Bästa Stakmaskinen 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
En stakmaskin är nog så nära inomhusåkning med skidor som man kan komma. De är kända för att vara både skonsamma mot kroppen och ge effektiv helkroppsträning. Här är de bästa stakmaskinerna 2024.
Se alla testvinnare

Från att främst ha använts av aspirerande tävlingsåkare har stakmaskiner gjort intåg i vardagsträningen. De är särskilt framtagna för att efterlikna den stakteknik som används för att ta sig fram på skidor och rullskidor.

En stor fördel med stakmaskiner är att de ger en progressiv och naturlig muskelbelastning samtidigt som de främjar kondition. För skidentusiaster blir de ett också ett sätt att förfina teknik och fortsätta sin skidträning utanför säsong. Men även om du inte är en skidåkare är de en oerhört mångfacetterad träningsprodukt.

Vi har jämfört och testat 24 olika stakmaskiner i olika prisklasser. Här är de 5 bästa stakmaskinerna enligt vårt test.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa Stakmaskinerna 2024

 1. Concept 2 Skierg Fristående, Stakmaskin Bäst i test: 4,6/5
 2. Thor Fitness Air Skier With Board Mest prisvärda: 4,5/5
 3. Abilica XC-Classic 2000 Komplett Bäst kundbetyg: 4,4/5
 4. Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer Bästa billiga: 4,3/5
 5. Master Fitness Skitrainer S100 Pro, Stakmaskin Bra val: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: Concept 2 Skierg Fristående, Stakmaskin

  Marknadens kanske i särklass bästa stakmaskin med ergonomisk konstruktion och mjukvara av högsta kvalitet.
  4,6
  Kapacitet
  4,4/5
  Hastighet
  4,9/5
  Precision
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Vikt: 37 kg
  • Bredd: 61 cm
  • Längd: 132 cm
  • Höjd: 216 cm

  SKIERG har på många sätt satt trenden för vad man kan förvänta sig av en kvalitativ stakmaskin. Concept 2 SkiErg erbjuder allt man kan förvänta sig samtidigt som den minimerar behovet av krånglig montering. Om du vill ha en maskin som har allt man behöver så är det här valet för dig.

  Det första man lägger märke till är att det här är en gedigen maskin. Allt ifrån konstruktionen till mjukvaran känns genomtänkt. Med en display som har valfri bakgrundsbelysning blir relevant information tillgänglig oavsett om du tränar på dagen eller mitt i natten. För dig som gillar att skapa en rättvisande men virtuell träningsmiljö ger Concept 2 alla förutsättningar för unika upplevelser.

  Med luftmostånd och Skiergs beryktade spiraldämpning får du full kontroll över träningen. Genom att öka hastigheten så ökar du per automatik även intensiteten. Motståndsreglaget gör även att du kan efterlikna upplevelsen av upp- eller nedförsbacke.

  Med rättvisande display, dynamiskt motstånd och förvånansvärt lätt men robust konstruktion är det svårt att inte rekommendera denna modell. Men den kostar såklart därefter.

  Fördelar

  • Unik spiraldämpning som ger verklighetskänsla
  • Helt fristående utan väggfästen
  • Perfekt för intensiv dubbelstakning

  Nackdelar

  • Kostsam
  Produkten finns att köpa här:
  13365 kr
 2. 2. Mest prisvärda: Thor Fitness Air Skier With Board

  Prispressad maskin med flera förprogrammerade intervallprogram och en display som bland annat visar distans, watt och förbränning.
  4,5
  Kapacitet
  4,8/5
  Hastighet
  4,3/5
  Precision
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Vikt: 33 kg
  • Bredd: 60 cm
  • Längd: 127 cm
  • Höjd: 215 cm

  Thor Fitness Air Skier hamnar ganska precis mellan basmodell och premium. Utan att kosta galet mycket ger den mycket av den funktionalitet som man annars bara hittar hos de allra dyraste modellerna. Med avancerad mjukvara och väldigt realistisk känsla är den en snabbväg till både bättre skidteknik och riktigt bra träning.

  Då den är särskild framtagen för skidåkare så har stor fokus lagt på ergonomi och känsla. Det märks att man har ansträngt sig för att efterlikna stavgrepp och stakning. Det luftbaserade motståndet gör att intensiteten ökar i takt med ens egen ansträngning. Därför kan du hålla precis det tempo du känner är bäst lämpat för dig själv.

  Mjukvaran är kompatibel med en särskild app för iOS eller Android som gör det enkelt att synkronisera och hålla koll på dina framsteg. Med Bluetooth kan du även sammanlänka valfritt pulsband för en bättre helhetsupplevelse.

  Fördelar

  • Väldigt bekväma grepp
  • Mångfacetterad mjukvara
  • Stativet ingår

  Nackdelar

  • Något obekväm golvplatta
  Produkten finns att köpa här:
  11599 kr
 3. 3. Bäst kundbetyg: Abilica XC-Classic 2000 Komplett

  Proffsmaskin med fokus på tekniska framsteg framtagen i samarbete med världsmästaren 2019 inom längdskidåkning.
  4,4
  Kapacitet
  4,5/5
  Hastighet
  4,7/5
  Precision
  4,0/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Vikt: 40 kg
  • Bredd: 58 cm
  • Längd: 127 cm
  • Höjd: 218 cm

  Det här är en stakmaskin som är särskilt lämpad för dig som har ett intresse för skidåkning. Mycket på grund av att mjukvaran är anpassad för att utvärdera ditt användande i syfte att förbättra teknik och framsteg.

  Något som gör att den sticker ut ur mängden är även den särskilda motbalansen som gör att upplevelsen blir avsevärt mycket mer lik vad man upplever i skidspåret. I kombination med luftmotstånd säkerställer den rätt förutsättningar för träning och tekniska framsteg.

  Med en dator som håller koll på såväl hastighet som antalet staktag i förhållande till sträcka så kommer den definitivt att främja både kondition och åkteknik.

  Fördelar

  • Framtagen med fokus på åkteknik
  • Mäter och utvärderar dina framsteg
  • Framtagen i samarbete med världsmästaren 2019 inom längdskidåkning

  Nackdelar

  • Främst för dig som vill förbättra din teknik
  Produkten finns att köpa här:
  14699 kr
 4. 4. Bästa billiga: Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer

  En smidig stakmaskin för dig som är på resande fot eller har ont om plats.
  4,3
  Kapacitet
  4,0/5
  Hastighet
  4,1/5
  Precision
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Gymgrossisten)
  • Vikt: 1.2 kg
  • Bredd: 50 cm
  • Längd: 100 cm
  • Höjd: N/A

  Allt fler har kommit att efterfråga smidiga träningsprodukter som inte tar onödigt med plats. XC SKI Trainer är utan tvekan en av de minsta stakmaskinerna som går att hitta. Samtidigt ger den tillräckligt bra träning för att faktiskt vara ett alternativ värt att överväga.

  Vad som särskiljer denna modell är att den är konstruerad för att monteras i en dörr, med väggkrok eller i ett motsvarande fäste. Det gör att den går att använda såväl i hemmet som på valfritt utomhusgym med lämpliga stänger. Som stakmaskin blir den därför oerhört portabel och ett givet alternativ för dig som är på resande fot eller vill ha ett alternativ som inte tar så stor plats.

  Värt att poängtera är att känslan som XC SKI Trainer ger inte går att jämföra med luftmotstånd. Trots detta är känslan förvånansvärt närliggande en riktig skidupplevelse. Och då det här är en stakmaskin som får plats i en låda, eller resväska, finns det egentligen inte så mycket att klaga på. Den kostar även bara en tiondel av vad övriga maskiner gör.

  Fördelar

  • Marknadens minsta stakmaskin
  • Perfekt för resan eller lägenheten

  Nackdelar

  • Inte optimalt mjuk i rörelserna
  Produkten finns att köpa här:
  999 kr
 5. 5. Bra val: Master Fitness Skitrainer S100 Pro, Stakmaskin

  Kompakt modell med både magnet- och luftmotstånd för effektiv träning med naturlig känsla
  4,1
  Kapacitet
  4,7/5
  Hastighet
  4,0/5
  Precision
  3,6/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Vikt: 45 kg
  • Bredd: 65 cm
  • Längd: 130 cm
  • Höjd: 205 cm

  Master Fitness Skitrainer S100 PRO är utan tvekan en imponerande stakmaskin. Tack vare dess självgenererande motstånd behöver du inte oroa dig för att hitta en strömkälla för att börja träna. Den ger dessutom ett dynamiskt motstånd genom en sofistikerad kombination av luft- och magnetmotstånd, vilket skapar en naturlig och effektiv träningsupplevelse.

  En annan märkbar funktion hos denna maskin är att stakningsmomentet är individuellt för varje sida, vilket möjliggör mer varierad träning och ger möjlighet till individuell styrke- och uthållighetsutveckling.

  Förutom dessa imponerande funktioner är maskinen utrustad med Bluetooth och trådlös pulsmottagning (observera att pulsbältet inte ingår), och en display som visar tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och puls, vilket ger dig all den information du behöver för att följa din träningsprogression.

  Vikten på 45 kg och de kompakta måtten, 65 cm bred, 205 cm hög och 130 cm djup, gör den lätt att placera på olika platser. Dess robusta konstruktion klarar en max användarvikt på 150 kg, vilket gör den lämplig för användare av olika storlekar.

  Master Fitness Skitrainer S100 PRO erbjuder ett års garanti för användning i hemmiljö och semikommersiell användning, men garantin gäller ej för kommersiell användning.

  Sammantaget ger Skitrainer S100 PRO dig en högpresterande och tillförlitlig lösning för din stakningsträning. Det är en investering i din hälsa och fitness som du kommer att uppskatta i många år framöver.

  Fördelar

  • Självgenererande Motstånd
  • Kombination av Luft- och Magnetmotstånd
  • Individuellt Stakningsmoment

  Nackdelar

  • Inget Pulsbälte Inkluderat
  Produkten finns att köpa här:
  11809 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Stakmaskin Vikt Bredd Längd Höjd Totalbetyg Pris
Concept 2 Skierg Fristående, Stakmaskin 37 kg 61 cm 132 cm 216 cm Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
13365 kr
Thor Fitness Air Skier With Board 33 kg 60 cm 127 cm 215 cm Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
11599 kr
Abilica XC-Classic 2000 Komplett 40 kg 58 cm 127 cm 218 cm Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
14699 kr
Casall Sports Prod Casall XC Ski trainer 1.2 kg 50 cm 100 cm N/A Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
999 kr
Master Fitness Skitrainer S100 Pro, Stakmaskin 45 kg 65 cm 130 cm 205 cm Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
11809 kr
viktiga faktorer för att välja rätt stakmaskin

Hur man väljer rätt stakmaskin

Att köpa stakmaskin är en investering. Såväl ekonomisk som utrymmesmässig. Därför bör du se till att få så mycket valuta som möjligt. Men då det finns ett väldigt stort antal stakmaskiner att välja mellan så är det inte alltid helt uppenbart vilken som är det bästa valet. Har du ont om plats? Är modellen rätt för din längd? Här är några saker att fundera på innan du slår till.

Motstånd

Det finns olika typer av motstånd. Numera så är luftmotstånd, mekaniskt motstånd eller motordrivet motstånd de allra vanligaste. Med luftmotstånd får man en jämn motståndskraft som även säkerställer hög nivå av ergonomi. Många anser att de är något mer skonsamma än övriga alternativ. Maskiner med mekaniskt motstånd eller luftmotstånd kräver ingen strömkälla.

Längdanpassning

För högsta möjliga ergonomi är det viktigt att stakmaskinens utförande matchar din längd. De flesta vägghängda stakmaskiner eller fristående varianter är framtagna för att passa samtliga kroppslängder. Väljer du däremot en plant golvstående maskin eller en variant med fäste för dörrkarm är det en bra idé att säkerställa att den passar din egen längd.

Maxvikt

Maxvikt påverkar främst de golvstående stakmaskinerna. Oftast är denna vikt väl tilltagen och gör att de flesta utan problem kan använda dem. Har du däremot särskilda behov så kan det vara en bra idé att kontrollera i förväg eller välja en maskin med väggfäste.

Programalternativ

Om du vill ha inspiration och motivation i din träning så är det ofta en bra idé att säkerställa så stakmaskinen har ett stort antal program att välja mellan. Dessa gör det enkelt för dig att få varierad träning. En stor fördel är att programmen i många fall även håller koll på dina framsteg.

Fästanordning

Stakmaskiner finns typiskt sett i tre olika utföranden. Väggfäste, golvstående eller för dörrkarm. Vilken som är bäst lämpad kommer att bero på dina förutsättningar och hur mycket utrymme du kan avvara.

Särskild funktionalitet

Pulsmätning och Bluetooth-stöd är några av de särskilda tekniska egenskaper som många moderna stakmaskiner erbjuder. Detta kan var sätt att ta träningen till nästa nivå men är samtidigt inget måste.

vanliga frågor om Stakmaskin

FAQ: Vanliga frågor om Stakmaskiner

Vilken stakmaskin är bäst?

ST95 SKI TRAINER var den stakmaskin som höll måttet på alla sätt. En stabil upprätt golvstående modell som har allt man behöver..

Spelar det någon roll vilket motstånd man väljer?

Luftmostånd säkerställer att du utan problem kan träna i ditt eget tempo och med en väldigt mild intensitetsökning. Därför har det blivit något utav en favorit bland såväl nybörjare som proffs.

Ger det lika bra träning som skidåkning?

Det så klart aldrig att helt jämföra en stakmaskin med skidåkning. Men det är definitivt så nära man kommer. En särskild fördel är att man kan träna utan någon egentligen förberedelse, och även kan ta pauser precis när man känner för det.

Är inbyggd pulsmätare viktigt?

Numera är det inte särskilts vårt att få tag på en separat pulsmätare som i många fall ger avsevärt mycket bättre och mer rättvisande mätning. Därför är inbyggd pulsmätare inte nödvändigtvis en särskilt viktig funktion.

Är det viktigt med display?

Vissa föredrar att hålla stenkoll på tempo och intensitet. Är du en av dem så är det definitivt en bra idé att välja en modell som har en tydlig display.

Så gjorde vi testet

När vi utvärderade stakmaskiner så säkerställde vi att våra testpersoner tillämpade ett så heltäckande perspektiv som möjligt. Särskilt för att testet skulle bli rättvisande för såväl erfarna skidåkare som de personer som aldrig tidigare åkt. Vi har jämfört och testat 24 olika produkter. Här är de saker vi särskilt tittade på.

 • Stabilitet: Kändes fästanordningen tillförlitlig? Kändes träningen trygg?
 • Motstånd: Vilken sorts motstånd använder maskinen?
 • Program: Gick det att välja olika träningsprogram?
 • Display: Var displayen tillräckligt tydlig för att ge tillgång till relevant information?
 • Montering: Hur smidig var den att montera?
 • Pris: Gav stakmaskinen rätt värde för pengarna?

Maskinerna testades av flera personer med olika bakgrunder. Såväl erfarna skidåkare som personer med väldigt begränsade skidkunskaper. De 5 produkter som fått högst totalbetyg har vi tagit med i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu