Bästa Crosstrainern 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Här är de bästa crosstrainers för hemmabruk i såväl budget, mellan som premiumklassen
Crosstrainer - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Xterra Fitness FS3.9E Xterra Fitness FS3.9E
Pris
12990 kr
Till butik
betyg 4,6 Crosstrainer CF35 - Master Crosstrainer CF35 - Master
Pris
7990 kr
Till butik
betyg 4,5 Abilica Journey BT Abilica Journey BT
Pris
11999 kr
Till butik
betyg 4,4 Abilica Premium FC BT Crosstrainer Abilica Premium FC BT Crosstrainer
Pris
18999 kr
Till butik
betyg 4,3 Crosstrainer cr25 - master Crosstrainer cr25 - master
Pris
6900 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En crosstrainer är en populär typ av träningsutrustning som erbjuder en fullständig kroppsträning på ett effektivt och skonsamt sätt. Till skillnad från en spinningcykel, som fokuserar på underkroppen, kombinerar crosstrainer rörelserna från löpning, klättring och cykling för att ge en låg-impact träning, vilket minimerar risken för skador samtidigt som det maximerar kaloriförbränning. Med justerbara motståndsnivåer och olika träningsprogram kan användaren anpassa sin träning för att uppfylla sina personliga fitnessmål. En crosstrainer engagerar både överkroppen och underkroppen, vilket ger en väl avrundad träning som tonar muskler, förbättrar kardiovaskulär hälsa och stöder viktminskning.

En crosstrainer kan vara ett utmärkt verktyg för alla - från nybörjare till avancerade atleter - som vill förbättra sin kondition, styrka och uthållighet. Den kan användas som huvudkomponent i en träningsrutin eller som komplement till andra former av träning. Dessutom är det ett idealiskt val för de som letar efter en effektiv inomhusträning, särskilt under de kallare månaderna när utomhusträning kan vara mindre tilltalande. För de med ledbesvär eller andra fysiska begränsningar erbjuder crosstrainern en skonsam men ändå effektiv lösning som möjliggör regelbunden träning utan att förvärra befintliga tillstånd.

Vi har utsett Xterra Fitness FS3.9E till den bästa crosstrainern. Denna högpresterande maskin erbjuder exceptionell kvalitet, hållbarhet och användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för alla fitnessnivåer. Med en mängd anpassningsbara funktioner och program, kan användarna skapa en träningsupplevelse som bäst matchar deras individuella behov och mål. Oavsett om du är ny på crosstraining eller letar efter att uppgradera din nuvarande utrustning, kommer Xterra Fitness FS3.9E att leverera de resultat du söker.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa crosstrainers 2024

 1. Xterra FS3.9e Crosstrainer Bäst i test: 4,7/5
 2. Crosstrainer CF35 - Master Bästa i mellanklassen: 4,6/5
 3. Abilica journey BT Bästa bakhjulsdrivna: 4,5/5
 4. Abilica Premium FC BT Crosstrainer Bästa premium: 4,4/5
 5. Crosstrainer CR25 - Master Bästa billiga: 4,3/5
 1. 1. Bäst i test: Xterra Fitness FS3.9E

  Högkvalitativ träningsmaskin med flera bra funktioner och mer ergonomisk fotlutning.
  4,7
  Funktion
  4,8/5
  Kvalitet
  4,7/5
  Komfort
  4,6/5
  Display
  4,5/5
  Förvaring
  4,7/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,7/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Max användarvikt: 148 kg
  • Bluetooth: Nej
  • Mått: 166x56 cm
  • Motståndsnivåer: 16 st

  Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer imponerar med sin robusta och kraftfulla konstruktion. Med en vikt på 70 kg och en steglängd på 46 cm erbjuder den en stabil och effektiv helkroppsträning. Svänghjulet på 8,6 kg bidrar till en mjuk och naturlig rörelse, vilket är viktigt för komforten under träning. Fotplattorna är utformade med en inåtlutning på 2 grader, vilket minskar spänningar i fotled och knä, vilket är en stor fördel jämfört med andra crosstrainers. Motståndsnivåerna är 16, vilket ger en bra variation för olika träningsintensiteter.

  Displayen på Xterra Fitness FS3.9E är dubbel LCD-färgad och visar 15 motiverande program. Detta gör det lätt att följa sin framgång och hålla sig motiverad under träningen. Maskinen har även en handpulssensor, vilket ger extra information om din träning. Maskinens maxvikt för användaren är 148 kg, vilket gör den tillgänglig för många olika användare. Den robusta konstruktionen och den höga maxvikten ger ett övergripande intryck av hög kvalitet.

  När det gäller förvaring är maskinen inte den mest kompakta med sina mått på 166 cm (längd) x 56 cm (bredd) x 163 cm (höjd) och vikt på 70 kg. Men den har transporthjul, vilket gör den lättare att flytta på. Med tanke på maskinens höga kvalitet och funktioner, känns priset på 12990 kr mycket rimligt. Sammantaget är Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer en mycket bra träningsmaskin och ger definitivt valuta för pengarna.

  Fördelar

  • Robust och kraftfull konstruktion
  • 16 motståndsnivåer för variation
  • Inåtlutade fotplattor minskar spänningar
  • Dubbel LCD-display med 15 program
  • Hög maxvikt på 148 kg

  Nackdelar

  • Stor och tung, svår att förvara
  • Relativt högt pris jämfört med andra modeller
  Produkten finns att köpa här:
  12990 kr
 2. 2. Bästa i mellanklassen: Crosstrainer CF35 - Master

  Prisvärd crosstrainer som vunnit flera bäst i test utmärkelser bl.a. hos Aftonbladet
  4,6
  Funktion
  4,6/5
  Kvalitet
  4,7/5
  Komfort
  4,9/5
  Display
  4,5/5
  Förvaring
  4,5/5
  Pris
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)
  • Max användarvikt: 130 kg
  • Bluetooth: Ja
  • Mått: 123x53
  • Motståndsnivåer: 16 st

  Master CF35 är en crosstrainer som, trots sitt relativt lägre pris jämfört med sina konkurrenter, erbjuder en hög nivå av kvalitet och funktionalitet. Den känns robust och hållbar, vilket ger ett intryck av att den kommer att hålla länge. Dessutom har den flera motståndsnivåer och träningsprogram, vilket gör den lämplig för både nybörjare och mer erfarna användare. Den har även en pulsmonitor, vilket är ett stort plus för de som vill hålla koll på sina hjärtfrekvenszoner under träningen.

  Utöver dess funktioner och kvalitet, är komforten på Master CF35 också imponerande. Träningen känns naturlig och rörelsen smidig, vilket gör det möjligt att träna under längre perioder utan obehag. Handtagen är sköna att hålla i och fotgreppet är tillräckligt bra för att ge stabilitet under träningen. Den har även en vattenflaskhållare, vilket är ett praktiskt tillägg för längre träningspass.

  Displayen på Master CF35 är tydlig och lättläst, vilket gör det enkelt att följa med i träningsdata både under och efter passet. Maskinen tar inte upp mycket plats och den är även lätt att flytta på tack vare dess hjul. Även om den inte kan fällas ihop för förvaring, kompenserar dess andra fördelar för detta. Med tanke på dess pris, kvalitet och funktioner, är Master CF35 definitivt en crosstrainer som ger mycket värde för pengarna.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och funktionalitet.
  • Robust och hållbar.
  • Flertalet motståndsnivåer och träningsprogram.
  • Inbyggd pulsmonitor.
  • Komfortabel och naturlig rörelse.

  Nackdelar

  • Kan inte fällas ihop för förvaring.
  • Displayen kan vara för enkel för vissa.
  Produkten finns att köpa här:
  7990 kr
 3. 3. Bästa bakhjulsdrivna: Abilica Journey BT

  Trevlig maskin med flera funktioner såsom inbyggd Bluetooth samt kompatibel med iConsole+.
  4,5
  Funktion
  4,6/5
  Kvalitet
  4,5/5
  Komfort
  4,3/5
  Display
  4,4/5
  Förvaring
  4,6/5
  Pris
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Max användarvikt: 150 kg
  • Bluetooth: Ja
  • Mått: 145x58 cm
  • Motståndsnivåer: 32 st

  Abilica Crosstrainer Journey BT är en bakhjulsdriven crosstrainer. Den har en steglängd på 40 cm och crosstrainerns muskelstärkande svänghjul väger 8 kg. Träningsredskapet kommer med en enkel dator som innehåller 12 träningsprogram samt en trådlös pulsmottagare. Det sitter dessutom en handpuls på crosstrainerns styre. Produkten väger 61 kg och är också försedd med ett magnetiskt motstånd som går att anpassa med 32 olika nivåer. Crosstrainerns dator har en inbyggd Bluetooth-funktion där du kan ansluta iPhone, iPad eller till och med Android, vilket är väldigt smidigt för att anpassa träningen i så stor mån som möjligt. Du kan även installera den kostnadsfria appen iConcole+ där du har möjligheten att ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Du kan söka på vilket ställe du vill i världen och få upp en gatuvy via StreetView. Detta är en mycket intressant funktion som kan få till mer variation i sina träningspass. Produkten har 2 års garanti för de som använder den för hemmabruk och inte på företagsgym etc.

  Vi anser att detta är ett bra val för dig som vill få ut mycket av din crosstrainer till ett rimligt pris. Den känns stabil och robust och håller liknande kvalitativa nivåer som Xterra Fitness FS3.9E.

   

  Fördelar

  • 8kg svänghjul
  • Hela 40cm steglängd
  • Bäst för begränsat utrymme

  Nackdelar

  • Lite kort steglängd
  Produkten finns att köpa här:
  11999 kr
 4. 4. Bästa premium: Abilica Premium FC BT Crosstrainer

  Robust och kraftfull maskin i premiumsegmentet väl lämplig både hemma och i företagsmiljö.
  4,4
  Funktion
  4,7/5
  Kvalitet
  4,9/5
  Komfort
  4,8/5
  Display
  4,6/5
  Förvaring
  4,2/5
  Pris
  3,8/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Max användarvikt: 200 kg
  • Bluetooth: Ja
  • Mått: 170x65 cm
  • Motståndsnivåer: 32 st

  Abilica Premium FC BT är en stor, robust crosstrainer med otroliga funktioner. Crosstrainern väger 84 kg och har en svänghjulsdrift på 9 kg. Den har även 32 olika motståndsnivåer. Det elektromagnetiska motståndet som ingår har en steglängd på 51 cm. En ytterligare funktion är handpulssensorn. Crosstrainern har pedaler med reglerbart ryggstöd för att du ska bli så bekväm som möjligt. Pedalerna har även fem olika nivåer som bestämmer vilken lutning du får. Produkten är försedd med tunga transporthjul, vilket gör det smidigt ifall du vill bege dig någon annanstans.

  Crosstrainern fungerar bra och känns ergonomisk även under längre träningspass. Likt vår andra listade Abilica-produkt går denna också att ansluta via Bluetooth till dina surfplattor. Även till den här crosstrainern kan du ladda ner appen iConcole+ där du kan ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Denna plats kan i stort sätt vara var som helst i världen och du kan därpå få upp en gatuvy via StreetView. Om appen inte tillfredsställer dina behov finns en annan gratisapplikation som heter ZWIFT. Den fungerar lite annorlunda då appen är till för att träna eller tävla med utomstående, genom virtuella träningsprogram men även detta är något väl värt att kolla upp. 

  Garantin för denna produkt gäller i 1 år. Crosstrainern har fått mycket höga betyg av konsumenter. Dess många lönsamma funktioner gör att vi väljer att utse denna crosstrainer till det bästa premiumvalet.

  Fördelar

  • Toppkvalitet
  • Hela 51cm steglängd
  • Inställbar lutning

  Nackdelar

  • Priset
  Produkten finns att köpa här:
  18999 kr
 5. 5. Bästa billiga: Crosstrainer cr25 - master

  Högkvalitativ, robust crosstrainer med många träningsprogram.
  4,3
  Funktion
  4,3/5
  Kvalitet
  4,1/5
  Komfort
  4,2/5
  Display
  4,3/5
  Förvaring
  4,4/5
  Pris
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Gymkompaniet)
  • Max användarvikt: 130 kg
  • Bluetooth: Nej
  • Mått: 156x78
  • Motståndsnivåer: 16 st

  Crosstrainer CR25 - Master har flera funktioner som gör den lämplig för motionärer. Den erbjuder 8 olika träningsprogram och 8 motståndsnivåer som kan anpassas efter användarens träningsnivå. Handpulsfunktionen är ett plus för att övervaka och justera träningsintensiteten. Dessutom är den utformad för att vara platsbesparande, vilket gör den idealisk för hemmamiljö. Med en maximal användarvikt på 150 kg är det en robust maskin som kan användas av olika individer.

  Crosstrainer CR25 - Master väger 51 kg vilket indikerar en robust konstruktion. Den har en stabil ram och ett svänghjul på 6 kg, vilket bidrar till en behaglig och följsam träningsupplevelse. Dessutom har den transporthjul vilket gör den lätt att flytta runt i hemmet, vilket är ett plus för förvaring. Måtten (1440X610X1640 mm) indikerar att den inte tar upp mycket plats, vilket är en fördel för dem med begränsat utrymme.

  Med tanke på dess funktioner och kvalitet, är priset på 6900 kr rimligt. Det kan vara ett bra val för de som söker en kvalitets crosstrainer till ett överkomligt pris. Den enda användarrecensionen vi har hittat är också positiv, vilket indikerar att kunderna är nöjda med sitt köp. Sammantaget verkar Crosstrainer CR25 - Master vara ett prisvärt alternativ för hemmamiljö.

  Fördelar

  • 8 olika motståndsnivåer och program
  • Stabil ram med hög maximal användarvikt
  • Mjuk och följsam träningsrörelse
  • Flertalet funktioner för träningsovervakning
  • Transporthjul för enkel förflyttning

  Nackdelar

  • Högt pris för hemmabruk
  • Något skrymmande i storlek
  Produkten finns att köpa här:
  6900 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Crosstrainer Max användarvikt Bluetooth Mått Motståndsnivåer Totalbetyg Pris
Xterra FS3.9e Crosstrainer 148 kg Nej 166x56 cm 16 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
12990 kr
Crosstrainer CF35 - Master 130 kg Ja 123x53 16 st Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
7990 kr
Abilica 150 kg Ja 145x58 cm 32 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
11999 kr
Abilica Premium FC BT Crosstrainer 200 kg Ja 170x65 cm 32 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
18999 kr
Crosstrainer CR25 - Master 130 kg Nej 156x78 16 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
6900 kr
viktiga faktorer för att välja rätt crosstrainer

Hur man väljer rätt crosstrainer

När det gäller att hitta den bästa crosstrainern kan det vara en utmaning med tanke på mängden av modeller, märken och funktioner som finns tillgängliga på marknaden. Att göra ett informerat val innebär att ta hänsyn till en mängd olika faktorer, från maskinens design och konstruktion till dess funktionalitet och användarvänlighet. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du ska välja den bästa crosstrainern för dina behov.

Design och konstruktion

En crosstrainers design och konstruktion spelar en avgörande roll för dess hållbarhet, stabilitet och prestanda. Maskinen bör vara byggd med högkvalitativa material och ha en robust ram för att motstå regelbunden användning. En robust konstruktion ger inte bara längre livslängd utan också en säkrare och mer stabil träningsupplevelse. Dessutom bör maskinen ha en jämn och tyst drift för att ge en behaglig träningsmiljö. Andra designfaktorer att tänka på inkluderar pedalavstånd (för att säkerställa bekväm rörelse), handtagens placering (för effektiv överkroppsträning) och om det finns transportrullar för enkel förflyttning.

Funktioner och program

Crosstrainers kommer med en rad olika funktioner och program som kan förbättra din träningsupplevelse. För det första bör maskinen ha justerbart motstånd och lutningsnivåer, vilket gör det möjligt att anpassa träningen efter din konditionsnivå och fitnessmål. För det andra bör det finnas förinställda träningsprogram som kan hjälpa dig att variera din träning och utmana dig själv. Andra användbara funktioner kan inkludera en pulsmätare, kaloriräknare, träningsdata tracker och inbyggd fläkt för extra komfort.

Användarvänlighet

En bra crosstrainer bör vara lätt att använda, oavsett din tekniska kompetens eller erfarenhet med träningsmaskiner. Detta innebär en intuitiv konsol med lättlästa display och tydligt märkta knappar. Justering av motstånd och lutning bör vara enkelt och snabbt, så att du kan ändra dina inställningar mitt i träningen utan problem. Dessutom bör monteringen vara okomplicerad, med tydliga instruktioner och alla nödvändiga verktyg ingår.

Pris och värde

Priset på en crosstrainer kan variera avsevärt beroende på märke, modell och funktioner. Medan du kanske frestas att gå efter det billigaste alternativet, är det viktigt att överväga värde för pengarna. En högkvalitativ crosstrainer kan vara en större initial investering, men den kommer sannolikt att vara mer hållbar och erbjuder bättre funktioner och prestanda. Tänk på att en bra crosstrainer är en långsiktig investering i din hälsa och fitness.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Även om tekniska specifikationer och expertrecensioner är viktiga, ger användarrecensioner värdefull insikt från personer som faktiskt har använt produkten. De kan ge information om maskinens prestanda, hållbarhet och användarvänlighet, samt eventuella problem eller nackdelar. Se till att läsa recensioner från flera olika källor för att få en balanserad bild av produkten.

Fördelar med att träna på en Crosstrainer

Crosstrainern är mer än bara en annan typ av träningsmaskin; det är ett verktyg som erbjuder en mängd fördelar för din hälsa och kondition. Oavsett om du är ny inom fitnessvärlden eller en erfaren atlet, kan crosstrainer ge betydande fördelar för din träning. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda en crosstrainer.

 • Heltäckande kroppsträning: En av de största fördelarna med en crosstrainer är dess förmåga att ge en heltäckande kroppsträning. Till skillnad från en motionscykel som främst fokuserar på underkroppen, engagerar crosstrainern både överkroppen och underkroppen, vilket ger en väl avrundad träning. Detta bidrar till att bränna mer kalorier, förbättra muskeltonus och öka din allmänna kondition.
 • Låg belastning: Träning på en crosstrainer är, precis som med en roddmaskin, skonsam mot lederna, vilket gör den till ett utmärkt val för personer med ledbesvär eller för dem som återhämtar sig från skador. Den glidande rörelsen minimerar stötar och belastning på knän, höfter och rygg, vilket gör det möjligt att träna intensivt utan risk för skada.
 • Effektiv kaloriförbränning: Tack vare dess förmåga att engagera flera muskelgrupper samtidigt, är crosstrainern en av de mest effektiva maskinerna för kaloriförbränning. Detta gör den till ett utmärkt verktyg för viktminskning och allmän kondition.
 • Anpassningsbar träning: Med justerbart motstånd och lutningsnivåer, samt en mängd olika träningsprogram, kan du anpassa din träning på en crosstrainer till dina specifika behov och mål. Oavsett om du vill förbättra din uthållighet, styrka eller hjärt-kärlhälsa, kan du skräddarsy din träning för att uppnå dina mål.
 • Bevarande av benstyrka: Till skillnad från vissa andra former av kardiovaskulär träning (som cykling), behåller crosstrainerträning benstyrkan eftersom den simulerar en löprörelse med viktbärande. Detta är särskilt viktigt för äldre vuxna och personer som riskerar att utveckla osteoporos. Kombinera gärna med styrketräning med hjälp av en skivstång för ännu bättre benstyrka.

Nackdelar med att träna på en Crosstrainer

Trots att crosstrainern har många fördelar, finns det också några nackdelar att ta hänsyn till. Dessa nackdelar kan vara mer märkbara för vissa användare, beroende på deras specifika behov och mål. Här är några av de viktigaste nackdelarna med att använda en crosstrainer.

 • Begränsad muskeluppbyggnad: Även om en crosstrainer ger en effektiv helkroppsträning, är den inte det bästa valet för de som vill bygga stora muskler. Den glidande rörelsen på en crosstrainer stimulerar inte musklerna på samma sätt som viktlöftning eller andra former av styrketräning. Så om ditt huvudmål är att bygga muskelmassa, kanske du vill komplettera din crosstrainer-träning med någon form av styrketräning. Hemmaträning med hantlar och gummiband kan ge en bra grund. 
 • Monotoni: För vissa användare kan träning på en crosstrainer bli monotont över tiden. Rörelsen är densamma hela tiden, vilket kan bli tråkigt för vissa användare, särskilt under längre träningspass. Att variera din träning med andra former av motion kan hjälpa till att hålla din rutin fräsch och engagerande.
 • Storlek och kostnad: Crosstrainers, särskilt högkvalitativa modeller, kan vara ganska stora och dyra. De kräver ett betydande utrymme, vilket kan vara ett problem för de med begränsat bostadsutrymme. Dessutom kan kostnaden för en högkvalitativ crosstrainer vara en stor investering, även om det över tid kan vara mer kostnadseffektivt än ett gymmedlemskap.
vanliga frågor om Crosstrainer

FAQ: Vanliga frågor om crosstrainers

Nedan följer vanliga frågor och svar gällande crosstrainers.

Är det effektivt att använda en crosstrainer för viktminskning?

Absolut. En crosstrainer är ett utmärkt verktyg för viktminskning eftersom den ger en effektiv helkroppsträning som bränner många kalorier. Genom att engagera både överkroppen och underkroppen kan du bränna mer kalorier än du skulle göra med många andra former av träning. Dessutom kan du anpassa motståndet och lutningsnivåerna för att öka intensiteten i din träning och därmed bränna ännu fler kalorier. Men kom ihåg, för att uppnå viktminskning, är det också viktigt att upprätthålla en hälsosam kost tillsammans med regelbunden träning.

Hur lång tid bör jag träna på en crosstrainer?

Det beror på dina individuella fitnessmål och nuvarande konditionsnivå. Generellt sett, för att uppnå betydande hälsofördelar, rekommenderar experter minst 150 minuter av måttlig aerob aktivitet eller 75 minuter av intensiv aerob aktivitet per vecka. Detta kan delas upp på ett sätt som passar ditt schema. Till exempel kan du göra 30 minuter på crosstrainern fem dagar i veckan. Om ditt mål är viktminskning, kanske du behöver öka den tiden lite mer.

Är det säkert att använda en crosstrainer varje dag?

Ja, det är generellt säkert att använda en crosstrainer varje dag. Faktum är att regelbunden träning är nyckeln till att uppnå och upprätthålla hälsofördelar. Men det är också viktigt att lyssna på din kropp och ge den tid att vila och återhämta sig. Överträning kan leda till utmattning och skador. Om du är ny på träning, börja långsamt och öka gradvis intensiteten och varaktigheten på dina träningspass.

Är crosstrainer bra för äldre vuxna?

Ja, en crosstrainer kan vara ett utmärkt träningsverktyg för äldre vuxna. Det ger en låg-impact träning, vilket är skonsamt mot lederna och minimerar risken för skador. Dessutom hjälper crosstrainerträning till att bevara benstyrka, vilket är särskilt viktigt för äldre vuxna som riskerar att utveckla osteoporos. Dock bör äldre vuxna eller personer med befintliga hälsotillstånd alltid rådfråga sin läkare innan de påbörjar en ny träningsrutin.

Vad är skillnaden mellan en crosstrainer och ett löpband?

Både crosstrainers och löpband erbjuder effektiva kardiovaskulära träningsalternativ, men det finns några viktiga skillnader. En crosstrainer ger en låg-impact träning, vilket minimerar belastningen på lederna. Det engagerar också både överkroppen och underkroppen, vilket ger en mer balanserad träning. Å andra sidan simulerar ett löpband naturlig löpning eller gång, vilket kan vara mer bekant för vissa människor. Dessutom kan ett löpband vara mer effektivt för intensiv intervallträning.

Kan jag använda en crosstrainer om jag är gravid?

Generellt sett är det säkert att träna på en crosstrainer under graviditeten, förutsatt att du känner dig bekväm och din läkare eller barnmorska har godkänt det. Den låga påverkan och den balanserade rörelsen kan göra det till ett bra alternativ för gravida kvinnor. Men det är viktigt att lyssna på din kropp och inte överanstränga dig. Om du känner någon obekvämhet eller har några hälsobekymmer, bör du omedelbart sluta och rådfråga din vårdgivare.

Så gjorde vi testet

För att hitta den bästa crosstrainern bedömde vi de 24 maskinerna efter följande kriterier:

 • Funktion: Hur många motståndsnivåer finns det? Går det mäta puls? Vilka övriga funktioner finns på displayen? Hur många träningsprogram finns det? Går det att justera lutning?
 • Kvalitet: Känns konstruktionen robust? Vad är maxvikten för användaren? Hur lång är steglängden? Vilken typ av motstånd är det? Hur tungt är svänghjulet? Vad är det övergripande intrycket av maskinen?
 • Komfort: Hur känns det att träna på maskinen? Är handtagen sköna? Känns rörelsen naturlig? Är greppet mot fötterna tillräckligt bra? Finns det hållare för vattenflaska? Går det enkelt att justera maskinen så att den passar just dig perfekt? Är det smidigt att ändra inställning som motstånd och träningsprogram under tiden man använder den?
 • Display: Hur stor är displayen? Är det enkelt att se den datan du vill, både under och efter träning? 
 • Förvaring: Hur stor plats tar maskinen upp? Är den lätt att flytta på? Går den att fälla ihop för lättare förvaring? Hur mycket väger den?
 • Pris: Hur mycket kostar maskinen? Känns den prisvärt i förhållande till kvalitet och funktioner? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Slutligen har vi sammanställt alla betyg och de 5 vinnarna vi presenterar här är de produkterna med det högsta snittbetyget i varje kategori.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer
 • Mattias

  2023-07-02 (12 månader sen)

  Trist att ni inte testade hur bullriga de är. Jag funderar att byta ut min nuvarande, för den överröstar tv:n. Fick ingen hjälp av detta test.