Bästa Tyngdtäcket 2023

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Ett täcke som gör att man somnar lättare? Ja tack!
Tyngdtäcke - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,8 TrendRehab Original TrendRehab Original
Pris
1095 kr
Till butik
betyg 4,3 Cura Pearl Cura Pearl
Pris
1169 kr
Till butik
betyg 4,1 Trendrehab dubbeltyngdtäcke Trendrehab dubbeltyngdtäcke
Pris
1999 kr
Till butik
betyg 4,0 Zenkuru glaspärletäcke Zenkuru glaspärletäcke
Pris
995 kr
Till butik
betyg 3,9 Beckasin bambu Beckasin bambu
Pris
1979 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv med att sova och resten med att spendera den energin vi får från sömnen. Att inte sova tillräckligt bra eller länge är inte alls bra. Det finns mängder av hjälpmedel för att sova bättre. Allt från sömntabletter, sovmasker till maskiner som ger ifrån sig lugnande ljud. Ett lite mer skonsamt alternativ du kanske inte hört talas om är tyngdtäcket.

Ett tyngdtäcke är ett täcke som är fyllt av massor av små vikter som fördelar sig runt kroppen. Vikten ger upphov till något som kallas för djuptrycksstimulering och kan liknas vid att kramas eller känslan av att ha en bebis på magen. Tyngdtäcken har visat sig kunna ge dig både bättre sömnkvalitet och göra det lättare att somna. Det kan även lindra jobbiga känslor av ångest och oro.

Vi har testat 26 olika tyngdtäcken och vinnaren i testet är TrendRehab Original. Det är ett av de mest sålda tyngdtäckena och det är inte utan anledning. Det finns i många olika vikter, erbjuder en god komfort och har höga betyg från även utstående aktörer. Läs vidare för att se samtliga 5 produkter vi rekommenderar. 

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa tyngdtäckena i september 2023

 1. trend rehab tyngdtaecke Bäst i test: 4,8/5
 2. Cura Pearl Tyngdtäcke Mest prisvärt: 4,3/5
 3. Stort taecke TrendRehab 600x513 Bästa för par: 4,1/5
 4. Zenkuru Tyngdtaecke Bästa med glaspärlor: 4,0/5
 5. Beckasin Tyngdtäcke Bambu Bästa med sandkristaller: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: TrendRehab Original

  Ett prisvärt täcke med kiselpärlor där vaddstickningen endast är 2 mm.
  4,8
  Vikt
  4,9/5
  Material
  4,8/5
  Storlek
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,8/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Vikt: 5 - 11 kg
  • CE-märkt: Nej
  • Storlek: 150x200 cm
  • Stoppning: Glaspärlor

  Trendrehab Tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor erbjuder en unik sovupplevelse med en rad fördelar. Tyngdtäcket finns i olika vikter, vilket gör att du kan välja det bästa alternativet baserat på din kroppsvikt. 5 kg rekommenderas för barn och vuxna som väger mellan 40 - 60 kg, 7 kg för de som väger mellan 60 - 80 kg, och 9 kg för dem som väger 80 kg och uppåt.

  En av de mest unika egenskaperna hos detta tyngdtäcke är dess 7-lagers ekologiska bomullskonstruktion med 2 mm vaddstickning. Denna unika design gör att de ekologiskt pressade glaspärlorna inuti täcket inte läcker ut vid långvarig användning eller tvätt, vilket förbättrar hållbarheten. Vad gäller storlek, mäter täcket 203 cm x 152,4 cm, vilket är tillräckligt för att täcka de flesta vuxna individer. Rutorna är snyggt sydda i 15 * 15 cm rutor, vilket ger en enhetlig viktdistribution över hela täcket.

  Med BSCI-certifiering kan du vara säker på att Trendrehab Tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor uppfyller höga standarder när det gäller kvalitet och hållbarhet. Priserna ligger mellan 749 kr och 849 kr, beroende på den valda vikten, vilket gör detta tyngdtäcke till ett prisvärt alternativ för de som söker förbättrad sömn och avkoppling.

  Fördelar

  • Kiselpärlor som vikt
  • 10 års garanti
  • Prisvärt

  Nackdelar

  • Inte CE-märkt
  • Endast hand och kemtvätt
  Produkten finns att köpa här:
  1095 kr
 2. 2. Mest prisvärt: Cura Pearl

  Svalt och skönt tyngdtäcke från klassiska Cura som bidrar till djupare sömn.
  4,3
  Vikt
  4,2/5
  Material
  4,3/5
  Storlek
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Confident Living)
  • Vikt: 3 - 13 kg
  • CE-märkt: Ja
  • Storlek: 150x200 cm
  • Stoppning: Kiselpärlor

  Cura Pearl Tyngdtäcke är ett populärt val för dem som söker förbättrad sömnkvalitet, särskilt bland nordiska konsumenter. Detta tyngdtäcke skiljer sig ut genom sitt mittlager av lena glaspärlor, vilka är insydda i ett rutnät för att säkerställa en jämn fördelning av tyngd över hela täcket. Denna speciella konstruktion ger en känsla av att bli omsluten, vilket bidrar till en mer lugnande och trygg nattsömn. Täcket är dessutom konstruerat med sex lager, inklusive ett ytterlager av ren bomull och flera lager av slitstarkt polyestertyg som hjälper till att transportera bort fukt, vilket ökar både komforten och livslängden för produkten.

  Cura Pearl erbjuder också flexibilitet när det gäller att välja rätt vikt på täcket. Det finns i en rad olika vikter, från 3 till 13 kg, så du kan välja en som bäst matchar din kroppsvikt för att maximera effekterna på sömnen. Täcket är även lämpligt för barn över två år, så länge de kan själva ta av sig täcket, vilket gör det till ett bra val för familjer. 

  Slutligen är Cura of Sweden kända för sin fokus på kvalitet och kundtillfredsställelse. Alla deras produkter är registrerade hos läkemedelsverket som godkända medicintekniska hjälpmedel, klass 1, och har testats av RISE (Research Institute of Sweden) för att säkerställa högsta kvalitet och säkerhet. Dessutom erbjuder företaget en legitimerad arbetsterapeut för att svara på kundfrågor, vilket understryker deras åtagande att erbjuda en individanpassad service. Så om du letar efter ett tyngdtäcke som både ger komfort och kvalitet, bör Cura Pearl Tyngdtäcke vara i toppen av din lista att överväga.

  Fördelar

  • Kiselpärlor som vikt
  • Sluter sig nära kroppen
  • 60 graders maskintvätt

  Nackdelar

  • Lite för varmt
  Produkten finns att köpa här:
  1169 kr
  1395 kr
 3. 3. Bästa för par: Trendrehab dubbeltyngdtäcke

  Ett täcke på 13,6 kilo anpassad för två personer.
  4,1
  Vikt
  4,5/5
  Material
  4,3/5
  Storlek
  3,5/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Vikt: 13,6 kg
  • CE-märkt: BSCI-certifierat
  • Storlek: 200x220 cm
  • Stoppning: Glaspärlor

  Trendrehab Dubbeltäcke Tyngdtäcke med sin imponerande vikt på 13,6 kg är ett perfekt tillägg för dem som söker fördelarna med ett tyngdtäcke i en större storlek, passande för två personer. Täckets unika 7-lagers design med ekologisk bomull skapar en komfortabel och hållbar struktur, med rutor sydda i 15 * 15 cm dimensioner för jämn fördelning av vikten. Det som särskiljer detta täcke från andra är att vaddstickningen endast är 2 mm. Denna fina detalj gör att de ekologiskt pressade glaspärlorna i täcket inte läcker ut vid långvarigt användande eller vid tvätt. Detta förlänger hållbarheten av produkten avsevärt.

  En annan positiv aspekt av detta tyngdtäcke är dess eco-certifierade material, vilket visar Trendrehab's engagemang för att upprätthålla en miljövänlig produktion. Därtill kommer en generös tvåårs garanti, vilket ytterligare framhäver företagets förtroende för produktens hållbarhet och kvalitet.Storleken på täcket, 200 cm x 220 cm, gör det perfekt för par eller för enskilda individer som föredrar ett större täcke. Färgen grå ger det en neutral estetik som passar bra med de flesta inredningsstilar.

  Sammanfattningsvis är Trendrehab Dubbeltäcke Tyngdtäcke ett utmärkt val för dem som söker de terapeutiska fördelarna med ett tyngdtäcke och vill dela det med en partner. Dess unika design och ekologiskt certifierade material gör det till ett hållbart och etiskt val för en bättre sömnupplevelse. Dessutom ger den generösa tvåårs garantin en extra trygghet för ditt köp. Denna produkt får höga betyg för sin kvalitet, design och hälsobefrämjande egenskaper.

  Fördelar

  • Passar perfekt i dubbelsängen
  • BSCI-certifierat
  • Sytt i 7 lager ekologisk bomull

  Nackdelar

  • Tar vanligtvis ett tag att vänja sig vid det
  Produkten finns att köpa här:
  1999 kr
 4. 4. Bästa med glaspärlor: Zenkuru glaspärletäcke

  Ett prispressat tyngdtäcke som använder sig av glaspärlor istället för de kiselpärlor som annars är vanliga.
  4,0
  Vikt
  3,1/5
  Material
  4,7/5
  Storlek
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (CoolStuff)
  • Vikt: 5 - 15 kg
  • CE-märkt: Nej
  • Storlek: 150x210 cm
  • Stoppning: Glaspärlor

  Zenkuru Tyngdtäcke är ett fantastiskt sätt att förbättra sömnkvaliteten och bidra till allmänt välbefinnande. Med ett brett utbud av vikter som passar olika kroppstyper, är detta tyngdtäcke en utmärkt lösning. Det som särskiljer Zenkuru Tyngdtäcke är dess design som ger ett mjukt tryck över hela kroppen, vilket ger känslan av en vänlig kram. Detta kan hjälpa kroppen att slappna av, leda till djupare sömn, minskad stress och en ökad känsla av trygghet under sömnen.

  Täcket är fyllt med små glaspärlor som är hypoallergena, giftfria och luktfria. Dessa pärlor skapar det jämnt fördelade tryck som är kännetecknande för tyngdtäcken. Yttertyget är 100% bomull och miljöcertifierat enligt Oeko Tex Standard 100, vilket garanterar att det inte innehåller några skadliga ämnen. 

  Detta tyngdtäcke är en utmärkt investering för de som strävar efter bättre sömn och allmänt välbefinnande. Priset varierar mellan 895 kr och 1 395 kr, beroende på vikten på täcket, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för dem som vill prova fördelarna med ett tyngdtäcke. Finns i olika vikter: 5, 7, 9, 11, 13 och 15 kg.

  Fördelar

  • Höga kundbetyg
  • Glaspärlor som vikt
  • Finns i många storlekar

  Nackdelar

  • Endast maskintvätt i kallt vatten
  • Sluter sig inte perfekt runt kroppen
  Produkten finns att köpa här:
  995 kr
 5. 5. Bästa med sandkristaller: Beckasin bambu

  Speciellt framtaget täcke med tyngd från sandkristaller samt certifierat av Oeko Tex Association.
  3,9
  Vikt
  3,6/5
  Material
  4,0/5
  Storlek
  4,1/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Vikt: 7 - 10 kg
  • CE-märkt: Ja
  • Storlek: 150 x 210 cm
  • Stoppning: Sandkristaller

  Beckasin Tyngdtäcke Bambu är ett överlägset val för den medvetna konsumenten som värderar både komfort och hållbarhet. Den unika bambukonstruktionen erbjuder en mjuk, absorberande yta som håller sig sval och torr genom alla årstider, vilket gör detta tyngdtäcke till ett utmärkt val oavsett om du bor i ett varmt eller kallt klimat. Det mest anmärkningsvärda med detta täcke är kanske dess fyllning: hypoallergena och luktfria kristalliserade sandkristaller. Dessa erbjuder en unik tyngd och struktur som ger en skön, omfamnande känsla och som hjälper till att lindra ångest och främja en djup, avkopplande sömn.

  Täcket, som finns i två vikter (7 kg och 10 kg), är certifierat av Oeko Tex Association och CE-certifierat, vilket ger extra trygghet för dig som konsument. Dessutom är bambu naturligt antibakteriellt, vilket bidrar till att hålla ditt täcke fräscht och rent. Priserna är förvisso i det högre segmentet jämfört med andra tyngdtäcken på marknaden, men givet kvaliteten på materialen och konstruktionen, samt de unika fördelarna med bambu och sandkristaller, är Beckasin Tyngdtäcke Bambu en investering väl värd pengarna.

  Slutligen bör även det miljövänliga och hållbara perspektivet nämnas. Beckasin Tyngdtäcke Bambu, med dess bambumaterial och ekologiska sandkristallfyllning, erbjuder ett hållbart och miljövänligt alternativ till traditionella tyngdtäcken. Detta är en viktig faktor för många konsumenter idag, och det är upplyftande att se att företag som Beckasin tar detta i beaktande.

  Fördelar

  • Bambumaterial
  • Naturligt antibakteriellt
  • Fyllt med allergivänliga kristalliserade sandkristaller

  Nackdelar

  • Ganska dyrt
  Produkten finns att köpa här:
  1979 kr
  1979 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Tyngdtäcke Vikt CE-märkt Storlek Stoppning Totalbetyg Pris
TrendRehab Tyngdtäcke 7kg 5 - 11 kg Nej 150x200 cm Glaspärlor Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
1095 kr
Cura Pearl Tyngdtäcke 3 - 13 kg Ja 150x200 cm Kiselpärlor Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1169 kr
Trendrehab dubbeltyngdtäcke 13,6 kg BSCI-certifierat 200x220 cm Glaspärlor Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1999 kr
Zenkuru Tyngdtäcke 5 - 15 kg Nej 150x210 cm Glaspärlor Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
995 kr
Beckasin Tyngdtäcke Bambu 7 - 10 kg Ja 150 x 210 cm Sandkristaller Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
1979 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tyngdtäcke

Hur man väljer rätt tyngdtäcke

Om du har problem med att slappna av och somna, kan ett tyngdtäcke vara ett utmärkt val för dig. Innan du bestämmer dig för vilket alternativ du ska välja, bör du dock undersöka några viktiga punkter som är viktiga inför ditt eventuella köp. Du bör framför allt ta hänsyn till följande delar:

 • vikt2

  Vikt

  Ett tyngdtäcke ska väga ca 10% av din kroppsvikt. Det är dock inte något som är satt i sten utan vissa föredrar lite tyngre och andra lite lättare. Vår rekommendation är att du håller dig inom 5 - 15% av din kroppsvikt. Har du svåra problem med exempelvis ångest och oro kan ett tyngre täcke ge bättre effekt.
 • material

  Material

  Ett tyngdtäcke av kvalitetsmaterial kommer förmodligen kosta lite mer, men det betalar ofta tillbaka sig flera gånger om genom att det håller mycket längre. Själva tyngden i täcket kan också bestå av olika material. Det vanligaste är plast- eller glaskulor. Täcken med glaskulor är lite tunnare och blir därmed inte lika varma. Titta även om täcket har ett extra isolerande lager polyester för ökad värme beroende på om du vill ha ett svalt eller varmt täcke.
 • komfort

  Komfort

  Välj ett täcke som du tycker känns skönt. Vissa produkter har ett lent bomullsöverdrag medan andra har ett mysigt överdrag som mer liknar fleece. Ska du sova med tyngdtäcket är ett bomullsöverdrag att föredra, men ska du bara ha det i soffan kan ett fleeceöverdrag vara minst lika bra.
 • tvattmaskin

  Tvätt

  Det kan vara svårt att tvätta tyngdtäcken eftersom de många gånger väger mer än tvättmaskinen klarar av. Många tyngdtäcken får dock inte tvättas alls i tvättmaskin. De flesta produkterna har i alla fall ett överdrag som går att tvätta hemma i maskin och för vissa modeller går faktiskt hela täcket tvätta. Andra måste kemtvättas. Genom att använda påslakan räcker det ofta att vädra tyngdtäcket emellanåt.
 • andningsformaga

  Andningsförmåga

  Vissa täcken är konstruerade av ett material som andas för att du ska bli svalare. Andra stänger inne kroppsvärmen och i kombination med vikten kan det lätt bli obehagligt varmt. Har du ett tunnare vanligt täcke eller om du lätt blir varm bör du vara särskilt uppmärksam på om tyngdtäcket är fodrat.
 • Storlek

  Det finns olika storlekar på tyngdtäcken. Det handlar framförallt om det är produkter för barn eller vuxna eller om det är ett täcke för en eller två personer. Det viktiga är att täcket kan täcka hela kroppen från halsen ner över fötterna. Du vill heller inte att tyngdtäcket ska vara för stort så det hänger över kanten på sängen. Då kan vikten göra att det lätt kasar ner. Det bästa är att välja ett tyngdtäcke som har ungefär samma mått som din säng.

Vilken typ av fyllning ska man välja?

Tyngdtäcken finns i regel med 3 olika fyllningar - plastkulor, glaskulor och metallkulor. Det finns ingen som är bäst utan varje typ har sina egna för- och nackdelar.

 • Plastkulor är i regel tillverkare av 100 % polypropen och anses vara helt säkra, fria från gifter och kan tvättas utan problem. Ett tyngdtäcke med plastkulor är det billigaste alternativet.
 • Glaskulor är den vanligaste fyllningen i tyngdtäcken och är ett mer ekologiskt gångbart alternativ. De är hypoallergena och tål maskintvätt. Tyvärr får man betala lite mer för ett tyngdtäcke med glaskulor än ett med plastkulor.
 • Stålkulor är en ovanligare fyllning som består av större och tyngre kulor än de andra och de är extremt hållbara. Eftersom de är stora behövs det inte lika många för att komma upp i önskad vikt vilket gör de lite billigare. Tyvärr leder det till att vikten inte blir lika jämnt fördelad över kroppen.

Oavsett vilken typ av fyllning man väljer är det bästa att välja ett tyngdtäcke av hög kvalitet. Det gör att täcket håller mycket längre. Ett tyngdtäcke som börjar läcka små kulor över hela sovrummet är ingen rolig historia.

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara?

Det är viktigt att välja ett tyngdtäcke som är lagom tungt. Ett tyngdtäcke som väger för lite kommer inte ge dig de fördelar du är ute efter och ett för tungt täcke ger lätt klaustrofobiska känslor och kan till och med vara farligt. Ett tyngre täcke är även svårare att hantera vid bäddning och vädring.

Som en tumregel ska tyngdtäcket väga ca 10 % av din egna kroppsvikt. Vissa föredrar ett lite tyngre täcke medan andra föredrar något lättare. Tyngdtäcket bör dock inte vara lättare än 5 % eller tyngre än 15 % av din vikt. Leta efter ett tyngdtäcke som ger dig en känsla av komfort samtidigt som du får en känsla av trygghet när du ligger under det.

Oavsett hur mycket det väger ska det alltid kännas någorlunda enkelt att röra sig under täcket och det ska såklart kännas komfortabelt.

För att göra det lite enklare har vi här sammanställt en tabell hur tungt täcke du ska välja beroende på vikt. Väger du mer än vad tabellen visar ska du välja ett täcke som motsvarar 10 % av din vikt.

Hur tungt ska täcket vara?
Din vikt Tyngdtäckets vikt
45 - 55 kg 4 - 6 kg
55 - 65 kg 5 - 7 kg
65 - 75 kg 6 - 8 kg
75 - 85 kg 7 - 9 kg
85 - 95 kg 8 - 10 kg
95 - 105 kg 9 - 11 kg

 

Är du på jakt efter ett tyngdtäcke för dig och din partner ska ni välja ett tyngdtäcke som väger ca 7,5 % av er sammanlagda kroppsvikt.

Är det ett barn som ska använda tyngdtäcket ska det väga 10 % av barnets kroppsvikt + 1 kg.

Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken finns att köpa från ca 500 kr till över 4 000 kr. Det som främst avgör priset är vilken typ av vikter det innehåller och vilka material som används. Tyngdtäcken för barn är ofta lite billigare och tyngdtäcken för två är lite dyrare.

 • Ett tyngdtäcke i budgetklassen kostar under 1 000 kr
 • Ett tyngdtäcke i mellanklassen kostar mellan 1 000 kr och 2 000 kr.
 • Ett tyngdtäcke i premiumklassen kostar över 2 000 kr.

Tips när du ska köpa tyngdtäcke

Här har vi sammanställt sju tips för dig som ska köpa tyngdtäcke för första gången:

 • Välj rätt tyngd - det bör väga ca 10-15 % av din egen kroppsvikt.

 • Var försiktig om du har något hälsoproblem som diabetes, sömnapné, högt eller lågt blodtryck eller klaustrofobi.

 • Påslakan är inget måste, men gör det enklare att hålla täcket fräscht.

 • Tyngdtäcken kan vara fyllda med bollar, kedjor, plastkulor eller speciellt behandlad textil. Besök gärna en återförsäljare och prova de olika varianterna för att känna vilken typ som passar dig bäst. Många e-handelsbutiker erbjuder även fri retur.

 • Vid värk i axlar, nacke eller rygg - välj gärna ett lite lättare täcke för att slippa besvär vid bäddning och förflyttning.

 • Lämna aldrig små barn obevakade med tyngdtäcken.

 • Lyssna på kroppen. Känns det ovant eller konstigt? Testa att använda det bara en kort stund i början, eller prova en lättare variant.

Tyngdtäcken kan ha en märkbar inverkan på din sömnkvalitet, men det är inte det enda att överväga när du söker den optimala sömnupplevelsen. Din kudde spelar till exempel en viktig roll för nackens position och kan påverka både sömnkvalitet och hur utvilad du känner dig på morgonen. Din madrass är också avgörande, och en resårmadrass kan erbjuda både komfort och stöd, vilket bidrar till en mer avkopplande nattsömn. Slutligen, överväg att lägga till en bäddmadrass för extra komfort. Inte bara kan en bäddmadrass ge ytterligare stöd, men den kan också förlänga livslängden på din madrass. Så medan ett tyngdtäcke kan hjälpa dig att sova bättre, glöm inte betydelsen av andra sömnaccessoarer som kudde, resårmadrass och bäddmadrass i din strävan efter den perfekta nattsömnen.

pleased young caucasian ill girl wearing robe winter hat scarf wrapped plaid standing profile view hugging pillow with closed eyes isolated crimson background with copy space

Fördelar med tyngdtäcken

Tyngdtäckenas ökade popularitet har idag lett till att det finns ett stort antal modeller och många olika vikter att välja på och det finns ett tyngdtäcke för alla. För den som vill prova på ett tyngdtäcke så finns det en lång lista av fördelar, men de främsta är de följande:

 • Förbättrad sömn
 • Minskad oro och stress
 • Ökat välbefinnande
 • Värme

Teorin bakom tyngdtäcken bygger på att med hjälp av djuptrycksstimulering aktivera de receptorer i hjärnan som bidrar till en känsla av lugn och trygghet. Genom att täcket applicerar ett tryck mot kroppen, frigörs hormoner viktiga för välbehag och harmoni - precis på samma sätt som vid massage, en kram eller annan behaglig beröring.

Mängden av det hormon som gör oss sömniga stimuleras också vilket ytterligare bidrar till ökad avslappning och trötthet.  Vidare hjälper också tyngden till att sänka kroppens produktion av stresshormonet kortisol, vilket får som effekt att andningen blir långsammare, blodtrycket sjunker och pulsen saktar ned.

Att använda tyngdtäcken vid behandling av sömnproblem är en väl beprövad metod som tillämpas flitigt inom vården, och som har vetenskapliga bevis i ryggen. De positiva effekterna har fastställts i ett flertal vetenskapliga studier och de flesta som testar ett tyngdtäcke upplever god effekt.

Vissa personer ska undvika tyngdtäcken

En av de främsta fördelarna med tyngdtäcken är just att risken för negativa bieffekter är mycket liten. Till skillnad från behandling med kemiskt framställda sömnmediciner, finns t ex ingen risk för tillvänjning eller rubbning av normalt sömnbeteende. Med det sagt, är tyngdtäcken dock inte alltid lämpliga som behandlingsmetod. Vid följande hälsotillstånd bör man vara försiktig och rådgöra med sin läkare innan man testar ett tyngdtäcke:

 • Diabetes

 • Astma

 • Sömnapné

 • Klaustrofobi

 • För högt eller för lågt blodtryck

Det också viktigt att följa viktanvisningar och välja ett täcke med lagom mycket tyngd i förhållande till den egna kroppsvikten. Ett alltför tungt täcke är inte att rekommendera och ökar risken för obehag. Det kan i värsta fall leda till andningssvårigheter.

vanliga frågor om Tyngdtäcke

FAQ: Vanliga frågor om tyngdtäcken

Är det farligt med tyngdtäcke?

För en vuxen, frisk människa finns det absolut inga faror med att använda ett tyngdtäcke men däremot bör man inte låta små barn använda dem utan uppsikt.

Vissa känner av en viss klaustrofobisk känsla men det är inget farligt.

Vem passar tyngdtäcken till?

Tyngdtäcken är särskilt framtagna för att hjälpa personer som till följd av stress, oro, smärta eller ångest har svårt att sova och komma till ro.

Ett tyngdtäcke passar dig som längtar efter att få känna dig utvilad när du vaknar, och som föredrar naturlig och skonsam hjälp framför medicinering.

Kan små barn använda tyngdtäcken?

Flera leverantörer erbjuder tyngdtäcken speciellt anpassade för små barn. Stor försiktighet bör dock iakttas vid användning för små barn, eftersom allvarliga olyckor där barn lämnats utan uppsikt under alltför tunga täcken har inträffat.

Hur tungt ska täcket vara?

För den som aldrig använt ett tyngdtäcke brukar man rekommendera ungefär 10-15 % av den egna kroppsvikten:

Hur tungt ska täcket vara?
Din vikt Tyngdtäckets vikt
45 - 55 kg 4 - 6 kg
55 - 65 kg 5 - 7 kg
65 - 75 kg 6 - 8 kg
75 - 85 kg 7 - 9 kg
85 - 95 kg 8 - 10 kg
95 - 105 kg 9 - 11 kg

Vad är tyngdtäcken bra för?

Tyngdtäcken bidrar framförallt till en känsla av lugn och trygghet. Listan på alla fördelar kan göras lång, men de främsta är:

 • Förbättrad sömn

 • Minskad oro och stress

 • Ökat välbefinnande

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Vilket tyngdtäcke som är bäst är inte en alldeles enkel fråga att svara på. Svaret kommer nämligen vara olika beroende på hur du är byggd och vilka preferenser du har när det kommer till bland annat pris, värme och komfort.

Den produkt som blev bäst i vårt test var TrendRehab Original.  Detta baserade vi bland annat på kvalitet, pris och hur bekvämt det var att använda.

Kan man använda vanligt påslakan till tyngdtäcke?

Ja man kan använda ett vanligt påslakan till tyngdtäcke. Det kan dock vara lite besvärligare att få i tyngdtäcket i påslakanet då det väger betydligt mer än ett vanligt täcke. Många påslakan har dock en tendens att inte hålla tyngdtäcket på plats utan att det far runt i påslakanet. Vill du undvika det kan du istället köpa ett specialdesignat påslakan från tillverkaren av tyngdtäcket.

detail down comforter

Så gjorde vi testet

Vi beställde hem och testade 19 olika tyngdtäcken. För att hitta det bästa tyngdtäcket har vi betygsatt produkterna efter följande kriterier:

 • Komfort: Hur skönt är det att använda? Är det för varmt eller för kallt? Är det mjukt och mysigt eller hårt och stelt?
 • Funktion: Tycker du att det har hjälpt dig att sova bättre? Har det hjälpt mot några andra problem? Har du märkt av några tråkiga biverkningar av att använda täcket?
 • Tyngd: Känns tyngden jämt utspriden över kroppen eller blir det för tungt på vissa ställen och inget på andra? Finns det att köpa i många olika tyngder? Ligger det tätt runt kroppen?
 • Material: Vilket tyg är det tillverkat av? Vilken sorts vikter är det? Är den övergripande känslan att materialen är av hög kvalitet?
 • Kvalitet: Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning av täcket? Hur påverkas det av att tvättas flera gånger? Har det till exempel börjat noppra sig eller någon söm som börjat släppa?
 • Användbarhet: Går det att bädda med som vanligt? Går det att tvätta och i så fall krävs det något extra för att tvätta det?

Slutligen har vi kombinerat dessa testresultat med priset på täcket och därefter kommit fram till en helhetsbetyg. Vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta helhetsbetyget. Dessa 5 produkter som vi rekommenderar kan du läsa vidare om i den här artikeln.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
83 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer
 • Maria Bergman

  2020-02-20 (4 år sen)

  Hur bäddar man med tyngdtäcken? Kan man ha vanliga påslakan..?

  • Jonas

   2020-03-26 (4 år sen)

   Hej Maria,

   Det går absolut bra att använda vanliga påslakan. Vissa aktörer har tagit fram egna påslakan som ska underlätta men det där är nog en smaksak.

   Jag hade rekommenderat att börja med dina vanliga påslakan och se hur det känns och därefter, om det inte känns bra, prova ett specialanpassat för just tyngdtäcken.

 • Albert Beierlein

  2020-01-16 (4 år sen)

  Vilka olika mått finnes det för Era täcken?

  • Jonas

   2020-01-20 (4 år sen)

   Hej Albert,

   Några av de täcken vi rekommenderar har följande mått:
   Cura Pearl: 150x200
   Cura Cozy: 150x210
   4living weight blanket: 150x200

   Med Vänliga Hälsningar
   Jonas
   Kundtjänst
   Kosttillskottguiden.nu