Bästa Studsmattan 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Aktivera både de små och stora barnen med någon av dessa topprankade trädgårdsstudsmattor.
Studsmatta - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 JumpMaster inkl. skyddsnät JumpMaster inkl. skyddsnät
Pris
9999 kr
Till butik
betyg 4,4 Domyos 300 Domyos 300
Pris
2999 kr
Till butik
betyg 4,3 vidaXL STUDSMATTA RUND 460X80 CM 150 KG vidaXL STUDSMATTA RUND 460X80 CM 150 KG
Pris
6475 kr
Till butik
betyg 4,3 Berg Grand Favorit Svart 520 studsmatta Berg Grand Favorit Svart 520 studsmatta
Pris
9989 kr
Till butik
betyg 3,5 Abilica Mini Abilica Mini
Pris
1099 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En studsmatta är ett fantastiskt sätt att kombinera kul med träning och är något som uppskattas av stora som små. Vilka barn gillar inte att hoppa upp och ner och vem frestas inte att hoppa på i en studsmattas närhet? Studsmattor är inte bara en rolig fritidsaktivitet för hela familjen, utan också en utmärkt träningsredskap som kan hjälpa till att förbättra balans, koordination och styrka.

Men med så många olika modeller, storlekar och funktioner att välja mellan, kan det vara svårt att hitta den perfekta studsmattan för just dina behov.

Vi har testat 17 olika studsmattor och därefter sammanställt en lista över de 5 bästa produkterna enligt vårt test, med allt från budgetalternativ till premiummodeller med avancerade funktioner. Läs vidare och ta reda på varför JumpMaster inkl. skyddsnät utsågs till testets vinnare. 

 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa studsmattorna i september 2023

 1. JumpMaster 4,3m studsmatta inkl. skyddsnät Grey Bäst i test: 4,5/5
 2. domyos STUDSMATTA ATTAHOeRNIG 300 MED SKYDDSNAeT Bästa billiga: 4,4/5
 3. vidaxl STUDSMATTA RUND 460X80 CM 150 KG Mest prisvärda: 4,3/5
 4. Grand Favorit Svart 520 studsmatta + Safety Net Comfort Bästa premium: 4,3/5
 5. Abilica Mini studsmatta 1,0 m Bästa för träning: 3,5/5
 1. 1. Bäst i test: JumpMaster inkl. skyddsnät

  Professionell och riktigt stor hoppmatta som passar de större barnen såväl som vuxna.
  4,5
  Kvalitet & Säkerhet
  4,7/5
  Funktion
  4,5/5
  Pris
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Diameter: 4.3 m
  • Typ: Ställning
  • Maxvikt: 150 kg
  • Fjädrar: 96 st

  JumpMaster är det perfekta valet för små barn med en lägre kroppsvikt, med tanke på den mjuka och sköna studsen i mattan. Den här studsmattan har ett grått kantskydd som är tillverkat av PVC-material. Detta är ett mycket tåligt material som fungerar i samband med de flesta väder och starka UV-strålar från solen. Skyddet döljer de 96 fjädrar som gör mattan spänstig. Dessa fjädrar sitter på mattans sidokant för extra säkerhet. Du får även ett kraftigt skyddsnät på köpet när du handlar hem den här studsmattan. Detta fästs utanför kantskyddet och ger en mycket ökad säkerhet för dig som hoppar på studsmattan. Skyddsnätet är dessutom finmaskigt, så om du hoppar för långt åt sidan fastnar inte tår eller liknande i nätet. Studsmattan har en diameter på 4,3 m och väger 107 kg. Ni får maximalt vara så många på studsmattan att ni tillsammans väger 150 kg. När du köper studsmattan ingår en stege, för att du och din familj lätt ska kunna ta er upp och ner.

  Garantin för hoppduken, fjädrarna och kantskyddet ligger på 2 år medan ramen har 10 års garanti. Denna studsmatta har varit mycket glädjande åt ett flertal barn. Vi anser att denna matta har en bra studs, ett hållbart material och är ett säkert val för barn som får nöje av att hoppa runt. Inte nog med att det är roligt, studsmattan ger också fysisk träning vilket långsiktigt skapar en positiv mentalitet. 

   

  Fördelar

  • Tål väder, vind och UV-strålar
  • Mjuk studs - perfekt för barn och nybörjare
  • Stege inkluderad

  Nackdelar

  • Endast 2 års garanti på fjädrar, kant- och hoppduken
  Produkten finns att köpa här:
  9999 kr
 2. 2. Bästa billiga: Domyos 300

  Mycket prisvärd åttahörnsformad matta med 5 års garanti.
  4,4
  Kvalitet & Säkerhet
  4,0/5
  Funktion
  4,3/5
  Pris
  4,8/5
  Vårt betyg:
  4,4/5
  Till butiken
  (Decathlon)
  • Diameter: 3.0 m
  • Typ: Ställning
  • Maxvikt: 130 kg
  • Fjädrar: 64 st

  Detta är en studsmatta med åtta hörn som passar såväl stora som små. Med en maxvikt på 130 kilogram, hög korrosionsbeständighet, skumvadderade stolpar och skyddsnät kommer den att klara av många års intensiv användning. Med UV-skyddat material kommer den inte heller att solblekas av att så utplacerad i solen.

  Då studsytan består av hela 64 jämnt fördelade fjädrar så är den väl lämpad även för nöjeshoppning som för mer träningsorienterad användning.

  På det stora hela är detta en oerhört prisvärt studsmatta som inte kommer att göra dig besviken. Passar väldigt bra för såväl barn som för dig som sysslar med avancerad träning.

  Eftersom Decathlon erbjuder hela fem års garanti så kan detta mycket väl vara ett av de mest trygga och framtidssäkrade studsmattorna som finns. Att en tillverkare står bakom sin produkt är ofta ett tydligt tecken på att man kan förvänta sig en bra produkt.

  Fördelar

  • Mest prisvärda i testet
  • Uppfyller kraven i standard NF EN71-14
  • Rostskyddsbehandlad stomme

  Nackdelar

  • Något dålig kvalitet - för längst hållbarhet se till att använd skyddsöverdrag och ta in den under vintertid
  Produkten finns att köpa här:
  2999 kr
 3. 3. Mest prisvärda: vidaXL STUDSMATTA RUND 460X80 CM 150 KG

  Säker studsmatta med mycket generös storlek som är lätt att montera och ta isär
  4,3
  Kvalitet & Säkerhet
  4,2/5
  Funktion
  4,3/5
  Pris
  4,5/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Diameter: 4,6 m
  • Typ: Ställning
  • Maxvikt: 150 kg
  • Fjädrar: 118 st

  Denna studsmatta är perfekt för att hålla barnen aktiva och underhållna, samtidigt som den erbjuder en rolig och säker miljö för hopp och studs.

  Studsmattan är utrustad med säkerhetsnät, entréstege och regnöverdrag för att ge en komplett och säker upplevelse. Ramen är tillverkad av rostbeständigt och galvaniserat stål, vilket tillsammans med de 4 U-formade benen ger extra stabilitet och säkerhet. Detta gör studsmattan både hållbar och säker att använda.

  Studsmattan är GS-certifierad, vilket innebär att den är tillverkad enligt de högsta säkerhetsstandarderna. Den är även utrustad med högkvalitativ PVC-stoppning med 18 mm EPE-skum för att skydda dina barn om de av misstag landar på kanten.

  För enkel tillgång är studsmattan utrustad med en tvåstegsstege, och säkerhetsnätet stängs med blixtlås för att förhindra att barnen ramlar av. Regnöverdraget skyddar mattan mot väder och vind, vilket förlänger dess livslängd.

  Studsmattan är lätt att montera och den svarta, gråa och blåa designen gör den till ett stilrent tillskott till varje trädgård. Med en maximal belastningskapacitet på 150 kg kan den användas av både barn och vuxna. Observera att endast en användare åt gången rekommenderas för att undvika kollisioner.

  Fördelar

  • Hög maximal vikt
  • Bra stabilitet med 4 ben
  • Stege och regnöverdrag ingår

  Nackdelar

  • Inga avgörande nackdelar
  Produkten finns att köpa här:
  6475 kr
 4. 4. Bästa premium: Berg Grand Favorit Svart 520 studsmatta

  Högklassig matta med stor hoppyta, en snygg design och god säkerhet
  4,3
  Kvalitet & Säkerhet
  4,5/5
  Funktion
  4,6/5
  Pris
  3,8/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Diameter: 5,2 m
  • Typ: Ställning
  • Maxvikt: 120 kg
  • Fjädrar: 158 st

  Upplev en optimal hopplevelse med Grand Favorit Svart 520 studsmatta med Safety Net Comfort. Denna studsmatta är en perfekt kombination av funktionalitet och säkerhet, som erbjuder den bästa blandningen av runda och rektangulära studsmattors fördelar.

  Grand Favorit är utrustad med en rund ram som ger effektiv styrka och en rektangulär hoppyta för maximal utrymme. Tack vare dess låga höjd är studsmattan lätt att kliva upp på, vilket gör den tillgänglig för alla åldrar. Det snygga svarta kantskyddet, som är bredast över ringen och tunnar ut över fjädrarna, bidrar till att den rostfria ramen alltid ser fräsch ut. Med sina dimensioner på 5,20x3,45m, erbjuder denna studsmatta mycket utrymme för roliga hopp och studs.

  Safety Net Comfort, som är särskilt utformat för Favorit, ökar säkerheten under användning. Det finmaskiga och slitstarka nätet fästs på stabila stolpar och har en höjd på 1,8 m. Den säkra omlottingången håller öppningen stängd och säker under hela användningen. Nätet är fäst på utsidan av ramen/kantskyddet, vilket ökar känslan av utrymme på studsmattan och möjliggör att man kan stå/sitta på kantskyddet medan någon annan hoppar. De vadderade stolparna är täckta av svarta fodral, vilket ger en snygg och stilren look.

  För att garantera en så säker hoppning som möjligt, levereras Bergs studsmattor i paket med skyddsnät, i enlighet med rekommendationerna från Konsumentverket. Om mindre barn använder studsmattan rekommenderas det att köpa till en stege, även om även större barn och vuxna kan ha nytta av den. Studsmattan har en maximal viktbelastning på 120 kg.

  Fördelar

  • Både funktionell och säker
  • Extra stor hoppyta
  • Proffsigt utseende
  • Stabil och hållbar

  Nackdelar

  • Något låg maximal viktbelastning
  Produkten finns att köpa här:
  9989 kr
 5. 5. Bästa för träning: Abilica Mini

  Ministudsmatta med 6 ben och 100kg användarvikt framtagen för aerob träning.
  3,5
  Kvalitet & Säkerhet
  4,0/5
  Funktion
  3,5/5
  Pris
  3,8/5
  Vårt betyg:
  3,5/5
  Till butiken
  (Träningspartner)
  • Diameter: 1 m
  • Typ: Ställning
  • Maxvikt: 100 kg
  • Fjädrar: 36 st

  Med fokus på hoppyta och stabilitet så har Abilica lanserat en studsmatta som är liten till utförandet men bjuder på stor funktionalitet. Samtidigt som den är helt certifierat i enlighet med gällande EU-krav för studsmattor så är den tillräckligt liten för att få plats i en helt vanlig garderob.

  Med en maxvikt på 100 kilogram är det är en liten studsmatta som passar både vuxna och barn. Även om den är tillräckligt liten för att kunna plockas fram vid behov så har den kapacitet som på många sätt påminner om avsevärt mycket större studsmattor.

  Om du vill ha en studsmatta som är både pålitlig och tillgänglig vid behov så blir Abilica Mini studsmatta ett smart val. Du får det bästa av två världar med hög portabilitet och kvalitativ konstruktion.

  Fördelar

  • Liten och smidig
  • Populärt märke
  • Höga kundbetyg

  Nackdelar

  • Ej framtagen för lek
  Produkten finns att köpa här:
  1099 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Studsmatta Diameter Typ Maxvikt Fjädrar Totalbetyg Pris
Jumpmaster 4.3 m Ställning 150 kg 96 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
9999 kr
STUDSMATTA ÅTTAHÖRNIG 300 MED SKYDDSNÄT 3.0 m Ställning 130 kg 64 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
2999 kr
vidaXL STUDSMATTA RUND 460X80 CM 150 KG 4,6 m Ställning 150 kg 118 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
6475 kr
Berg 5,2 m Ställning 120 kg 158 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
9989 kr
Abilica 1 m Ställning 100 kg 36 st Betyg 3,5 / 5
3,5 / 5
Pris från
1099 kr
viktiga faktorer för att välja rätt studsmatta

Hur man väljer rätt studsmatta

Några av de vanligaste och viktigaste frågorna att fundera på inför ditt köp av en studsmatta är: 

 • money

  Priset

  Att hitta rätt prissättning för din studsmatta kan vara en utmaning, men det finns flera faktorer att ta hänsyn till för att hitta en som passar din budget. Tänk på hur mycket du är villig att spendera och vad du vill ha ut av din studsmatta. Genom att sätta upp en budget kan du effektivt sålla igenom dina alternativ och välja en studsmatta som ger dig mest valuta för pengarna.
 • security

  Säkerhet

  Säkerhet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på vid köp av en studsmatta. Du vill undvika olyckor och skador, särskilt om studsmattan kommer att användas av barn. Se till att lägga tid på att undersöka vilken säkerhetsutrustning som ingår i din valda modell, som skyddsnät runt studsmattan och dämpande skydd ovanpå fjädrarna. Det är också viktigt att följa säkerhetsinstruktionerna noga när du monterar och använder studsmattan.
 • delivery truck

  Leveranstid

  När du köper en studsmatta vill du gärna få den så snabbt som möjligt, särskilt om den ska användas under sommarmånaderna. Se till att välja en modell som finns på lager och som kan levereras till dig inom rimlig tid. Det kan vara bra att kontakta återförsäljaren för att få en uppfattning om leveranstiden innan du gör ditt köp.
 • spring

  Fjädrarna

  Antalet fjädrar i din studsmatta kan ha stor inverkan på dess prestanda och hållbarhet. Du vill ha tillräckligt med fjädrar för att få bra studs, men du vill också att de ska vara tillverkade av högkvalitativt, rostfritt material som inte försämras av väder och vind. Se till att välja en modell med tillräckligt med fjädrar och som har högkvalitativa material.
 • trampoline

  Vem ska använda den

  När du köper en studsmatta är det viktigt att ta hänsyn till vem som kommer att använda den. Om det främst är barn som kommer att hoppa på den, kanske du vill överväga en mindre modell som är lättare att hantera och som har extra säkerhetsfunktioner. Om det däremot är vuxna som kommer att använda studsmattan kan du överväga en större modell med högre maxvikt och mer utrymme.
 • weight scale

  Maxvikt

  Maxvikten för en studsmatta kan variera mellan olika modeller, så se till att välja en som klarar av den eller de personer som ska använda den. Överskrid aldrig den maximala vikten, eftersom det kan orsaka skador på studsmattan och öka risken för olyckor.
 • lawn

  Storlek & placering

  Storlekarna på studsmattorna varierar. Dessutom behövs en viss marginal mot häckar och staket på grund av säkerhetsskäl. Var noga med att välja en plan och fri yta för din studsmatta, fri från hinder som trädgrenar, stenar eller andra faror som kan orsaka skada. Placera inte studsmattan på hård mark eller asfalt, eftersom det ökar risken för skador vid fall. Se också till att det finns tillräckligt med utrymme runt omkring för att undvika att hoppduken slår emot något när man hoppar.
 • warranty

  Garanti

  De flesta studsmattor kommer med någon form av garanti och i de allra flesta fallen har olika delar av anordningen olika tidsgarantier. Medan ramen kanske har 5 eller 10 års garanti så kan ramen och fjädrarna ha 2 år och så vidare, så håll ett öga på hur lång tid varje beståndsdel har.
 • quality

  Material

  Studsmattor består av flera olika delar, inklusive en nät, en metallram, fjädrar och själva ställningen som de står på. För att säkerställa hållbarhet och kvalitet, se till att välja en modell som är tillverkad av högkvalitativa material. En studsmatta av bra kvalitet bör bestå av ett UV-skyddat nylonmaterial för att nätet ska hålla längre och inte slitas av solljuset om det står utomhus. Ramen och fjädrarna bör helst vara av rostfritt material och allt hårt som ramen och stolparna bör vara väl täckta och vadderade så att man inte kan slå sig på dem.
 • net

  Skyddsnätet

  Skyddsnätet är en viktig del av säkerhetsutrustningen på en studsmatta och det är viktigt att välja en modell som har ett kraftfullt och säkert nät. Se till att välja en modell med en robust anordning för att öppna och stänga skyddsnätet, som till exempel en lucka eller springa som hålls samman med kraftig kardborre. Detta minskar risken för farliga öppningar i skyddsnätet och ökar säkerheten för användarna.
 • trampoline 4

  Hoppduken

  Hoppduken är den del av studsmattan som du kommer att spendera mest tid på när du hoppar. Det är viktigt att välja en modell som har en hoppduk av hög kvalitet, med tillräcklig friktion för att du ska kunna hoppa säkert och stabilt. En högkvalitativ hoppduk bör också ha tillräckligt med stygn utmed kanten för att fördela tyngden jämnt och därmed öka hållbarheten. Tänk på att välja en hoppduk som är tillverkad av UV-skyddat material för att minimera slitage på grund av solljus.
silhouette girl jumping trampoline doing split

Olika typer av studsmattor

Det finns olika typer av studsmattor på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. Nedan följer en översikt över de vanligaste typerna av studsmattor och deras fördelar.

Ministudsmatta

En minitrampolin är den absolut bästa studsmattan för den som vill komma i form. De här trampolinerna är både små och låga, och kan därför användas inomhus, förutsatt att det finns utrymme för den. Om du har plats att hoppa hopprep på ett ställe så har du också plats att hoppa minitrampolin, är en bra måttstock. Minitrampoliner står ungefär 30cm i höjd från golvet och de brukar vara ungefär en meter i bredd. Själva mattan har en dämpad studs vilket gör att du inte kan hoppa för högt, och den är ofta utrustad med ett räcke eller ett slags handtag som man kan använda för att hålla balansen. Det finns en rad sätt att motionera på den här typen av trampolin förutom att hoppa jämfota; man kan till exempel jogga, göra knäböj, utföra balansövningar eller hoppa med hantlar eller en skivstång.

Utomhusstudsmatta

Om du har en trädgård eller bakgård med tillräckligt med utrymme så kan du skaffa dig en större trampolin med omgivande skyddsnät. Den här modellen är särskilt populär bland barn men kan också användas av vuxna med stor behållning. Då trampolinen är större, ofta runt 3 meter i bredd, kan man hoppa högre än med en minitrampolin, och det är just därför som det alltid är att rekommendera att också ha ett skyddsnät så att man inte trillar av. Även den här typen av studsmatta lämpar sig för träning men här handlar det mer om hopp än att stå och jogga på plats. 

Nergrävd studsmatta

Det finns studsmattor som man gräver ner i marken till ett djup så att själva nätet ligger parallellt med marknivån. Fördelen med den här typen av trampolin är just att den saknar den traditionella höjd som studsmattor normalt har och därmed är risken lägre för att man skall trilla av och skada sig. Nackdelen är naturligtvis kostnaden och tiden som det innebär att gräva en stor grop och göra den här typen av installering.

Rektangulär studsmatta

En rektangulär studsmatta är en annan vanlig typ av studsmatta. Till skillnad från en rund studsmatta ger en rektangulär studsmatta en annan hoppmönster, vilket gör den populär bland gymnaster och andra som vill träna hopp och trick på en studsmatta. Den rektangulära formen gör också att den kan placeras på mindre ytor än en rund studsmatta.

Vattenstudsmatta

En vattenstudsmatta är en unik typ av studsmatta som är särskilt populär på sommaren. Den har en luftfylld kant och placeras på vattnet, vilket ger en rolig och utmanande upplevelse. Denna typ av studsmatta kan användas för att träna hopp och trick eller bara för att ha kul och svalka sig under varma dagar.

Stor studsmatta för professionella

För professionella gymnaster eller trampolinföreningar finns det stora studsmattor med högre kvalitet och precision. Dessa studsmattor är oftast större än vanliga studsmattor och kan ha upp till 10 gånger fler fjädrar. De kan också ha anpassade hoppdukar med hög friktion för att göra det möjligt att göra mer avancerade trick och hopp.

Vad studsmattor är bra för

Studsmattor är inte bara en rolig fritidsaktivitet utan också en utmärkt träningsredskap som kan hjälpa till att förbättra balans, koordination och styrka. Här är några av de fördelar som kommer med att använda en studsmatta regelbundet:

 • Kardiovaskulär träning: Studsmattor är en utmärkt form av kardiovaskulär träning, vilket innebär att du förbättrar din kondition och hjärt- och lungfunktion genom att använda den regelbundet. Studier har visat att hoppa på en studsmatta motsvarar ungefär samma ansträngning som jogging.
 • Stärker muskler: Studsmattor är också en utmärkt form av styrketräning då det krävs en hel del muskelstyrka för att hoppa och landa säkert. Hoppningen kan hjälpa till att stärka ben-, arm-, och bålmusklerna, samtidigt som du bränner kalorier och bygger upp uthållighet.
 • Förbättrar balans och koordination: Studsmattor kan hjälpa till att förbättra balans och koordination då det kräver en hög grad av kroppskontroll för att hoppa och landa på en studsande yta. Vill du förbättra balansen ytterligare kan du kolla in vår artikel om balansplattor.
 • Kul för hela familjen: En studsmatta är en utmärkt investering för hela familjen då den kan ge timmar av roligt och aktivt tidsfördriv för både barn och vuxna. Studsmattan kan också hjälpa till att förbättra relationen genom att skapa gemensamma minnen och aktiviteter som kan utföras tillsammans.

Risker med studsmatta

Precis som med alla sporter och fritidsaktiviteter finns det vissa risker med att använda en studsmatta. Här är några av de vanligaste riskerna att tänka på:

 • Fallskador: Det är vanligt att falla av studsmattan, särskilt om du gör avancerade trick eller hopp. Fallskador kan leda till allvarliga skador, särskilt om du landar på huvudet eller nacken. För att minimera risken för skador bör du alltid använda en säkerhetsutrustning såsom ett skyddsnät och en hoppmatta.
 • Överansträngningsskador: Hoppning på en studsmatta kan vara intensivt och krävande för kroppen, särskilt om du hoppar i längre tid. Överansträngningsskador kan uppstå om du hoppar för länge utan pauser, eller om du hoppar för högt eller för ofta. För att undvika överansträngningsskador, bör du följa rekommendationer för träningsintensitet och vila regelbundet.
 • Skador på studsmattan: Studsmattor som används felaktigt eller som är av dålig kvalitet kan brytas ned över tid, vilket kan öka risken för skador. För att undvika att skadan sker bör du alltid använda studsmattan på rätt sätt, följa instruktionerna för underhåll och kontrollera studsmattans komponenter regelbundet.
 • Kollisionsskador: Om flera personer hoppar på en studsmatta samtidigt ökar risken för kollisionsskador, som kan leda till blåmärken, stukningar eller sprickor. För att minimera risken för kollisionsskador bör du begränsa antalet personer som hoppar på studsmattan samtidigt, och se till att alla följer säkerhetsinstruktionerna.
vanliga frågor om Studsmatta

FAQ: Vanliga frågor om studsmattor

Nedan följer de vanligaste frågorna relaterade till studsmattor

Är studsmattor farliga att använda?

Studsmattor kan vara farliga om de inte används på rätt sätt eller om säkerhetsutrustningen inte används. För att minimera risken för skador bör du alltid använda en säkerhetsutrustning såsom ett skyddsnät och en hoppmatta.

Vilken storlek på studsmattan ska jag välja?

Storleken på studsmattan beror på hur mycket utrymme du har tillgängligt och hur många personer som kommer att använda den. För en mindre trädgård är en mindre studsmatta som en minitrampolin ett bättre val. För större trädgårdar kan du välja en större studsmatta som passar flera personer.

Vilken typ av studsmatta ska jag välja?

Det finns flera olika typer av studsmattor att välja mellan, inklusive minitrampoliner, utomhusstudsmattor och nergrävda studsmattor. Valet beror på dina behov, budget och utrymme.

Hur lång tid tar det att montera en studsmatta?

Tiden det tar att montera en studsmatta beror på modellen och storleken på studsmattan. Vanligtvis tar det mellan 1 och 3 timmar att montera en studsmatta. Det är viktigt att följa instruktionerna noga och att använda rätt verktyg för att monteringen ska bli säker och korrekt.

Hur underhåller jag min studsmatta?

För att din studsmatta ska hålla länge och fungera optimalt är det viktigt att du regelbundet underhåller den. Detta inkluderar att kontrollera fjädrarna, ramen och nätet för skador, att rengöra studsmattan och att förvara den korrekt under vintermånaderna. Följ instruktionerna från tillverkaren för bästa underhåll.

Hur tränar man på en studsmatta?

 1. Spring med höjda knän: Med rak rygg hoppar du som om du springer och ju högre knäna kommer desto jobbigare blir det.
 2. Lägg dig på mattan och gör sit-ups: först den klassiska varianten där du lyfter överkroppen mot knäna och sedan enbart lyfter underkroppen.
 3. Jumping Jacks: En gammal klassiker där du omväxlande hoppar jämfota med fötterna ihop och bredbent, samtidigt som du flaxar med armarna.

Vilken studsmatta är bäst?

Svaret på frågan beror på vad du är ute efter. En studsmatta till trädgården för barnen behöver oftast inte vara så märkvärdig medans en tävlingsmatta behöver vara det. För en barnmatta är oftast hållbarhet, storlek och säkerhet av störst vikt. Då passar vår testvinnare JumpMaster inkl. skyddsnät bra.

trampoline instructor batut workout group girl healthy men female concept sporty fitness from teamw

Så gjorde vi testet

Det finns över 100 olika studsmattor och även om det primära syftet är det samma så skiljer de sig åt rejält i vissa fall. Även prisintervallet är enormt där de billigare studsmattorna kostar någon tusenlapp medan de dyrare tävlings- och träningsmattorna snarare har en "5-siffrig" prislapp. För att underlätta för dig har vi här valt att gruppera in studsmattorna i några olika kategorier och utsett en vinnare i varje kategori.

Som grund för testet valde vi ut 17 studsmattor som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, storlek, pris och popularitet. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på ett antal punkter med hjälp av följande frågor:

 • Kvalitet & säkerhet: Känns studsmattan stabil? Vilken säkerhetsutrustning ingår eller finns att köpa till? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Vilken maxvikt har produkten? Håller den för den vikten?
 • Komfort: Är hoppduken skön att sitta, ligga och hoppa på? Känns det naturligt att hoppa på mattan? Vad får du för helhetsintryck av att hoppa på den?
 • Montering: Var det enkelt att montera ihop den? Var det många steg att göra, något som var svårt att förstå eller gick det snabbt att komma igång att hoppa?
 • Pris: Hur mycket kostade studsmattan? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktion: Hur bra går det att hoppa på mattan? Är hoppduken för glatt och man halkar lätt eller är greppet bra? Är mattan tillräckligt stor? Går det bra att hoppa flera samtidigt?
 • Kundbetyg: Vad för betyg har studsmattan fått av tidigare kunder? Vad tycker de är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare?

Därefter har alla betygen sammanställts och vinnaren i varje kategori är studsmattan med det högsta totalbetyget. Dessa 5 produkter kan du läsa vidare om i det här testet.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu