Bästa Stakmaskinen 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
En stakmaskin är nog så nära inomhusåkning med skidor som man kan komma. De är kända för att vara både skonsamma mot kroppen och ge effektiv helkroppsträning. Här är de bästa stakmaskinerna 2024.
Stakmaskin - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 Fristående Skierg - Concept2 Fristående Skierg - Concept2
Pris
16390 kr
Till butik
betyg 4,5 Thor Fitness Air Skier With Board Thor Fitness Air Skier With Board
Pris
11599 kr
Till butik
betyg 4,4 Abilica XC-Classic 2000 Complete Abilica XC-Classic 2000 Complete
Pris
15499 kr
Till butik
betyg 4,3 Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer
Pris
999 kr
Till butik
betyg 4,1 Master Fitness Skitrainer Master Fitness Skitrainer
Pris
16200 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Stakmaskinen, även känd som skidmaskinen, är ett mångsidigt träningsredskap som simulerar rörelsen av skidåkning. Denna maskin ger en kraftfull helkroppsträning eftersom den involverar både över- och underkroppen i en harmoniserad rörelse. Genom att använda stakmaskinen kan du förbättra din styrka, kondition och uthållighet samtidigt som du bränner kalorier. Det är en utmärkt träningslösning för de som söker en låg-impact, högintensiv träningsupplevelse.

Behovet av en stakmaskin uppstår när man vill ha en omfattande och effektiv träning hemma eller på gymmet. Oavsett om du är en professionell idrottare, en fitnessentusiast eller bara någon som vill hålla sig i form, kan stakmaskinen ge dig de resultat du söker. Det är också ett fantastiskt alternativ för dem som älskar skidåkning men inte alltid har tillgång till snötäckta berg. Dessutom är det perfekt för dem som önskar att träna olika muskelgrupper samtidigt, vilket sparar tid och effektiviserar träningen.

I vår genomgång av olika stakmaskiner har vi kommit fram till att Fristående Skierg - Concept2 står ut som den bästa stakmaskinen på marknaden. Dess robusta konstruktion, användarvänliga funktioner och exceptionella prestanda gör den till ett oumbärligt träningsredskap för alla som är seriösa med sin träning. Vi kommer att dyka djupare in i detaljerna om varför denna maskin har toppat vår lista i den följande texten.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Stakmaskinerna 2024

 1. Concept 2 Bäst i test: 4,6/5
 2. Thor Fitness Air Skier With Board Mest prisvärda: 4,5/5
 3. abilica XC Classic 2000 Complete Bäst kundbetyg: 4,4/5
 4. Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer Bästa billiga: 4,3/5
 5. Master Fitness Skitrainer Bra val: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Fristående Skierg - Concept2

  Marknadens kanske i särklass bästa stakmaskin med ergonomisk konstruktion och mjukvara av högsta kvalitet.
  4,6
  Kapacitet
  4,4/5
  Hastighet
  4,9/5
  Precision
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)
  • Vikt: 37 kg
  • Bredd: 61 cm
  • Längd: 132 cm
  • Höjd: 216 cm

  SKIERG har på många sätt satt trenden för vad man kan förvänta sig av en kvalitativ stakmaskin. Concept 2 SkiErg erbjuder allt man kan förvänta sig samtidigt som den minimerar behovet av krånglig montering. Om du vill ha en maskin som har allt man behöver så är det här valet för dig.

  Det första man lägger märke till är att det här är en gedigen maskin. Allt ifrån konstruktionen till mjukvaran känns genomtänkt. Med en display som har valfri bakgrundsbelysning blir relevant information tillgänglig oavsett om du tränar på dagen eller mitt i natten. För dig som gillar att skapa en rättvisande men virtuell träningsmiljö ger Concept 2 alla förutsättningar för unika upplevelser.

  Med luftmostånd och Skiergs beryktade spiraldämpning får du full kontroll över träningen. Genom att öka hastigheten så ökar du per automatik även intensiteten. Motståndsreglaget gör även att du kan efterlikna upplevelsen av upp- eller nedförsbacke.

  Med rättvisande display, dynamiskt motstånd och förvånansvärt lätt men robust konstruktion är det svårt att inte rekommendera denna modell. Men den kostar såklart därefter.

  Fördelar

  • Unik spiraldämpning som ger verklighetskänsla
  • Helt fristående utan väggfästen
  • Perfekt för intensiv dubbelstakning

  Nackdelar

  • Kostsam
  Produkten finns att köpa här:
  16390 kr
 2. 2. Mest prisvärda: Thor Fitness Air Skier With Board

  Prispressad maskin med flera förprogrammerade intervallprogram och en display som bland annat visar distans, watt och förbränning.
  4,5
  Kapacitet
  4,8/5
  Hastighet
  4,3/5
  Precision
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Vikt: 33 kg
  • Bredd: 60 cm
  • Längd: 127 cm
  • Höjd: 215 cm

  Thor Fitness Air Skier hamnar ganska precis mellan basmodell och premium. Utan att kosta galet mycket ger den mycket av den funktionalitet som man annars bara hittar hos de allra dyraste modellerna. Med avancerad mjukvara och väldigt realistisk känsla är den en snabbväg till både bättre skidteknik och riktigt bra träning.

  Då den är särskild framtagen för skidåkare så har stor fokus lagt på ergonomi och känsla. Det märks att man har ansträngt sig för att efterlikna stavgrepp och stakning. Det luftbaserade motståndet gör att intensiteten ökar i takt med ens egen ansträngning. Därför kan du hålla precis det tempo du känner är bäst lämpat för dig själv.

  Mjukvaran är kompatibel med en särskild app för iOS eller Android som gör det enkelt att synkronisera och hålla koll på dina framsteg. Med Bluetooth kan du även sammanlänka valfritt pulsband för en bättre helhetsupplevelse.

  Fördelar

  • Väldigt bekväma grepp
  • Mångfacetterad mjukvara
  • Stativet ingår

  Nackdelar

  • Något obekväm golvplatta
  Produkten finns att köpa här:
  11599 kr
 3. 3. Bäst kundbetyg: Abilica XC-Classic 2000 Complete

  Proffsmaskin med fokus på tekniska framsteg framtagen i samarbete med världsmästaren 2019 inom längdskidåkning.
  4,4
  Kapacitet
  4,5/5
  Hastighet
  4,7/5
  Precision
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Vikt: 40 kg
  • Bredd: 58 cm
  • Längd: 127 cm
  • Höjd: 218 cm

  Det här är en stakmaskin som är särskilt lämpad för dig som har ett intresse för skidåkning. Mycket på grund av att mjukvaran är anpassad för att utvärdera ditt användande i syfte att förbättra teknik och framsteg.

  Något som gör att den sticker ut ur mängden är även den särskilda motbalansen som gör att upplevelsen blir avsevärt mycket mer lik vad man upplever i skidspåret. I kombination med luftmotstånd säkerställer den rätt förutsättningar för träning och tekniska framsteg.

  Med en dator som håller koll på såväl hastighet som antalet staktag i förhållande till sträcka så kommer den definitivt att främja både kondition och åkteknik.

  Fördelar

  • Framtagen med fokus på åkteknik
  • Mäter och utvärderar dina framsteg
  • Framtagen i samarbete med världsmästaren 2019 inom längdskidåkning

  Nackdelar

  • Främst för dig som vill förbättra din teknik
  Produkten finns att köpa här:
  15499 kr
 4. 4. Bästa billiga: Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer

  En smidig stakmaskin för dig som är på resande fot eller har ont om plats.
  4,3
  Kapacitet
  4,0/5
  Hastighet
  4,1/5
  Precision
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Vikt: 1.2 kg
  • Bredd: 50 cm
  • Längd: 100 cm
  • Höjd: N/A

  Allt fler har kommit att efterfråga smidiga träningsprodukter som inte tar onödigt med plats. XC SKI Trainer är utan tvekan en av de minsta stakmaskinerna som går att hitta. Samtidigt ger den tillräckligt bra träning för att faktiskt vara ett alternativ värt att överväga.

  Vad som särskiljer denna modell är att den är konstruerad för att monteras i en dörr, med väggkrok eller i ett motsvarande fäste. Det gör att den går att använda såväl i hemmet som på valfritt utomhusgym med lämpliga stänger. Som stakmaskin blir den därför oerhört portabel och ett givet alternativ för dig som är på resande fot eller vill ha ett alternativ som inte tar så stor plats.

  Värt att poängtera är att känslan som XC SKI Trainer ger inte går att jämföra med luftmotstånd. Trots detta är känslan förvånansvärt närliggande en riktig skidupplevelse. Och då det här är en stakmaskin som får plats i en låda, eller resväska, finns det egentligen inte så mycket att klaga på. Den kostar även bara en tiondel av vad övriga maskiner gör.

  Fördelar

  • Marknadens minsta stakmaskin
  • Perfekt för resan eller lägenheten

  Nackdelar

  • Inte optimalt mjuk i rörelserna
  Produkten finns att köpa här:
  999 kr
 5. 5. Bra val: Master Fitness Skitrainer

  Kompakt modell med både magnet- och luftmotstånd för effektiv träning med naturlig känsla
  4,1
  Kapacitet
  4,7/5
  Hastighet
  4,0/5
  Precision
  3,6/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Vikt: 45 kg
  • Bredd: 65 cm
  • Längd: 130 cm
  • Höjd: 205 cm

  Master Fitness Skitrainer S100 PRO är utan tvekan en imponerande stakmaskin. Tack vare dess självgenererande motstånd behöver du inte oroa dig för att hitta en strömkälla för att börja träna. Den ger dessutom ett dynamiskt motstånd genom en sofistikerad kombination av luft- och magnetmotstånd, vilket skapar en naturlig och effektiv träningsupplevelse.

  En annan märkbar funktion hos denna maskin är att stakningsmomentet är individuellt för varje sida, vilket möjliggör mer varierad träning och ger möjlighet till individuell styrke- och uthållighetsutveckling.

  Förutom dessa imponerande funktioner är maskinen utrustad med Bluetooth och trådlös pulsmottagning (observera att pulsbältet inte ingår), och en display som visar tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och puls, vilket ger dig all den information du behöver för att följa din träningsprogression.

  Vikten på 45 kg och de kompakta måtten, 65 cm bred, 205 cm hög och 130 cm djup, gör den lätt att placera på olika platser. Dess robusta konstruktion klarar en max användarvikt på 150 kg, vilket gör den lämplig för användare av olika storlekar.

  Master Fitness Skitrainer S100 PRO erbjuder ett års garanti för användning i hemmiljö och semikommersiell användning, men garantin gäller ej för kommersiell användning.

  Sammantaget ger Skitrainer S100 PRO dig en högpresterande och tillförlitlig lösning för din stakningsträning. Det är en investering i din hälsa och fitness som du kommer att uppskatta i många år framöver.

  Fördelar

  • Självgenererande Motstånd
  • Kombination av Luft- och Magnetmotstånd
  • Individuellt Stakningsmoment

  Nackdelar

  • Inget Pulsbälte Inkluderat
  Produkten finns att köpa här:
  16200 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Stakmaskin Vikt Bredd Längd Höjd Totalbetyg Pris
Fristående Skierg - Concept2 37 kg 61 cm 132 cm 216 cm Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
16390 kr
Thor Fitness Air Skier With Board 33 kg 60 cm 127 cm 215 cm Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
11599 kr
Abilica XC-Classic 2000 Complete 40 kg 58 cm 127 cm 218 cm Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
15499 kr
Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer 1.2 kg 50 cm 100 cm N/A Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
999 kr
Master Fitness Skitrainer 45 kg 65 cm 130 cm 205 cm Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
16200 kr
viktiga faktorer för att välja rätt stakmaskin

Hur man väljer rätt stakmaskin

För att hitta den bästa stakmaskinen för dina behov bör du överväga en rad faktorer. Dessa inkluderar maskinens byggkvalitet, träningsfunktioner, ergonomi, pris och användarrecensioner. Genom att noga granska dessa kriterier kan du hitta en stakmaskin som uppfyller dina specifika träningskrav och passar din budget.

Byggkvalitet

En av de viktigaste faktorerna att titta på när man väljer en stakmaskin är dess byggkvalitet. En bra stakmaskin bör vara robust och hållbar för att kunna klara av intensiva träningspass. Den bör ha en stabil ram som inte vacklar eller skakar under användning. Dessutom bör maskinens delar, inklusive handtag och rep, vara tillverkade av högkvalitativa material som tål regelbunden användning. Säkerheten är också en viktig aspekt att tänka på; maskinen bör ha en stabil bas och icke-glidande fotpedaler för att förhindra olyckor under träningen.

Träningsfunktioner

En annan viktig aspekt att överväga är maskinens träningsfunktioner. En bra stakmaskin bör erbjuda olika motståndsnivåer för att passa olika konditionsnivåer och träningsmål. Den bör också ha en inbyggd träningsdator som visar relevant träninginformation, såsom tid, distans, kaloriförbrukning och hjärtfrekvens. Dessutom kan vissa maskiner erbjuda förprogrammerade träningsprogram, vilket kan vara ett plus för dem som vill ha varierade och utmanande träningspass.

Ergonomi

Ergonomin på en stakmaskin är också avgörande för användarupplevelsen. Handtagen bör vara bekväma att hålla i och inte orsaka någon obehag eller smärta även under längre träningspass. Själva stakrörelsen bör vara mjuk och naturlig, utan några ryck eller hack. Dessutom bör maskinen vara justerbar för att passa olika användarstorlekar och förmågor. För personer med begränsat utrymme kan en kompakt och hopfällbar design vara ett viktigt kriterium.

Pris

Priset på en stakmaskin kan variera avsevärt beroende på dess funktioner och byggkvalitet. Det är viktigt att hitta en maskin som passar din budget men också uppfyller dina träningsbehov. Kom ihåg att en billigare maskin kanske inte alltid är det mest kostnadseffektiva valet i det långa loppet, särskilt om dess byggkvalitet och funktioner är undermåliga. Det kan vara värt att investera i en dyrare maskin om den erbjuder bättre hållbarhet och prestanda.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt köp. Detta kan ge dig värdefulla insikter om maskinens prestanda och tillförlitlighet från personer som faktiskt har använt den. Var dock uppmärksam på att alla har olika preferenser och erfarenheter, så det är viktigt att inte enbart basera ditt beslut på recensioner. Det är också rekommenderat att läsa recensioner från flera olika källor för att få en mer balanserad bild av produkten.

Fördelar med Stakmaskin

Stakmaskinen är ett utmärkt träningsverktyg som erbjuder en mängd fördelar. Förutom att erbjuda en effektiv helkroppsträning, bidrar den även till förbättrad kondition, ökad kaloriförbränning och styrka. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda en stakmaskin:

 • Helkroppsträning: En av de största fördelarna med stakmaskinen är att den erbjuder en effektiv helkroppsträning. Maskinen involverar både över- och underkroppen, vilket gör att du kan träna flera muskelgrupper samtidigt. Den simulerar rörelsen av skidåkning, vilket engagerar dina armar, ben, rygg och kärnmuskulatur. Denna typ av träning är inte bara tidsbesparande utan också mycket effektiv för att bygga muskelstyrka och uthållighet.
 • Förbättrad kondition: Stakmaskinen är också utmärkt för att förbättra din kondition. Genom att justera maskinens motstånd kan du lätt anpassa din träning till din nuvarande konditionsnivå och dina fitnessmål. Regelbunden användning av stakmaskinen kan hjälpa dig att öka din hjärt- och lungkapacitet, vilket gör att du känner dig mer energisk och kan prestera bättre i dina dagliga aktiviteter.
 • Ökad kaloriförbränning: Om ditt mål är att gå ner i vikt, är stakmaskinen ett utmärkt val. Eftersom det är en högintensiv träningsform, hjälper det till att bränna ett stort antal kalorier på kort tid. Dessutom bidrar den till att öka din ämnesomsättning, vilket kan hjälpa dig att fortsätta att bränna kalorier även efter att du har avslutat din träning.
 • Låg inverkan: Till skillnad från många andra former av träning, är stakmaskinen skonsam mot dina leder. Det betyder att du kan få en intensiv träning utan att oroa dig för att skada knän, höfter eller rygg. Det gör stakmaskinen till ett utmärkt alternativ för personer med ledproblem eller de som återhämtar sig från skador.
 • Anpassningsbarhet: Slutligen, en stor fördel med stakmaskinen är dess anpassningsbarhet. Du kan justera maskinens motstånd för att matcha din konditionsnivå och träningens intensitet. Dessutom kan många modeller justeras för att passa olika kroppstyper och storlekar, vilket gör dem tillgängliga och användbara för personer med olika fysiska förmågor och behov.

Nackdelar med Stakmaskin

Trots dess många fördelar, finns det också några potentiella nackdelar att överväga när det gäller stakmaskinen. Oavsett vilken typ av träningsutrustning du väljer, är det viktigt att vara medveten om eventuella begränsningar eller utmaningar. Här är några av de mest framträdande nackdelarna med att använda en stakmaskin:

 • Storlek och utrymme: En av de största nackdelarna med stakmaskinen är dess storlek. Maskinen tar upp en betydande mängd utrymme, vilket kan vara ett problem för dem med begränsat utrymme. Om du bor i en liten lägenhet eller har ett litet hemgym, kanske du inte har tillräckligt med plats för att bekvämt rymma maskinen. Dessutom är vissa modeller inte hopfällbara, vilket gör dem svåra att förvara när de inte används.
 • Pris: Stakmaskiner kan vara ganska dyra, särskilt högkvalitativa modeller. Detta kan vara en betydande investering, särskilt för dem som bara börjar sin fitnessresa. Medan det kan vara värt att investera i en dyrare maskin för dess hållbarhet och funktioner, kan priset vara en avskräckande faktor för vissa människor.
 • Träningskurva: Stakmaskinen kan ha en viss inlärningskurva, särskilt för nybörjare. Rörelsen på en stakmaskin är unik och kräver koordination och balans. Det kan ta tid att vänja sig vid rörelsen och att lära sig att använda maskinen effektivt. Detta kan vara frustrerande för vissa användare, särskilt om de är vana vid mer traditionella former av träning som löpning eller cykling.
vanliga frågor om Stakmaskin

FAQ: Vanliga frågor om Stakmaskiner

Vi har samlat några av de funderingar som i många fall dyker upp när man står inför beslutet att köpa stakmaskin.

1. Är stakmaskinen bra för viktminskning?

Ja, stakmaskinen kan definitivt vara ett effektivt verktyg för viktminskning. Träning på en stakmaskin är mycket intensiv och kan hjälpa till att bränna ett stort antal kalorier på kort tid. Faktum är att en person som väger 155 pund kan bränna upp till 500 kalorier på bara 30 minuter. Dessutom bidrar träning med stakmaskinen till att öka din ämnesomsättning, vilket innebär att du fortsätter att bränna kalorier även efter att träningen är avslutad. Men kom ihåg, för att gå ner i vikt måste du också ha en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

2. Är det svårt att lära sig använda en stakmaskin?

Det kan ta lite tid att vänja sig vid rörelsen på en stakmaskin, särskilt om du är en nybörjare. Det kräver koordination och balans för att effektivt använda maskinen. Men med lite övning kommer du snart att kunna behärska rörelsen och få ut det mesta av din träning. Många maskiner kommer med instruktionsmanualer eller till och med tränings-DVD-skivor för att hjälpa dig komma igång.

3. Vilka muskelgrupper tränar en stakmaskin?

En av de stora fördelarna med en stakmaskin är att den erbjuder en helkroppsträning. Det innebär att du tränar flera muskelgrupper samtidigt. Specifikt involverar stakmaskinen dina armar, ben, rygg och kärnmuskulatur. Det ger en balanserad träning som hjälper till att bygga muskelstyrka och uthållighet över hela kroppen.

4. Är stakmaskinen skonsam mot lederna?

Ja, stakmaskinen är faktiskt mycket skonsam mot lederna. Till skillnad från många andra former av träning, såsom löpning eller hopp, orsakar inte rörelsen på en stakmaskin någon betydande påfrestning på knän, höfter eller rygg. Det gör det till ett utmärkt alternativ för personer med ledproblem eller de som återhämtar sig från skador.

5. Hur länge bör jag träna på en stakmaskin?

Träningstiden på en stakmaskin kan variera beroende på din konditionsnivå och dina träningsmål. För nybörjare kan det vara bra att börja med kortare sessioner på 10 till 15 minuter och sedan gradvis öka tiden när din kondition förbättras. För mer erfarna användare kan sessioner på 30 minuter till en timme vara lämpliga. Kom ihåg att alltid lyssna på din kropp och ta pauser när du behöver det.

6. Behöver jag speciell utrustning för att använda en stakmaskin?

Nej, du behöver inte någon speciell utrustning för att använda en stakmaskin. Allt du behöver är bekväma träningskläder och ett par bra träningskor. Vissa människor föredrar att använda träningshandskar för att förhindra blåsor och förbättra greppet, men det är inte nödvändigt. Dessutom, om din maskin har en pulsmätare, kan du överväga att investera i ett pulsbälte för mer exakta mätningar.

Så gjorde vi testet

När vi utvärderade stakmaskiner så säkerställde vi att våra testpersoner tillämpade ett så heltäckande perspektiv som möjligt. Särskilt för att testet skulle bli rättvisande för såväl erfarna skidåkare som de personer som aldrig tidigare åkt. Vi har jämfört och testat 24 olika produkter. Här är de saker vi särskilt tittade på.

 • Stabilitet: Kändes fästanordningen tillförlitlig? Kändes träningen trygg?
 • Motstånd: Vilken sorts motstånd använder maskinen?
 • Program: Gick det att välja olika träningsprogram?
 • Display: Var displayen tillräckligt tydlig för att ge tillgång till relevant information?
 • Montering: Hur smidig var den att montera?
 • Pris: Gav stakmaskinen rätt värde för pengarna?

Maskinerna testades av flera personer med olika bakgrunder. Såväl erfarna skidåkare som personer med väldigt begränsade skidkunskaper. De 5 produkter som fått högst totalbetyg har vi tagit med i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
34 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu