Bästa Gåstavarna 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Är du sugen på att börja med stavgång? Här är de bästa gångstavarna 2024.
Gåstavar - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,8 BungyPump Walkathlon BungyPump Walkathlon
Pris
799 kr
Till butik
betyg 4,5 BungyPump Energy BungyPump Energy
Pris
749 kr
Till butik
betyg 3,9 BungyPump Power BungyPump Power
Pris
1389 kr
Till butik
betyg 3,9 BungyPump Number One BungyPump Number One
Pris
849 kr
Till butik
betyg 3,8 Sportspro Fitness Sportspro Fitness
Pris
399 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Gåstavar, även kända som nordic walking stavar, är ett populärt verktyg för att öka intensiteten och effektiviteten av promenader. Dessa stavar, som liknar skidstavar, används för att ge överkroppen en träning samtidigt som man går. Genom att trycka ifrån med stavarna aktiveras armarna, bröstet, axlarna och ryggen för att ge en mer omfattande kroppsträning. Gåstavarnas uppbyggnad med ett grepp i toppen och en spets i botten, bidrar till balans och stabilitet under gång och gör dem till ett oumbärligt verktyg för en effektivare promenad.

Behovet av gåstavar kan variera beroende på individens hälsotillstånd, träningsmål och preferenser. Gåstavar kan vara särskilt användbara för personer som vill förbättra sin kardiovaskulära kondition, stärka musklerna och förbättra sin hållning utan att belasta lederna alltför mycket. De är även ett utmärkt verktyg för äldre eller de med balansproblem, då de erbjuder extra stöd och stabilitet. Dessutom kan gåstavar vara till hjälp vid rehabilitering efter skador eller operationer genom att fördela vikten från benen till överkroppen.

I vår omfattande granskning av olika gåstavar på marknaden har vi utsett BungyPump Walkathlon som testets vinnaren. Dessa gåstavar utmärker sig genom sin unika konstruktion, som inkluderar en inbyggd pumpmekanism för extra motstånd. Denna funktion gör dem till ett effektivt verktyg för att intensifiera din promenad och engagera fler muskelgrupper. Med BungyPump Walkathlon kan du förvandla en enkel promenad till en fullständig träningspass.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa gåstavarna 2024

 1. BungyPump Walkathlon 4kg Bäst i test: 4,8/5
 2. BungyPump Energy 6 kg Bästa för tuffare träning: 4,5/5
 3. BungyPump Power 10 kg Bästa för vältränade: 3,9/5
 4. BungyPump Number One 4kg Bästa för vardagsmotion: 3,9/5
 5. Sportspro Fitness Bästa utan extravikt: 3,8/5
 1. 1. Bäst i test: BungyPump Walkathlon

  Justerbara stavar som även går att köpa till ett extra viktset för 6 kg motstånd.
  4,8
  Kvalitet
  4,6/5
  Komfort
  4,9/5
  Funktion
  4,9/5
  Vårt betyg:
  4,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Längd: 113 - 155 cm
  • Motstånd: 4 kg
  • Handtag: Kork
  • Stav: Aluminium

  BungyPump Walkathlon är en gåstav med dubbla funktioner som utmärker sig i sin mångsidighet. Staven kan användas för både promenad, träning och vandring, vilket gör den till ett utmärkt val för den aktiva användaren. Den justerbara fjädringen med 4 kg viktmotstånd kombinerar konditionsträning och styrketräning för överkroppen. För längre vandringar i terräng och vid halt underlag kan stavarna även användas utan fjädring. Detta ger en flexibilitet som tilltalar många användare.

  Stavarnas materialval är av hög kvalitet med korkhandtag, aluminium, hårdmetall och en fot i naturgummi. Detta bidrar till en robust känsla och god hållbarhet, vilket är viktigt för produkter som ska tåla regelbunden användning i varierande miljöer. Komforten är också en stark punkt, med sköna handtag och möjligheten att justera längden mellan 113 cm till 135 cm för optimal passform.

  Med tanke på funktionalitet, kvalitet och komfort så är BungyPump Walkathlon definitivt prisvärd till 799 kr. Kundrecensionerna bekräftar också detta med ett imponerande snittbetyg på 4.89 av 5 baserat på 18 recensioner. Sammantaget är BungyPump Walkathlon en utmärkt produkt för den aktiva användaren som vill ha en mångsidig gåstav med hög kvalitet och komfort.

  Fördelar

  • Dubbla funktioner för mångsidigt användande
  • Justerbart viktmotstånd för kondition och styrka
  • Högkvalitativa material för hållbarhet
  • Justering av längd för optimal passform
  • Hög kundnöjdhet med bra recensioner

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Ingen inbyggd GPS eller stegräknare
  Produkten finns att köpa här:
  799 kr
  799 kr
 2. 2. Bästa för tuffare träning: BungyPump Energy

  Energistavar med medeltung belastning och ergonomisk dämpning.
  4,5
  Kvalitet
  4,9/5
  Komfort
  4,7/5
  Funktion
  2,1/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Längd: 115 - 145 cm
  • Motstånd: 6 kg
  • Handtag: Gummi
  • Stav: Plast/Aluminium

  BungyPump Energy 6 kg erbjuder en utmanande och effektiv träningsupplevelse för den aktiva användaren. Med ett motstånd på 6 kg aktiverar denna stavgångsuppsättning 90% av kroppens muskler, vilket ger en intensiv träning som går utöver en vanlig promenad. Den lätta fjädringen i stavarna är skonsam mot leder, vilket minskar risken för skador och gör träningen mer behaglig. Dessutom är stavarnas ergonomiskt utformade grepp och kraftfulla band både bekväma och säkra att hålla i.

  Materialvalen i BungyPump Energy 6 kg bidrar till produkternas hållbarhet. Den nedre delen av skaftet är tillverkat av aluminium, vilket ger en robust och hållbar konstruktion, medan den övre delen är gjord av ett tåligt plastmaterial. Spetsen är tillverkad av hårdmetall och gummifoten av naturgummi, vilket garanterar en lång livslängd för produkten. Stavarna kan justeras i längd, vilket ger ytterligare flexibilitet och anpassningsförmöjlighet för användaren.

  Med ett pris på 995 kr för ett 2-pack, kan BungyPump Energy 6 kg anses vara prisvärd. Kundrecensionerna är övervägande positiva, med ett genomsnittligt betyg på 4,86 av 5 baserat på 7 recensioner. Detta tyder på att tidigare kunder har varit nöjda med sin investering. Sammantaget ger BungyPump Energy 6 kg en effektiv och utmanande träning, kombinerat med en bekväm och hållbar design.

  Fördelar

  • Aktiverar 90% av kroppens muskler
  • Lätt fjädring, skonsam mot leder
  • Ergonomiskt utformade grepp
  • Hållbara materialval
  • Justering av längd möjlig

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra modeller
  • Kan vara för utmanande för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  749 kr
  749 kr
 3. 3. Bästa för vältränade: BungyPump Power

  Extra tunga stavar för dig som har en bra grundkondition som du vill utöka.
  3,9
  Kvalitet
  4,0/5
  Komfort
  3,5/5
  Funktion
  4,2/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Längd: 115 - 155 cm
  • Motstånd: 10 kg
  • Handtag: Gummi
  • Stav: Plast/Aluminium

  BungyPump Power med 10 kilos motstånd och 20 centimeter fjädring är en utmärkt träningsstav för den vältränade personen som söker en rejäl utmaning. Den justerbara längden och de ergonomiska handtagen med kraftiga handremmar gör att stavarna kan anpassas efter användarens behov och ger en bekväm användarupplevelse. Dessutom är den inbyggda fjädringen skonsam mot axlar och armbågar, vilket gör dessa stavar till ett utmärkt alternativ för långa promenader eller löprundor.

  Materialvalen är också imponerande med ett hållbart plastmaterial i övre delen av skaftet och aluminium i nedre delen, vilket bidrar till en robust men ändå lätt stav. Dessutom är spetsen gjord av hårdmetall, vilket garanterar lång livslängd och hållbarhet. Gummifoten är gjord av naturgummi, vilket ger bra grepp på de flesta ytor.

  Priset på 1399 kr kan tyckas högt jämfört med andra gåstavar på marknaden, men med tanke på BungyPump Powers unika egenskaper och höga kvalitet så är det definitivt prisvärt. Produkten har också fått utmärkta recensioner från tidigare kunder, vilket ger ytterligare bevis för dess prestanda och kvalitet. Sammanfattningsvis är BungyPump Power ett utmärkt val för den seriösa motionären som söker en robust, bekväm och utmanande gåstav.

  Fördelar

  • 10 kilos motstånd för intensiv träning
  • Justérbar längd och ergonomiska handtag
  • Inbyggd fjädring skonsam mot leder
  • Hållbara material för lång livslängd
  • Bra grepp tack vare naturgummi

  Nackdelar

  • Högre pris än andra gåstavar
  • Kan vara för utmanande för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  1389 kr
  1389 kr
 4. 4. Bästa för vardagsmotion: BungyPump Number One

  Stavar som både är skonsamma för axlar och armbågar samt framtagna för vardagsmotionärer.
  3,9
  Kvalitet
  3,8/5
  Komfort
  4,0/5
  Funktion
  3,9/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Längd: 115 - 145 cm
  • Motstånd: 4 kg
  • Handtag: Gummi
  • Stav: Plast/Aluminium

  BungyPump Number One 4 kg är ett utmärkt alternativ för vardagsmotionären. Med ett pris på 849 kr, känns den prisvärd och erbjuder god kvalitet med sina robusta material som aluminium och hållbar plast. Stavarnas unika träningsfunktion med inbyggd fjädring som ger ett motstånd på 4 kg är mycket uppskattad. Dessutom erbjuder de en ergonomiskt utformad grepp, vilket gör dem bekväma att använda under promenader eller powerwalking.

  När det gäller hållbarhet och komfort, får BungyPump Number One höga betyg. De är tillverkade av hållbara material, inklusive ett tåligt plastmaterial och aluminium, vilket gör dem robusta och långvariga. Användarna har rapporterat att de är sköna att hålla i och inte orsakar någon form av skav eller smärta efter användning. Dessutom aktiverar de cirka 90% av kroppens muskler, vilket gör dem till ett effektivt träningsredskap.

  Med tanke på funktionen har BungyPump Number One mycket att erbjuda. De kan justeras i längd för att passa olika användare, och deras förmåga att "fälla ihop" för enklare förvaring är en stor fördel. Dessutom inkluderar de olika typer av fötter, vilket gör dem anpassningsbara till olika träningsmiljöer. Kundrecensionerna har varit övervägande positiva, med ett snittbetyg på 4.76 av 5, vilket tyder på en hög nivå av kundnöjdhet. Sammantaget ger dessa faktorer BungyPump Number One en stark position på marknaden för gåstavar.

  Fördelar

  • Robust material - aluminium och plast
  • Ergonomiskt utformade grepp
  • Aktiverar 90% av kroppens muskler
  • Justerbara i längd
  • Anpassningsbara till olika träningsmiljöer

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Kan vara tunga för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  849 kr
  849 kr
 5. 5. Bästa utan extravikt: Sportspro Fitness

  En bekväm stav med justeringsbar längd och en stark låsningsfunktion utan några extravikter.
  3,8
  Kvalitet
  3,2/5
  Komfort
  4,0/5
  Funktion
  4,2/5
  Vårt betyg:
  3,8/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Längd: 85 - 135 cm
  • Motstånd: 0 kg
  • Handtag: Kork
  • Stav: Aluminium

  Sportspro Fitness är en gåstav som erbjuder bra kvalitet till ett överkomligt pris. Med justerbar längd mellan 85 cm till 135 cm och robust aluminiumskaft, gör det denna staven lämplig för olika användare och behov. Korkhandtaget med ergonomiskt utformad handledsholk ger extra komfort under användning, vilket bidrar till en bättre upplevelse under träningen.

  Gåstaven är även utrustad med en hårdmetallspets och en gummifot av naturgummi för att ge stadigt grepp på olika underlag. Detta gör att stavarna kan användas året om, oavsett om det är på snö, grus eller asfalt. Dessutom kan spetsen enkelt bytas ut för att anpassas efter olika underlag, vilket ökar produktens hållbarhet och livslängd.

  Med tanke på dess funktioner och pris, är Sportspro Fitness ett prisvärt alternativ för den som söker en pålitlig och hållbar gåstav. Trots att det saknas kundrecensioner att basera omdömet på, ger dess funktioner och vår personliga testning av produkten oss anledning att ge den ett betyg på 3,8 av 5.

  Fördelar

  • Justering av längd mellan 85-135 cm
  • Robust aluminiumskaft
  • Ergonomiskt utformat korkhandtag
  • Året-runt användning på olika underlag
  • Prisvärd och hållbar

  Nackdelar

  • Saknar kundrecensioner
  • Spetsen behöver bytas för olika underlag
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
  399 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Gåstavar Längd Motstånd Handtag Stav Totalbetyg Pris
BungyPump Walkathlon 4kg 113 - 155 cm 4 kg Kork Aluminium Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
799 kr
BungyPump Energy 6 kg 115 - 145 cm 6 kg Gummi Plast/Aluminium Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
749 kr
BungyPump Power 10 kg 115 - 155 cm 10 kg Gummi Plast/Aluminium Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
1389 kr
BungyPump Number One 4kg 115 - 145 cm 4 kg Gummi Plast/Aluminium Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
849 kr
Sportspro Fitness 85 - 135 cm 0 kg Kork Aluminium Betyg 3,8 / 5
3,8 / 5
Pris från
399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt gåstavar

Hur man väljer rätt gåstavar

För att hitta de bästa gåstavarna är det viktigt att ta hänsyn till ett antal faktorer. Dessa inkluderar både specifika egenskaper hos gåstavarna, som deras konstruktion och funktioner, samt mer generella faktorer som användarrecensioner och pris. Nedan följer en detaljerad genomgång av de viktigaste bedömningskriterierna för att välja de bästa gåstavarna.

Material och konstruktion

Material och konstruktion är avgörande faktorer när det gäller gåstavarnas hållbarhet och prestanda. De bästa gåstavarna är oftast tillverkade av lätta men starka material som aluminium eller kolfiber. Dessa material är inte bara hållbara, utan bidrar också till att minimera stavlarnas vikt, vilket gör dem lättare att hantera under promenader. Konstruktionen av staven, inklusive greppet och spetsen, spelar också en betydande roll. Ett bra grepp bör vara bekvämt att hålla i och ge ett fast grepp även vid svettiga händer, medan en bra spets bör ge tillräckligt med dragkraft på olika ytor utan att bli för sliten.

Längd och justerbarhet

Längden på gåstavarna är en annan viktig faktor att tänka på. Gåstavarnas längd bör vara anpassad till användarens höjd för att ge optimalt stöd och fördelning av kraft under promenaden. Justerbara gåstavar är ofta att föredra eftersom de kan anpassas till olika höjder och situationer. Till exempel kan du behöva kortare stavar när du går uppför en backe och längre stavar när du går nerför. Justerbara stavar ger också möjlighet att dela dem med andra, vilket kan vara praktiskt för familjer eller grupper.

Extra funktioner

Vissa gåstavar kommer med extra funktioner som kan förbättra din promenadupplevelse. Dessa kan inkludera inbyggda pumpmekanismer för extra motstånd, stötabsorberande system för att minska belastningen på leder, eller till och med inbyggda pulsmätare för att övervaka din träningsintensitet. Medan dessa funktioner inte är nödvändiga för alla, kan de ge mervärde för vissa användare och bidra till en mer engagerande och effektiv promenad.

Användarrecensioner

Även om tekniska specifikationer och funktioner är viktiga, bör man inte underskatta värdet av användarrecensioner. Användarrecensioner ger en inblick i hur gåstavarna presterar i verkliga situationer och kan avslöja eventuella problem eller brister som inte framgår av produktbeskrivningen. När du tittar på recensioner, var uppmärksam på kommentarer om gåstavarnas hållbarhet, komfort och användarvänlighet. Det kan också vara värt att titta på recensioner från personer som har liknande behov och mål som du, eftersom deras erfarenheter kan vara särskilt relevanta för ditt beslut.

Pris

Slutligen är priset en annan viktig faktor att tänka på. Gåstavar varierar mycket i pris, från budgetalternativ till högkvalitativa premiummodeller. Medan dyrare stavar ofta erbjuder bättre material och mer avancerade funktioner, betyder det inte nödvändigtvis att de är det bästa valet för alla. Det är viktigt att balansera kostnaden mot dina specifika behov och mål. Om du bara planerar att använda gåstavarna sporadiskt eller är nybörjare kan ett billigare alternativ vara tillräckligt. Men om du planerar att använda dem regelbundet eller har specifika träningsmål kan det vara värt att investera i en högkvalitativ modell.

Fördelar med Gåstavar

Gåstavar är mer än bara ett verktyg för att öka intensiteten i dina promenader - de erbjuder en mängd hälso- och fitnessfördelar. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda gåstavar:

 • Ökad kaloriförbrukning: Användning av gåstavar kan öka kaloriförbrukningen med upp till 20-40% jämfört med vanlig promenad. Detta beror på att användning av gåstavar involverar fler muskelgrupper, inklusive armar, axlar, bröst och rygg, vilket leder till en högre energiförbrukning. För att ytterligare höja träningseffekten kan man även sätta på sig en viktväst under promenaden.
 • Förbättrad kardiovaskulär kondition: Genom att engagera överkroppen under promenaden kan gåstavar bidra till att förbättra din kardiovaskulära kondition. De hjälper till att öka hjärtfrekvensen och blodcirkulationen utan att öka belastningen på lederna, vilket gör dem till ett effektivt och skonsamt alternativ för kardiovaskulär träning.
 • Förbättrad hållning och rygghälsa: Gåstavar kan också bidra till att förbättra hållningen och stärka ryggmusklerna. Genom att tvinga dig att hålla överkroppen upprätt och engagera ryggmusklerna, kan gåstavar bidra till att korrigera dålig hållning och förebygga ryggproblem. Har du problem med envisa knutor i ryggen kan du testa en foam roller. Har du större problem med hållningen är det bättre att kontakta vården och kanske läsa på lite om hållningsvästar.
 • Stöd och stabilitet: För äldre personer, de med balansproblem eller de som återhämtar sig från skador, kan gåstavar erbjuda extra stöd och stabilitet. De kan hjälpa till att fördela vikten från benen till överkroppen, vilket minskar risken för fall och skador. Vill du träna balansen hemma kan du istället använda dig av en balansplatta. Har du problem med knäna går det utmärkt att kombinera ett knäskydd med gåstavarna.
 • Mental välbefinnande: Slutligen kan användning av gåstavar bidra till mental välbefinnande. Promenader i naturen med gåstavar kan vara en avkopplande och terapeutisk aktivitet som hjälper till att minska stress och förbättra humöret. Dessutom kan den fysiska aktiviteten hjälpa till att främja bättre sömn och allmänt välbefinnande.

Nackdelar med Gåstavar

Trots de många fördelarna med gåstavar, finns det också några nackdelar att beakta. Dessa kan påverka huruvida gåstavar är det rätta valet för dig. Här är några av de mest framstående nackdelarna:

 • Behöver korrekt teknik: För att dra nytta av alla hälso- och fitnessfördelar som gåstavar erbjuder, krävs det att du använder dem korrekt. Felaktig teknik kan leda till mindre effektiv träning och eventuellt till och med skador. Det kan ta lite tid och övning att lära sig använda gåstavar korrekt, vilket kan vara frustrerande för vissa användare.
 • Kan vara obekvämt att bära runt: Gåstavar kan vara otympliga att bära runt, särskilt om du planerar att använda dem på olika platser. Även om de flesta moderna gåstavar är lätta, kan de fortfarande vara besvärliga att transportera och förvara på grund av deras längd. Vissa modeller är dock justerbara eller hopfällbara för enklare transport och förvaring.
 • Kan vara dyrt: Kvalitetsgåstavar kan vara ganska dyra, särskilt om du letar efter modeller med avancerade funktioner eller material av hög kvalitet. Medan billigare alternativ finns tillgängliga, kanske de inte erbjuder samma hållbarhet eller prestanda som dyrare modeller. Det är dock viktigt att komma ihåg att en högre prislapp inte alltid garanterar en bättre produkt, så det är viktigt att göra din forskning innan du köper.
vanliga frågor om Gåstavar

FAQ: Vanliga frågor om gåstavar

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får in gällande gåstavar

Är gåstavar bra för viktminskning?

Ja, gåstavar kan vara ett effektivt verktyg för viktminskning. Användning av gåstavar vid promenader kan öka kaloriförbrukningen med upp till 20-40% jämfört med vanlig promenad. Detta beror på att du använder fler muskelgrupper, inklusive armar, axlar, bröst och rygg, vilket leder till en högre energiförbrukning. Dessutom kan gåstavarnas inbyggda motstånd bidra till att intensifiera din träning och ytterligare öka kaloriförbrukningen. Det är dock viktigt att komma ihåg att viktminskning också kräver en hälsosam kost och en regelbunden träningsrutin.

Hur väljer jag rätt längd på mina gåstavar?

Längden på dina gåstavar bör anpassas till din höjd för att ge optimalt stöd och fördelning av kraft under promenaden. Ett allmänt råd är att stavlängden ska vara cirka 68% av din kroppslängd. Du kan också använda följande metod: stå upprätt med armen hängande rakt ner vid sidan av kroppen. När du håller i gåstaven ska din arm vara i 90 graders vinkel vid armbågen. Om du är osäker, välj justerbara stavar som kan anpassas efter dina behov.

Kan jag använda gåstavar på alla ytor?

Ja, de flesta gåstavar är designade för att användas på en mängd olika ytor, inklusive grus, asfalt, gräs och snö. Detta beror på designen av spetsen, som oftast är tillverkad av hårt material som stål eller karbid för att ge bra dragkraft. Vissa modeller kommer även med utbytbara spetsar eller skyddande kåpor för användning på olika ytor. Det är dock alltid en bra idé att kontrollera tillverkarens anvisningar för att säkerställa att dina stavar är lämpliga för den yta du planerar att använda dem på.

Hur tar jag hand om mina gåstavar?

Att ta hand om dina gåstavar kan förlänga deras livslängd och säkerställa optimal prestanda. Efter användning, rengör stavarna med en fuktig trasa för att ta bort smuts och damm. Kontrollera regelbundet stavarnas skick och se till att alla delar, inklusive greppet och spetsen, är i gott skick. Om du har justerbara stavar, se till att låsmekanismen fungerar korrekt. Förvara stavarna på en torr plats för att undvika rost och skador.

Kan jag använda mina skidstavar som gåstavar?

Även om skidstavar och gåstavar ser liknande ut, är de designade för olika ändamål och bör inte användas omväxlande. Skidstavar är oftast längre och tyngre än gåstavar, och deras grepp och remmar är designade för skidåkning, inte promenader. Användning av skidstavar som gåstavar kan leda till obekväm gång och eventuellt skador. Om du vill använda stavar för både promenader och skidåkning, överväg att köpa justerbara stavar som kan anpassas efter olika aktiviteter.

Är gåstavar lämpliga för alla åldrar?

Ja, gåstavar kan användas av personer i alla åldrar, från barn till äldre. De kan vara särskilt fördelaktiga för äldre personer, eftersom de ger extra stöd och stabilitet under promenaden. De är också ett utmärkt verktyg för att introducera barn till fysisk aktivitet och friluftsliv. Det är dock viktigt att välja rätt längd och typ av gåstav för varje individ, och att lära sig korrekt teknik för att undvika skador.

Så gjorde vi testet

Det är inte alldeles enkelt att avgöra vilka gåstavar som är bäst och de bästa är såklart inte samma för den glada motionerande pensionären som för någon som tar powerwalking på största allvar. Så för att göra ditt val enklare har vi här valt att gruppera in gåstavarna i fem olika kategorier och utsett bästa produkten i varje.

Som underlag för testet valde vi ut 14 produkter som utmärkt sig lite extra när det kommer till pris, material, popularitet samt omdömen från kunderna. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på ett antal punkter med hjälp av följande frågor:

 • Pris - Hur mycket kostar dem? Känns de prisvärda? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa dem?
 • Kvalitet - Vilket/vilka material är de tillvarkade av? Känns de robusta eller mer plastiga? 
 • Hållbarhet - Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Går det att byta ut delar eller måste man köpa nya om det händer något?
 • Komfort - Känns stavarna bra att gå med? Är de sköna att hålla i? Vad är din övergripande känsla av dem? Har du fått ont eller skav någonstans efter användning? 
 • Funktion - Ger stavarna bra träning? Går de att "fälla ihop" för enklare förvaring? Vilka olika fötter ingår?
 • Inställningar - Hur bra kan man justera grepp och längd på stavarna?
 • Kundbetyg - Vad tycker tidigare kunder som testat stavarna om dem? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har de fått hos återförsäljare? 

Betygen har till sist sammanställts och de 5 kategorivinnarna är produkterna med det högsta totalbetyget. Dessa kan du läsa mer om i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
20 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu