de en nöjdkundgaranti vilket ökar förtroendet för produkten. Dock är kundbetyget något lågt med 2,9 av 5, vilket kan tyda på att produkten inte fungerar lika bra för alla. Detta är dock inte ovanligt då sömnhjälpmedel kan ha olika effekt på olika personer.

  Priset för Better You Natt ligger på 329 kr för 60 kapslar vilket ger ett pris per portion omkring 5,5 kr. Detta kan anses vara något högt jämfört med andra sömntillskott på marknaden. Men om man upplever att man får en bättre sömn med dessa kapslar kan det ändå vara värt priset. Sammantaget får Better You Natt ett betyg på 4,1 av 5, vilket gör det till en stark konkurrent bland receptfria sömntabletter.

  Better You Natt utsågs till testets "bästa högdoserade receptfria sömntablett". Vi gillar särskilt att det räcker med en tablett för god effekt. Plus i kanten för svartpepparextrakt för extra hög biotillgänglighet.

  Fördelar

  • Innehåller vetenskapligt bevisade ämnen
  • Tillverkad av kvalitativt företag
  • Erbjuder nöjdkundgaranti
  • Kan bidra till bättre sömn
  • Bra konkurrent bland receptfria sömntabletter

  Nackdelar

  • Lågt kundbetyg på 2,9 av 5
  • Något högt pris jämfört med andra sömntillskott
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
  299 kr
 5. 5. Bästa med humle: Body science Deep Sleep

  Kosttillskott som fått en ny formula som sägs vara ännu bättre än tidigare på att bota råd på sömnproblem.
  4,0
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  4,3/5
  Biverkningar
  2,9/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (MM Sports)
  • Storlek: 90 tabl
  • Pris / tablett: 1,99 kr
  • Tabletter / dag: 3 st
  • Pris / dos: 5,97 kr
  body science deep sleep 3 body science deep sleep 2 body science deep sleep 5 body science deep sleep 4 body science deep sleep 1

  Body Science Deep Sleep är ett kosttillskott utvecklat för att förbättra sömnkvaliteten. Det innehåller en blandning av ämnen som GABA, kamomill, grönt havre, humle och citronmeliss vilka alla bidrar till avslappning och främjar god sömn. Kosttillskottet har även L-teanin, magnesium och vitamin C, vilka har positiva effekter på nervsystemet och immunsystemet. Detta gör produkten till en komplex och välgjord lösning för de som strävar efter att förbättra sin sömn.

  Enligt kundrecensionerna verkar Body Science Deep Sleep ha en positiv effekt på sömnkvaliteten för många användare. Dock finns det några användare som rapporterar att de inte känner någon skillnad eller att de blir tröttare under dagen. Detta visar att effekten av sömntabletter kan variera mycket mellan individer. Det är därför viktigt att prova produkten själv för att se om den fungerar för dig.

  Prisvärdheten är också en stark punkt för Body Science Deep Sleep. För 183 kr får du 90 kapslar, vilket räcker i 30 dagar om du tar rekommenderad dos på tre kapslar per dag. Detta gör produkten till ett ekonomiskt alternativ för de som behöver långvarig hjälp med sin sömn. Sammantaget får Body Science Deep Sleep 4/5 i betyg tack vare dess innehåll, prisvärdhet och positiva effekt på många användare.

  Som "bästa receptfria sömntabletterna med humle" stack Body Science Deep Sleep ut ur mängden. Ett örttillskott som är berikat med GABA för helhetseffekt. Vi gillar särskilt att det innehåller aktiva ämnen med bevisat samverkande effekt.

  Fördelar

  • Förbättrar sömnkvaliteten
  • Har en avslappnande effekt
  • Positiv inverkan på nerv- och immunsystemet
  • Prisvärd
  • Långvarig hjälp för sömnproblem

  Nackdelar

  • Effekten varierar mellan individer
  • Kan göra vissa användare tröttare under dagen
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
 6. 6. Bästa med ZMA: Core Good Night

  Kosttillskott som kombinerar majoriteten av de aktiva ämnen som hjälper dig med insomnandet.
  3,9
  Effektivitet
  4,2/5
  Säkerhet
  3,3/5
  Biverkningar
  4,2/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 tabl
  • Pris / tablett: 3,10 kr
  • Tabletter / dag: 3 st
  • Pris / dos: 9,30 kr
  core good night 1 core good night 2 core good night 6 core good night 3 core good night 4 core good night 5

  Core Good Night är ett kosttillskott designat för att förbättra sömnkvalitet och återhämtning under natten. Med en unik blandning av vitaminer, mineraler och örter, inklusive Ashwagandha, L-teanin, GABA och ZMA, är denna produkt utformad för att stödja muskelåterhämtning och nervsystemets funktion. Den innehåller även piperin (svartpepparextrakt) för att hjälpa kroppen att absorbera näringsämnena mer effektivt. Med tanke på produktens innehåll och dess potentiella hälsofördelar, får den höga poäng i kategorierna effekt och innehåll.

  Core Good Night är tillverkad av ett välrenommerat företag och har fått övervägande positiva recensioner från tidigare kunder. Detta ger förtroende för produkten och dess tillverkare, vilket ger den höga poäng i kategorin kvalitet. Kundbetyget är också positivt, med en genomsnittlig betygsättning på 3.72 av 5 baserat på 82 recensioner. Detta indikerar att de flesta kunder har varit nöjda med produkten.

  Slutligen kommer vi till priset. Core Good Night kostar 223 kr för 90 kapslar, vilket räcker för 30 portioner. Detta innebär att kostnaden per dag blir ungefär 7 kr. Med tanke på de potentiella hälsofördelarna och kvaliteten på ingredienserna, anser vi att detta är ett rimligt pris. Därför får produkten också höga poäng i kategorin pris. Sammantaget är Core Good Night ett bra val för de som söker ett kosttillskott för att förbättra sin sömnkvalitet.

  Som "bästa receptfria sömntablettskomplex" vill vi lyfta fram Core Good Night. En mångfacetterad blandning som främjar såväl immun- som nervsystem och främjar kroppsegen produktion av insomningshormon.

  Fördelar

  • Unik blandning av vitaminer och mineraler
  • Stödjer muskelåterhämtning och nervsystem
  • Förbättrar sömnkvaliteten
  • Positiva recensioner från kunder
  • Rimligt pris för kvaliteten

  Nackdelar

  • Kan vara mindre effektivt för vissa individer
  • Inget veganskt alternativ tillgängligt
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
  279 kr
 7. 7. Bäst kundbetyg: GAAM Life Series Vegan Sleep Well

  Receptfritt kosttillskott med bland annat kamomill och citronmeliss.
  3,8
  Effektivitet
  3,4/5
  Säkerhet
  4,4/5
  Biverkningar
  3,6/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Storlek: 60 tabl
  • Pris / tablett: 2,65 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 5,30 kr
  PXL 20230420 081019009 PXL 20230420 081027159 PXL 20230420 081040875 PXL 20230420 081053729

  GAAM Vegan Sleep Well är ett kosttillskott främst avsett för att förbättra sömnkvaliteten och återhämtningen. Med en unik blandning av ingredienser som kamomill, citronmeliss, L-Arginin och ashwagandha, är denna produkt designad för att hjälpa användaren att slappna av och få en god natts sömn. Baserat på dess funktioner och effekter, ger vi produkten ett betyg på 3,8 av 5.

  Beträffande innehåll och kvalitet, innehåller GAAM Vegan Sleep Well noggrant utvalda ingredienser som är kända för sina lugnande och stressreducerande egenskaper. Ashwagandha är särskilt intressant tack vare dess förmåga att öka motståndskraften mot stress och sänka produktionen av kortisol, ett nedbrytande hormon. Dessutom är produkten veganvänlig och fri från ägg, gelatin, gluten, kolsyra, laktos, mjölk, mjölkprotein, nötter och soja. Detta gör den tillgänglig för en bred publik med olika kostbehov.

  Prismässigt ligger GAAM Vegan Sleep Well på 139 kr för 60 kapslar vilket kan anses vara rimligt givet dess högkvalitativa ingredienser och potentiella hälsofördelar. Kundrecensionerna är övervägande positiva med ett snittbetyg på 4 av 5 baserat på 25 recensioner, vilket indikerar att de flesta användare är nöjda med produkten. Sammantaget tycks GAAM Vegan Sleep Well vara en pålitlig och effektiv produkt för att förbättra sömn och återhämtning.

  GAAM Life Series Vegan Sleep Well var de "bästa receptfria sömntabletterna enligt kundbetyg". Många uppskattar att det innehåller naturliga ämnen med bevisat positiv effekt på insomningsförmågan. Bäst effekt fås förmodligen vid kontinuerlig användning.

  Fördelar

  • Förbättrar sömnkvalitet och återhämtning
  • Innehåller lugnande och stressreducerande ingredienser
  • Veganvänlig och fri från allergener
  • Rimligt pris för högkvalitativa ingredienser
  • Övervägande positiva kundrecensioner

  Nackdelar

  • Kan vara för mild för svårare sömnproblem
  • Effekten kan variera mellan individer
  Produkten finns att köpa här:
  159 kr
testvinnarna

Jämför våra 7 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Receptfria sömntabletter Storlek Pris / tablett Tabletter / dag Pris / dos Totalbetyg Pris
ZzZzZ, 60 Kapslar 60 kapslar 4,98 kr 2 st 9,97 kr Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
299 kr
Healthwell Wellatomin Premium 60 kaps 5,82 kr 2 st 11,63 kr Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
349 kr
Valerina natt 40 tabl 2,18 kr 2 st 4,35 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
87 kr
Better You Natt 60 tabl 4,98 kr 1 st 4,98 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
299 kr
Body science wellness series Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn 90 tabl 1,99 kr 3 st 5,97 kr Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
179 kr
Core Good Night 90 tabl 3,10 kr 3 st 9,30 kr Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
279 kr
GAAM Vegan Sleep Well 60 caps 60 tabl 2,65 kr 2 st 5,30 kr Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
159 kr
viktiga faktorer för att välja rätt receptfria sömntabletter

Hur man väljer rätt receptfria sömntabletter

För att hitta de bästa receptfria sömntabletterna är det viktigt att ta hänsyn till en rad faktorer. Det inkluderar allt från vilka ingredienser som används, till hur effektiva de är, till kundrecensioner. Låt oss nu titta närmare på dessa kriterier för att hjälpa dig göra ett informerat val.

Ingredienser

När det kommer till att välja de bästa receptfria sömntabletterna, är ingredienserna av yttersta vikt. Du bör leta efter produkter som innehåller naturliga ingredienser som melatonin, valerianrot och kamomill. Dessa har alla visat sig vara effektiva för att hjälpa människor att somna och sova under natten. Dessutom bör du undvika produkter som innehåller potentiellt skadliga tillsatser eller konserveringsmedel. Läs alltid ingredienslistan noggrant innan du gör ett köp.

Effektivitet

Effektiviteten hos en sömntablett är en annan avgörande faktor. Du vill ha en produkt som fungerar snabbt och hjälper dig att sova genom hela natten utan uppvaknanden. För att utvärdera detta kan du titta på kliniska studier eller forskning som stöder produktens sömnfördelar. En bra sömntablett bör inte bara hjälpa dig att somna, utan även förbättra kvaliteten på din sömn.

Biverkningar

Även de bästa receptfria sömntabletterna kan ha potentiella biverkningar. Dessa kan inkludera huvudvärk, yrsel, morgontrötthet och magsmärtor. Det är viktigt att notera att biverkningar varierar mellan olika individer och vad en person upplever kanske inte gäller för en annan. Det är alltid bäst att börja med en låg dos och se hur din kropp reagerar innan du ökar dosen.

Användarrecensioner

Att läsa användarrecensioner kan ge en värdefull insikt i hur effektiva sömntabletterna är i praktiken. Även om individuella erfarenheter kan variera, ger recensioner ofta en bra indikation på om en produkt lever upp till sina påståenden. Titta på både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten.

Kostnad

Slutligen, kostnaden för sömntabletterna bör också beaktas. Priset kan variera mycket beroende på märke, ingredienser och dosering. Det är inte alltid så att dyrare betyder bättre, så det gäller att hitta en balans mellan kostnad och kvalitet. Jämför priser mellan olika märken och titta på kostnaden per dos för att få en uppfattning om vilket värde du får för dina pengar.

Vad ska receptfria sömntabletter innehålla? 

En bra receptfri sömntablett består vanligtvis av naturliga ämnen och produkter som hjälper till med avslappnandet och gör det lättare för kroppen att kunna varva ner. Vi ska här nedan gå in närmare på några av de vanligaste ingredienserna som du gärna vill ha i ditt kosttillskott och varför just dessa är bra för att du ska somna lättare eller få en bättre sömn.

 • Melatonin: Melatonin är det mest effektiva ingrediensen i naturliga sömntabletter och av många ansedd som den bästa sömnmedicinen. Det är ett hormon som produceras naturligt i kroppen och hjälper till att reglera dygnsrytmen. Det kan hjälpa till att öka sömnkvaliteten och minska tid för insomning. De flesta produkter som innehåller melatonin är receptbelagda i Sverige och är man på jakt efter receptfria sömntabletter kan man få vända sig till andra ingredienser.
 • Teanin: L-teanin, som främst finns i té, påverkar kroppen på flera aspekter som underlättar din sömn. Bland annat kan det påverka de viktigaste neurotransmittorerna som är involverade i stress, sömn, humör, fokus och minne på ett positivt sätt. L-teanin förbättrar även produktionen av neurotransmittorerna dopamin och serotonin och verkar dessutom spela en roll i bildandet av GABA - en neurotransmittor som fungerar som en "broms" när man känner sig stressad. Eftersom serotonin omvandlas till melatonin i tallkottkörteln i din hjärna resulterar förbättring av serotoninnivåerna i slutändan till förbättrade melatoninnivåer, vilket i sin tur gör att du lättare somnar samt att kvaliteten på sömnen ökar. Vidare förbättrar teanin hjärnans alfa-vågaktivitet vilket kan ses som en markör för avkoppling. 
 • GABA: GABA är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. Den fungerar som en neurotransmittor, något som hjälper till när hjärncellerna kommunicerar med varandra. GABA: s stora roll i kroppen är att minska nervcellernas aktivitet i hjärnan och centrala nervsystemet, vilket i sin tur har ett brett spektrum av effekter på kropp och själ, inklusive ökad avslappning, minskad stress, ett mer lugnt, balanserat humör, lindring av smärta och en ökning av sömnen.
 • Ashwagandha: Ashwagandha är en ört som används ofta i ayurvedisk medicin för dess lugnande egenskaper. Ämnet verkar för ökat lugn och mer balans i kroppen. Det kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket kan göra det lättare att somna.
 • Magnesium: Magnesium är ett mineral som kan verka muskelavslappnande och lugnande. Det leder ofta till att eventuella muskelspänningar minskar och sömnkvaliteten förbättras.
 • Zink: Zinktabletter kan vara bra för sömnen eftersom det är en viktig mineral som är inblandad i många processer i kroppen, inklusive produktionen av melatonin, ett hormon som är avgörande för regleringen av sömncykeln. Forskning har visat att zinkbrist kan orsaka sömnstörningar och att tillräckliga nivåer av zink i kroppen kan förbättra sömnkvaliteten och sömnens längd. Det är viktigt att notera att för mycket zink kan också ha negativa effekter på sömnen och hälsan i allmänhet. Överskott av zink kan orsaka illamående, kräkningar och diarré, vilket kan störa sömnen.
 • Kamomill: Kamomill är en annan vanlig växt i sömntabletter. Den har lugnande egenskaper och kan hjälpa till att minska oro och ångest. Den kan även mildra kramper i musklerna och stärka nerverna. 
 • Humle: Humle är en växt som kanske är mest känd från ölproduktion, men det verkar även rogivande och för bättre sömn. Det kan också ha lugnande egenskaper och hjälpa till att minska oro och ångest.
 • Citronmeliss: Citronmeliss är en växt som kan ha lugnande egenskaper och hjälpa till att minska oro och ångest, vilket kan göra det lättare att somna. Det används även som smärtlindrande och kan stärka hjärtat.

Fördelar med Receptfria Sömntabletter

Receptfria sömntabletter har blivit populära tack vare deras potentiella fördelar för de som upplever tillfälliga sömnproblem. Här är några av de främsta fördelarna med att använda dessa produkter:

 • Lättåtkomliga: En av de största fördelarna med receptfria sömntabletter är att de är lättillgängliga. Till skillnad från receptbelagda sömnhjälpmedel, kan du köpa dessa produkter direkt från hyllan på ditt lokala apotek eller hälsokostbutik. Detta gör dem till ett bekvämt val för dem som upplever tillfällig sömnlöshet eller har svårigheter att somna.
 • Naturliga ingredienser: Många receptfria sömntabletter innehåller naturliga ingredienser som melatonin, valerianrot och kamomill. Dessa ingredienser har länge använts i traditionell medicin för att främja avkoppling och sömn. Dessutom tenderar naturliga ingredienser att ha färre biverkningar jämfört med syntetiska sömnhjälpmedel.
 • Snabbverkande: Receptfria sömntabletter är ofta snabbverkande, vilket innebär att de kan hjälpa dig att somna snabbare. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för de som har svårt att somna på kvällen. Vissa produkter kan till och med börja fungera inom 30 minuter efter intag.
 • Förbättrar sömnkvaliteten: Utöver att hjälpa dig att somna kan receptfria sömntabletter också förbättra kvaliteten på din sömn. De kan hjälpa dig att sova djupare och vakna upp mindre under natten, vilket gör att du känner dig mer utvilad på morgonen.
 • Kostnadseffektiva: Jämfört med receptbelagda sömnhjälpmedel, är receptfria sömntabletter ofta mer kostnadseffektiva. Priset varierar beroende på märke och dosering, men generellt sett är dessa produkter ett mer ekonomiskt val för de som behöver tillfällig hjälp med att sova.

Nackdelar med Receptfria Sömntabletter

Trots de många fördelarna med receptfria sömntabletter, finns det också några potentiella nackdelar att vara medveten om. Här är några av de mest framstående:

 • Potentiella biverkningar: Trots att många receptfria sömntabletter innehåller naturliga ingredienser, kan de fortfarande orsaka biverkningar hos vissa individer. Dessa kan inkludera huvudvärk, yrsel, morgontrötthet och magsmärtor. Dessutom kan vissa människor uppleva allergiska reaktioner mot vissa ingredienser i dessa produkter.
 • Inte avsedda för långvarig användning: Receptfria sömntabletter är generellt sett avsedda för kortvarig användning. De är mest effektiva för att hantera tillfälliga sömnproblem, som de orsakade av jetlag eller stress. Långvarig användning av dessa produkter kan leda till tolerans, vilket innebär att du kan behöva högre doser för att uppnå samma effekt. Dessutom kan långvarig användning öka risken för beroende.
 • Inte en lösning på grundproblemet: Även om receptfria sömntabletter kan hjälpa dig att somna snabbare och sova bättre, behandlar de inte nödvändigtvis det underliggande problemet som orsakar sömnsvårigheterna. Om du lider av kronisk sömnlöshet, ångest, depression eller andra medicinska tillstånd som påverkar din sömn, är det viktigt att söka professionell medicinsk hjälp.
vanliga frågor om Receptfria sömntabletter

FAQ: Vanliga frågor om receptfria sömntabletter

Nedan kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om sömntabletter och sömnproblem

Kan jag ta receptfria sömntabletter varje natt?

Receptfria sömntabletter är generellt sett avsedda för kortvarig användning och inte för att tas varje natt under en längre period. Om du finner att du behöver ta sömntabletter varje natt för att sova, kan det vara tecken på ett djupare problem som bör tas upp med en sjukvårdspersonal. Långvarig användning av sömntabletter kan leda till tolerans, vilket innebär att du behöver högre doser för att uppnå samma effekt, och det kan också öka risken för beroende.

Är receptfria sömntabletter säkra?

De flesta receptfria sömntabletter anses vara säkra för kortvarig användning. De innehåller ofta naturliga ingredienser som melatonin och valerianrot, vilka har visat sig vara effektiva och säkra i kliniska studier. Men som med alla kosttillskott, finns det potentiella biverkningar att vara medveten om, inklusive huvudvärk, yrsel och morgontrötthet. Dessutom kan vissa människor uppleva allergiska reaktioner mot vissa ingredienser. Det är alltid bäst att börja med en låg dos och se hur din kropp reagerar.

Kan jag bli beroende av receptfria sömntabletter?

Även om risken är lägre jämfört med receptbelagda sömnhjälpmedel, finns det fortfarande en potential för beroende med receptfria sömntabletter, särskilt vid långvarig användning. Detta beror på att kroppen kan bygga upp en tolerans mot dessa produkter över tiden, vilket innebär att du behöver högre doser för att uppnå samma effekt. Om du finner att du behöver ta sömntabletter regelbundet för att sova, bör du prata med en sjukvårdspersonal.

Fungerar receptfria sömntabletter verkligen?

Effektiviteten av receptfria sömntabletter varierar från person till person. För vissa människor kan dessa produkter hjälpa dem att somna snabbare och sova djupare. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa tabletter inte är en lösning på grundproblemet om du lider av kronisk sömnlöshet eller andra sömnrelaterade problem. Om du har ihållande sömnsvårigheter bör du konsultera med en sjukvårdspersonal.

Kan jag kombinera receptfria sömntabletter med andra mediciner?

Det är viktigt att vara försiktig när det gäller att kombinera receptfria sömntabletter med andra mediciner. Vissa kombinationer kan orsaka biverkningar eller minska effektiviteten av dina mediciner. Om du tar andra mediciner, bör du alltid konsultera med en sjukvårdspersonal innan du börjar ta sömntabletter.

Vilka är de bästa receptfria sömntabletterna?

Det finns många olika märken och typer av receptfria sömntabletter tillgängliga, och det bästa valet för dig kan variera beroende på dina specifika behov och omständigheter. I allmänhet bör du leta efter produkter som innehåller naturliga ingredienser, har positiva användarrecensioner, och erbjuder ett bra värde för pengarna. Du bör också överväga faktorer som produktens effektivitet och eventuella biverkningar.

Så gjorde vi testet

Av de receptfria sömntillskotten är skillnaden stor och det finns många olika ämnen som sägs påverka sömnen positivt. Olika ämnen har även olika effekt för olika personer. Vi har här valt att gruppera in produkterna i olika kategorier och utse en vinnare per kategori. Detta gör det lättare för dig att hitta de bästa tabletterna för just dig.

Som grund för testet beställde vi hem 25 olika receptfria sömnmedel från olika tillverkare. Urvalet gjordes genom att välja ut produkter som utmärkt sig lite extra på t.ex. innehåll, pris, betyg från tidigare kunder samt vilka som är mest populära. Därefter testades produkterna grundligt med hjälp av aktivitetsklockan Vivoactive 4s som kan mäta hur länge du sovit och sömnkvaliteten. Efter testningen fick deltagarna betygsätta varje sömntablett enligt följande kriterier: 

 • Effekt: Underlättade sömntabletten insomnandet? Förbättrade sömntabletten sömnkvaliteten? Hur kändes morgondagen efter uppvaknande? Var du piggare, tröttare eller kändes ingen skillnad?
 • Innehåll: Vad innehåller tabletten? Är det ämnen som är vetenskapligt bevisade att förbättra sömnen? Innehåller den tillräckligt av de olika ämnena för att ge effekt?
 • Kvalitet: Var är produkten tillverkad och vem har tillverkat den? Kan man lita på att produkten innehåller angiven mängd av varje ämne?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder sagt om produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, dosering och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?

Slutligen sammanställdes alla betyg och de 7 vinnarna vi presenterar här på sidan är helt enkelt produkterna med det högsta genomsnittsbetyget i respektive kategori.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Betyg: 4.8 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu