Bästa Trappmaskinen 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Förbättra din kondition och övergripande hälsa samt främja viktnedgång med en av dessa toplistade trappmaskiner.
Trappmaskin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Abilica Corestep 360, Trappmaskin Abilica Corestep 360, Trappmaskin
Pris
1664 kr
Till butik
betyg 4,0 Domyos MS500 Domyos MS500
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,0 Stepmaskin MS120 Ivoire blå Stepmaskin MS120 Ivoire blå
Pris
749 kr
Till butik
betyg 3,9 Abilica Ministep Abilica Ministep
Pris
999 kr
Till butik
betyg 3,9 VidaXL Trappmaskin med motståndsband VidaXL Trappmaskin med motståndsband
Pris
2587 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En trappmaskin är en träningsapparat som simulerar rörelsen av att klättra i trappor och ger en intensiv, låg-impact konditionsträning. Genom att använda en trappmaskin kan du träna hela kroppen, med fokus på ben, rumpa och bålmuskulatur, samtidigt som du förbättrar din kardiovaskulära kondition.

Trappmaskiner är utmärkta för att förbättra muskeluthållighet, styrka och för att bränna kalorier. De är även skonsamma mot lederna, vilket gör dem lämpliga för personer med knä-, höft- och ryggproblem. Denna träningsform ger dig möjlighet att anpassa intensiteten efter dina mål och behov, vilket gör den till en effektiv och mångsidig träningsmetod för alla konditionsnivåer. Men vilken sorts trappmaskin ska man köpa och vad skiljer de olika modellerna åt?

Vi har testat 15 trappmaskiner för hemmabruk och vinnaren i testet är Abilica Corestep 360, Trappmaskin. En effektiv liten maskin som inte tar upp mycket plats men ändå ger fantastiskt resultat. Läs vidare och ta del av samtliga 5 produkter vi rekommenderar.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa trappmaskinerna 2023

 1. Abilica Corestep 360, Trappmaskin Bäst i test: 4,7/5
 2. domyos STEPPER MS500 ELFENBENSVIT ROSA Bästa med träningsband: 4,0/5
 3. domyos STEPMASKIN MS120 IVOIRE BLA Bästa med handtag: 4,0/5
 4. Abilica MiniStep 2.0 Bästa billiga: 3,9/5
 5. vidaXL Trappmaskin med motståndsband, Trappmaskin Bästa premium: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: Abilica Corestep 360, Trappmaskin

  Pålitlig ministepper i ergonomiskt utförande och digital display.
  4,7
  Hållbarhet
  4,8/5
  Effektivitet
  4,6/5
  Komfort
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Storlek: 33x51x27 cm
  • Steghöjd: 12 cm
  • Max vikt: 100 kg
  • Vikt: 12 kg

  Corestep 360 är en liten trappmaskin för dig som vill träna runt 30 till 45 minuter per dag. Det är fullt tillräckligt för de flesta. Trots sin lilla storlek ger Corestep 360 bra träning för core-muskulaturen. Det innebär att ryggmusklerna och de sneda magmusklerna tränas vid sidan av benmuskulaturen. Denna varierade träning är det inte alla stepmaskiner som erbjuder.

  Om du tränar med fitnesshantlar kan du uppnå en ännu högre effektivitet i träningen med denna trappmaskin. En dator håller koll på tid, hastighet, kaloriförbrukning och antal steg. Detta är en av våra favoriter bland de billigare trappmaskinerna med en bra balans mellan pris och funktion. Det kan ta ett tag att hitta rätt teknik och få in balansen i början när man använder maskinen. Detta går dock över efter ett tag och när man väl kommit över den tröskeln så fungerar träningen på trappmaskinen av bara farten. Tänk på att maxvikten endast är 100 kg.

  Som "bäst i test trappmaskin" utsåg vi Abilica Corestep 360. En på det stora hela funktionell och ändamålsenlig trappmaskin, tillverkad helt utifrån vad man kan förvänta sig av en kvalitetsprodukt. Bra justeringsmöjligheter och ergonomisk stegnivå gör att den blev en testfavorit.

  Fördelar

  • Dator som visar mycket information
  • Går att vända helt i 360 grader
  • Effektiv core-träning

  Nackdelar

  • Något dyr men högre kvalitet än de billigare modellerna
  Produkten finns att köpa här:
  1664 kr
 2. 2. Bästa med träningsband: Domyos MS500

  En kombinationstrappmaskin som utöver trappträningen även innehåller gummiband som sträcks när du tränar.
  4,0
  Hållbarhet
  4,8/5
  Effektivitet
  4,2/5
  Komfort
  3,0/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Decathlon)
  • Storlek: 43,5 x 34,5 cm
  • Steghöjd: 16 cm
  • Max vikt: 100 kg
  • Vikt: 8 kg

  STEPPER MS500 är en både klassisk och innovativ stepmaskin. Den kombinerar sedvanlig stegträning med dragremmar för optimal träning av såväl ben som överkropp. Jämfört med övriga stepmaskiner ger den därför ett stort antal valmöjligheter.

  En stor fördel med denna stepmaskin är att den inte tar mer plats än nödvändigt. Samtidigt ger den väldigt mångfacetterad träning. En bra kompromiss för dig som tycker att en crosstrainer är för otymplig.

  Den inbyggda displayen gör att du enkelt håller koll på dina framsteg. Du kan även välja bland ett flertal förprogrammerade träningspass. Vad som gör detta till ett bra val är främst portabiliteten. Få andra alternativ kan erbjuda så pass genomgående och gedigen träning utan att ta någon egentlig plats. Gummerade fötter och stor stegplattor säkerställer hög nivå av säkerhet och pålitlighet. Dragremmarna gör även träningen mer mångfacetterad jämfört med andra liknande alternativ.

  Den "bästa trappmaskinen med träningsband" blev prisvärda Domyos MS500. En kombomodell som förenar konditionsträning med mild muskelträning. Praktiskt sätt att uppnå helkroppsträning utan att behöva ha tillgång till vare sig gym eller stora ytor.

  Fördelar

  • Mycket prisvärd
  • Med gummiband inbyggt
  • 4 olika funktioner

  Nackdelar

  • Tråkigt material under fötterna
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
 3. 3. Bästa med handtag: Stepmaskin MS120 Ivoire blå

  En maskin med handtag som gör det extra lätt för nybörjaren att komma igång.
  4,0
  Hållbarhet
  3,6/5
  Effektivitet
  3,5/5
  Komfort
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Decathlon)
  • Storlek: 36x30x48 cm
  • Steghöjd: 16 cm
  • Max vikt: 100 kg
  • Vikt: 9,7 kg

  Om du gillar riktigt intensiv steppträning eller om du har balansproblem så är MS120 med styrstång en produkt som du bör överväga. Det som får den att sticka ut ur mängden är att den har grepphandtag som säkerställer både avlastning och korrekt hållning.

  Samtidigt som gångträning i många fall är oerhört skonsam för kroppen, så finns det alltid en risk för dålig och icke-ergonomisk hållning. Med grepphandtag minimerar du denna risk och kan träna utifrån dina egna förutsättningar. Både bekvämt och hälsosamt.

  Med MS120 får du betala en aningen mer än för övriga stepmaskiner. Men de ergonomiska fördelarna med styrstång kan definitivt vara värt merkostnaden. Om du har dåliga erfarenheter av övriga alternativ eller lider av åkommor som påverkar din balans så är det här ett sätt att säkerställa fullgod träning. Att den är lättmonterad är även en fördel.

  "Bästa trappmaskinen med handtag" ansåg panelen vara Stepmaskin MS120 Ivoire. En upprätt trappmaskin som avlastar armar och överkropp samtidigt som den ger gedigen träning. Kombinationen av ergonomiskt utförande och många träningsprogram gör den lätt att rekommendera för dig som vill ha bekvämlighet och effektivitet.

  Fördelar

  • Med handtag
  • Bra för nybörjaren
  • Robust greppyta

  Nackdelar

  • Plastiga pedaler
  Produkten finns att köpa här:
  749 kr
 4. 4. Bästa billiga: Abilica Ministep

  Testets kanske mest prisvärda stepmaskin baserat på pris i förhållande till kvalitet.
  3,9
  Hållbarhet
  4,8/5
  Effektivitet
  4,2/5
  Komfort
  2,7/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Storlek: 43x48x23 cm
  • Steghöjd: 18 cm
  • Max vikt: 100 kg
  • Vikt: 9 kg

  Om du vill ha en liten men robust trappmaskin som lätt får plats i garderoben eller kanske till och med under soffan är MiniStep 2.0 ett bra val. Den väger endast 9 kg. Steghöjden är 18 cm.

  Motståndet består av två hydraulpumpar. Trappmaskinen har en dator som visar antal steg, tid, hastighet och kaloriförbrukning. Här kan du även växla mellan maskinens olika funktioner.

  Trappmaskinen passar dig som väger upp till 100 kg och som tränar upp till 45 minuter per dag. Det är en enkel och prisvärd trappmaskin som förvandlar tv-tittandet till ett effektivt träningspass.

  Abilica MiniStep 2.0 var helt klart den "bästa billiga trappmaskinen". Låg vikt, smidiga förvaringsmöjligheter och ett pris som definitivt sticker ut gör att alla bör överväga den som instegsmodell. Lever upp till förväntningarna och är perfekt att ha till hands då träningsandan faller på.

  Fördelar

  • Liten och smidig
  • Lätt att förvara
  • Visar tid, förbränning och antal steg

  Nackdelar

  • Max 100 kilos användarvikt
  Produkten finns att köpa här:
  999 kr
 5. 5. Bästa premium: VidaXL Trappmaskin med motståndsband

  Mångsidig trappmaskin med dator, motståndsband, olika intensiteter och möjlighet till rörelse i sidled
  3,9
  Hållbarhet
  4,4/5
  Effektivitet
  3,5/5
  Komfort
  3,8/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Storlek: 43,5 x 53 x 32 cm
  • Steghöjd: 18 cm
  • Max vikt: 100 kg
  • Vikt: 8 kg

  vidaXL Trappmaskin med Motståndsband ger en effektiv och komplett kroppsträning hemma eller på kontoret. En av dess mest imponerande funktioner är dess flexibilitet - den tillåter inte bara vertikala steg men också sidorörelser, vilket ger en mer omfattande träning jämfört med traditionella trappmaskiner.

  En annan fördel med denna maskin är möjligheten att justera träningsintensiteten genom att ändra positionen på fotpedalerna. Detta ger dig full kontroll över din träning och möjliggör en individuellt anpassad träningsplan.

  vidaXL Trappmaskin kommer även med en inbyggd dator som övervakar och visar din träningsdata, vilket ger en bra översikt över dina framsteg. Däremot saknas möjlighet att mäta pulsen, vilket kan vara en nackdel för dem som vill hålla koll på sin hjärtfrekvens under träningen.

  Maskinen har en maximal belastningskapacitet på 100 kg, vilket borde vara tillräckligt för de flesta användare. Den kompakta storleken gör det lätt att placera i olika miljöer och den är dessutom lätt att montera, vilket är ett stort plus.

  Fördelar

  • Justering av Träningsintensiteten
  • Inbyggd Dator

  Nackdelar

  • Begränsad Maximal Belastning
  • Något högt pris
  Produkten finns att köpa här:
  2587 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Trappmaskin Storlek Steghöjd Max vikt Vikt Totalbetyg Pris
Abilica Corestep 360, Trappmaskin 33x51x27 cm 12 cm 100 kg 12 kg Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1664 kr
Stepper MS500 elfenbensvit/rosa 43,5 x 34,5 cm 16 cm 100 kg 8 kg Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
499 kr
Stepmaskin MS120 Ivoire blå 36x30x48 cm 16 cm 100 kg 9,7 kg Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
749 kr
Abilica 43x48x23 cm 18 cm 100 kg 9 kg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
999 kr
vidaXL Trappmaskin med motståndsband, Trappmaskin 43,5 x 53 x 32 cm 18 cm 100 kg 8 kg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
2587 kr
viktiga faktorer för att välja rätt trappmaskin

Hur man väljer rätt trappmaskin

Trappmaskiner är enkla att installera och är lätta att förvara hemma. Gemensamt för alla är att de försöker efterlikna hur det är att gå i trappor. I övrigt har de lite olika finesser och funktioner. Vi har här sammanställt det viktigaste du behöver tänka på för att hitta den bästa trappmaskinen för dig:

Hållbarhet

Trappmaskiner är ofta små och billiga, men det betyder inte att de inte ska vara hållbara. Det bästa är en maskin som är tillverkad i någon lättmetall som aluminium. Men tyvärr är de flesta trappmaskinerna tillverkade i hårdplast. Leta också efter hydrualik av hög kvalitet, med robusta kolvar som rör sig enkelt och inte ger i från sig något oljud. En trappmaskin med en hög maxvikt för användaren är ofta betydligt mer robust.

Storlek

Eftersom trappmaskiner är gjorda för att vara små och smidiga är det viktigt att den inte tar för mycket plats. Men det är viktigt att den har en stabil bas så den inte rör sig när man tränar. Det är extra viktigt på maskinerna som inte har några handtag så du inte riskerar att ramla av. Försök hitta en maskin med bra balans av storlek, vikt och stabilitet. Om du har tänkt att använda trappmaskinen vid ett skrivbord bör trappmaskinen inte ha en steghöjd på mer än 30 cm.

Ljud

Som med alla träningsmaskiner för hemmabruk är det viktigt att trappmaskinen inte ger ifrån sig för mycket ljud. Vissa modeller ger ifrån sig ett störande surrande för varje steg du tar. Det beror ofta på att man använt sig av för dålig kvalitet på hydrauliken. Leta efter en modell med rejäla pistonger som inte väsnas.

Träningsdator

De flesta trappmaskiner har någon form av träningsdator där du kan följa din träning. Men eftersom träningsdatorn och displayen sitter nere vid fötterna är det viktigt med en stor display så du kan se resultatet utan att gå av maskinen och böja dig ner. Leta efter en trappmaskin med en stor och tydlig display där du kan se tid, antal steg, kalorier, sträcka och eventuellt pulsmätning.

Motstånd

Trappmaskiner har ofta något system där du kan ställa in motståndet. Det gör att du kan börja lite lugnare och sedan öka motståndet successivt ju bättre tränad du blir. Justeringen av motståndet ska gå jämnt och smidigt utan någon ryckighet. De bästa trappmaskinerna har många steglösa nivåer av motstånd.

Tillbehör

Vissa trappmaskiner kommer med handtag. Handtagen är bra för dig som har lite sämre balans, eller för dig som vill ha extra funktioner som pulsmätning. På många trappmaskiner med handtag kan man enkelt ta bort handtagen om man vill använda maskinen som en vanlig trappmaskin. 

Andra trappmaskiner har istället gummiband fästa i basen så att du kan träna både över- och underkroppen samtidigt. Det ger en helt annan träningsupplevelse och skillnaden i pris är oftast väldigt liten. 

Hur mycket kostar en trappmaskin?

Trappmaskiner kan kosta allt från 300 kr till över 20 000 kr. Anledningen till att prisskillnaden är så stor är att det är flera helt olika typer av maskiner som kallas för trappmaskiner. I den här guiden fokuserar vi på trappmaskiner med pedaler, ministeppers och vertikala trappmaskiner. Det är bra trappmaskiner för både yngre och äldre. Prisbilden på de ligger vanligtvis mellan 500 kr och 1000 kr.

 • En trappmaskin i budgetklassen kostar under 500 kr.
 • En trappmaskin i mellanklassen kostar 500 kr till 1 000 kr.
 • En trappmaskin i premiumklassen kostar över 1 000 kr.

gå ner i vikt

Fördelar med trappmaskinen

Bränner kalorier

Trappmaskiner är en av de mest effektiva maskinerna för att bränna kalorier. Eftersom du använder hela kroppen under träningen, är det möjligt att bränna fler kalorier än om du tränar på en maskin som bara fokuserar på en specifik muskelgrupp. Trappmaskinen ger en högintensiv konditionsträning som kan hjälpa dig att uppnå dina träningsmål snabbare. Trappmaskinen lägger sig någonstans i mitten av cardiomaskiner vi testat vad gäller kaloriförbränning.  

Förbättrar kardiovaskulär hälsa

Trappmaskiner är en utmärkt träningsmaskin för att förbättra din kardiovaskulära hälsa. Regelbunden träning på en trappmaskin kan förbättra din lungkapacitet, hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar. Detta beror på att du utmanar hjärtat och lungorna med högintensiv konditionsträning som ökar syreupptagningen.

Bygger styrka och uthållighet

Trappmaskinen är en maskin som kan hjälpa dig att bygga upp din styrka och uthållighet. Genom att använda trappmaskinen regelbundet, tränar du dina benmuskler, inklusive quadriceps, hamstrings, glutes och vader. Dessa muskler är viktiga för att kunna utföra vardagliga aktiviteter, och starka benmuskler kan minska risken för skador.

Låg belastning

Träning på en trappmaskin är låg belastning och skonsamt för dina leder. Detta beror på att det inte finns några stötar eller slag mot marken, som kan orsaka skador på lederna. Trappmaskinen är därför en utmärkt maskin för personer med skador eller som vill undvika skador i leder och rygg.

Enkel användning

Trappmaskiner är enkla att använda och kräver inte mycket teknisk färdighet eller tid för att komma igång. Du behöver bara ställa in motståndsnivån, kliva på maskinen och börja träna. Det är en enkel och bekväm träningsform som passar alla åldersgrupper och fitnessnivåer.

Tillgänglighet

En av de största fördelarna med trappmaskiner är att de är tillgängliga när som helst på dagen, oavsett väder eller tid på året. Du kan använda maskinen i ditt eget hem, vilket sparar tid och pengar på gymkort. Detta gör det lättare att införliva träning i din dagliga rutin och hålla dig konsekvent på din träningsplan.

Liten storlek - Perfekt för mindre utrymmen

En annan stor fördel med trappmaskiner är att de är relativt små och tar upp lite utrymme i ditt hem. En trappmaskin kan lätt placeras i en lägenhet eller ett mindre utrymme där det inte finns mycket plats. Detta gör trappmaskinen till en perfekt träningsmaskin för personer som inte har mycket utrymme eller som vill ha en träningsmaskin som kan enkelt förvaras när den inte används. Tack vare den kompakta storleken, är trappmaskiner en praktisk lösning för att ha en effektiv träningsmaskin i ditt hem utan att offra för mycket utrymme.

Genom att välja en trappmaskin som passar dina behov och mål, kan du få ut det mesta av denna effektiva träningsmaskin. Genom att variera din träning, använda olika träningsprogram och övningar, kan du undvika tristess och hålla motivationen hög. Trappmaskiner är en träningsform som ger många fördelar för din kropp, inklusive att bränna kalorier, förbättra kardiovaskulär hälsa, bygga styrka och uthållighet, vara skonsam för dina leder, och vara lättillgänglig. Genom att integrera trappmaskinsträning i din träningsrutin kan du öka din fitnessnivå och uppnå dina träningsmål snabbare.

Vad är en trappmaskin?

En trappmaskin, eller stepmaskin, är en maskin som hjälper dig att förbättra din muskelstyrka och kardiovaskulära kondition. Den gör detta genom att låta dig kliva på plats, flytta dina ben framåt och bakåt i en kort rörelse. Rörelseomfånget för benen på en stepmaskin är mellan 6 och 12 tum. Ett fullt rörelseomfång på en trappmaskin bör vara lika med ett steg. Ett steg är avståndet mellan dina två fötter när du står stilla.

Olika typer av stepmaskiner

Standard stepmaskin

En standardstegmaskin har två fotpedaler som rör sig synkront. Dubbeldriven stegmaskin En dubbeldriven stegmaskin har två fotpedaler, där den ena pedalen rör sig snabbare än den andra. Detta skapar en svårare träning. Dynamisk elastisk rörelse (Dym) i rörelsestegmaskin. Dual-foot Dym in motion stegmaskiner har två fotpedaler, där båda pedalerna rör sig i samma hastighet.

Ministepper

En ministeppermaskin är en mindre version av en standardstegmaskin. Den passar vanligtvis i hörnet av ett rum och har lägre motståndsnivåer. Denna maskin är ett bra alternativ för nybörjare eftersom den ger dig mer stabilitet än en vanlig stepmaskin.

Vertikal trappmaskin

En vertikal stepper är också känd som en stairmaster. Det är en stor maskin som har en stege och en trampdyna för varje fot. Trampdynorna är i linje med varje steg på stegen, så du tar ett steg uppåt för varje steg. Denna maskin ger en intensiv konditionsträning samt stärkande övningar.

Stepmill

En stepmill liknar en vertikal trappmaskin. Skillnaden är att en stepmill är en lång, bananliknande maskin. Du tar steg i synk med en timer, och avståndet för varje steg bestäms av längden på stepmillen.

Vad är en trappmaskin bra för?

Trappmaskiner är förutom konditionsträning effektiva för att träna musklerna på ben, rumpa, lår och vader. 

Trots att trappmaskiner bygger på en så enkel idé som att gå i trappor finns det flera fördelar med denna typ av träning:

 • Enkel att använda: Det är enkelt för vem som helst att använda en trappmaskin. Även om du aldrig satt din fot i ett gym förut kommer du snabbt igång utan risk för att skada dig.
 • Skonsam för kroppen: Ett träningspass med en trappmaskin sliter inte på rygg och ben. Du kan träna intensivt utan att lederna tar skada. Detta är en viktig skillnad mot exempelvis löpning eller joggning.
 • Effektiv träning: En halvtimme på trappmaskinen räcker för att förbränna kalorier och stärka nederdelen av kroppen – bland annat knän, sätesmuskler (rumpan), lårmuskler och vaderna. Till och med magmusklerna tränas när du använder en trappmaskin.
 • Tar liten plats: Trappmaskinen är betydligt mindre än de flesta andra träningsmaskiner som man kan ha hemma, som till exempel motionscyklar och löpband.
 • Flexibel: Du kan alltid ändra hastighet och intensitet inför eller under träningspasset.
 • Flera träningsprogram: Trappmaskiner är ofta förprogrammerade med flera olika träningspass. På displayen ser du hastighet, avstånd och antal steg du tagit. Det är roligt och ökar motivationen!

Tränar du i 30 minuter på en trappmaskin kommer du att förbränna ca 250 kalorier om du väger ca 70 kg. Väger du mer kommer du att förbränna lite extra och väger du mindre gör du av med något färre kalorier.

Såhär använder man en trappmaskin på bästa sätt

Hur använder man en trappmaskin?

När du använder en trappmaskin är det viktigt att följa ditt konditionsprogram och anpassa motståndsnivån för att göra träningen mer eller mindre svår. Börja med en låg motståndsnivå för nybörjare.

Överväg dessa tips för att få ut det mesta av ditt träningspass med stegmaskin:

 • Ställ trampdynorna på bekvämt avstånd från varandra. Dina ben ska vara något bredare än axelbrett isär.
 • Sträck på dig innan du börjar.
 • Ställ in timern på 15 till 30 minuter, beroende på dina träningsmål.
 • Börja långsamt och öka kontinuerligt din hastighet när du blir mer uppvärmd.
 • Håll en bra hållning och håll huvudet upprätt.
 • Håll båda fötterna på pedalerna hela tiden. Om du behöver vila eller stretcha, gå åt sidan av maskinen och gör det framför trampdynorna.
 • Kontrollera tillverkarens instruktioner för maximal användarvikt och andra säkerhetsöverväganden.

Koppla in magmusklerna

När du arbetar med benen är det viktigt att koppla in dina magmuskler för att stödja en bra hållning och minimera ryggsmärtor. Du kan träna långsamma crunches eller andra stärkande övningar när du använder din trappmaskin.

Hitta en bra rytm

För varje steg du tar slår din fot i pedalen med ett tillfredsställande klick. Rytmiska, snabba steg är inte bara roliga utan hjälper dig också att få ut det mesta av ditt träningspass. Även om du inte behöver räkna 1,2,3, som du skulle göra med ett löpband, tycker vissa människor att takten i en låt hjälper dem att hålla jämna steg. Andra föredrar att fokusera på en rytmisk fotrörelse. Hitta det som fungerar för dig.

Omväxling

På de flesta trappmaskiner finns det en hel del inställningar för att skapa variation i övningarna. Dessutom kan du själv anpassa dina steg på olika sätt för att påverka vilka muskler som tränas. Här är några tips på hur du kan variera din träning i trappmaskinen:

 • Om du trycker med hälen när du tar nästa steg på maskinen stärker du musklerna på benets baksida.
 • Lårmusklerna tränar du genom att trycka ner trampdynorna istället för hälen.
 • Om du har en trappmaskin med handtag kan du hålla i det och testa att “sparka” upp ena benet bakåt efter att du tagit ett steg. Håll det uppe någon sekund innan du tar nästa steg. Upprepa rörelsen med det andra benet.
 • Det finns en träning för trappmaskiner som kallas dubbelsteg. Det innebär att du hoppar över ett trappsteg för varje steg du tar. Denna övning ger mer träning för rumpan och muskulaturen kring knäna. Det går dock inte att utföra på alla trappmaskiner.
 • Med korsstegsträning rör du dig sidledes med ett ben över det andra varje gång du tar ett steg.
 • Prova att lägga till ett par motståndsband för att även träna din överkropp.

Hur länge och ofta behöver jag träna?

För att ta del av trappmaskinens alla fördelar vad gäller kondition, hjärta och lungor behöver du träna ca 150 min per vecka. Du kan själv välja hur långa pass du vill köra och vilka dagar du vill träna. Det spelar ingen roll om du kör flera pass på en dag heller. Det viktiga är att du kommer upp i tillräckligt mycket tid under hela veckan. Varje pass får heller inte vara kortare än 10 minuter.

För att gå ner i vikt med trappmaskinen kommer du få bättre resultat ju mer du tränar. En bra start är att försöka köra ett pass på 15-30 minuter varannan dag och sedan öka successivt och försöka köra 20-30 minuter varje dag.

Även om du inte kommer upp i rätt tid så är det alltid bättre att träna lite än ingenting alls.

Fördelar med en trappmaskin

Fördelarna med att använda en trappmaskin är många. Det ger inte bara ett kardiovaskulärt träningspass, utan det tränar också dina ben, höfter och glutes, stärker och formar dina muskler. Det är en perfekt utrustning för människor som har tidsbrist under sin dag eller skador som hindrar dem från att springa eller andra aktiviteter med stor effekt.

Andra hälsofördelar med en trappmaskin inkluderar:

 • Bygga bentäthet för att förhindra osteoporos
 • Minska risken för hjärtsjukdomar och högt kolesterol
 • Att höja ditt självförtroende och humör
 • Bränna fett och göra dig av med extra kalorier
vanliga frågor om Trappmaskin

FAQ: Vanliga frågor om trappmaskiner

Fungerar trappmaskiner verkligen?

Ja! Trappmaskiner ger ett lågintensivt eller högintensivt träningspass som arbetar med stora muskelgrupper i dina ben men också arbetar med dina sätesmuskler, höfter och core. De kan användas för att ge kardiovaskulära hälsofördelar också.

Varför ska jag använda en trappmaskin?

Trappmaskin är ett effektivt sätt att uppnå kardiovaskulära hälsofördelar som förbättrat blodtryck och hjärthälsa. De kan också hjälpa till att minska risken för diabetes och öka ämnesomsättningen efter träning. Eftersom de ger ett träningspass med låg effekt (särskilt när de används med motståndsband) är stepmaskiner ett idealiskt träningsalternativ för personer med skador som hindrar dem från att springa eller gå.

Hur länge ska mina träningspass vara på en trappmaskin?

20-30 minuter är den rekommenderade längden för de flesta träningspass, men hur lång tid som helst, även 5-minuterssteg, kommer att ge hälsofördelar. Försök att passa in minst tre 20-minuterspass per vecka för att se maximalt resultat.

Är trappmaskiner bra för viktminskning?

Ja! Stepträningens högintensiva natur med låg effekt gör dem till ett utmärkt träningsalternativ för viktminskning. De kan hjälpa dig att gå ner i vikt och förbättra kroppssammansättningen.

Vilka övningar kan jag göra på en trappmaskin?

Du kan utföra typiska gymövningar som knäböj, utfall och press ups på en trappmaskin. Prova att lägga till ett par motståndsband till dina träningspass för att öka intensiteten och träna överkroppen också.

Är det värt att köpa en trappmaskin?

Ja! Utan tvekan. De är en investering i din hälsa och ditt välbefinnande. Få ut det mesta av det genom att använda en stegmaskin flera gånger i veckan för fantastiska hälsofördelar och resultat.

Vilken är den bästa trappmaskinen att köpa?

Vi rekommenderar Abilica Corestep 360, Trappmaskin som den bästa trappmaskinen för hemmabruk. En mycket prisvärd stegmaskin med bra ergonomi och en enkel men tydlig display.

Är en trappmaskin bättre än ett löpband?

I de flesta fall nej. Ett löpband ger en mer naturlig gång- eller löprörelse medan en stepmaskin får dig att hoppa upp och ner. Som sagt, vissa personer med skador som hindrar dem från att springa eller gå kan tycka att en stepper är bekvämare än ett löpband.

Vilka muskelgrupper tränar ett trappmaskin?

De viktigaste musklerna som arbetas när du använder en trappmaskin är dina ben, höfter och skinkor. Dina armar och överkropp får ett bra träningspass också, men inte lika mycket eftersom maskinens rörelser är låga.

Hur många kalorier bränner en trappmaskin?

Att trampa på en trappmaskin kommer att bränna stora mängder kalorier och fett. En 80 kg man kommer att bränna cirka 350 kalorier i ett 30-minuters träningspass på en sådan här maskin. Det är ungefär samma antal kalorier som du förbränner på en 5 km löptur!

Kan jag köpa en trappmaskin online?

Ja! De allra flesta trappmaskinerna finns att köpa online både hos tillverkare och återförsäljare. Trappmaskiner finns även att hitta i sportbutiker som XXL, Intersport och Decathlon.

Vilka tillverkare av trappmaskiner är mest populära?

Abilica tillverkar högkvalitativa trappmaskiner. Andra populära tillverkare inkluderar Titan Life och Xterra.

När ska jag träna på trappmaskinen?

Träna när som helst! De flesta väljer att göra sina konditionsträningar på morgonen före jobbet eller efter jobbet. Andra gillar att dela ut tiden på helgerna. Det är helt upp till dig men se till att schemalägga dina träningspass så att du håller dig till din plan.

Är en trappmaskin bra för cardio?

Ja! En rejäl 20-minuters session på en trappmaskin kommer att göra underverk för ditt hjärta och lungor. Faktum är att du får ungefär samma nivå av kardiovaskulära fördelar som du skulle få från en 30-minuters löpning.

Så gjorde vi testet

Som grund för det här testet valde vi ut 15 trappmaskiner som utmärkt sig lite extra när det kommer till design, pris, maxvikt, popularitet samt omdömen från tidigare kunder. Därefter testade och jämförde vi modellerna baserat på följande punkter:

 • Kvalitet: Vilken är maxvikten för användaren? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Hur hög är steghöjden?
 • Komfort: Är fotfästet bra? Gör det ont att stå på den utan skor? Känns det bra att träna på maskinen? Är rörelsen naturlig?
 • Smidighet: Är det enkelt att komma igång och träna med maskinen? Går den enkelt att flytta på? Är den stor och klumpig att förvara?
 • Pris: Hur mycket kostar trappmaskinen? Känns den prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktion: Finns en display som visar data om din träning? Finns pulsmätning? 

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget. Dessa 5 produkter kan du läsa mer om i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu