Bästa Blodsockermätaren 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Se våra tester av de bästa blodsockermätarna i vår omfattande guide.
Blodsockermätare - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,6 FreeStyle Lite Startkit FreeStyle Lite Startkit
Pris
359 kr
Till butik
betyg 4,3 Contour Teststickor 50 st Contour Teststickor 50 st
Pris
211.8 kr
Till butik
betyg 4,1 Accu-chek Mobile blodglukosmätare Accu-chek Mobile blodglukosmätare
Pris
1245 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Blodsockermätare är medicinska instrument som spelar en avgörande roll i övervakningen och kontrollen av blodsockernivåer, vilket är särskilt viktigt för personer med diabetes. Dessa enheter, även kända som glukosmätare, mäter koncentrationen av glukos i blodet, vilket ger användaren värdefull information om deras blodsockerstatus vid en viss tidpunkt. Genom att använda en blodsockermätare kan personer med diabetes övervaka sina glukosnivåer regelbundet och anpassa sin behandling, kost och aktivitetsnivå för att undvika komplikationer relaterade till höga eller låga blodsockernivåer. Korrekt blodsockerkontroll är avgörande för att minska risken för långsiktiga hälsoproblem såsom hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt och synskador. Genom att förstå blodsockermätarens funktion och fördelar kan användare proaktivt hantera sin diabetes och förbättra sin livskvalitet.

Det finns idag flera olika varianter och därför har vi testat 7 av de mer populära modellerna inom olika prisklasser och med olika funktioner. Läs mer om testet nedan och ta reda på vilka våra 3 favoriter blev. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 3 bästa blodsockermätarna 2024

 1. FreeStyle Lite Blodsockermaetare Bäst i test: 4,6/5
 2. Contour Teststickor 50 st Bästa billiga: 4,3/5
 3. Accu-chek Mobile blodglukosmätare Bästa premium: 4,1/5
 1. 1. Bäst i test: FreeStyle Lite Startkit

  En av de mest populära mätarna med snabb medeltesttid och som kan lagra hela 400 mätningar.
  4,6
  Noggrannhet
  4,4/5
  Användarvänlighet
  4,8/5
  Tillförlitlighet
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,6/5
  Till butiken
  (MEDS)
  • Inbyggd minne: 400 tester
  • Testtid: 4 sekunder
  • Blodmängd: 0.3µl
  • Teststickor ingår: 10 st

  FreeStyle Lite Blodsockermätare startkit är en liten och smidig blodsockermätare som är enkel att använda. Det unika för just denna produkt som vi tyckte om var att det endast behövs en väldigt liten mängd blod för att mäta blodsockret. Det underlättar ganska mycket speciellt när det ibland kan vara svårt att få ut mycket blod som när man har dålig blodcirkulation eller kalla händer. Andra små detaljer som betyder väldigt mycket i ens vardagliga liv är att både skärmen är belyst samt teststicksporten, vilket hjälper en att kunna mäta sitt blodsocker vid mörkare tillfällen också, som exempelvis på natten eller under vinterhalvåret då mörkret infaller tidigt. Det ingår dessutom alla tillbehör som behövs för att börja använda apparaten så som provtagare, lansetter och teststickor vilket är ett stort plus. Helt enkelt en lättanvänd och liten blodsockermätare som du kan använda överallt för ett riktigt bra pris.

  Fördelar

  • Lätt att använda
  • Liten och smidig
  • Kort medeltesttid

  Nackdelar

  • OBS: Endast 10 teststickor ingår
  Produkten finns att köpa här:
  359 kr
 2. 2. Bästa billiga: Contour Teststickor 50 st

  Prisvärd mätare som både är smidig och lätt att använda.
  4,3
  Noggrannhet
  3,7/5
  Användarvänlighet
  4,6/5
  Tillförlitlighet
  4,6/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Inbyggd minne: 480 tester
  • Testtid: 5 sekunder
  • Blodmängd: 0.6µl
  • Teststickor ingår: 5 st

  Bayer Contour XT är ett perfekt budgetvalet som ändå lyckas göra oss tillfredsställda. Vi upplever att den mäter bra och ger exakta resultat. Den är gjord för att kunna ha koll på sitt blodsocker även hemma för personer med diabetes, så att de med hjälp av den kan mäta koncentrationen av sockret i blodet. Den är inte gjord för att ge ut diagnoser och ska heller inte användas till nyfödda inom vården. Du köper dessutom blodsockermätaren som ett färdigt paket som innehåller allt du behöver för att börja använda den. De tillbehör du behöver till mätaren är: en provtagare, lansetter och provstickor. Det vi saknade var en liten förvaringsväska till tillbehören, men det finns att köpa separat. Utöver det är det en bra blodsockermätare som kunder är nöjda med och ger ett exakt resultat för ett billigt pris.

  Fördelar

  • Prisvärd
  • Tydlig display
  • Färdig att använda direkt ur förpackningen

  Nackdelar

  • Endast 5 teststickor medföljer
  Produkten finns att köpa här:
  211.8 kr
 3. 3. Bästa premium: Accu-chek Mobile blodglukosmätare

  Integrerad blodprovstagare med 6 lansetter i roterande trumma utan separata lansetter.
  4,1
  Noggrannhet
  3,3/5
  Användarvänlighet
  4,8/5
  Tillförlitlighet
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)
  • Inbyggd minne: 2000 tester
  • Testtid: 5 sekunder
  • Blodmängd: 0,3µl
  • Teststickor ingår: 50 st

  Accu-chek Mobile blodglukosmätare är en av de mest avancerade blodsockermätarna på marknaden idag. Den är utformad för att vara lätt att använda och är särskilt lämplig för personer med en aktiv livsstil. Denna blodsockermätare är vår toppval för den bästa premium blodsockermätaren.

  Den är tillverkad av högkvalitativt material och är byggd för att vara tålig och hållbar. Den är också designad för att vara lätt att använda, med intuitiv navigering och en tydlig och lättläst skärm.

  Tyvärr är Accu-chek Mobile blodglukosmätare är relativt dyr jämfört med enklare varianter, men den har också avancerade funktioner och en hög precision som gör det värt priset för personer som söker högkvalitativ mätning.

  Den är mycket användarvänlig och har en stor skärm med tydlig och lättläst information och enkel navigering.

  Accu-chek Mobile blodglukosmätare använder en avancerad teknologi som ger mycket exakta och tillförlitliga resultat, samt minimerar risken för felaktiga mätningar. Den har också enkel anslutning till smartphones och datorer för enkel spårning av data och möjligheter till rapportering.

  Kunder som har använt Accu-chek Mobile blodglukosmätare är mycket nöjda med dess funktioner och användarvänlighet. Många kunder prisar särskilt testkassettfunktionen som gör det enkelt att ta flera mätningar i följd utan att behöva byta testremsor.

  Sammanfattningsvis är Accu-chek Mobile blodglukosmätare den bästa premium blodsockermätaren på marknaden idag. Den är tillverkad av högkvalitativt material, har avancerad teknologi, är mycket användarvänlig och ger mycket exakta och tillförlitliga resultat. Om du söker en högkvalitativ mätare med flera funktioner och som kräver hög precision, är Accu-chek Mobile blodglukosmätare det bästa valet för dig.

  Fördelar

  • Integrerad blodprovstagare
  • Förbättrad testkassett
  • Går att koppla till app

  Nackdelar

  • Priset
  • Tar ett tag att komma igång med den
  Produkten finns att köpa här:
  1245 kr
testvinnarna

Jämför våra 3 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Blodsockermätare Inbyggd minne Testtid Blodmängd Teststickor ingår Totalbetyg Pris
FreeStyle Lite Startkit 400 tester 4 sekunder 0.3µl 10 st Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
359 kr
Contour Teststickor 50 st 480 tester 5 sekunder 0.6µl 5 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
211.8 kr
Accu-chek Mobile blodglukosmätare 2000 tester 5 sekunder 0,3µl 50 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1245 kr
viktiga faktorer för att välja rätt blodsockermätare

Hur man väljer rätt blodsockermätare

Det finns många olika typer av blodsockermätare, de med simpel teknologi och de med mer avancerad teknologi. De enklaste och vanligaste varianterna mäter sockret i blodet med hjälp av en mätare, en provtagare, teststickor och lansetter. Man sticker i fingret med provtagaren, tar upp blodet med teststickan och för in blodet i lansetten som sedan förs in i mätaren. Det finns även mer avancerade mätare som har alla delar inbyggda men också varianter som är något mitt emellan. Vi har tagit reda på vilka egenskaper som är viktigast att ta hänsyn till för att hitta en riktigt bra blodsockermätare:

Mätnoggrannhet och precision

När det gäller blodsockermätare, är noggrannhet och precision avgörande faktorer. Det är viktigt att välja en mätare som ger tillförlitliga resultat, eftersom felaktiga resultat kan leda till felaktig medicinering och dålig sjukdomshantering. Titta på mätarens mätnoggrannhet och precision, och välj en som är känd för att ge exakta och pålitliga resultat.

Användarvänlighet

En annan viktig faktor att tänka på är användarvänlighet. Enkelhet och bekvämlighet är viktiga aspekter att överväga när du väljer en blodsockermätare. Välj en mätare med en tydlig och lättläst display, samt knappar som är enkla att trycka på och använda. Det är också viktigt att överväga storleken och vikten på mätaren, särskilt om du behöver ta den med dig under dagen.

Mätningstid och provstorlek

Mätningstiden och provstorleken kan variera från en mätare till en annan. Välj en mätare med en mätningstid som passar dina behov, och en provstorlek som är lämplig för din hälsa och dina preferenser. En mindre provstorlek kan vara mer bekväm, men kan också vara mindre noggrann än en större provstorlek. En snabb mätningstid kan vara fördelaktig om du är i en hastig situation och behöver ett snabbt resultat.

Datahantering

Många moderna blodsockermätare har nu datahanteringsegenskaper som gör det enklare att övervaka och hantera din diabetes. Välj en mätare som har dessa funktioner om du vill ha möjlighet att spara och analysera dina resultat över tid. Det kan också vara användbart att välja en mätare som kan lagra och överföra data till din läkare eller vårdgivare.

Pris

Blodsockermätare kan variera i pris, från budgetalternativ till mer avancerade modeller som kan kosta mer. Priset är en viktig faktor att tänka på, men det är viktigt att inte bara fokusera på priset. Tänk på att högre prislapp kan innebära fler funktioner och en mer pålitlig mätare. Det är också viktigt att överväga kostnaden för testremsor och andra tillbehör som krävs för att använda mätaren. Testremsor kan vara en stor utgift över tid, så det kan vara värt att överväga en mätare som använder billigare testremsor, eller en som kommer med fler testremsor vid köp.

Tillbehör och kompatibilitet

När du väljer en blodsockermätare, är det också viktigt att tänka på vilka tillbehör och kompatibiliteter som är tillgängliga. Tänk på vilka typer av testremsor mätaren kräver, och om de är enkla att hitta och köpa. Det kan också vara viktigt att titta på kompatibilitet med andra enheter och programvaror, till exempel insulinpumpar eller diabetesappar.

Att välja rätt blodsockermätare kan vara en utmaning, men genom att tänka på faktorer som noggrannhet, användarvänlighet, mätningstid och provstorlek, datahantering, pris och tillbehörskompatibilitet, kan du hitta en mätare som passar dina behov och hjälper dig att hantera din diabetes mer effektivt. Ta dig tid att undersöka olika märken och modeller, och prata även gärna med din läkare eller sjukvården om deras rekommendationer.

Fördelar med att använda en blodsockermätare: Bättre diabeteshantering

Att använda en blodsockermätare kan ha en rad fördelar för personer med diabetes eller pre-diabetes. Här är några av de viktigaste fördelarna:

 • Bättre insikt om ditt blodsocker: Genom att mäta ditt blodsocker regelbundet kan du få en bättre förståelse för hur ditt blodsocker påverkas av mat, motion och mediciner. Detta kan hjälpa dig att göra mer informerade beslut om din sjukdomshantering och att ta de åtgärder som behövs för att hålla ditt blodsocker under kontroll.
 • Ökad självständighet: Att använda en blodsockermätare gör det möjligt för personer med diabetes att ta mer kontroll över sin sjukdomshantering. Du kan mäta ditt blodsocker hemma, på jobbet eller var som helst, vilket ger dig frihet att leva ditt liv utan att ständigt behöva gå till en läkare eller sjukhus.
 • Förbättrad medicinering: Genom att mäta ditt blodsocker regelbundet kan du se hur din medicinering påverkar ditt blodsocker och göra nödvändiga justeringar. Detta kan hjälpa dig att undvika farliga blodsockersvängningar och minska risken för långsiktiga komplikationer.
 • Tidig upptäckt av problem: Att mäta ditt blodsocker regelbundet kan hjälpa till att upptäcka problem tidigt. Om ditt blodsocker är för högt eller för lågt, kan du vidta åtgärder för att återställa det till normala nivåer innan det leder till allvarliga hälsoproblem.
 • Motivation att fortsätta din diabeteshantering: Att använda en blodsockermätare kan ge dig en känsla av prestation och motivation att fortsätta hantera din diabetes på ett effektivt sätt. Genom att se att dina ansträngningar ger resultat i form av normala blodsockernivåer, kan du känna dig motiverad att fortsätta göra de rätta valen för din hälsa.

Slutsats Att använda en blodsockermätare kan ha många fördelar för personer med diabetes eller pre-diabetes, inklusive bättre insikt om ditt blodsocker, ökad självständighet, förbättrad medicinering, tidig upptäckt av problem och motivation att fortsätta din diabeteshantering. Om du lider av diabetes eller pre-diabetes, kan en blodsockermätare vara en oumbärlig följeslagare i din sjukdomshantering.

Nackdelar med blodsockermätare: Tänk på dessa faktorer

Även om det finns många fördelar med att använda en blodsockermätare för att hantera diabetes eller pre-diabetes, finns det också några nackdelar att tänka på. Här är några av de viktigaste nackdelarna:

 • Kostnad: En av de största nackdelarna med blodsockermätare är kostnaden. Mätare kan vara dyra att köpa och testremsor kan också vara en stor utgift över tid. Om du har en begränsad budget kan det vara svårt att ha råd med en högkvalitativ mätare och de tillbehör som krävs för att använda den på rätt sätt.
 • Smärta och obehag: Att sticka fingret för att ta ett blodprov kan vara smärtsamt och obehagligt för vissa personer, särskilt om det görs flera gånger om dagen. Detta kan göra att du tvekar att mäta ditt blodsocker regelbundet, vilket kan leda till dålig sjukdomshantering.
 • Felaktiga resultat: Blodsockermätare kan ibland ge felaktiga resultat. Detta kan bero på felaktig användning av mätaren eller testremsor, eller på andra faktorer som kan påverka mätningarna. Det är viktigt att använda mätaren på rätt sätt och att vara medveten om eventuella faktorer som kan påverka mätningarna.
 • Kräver disciplin och tid: Att använda en blodsockermätare kräver disciplin och tid. Du måste mäta ditt blodsocker regelbundet och noggrant för att få tillförlitliga resultat, och detta kan kräva att du gör det flera gånger om dagen. Det kan också ta tid att lära sig hur man använder mätaren på rätt sätt och hur man tolkar resultaten.

Att använda en blodsockermätare kan ha några nackdelar, inklusive höga kostnader, smärta och obehag vid blodprovstagning, risk för felaktiga resultat och behov av disciplin och tid. Det är viktigt att överväga dessa faktorer innan du köper en mätare.

Användning av en blodsockermätare: Steg för steg guide

Att använda en blodsockermätare kan verka överväldigande till en början, men det är faktiskt en ganska enkel process när du väl vet hur man gör det. Här är en steg-för-steg guide för att använda en blodsockermätare på rätt sätt:

 1. Tvätta händerna: Innan du tar ett blodprov med din mätare, bör du tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Detta kommer att minska risken för infektion och säkerställa att resultaten är så exakta som möjligt.
 2. Förbered mätaren och testremsan: Följ anvisningarna för din mätare för att förbereda den för användning. Detta kan inkludera att sätta i en ny testremsa eller att starta upp mätaren. Se också till att testremsan inte har passerat sitt utgångsdatum och att den inte har skadats på något sätt.
 3. Stick fingret: Ta tag i en liten nål, vanligtvis en lansett, och använd den för att sticka på en ren och torr yta av fingerens topp. Du kan också använda en annan lämplig plats, såsom din arm eller hand, om du har lärt dig att ta provet på ett annat område.
 4. Applicera blod på testremsan: Applicera blodet på den lilla remsan på testremsan. Testremsan ska sedan föras in i mätaren på rätt sätt och mätaren kommer att visa resultatet av ditt blodsocker.
 5. Registrera resultatet: Skriv ner resultatet i din dagbok eller diabetesapp, och notera även eventuella faktorer som kan påverka ditt blodsocker, såsom mat, motion eller mediciner. Detta kommer att hjälpa dig att få en bättre förståelse för hur din kropp fungerar och hur du kan hantera din sjukdom på ett effektivt sätt.

Att använda en blodsockermätare kan vara en viktig del av din diabetesbehandling. Genom att följa dessa enkla steg kan du mäta ditt blodsocker regelbundet och få en bättre förståelse för din sjukdom och hur den påverkar din kropp.

vanliga frågor om Blodsockermätare

FAQ: Vanliga frågor om blodsockermätare

Vem behöver använda en blodsockermätare?

Personer med diabetes eller pre-diabetes kan behöva använda en blodsockermätare för att övervaka sina blodsockernivåer och anpassa sin sjukdomshantering. Din läkare kan rekommendera en blodsockermätare om du har diabetes eller pre-diabetes och behöver mäta ditt blodsocker regelbundet.

Hur ofta ska jag använda min blodsockermätare?

Hur ofta du behöver använda din blodsockermätare beror på din läkares rekommendationer och dina personliga behov. Vissa personer kan behöva mäta sitt blodsocker flera gånger om dagen, medan andra kanske bara behöver mäta det några gånger i veckan.

Hur vet jag om min blodsockermätare ger korrekta resultat?

Blodsockermätare kan ibland ge felaktiga resultat, så det är viktigt att vara försiktig när du använder din mätare. Se till att du följer anvisningarna för din mätare noggrant och att testremsan inte har passerat sitt utgångsdatum. Om du tror att mätaren ger felaktiga resultat, bör du kontakta din läkare eller diabetesvårdteam.

Hur länge håller en blodsockermätare?

Hur länge en blodsockermätare varar beror på tillverkaren och hur väl du tar hand om enheten. Generellt sett kan en mätare hålla i flera år om den används och förvaras på rätt sätt.

Vilken blodsockermätare är bäst?

FreeStyle Lite Startkit är en praktisk, snabb och lättanvänd blodsockermätare som kliniskt tillförlitliga mätvärden. Den kostar förhållandevis lite och blir en trogen hjälp för dig som vill ha noggrann koll på dina blodsockervärden.

Kräver blodsockermätare underhåll?

Även om moderna blodsockermätare har väldigt hög tillförlitlighet så rekommenderar vissa att man efter några år säkerställer att den fortfarande är rättvisande. Detta kan man göra med hjälp av kontrollstickor eller kontrollvätska som innehåller ett visst referensvärde.

Måste man köpa tillbehör för att använda sin mätare?

Blodsockermätare använder teststickor för att utföra blodsockermätningen. Dessa stickor innehåller kemiska ämnen som säkerställer rättvisande reagens. Därför behöver man köpa teststickor för att kunna använda blodsockermätaren. I de flesta fall medföljer ett visst antal stickor. Ofta är det en bra idé att ha ett lager med stickor för att man ska kunna mäta sitt blodsocker vid behov.

Behöver man verkligen en blodsockermätare?

Även om blodsockermätare fortfarande förknippas med diabetesskötsel så har de blivit väldigt populära på annat håll. Både träningsintresserade och de personer som vill hålla jämna blodsockernivåer har börjat göra blodsockermätare till en del av vardagen. De ger en unik inblick i hur det man äter påverkar blodsockret, och gör det enklare att hålla jämna nivåer för optimal metabolism och god allmänhälsa.

Så gjorde vi testet

Blodsockermätare finns i en mängd olika modeller, från enklare varianter som använder teststickor och lansetter till dyra maskiner som har allting inbyggt. Man kan inte riktigt säga att den ena är bättre eller sämre än den andra då de snarare har olika användningsområden. Vi har här istället valt att utse bästa alternativet i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta den bästa blodsockermätaren för just dig.

För att göra själva testet började vi med att beställa hem 7 blodsockermätare som utmärkte sig lite extra på kvalitet, funktioner, precision, popularitet samt omdömen från tidigare kunder. De testades sedan grundligt och betygsattes därefter på följande punkter:

 • Kvalitet: Hur är den byggd? Vilket material är den gjord av? Hur hållbar är den?
 • Pris: Hur mycket kostar blodsockermätaren? Hur prisvärd är den?
 • Användarvänlighet: Är blodsockermätaren lätt att hantera? Är många moment involverade? Förstår man produkten lätt?
 • Teknologi: Hur avancerad är teknologin? Hur lätt är teknologin att hantera? Användningsområden: Vad kan man använda den till? Vilka funktioner har den? Hur bra fungerar den? Är funktionerna användbara och önskvärda?
 • Tillförlitlighet: Är resultaten exakta? Vilken teknik ligger bakom resultaten?
 • Kundomdömen: Vad tycker kunderna om produkten? Är de nöjda eller finns det många upprepade anmärkningar?

Till sist sammanställde vi alla punkterna till ett helhetsbetyg och kom på så vis fram till vilka 3 blodsockermätare som faktiskt är de bästa i sin klass.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
64 röster, Betyg: 5 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu