Bästa Spikmattan 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Vi har provat och betygsatt de mest populära spikmattorna i Sverige.
Spikmatta - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Shakti Original Shakti Original
Pris
629 kr
Till butik
betyg 4,3 Shakti Spikkudde Shakti Spikkudde
Pris
349 kr
Till butik
betyg 4,1 TrendRehab Spikmatta med 6210 akupressurpiggar TrendRehab Spikmatta med 6210 akupressurpiggar
Pris
239 kr
Till butik
betyg 4,1 Shakti Footpad Shakti Footpad
Pris
335 kr
Till butik
betyg 3,9 Gymstick Active Gymstick Active
Pris
339 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Spikmatta, även känd som akupressurmatta, är ett unikt verktyg för att lindra spänningar och stress i kroppen. Den är konstruerad med hundratals små spikar som applicerar tryck på olika punkter på kroppen, vilket hjälper till att främja blodcirkulationen och lindra muskelspänningar. Från yoganer till professionella idrottare, har spikmattan blivit en populär metod för att främja avslappning och välmående. Trots sin skrämmande utseende, har många personer rapporterat om dess effektivitet för att lindra smärta och stress.

Spikmattan kommer till sin rätt i en rad olika situationer. Den kan vara särskilt fördelaktig för dem som upplever kronisk smärta, sover dåligt eller lider av stress. Genom att stimulera kroppens akupressurpunkter kan mattan bidra till att minska muskelspänningar och smärta samtidigt som den främjar avslappning och bättre sömnkvalitet. Om du kämpar med spända muskler efter en lång dag på jobbet, eller ständigt känner dig trött och orolig, kan en spikmatta vara ett värdefullt verktyg i din strävan efter bättre hälsa och välmående.

När vi utförde vårt test av olika spikmattor, stod en produkt ut från mängden - Shakti Original Spikmatta. Denna matta imponerade på oss med sin höga kvalitet, bekväma design och imponerande effektivitet. Det är därför vi har utsett den till det bästa valet för den som söker ett kraftfullt verktyg för att lindra spänningar, stress och smärta. Mer om detta kommer vi att gå in på i den kommande texten.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa spikmattorna 2024

 1. Shakti Original Spikmatta Bäst i test: 4,5/5
 2. Shakti Spikkudde Bästa spikmattakudde: 4,3/5
 3. Spikmatta med 6210 akupressurpiggar Bästa billiga: 4,1/5
 4. Shakti Footpad Bästa för fötterna: 4,1/5
 5. Gymstick Active Spike Mat, Spikmatta Mest prisvärda: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: Shakti Original

  Högkvalitativ akupressurmatta med utbytbara piggar och hög komfort.
  4,5
  Komfort
  4,5/5
  Effekt
  4,7/5
  Pris
  4,3/5
  Vårt betyg:
  4,5/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 68x42 cm
  • Piggar: 6200 st
  • Övrigt: Handgjord
  • Färger: 2 st

  Shakti Original Spikmatta är en högkvalitativ produkt som ger en tillfredsställande upplevelse vid användning. Med 230 diskar och 6200 akupressurpiggar ger denna matta en medelintensitetsnivå, vilket innebär att den passar alla användare, oavsett om du är nybörjare eller en van användare. Ett ytterligare plus är att diskarna och piggarna är utbytbara, vilket gör att du kan anpassa mattan efter dina egna behov och preferenser.

  Komforten med Shakti Original Spikmatta är mycket hög, tack vare det mjuka yttertyget i ekologisk indisk bomull och madrassen i polyeten. Detta gör att du inte känner att du ligger direkt på golvet, utan istället upplever en behaglig avslappning. Dessutom är mattan lätt att rengöra genom handtvätt, vilket innebär att du kan hålla den fräsch och hygienisk över tid.

  Priset på 629 kr kan tyckas vara lite högt, men med tanke på kvaliteten och funktionen av Shakti Original Spikmatta, anser vi att den är prisvärd. Den har fått ett snittbetyg på 4.67 av 5 baserat på 3 recensioner, vilket indikerar att tidigare kunder har varit mycket nöjda med produkten. Shakti Original Spikmatta är därför en produkt vi varmt skulle rekommendera till en vän.

  Fördelar

  • Högkvalitativ produkt
  • Anpassningsbar med utbytbara diskar och piggar
  • Hög komfort med mjukt yttertyg och madrass
  • Lätt att rengöra
  • Prisvärd med tanke på kvalitet och funktion

  Nackdelar

  • Priset kan uppfattas som högt
  • Kan vara obekväm för känsliga personer
  Produkten finns att köpa här:
  629 kr
  629 kr
 2. 2. Bästa spikmattakudde: Shakti Spikkudde

  Prisvärd, högkvalitativ spikmattakudde för smärtlindring och stressminskning.
  4,3
  Komfort
  4,3/5
  Effekt
  4,6/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 40x15 cm
  • Piggar: 1800 st
  • Övrigt: Höga recensioner
  • Färger: 3 st

  Shakti Spikkudde är en högkvalitativ och prisvärd produkt för de som söker lindring från nacksmärtor och muskelspänningar. Med 66 diskar och totalt 1800 piggar, ger den ett behagligt tryck mot musklerna i nacke och hals, vilket bidrar till avslappning och ökad blodcirkulation. Den är särskilt användbar för personer med stillasittande jobb framför datorn eller de som spenderar mycket tid vid surfplatta och telefon. Användare rekommenderar att ligga på spikkudden i minst tio minuter per område för att uppleva full effekt.

  Shakti Spikkudde är gjord av ekologisk indisk bomull, vilket ger den en mjuk och bekväm känsla. Den är också lättviktig, vilket gör den enkel att transportera och förvara. Produkten har mottagit positiva recensioner från kunder som uppskattar dess effektivitet i att lindra nacksmärtor och bidra till en bättre sömn. Vissa användare har dock nämnt att det kan ta lite tid att vänja sig vid piggen i början.

  En annan fördel med Shakti Spikkudde är dess etiska tillverkningsprocess. Den tillverkas av Gratitude Factory i Indien, där arbetarna får bra arbetsförhållanden, bra lön, sjuklön och gratis läkarvård. I relation till andra produkter på marknaden ger Shakti Spikkudde mycket värde för pengarna, med tanke på dess höga kvalitet och de positiva effekterna den ger. Generellt sett är Shakti Spikkudde en utmärkt produkt för de som vill uppleva fördelarna med spikmattor på ett bekvämt och prisvärt sätt.

  Fördelar

  • Hög kvalitet på material och piggar.
  • Effektiv för att lindra smärta och obehag.
  • Enkel att använda och underhålla.

  Nackdelar

  • Initialt obehag vid användning.
  Produkten finns att köpa här:
  349 kr
  349 kr
 3. 3. Bästa billiga: TrendRehab Spikmatta med 6210 akupressurpiggar

  Effektiv spikmatta för muskelavslappning och blodcirkulation.
  4,1
  Komfort
  3,6/5
  Effekt
  3,7/5
  Pris
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Storlek: 65x41 cm
  • Piggar: 6210 st
  • Övrigt: Lågt pris
  • Färger: 1 st

  TrendRehab Spikmatta med 6210 akupressurpiggar är en effektiv och prisvärd produkt för muskelavslappning och blodcirkulation. Den har ett stort antal piggar, vilket ger en djupgående behandling och stimulerar lymfsystemet. Användare kan uppleva smärta och obehag till en början, men det är en del av processen och leder till avslappning och lindring av spänningar och värk. Dessutom är den enkel att använda, vilket är ett plus för dem som inte har tid eller villighet att gå till en terapeut.

  Produkten är mycket komfortabel tack vare dess mjuka skumgummidyna klädd i bomull, vilket gör att den inte känns som om man ligger direkt på golvet. Kvaliteten på spikmattan verkar vara hög, med tidigare kunder som inte rapporterar några tecken på slitage eller försämring över tid. Mattan är även lätt att rengöra, vilket är viktigt för hygieniska skäl.

  Priset på 239 kr gör det till ett mycket prisvärt alternativ jämfört med andra produkter på marknaden. Kundernas recensioner tyder på att de anser att produkten ger valuta för pengarna, med många som ger den höga betyg. Med tanke på effekten, komforten, kvaliteten och priset, skulle jag definitivt rekommendera TrendRehab Spikmatta med 6210 akupressurpiggar till någon som söker lindring från muskelspänningar och värk.

  Fördelar

  • Effektiv för muskelavslappning och blodcirkulation
  • Stimulerar lymfsystemet
  • Mjuk skumgummidyna klädd i bomull
  • Hög kvalitet utan tecken på slitage
  • Lätt att rengöra

  Nackdelar

  • Kan upplevas smärtsam initialt
  • Kan kännas obekväm för nybörjare
  Produkten finns att köpa här:
  239 kr
 4. 4. Bästa för fötterna: Shakti Footpad

  En matta som är anpassad för att öka blodcirkulationen i fötterna.
  4,1
  Komfort
  4,2/5
  Effekt
  3,8/5
  Pris
  4,1/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Storlek: 34x48 cm
  • Piggar: 3000 st
  • Övrigt: För fötterna
  • Färger: 1 st

  Shakti Footpad är ett avancerat verktyg för egenvård, som riktar sig till dem som vill uppnå avslappning och energi. Med sina 110 diskar och totalt 3000 piggar, aktiverar den effektivt akupressurpunkterna i fötterna. Den initiala känslan kan vara lite obehaglig, men efter några användningar vänjer sig fötterna vid känslan och det blir en behaglig upplevelse. Användningen är enkel och okomplicerad, du behöver bara stå på mattan i minst 5 minuter.

  Produkten har en imponerande kvalitet med tanke på dess pris. Tillverkad av ekologisk indisk bomull och ABS-plastdiskar, är Shakti Footpad både hållbar och skön att stå på. Vikten på 330g gör den lätt att förvara och transportera. Dessutom är det värt att nämna att produkten är en Gratitude factory-produkt, vilket innebär att kvinnorna som tillverkar produkten arbetar under bra arbetsförhållanden och får bra betalt.

  Trots sitt relativt låga pris på 335 kr levererar Shakti Footpad en stark prestation. Den har fått toppbetyg från tidigare kunder med ett snittbetyg på 5 av 5 baserat på två recensioner. Med tanke på dess effektivitet, kvalitet samt förmånliga pris, kan vi absolut rekommendera Shakti Footpad till den som söker ett enkelt och effektivt sätt att uppnå avslappning och energi.

  Fördelar

  • Aktiverar effektivt akupressurpunkterna
  • Enkel och okomplicerad användning
  • Hög kvalitet till lågt pris
  • Lätt att förvara och transportera
  • Framställd under bra arbetsförhållanden

  Nackdelar

  • Initialt obehaglig känsla
  • Kan kräva viss vänjningstid
  Produkten finns att köpa här:
  335 kr
  335 kr
 5. 5. Mest prisvärda: Gymstick Active

  Komfortabel spikmatta i bomull med ABS-plastspikar för smärtlindring.
  3,9
  Komfort
  4,0/5
  Effekt
  3,6/5
  Pris
  4,3/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Träningsmaskiner)
  • Storlek: 64x40 cm
  • Piggar: 6210 st
  • Övrigt: 100 % Bomull
  • Färger:

  Gymstick Active spikmatta är ett bra alternativ för dig som vill lindra värk och frigöra muskelspänningar. Spikarna på mattan är gjorda av ABS-plast vilket ger ett effektivt och behagligt tryck. Mattan är tillverkad av 100% bomull vilket gör den mjuk och komfortabel att ligga på. Dock kan avståndet mellan spikarna upplevas som lite för stort för vissa, vilket kan minska den totala effekten.

  En stor fördel med Gymstick Active är dess komfort och enkelhet i användning. Den kan enkelt rullas ihop för förvaring vilket gör den lätt att ta med sig. Vadderingen är tillräcklig, vilket gör att det inte känns som om man ligger direkt på golvet. Priset på 349 kr känns rimligt med tanke på kvaliteten och funktionen av produkten, men det finns billigare alternativ på marknaden.

  Det finns dock ett par nackdelar med denna produkt. Det finns ingen information om huruvida den går att tvätta eller inte, vilket kan vara ett problem med tanke på hygienaspekter. Dessutom verkar det inte finnas möjlighet att byta ut delar som gått sönder, utan det verkar som man måste köpa en helt ny matta om något skulle hända. Sammantaget får Gymstick Active betyget 3,9/5, vilket gör den till ett bra val, men inte det bästa på marknaden.

  Fördelar

  • Effektivt och behagligt tryck.
  • Mjuk och komfortabel att ligga på.
  • Enkel att förvara och transportera.
  • Tillräcklig vaddering.
  • Rimligt pris i förhållande till kvalitet.

  Nackdelar

  • Stort avstånd mellan spikarna.
  • Oklart om den kan tvättas.
  • Inga utbytbara delar.
  Produkten finns att köpa här:
  339 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Spikmatta Storlek Piggar Övrigt Färger Totalbetyg Pris
Shakti Original Spikmatta 68x42 cm 6200 st Handgjord 2 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
629 kr
Shakti Spikkudde 40x15 cm 1800 st Höga recensioner 3 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
349 kr
Spikmatta med 6210 akupressurpiggar 65x41 cm 6210 st Lågt pris 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
239 kr
Shakti Footpad 34x48 cm 3000 st För fötterna 1 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
335 kr
Gymstick Active Spike Mat, Spikmatta 64x40 cm 6210 st 100 % Bomull Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
339 kr
viktiga faktorer för att välja rätt spikmatta

Hur man väljer rätt spikmatta

Att hitta den bästa spikmattan kan kännas överväldigande med tanke på det breda utbudet på marknaden. Varje matta har sin egen unika design, material och funktioner som kan göra det svårt att avgöra vilken som är det bästa valet för dig. Lyckligtvis finns det vissa kriterier som kan hjälpa dig att bedöma kvaliteten och effektiviteten hos en spikmatta. Här är några faktorer du bör överväga när du väljer en spikmatta:

Material

Materialvalet är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en spikmatta. Mattan ska vara gjord av hållbart och allergivänligt material för att säkerställa att den håller länge och inte orsakar några hudirritationer. De flesta högkvalitativa spikmattor är gjorda av ekologisk bomull eller naturlig hampa, medan spikarna ofta är tillverkade av icke-giftig ABS-plast. Dessa material är både hållbara och säkra för huden, vilket gör dem till ett bra val för de flesta användare.

Spikarnas arrangemang och densitet

Spikarnas arrangemang och densitet på mattan spelar också en stor roll i dess effektivitet. En bra spikmatta bör ha en jämn fördelning av spikar för att säkerställa att trycket fördelas jämnt över hela kroppen. Densiteten av spikarna, eller antalet spikar per kvadratcentimeter, kan också påverka hur intensiv känslan är. Ju fler spikar per kvadratcentimeter, desto mer intensiv blir trycket. Detta kan vara bra för dem som söker en djupare akupressurupplevelse, men det kan vara för intensivt för nybörjare eller personer med känslig hud.

Komfort

Komfort är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer en spikmatta. Mattan bör vara tillräckligt tjock för att ge stöd åt din kropp, men inte så tjock att den känns obekväm eller orsakar obehag. En del människor föredrar en mjukare matta, medan andra föredrar en hårdare matta för en mer intensiv upplevelse. Det är därför bäst att prova olika typer av mattor för att se vilken som känns mest bekväm för dig.

Storlek och portabilitet

Storleken och portabiliteten på spikmattan är också viktiga faktorer att överväga. Om du planerar att ta med dig din matta på resor eller till gymmet, kan det vara värt att välja en mindre och mer portabel modell. Å andra sidan, om du planerar att använda mattan hemma, kan en större modell vara ett bättre val eftersom den ger mer täckning för hela kroppen.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt köp. Även om det är viktigt att göra din egen forskning, kan användarrecensioner ge värdefull insikt i hur mattan fungerar i praktiken. Läs recensioner från andra som har använd mattan för att få en idé om dess effektivitet, hållbarhet och komfortnivå. Kom dock ihåg att varje persons upplevelse är unik, så vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Fördelar med att använda en spikmatta

Spikmattor har blivit allt mer populära på grund av deras många hälsofördelar. De kan erbjuda en naturlig lösning för att lindra smärta och spänningar, främja avslappning och förbättra sömnkvaliteten. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda en spikmatta:

 • Smärtlindring: En av de mest framträdande fördelarna med en spikmatta är dess förmåga att lindra smärta. När du lägger dig på mattan stimuleras kroppens akupressurpunkter, vilket kan hjälpa till att minska muskelspänningar och smärta. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av kroniska smärttillstånd som fibromyalgi eller ryggsmärtor. För ytterligare smärtlindring kan en massagepistol vara ett bra komplement.
 • Stressreducering: Spikmattan är också känd för sin förmåga att minska stress och ångest. Trycket från spikarna främjar kroppens produktion av endorfiner och oxytocin, två kemikalier som är kända för att främja avslappning och välbefinnande. Genom att använda mattan regelbundet kan du hjälpa din kropp att hantera stress på ett mer effektivt sätt.
 • Förbättrad sömn: Om du kämpar med sömnlöshet eller dålig sömnkvalitet och vare sig receptfria sömntabletter eller andra alternativ fungerar så kan en spikmatta vara lösningen. Forskning har visat att akupressur kan hjälpa till att reglera kroppens sömncykler och förbättra sömnkvaliteten. Genom att använda mattan före sänggåendet kan du hjälpa din kropp att varva ner och förbereda sig för en god natts sömn. 
 • Ökad blodcirkulation: Spikmattan kan också hjälpa till att öka blodcirkulationen i kroppen. När du lägger dig på mattan stimuleras blodflödet till området under tryck, vilket kan hjälpa till att transportera syre och näringsämnen till dina muskler och vävnader. Detta kan vara särskilt fördelaktigt efter träning, när dina muskler behöver extra näring för att återhämta sig. För ytterligare stöd med blodcirkulationen kan du överväga att använda Ginkgo biloba, känt för att förbättra blodflödet och minska symtom på dålig cirkulation.
 • Flexibilitet: En annan fördel med spikmattan är dess förmåga att förbättra flexibiliteten. Genom att regelbundet använda mattan kan du hjälpa till att sträcka ut och slappna av dina muskler, vilket kan leda till ökad rörlighet och flexibilitet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för idrottare eller personer som utför mycket sittande arbete.

Potentiella nackdelar med att använda en spikmatta

Även om spikmattor erbjuder många fördelar, är det viktigt att också vara medveten om potentiella nackdelar. Som med alla hälsoprodukter, kanske inte spikmattan passar alla. Här är några av de potentiella nackdelarna med att använda en spikmatta:

 • Obehag vid första användningen: En av de mest uppenbara nackdelarna med en spikmatta är att den kan vara obekväm att använda, särskilt i början. Spikarna kan kännas skarpa och trycket kan vara intensivt, vilket kan leda till obehag eller till och med smärta. Det är dock viktigt att notera att detta oftast är temporärt och minskar efter flera användningar när kroppen anpassar sig till trycket.
 • Inte lämplig för alla: Spikmattor kanske inte är lämpliga för alla. Personer med hudsjukdomar, blodkoagulationsproblem eller gravida kvinnor bör undvika att använda mattan eftersom den kan orsaka hudirritation eller skada. Dessutom kanske personer med känslig hud eller låg smärttröskel inte känner sig bekväma med trycket från mattan.
 • Tidskrävande: Att använda en spikmatta kräver en viss tid och engagemang. För att dra nytta av dess fördelar rekommenderas det att använda mattan i minst 20 minuter om dagen. För vissa människor kan detta vara en utmaning att passa in i en redan hektisk schema. Dessutom kan det ta flera veckor eller månader av regelbunden användning innan man ser märkbara resultat, vilket kan vara avskräckande för vissa.

Alternativ till spikmattan

Det finns flera alternativ till en spikmatta som kan hjälpa till med smärtlindring, avslappning och förbättrad blodcirkulation:

Foam Roller: En foam roller används för myofascial release och kan hjälpa till att lösa upp muskelspänningar, öka flexibiliteten och förbättra blodcirkulationen. Den är särskilt effektiv för att massera stora muskelgrupper och förbättra återhämtningen efter träning​.

Massagebollar: Massagebollar kan ge punktbehandling och är effektiva för att behandla specifika områden med spänningar och triggerpunkter. De är särskilt användbara för mindre eller djupare muskelgrupper som kan vara svåra att nå med en foam roller​.

Infraröd madrass: Infraröda madrasser använder värmeterapi för att tränga djupt in i muskler och vävnader, vilket kan förbättra blodcirkulationen, lindra smärta och främja avslappning​.

Vibrationsplatta: En vibrationsplatta kan hjälpa till att öka blodcirkulationen, förbättra muskelstyrka, flexibilitet och balans, samt stödja viktminskning. Vibrationerna stimulerar musklerna att dra ihop sig och slappna av snabbt, vilket kan bidra till förbättrad blodflöde​.

Fotbad: Fotbad med varmt vatten och tillsatser som epsomsalt eller eteriska oljor kan öka blodcirkulationen i fötterna och benen, minska inflammation och främja avslappning​.

TENS-apparat: En TENS-apparat (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) använder elektriska impulser för att stimulera nerverna och lindra smärta. Det kan vara särskilt användbart för kronisk smärta och muskelspänningar​.

Nackmasserare: En nackmasserare kan ge fokuserad massage på nacke och axlar, vilket kan lindra spänningar och förbättra blodflödet i dessa områden. Många modeller har värmefunktion för ytterligare avslappning​.

Yogamatta: En yogamatta används för stretching och olika yogaövningar som kan förbättra flexibilitet, styrka och blodcirkulation. Yoga är också känt för att minska stress och förbättra mentalt välbefinnande​.

Infraröd lampa: Infraröda lampor används för värmeterapi och kan hjälpa till att lindra muskel- och ledvärk, öka blodcirkulationen och minska inflammation​.

Balansplatta: En balansplatta används för att förbättra balans och koordination, samt stärka muskler och leder. Det kan också bidra till att öka blodcirkulationen genom den konstanta rörelsen och balansen som krävs​.

Dessa verktyg och metoder kan ge liknande fördelar som en spikmatta och kan väljas beroende på specifika behov och preferenser.

vanliga frågor om Spikmatta

FAQ: Vanliga frågor om spikmattor

Nedan går vi igenom de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss om spikmattor

Hur använder man en spikmatta?

Att använda en spikmatta är ganska enkelt. Börja med att placera mattan på en plan yta, som en säng eller golvet. Ta av dina kläder på den del av kroppen som du vill behandla och lägg dig långsamt ner på mattan. Om du har känslig hud kan du välja att ha ett tunt lager kläder mellan din hud och mattan. Försök att fördela din vikt jämnt över mattan för att undvika obehag. Du kan använda mattan i upp till 20-40 minuter åt gången, beroende på din komfortnivå.

Är det smärtsamt att använda en spikmatta?

I början kan det kännas lite obehagligt att ligga på en spikmatta, men smärtan bör minska efter några minuter när kroppen börjar producera endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande hormoner. Med tiden kommer din kropp att anpassa sig till trycket och du kommer att börja känna dig mer avslappnad och mindre medveten om spikarna. Om smärtan är för intensiv kan du prova med att lägga ett tunt lager kläder mellan din hud och mattan.

Kan jag sova på min spikmatta?

Det rekommenderas generellt inte att sova på en spikmatta hela natten eftersom långvarigt tryck på samma områden kan leda till hudirritation. Det är dock säkert och fördelaktigt att använda mattan innan sänggåendet för att hjälpa kroppen att slappna av och förbereda sig för sömn. Om du känner dig bekväm kan du ligga på mattan i 20-40 minuter innan du går och lägger dig.

Är spikmattor säkra att använda?

Ja, spikmattor anses generellt vara säkra att använda. De små spikarna på mattan är utformade för att ge tryck utan att faktiskt punktera huden. Det är dock viktigt att använda mattan korrekt och undvika att använda den om du har vissa medicinska tillstånd, som hudsjukdomar, blödningsproblem eller om du är gravid. Om du är osäker, bör du alltid rådfråga din läkare innan du börjar använda en spikmatta.

Vilka är de bästa positionerna att använda en spikmatta?

Den vanligaste positionen att använda en spikmatta är att ligga på ryggen, vilket ger en jämn fördelning av tryck över hela ryggen. Du kan dock också prova att ligga på magen, sitta upp mot mattan eller till och med stå på den för att rikta in dig på specifika områden. Oavsett vilken position du väljer, se till att kroppsvikten fördelas jämnt över mattan för bästa resultat.

Hur rengör jag min spikmatta?

Det är viktigt att hålla din spikmatta ren för att undvika hudirritation och förlänga mattans livslängd. De flesta spikmattor kan rengöras genom att torkas av med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Se till att mattan är helt torr innan du använder den igen. Undvik att blötlägga mattan eller lägga den i tvättmaskinen, eftersom detta kan skada spikarna eller mattans material.

Så gjorde vi testet

Spikmattor finns i många olika utföranden med olika syften. Det går inte riktigt att jämföra en liten kudde för nacken med en stor matta för hela kroppen. För att underlätta för dig har vi därför valt att utse det bästa alternativet i flera kategorier.

För att avgöra vilken spikmatta som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem 20 produkter från olika tillverkare med olika syften. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande punkter:

 • Spikarna: Hur många spikar har mattan? Hur tätt är de placerade och vilken längd har dem? 
 • Effekt: Hur bra tycker du produkten fungerar? Gör det ont någonstans eller känns det behagligt? Har du märkt av några positiva hälsoeffekter? Har du märkt av några bieffekter?
 • Komfort: Är spikmattan tillverkad av ett mjukt yttertyg? Är vadderingen tillräckligt tjock eller känns det som man ligger direkt på golvet? 
 • Kvalitet: Hur bra är mattans hållbarhet? Har du märkt av att den försämrats över tid? Har något slitage uppstått? Går det att byta ut delar som gått sönder eller måste man köpa en helt ny? Går den att tvätta enkelt? Har mattan börjat lukta illa?
 • Användning: Är det enkelt att komma igång och använda produkten? Går den att rulla ihop för enklare förvaring? 
 • Pris: Hur mycket kostar spikmattan? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som beställt hem produkten om den? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljarna?

Betygen på alla punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta totalbetyget. Dessa 5 modeller kan du läsa mer om i den här artikeln. 

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
87 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu