Bästa Blodtrycksmätaren 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Få koll på ditt blodtryck lätt och smidigt med hjälp av en egen blodtrycksmätare.
Blodtrycksmätare - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 Omron M3 Comfort Omron M3 Comfort
Pris
749 kr
Till butik
betyg 4,4 Beurer BM28 Beurer BM28
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,3 Omron M7 Intelli Omron M7 Intelli
Pris
1145 kr
Till butik
betyg 4,1 Withings BPM Core Blodtrycksmätare Withings BPM Core Blodtrycksmätare
Pris
2390 kr
Till butik
betyg 4,0 Beurer BC28 Beurer BC28
Pris
399 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En blodtrycksmätare är en medicinsk enhet som används för att mäta blodtrycket, vilket är det tryck som blodet utövar på kärlväggarna när det cirkulerar genom kroppen. Blodtrycket är en viktig indikator på hjärt- och kärlhälsan och kan påverkas av faktorer som stress, kost och fysisk aktivitet. Med hjälp av en blodtrycksmätare kan man övervaka sitt blodtryck och få tidig varning om eventuella hälsorisker.

Men med så många blodtrycksmätare på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa för dina behov. I denna artikel kommer vi att granska de bästa blodtrycksmätarna för 2023, baserat på kvalitet, funktioner och kundrecensioner, för att hjälpa dig att hitta den som passar dig bäst.

Totalt sett har vi testat 23 olika blodtrycksmätare och bäst av alla är Omron M3 Comfort. En väldigt precis mätare med bra funktioner till ett överkomligt pris. Fortsätt läs och ta reda på vilka våra 5 favoriter blev.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa blodtrycksmätarna i oktober 2023

 1. Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm Bäst i test: 4,6/5
 2. Beurer Blodtrycksmätare BM 28 Bästa billiga: 4,4/5
 3. Omron M7 Intelli IT AFIB Blodtrycksmätare Bästa premium: 4,3/5
 4. Withings BPM Core Blodtrycksmätare Bästa trådlösa: 4,1/5
 5. Beurer Blodtrycksmätare BC28 Bästa för handleden: 4,0/5
 1. 1. Bäst i test: Omron M3 Comfort

  Helautomatisk överarmsmätare från populära Omron som är lätt att använda
  4,6
  Noggrannhet
  4,6/5
  Enkelhet
  4,4/5
  Tillförlitlighet
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Manschett: 22-42 cm
  • Funktioner: Bra
  • Historik: 60 mätningar
  • Garanti: 3 år

  Teknikleverantören Omron har med sin blodtrycksmätare Omron M3 Comfort producerat ett mycket användarvänligt, CE-märkt verktyg för människor att kontrollera sitt blodtryck hemma. Den gör mätningar med stor precision och låter användaren hålla logg på upp till 60 avläsningar, vilket skapar en värdefull historik vid eventuella läkarbesök.

  Omron M3 Comfort kommer med en mätare, batterier och en manschett som fästs med kardborreband. Manschetten når upp till 42cm och sitter mycket väl för att mätningen ska bli så exakt som möjligt. I förpackningen finns det en enkel användarmanual med bilder, men det står även tryckt på manschetten hur mätningen går till. När du trycker på startknappen fylls manschetten med luft och gör mätningen på ungefär en halv minut. Resultatet står klart och tydligt på displayen och förutom blodtrycket mäts även pulsen.

  Om du vill jämföra med tidigare mätningar så finns det en liten knapp bredvid startknappen som vid första trycket visar den senaste mätningen, vid det andra den näst sista och så vidare. Om dina värden ligger utanför det normala eller om din puls är oregelbunden kommer det också en varning.

  Försök alltid att göra mätningen vid ungefär samma tidpunkt på dagen, och undvik att anstränga dig fysiskt innan du tar ditt blodtryck. Sitt också helt still och tala inte när mätningen pågår. Skulle manschetten sitta för löst eller om du rör på dig så kommer ett varningsmeddelande.

  Omron M3 Comfort har 3 års garanti. Den får mycket bra recensioner för sina exakta mätningar och användarvänlighet. Manschetten är särskilt välgjord och lätt att sätta på. Många uppskattar att mätaren säger till om den inte sitter rätt. En annan sak som konsumenter uppskattat är varningarna vid exempelvis för höga värden eller om användaren rört på sig under mätningen, då det gör produkten pålitligare än andra som finns på marknaden. Omron M3 rekommenderas även av läkare.

  Fördelar

  • Enkel att använda
  • Tydlig skärm
  • 4.6/5 betyg Pricerunner

  Nackdelar

  • Något långsam mätning
  Produkten finns att köpa här:
  749 kr
 2. 2. Bästa billiga: Beurer BM28

  Prispressad blodtrycksmätare som ändå inte tummar på vare sig noggrannheten på mätvärden eller funktioner
  4,4
  Noggrannhet
  4,1/5
  Enkelhet
  4,4/5
  Tillförlitlighet
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Manschett: 22-42 cm
  • Funktioner: Medel
  • Historik: 30 mätningar
  • Garanti: 3 år

  Det tyska teknikbolaget Beurer har tillverkat olika elektroniska mätningsapparater för hälsan i över ett århundrade och har med sin blodtrycksmätare BM28 fått fram en produkt som både är enkel att använda och som ger exakta resultat. Mätaren är CE-märkt och fungerar med en endaste knapp, vilket uppskattas av många kunder.

  Med sin nätta design och praktiska förvaringsbox är det här en produkt som är lätt att ta med sig; på jobbet, till landstället, på semestern och så vidare. Den kan användas av fyra olika personer, med en minnesfunktion på upp till 30 mätningar vardera.

  Produkten kommer med en mätare, en manschett för armar mellan 22-36 cm, batterier och en lättläst instruktionsmanual. Efter att ha kopplat manschetten med mätaren via en tub sätts den på överarmen och sedan trycker du på knappen. Mätningen är klar på strax över en halv minut och förutom informationen om ditt blodtrycks systoliska och diastoliska värden får du också en pulsmätning. Dina värden läses av med hjälp av en lättolkad färgskala där du kan upptäcka eventuella oregelbundenheter eller för höga/låga resultat. Mätaren kan räkna ut ett medelsnittsvärde för veckan och om du av någon anledning vill avbryta mätningen är det bara att trycka på knappen, så stoppas den med en gång. Den första gången som du använder BM28 kommer du att få ställa in datum och tid så att upp till 30 mätningar kan lagras. Detta görs mycket enkelt med den enda knappen.

  Beurer Blodtrycksmätare BM28 är omtyckt då den är både enkel att använda och lätt att ta med sig. Den har också en garanti på 3 år. Vissa användare önskar dock att manschetten hade en större räckvidd. Manschetten kan tyvärr bli lite för tight under mätningen, men resultaten är i övrigt pålitliga och lättlästa tack vare den stora bakgrundsbelysta skärmen. Sammantaget en mycket bra och prisvärd produkt.

  Fördelar

  • Ger mycket information
  • Minnesfunktion för data
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott

  Nackdelar

  • Låter lite högre
  • Sker felmätningar ibland (man måste mäta om)
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
  499 kr
 3. 3. Bästa premium: Omron M7 Intelli

  Ett premiumalternativ som kan lagra stora mängder data och ger exakta mätningar
  4,3
  Noggrannhet
  4,7/5
  Enkelhet
  3,5/5
  Tillförlitlighet
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Manschett: 22-42 cm
  • Funktioner: Bra
  • Historik: 100 mätningar
  • Garanti: 3 år

  Det japanska elektronikföretaget Omron specialiserar sig sedan 1930-talet på att tillverka apparater för att mäta hälsan, exempelvis termometrar och nebulisatorer. Företaget ligger på värdens topp 100 lista för sin medicinska utrustning och med sin blodtrycksmätare M7 Intelli IT har de fått fram en högteknologisk produkt för både kliniskt användande och enkelt hemmabruk.

  Förutom att ge exakta resultat kan den här mätaren också kopplas till mobilen via en app som sedan kan kombineras med andra hälsoappar. Med det får du med dig din medicinska historik i fickan, vilket kan bidra med ovärdelig information om du behöver söka hälsovård eller i allmänhet vill ha bra koll på dina värden genom att kunna jämföra dina resultat.

  Omron M7 Intelli IT kommer med en mätare, en manschett för storlekarna 22 - 42cm, instruktionsmanual och batterier. Innan du använder mätaren behöver du ladda ner appen som fungerar både med Apple och Android operativsystem. Två olika personer kan använda mätaren med hjälp av en enkel spak med en Person 1 och en Person 2 bild, och den lagrar upp till 100 mätningar för var och en. Mätningen görs på traditionellt sätt genom att man sätter den specialdesignade manschetten på plats och trycker på startknappen. Se alltid till att inte motionera, röka eller äta i minst en haltimme innan mätningen och var stilla när när apparaten är igång.

  Det som får denna mätare att stå ut i mängden är dess hypermoderna teknologi och exakta mätningar, vilket gör att den används av både läkare och privatpersoner. Faktumet att den ger morgon- och kvällsresultat, kan komma ihåg 100 mätningar och att den är enkel att använda gör den mycket uppskattad. Viss kritik har riktats åt batteriernas livslängd, samtidigt som många uppskattar att man faktiskt får med sig batterier i förpackningen, vilket ofta inte är fallet. En smart och användarvänlig produkt som kan användas av alla för en bättre hälsa.

  Fördelar

  • Upptäcker förmaksflimmer
  • Anpassad för gravida och diabetiker
  • Flertalet unika funktioner

  Nackdelar

  • För vissa hushåll fungerar den billigare Omron M3 minst lika bra
  Produkten finns att köpa här:
  1145 kr
 4. 4. Bästa trådlösa: Withings BPM Core Blodtrycksmätare

  Professionell blodtrycksmätare med flertalet funktioner och uppkoppling mot din smartphone
  4,1
  Noggrannhet
  4,2/5
  Enkelhet
  4,9/5
  Tillförlitlighet
  3,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  • Manschett: 22 - 42 cm
  • Funktioner: Medel
  • Historik: Obegränsad
  • Garanti: 1 år

  Fördelar

  • Lång batteritid
  • Synka med WiFi och Bluetooth
  • Lättanvänd

  Nackdelar

  • Måste koppla ihop med mobilen för att mäta
  Produkten finns att köpa här:
  2390 kr
 5. 5. Bästa för handleden: Beurer BC28

  Helautomatisk blodtrycksmätare för handleden med tydlig display och inbyggd pulsmätare
  4,0
  Noggrannhet
  4,6/5
  Enkelhet
  3,0/5
  Tillförlitlighet
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Manschett: 14 - 20 cm
  • Funktioner: Dålig
  • Historik: 60 mätningar
  • Garanti: Nej

  En av de smidigaste blodtrycksmätarna på marknaden idag är modellen BC28 från den tyska teknologitillverkaren Beurer. Mätaren är CE-godkänd och sätts på armvristen. Förutom blodtrycket ger den också en pulsmätning. Tack vare att den är liten och behändig kan den följa med överallt, och den kommer dessutom med en förvaringsbox.

  Till skillnad från den vanliga manschetten sätts BC28 på istället handleden, vilket gör att den är mindre och smidigare. Mätaren sätts på så att LCD-skärmen täcker vristens insida, och på mindre än en minut läser den av det systoliska och diastoliska blodtrycket samt pulsen. Skulle pulsen vara oregelbunden, om blodtrycket är för högt eller lågt så varnar mätaren för det med en gång. Passformen för den här modellen är för ett omfång på mellan 13.5 cm och 19.5 cm, och allt sköts mycket enkelt genom att man tycker på en knapp. På skärmen finns också en klocka, och mätaren har en minneskapacitet för 100 olika tillfällen.

  Medan denna vrist-mätare inte alltid har lika exakta resultat som den klassiska överarms-mätaren så är den utomordentligt bra för människor som vill kontrollera sin puls och sitt tryck mer regelbundet, kanske till och med flera gånger om dagen. Det gör den perfekt för personer som tränar mycket och vill se hur de fysiska aktiviteterna påverkar blodtrycket. Då den är särskilt populär bland joggare och friluftsmänniskor har den gjorts vattentät mot regn och rusk.

  Vidare passar Beurer BC28 individer som behöver hålla utkik efter arytmier liksom människor som vill hålla bra koll på sin allmänna hälsa. Mätaren är med andra ord inte riktigt lika pålitlig som de större varianterna men fungerar mycket bra som en indikator. Skärmen är stor och tydlig för den här typen av mätare, men såklart mindre än på större apparater.

  Fördelar

  • Prisvärt alternativ
  • Stor skärm
  • Upptäcker arytmi

  Nackdelar

  • Svårt att få till mätningen rätt
  • Sämre precision
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
  399 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Blodtrycksmätare Manschett Funktioner Historik Garanti Totalbetyg Pris
Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm 22-42 cm Bra 60 mätningar 3 år Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
749 kr
Beurer Blodtrycksmätare BM 28 22-42 cm Medel 30 mätningar 3 år Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
499 kr
Omron M7 Intelli IT AFIB Blodtrycksmätare 22-42 cm Bra 100 mätningar 3 år Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1145 kr
Withings BPM Core Blodtrycksmätare 22 - 42 cm Medel Obegränsad 1 år Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
2390 kr
Beurer Blodtrycksmätare BC28 14 - 20 cm Dålig 60 mätningar Nej Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt blodtrycksmätare

Hur man väljer rätt blodtrycksmätare

Det absolut viktigaste när det kommer till blodtrycksmätare är såklart att den mäter blodtrycket med hög precision. Men det finns även en hel del andra egenskaper man bör ta hänsyn till, som funktioner, komfort, storlek och om den är lätt att använda.

Nedan följer en genomgång av de egenskaper som är viktigast att ta hänsyn till för att göra ett bra köp.

Manschetten

Storleken på manschetten är bland det allra viktigaste när man köper en blodtrycksmätare. Passar inte manschetten kan du inte använda den. För att passa måste storleken på blodtrycksmanschetten matcha omkretsen på din överarm. Har du för stor eller för liten manschett kommer inte blodtrycket att mätas rätt.

Har du ingen möjlighet att mäta omkretsen på din arm har vi tagit fram en guide för att hjälpa dig att välja rätt:

 • Små armar - För vuxna med små överarmar rekommenderas att välja en manschett som går att justera mellan 22 och 26 cm.
 • Normal armar - För vuxna med normalstora överarmar rekommenderas att välja en manschett som går att justera mellan 27 och 34 cm.
 • Stora armar - För vuxna med stora överarmar rekommenderas att välja en manschett som går att justera mellan 35 och 44 cm.

Typ av blodtrycksmätare

Det finns blodtrycksmätare att köpa på alla apotek och hos återförsäljare av hemelektronik. Oavsett var du köper den bör du sikta på en blodtrycksmätare med automatiskt manschett för överarm. Undvik blodtrycksmätare där du behöver ett stetoskop. Är du äldre än 50 år bör du inte välja en blodtrycksmätare för handleden.

Personer under 50 år klarar sig förmodligen bra med en blodtrycksmätare för handleden även om en blodtrycksmätare för överarmen ger bättre och säkrare resultat.

Hur mycket kostar en blodtrycksmätare?

Sikta på att köpa en blodtrycksmätare med bara den mest grundläggande funktionaliteten. Alarm och bluetooth med lagring i molnet är såklart lite häftigt men du får betala mycket mer och det är inte riktigt nödvändigt. Du behöver sällan betala mer än 800 kr för en bra blodtrycksmätare.

Det finns blodtrycksmätare att köpa för allt mellan 200 kr och över 2 000 kr. Det som mest avgör priset är kvalitet på mätningen, extra funktioner och om det är en mätare för överarm eller handled.

 • En blodtrycksmätare i budgetklassen kostar under 600 kr.
 • En blodtrycksmätare i mellanklassen kostar mellan 600 kr och 1 000 kr
 • En blodtrycksmätare i premiumklassen kostar över 1 000 kr.

Precision

Precision är helt avgörande när man köper blodtrycksmätare, men precisionen beror inte enbart på hur bra själva mätningen är. Man måste se till att manschetten passar armarna och att den sitter som den ska. För att få så bra mätningar som möjligt ska man även mäta på samma tid varje dag, se till att sitta still och ta det lugnt en tid innan mätningen, samt att inte vara påverkad av exempelvis nikotin eller koffein.

De flesta blodtrycksmätare som säljs i Sverige är noggranna och köper du en mätare för överarmen för minst 500 kr behöver du inte oroa dig för att den ska mäta fel. Vill du säkerställa att den mäter rätt kan du ta med den till läkaren och jämföra resultatet mot sjukvårdens mätning. Har mätaren mindre än 10 punkters felmarginal är den tillräckligt bra. 

Har du en blodtrycksmätare som är mer än 2 år gammal är det en bra idé att ta med den till läkaren och testa den för att se att den fortfarande mäter rätt.

Välj gärna en blodtrycksmätare som har lång garantitid eftersom de generellt har högre precision.

Funktioner

Det finns enkla blodtrycksmätare som bara tar blodtrycket till avancerade maskiner som mäter blodtryck, puls, hjärtrytmrubbningar och skickar data till molnet. Vissa modeller synkar med mobilen så du enkelt kan se historik över mätningar och hur ditt medelvärde ändras över tid. Är det flera därhemma som ska mäta kan det vara bra att välja en modell med flera användarprofiler.

För det allra flesta fungerar det bra med en enklare modell som mäter rätt. Men är du lite tekniskt lagd och gillar att ha allt i mobilen så välj för all del en häftigare modell.

En funktion som faktiskt är riktigt användbar är så kallad trippelmätning. Det innebär att blodtrycksmätaren automatiskt gör tre mätningar i följd med 30-60 sekunder emellan och visar dig medelvärdet. Det gör att du får ett säkrare resultat än en enskild mätning.

Användning

En blodtrycksmätare måste vara enkel att använda. Det rör allt från att det ska vara enkelt att sätta på sig manschetten till att displayen ska vara stor och tydligt så man enkelt kan se resultatet. För äldre personer är det bra att välja en modell med stora knappar som är lätta att trycka på och en väl upplyst display med stora siffror som är enkla att läsa av. Det ska också vara enkelt att starta igång den och byta mellan användarprofiler utan att vara ett teknikproffs.

Beroende på om du bara ska mäta hemma eller om du vill kunna ta med dig mätaren kan det vara bra med en lite mindre blodtrycksmätare som inte tar så mycket plats. Den ska såklart heller inte väga för mycket.

Välj gärna en blodtrycksmätare med bra batteritid på inbyggt batteri eller som använder sig av vanliga batterier så det är enkelt att byta. Ska du behöva leta rätt på laddare eller byta batterier när du är redo för blodtrycksmätningen är det risk att du går upp i varv och mätningarna blir lidande.

Det är också viktigt att manschetten sitter skönt på armen. En obehaglig manschett som klämmer åt för mycket eller skaver kommer förmodligen inte användas särskilt ofta. Leta efter en manschett som sitter skönt på armen och som kan vändas åt olika håll utan att tappa precision i mätningen. Försök även att hitta en manschett som går snabbt att ta på och av.

Slutligen får inte varje mätning ta för lång tid. En blodtrycksmätning ska inte behöva ta mer än 30 sekunder för att vara noggrann och att sitta med hårt tryck på armen länge kan vara ganska jobbigt. Framförallt för dig som är äldre och skörare.

Vilken blodtrycksmätare rekommenderar sjukvården?

När det kommer till hemblodtrycksmätning för personer med högt blodtryck rekommenderar vården en automatisk blodtrycksmätare som är validerad och kalibrerad. Apparater som mäter blodtryck via handleden eller på ett finger avrådes då de förknippas med ett antal felkällor. 

När sjukvården ska rekommendera en blodtrycksmätare använder de sig av en lista av rekommenderade blodtrycksmätare från stripedb. Hela listan finns att tillgå här.

Det är upp till varje läkare att rekommendera vilken blodtrycksmätare från listan som de tycker är lämplig. De flesta läkarna brukar rekommendera en blodtrycksmätare från märket Omron. Bra alternativ från Omron är Omron M3, Omron M6 och Omron M7.

Ska jag välja en blodtrycksmätare för överarm eller handled?

Det finns två olika typer av blodtrycksmätare för att mäta blodtrycket hemma: blodtrycksmätare för överarmen och blodtrycksmätare för handleden. De för överarmen liknar mer de som sjukvården själva använder medan handledsmätarna är små och nätta. Båda varianterna har sina för- och nackdelar som vi hät går in lite närmare på för att du ska hitta rätt sort för dig.

Den stora fördelen med en överarmsmätare är att det är enkelt att mäta blodtrycket på rätt sätt. Manschetten sitter naturligt i höjd med hjärtat vilket gör blodtrycksmätningen snabb och noggrann, både hemma och på mottagning.

Om du har hört att en blodtrycksmätare för överarmen skulle va svår att använda kan du lugna dig. Dagens blodtrycksmätare är extremt lättanvända. Manschetterna är formade efter armen, displayerna är stora och tydliga och mätningen sker automatiskt efter bara ett knapptryck.

Vill du istället ha en liten smidig mätare som inte kostar så mycket kanske du ska kika på blodtrycksmätare för handleden. Även om de inte är lika kända som överarmsmätarna har de blivit mer och mer populära för att de är så små och smidiga. Många modeller har precis samma funktioner som de större mätarna för överarmen men i betydligt mindre format.

Nackdelen med handledsmätare är att det är lite krångligare att mäta blodtrycket rätt. Manschetten måste hållas i nivå med hjärtat och det är lite svårare att få manschetten att sitta på rätt sätt. Fördelen är att de generellt är mycket billigare i inköp.

Hur gör man för att mäta blodtrycket?

För att mäta blodtrycket hemma krävs att man gör en del förberedelser. Först och främst måste du följa en rutin där du gör mätningen på samma plats och tid varje dag. Du ska sitta på samma sätt och ha armen i samma nivå varje gång. Innan du gör själva mätningen får du heller inte anstränga dig, dricka kaffe eller röka på 30 minuter.

När du ska göra själva mätningen är det viktigt att manschetten hålls i nivå med hjärtat. Det gäller både blodtrycksmätare för överarmen och handleden, men för överarmsmätare sitter manschetten naturligt på rätt höjd. Tänk på att sitta bekvämt med stöd för armen så att du enkelt kan hålla den rätt.

För att mätningen ska bli korrekt måste även manschetten sitta rätt. Till att börja med måste du såklart ha en blodtrycksmätare där manschetten passar för din arm. Mät din handled eller överarm och se till att måttet passar det tillverkaren anger innan du köper blodtrycksmätaren. När du sedan tar på dig manschetten ska den sitta tight med inte så hårt att det gör ont.

Ska man ta blodtrycket på höger eller vänster arm?

När du ska ta blodtrycket är det bäst att ta mätningen på vänsterarmen om du är högerhänt. Är du vänsterhänt ska du ta på manschetten på högerarmen. Har läkaren sagt något annat ska du givetvis följa det istället.

Vilken tid på dygnet är det bäst att ta blodtrycket?

Det spelar egentligen ingen roll när på dygnet du tar blodtrycket utan det viktiga är att du gör det vid samma tid varje dag och på samma sätt. Det finns dock ett antal faktorer som kan påverka mätresultatet. Det rör sig om stress, rökning, kalla temperaturer, träning, full mage, kissnödig och koffein. 

De flesta brukar föredra att ta blodtrycket direkt på morgonen för att enklast utesluta alla faktorer som kan påverka mätningen.

Hur ofta ska man mäta blodtrycket?

Blodtrycksmätning hemma bör ske en gång om dagen. Du tjänar inget på att mäta oftare än så. Har du högt blodtryck är det bra att skriva ner mätresultatet varje dag för att tidigt kunna se en trend om blodtrycket ändrar sig.

Kan man lita på att en blodtrycksmätare hemma visar rätt?

De allra flesta blodtrycksmätare för hemmabruk kan man lita på att de visar rätt. Använder du en blodtrycksmätare som vården rekommenderar kan du vara helt säker. Har du haft en mätare en längre tid eller om du använder ett mer okänt fabrikat kan det vara bra att kalibrera din blodtrycksmätare. Det gör du genom att du tar med den till vården när du ska göra en mätning där och ser att resultatet från din egen inte skiljer sig nämnvärt från vårdens mätning.

Vad är ett normalt blodtryck?

Blodtrycket är en mätning av hur mycket kraft hjärtat behöver använda för att pumpa runt blodet i kroppen. Blodtrycket mäts i mmHg (millimeter kvicksilver) och delas in i två olika tryck, systoliskt (övertryck) och diastoliskt (undertryck). Övertrycket är blodtrycket när hjärtat trycker ut blod och undertrycket är när hjärtat vilar emellan slagen.

Om ditt blodtryck till exempel är 130 över 90 eller 130/90 mmHg, betyder det att övertrycket är 130 mmHg och undertrycket är 90 mmHg.

Idealt blodtryck är mellan 90/60 mmHg och 120/80 mmHg.

Högt blodtryck är när blodtrycket överstiger 140/90 mmHg.

Lågt blodtryck är när blodtrycket går under 90/60 mmHg.

Vad är ett farligt högt blodtryck?

Högt blodtryck härstammar för det mesta från en ohälsosam livsstil med för mycket rökning eller alkohol, övervikt och för lite träning. Om man inte gör något åt ett för högt blodtryck kan man drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och njursjukdomar. Ett lite för högt blodtryck är vanligt och kan ganska enkelt behandlas. Kontakta din vårdcentral om blodtrycket överstiger 140/90.

Skulle ditt blodtryck överstiga 230/130 bör du söka vård akut. Du har då drabbats av en hypertensiv kris.

Är det farligast att ha högt övertryck eller undertryck?

Både övertrycket och undertrycket är viktigt för att att hålla koll på hjärthälsan. De flesta studierna har dock visat att det framförallt är ett för högt övertryck som ökar risken för hjärtproblem och stroke. Det gäller framförallt personer som är över 50 år.

Vad kan jag göra om blodtrycksmätaren visar för högt blodtryck?

Om blodtrycksmätaren visar för högt blodtryck bör du först säkerställa att det inte rör sig om en felmätning. Det gör du genom att mäta flera gånger och ta ett medelvärde. Du måste också se till att kroppen är i vila och att mätningen utförs korrekt.

När du konstaterat att du har högt blodtryck bör du först och främst kontakta närmaste vårdcentral för att utreda om det beror på någon sjukdom och vilka åtgärder som bör vidtagas.

Det finns många anledningar till att en människas blodtryck är högt eller lågt och medan ärftlighet inte är något man kan rå för, så finns det ändå en hel del som man kan göra för att få bättre värden.

Nedan följer de bästa tipsen för att sänka blodtrycket utan blodtrycksmediciner:

 • Träning: Träning anses vara en av de främsta vägarna till att sänka blodtrycket. Om en person lider av högt blodtryck kan det låta ologiskt att träna och vara fysiskt aktiv då det leder till att hjärtat får jobba mer, men faktum är att ju starkare ett hjärta blir desto mer sällan behöver det slå för att få runt blodet, och med det sänks blodtrycket.
 • Livsstil: En av de ”bästa” faktorerna man själv kan påverka för att sänka blodtrycket är sin livsstil. Idag vet man att till exempel rökning, snusning och alkoholkonsumtion leder till ett förhöjt blodtryck och vid mätningar märks det direkt om en människa har använt detta. Lösningen är att sluta helt eller åtminstone dra ner rejält på sitt intag. Har du svårt att sluta helt blir det bättre även av att minska konsumtionen.
 • Stress, oro och ångest: Hur man mår mentalt kan också påverka blodtrycket och saker som stress och ångest kan i det långa loppet leda till för höga värden. Har du någon gång känt rädsla eller nervositet så hur du säkert själv känt hjärtat banka extra hårt, vilket alltså ökar trycket i ådrorna. Meditation, yoga och lugnande musik är alla sköna sätt att sänka blodtrycket på men också lugnare hobbys som att lägga pussel och sticka kan hjälpa.
 • Kosten: Vad du äter har också en avgörande roll på blodtrycket och det finns livsmedel som antingen höjer eller sänker ditt blodtryck. Bra mat för att sänka blodtrycket är grönsaker, frukt, baljväxter, fet fisk och magert kött medan blodtryckshöjande kost är omättade fetter, feta charkuterivaror som salami och korv, salt och koffein. Äter du mycket lakrits kan även det höja blodtrycket.
 • Sjukdomar: Har du problem med hälsan så är det inte heller ovanligt att blodtrycket kan komma att stiga eller sjunka därefter. När det kommet till högt blodtryck så är det särskilt vanligt bland diabetiker eller personer som lider av njursjukdom. Under senare år så har alltmer uppmärksamhet även ägnats åt sömnens inverkan, då personer som lider av sömnapné, där man slutar andas under flera korta stunder under natten, ofta får ett förhöjt blodtryck.
vanliga frågor om Blodtrycksmätare

FAQ: Vanliga frågor om blodtrycksmätare

Vad gör jag om blodtrycksmätaren visar onormala värden?

Om du får ett resultat som avviker från vad som anses vara normalt så är det först och främst viktigt att inte drabbas av panik. Med allra största sannolikhet så har du gått omkring med de här värdena en längre tid men det är först nu som du fått dem svart på vitt. Fram tills för fem minuter sedan så fungerade du förmodligen normalt och det finns hundra anledningar till att du fått de siffror du fått.

Blodtrycket är dock inget att leka med så om dina värden är för låga eller för höga så bör du besöka din vårdcentral där de kan göra egna mätningar och se vad som kan vara problemet. Är du gravid med 140/90 eller om du fått värden på 230/130 så bör du vända dig till närmaste jourcentral omgående.

Hur använder man en blodtrycksmätare?

De blodtrycksmätare som primärt rekommenderas är överarmsmätarna. Dessa fungerar genom att man sätter en mätare i form av ett brett band tätt runt överarmen som sedan automatiskt kommer att "spännas åt" till rätt tryck för att kunna läsa av dina blodtrycksvärden. De flesta mätare klarar av denna uppgift inom en 1-2 minuter. Mätvärdesresultaten visas sedan på displayen. Mätaren visar sedan upp över- och undertrycket som skrivs ut som NNN/NNN. Den första siffran, övertrycket, är högre än undertrycket. Ska man läsa upp sitt blodtryck så säger man NNN över NNN, exempelvis 130/90: hundratrettio över nittio.

För att göra en korrekt mätning har 1177 sammanställt några saker man bör tänka på.

Hur vet jag om värdet blodtrycksmätaren visar är normalt?

När det kommer till om blodtrycket är farligt högt eller inte är det övre trycket det viktigaste. Ett normalt blodtryck är under 140/90. Dock gäller det inte bara en mätning utan ditt medelvärde över flera mätningar behöver vara utanför det normala. Är ditt medelvärde högre än så bör du kontakta en vårdcentral.

Mätvärde Barn Vuxen
150/100 För högt För högt
130/78 För högt Normalt
105/65 Normalt Normalt
80/55 För lågt För lågt

Så gjorde vi testet

Vi beställde hem 23 blodtrycksmätare från populära varumärken med höga kundbetyg. För att hitta de bästa blodtrycksmätarna har vi sedan bedömt dem efter följande kriterier:

 • Precision: Hur exakt mäts blodtrycket? Hur stor är felmarginalen? Hur ofta sker felmätningar och att du då behöver mäta flera gånger?
 • Tid: Hur lång tid tar det att göra en mätning? Går det snabbt och enkelt att sätta på sig manschetten? 
 • Komfort: Är det behagligt att använda den eller gör det ont eller skaver någonstans?
 • Användarvänlighet: Är den lätt att använda? Är det enkelt att byta mellan användare och att se sin historik?
 • Skärm: Är displayen stor och tydlig så att man enkelt kan se resultatet? 
 • Funktionalitet: Mäter den bara blodtrycket? Finns det extra funktioner som pulsmätning eller varningar för hjärtfel?
 • Batteri: Hur många mätningar kan man göra innan batteriet tar slut? Hur lång tid tar det att ladda apparaten?
 • Pris: Hur mycket kostar den? Känns priset rimligt jämfört med de andra produkterna du testat? Hade du kunnat tänka dig att själv köpa produkten?

Till sist har vi lagt samman alla betygen och de 5 vinnarna i varje kategori blir helt enkelt blodtrycksmätarna med det högsta totalbetyget. Dessa har vi skrivit fördjupande recensioner om i den här artikeln. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu