Bästa Blodtrycksmätaren 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Få koll på ditt blodtryck lätt och smidigt med hjälp av en egen blodtrycksmätare.
Blodtrycksmätare - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 Omron M3 Comfort Omron M3 Comfort
Pris
759 kr
Till butik
betyg 4,4 Beurer BM28 Beurer BM28
Pris
499 kr
Till butik
betyg 4,3 Omron M7 Intelli Omron M7 Intelli
Pris
1249 kr
Till butik
betyg 4,1 Withings BPM Core Blodtrycksmätare Withings BPM Core Blodtrycksmätare
Pris
2490 kr
Till butik
betyg 4,0 Beurer BC28 Beurer BC28
Pris
399 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Blodtrycksmätare är en viktig medicinsk apparat som används för att mäta blodtrycket, en viktig indikator på vår kardiovaskulära hälsa. Detta verktyg består vanligtvis av en uppblåsbar manschett som placeras runt överarmen och en mätare som visar blodtrycksvärdena. Genom att mäta trycket i våra blodkärl kan vi övervaka vår hälsa och upptäcka eventuella avvikelser. Att hålla koll på sitt blodtryck kan vara avgörande för att förhindra eller hantera hjärt-kärlsjukdomar.

Behovet av en blodtrycksmätare kan uppstå i flera olika sammanhang. För individer med högt blodtryck eller andra hjärt-kärlsjukdomar, kan regelbunden övervakning av blodtrycket vara avgörande för att följa sjukdomsförloppet och effekterna av behandlingen. Även för friska individer kan det vara bra att regelbundet kontrollera sitt blodtryck, då det kan ge en tidig indikation på potentiella hälsoproblem. Att kunna göra detta i bekvämligheten av sitt eget hem sparar både tid och ger en möjlighet att följa trender över tid.

I vårt omfattande test av blodtrycksmätare har vi utsett Omron M3 Comfort till den bästa blodtrycksmätaren på marknaden. Denna enhet har visat sig vara exceptionellt tillförlitlig, användarvänlig och erbjuder en rad funktioner som gör det enkelt för användare att övervaka sitt blodtryck hemma. Vi kommer att dyka djupare in i vad som gör Omron M3 Comfort till en så imponerande enhet i den kommande texten.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa blodtrycksmätarna 2024

 1. Omron M3 Comfort-2020 Blodtrycksmätare 1st Bäst i test: 4,6/5
 2. Beurer Blodtrycksmätare BM 28 Bästa billiga: 4,4/5
 3. Omron M7 Intelli IT AFIB Blodtrycksmätare Bästa premium: 4,3/5
 4. Withings BPM Core Blodtrycksmätare Bästa trådlösa: 4,1/5
 5. Beurer Blodtrycksmätare BC28 Bästa för handleden: 4,0/5
 1. 1. Bäst i test: Omron M3 Comfort

  Precision, användarvänlighet och komfort i en blodtrycksmätare.
  4,6
  Noggrannhet
  4,6/5
  Pris
  4,4/5
  Användarvänlighet
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Manschett: 22-42 cm
  • Funktioner: Bra
  • Historik: 60 mätningar
  • Garanti: 3 år

  Omron M3 Comfort är en överlägsen blodtrycksmätare som har imponerat oss med sin precision och användarvänlighet. Dess förmåga att mäta blodtrycket och pulsfrekvensen snabbt och exakt är imponerande, vilket minskar risken för felmätningar. Med IntelliSense-funktionen formar manschetten sig runt armen utan behov av tryckinställning eller återuppblåsning, vilket bidrar till komforten under användning.

  Displayen på Omron M3 Comfort är stor och tydlig, vilket gör det enkelt att se resultatet. Funktionerna är tydliga och enkla att navigera, vilket gör det möjligt att enkelt byta mellan användare och se historik. Dessutom har den minnesfunktioner som lagrar avläsningar och genomsnitt av de senaste 3 avläsningarna. Den indikerar även med signaler om blodtrycket är högre än det normala, vilket ger extra trygghet för användaren.

  Trots dess höga kvalitet och funktioner, är Omron M3 Comfort prissatt på ett rimligt sätt vid 759 kr. Med tanke på dess prestanda och de positiva recensioner den har fått från tidigare användare, anser vi att priset är väl motiverat. Dessutom inkluderar förpackningen en förvaringsväska och fyra AA-batterier, vilket ger ytterligare värde för pengarna. Sammantaget får Omron M3 Comfort vårt högsta betyg på 4,6/5.

  Fördelar

  • Precision och användarvänlighet
  • Snabb och exakt mätning
  • Komfortabel manschett med IntelliSense-funktion
  • Tydlig och stor display
  • Minnesfunktioner och blodtryckssignaler

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa
  • Ingen uppladdningsbar batterifunktion
  Produkten finns att köpa här:
  759 kr
 2. 2. Bästa billiga: Beurer BM28

  Pålitlig och prisvärd blodtrycksmätare med arytmi-varning för hemmabruk.
  4,4
  Noggrannhet
  4,1/5
  Pris
  4,4/5
  Användarvänlighet
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Manschett: 22-42 cm
  • Funktioner: Medel
  • Historik: 30 mätningar
  • Garanti: 3 år

  Beurer BM28 är en utmärkt blodtrycksmätare för hemmabruk som ger precis mätning av både systoliskt och diastoliskt blodtryck samt puls. En betydande fördel är dess förmåga att upptäcka och varna för arytmi, vilket ger användaren en större insikt i sin hjärthälsa. Med 4 x 30 minnesplatser kan användaren övervaka blodtryckstrender under tid vilket kan vara mycket användbart för att identifiera eventuella hälsofrågor. Dessutom är priset på 499 kr mycket rimligt, vilket gör den tillgänglig för de flesta konsumenter.

  Beurer BM28 är också mycket lätt att använda. Med sin universalmanschett som passar överarmar med en omkrets på 22-42 cm, kan den passa de flesta individer. Displayen är tydlig och lättläst, vilket gör det enkelt att se resultaten av mätningarna. Dessutom har den en automatisk avstängningsfunktion och en batteriindikator, vilket ger användaren en tydlig förståelse för när enheten behöver laddas eller batterierna behöver bytas ut.

  Slutligen är komforten och funktionaliteten hos Beurer BM28 värt att notera. Med sin smidiga design och medföljande förvaringsväska, kan enheten enkelt förvaras eller tas med på resor. Den inbyggda signalen vid felmeddelande ger ytterligare säkerhet under användning. Med tanke på alla dessa faktorer, ger vi Beurer BM28 ett betyg på 4,4 av 5 och rekommenderar den starkt för alla som söker en pålitlig och prisvärd blodtrycksmätare för hemmabruk.

  Fördelar

  • Precis mätning av blodtryck och puls
  • Upptäcker och varnar för arytmi
  • 4 x 30 minnesplatser för övervakning
  • Universalmanschett passar de flesta individer
  • Tydlig, lättläst display

  Nackdelar

  • Batteriindikator kan vara missvisande
  • Kan vara för stor för mindre armar
  Produkten finns att köpa här:
  499 kr
  499 kr
 3. 3. Bästa premium: Omron M7 Intelli

  Ett premiumalternativ som kan lagra stora mängder data och ger exakta mätningar
  4,3
  Noggrannhet
  4,7/5
  Pris
  3,5/5
  Användarvänlighet
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Manschett: 22-42 cm
  • Funktioner: Bra
  • Historik: 100 mätningar
  • Garanti: 3 år

  Omron M7 Intelli IT blodtrycksmätare imponerar med sin höga noggrannhet och tillförlitlighet. Den innovativa IntelliSense-tekniken anpassar uppblåsningen av manschetten individuellt, vilket säkerställer en smidig, effektiv och framför allt korrekt mätning. Dessutom erbjuder den Intelli Wrap Cuff -tekniken en extra säker mätning då den mäter runt hela armen (360˚). Omron M7 kan också upptäcka oregelbundna hjärtslag och signalera om blodtrycket överstiger en hälsosam nivå, vilket ger användaren viktig information om deras hjärthälsa. Den är kliniskt validerad och godkänd för både personer med diabetes och gravida, vilket är ett stort plus.

  När det gäller användarvänlighet är Omron M7 Intelli IT mycket enkel att använda. Den har tydliga instruktioner och en guidesymbol som talar om för dig om manschetten är placerad korrekt eller inte. Den har också en minnesfunktion för upp till 100 mätningar per person för två användare, vilket är mycket praktiskt för att spåra blodtrycksförändringar över tid. Dessutom kan enheten anslutas till mobilen via appen Omron Connect, vilket gör det möjligt att hålla koll på mätvärdena och dela avläsningarna med sin läkare.

  I termer av komfort är manschetten anpassningsbar och passar en mängd olika armstorlekar, vilket gör den lämplig för en mängd olika användare. Manschetten är också bekväm att bära, vilket är viktigt för att få korrekta mätningar. När det gäller funktioner har Omron M7 Intelli IT AFIB en rad imponerande funktioner, inklusive förmaksflimmerdetektering och synkronisering med appen Omron Connect. Med tanke på dess höga noggrannhet, användarvänlighet, komfort och funktioner, får Omron M7 Intelli IT blodtrycksmätare vårt betyg på 4,3/5. Med ett pris på 1249 kr är det ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig och högkvalitativ blodtrycksmätare.

  Fördelar

  • Hög noggrannhet och tillförlitlighet.
  • IntelliSense-teknik för individuell uppblåsning.
  • Upptäcker oregelbundna hjärtslag.
  • Kliniskt godkänd för diabetes och gravida.
  • Användarvänlig med tydliga instruktioner.

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra modeller.
  • Kan vara komplicerad att synkronisera med appen.
  Produkten finns att köpa här:
  1249 kr
 4. 4. Bästa trådlösa: Withings BPM Core Blodtrycksmätare

  Avancerad hemmablodtrycksmätare med extra hälsoövervakningsfunktioner.
  4,1
  Noggrannhet
  4,2/5
  Pris
  4,9/5
  Användarvänlighet
  3,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Webhallen)
  • Manschett: 22 - 42 cm
  • Funktioner: Medel
  • Historik: Obegränsad
  • Garanti: 1 år

  Withings BPM Core Blodtrycksmätare är en avancerad och innovativ produkt som erbjuder mycket mer än bara en standard blodtrycksmätning. Med sin förmåga att upptäcka förmaksflimmer och hjärtklaffssjukdomar, ger den en heltäckande hälsokontroll hemma. Noggrannheten hos denna mätare är imponerande, med en komplett genomgång på bara 90 sekunder. De insamlade data kan enkelt sparas och delas med din vårdgivare, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för att övervaka din hälsa över tid.

  Enheten har en utmärkt användarvänlighet, med en intuitiv design och tydliga instruktioner. Den digitala stetoskopfunktionen och EKG-mätningen är lätta att använda, och alla resultat kan ses direkt via Health Mate-appen. Komforten hos denna mätare är också imponerande, med en lättanvänd manschett som passar olika armstorlekar.

  Den största fördelen med Withings BPM Core Blodtrycksmätare är dock dess extra funktioner. Minneslagring för tidigare läsningar, fleranvändarfunktion och hälsoapp-kompatibilitet gör den till ett verkligt toppmodernt verktyg för hälsovård. Trots sitt högre pris jämfört med andra blodtrycksmätare, ger dess avancerade funktioner och höga prestanda ett utmärkt värde. Med ett betyg på 4,1/5, rekommenderar vi definitivt Withings BPM Core Blodtrycksmätare för alla som vill ha en omfattande och lättanvänd hemmahälsokontroll.

  Fördelar

  • Upptäcker förmaksflimmer och hjärtklaffssjukdomar
  • Noggranna mätresultat på 90 sekunder
  • Data kan delas med vårdgivare
  • Användarvänlig och intuitiv design
  • Kompatibel med Health Mate-appen

  Nackdelar

  • Högre pris än andra blodtrycksmätare
  • Behöver smartphone för full funktionalitet
  Produkten finns att köpa här:
  2490 kr
 5. 5. Bästa för handleden: Beurer BC28

  Helautomatisk blodtrycksmätare med riskindikator och genomsnittsfunktion.
  4,0
  Noggrannhet
  4,6/5
  Pris
  3,0/5
  Användarvänlighet
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (Svenskt Kosttillskott)
  • Manschett: 14 - 20 cm
  • Funktioner: Dålig
  • Historik: 60 mätningar
  • Garanti: Nej

  Beurer BC28 blodtrycksmätare är en effektiv och pålitlig enhet som levererar noggranna resultat. Dess helautomatiska funktion gör det enkelt även för första gången användare att mäta både diastoliskt och systoliskt blodtryck samt puls. En unik funktion i denna enhet är dess förmåga att visa genomsnittliga blodtrycksvärden av sparade mätningar samt mätningar från de senaste 7 dagarnas morgon- och kvällsmätningar, vilket ger en övergripande bild av användarens hälsotillstånd.

  En annan imponerande funktion med Beurer BC28 är dess riskindikator. Den upptäcker arytmi och varnar användaren vid oregelbunden hjärtrytm, vilket kan vara en livräddande funktion. Dessutom är den utformad för handledsmätning, vilket gör den mycket bekväm att använda. Den har en tydlig display där resultaten lätt kan läsas, samt en automatisk avstängningsfunktion för att spara batteri.

  Trots sina många fördelar har Beurer BC28 några begränsningar. Det finns ingen digital hjälp eller app-kompatibilitet för ytterligare analys eller delning av data. Även om enheten är lätt att använda, kan vissa användare hitta instruktionerna något komplexa att följa. Trots dessa mindre nackdelar erbjuder Beurer BC28 ett utmärkt värde för pengarna och är ett utmärkt verktyg för att övervaka blodtrycket hemma. Således får den vårt betyg på 4,0/5.

  Fördelar

  • Noggranna resultat
  • Helautomatisk funktion
  • Visar genomsnittliga blodtrycksvärden
  • Upptäcker arytmi
  • Handledsmätning

  Nackdelar

  • Ingen digital hjälp eller app-kompatibilitet
  • Komplexa instruktioner
  Produkten finns att köpa här:
  399 kr
  399 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Blodtrycksmätare Manschett Funktioner Historik Garanti Totalbetyg Pris
Omron M3 Comfort-2020 Blodtrycksmätare 1st 22-42 cm Bra 60 mätningar 3 år Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
759 kr
Beurer Blodtrycksmätare BM 28 22-42 cm Medel 30 mätningar 3 år Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
499 kr
Omron M7 Intelli IT AFIB Blodtrycksmätare 22-42 cm Bra 100 mätningar 3 år Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1249 kr
Withings BPM Core Blodtrycksmätare 22 - 42 cm Medel Obegränsad 1 år Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
2490 kr
Beurer Blodtrycksmätare BC28 14 - 20 cm Dålig 60 mätningar Nej Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
399 kr
viktiga faktorer för att välja rätt blodtrycksmätare

Hur man väljer rätt blodtrycksmätare

När du ska välja en blodtrycksmätare finns det flera faktorer som du bör ta i beaktning. Dessa inkluderar allt från noggrannhet och användarvänlighet till pris och recensioner från andra användare. Här presenterar vi åtta kriterier som vi anser är mest viktiga när du ska välja en blodtrycksmätare.

Noggrannhet

Det första och mest uppenbara kriteriet är noggrannheten hos mätaren. En blodtrycksmätare ska ge korrekta och tillförlitliga resultat varje gång den används. För att säkerställa detta, bör du leta efter mätare som har testats och certifierats av erkända medicinska organisationer. Dessutom kan det vara värt att kolla in användarrecensioner för att se om andra har haft problem med mätarens noggrannhet.

Användarvänlighet

En annan viktig faktor att överväga är hur lätt mätaren är att använda. En bra blodtrycksmätare ska ha en tydlig display som visar resultaten på ett lättförståeligt sätt. Den bör också vara enkel att använda, med tydliga instruktioner och knappar som är lätta att trycka på. Om du har problem med synen, kan det vara värt att överväga en mätare med talande funktion.

Storlek och komfort

Storleken och komforten på manschetten är också viktiga faktorer att tänka på. Manschetten bör vara lätt att sätta på och ta av, och den bör inte kännas obekväm eller stram runt armen. Om manschetten är för stor eller för liten, kan det påverka mätningens noggrannhet. Många mätare kommer med justerbara manschetter, vilket kan vara ett bra alternativ om du är osäker på vilken storlek du behöver.

Funktioner

En bra blodtrycksmätare kan ha en rad olika funktioner som kan göra den mer användbar och bekväm att använda. Detta kan inkludera minnesfunktioner, så att du kan spåra dina mätningar över tid, samt funktioner för att detektera oregelbundna hjärtslag eller högt blodtryck. Vissa mätare har även möjlighet att synkronisera med din smartphone, så att du enkelt kan dela dina resultat med din läkare.

Pris

Priset på blodtrycksmätaren är också en viktig faktor att överväga. Det finns en stor variation i pris, från budgetalternativ till mer premiummodeller. Medan du kanske lockas av de billigare alternativen, kom ihåg att en högre prislapp ofta kan indikera bättre kvalitet och mer pålitliga resultat. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet som passar dina behov och budget.

Användarrecensioner

En bra indikator på en produkts kvalitet och prestanda är recensioner från andra användare. Genom att läsa recensioner kan du få en bättre förståelse för hur produkten presterar i praktiken. Observera dock att alla har olika erfarenheter, så en negativ recension betyder inte nödvändigtvis att produkten är dålig. Det är också bra att titta på hur företaget hanterar klagomål och negativa recensioner, eftersom det kan ge en inblick i deras kundservice.

Tillverkarens rykte

Det är alltid bra att överväga tillverkarens rykte när man väljer en blodtrycksmätare. Ett företag med ett starkt rykte inom hälso- och sjukvårdsindustrin är mer benäget att producera högkvalitativa och pålitliga produkter. Du kan undersöka företagets rykte genom att läsa recensioner, titta på deras betyg på olika konsumentwebbplatser, och ta reda på om de har några utmärkelser eller certifikat inom området.

Batteritid och strömförsörjning

Slutligen, tänk på batteritid och strömförsörjning. Vissa blodtrycksmätare drivs av batterier, medan andra kan anslutas till elnätet. Om du planerar att ta med din blodtrycksmätare på resor, kan en modell som drivs av batterier vara ett bättre alternativ. Kom ihåg att kolla hur länge batterierna varar och hur lätt det är att byta dem. Det kan också vara värt att överväga om mätaren har en indikator för låg batterinivå, så att du vet när det är dags att byta batterier.

Fördelar med att använda en blodtrycksmätare

Att regelbundet mäta sitt blodtryck hemma med en blodtrycksmätare har många fördelar. Det gör det möjligt att upptäcka tidiga tecken på högt blodtryck och att hantera befintliga hälsotillstånd på ett effektivt sätt. Här listar vi några av de mest betydande fördelarna med att ha och använda en blodtrycksmätare.

 • Övervakning av blodtrycket: En av de främsta fördelarna med att ha en egen blodtrycksmätare är möjligheten att regelbundet övervaka ditt blodtryck. Genom att hålla koll på ditt blodtryck kan du upptäcka eventuella ovanliga fluktuationer eller höga läsningar, vilket kan vara tecken på ett underliggande hälsotillstånd. Regelbunden övervakning kan också hjälpa dig och din läkare att förstå hur effektiv din nuvarande behandling är, om du har en diagnos som kräver medicinering.
 • Användarvänlighet: Moderna blodtrycksmätare är ofta mycket enkla att använda. De har tydliga instruktioner och många har digitala läsningar som gör det enkelt att förstå resultaten. Vissa modeller har till och med talande funktioner för personer med nedsatt syn. Denna användarvänlighet gör det enkelt för nästan vem som helst att mäta sitt blodtryck hemma.
 • Kostnadseffektivt: Att mäta sitt blodtryck hemma kan vara mycket kostnadseffektivt. Du slipper resor till läkaren eller sjukhuset för blodtryckskontroller, och du sparar tid genom att inte behöva sitta i väntrum. Dessutom är många blodtrycksmätare prisvärda och håller länge, vilket gör dem till en bra investering i din hälsa.
 • Ger en noggrann historik: Många blodtrycksmätare har inbyggd minnesfunktion som sparar dina tidigare mätningar. Detta möjliggör att du kan följa ditt blodtrycks mönster över tiden, vilket kan vara mycket informativt för dig och din läkare. Denna historik kan hjälpa till att identifiera potentiella triggers eller effekter av livsstilsförändringar på ditt blodtryck.
 • Ökad självkontroll: Att ha möjlighet att mäta och övervaka ditt eget blodtryck ger en ökad känsla av kontroll över din egen hälsa. Det kan göra det lättare att känna igen symtom eller varningstecken på högt blodtryck och uppmuntrar till en mer proaktiv inställning till din hälsa. Detta kan leda till bättre hälsobeteenden och en generellt förbättrad hälsostatus.

Potentiella nackdelar med blodtrycksmätare

Trots de många fördelarna med att använda blodtrycksmätare finns det också några potentiella nackdelar att vara medveten om. Dessa kan påverka hur användbart och effektivt det är att mäta blodtrycket hemma. Här är några av de mest framstående nackdelarna att överväga när du funderar på att skaffa en blodtrycksmätare.

 • Felaktig användning: Trots att de flesta moderna blodtrycksmätare är designade för att vara enkla att använda, kan felaktig användning leda till ogiltiga läsningar. Detta kan inkludera att fästa manschetten fel, att inte sitta stilla under mätningen eller att inte vila innan mätningen. Dessa fel kan leda till antingen för höga eller för låga läsningar, vilket kan orsaka onödig stress eller felaktig behandling.
 • Overklighet på hemmamätningar: Det finns risk att vissa individer kan bli över-relianta på hemmamätningar och ignorera professionell medicinsk rådgivning. Att regelbundet mäta ditt blodtryck hemma bör inte ersätta regelbundna läkarbesök och medicinska undersökningar. För personer med kända kardiovaskulära problem är det särskilt viktigt att fortsätta följa upp med deras läkare, oavsett vad deras hemmamätningar visar.
 • Kostnad: Även om många blodtrycksmätare är prisvärda, kan kostnaden fortfarande vara en barriär för vissa personer. De mer avancerade modellerna med extra funktioner kan vara dyra, och detta kanske inte är en kostnad som alla kan bära. Dessutom täcker inte alla sjukförsäkringsplaner kostnaden för en blodtrycksmätare, vilket kan göra det ännu svårare att köpa en för vissa individer.

Hur man använder en blodtrycksmätare

Att korrekt använda en blodtrycksmätare hemma är avgörande för att få exakta och tillförlitliga läsningar. Följande steg och tips kan hjälpa dig att mäta ditt blodtryck på rätt sätt och säkerställa att du får de mest korrekta resultaten möjliga.

Förberedelse inför mätningen

Det är viktigt att förbereda sig ordentligt inför blodtrycksmätningen. Undvik att dricka kaffe, röka eller motionera minst 30 minuter innan du ska mäta blodtrycket, eftersom dessa kan påverka resultatet. Dessutom bör du tömma blåsan innan du börjar, eftersom en full blåsa kan höja ditt blodtryck något. Sitt i en bekväm stol och vila i minst fem minuter innan du tar mätningen.

Rätt positionering

Rätt positionering är avgörande för noggranna mätresultat. Sitt bekvämt med ryggen rakt och stödd mot en stol eller vägg. Fötterna bör vara platta på golvet och benen okorsade. Armbågen ska vara i hjärthöjd, vilket oftast betyder att underarmen är på bordets yta. Manschetten ska placeras på det nakna armen, strax ovanför armbågen.

Användning av mätaren

Slå på blodtrycksmätaren och följ instruktionerna som visas. De flesta mätare börjar automatiskt pumpa upp manschetten när du trycker på startknappen. Försök att hålla dig stilla under hela mätningen, eftersom rörelse kan störa mätningen. När mätningen är klar kommer mätaren att visa ditt systoliska och diastoliska blodtryck, samt ibland din puls.

Tolkning av resultat

Förstå vad dina mätresultat betyder är en viktig del av processen. Det systoliska blodtrycket (den högre siffran) mäter trycket i dina blodkärl när ditt hjärta slår. Det diastoliska blodtrycket (den lägre siffran) mäter trycket i dina blodkärl mellan hjärtslagen. Normalt blodtryck ligger under 120/80 mmHg. Om ditt blodtryck regelbundet ligger på 140/90 mmHg eller högre, kan du ha högt blodtryck.

Registrering av resultat

Det är viktigt att registrera resultaten för varje mätning du gör. Anteckna tidpunkten för mätningen, samt eventuella omständigheter som kan ha påverkat resultatet, till exempel stress eller matintag. De flesta blodtrycksmätare har en minnesfunktion som sparar dina senaste mätningar, men det kan vara bra att också hålla en skriftlig journal. Denna information kan vara värdefull för din läkare vid utvärdering av din blodtrycksstatus och behandlingsplan.

vanliga frågor om Blodtrycksmätare

FAQ: Vanliga frågor om blodtrycksmätare

Är det noggrant att mäta blodtrycket hemma?

Ja, om du använder en certifierad och ordentligt kalibrerad blodtrycksmätare och följer instruktionerna för korrekt användning, kan du få noggranna och pålitliga läsningar hemma. Att mäta blodtrycket hemma kan till och med vara mer korrekt än att mäta det på läkarmottagningen för vissa personer, eftersom det minimerar effekten av vitrockshypertoni - en tillfällig ökning av blodtrycket orsakad av stressen att vara hos läkaren.

Varför varierar mitt blodtryck under dagen?

Det är normalt att ditt blodtryck varierar under dagen. Det kan vara lägre när du först vaknar och högre när du är aktiv eller stressad. Även saker som att äta, dricka koffein eller alkohol, eller röka kan påverka ditt blodtryck tillfälligt. Den bästa tiden att mäta ditt blodtryck är på morgonen innan du har ätit eller tagit mediciner, och igen på kvällen innan du går till sängs.

Hur ofta bör jag mäta mitt blodtryck?

Hur ofta du bör mäta ditt blodtryck beror på din hälsa och vad din läkare rekommenderar. Om du har diagnostiserats med högt blodtryck, kan din läkare rekommendera att du mäter ditt blodtryck en eller två gånger om dagen. Om du mäter ditt blodtryck för hälsokontroll, kan en gång om dagen eller några gånger i veckan vara tillräckligt.

Kan jag mäta mitt blodtryck vid handleden istället för överarmen?

Vissa blodtrycksmätare är designade för att mätas vid handleden, men studier har visat att mätningar vid överarmen generellt är mer noggranna. Detta beror på att de stora artärerna är närmare huden på överarmen än på handleden. Om du har svårt att använda en överarmsmätare kan en handledsmätare vara ett alternativ, men se till att följa instruktionerna noggrant för att få korrekta läsningar.

Vad betyder de två siffrorna i mitt blodtrycksresultat?

De två siffrorna i ditt blodtrycksresultat representerar ditt systoliska och diastoliska blodtryck. Det systoliska blodtrycket, den första och högre siffran, visar trycket i dina blodkärl när ditt hjärta slår. Det diastoliska blodtrycket, den andra och lägre siffran, visar trycket i dina blodkärl mellan hjärtslagen. Båda dessa siffror är viktiga för att utvärdera ditt blodtryck.

Vad gör jag om min blodtrycksmätare ger konsekvent höga läsningar?

Om din blodtrycksmätare konsekvent ger höga läsningar, bör du kontakta din läkare. Det kan vara ett tecken på högt blodtryck, vilket kan öka risken för hjärtsjukdom och stroke. Din läkare kan bekräfta dina hemmamätningar med en professionell mätning och rekommendera behandling om det behövs.

Behöver jag kalibrera min blodtrycksmätare?

Det är viktigt att din blodtrycksmätare ger korrekta läsningar, och att kalibrera den regelbundet kan hjälpa till att säkerställa detta. Du bör följa tillverkarens anvisningar om kalibrering, men generellt bör du låta en professionell kontrollera din mätare mot en standardanordning varje eller vartannat år.

Är blodtrycksmätare säkra att använda för alla?

Ja, blodtrycksmätare är säkra att använda för de flesta människor. Men om du har en oregelbunden hjärtrytm, som förmaksflimmer, kan vissa hemmablodtrycksmätare inte ge en noggrann läsning. Om du vet att du har en oregelbunden hjärtrytm, tala om det för din läkare, som kan rekommendera en specifik typ av mätare.

Vilken är den bästa tiden att mäta blodtrycket?

Den bästa tiden att mäta ditt blodtryck är vanligtvis på morgonen innan du tar några mediciner eller äter, samt på kvällen innan du går till sängs. Detta ger en konsekvent referenspunkt och hjälper till att identifiera eventuella förändringar över tid.

Vad anses vara ett normalt blodtryck?

Ett normalt blodtryck ligger generellt under 120/80 mmHg. Värden över detta kan indikera högt blodtryck eller hypertoni. Det är viktigt att konsultera din läkare för att förstå vad som är normalt för just dig.

Vad ska jag göra om min blodtrycksmätare konsekvent visar höga värden?

Om din blodtrycksmätare konsekvent visar höga värden, bör du kontakta din läkare för att diskutera dessa resultat. Det kan vara nödvändigt med ytterligare utvärdering eller justeringar i din behandlingsplan.

Ska jag mäta blodtrycket på vänster eller höger arm?

Det rekommenderas att mäta blodtrycket på båda armarna vid första mätningen för att identifiera eventuella skillnader. Använd sedan armen med det högsta värdet för framtida mätningar. Om skillnaden är signifikant, diskutera detta med din läkare.

Vilken blodtrycksmätare rekommenderar vården?

Vården rekommenderar oftast en överarmsmätare med automatisk uppblåsning, som är validerad för noggrannhet. Det är viktigt att välja en mätare som passar din armstorlek och har en tydlig och lättanvänd display. Konsultera din läkare eller apotekspersonal för specifika rekommendationer. De läkare vi har pratat med har alla rekommenderat en blodtrycksmätare från Omron.

Vid vilka värden anses blodtrycket vara för högt?

Blodtryck klassificeras som högt eller hypertoni när systoliska värden är 130 mmHg eller högre och/eller diastoliska värden är 80 mmHg eller högre. Det är viktigt att komma ihåg att dessa värden kan variera beroende på individuella faktorer som ålder och allmänna hälsotillstånd, så konsultera alltid din läkare för att förstå dina specifika risknivåer.

Vid vilka värden anses blodtrycket vara för lågt?

Blodtryck anses vara lågt, eller hypotoni, när det systoliska värdet är under 90 mmHg och det diastoliska värdet är under 60 mmHg. Lågt blodtryck kan vara normalt för vissa individer, men om det åtföljs av symtom som yrsel eller svimning, bör det utvärderas av en läkare.

Är det värre att ha för högt eller för lågt blodtryck?

Både högt och lågt blodtryck kan vara problematiskt, men risken och konsekvenserna varierar beroende på den enskilda personen och deras allmänna hälsotillstånd. Högt blodtryck är en känd riskfaktor för hjärtsjukdomar och stroke, medan allvarligt lågt blodtryck kan leda till otillräcklig blodcirkulation till kroppens vitala organ. Det är viktigt att upprätthålla ett blodtryck inom rekommenderade intervall och regelbundet övervaka det, särskilt om man har underliggande hälsoproblem.

Så gjorde vi testet

Att välja rätt blodtrycksmätare kan vara avgörande för att kunna följa upp ditt blodtryck på ett korrekt och tillförlitligt sätt. Vi på Kostnord har noggrant testat och utvärderat en mängd olika blodtrycksmätare för att hitta de bästa i marknaden. Vi har genomfört våra tester genom att ta hänsyn till en rad faktorer och ställa specifika frågor för varje produkt. Här är de kriterier vi har baserat våra tester och utvärderingar på:

 • Exakthet: Är blodtrycksmätaren kliniskt validerad för exakthet? Hur varierar resultatet mellan olika mätningar?
 • Användarvänlighet: Är blodtrycksmätaren lätt att använda och förstå? Erbjuder den steg-för-steg instruktioner?
 • Komfort: Är blodtrycksmätaren bekväm att ha på handleden eller överarmen? Orsakar den någon obehag vid mätning?
 • Funktioner: Vilka extra funktioner erbjuder blodtrycksmätaren, såsom lagring av mätdata eller möjlighet att dela information med din läkare?
 • Pris: Är priset för blodtrycksmätaren rimligt med tanke på dess kvalitet och funktioner? Erbjuder den ett bra värde för pengarna?

Genom att granska dessa områden noggrant, strävar vi efter att ge dig den mest omfattande och tillförlitliga guiden för att hitta den bästa blodtrycksmätaren för dina behov. Vi hoppas att våra tester och utvärderingar kommer att ge dig den information du behöver för att fatta ett informerat beslut.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu