Bästa Receptfria sömtabletterna 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Citronmeliss, humle, ZMA, kamomill och teanin är bara några av alla ämnen som kan underlätta för dig när du ska gå till sängs.
Receptfria sömntabletter - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Healthwell Wellatomin Premium Healthwell Wellatomin Premium
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,1 Valerina natt Valerina natt
Pris
85 kr
Till butik
betyg 4,1 Better You Natt Better You Natt
Pris
329 kr
Till butik
betyg 4,0 Body science Deep Sleep Body science Deep Sleep
Pris
229 kr
Till butik
betyg 3,9 Core Good Night Core Good Night
Pris
279 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Sömn är en viktig del av vårt dagliga liv, och brist på sömn kan leda till en rad hälsoproblem. Ibland kan det vara svårt att somna eller att sova hela natten, och det är då många vänder sig till receptfria sömntabletter för hjälp. Receptfria sömntabletter är kosttillskott som kan hjälpa till att inducera sömn och förbättra sömnkvaliteten. De finns tillgängliga på apotek och hälsokostbutiker utan recept och marknadsförs som en enkel lösning på sömnproblem.

Vi har testat och jämfört 25 receptfria sömntabletter som går att beställa på nätet. Innehåll såsom GABA, L-Teanin, ashwagandha och ZMA är alla vanligt förekommande i de produkter med i vårt test. Samtliga sägs bidra till en bättre sömn. Läs mer om vårt test nedan, jämför själv och ta reda på vilka 6 sömntabletter som blev bäst i testet 2023.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 6 bästa receptfria sömtabletterna i september 2023

 1. Healthwell Wellatomin Premium Bäst i test: 4,7/5
 2. Valerina natt Bästa billiga: 4,1/5
 3. Better You Natt Bästa högdoserade: 4,1/5
 4. Body science wellness series Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn Bästa med humle: 4,0/5
 5. Core Good Night Bästa med ZMA: 3,9/5
 6. GAAM Vegan Sleep Well 60 caps Bäst kundbetyg: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: Healthwell Wellatomin Premium

  Ett premiumtillskott med "växtbaserat melatonin"
  4,7
  Effektivitet
  4,7/5
  Säkerhet
  4,5/5
  Biverkningar
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 60 kaps
  • Pris / tablett: 5,82 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 11,63 kr
  healthwell wellatomin premium 1 1 healthwell wellatomin premium 1 healthwell wellatomin premium 5 healthwell wellatomin premium 3 healthwell wellatomin premium 2 healthwell wellatomin premium 4

  Den bästa insomningstabletten vi testat är Healthwell Wellatomin Premium. Det är ett komplex av flera aktiva ämnen för att lättare somna och få en bättre sömnkvalitet. Produkten innehåller endast naturliga ämnen med vetenskapligt bevisad effekt. 

  Varje kapsel innehåller 500 mg GABA, 400 mg Teanin, 300 mg herbatonin, samt 25 mg vitamin B6. GABA är en aminosyra som figurerar som en aktivitetshämmande substans i det centrala nervsystemet. Teanin är det aktiva ämnet i grönt te och är allmänt välkänt som bra för en god natts sömn. Herbatonin är ett patenterat komplex av ris, chlorella och lusern, som visat sig ha liknande effekt som melatonin. Vitamin B6 är tillsatt för att stödja nervsystemets normala funktion. Allt sammantaget är det en bra kombination av ämnen både för att du ska gå ner i varv inför sänggående och för att få dig att sova djupare.

  En burk av Wellatomin Premium innehåller 60 kapslar och kostar 349 kr. Med en rekommenderade dosen om 2 kapslar per dag räcker en burk i ca en månad. Priset per dag landar då på ca 11 kr. Det finns helt klart billigare naturliga sömnmedel, men med tanke på effekten vi upplevde tycker vi ändå att det här är några av de mest prisvärda receptfria sömntabletterna.

  Som "bäst i test" bland receptfria sömntabletter valde vi Healthwell Wellatomin Premium. Ett kombinationstillskott som främja naturlig och välbalanserad melatoninproduktion. Vi gillar att den skapar rätt förutsättningar för långsiktigt gynnsam sömn.

  Fördelar

  • Oväntat bra effekt
  • Med GABA, teanin och Herbatonin
  • Med det patenterade extraktet Herbatonin®

  Nackdelar

  • Lite dyr
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
  349 kr
 2. 2. Bästa billiga: Valerina natt

  Receptfritt läkemedel som används vid tillfälliga sömnbesvär innehållandes bland annat vänderot.
  4,1
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  4,1/5
  Biverkningar
  3,4/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 40 tabl
  • Pris / tablett: 2,13 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 4,25 kr
  valerina natt 2 valerina natt 5 valerina natt 4 valerina natt 3

  Valerina Natt innehåller valeriana, humle och citronmeliss, som tillsammans verkar lugnande, stressreducerande och främjar god sömn. Valeriana-roten är känd sedan länge för att stärka nervsystemet och hjälpa mot insomningssvårigheter. Innan du använder detta tillskott är det viktigt att tänka på att valeriana kan påverka effekten av andra läkemedel. Det är därför är av stor betydelse att meddela läkare om att man tar preparat som innehåller denna ört. Om du vill använda Valerina Natt är det även bra att tänka på att detta tillskott främst är till för att lindra tillfälliga sömnproblem.

  För att utvärdera effekten av tillskottet lät vi vår testpanel ta 4 tabletter en timme innan sänggående under 1 veckas tid. De flesta av personerna fick lättare att somna och de kände sig även lugnare när de tagit tabletterna. Effekten kom efter cirka en halvtimme. Några biverkningar märktes inte av efter den här testperioden. Sett till effekten som tillskottet har kan vi konstatera att Valerina Natt är ett bra alternativ för dig som vill ha en hjälp med främst insomnandet.

  Priset på denna produkt är mycket konkurrenskraftigt, utan att kvaliteten verkar vara sämre än andra sömntillskott. Vi kan alltså rekommendera Valerina Natt till dig som vill ha ett billigt och bra insomningshjälpmedel.  

  Som "bästa billiga receptfria sömntabletterna" alternativ valde vi Valerina natt. Med beprövad valerina har den en gedigen vetenskaplig grund för sin sömnfrämjande effekt. Vi gillar även att den har en avslappnande effekt.

  Fördelar

  • Innehåller lugnande örter
  • Mot tillfälliga sömnproblem
  • Mycket prisvärd

  Nackdelar

  • Viktigt att tänka på att produkten kan försämra förmågan att framföra fordon och använda maskiner.
  Produkten finns att köpa här:
  85 kr
  85 kr
 3. 3. Bästa högdoserade: Better You Natt

  Högdoserade receptfria sömntabletter där du endast behöver ta en tablett om dagen.
  4,1
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  3,6/5
  Biverkningar
  3,9/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 60 tabl
  • Pris / tablett: 5,48 kr
  • Tabletter / dag: 1 st
  • Pris / dos: 5,48 kr
  better you natt 2 better you natt 3 better you natt 5 better you natt 4 better you natt 1

  Better You Natt har en sammansättning av ämnen och örter som är anpassad för att ge bättre sömnkvalitet. Här ingår den bromsande signalsubstansen GABA, som reglerar nervernas funktioner och har en lugnande effekt, L-teanin, som bland annat anses bidra till bättre fokus och lugn, citronmeliss, som verkar lugnande och rogivande, vitamin B6, som hjälper till att styra viktiga funktioner som nervsignaler och ämnesomsättning, och piperin, som gör det lättare för kroppen att ta upp vissa ämnen. Dessutom har man lagt till kamomill, som har lugnande, sömngivande och milt muskelavslappnande egenskaper.

  Tillskottet testades av vår panel under 1 veckas tid. Den dos som användes var den rekommenderade maxdosen på 2 tabletter innan sänggående. Så gott som alla testdeltagare märkte av en lugnande effekt av tillskottet. De flesta upplevde även att sömnkvaliteten förbättrades. Utfallet av testet gör att vi kan rekommendera Better You Natt till dig som vill ha ett sömnkosttillskott som ger både en rogivande och lugnande effekt. Enda nackdelen är att priset per tablett är relativt högt. Detta gör att vi inte kan utse tillskottet till bäst i test, men däremot till ett "bra val".

  Better You Natt utsågs till testets "bästa högdoserade receptfria sömntablett". Vi gillar särskilt att det räcker med en tablett för god effekt. Plus i kanten för svartpepparextrakt för extra hög biotillgänglighet.

  Fördelar

  • Rik på GABA
  • Svartpeppar för god upptagning
  • Vegetarisk

  Nackdelar

  • En förhållandevis mild tablett som inte ger direkta resultat mot större sömnbesvär
  Produkten finns att köpa här:
  329 kr
  329 kr
 4. 4. Bästa med humle: Body science Deep Sleep

  Kosttillskott som fått en ny formula som sägs vara ännu bättre än tidigare på att bota råd på sömnproblem.
  4,0
  Effektivitet
  4,8/5
  Säkerhet
  4,3/5
  Biverkningar
  2,9/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (MM Sports)
  • Storlek: 90 tabl
  • Pris / tablett: 2,54 kr
  • Tabletter / dag: 3 st
  • Pris / dos: 7,63 kr
  body science deep sleep 3 body science deep sleep 2 body science deep sleep 5 body science deep sleep 4 body science deep sleep 1

  Om du är ute efter ett kosttillskott för bättre sömn med mycket bra externa omdömen, är dessa sömnkapslar från Body Science rätt val. Kapslarna innehåller GABA, eller gammaaminosmörsyra, mineraler som magnesium och örter som citronmeliss, kamomill, humle och grönt havre. Dessa bidrar till att tillsammans öka kroppens förmåga till avslappning, förbättra sömnkvaliteten, minska stress och lugna nervsystemet. I kombination med varandra ska du, enligt tillverkaren, få en bättre sömnupplevelse.

  Eftersom vi för detta tillskott främst fokuserat på andra användares recensioner och omdömen, gjorde vi inget eget test. Vi läste istället igenom flera olika omdömen om produkten och försökte att bilda oss en egen uppfattning om dess kvaliteter och eventuella nackdelar. Det som kunderna främst var nöjda med var den nivå av avslappning som tillskottet gav. Men även hur den förbättrade och snabbade på insomnandet och förbättrade sömnkvaliteten. En av nackdelarna som nämndes var att tillskottet kunde ge huvudvärk. Denna kommentar kom dock endast från en recension.

  Sammanfattningsvis är detta ett tillskott som kunderna uppskattar och priset per tablett är rimligt. Sammantaget gör detta Body science wellness series Deep Sleep till vårt förstahandsval, när det kommer till sömnkosttillskott som enligt kunderna är bäst.

  Som "bästa receptfria sömntabletterna med humle" stack Body Science Deep Sleep ut ur mängden. Ett örttillskott som är berikat med GABA för helhetseffekt. Vi gillar särskilt att det innehåller aktiva ämnen med bevisat samverkande effekt.

  Fördelar

  • 4.9 / 5 i betyg hos MM Sports
  • Berikad med GABA
  • Innehåller nyttiga örter

  Nackdelar

  • Ej lämplig för veganer
  Produkten finns att köpa här:
  229 kr
 5. 5. Bästa med ZMA: Core Good Night

  Kosttillskott som kombinerar majoriteten av de aktiva ämnen som hjälper dig med insomnandet.
  3,9
  Effektivitet
  4,2/5
  Säkerhet
  3,3/5
  Biverkningar
  4,2/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Storlek: 90 tabl
  • Pris / tablett: 3,10 kr
  • Tabletter / dag: 3 st
  • Pris / dos: 9,30 kr
  core good night 1 core good night 2 core good night 6 core good night 3 core good night 4 core good night 5

  Om du har svårt att sova är det inte alltid helt nödvändigt att använda sig av receptbelagda sömntabletter. Det finns mer naturliga alternativ som kan förbättra både sömnkvalitet och insomnandet i sig. Ett av de bästa av dessa receptfria kosttillskott är Core Good Night.

  Core Good Night är starka receptfria sömntabletter som innehåller en kombination av örter, vitaminer och mineraler som är kända för sin goda inverkan på muskler och nervsystem. Det rör sig om ashwagandha, som ökar mental balans och motverkar stress, L-teanin, som bidrar till fokus och lugn, GABA, som reglerar nervernas funktioner, citronmeliss, som verkar lugnande och rogivande, havreextrakt, som minskar stress och oro, biotin, som är viktig för ämnesomsättning och neurologiska funktioner, ZMA-bisglycinat, vars sammansättning av zink, magnesium och vitamin B6 fyller en viktig roll för ämnesomsättning, muskler och nervsystem, och slutligen piperin som gör det lättare för kroppen att ta upp näringsämnen. Tillsammans verkar dessa ämnen för lättare insomning och bättre kvalitet på sömnen.

  Under den period av 1 vecka som vi testade detta tillskott märkte testpersonerna framför allt av hur kroppen hade lättare att slappna av. Detta bidrog i sin tur, enligt dem, till att själva insomnandet gick lättare. Något som inte direkt upplevdes var dock att sömnen skulle bli djupare, åtminstone inte vad testpanelen var medveten om. Däremot kände de sig överlag mer utvilade när de vaknade på morgonen. Detta var troligen tack vare att de somnade lättare och snabbare. Bäst effekt hade tabletterna när de togs alla tre någon timme innan sänggående.

  För att sammanfatta vårt omdöme kan vi konstatera att trots att priset per tablett är relativt högt, så är vi mycket positivt inställda till tillskottet. Det märks att kvaliteten är hög eftersom den ger också ett önskat resultat. 

  Som "bästa receptfria sömntablettskomplex" vill vi lyfta fram Core Good Night. En mångfacetterad blandning som främjar såväl immun- som nervsystem och främjar kroppsegen produktion av insomningshormon.

  Fördelar

  • 4 / 5 betyg Svenskt Kosttillskott
  • Med magnesium och biotin
  • Rik på vitamin B6

  Nackdelar

  • EJ lämpligt för veganer
  Produkten finns att köpa här:
  279 kr
  279 kr
 6. 6. Bäst kundbetyg: GAAM Life Series Vegan Sleep Well

  Receptfritt kosttillskott med bland annat kamomill och citronmeliss.
  3,8
  Effektivitet
  3,4/5
  Säkerhet
  4,4/5
  Biverkningar
  3,6/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (Proteinbolaget)
  • Storlek: 60 tabl
  • Pris / tablett: 2,32 kr
  • Tabletter / dag: 2 st
  • Pris / dos: 4,63 kr
  PXL 20230420 081019009 PXL 20230420 081027159 PXL 20230420 081040875 PXL 20230420 081053729

  Sleep Well består av växtextrakt från kamomill, citronmeliss och ashwagandha i kombination med l-theanin och l-arginin. En blandning med beprövad effekt mot såväl cellulär som mental stress.

  Utöver att främja en god natts sömn så skapar Sleep Well även bra förutsättningar för återhämtning efter intensiv träning. Ett bra val för dig som vill ha en introduktion till världen av sömnfrämjande och adaptogena produkter.

  GAAM Life Series Vegan Sleep Well var de "bästa receptfria sömntabletterna enligt kundbetyg". Många uppskattar att det innehåller naturliga ämnen med bevisat positiv effekt på insomningsförmågan. Bäst effekt fås förmodligen vid kontinuerlig användning.

  Fördelar

  • Med citronmeliss och kamomill
  • Mänga upplever förbättrad sömn
  • Vegansk kapsel

  Nackdelar

  • Hade gärna även fått innehålla GABA
  Produkten finns att köpa här:
  139 kr
testvinnarna

Jämför våra 6 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Receptfria sömntabletter Storlek Pris / tablett Tabletter / dag Pris / dos Totalbetyg Pris
Healthwell Wellatomin Premium 60 kaps 5,82 kr 2 st 11,63 kr Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
349 kr
Valerina natt 40 tabl 2,13 kr 2 st 4,25 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
85 kr
Better You Natt 60 tabl 5,48 kr 1 st 5,48 kr Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
329 kr
Body science wellness series Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn 90 tabl 2,54 kr 3 st 7,63 kr Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
229 kr
Core Good Night 90 tabl 3,10 kr 3 st 9,30 kr Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
279 kr
GAAM Vegan Sleep Well 60 caps 60 tabl 2,32 kr 2 st 4,63 kr Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
139 kr
viktiga faktorer för att välja rätt receptfria sömntabletter

Hur man väljer rätt receptfria sömntabletter

 • instructions 1

  Innehåll

  Innehållet i produkterna är framförallt det viktigaste att kolla upp innan du beställer något. Dessutom bör du på egen hand undersöka de aktiva ämnena, vad de är bra för och om de faktiskt har någon vetenskapligt bevisad effekt. 
 • rash

  Allergi

  Det är oerhört viktigt att du är säker på att du inte är allergisk mot något av de ämnen som finns i produkten. Är du osäker bör du avstå från köpet och kontakta en läkare först.
 • surveyor

  Kundomdömen

  Vad säger andra personer som testat produkten? Har den gett någon effekt eller handlade det snarare om bortkastade pengar? 
 • capsule

  Storleken

  Vissa personer har svårt att svälja tabletter och kapslar då de är för stora. Det kan vara värt att kolla upp detta i förväg om man vanligtvis har problem med att svälja tabletter.

Vad ska receptfria sömntabletter innehålla? 

En bra receptfri sömntablett består vanligtvis av naturliga ämnen och produkter som hjälper till med avslappnandet och gör det lättare för kroppen att kunna varva ner. Vi ska här nedan gå in närmare på några av de vanligaste ingredienserna som du gärna vill ha i ditt kosttillskott och varför just dessa är bra för att du ska somna lättare eller få en bättre sömn.

 • Melatonin

  Melatonin är det mest effektiva ingrediensen i naturliga sömntabletter och av många ansedd som den bästa sömnmedicinen. Det är ett hormon som produceras naturligt i kroppen och hjälper till att reglera dygnsrytmen. Det kan hjälpa till att öka sömnkvaliteten och minska tid för insomning. De flesta produkter som innehåller melatonin är receptbelagda i Sverige och är man på jakt efter receptfria sömntabletter kan man få vända sig till andra ingredienser.
 • Teanin

  L-teanin, som främst finns i té, påverkar kroppen på flera aspekter som underlättar din sömn. Bland annat kan det påverka de viktigaste neurotransmittorerna som är involverade i stress, sömn, humör, fokus och minne på ett positivt sätt. L-teanin förbättrar även produktionen av neurotransmittorerna dopamin och serotonin och verkar dessutom spela en roll i bildandet av GABA - en neurotransmittor som fungerar som en "broms" när man känner sig stressad. Eftersom serotonin omvandlas till melatonin i tallkottkörteln i din hjärna resulterar förbättring av serotoninnivåerna i slutändan till förbättrade melatoninnivåer, vilket i sin tur gör att du lättare somnar samt att kvaliteten på sömnen ökar. Vidare förbättrar teanin hjärnans alfa-vågaktivitet vilket kan ses som en markör för avkoppling. 
 • GABA

  GABA är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. Den fungerar som en neurotransmittor, något som hjälper till när hjärncellerna kommunicerar med varandra. GABA: s stora roll i kroppen är att minska nervcellernas aktivitet i hjärnan och centrala nervsystemet, vilket i sin tur har ett brett spektrum av effekter på kropp och själ, inklusive ökad avslappning, minskad stress, ett mer lugnt, balanserat humör, lindring av smärta och en ökning av sömnen.
 • Ashwagandha

  Ashwagandha är en ört som används ofta i ayurvedisk medicin för dess lugnande egenskaper. Ämnet verkar för ökat lugn och mer balans i kroppen. Det kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket kan göra det lättare att somna.
 • Magnesium

  Magnesium är ett mineral som kan verka muskelavslappnande och lugnande. Det leder ofta till att eventuella muskelspänningar minskar och sömnkvaliteten förbättras.
 • Zink

  Zinktabletter kan vara bra för sömnen eftersom det är en viktig mineral som är inblandad i många processer i kroppen, inklusive produktionen av melatonin, ett hormon som är avgörande för regleringen av sömncykeln. Forskning har visat att zinkbrist kan orsaka sömnstörningar och att tillräckliga nivåer av zink i kroppen kan förbättra sömnkvaliteten och sömnens längd. Det är viktigt att notera att för mycket zink kan också ha negativa effekter på sömnen och hälsan i allmänhet. Överskott av zink kan orsaka illamående, kräkningar och diarré, vilket kan störa sömnen.

 • Kamomill

  Kamomill är en annan vanlig växt i sömntabletter. Den har lugnande egenskaper och kan hjälpa till att minska oro och ångest. Den kan även mildra kramper i musklerna och stärka nerverna. 
 • Humle

  Humle är en växt som kanske är mest känd från ölproduktion, men det verkar även rogivande och för bättre sömn. Det kan också ha lugnande egenskaper och hjälpa till att minska oro och ångest.
 • Citronmeliss

  Citronmeliss är en växt som kan ha lugnande egenskaper och hjälpa till att minska oro och ångest, vilket kan göra det lättare att somna. Det används även som smärtlindrande och kan stärka hjärtat.

Fördelar med receptfria sömntabletter

Ökad sömnkvalitet

Kosttillskott för sömn som innehåller melatonin kan hjälpa till att öka sömnkvaliteten genom att reglera dygnsrytmen och hjälpa till att sätta kroppen i sömnläge. Detta kan leda till en djupare och mer avkopplande sömn, vilket får dig att känna dig mer utvilad och vaken på morgonen. Melatonin kan också hjälpa till att minska tiden för insomning, vilket helt enkelt innebär att det blir lättare att somna på kvällen.

Ökad avslappning och stresslindring

Ingredienser som valeriana, kamomill, passionsblomma och ashwagandha kan ha lugnande egenskaper och hjälpa till att minska stress och ångest. Detta kan göra det lättare att slappna av och somna, samt hjälpa till att hålla dig avslappnad under natten. Dessa ingredienser kan också hjälpa till att lindra oro och ångest, vilket underlättar för dig som lider av sådana besvär att somna.

Lättare att somna

Insomningstabletter som innehåller melatonin kan göra det lättare för dig att somna genom att reglera dygnsrytmen och hjälpa till att sätta kroppen i sömnläge. Detta gör att det blir lättare att somna på kvällen och att du inte vaknar under natten. Andra ingredienser som valeriana, kamomill, passionsblomma och ashwagandha kan hjälpa till att minska oro och ångest, vilket också kan göra det lättare att somna.

Minskade muskelspänningar

Ingredienser som magnesium kan hjälpa till att minska muskelspänningar genom att lindra trötthet och stress i musklerna. Detta kan göra det lättare att slappna av och somna, samt minska risken att vakna med muskelkramper under natten. Det kan också hjälpa till att öka sömnkvaliteten och minska tiden för insomning.

Källa: Sleep Foundation

Risker

Biverkningar

Vissa receptfria sömntabletter kan orsaka biverkningar som att du blir lite groggy, får huvudvärk på morgonen eller blir trött och dåsig under dagen. Dessa biverkningar är mer uttalade hos vissa personer och kan vara ett tecken på att kosttillskottet inte är lämpligt för dig.

Interaktioner med andra mediciner

Vissa typer av receptfria sömntabletter kan interagera med vissa mediciner, såsom antidepressiva eller blodtrycksmediciner. Om det finns en risk beror helt på vilka aktiva ingredienser en produkt innehåller. Det är viktigt att rådfråga din läkare innan du använder den här typen av kosttillskott om du tar några andra mediciner.

Beroende

Att använda insomningstabletter regelbundet kan leda till att du blir beroende av dem för att somna. Det är viktigt att använda tabletterna i begränsade doser och inte överdriva deras användning. Genom att använda produkter som innehåller naturliga ämnen minskar risken för att du blir beroende av dem.

Överdosering

Överdosering av sömntabletter kan leda till allvarliga hälsorisker. Det är viktigt att följa rekommenderade doseringar och inte överdriva användningen. Naturliga ämnen som kamomill, lavender och vänderot minskar risken för allvarliga problem och biverkningar.

Underliggande problem

Det är viktigt att känna till att sömnproblem kan ha underliggande orsaker som depression, ångest eller sjukdom. Användning av kosttillskott för sömn bör inte ersätta behandling av dessa underliggande problem. Det är viktigt att rådfråga en läkare för att identifiera och behandla underliggande orsaker till sömnproblem.

Källa: Healthline, 1177

vanliga frågor om Receptfria sömntabletter

FAQ: Vanliga frågor om receptfria sömntabletter

Nedan kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om sömntabletter och sömnproblem

Hur gör man för att somna lättare?

Det finns flera saker som man kan göra för att somna lättare:

 1. Skapa en lugn och avkopplande sovmiljö: Håll rummet svalt, mörkt och tyst och använd bekväma sängkläder och kuddar.

 2. Utveckla en sömnrutin: Försök att gå och lägga dig och vakna på samma tid varje dag, även på helgen.

 3. Begränsa skärmtid innan sängdags: Skärmar kan påverka dygnsrytmen och göra det svårt att somna. Försök att undvika att använda elektroniska enheter minst en timme innan sängdags.

 4. Öka fysisk aktivitet: Regelbunden motion kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten.

 5. Använd avslappningstekniker: Yoga, meditation eller andningstekniker kan hjälpa till att slappna av och göra det lättare att somna.

När ska man använda sömnmedel?

Det är viktigt att följa rekommenderade doseringar och anvisningar på förpackningen av det sömnmedel du använder. Det brukar vara rekommenderat att ta sömnmedlet en halv till en timme innan man planerar att gå och lägga sig för att det ska hinna verka och hjälpa till att somna.

Ska man ta sömntabletter på tom mage?

Det beror på vilket sömnmedel du använder, vissa kan tas på tom mage medan andra bör tas tillsammans med mat. Det är viktigt att alltid följa tillverkarens anvisningar och rekommenderade dosering.

Vilka alternativ finns det istället för sömntabletter?

Det finns ett antal olika hjälpmedel som rekommenderas innan man använder sig av sömntabletter:

 • Ljusterapi: Det finns idag lampor vars ljusspektra efterliknar solens naturliga ljus, och sägs kunna hjälpa till att hålla dygnsrytmen. . 
 • Tyngdtäcken: Ett tyngdtäcke skapar ett lätt tryck mot kroppen och sänker mängden av stresshormonet kortisol samt frigör oxytocin, serotonin och melatonin. 
 • Sömnsensorer: En sömnsensor lägger man under madrassen. Den mäter och analyserar sömnfaser, andningsuppehåll, puls och rörelsemönster under natten. 
 • Kognitiv beteendeterapi: En behandlingsform som visat sig vara effektiv vid sömnproblem är kognitiv beteendeterapi, KBT. 

Vilka receptfria sömntabletter är bäst?

Det bästa alternativet varierar från person till person och beror på dina specifika behov och sömnproblem. Utav de produkter vi testade var det flest personer som kände bäst effekt av Healthwell Wellatomin Premium. Även priset var helt ok i förhållande till dess effekt.

Kan jag bli beroende av sömntabletter?

Att använda sömnmedel regelbundet kan leda till att du blir beroende av dem för att somna. Det är viktigt att använda den här typen av preparat i begränsade doser och inte överdriva deras användning.

Kan jag ta sömntabletter varje dag?

Det är viktigt att följa rekommenderade doseringar och inte överdriva användningen av sömnmedel. Det är också viktigt att rådfråga en läkare innan du använder ett kosttillskott regelbundet. Behöver du hjälp att somna varje dag är det viktigt att kontakta vården för att identifiera och lösa underliggande problem.

Kan jag ge receptfria sömntabletter till mitt barn?

Det är inte rekommenderat att ge receptfria sömntabletter till barn utan att först rådfråga en läkare. Sömntabletter är inte utvecklade eller godkända för användning hos barn och kan eventuellt vara skadliga för deras hälsa. Det finns andra alternativ för att hjälpa barn att sova bättre, såsom att skapa en lugn och avkopplande sovmiljö, att begränsa skärmtid innan sängdags och att hjälpa barnet att utveckla en regelbunden sömnrutin. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller barnläkare om det finns några underliggande orsaker till sömnproblem hos barnet och för att få råd om lämpliga behandlingsmetoder.

Så gjorde vi testet

Av de receptfria sömntillskotten är skillnaden stor och det finns många olika ämnen som sägs påverka sömnen positivt. Olika ämnen har även olika effekt för olika personer. Vi har här valt att gruppera in produkterna i olika kategorier och utse en vinnare per kategori. Detta gör det lättare för dig att hitta de bästa tabletterna för just dig.

Som grund för testet beställde vi hem 25 olika receptfria sömnmedel från olika tillverkare. Urvalet gjordes genom att välja ut produkter som utmärkt sig lite extra på t.ex. innehåll, pris, betyg från tidigare kunder samt vilka som är mest populära. Därefter testades produkterna grundligt med hjälp av aktivitetsklockan Vivoactive 4s som kan mäta hur länge du sovit och sömnkvaliteten. Efter testningen fick deltagarna betygsätta varje sömntablett enligt följande kriterier: 

 • Effekt: Underlättade sömntabletten insomnandet? Förbättrade sömntabletten sömnkvaliteten? Hur kändes morgondagen efter uppvaknande? Var du piggare, tröttare eller kändes ingen skillnad?
 • Innehåll: Vad innehåller tabletten? Är det ämnen som är vetenskapligt bevisade att förbättra sömnen? Innehåller den tillräckligt av de olika ämnena för att ge effekt?
 • Kvalitet: Var är produkten tillverkad och vem har tillverkat den? Kan man lita på att produkten innehåller angiven mängd av varje ämne?
 • Kundbetyg: Vad har tidigare kunder sagt om produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Vad blir priset per tablett, dosering och dag? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?

Slutligen sammanställdes alla betyg och de 6 vinnarna vi presenterar här på sidan är helt enkelt produkterna med det högsta genomsnittsbetyget i respektive kategori.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Betyg: 4.8 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu