Bästa Energibars 2023

Av: Robin Johansson • Senast uppdaterad:
Den bästa energibaren ger dig både snabb och nyttig energi.
Energibars - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Helt Ärligt Bra Bränsle Helt Ärligt Bra Bränsle
Pris
20 kr
Till butik
betyg 4,7 Enervit Power Crunchy Enervit Power Crunchy
Pris
25 kr
Till butik
betyg 4,3 Vitargo Endurance Vitargo Endurance
Pris
30 kr
Till butik
betyg 4,1 Dig Chocolate & Walnut Bar 42 g Dig Chocolate & Walnut Bar 42 g
Pris
23 kr
Till butik
betyg 3,9 12 x Maxim Protein Bar 12 x Maxim Protein Bar
Pris
299 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Energibars är ett populärt och praktiskt kosttillskott som kan intas före, under och efter träningen. Innehållet varierar dock ganska mycket mellan olika alternativ. Gemensamt för dem alla är att de innehåller kolhydrater (glykogen). Vilken typ du ska välja beror på vilken effekt du är ute efter – en snabb energikick eller återhämtning?

Vi har testat 17 olika energibars och presenterar här de 5 vinnarna i olika kategorier. Den bästa energibaren är Helt Ärligt Bra Bränsle. En väldigt god energibar med riktigt bra innehåll.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa energibars i september 2023

 1. Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar Bästa med äggprotein: 4,7/5
 2. Enervit Power Crunchy Sport Bar Bäst för träning: 4,7/5
 3. Vitargo Endurance Bar Snabbast energiupptag: 4,3/5
 4. Dig Chocolate & Walnut Bar 42 g Bästa veganska: 4,1/5
 5. 12 x Maxim Protein Bar Bästa billiga: 3,9/5
 1. 1. Bästa med äggprotein: Helt Ärligt Bra Bränsle

  Nyttig energibar med sötning från honung och protein från ägg
  4,7
  Innehåll
  4,9/5
  Smak
  4,7/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kalorier: 223 kcal
  • Kolhydrater : 51 %
  • Protein: 15 %
  • Fett: 17 %

  Helt Ärligt Bra Bränsle är en energibar som verkligen lever upp till sitt namn. Den har en välbalanserad sammansättning av kolhydrater, protein och socker, vilket gör den till en utmärkt källa till energi under träning eller andra aktiviteter. Med 53% kolhydrater och 16% protein får du en bra balans mellan snabb och långsam energi som hjälper dig att hålla igång under en längre tid.

  Smaken av blåbär är god och uppfriskande, och chokladöverdraget ger en extra touch av lyx. Det är också bra att det finns möjlighet att välja med eller utan chokladöverdrag, så att man kan anpassa smaken efter sina egna preferenser. Konsistensen är mjuk och lättuggad, vilket gör att det är enkelt att äta under träning utan att behöva avbryta för länge.

  Prisvärdheten är också en stor fördel med Helt Ärligt Bra Bränsle. För priset får du en energibar som har en hög kvalitet och ett bra näringsinnehåll. Dessutom är den glutenfri och innehåller äggprotein av hög kvalitet.

  Sammanfattningsvis är Helt Ärligt Bra Bränsle en fantastisk energibar som verkligen lever upp till sitt namn. Med en välbalanserad sammansättning av kolhydrater och protein, god smak och mjuk konsistens är den en perfekt källa till energi under träning. Dessutom är den prisvärd och innehåller få allergener. Helt Ärligt Bra Bränsle är en värdig vinnare av bäst i test-kategorin för energibars.

  Vi utsåg Helt Ärligt Bra Bränsle till "bästa energibar med äggprotein". En spännande energibar med fullvärdig och lättillgängligt protein. Vi gillar att den är sötat med honung, även om det ger en särpräglad smak.

  Fördelar

  • Naturlig energi
  • 2 smaker
  • Glutenfri

  Nackdelar

  • VIssa har problem med smaken
  Produkten finns att köpa här:
  20 kr
  20 kr
 2. 2. Bäst för träning: Enervit Power Crunchy

  Krispigt god och lättuggad energibar med snabb energi och hög proteinhalt
  4,7
  Innehåll
  4,8/5
  Smak
  4,7/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kalorier: 157 kcal
  • Kolhydrater : 59 %
  • Protein: 19 %
  • Fett: 9 %

  Med denna krispiga energibar med smak av choklad får du snabbt tillbaks energin. Den innehåller bland annat havre, russin och mjölkchoklad. Eftersom denna energibar är både lättuggad och lättsmält fungerar den bra både under och efter träningen. Dessutom är den god och ger en härlig mättnadskänsla. Enervit Power Crunchy Sport Bar är helt glutenfri.

  Denna energibar används av toppatleter inom en mängd grenar. Här hittar vi proffs inom till exempel cykling, löpning och triathlon. Även tennisspelare och längdskidåkare använder Enervit Power Crunchy Sport Bar. Till och med inom ironman är den populär, vilket visar på dess styrka.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar innehåller både magnesium och C-vitamin. Magnesium behövs bland annat för att skapa enzymer och för kroppens muskel- och nervfunktioner. C-vitamin är som bekant en viktig antioxidant som behövs för att skydda kroppen och hålla immunförsvaret på topp.

  Enervit Group bedriver egen forskning inom mat och näringstillskott. Det är ett italienskt företag som är specialinriktat på sport och atleter. Enervit har hängt med i över 50 år och har idag mer än 150 anställda, vilket inger ett mycket gott förtroende för de energibars som de marknadsför.

  Enervit Power Crunchy Sport Bar finns även i praktiskt 25-pack.

  Vi har valt Enervit Power Crunchy som bästa "energibar för träning". Vi gillar att den är energität och kombinerar såväl snabba kolhydrater som fullvärdigt protein. Extrapoäng för att havren även blir en fiberkälla.

  Fördelar

  • God smak
  • Energi från bland annat havre
  • Krispig, smakrik och lättuggad

  Nackdelar

  • Innehåller palmolja
  Produkten finns att köpa här:
  25 kr
  25 kr
 3. 3. Snabbast energiupptag: Vitargo Endurance

  Snabbverkande energibar med tillsatt kreatin
  4,3
  Innehåll
  4,5/5
  Smak
  4,1/5
  Pris
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Kalorier: 230 kcal
  • Kolhydrater : 68 %
  • Protein: 8 %
  • Fett: 6 %

  Vitargo Performance Bar är en ganska speciell energibar. Den innehåller en patenterad typ av kolhydrat som tas upp snabbare än vanliga kolhydrater. Dessutom innehåller den mycket protein, vilket skyndar på återhämtningen. Det smidiga formatet och smaken av vanilj bidrar till att göra Vitargo Performance Bar till en av våra favoriter.

  I detta kosttillskott finns en patenterad ingrediens som kallas för Vitargo®. Det är en slags kolhydrat som är särskilt framtagen för att ge idrottare en optimal upptagning av kolhydraterna i kroppen. Vitargo® har testats vid Karolinska institutet i Stockholm. Denna kolhydrat tas upp i musklerna 70 procent snabbare jämfört med ”vanliga” kolhydrater. Dessutom passerar Vitargo® magsäcken 80 procent snabbare än vanliga kolhydrater.

  Efter träningen behöver kroppen och musklerna protein för att återhämta sig. En enda energibar från Vitargo innehåller nästan 17 gram protein. Det är nästan som en hel liten måltid. Vassleprotein är en av de absolut bästa typerna av protein. Det är en slags protein som tas upp snabbt av kroppen och bidrar till snabb återhämtning.

  Kombinationen av högkvalitativt protein och snabba kolhydrater gör Vitargo Perfromance Bar till en utmärkt energibar såväl under som efter träningspasset.

  Vitargo Performance Bar finns även som 25-pack.

  Utmärkelsen "bästa energibar för snabbast energiupptag" tilldelades Vitargo Endurance. Med vassle säkerställs fullvärdigt protein, och tack vare tillsatt kreatin får musklerna extra hjälp på vägen. Plus i kanten för att den har en kolhydratsammansättning som är kliniskt bevisat biotillgänglig.

  Fördelar

  • Innehåller koffein och kreatin för ökad energi och uthållighet
  • Testats vid Karolinska Institutet i Stockholm
  • 70% snabbare återinlagring av glykogen i musklerna

  Nackdelar

  • Kan innehålla spår av jordnötter
  Produkten finns att köpa här:
  30 kr
  30 kr
 4. 4. Bästa veganska: Dig Chocolate & Walnut Bar 42 g

  Energibar gjord på 100 % naturliga ingredienser och helt vegansk, ekologisk och glutenfri
  4,1
  Innehåll
  4,3/5
  Smak
  4,4/5
  Pris
  3,6/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Kalorier: 197 kcal
  • Kolhydrater : 40 %
  • Protein: 11 %
  • Fett: 30 %

  Dig Chocolate & Walnut Bar är en välsmakande och mättande vegansk energibar. Med smak av choklad och valnötter får du en god och njutbar upplevelse samtidigt som du tillför kroppen värdefulla näringsämnen. Med en sammansättning av 40% kolhydrater, 11% protein och 30% fett får du en balanserad energikälla som kan hålla dig igång under längre perioder.

  Ett stort plus är att Dig Chocolate & Walnut Bar är lättuggad och smälter nästan i munnen, vilket gör det enkelt att äta även under intensiv träning. Dessutom är den prisvärd, vilket gör den till ett bra alternativ för personer som söker efter en vegansk energikälla till ett rimligt pris.

  Att Dig Chocolate & Walnut Bar innehåller valnötter och cashew ger också en extra näringsboost. Valnötter är en rik källa till omega-3 fettsyror och antioxidanter, medan cashewnötter innehåller viktiga mineraler som magnesium och koppar. Det är alltid bra att ha ett extra näringsinnehåll i en energibar.

  Sammanfattningsvis är Dig Chocolate & Walnut Bar en välsmakande, mättande och prisvärd vegansk energibar. Med en balanserad sammansättning av kolhydrater, protein och fett, tillsammans med näringsrika valnötter och cashewnötter, kan du få en bra energikälla som håller dig igång under träning. Lättuggad och smälter nästan i munnen, Dig Chocolate & Walnut Bar är ett utmärkt alternativ för veganer och andra som söker efter en vegansk energikälla.

  Vi har utsett GET RAW Chocolate & Walnut till "bästa veganska energibaren". Med låg sockerhalt och en fullvärdig proteinkombination ger den långvarig mätthetskänsla. Även om den har ganska långsamma kolhydrater är den en given testfavorit i sin kategori.

  Fördelar

  • Lågt GI
  • Sötad med kokosblomsnektar
  • Vegansk

  Nackdelar

  • Proteinhalten hade gärna fått vara något högre
  Produkten finns att köpa här:
  23 kr
 5. 5. Bästa billiga: 12 x Maxim Protein Bar

  Prisvärd energibar i storpack som kombinerar snabba och långsamma kolhydrater
  3,9
  Innehåll
  3,9/5
  Smak
  3,2/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Kalorier: 220 kcal
  • Kolhydrater : 69 %
  • Protein: 7 %
  • Fett: 10 %

  Med Maxim Energy Bar får du den extra energi du behöver för att prestera optimalt genom hela träningspasset. Den innehåller en blandning av snabba och långsamma kolhydrater. Maxim Energy Bar passar bra såväl före som under träningen eller som ett mellanmål fullt med energi.

  I denna energibar finns både snabba och långsamma kolhydrater. De snabba kolhydraterna ger dig den omedelbara energikick du ibland behöver under träningspasset eller då du tävlar. Tack vare de långsamma kolhydraterna klingar energin inte av på en gång. Istället biter den sig fast och räcker under en längre tid. Troligtvis hela träningspasset ut.

  En bra energibar ger inte bara en energikick, den är god också. Maxim Energy Bar har en lite annorlunda smak än många andra energibars. Här är det smaken av karamell blandat med choklad som gäller. Gillar du karamellsmak är denna energibar ett utmärkt val. Dessutom är den krispig vilket förhöjer smakupplevelsen.

  Maxim Energy Bar finns även som 25-pack.

  Vi kom fram till att Maxim Energy Bar utan tvekan är "bästa billiga energibaren". Den ger mycket energi för pengarna och ger såväl snabb energi som långvarigt tillskott. Extra poäng för god smak och bra konsistens.

  Fördelar

  • Belagd med mjölkchoklad
  • Innehåller havreflak
  • Kombination av snabba och långsamma kolhydrater

  Nackdelar

  • Ej lämplig för jordnötsallergiker
  Produkten finns att köpa här:
  299 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Energibars Kalorier Kolhydrater Protein Fett Totalbetyg Pris
Helt Ärligt Bra Bränsle Energibar 223 kcal 51 % 15 % 17 % Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
20 kr
Enervit Power Crunchy Sport Bar 157 kcal 59 % 19 % 9 % Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
25 kr
Vitargo Endurance Bar 230 kcal 68 % 8 % 6 % Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
30 kr
Dig Chocolate & Walnut Bar 42 g 197 kcal 40 % 11 % 30 % Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
23 kr
12 x Maxim Protein Bar 220 kcal 69 % 7 % 10 % Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
299 kr
viktiga faktorer för att välja rätt energibars

Hur man väljer rätt energibars

Energibars säljs normalt sett styckvis eller i 12-24 pack. De är främst framtagna för atleter eller personer som tränar eller tävlar i sporter där uthålligheten ska sättas på prov. Det höga kolhydratinnehållet ger bränsle åt musklerna. De allra flesta innehåller även en viss mängd proteiner, vilket används för att återhämta musklerna och bygga muskelmassa. I vissa fall kan de ha fokus på att få i sig vissa nyttoämnen såsom omega-3. Dessa brukar innehålla rikligt med linfrön. Nedan följer, vad vi anser, vara viktiga beståndsdelar i en energibar och saker du borde fundera över innan ditt köp, så att du hittar det bästa alternativet för dig. 

 • carbs

  Kolhydrater

  Huvudingrediensen i alla energibars är kolhydrater för att tillföra kroppen snabb energi. Musklerna behöver kolhydrater för att kunna fungera. Om du tränar med ett för lågt intag av kolhydrater kommer din prestationsförmåga att påverkas negativt. Försök kolla så att det är en bra balans mellan kolhydrater och protein, speciellt om du vill använda energibar i kombination med träning, då protein är den viktigaste byggstenen i muskelbygge.

 • proteinpowder

  Protein

  En energibar brukar innehålla runt 5-25g protein per 100 gram och använder du baren i styrketräningssyfte vill du gärna se en sån hög siffra som möjligt här. Detta är mindre viktigt om du använder baren i t.ex. konditionssyfte, där det är uthållighet du är ute efter, då bör du istället se över kolhydraterna. 20gram protein är en bra mängd för en bar vid styrketräning. Är du intresserad av att använda en bar för att maximera styrketräningen kan du kanske vara intresserad att läsa vår sida om proteinbars.

 • sugar

  Socker

  Socker ger dig snabbt energi, och är du ute efter en snabb effekt så borde du ändå ha ett relativt högt sockervärde i den. Om du använder din bar mer som ett mellanmål eller snacks när du börjar tröttna på dagen, så kanske socker är vad man vill ha men kanske inte det mest nyttiga valet. Socker är något du vill använda upp som energikälla och inte sitta på för då riskerar du att spara all energin i form av fett. Till skillnad från sockriga snacks ger dock energibars en mättnadskänsla som varar under en längre tid. Därför är de inte bara bra som extra näring utan de fungerar även som motivationshöjare. 

 • calories

  Kalorier

  En energibar brukar ligga på mellan 100-300 kalorier. Är tanken att du ska springa ett lopp eller ta ett långt pass på gymmet borde du satsa på fler kalorier. Som snacks eller mellanmål utan planerad fysisk aktivitet kopplat till skulle vi däremot rekommendera att ta någon bar med färre kalorier. Detta är ju dock helt upp till dig, då de kaloririka barerna tenderar att vara de godaste. Den här typen av produkter bör inte användas istället för ett mål mat, är du intresserad av att gå ner i vikt skulle vi rekommendera våran sida om måltidsersättning istället.

 • energy bar

  Konsistens

  Energibars brukar även ha en fibersammansättning och konsistens som gör dem lätta att äta. Barer kommer ofta i mer släta eller crunchiga-format. Här är det egentligen dina egna preferenser som får styra men vi skulle säga att crunchiga-barer är något godare och innehåller ofta gott om kolhydrater. För ännu mer tuggmotstånd kan du frysa in den, det kan göra dem lite för  svårtuggade om du vill ha i den fort men förhöjer ofta smakerna och konsistensen i baren. Tänk efter vad du gillar och välj efter dina preferenser.

 • yummyman

  Smak

  Smaken är ju helt klart viktigt när man ska äta något. Energibars är ingen undantag, du vill väl ha en snabb energikick som ändå smakar gott? Du bör alltså fundera vilka smaker du gillar och sedan köpa rätt bar. Jordnötssmör rekommenderar vi, men passar inte det eller allergier hindrar dig, så är ju choklad också gott.

vanliga frågor om Energibars

FAQ: Vanliga frågor om energibars

Vad är näringsinnehållet i en energibar?

Exakt vad en energibar innehåller beror på märke och typ, men de flesta ligger i följande intervall:

 • Kolhydrater: 40-70 g/100 g

 • Protein: 10-20 g/100 g

 • Fett: 5-15 g/100 g

 • Kostfiber: 2-10 g/100 g

Vilken energibar är bäst?

Vi har valt Helt Ärligt Bra Bränsle som vinnare i vårt test på grund av dess egenskaper. Du kan läsa mer om den, och våra andra testade produkter, i recensionerna, genom att trycka på "läs mer" i produktinformationen. Vilken bar som är bäst är ju i slutändan subjektivt och dina förutsättningar kanske kräver ett annat val, läs gärna vår köpguide som hjälp till rätt energibar för dig.

Blir jag fet av energibars?

Inte om du använder dem korrekt. Om du bara äter energibars utan att träna, så finns de risk att du drar på dig vikt, då de snabba kolhydraterna sparas som fett om de inte nyttjas.

När behöver man en energibar?

Energibars kan konsumeras när som helst för en extra energikick, men det är kanske framförallt under träning som den har gjort sig populär:

 • Inför träningen: Det är bra att inta kolhydrater innan ett träningspass för att ha tillräckligt med energi för att orka träna.
 • Under träningen: Du kan även äta den under träningspassets gång för att hålla uppe energinivån. Bra om tränar långdistans eller har väldigt långa gympass.
 • Efter träningen: Efter träningen behövs protein – men även kolhydrater för att undvika onödig nedbrytningen av muskler och optimera proteinsyntesen.

Vad är skillnaden på en energibar och en proteinbar?

Proteinbars är en typ av energibar. Liksom namnet antyder ligger fokus på proteininnehållet. Proteinbars innehåller dock fortfarande nödvändiga energigivande kolhydrater. Tack vare en betydande mängd proteiner är dessa särskilt lämpade för återhämtning och muskelbygge. Eftersom kroppen bryter ner musklerna under träning är det bra att äta protein direkt efter, eller i samband med, träningen.

Är du på jakt efter en proteinbar?

Läs mer: Vilken proteinbar är bäst?

Så gjorde vi testet

Alla våra tester utgår ifrån research. Vi gick igenom all relevant information vi kunde hitta för att ge oss en inblick i vad som gäller när det kommer till energibars t.ex. vad de innehåller, vad de används till och vad man borde leta efter. Sedan köpte vi in 17 energibars och började successivt testa de olika energibarsen i kombination med träning för att se hur bra de fungerade. I stort utgick vi utifrån de punkter du finner i våran köpguide, dvs:

 • Hur mycket kolhydrater innehåller produkten?
 • Hur mycket protein innehåller varje den?
 • Hur hög är sockerhalten?
 • Hur stor är den totala mängden kalorier?
 • Hur smakar den? Finns den att köpa i flera olika smaker? Har den någon otäck eftersmak?
 • Hur är konsistensen? Är den lättuggad och lättsvald?

Utifrån smak, konsistens och övergripande intryck betygsatte vi de olika energibarsen mellan 1-10, och sedan sammanställde vi alla betyg i kombination med en bedömning av näringsinnehållet och hur prisvärd produkten är för att komma fram till ett helhetsbetyg. De 5 energibarsen med högst betyg blir således testvinnaren i respektive kategori och finns listade i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Betyg: 4.7 / 5
robban 1
Robin Johansson
Kosttillskottsexpert
Utbildning: Linköpings universitet

Robin Johansson är en engagerad och hängiven skribent som brinner för att sprida kunskap om näringslära, kosttillskott, hälsokost, vitaminer och mineraler. Hans intresse för ämnet började tidigt och har sedan dess vuxit till en livslång passion som ständigt driver honom att lära sig mer och dela med sig av sina insikter.

Med sin naturliga förmåga att förklara komplicerade ämnen på ett enkelt och lättbegripligt sätt har Robin hjälpt otaliga människor att få en bättre förståelse för hur rätt kost och näringsintag kan göra underverk för hälsan. Hans ärliga och genuina engagemang för att hjälpa andra att må bättre och uppnå sina hälsomål återspeglas i hans artiklar.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu