Bästa Tyngdtäcket 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Vi presenterar med glädje de bästa tyngdtäckena för 2024
Tyngdtäcke - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,8 TrendRehab Tyngdtäcke i 7 lager TrendRehab Tyngdtäcke i 7 lager
Pris
749 kr
Till butik
betyg 4,3 Cura Pearl Cura Pearl
Pris
599 kr
Till butik
betyg 4,1 Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg)
Pris
1244 kr
Till butik
betyg 4,0 Zenkuru glaspärletäcke Zenkuru glaspärletäcke
Pris
895 kr
Till butik
betyg 3,9 Beckasin bambu Beckasin bambu
Pris
1583 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En stilla natt, en lugn andning, en djup sömn - detta är vad ett tyngdtäcke kan erbjuda. Tyngdtäcke, även känd som vägtäcke, är en speciell typ av täcke som är fylld med små, icke-giftiga plastkulor eller glaspärlor för att skapa extra vikt. Dess syfte är att simulera känslan av en mjuk och fast omfamning, vilket hjälper till att främja lugn och avslappning. Denna känsla, känd som djuptrycksterapi, kan bidra till att minska stress, ångest och till och med vissa symtom på neuropsykiatriska sjukdomar. Med sin unika design och funktion, kan ett tyngdtäcke förbättra din sömnkvalitet och övergripande välbefinnande.

Från den stressade studenten till den hårt arbetande professionella, kan alla dra nytta av tyngdtäckets lugnande effekter. Det är särskilt användbart för individer som lider av sömnlöshet, ångest, depression, ADHD, autism och andra liknande tillstånd. Tyngdtäckets djuptrycksterapi hjälper till att stimulera produktionen av serotonin och melatonin - två viktiga hormoner som reglerar vår sömn-vakenhet cykel och stämning. Dessutom kan det också vara till hjälp för de som bara vill förbättra sin sömnkvalitet eller minska daglig stress. Oavsett om du strävar efter en djupare sömn eller bara vill slappna av efter en lång dag, kan ett tyngdtäcke vara det saknade elementet i din sömnhygienrutin.

I vår strävan att hitta det bästa tyngdtäcket på marknaden, har vi testat en rad olika märken och modeller. Efter noggrann granskning och utvärdering har vi utsett TrendRehab Tyngdtäcke i 7 lager till det bästa tyngdtäcket. Med sin högkvalitativa konstruktion, balanserade vikt och bevisade effektivitet, har detta tyngdtäcke visat sig vara ett utmärkt verktyg för att främja bättre sömn och välbefinnande.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 5 bästa tyngdtäckena 2024

 1. Tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor Bäst i test: 4,8/5
 2. Cura Of Sweden Cura Pearl 5 kg Tyngdtäcke 150x210 cm Vit Mest prisvärt: 4,3/5
 3. Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) Bästa för par: 4,1/5
 4. Zenkuru Tyngdtaecke Bästa med glaspärlor: 4,0/5
 5. Beckasin Tyngdtäcke Bambu Bästa med sandkristaller: 3,9/5
 1. 1. Bäst i test: TrendRehab Tyngdtäcke i 7 lager

  Ett högkvalitativt, bekvämt och prisvärt tyngdtäcke.
  4,8
  Kvalitet
  4,9/5
  Vikt
  4,8/5
  Material
  4,7/5
  Vårt betyg:
  4,8/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Vikt: 5 - 11 kg
  • CE-märkt: Nej
  • Storlek: 150x200 cm
  • Stoppning: Glaspärlor

  När det gäller kvalitet står TrendRehabs Tyngdtäcke i 7 lager ut som ett högkvalitativt tyngdtäcke. Det är tillverkat med ekologiskt pressade glaspärlor och har en unik vaddstickning på endast 2 mm, vilket är mindre än de vanliga 4-5 mm som finns på de flesta andra tyngdtäcken. Detta innebär att glaspärlorna inte läcker ut vid långvarigt användande eller vid tvätt, vilket ökar täckets hållbarhet. Dessutom är täcket temperaturreglerande, vilket gör det bekvämt för både dem som är kalla och dem som är varma.

  För komfortfaktorn får TrendRehabs tyngdtäcke höga betyg. Många användare har rapporterat att täcket hjälper dem att sova snabbare och minskar ångest och oro. Dessutom frigör den omfamnande funktionen det läkande må-bra-hormonet oxytocin, vilket har en lugnande effekt på oro, ångest och depression. Detta bidrar till ökat välbefinnande och bättre sömnkvalitet. Täcket är särskilt rekommenderat för personer med ADHD eller fibromyalgi.

  Med tanke på dess kvalitet och komfort är priset på 749 kr mycket rimligt. TrendRehab tyngdtäcke erbjuder ett utmärkt värde för pengarna, vilket reflekteras i dess höga kundrecensioner. Många användare har gett produkten höga betyg, vilket bekräftar att det är ett bra köp. Sammantaget är detta tyngdtäcke ett utmärkt val för den som söker ett högkvalitativt, bekvämt och prisvärt tyngdtäcke.

  Fördelar

  • Högkvalitativt och hållbart material
  • Temperaturreglerande
  • Ökar välbefinnande och sömnkvalitet
  • Rekommenderas för ADHD och fibromyalgi
  • Utmärkt prisvärdhet

  Nackdelar

  • Kan vara för tungt för vissa
  • Inte lämplig för personer med vissa medicinska tillstånd
  Produkten finns att köpa här:
  749 kr
 2. 2. Mest prisvärt: Cura Pearl

  Högkvalitativt tyngdtäcke för bättre sömn och minskad stress.
  4,3
  Kvalitet
  4,2/5
  Vikt
  4,3/5
  Material
  4,4/5
  Vårt betyg:
  4,3/5
  Till butiken
  (Confident Living)
  • Vikt: 3 - 13 kg
  • CE-märkt: Ja
  • Storlek: 150x200 cm
  • Stoppning: Kiselpärlor

  Cura Pearl tyngdtäcke imponerar med sin höga kvalitet. Täcket är uppbyggt av sju lager, inklusive ett yttre lager av 100% bomull som ger en följsam och luftig känsla, och en kärna av naturliga finslipade kiselpärlor och polyestervadd som ger rätt tyngd och komfort. Täcket håller formen väl även efter lång tids användning, vilket vittnar om dess hållbarhet och högkvalitativa konstruktion.

  Komforten är en annan stark punkt för Cura Pearl. Täcket ger tillräckligt med tryck för att vara effektivt utan att bli obehagligt, och många användare rapporterar att det hjälper dem att sova bättre och vakna utvilade. Det kan även användas som en filt under dagen för att lindra stress och ångest. Dock har några användare anmärkt att de önskat att täcket var varmare.

  Med tanke på kvaliteten och komforten är priset för Cura Pearl mycket rimligt. För 599 kr får du ett högkvalitativt tyngdtäcke som kan förbättra din sömnkvalitet och minska stressnivåerna. Kundrecensionerna är övervägande positiva, med ett genomsnittsbetyg på 4,3 av 5 stjärnor, vilket bekräftar att de flesta köpare är nöjda med sitt köp.

  Fördelar

  • Kiselpärlor som vikt
  • Sluter sig nära kroppen
  • 60 graders maskintvätt

  Nackdelar

  • Lite för varmt
  Produkten finns att köpa här:
  599 kr
 3. 3. Bästa för par: Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg)

  Högkvalitativt, komfortabelt tyngdtäcke med unik 2 mm vaddstickning.
  4,1
  Kvalitet
  4,5/5
  Vikt
  4,3/5
  Material
  3,5/5
  Vårt betyg:
  4,1/5
  Till butiken
  (TrendRehab)
  • Vikt: 13,6 kg
  • CE-märkt: BSCI-certifierat
  • Storlek: 200x220 cm
  • Stoppning: Glaspärlor

  När det gäller kvalitet, imponerar Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) med sin höga standard. Tillverkat av ECO-certifierat material och sytt i 7 lager, detta tyngdtäcke visar enastående hållbarhet och kvalitet. Dess unika vaddstickning på endast 2 mm är en betydande förbättring jämfört med andra tyngdtäcken på marknaden, vilket garanterar att de ekologiskt pressade glaspärlorna inte läcker ut vid långvarig användning eller tvätt. Dessutom erbjuder tillverkaren en 2-årig garanti, vilket stärker förtroendet för produkten.

  För komfort, ger Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) också en mycket hög nivå av tillfredsställelse. Dess tyngd frigör oxytocin, ett må-bra-hormon som kan ha en lugnande effekt på oro, ångest och depression. Denna funktion kan förbättra användarens välbefinnande och leda till bättre hälsa genom att minska stresshormonet i kroppen. Dessutom är täcket temperaturreglerande, vilket gör det lämpligt för både personer som är varma och de som är kalla av sig.

  Med tanke på dess höga kvalitet och komfortnivå, anser vi att Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) erbjuder god prisvärdhet för sitt pris på 1244 kr. Kundernas recensioner stöder också denna bedömning, med en stor andel höga betyg från olika användare. Sammantaget ger vi Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) ett betyg på 4,1/5, vilket gör det till ett utmärkt val för den som söker ett högkvalitativt och bekvämt tyngdtäcke.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • ECO-certifierat material
  • Unik vaddstickning på 2 mm
  • 2-årig garanti
  • Frigör lugnande må-bra-hormon

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med andra täcken
  • Eventuellt för tungt för vissa användare
  Produkten finns att köpa här:
  1244 kr
 4. 4. Bästa med glaspärlor: Zenkuru glaspärletäcke

  Högkvalitativt, komfortabelt och prisvärt tyngdtäcke för djupare sömn.
  4,0
  Kvalitet
  3,1/5
  Vikt
  4,7/5
  Material
  4,2/5
  Vårt betyg:
  4,0/5
  Till butiken
  (CoolStuff)
  • Vikt: 5 - 15 kg
  • CE-märkt: Nej
  • Storlek: 150x210 cm
  • Stoppning: Glaspärlor

  När det kommer till kvaliteten på Zenkuru glaspärletäcke, verkar det hålla en hög standard. Täckets yttertyg är tillverkat av 100% bomull, vilket är miljöcertifierat enligt Oeko Tex Standard 100. Fyllningen består av glaspärlor och polyestervadd, vilka är både hypoallergena och giftfria. Detta tyder på att tillverkaren har prioriterat kvalitativa material för att säkerställa produktens hållbarhet och användarens komfort. Kunderna verkar överlag nöjda med kvaliteten, vilket framgår av recensionerna där de berömmer täckets bra distribution av pärlorna som inte klumpar sig.

  Komforten verkar också vara en stark punkt för Zenkuru glaspärletäcke. Täcket ger ett mjukt tryck över hela kroppen, likt en stor och vänlig kram. Detta kan hjälpa användaren att slappna av och sova djupare. En del kunder har rapporterat att de upplever täcket som för varmt, men detta kan vara en individuell preferens. Generellt sett verkar täcket erbjuda en behaglig sovupplevelse och kan även användas som en filt över knäna, axlarna eller nacken när du sitter i soffan.

  Med tanke på priset på 895 kr, verkar Zenkuru glaspärletäcke erbjuda ett bra värde för pengarna. Detta gäller särskilt om man jämför med andra tyngdtäcken på marknaden. Kunderna verkar överlag nöjda med produkten, vilket framgår av det höga genomsnittsbetyget på 4,6/5 baserat på 226 recensioner. Det finns dock några mindre positiva recensioner, men dessa verkar vara i minoritet och kan vara kopplade till individuella preferenser snarare än produktens kvalitet och prestanda. Sammanfattningsvis verkar Zenkuru glaspärletäcke vara en prisvärd produkt som erbjuder hög kvalitet och komfort.

  Fördelar

  • Hög kvalitet och hållbarhet
  • Miljöcertifierat och hypoallergent material
  • Bra distribution av glaspärlor
  • Ger behagligt tryck över hela kroppen
  • Prisvärd jämfört med andra tyngdtäcken

  Nackdelar

  • Kan upplevas som för varmt för vissa
  • Inte topprankad i testresultatet
  Produkten finns att köpa här:
  895 kr
 5. 5. Bästa med sandkristaller: Beckasin bambu

  Ett högkvalitativt tyngdtäcke med bambukonstruktion och sandkristallsfyllning.
  3,9
  Kvalitet
  3,6/5
  Vikt
  4,0/5
  Material
  4,1/5
  Vårt betyg:
  3,9/5
  Till butiken
  (Svensk Hälsokost)
  • Vikt: 7 - 10 kg
  • CE-märkt: Ja
  • Storlek: 150 x 210 cm
  • Stoppning: Sandkristaller

  Beckasin Bambu Tyngdtäcke har en viktig fördel i sin bambukonstruktion. Bambu är känt för sin exceptionella fuktavvisande förmåga, vilket gör det till ett utmärkt val för alla årstider. Det är också naturligt antibakteriellt, vilket bidrar till att hålla täcket rent och fräscht. Detta tyngdtäcke är fyllt med hypoallergena och luktfria sandkristaller, vilket ger ett behagligt tryck och hjälper till att skapa en lugnande och avkopplande känsla. Dessutom, tack vare dess CE-certifiering, kan kunderna vara säkra på att de får en produkt av hög kvalitet.

  Beckasin Bambu Tyngdtäcke erbjuder god komfort tack vare dess unika konstruktion. Täcket formas tätt intill kroppen, vilket ger ett omfamnande tryck som kan hjälpa till att främja bättre sömn. Dock finns det några recensioner som pekar på en viss obekvämhet, vilket kan bero på individuell preferens snarare än produktens kvalitet. Trots detta har täcket generellt fått positiva recensioner för sin komfort.

  Med tanke på dess höga kvalitet och unika egenskaper kan priset på Beckasin Bambu Tyngdtäcke verka ganska högt jämfört med andra tyngdtäcken på marknaden. Men om du värderar naturliga material och en produkt som kan användas året runt, kan detta tyngdtäcke vara värt investeringen. Dock, med tanke på det blandade mottagandet från kunderna, kan det vara värt att överväga andra alternativ innan du gör ett köpbeslut.

  Fördelar

  • Exceptionell fuktavvisande förmåga
  • Naturligt antibakteriellt material
  • Fyllt med hypoallergena sandkristaller
  • CE-certifierad för hög kvalitet
  • Formar sig tätt intill kroppen

  Nackdelar

  • Priset är högre än andra täcken
  • Mottagandet från kunderna är blandat
  Produkten finns att köpa här:
  1583 kr
  1583 kr
testvinnarna

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Tyngdtäcke Vikt CE-märkt Storlek Stoppning Totalbetyg Pris
Tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor 5 - 11 kg Nej 150x200 cm Glaspärlor Betyg 4,8 / 5
4,8 / 5
Pris från
749 kr
Cura Of Sweden Cura Pearl 5 kg Tyngdtäcke 150x210 cm Vit 3 - 13 kg Ja 150x200 cm Kiselpärlor Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
599 kr
Dubbeltäcke Tyngdtäcke (13,6 kg) 13,6 kg BSCI-certifierat 200x220 cm Glaspärlor Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1244 kr
Zenkuru Tyngdtäcke 5 - 15 kg Nej 150x210 cm Glaspärlor Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Pris från
895 kr
Beckasin Tyngdtäcke Bambu 7 - 10 kg Ja 150 x 210 cm Sandkristaller Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
1583 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tyngdtäcke

Hur man väljer rätt tyngdtäcke

Att hitta det bästa tyngdtäcket kan vara en utmaning, speciellt med det breda utbudet av märken och modeller som finns på marknaden idag. Men med rätt kriterier i åtanke, kan du hitta det perfekta tyngdtäcket som uppfyller dina behov och förbättrar din sömnkvalitet. Här är några viktiga bedömningskriterier att tänka på när du shoppar för ett tyngdtäcke.

1. Vikt

Vikten på tyngdtäcket är kanske det mest avgörande kriteriet. Generellt sett bör vikten på täcket vara ungefär 10% av din kroppsvikt. Detta är för att skapa tillräckligt tryck för att stimulera djuptrycksterapi utan att kännas överväldigande eller obekvämt. Det är dock viktigt att notera att detta kan variera beroende på personliga preferenser och individuella behov. Vissa människor kanske föredrar ett lättare eller tyngre täcke, så det kan vara värt att prova olika vikter för att se vad som fungerar bäst för dig.

2. Material

Material av tyngdtäcket spelar också en stor roll i dess komfort och hållbarhet. De flesta tyngdtäcken är fyllda med glaspärlor eller plastkulor för vikt, men det yttre tyget kan variera. Bomull är ett populärt val för dess andningsförmåga och mjukhet, medan minky eller fleece kan erbjuda extra värme och mysighet. Det kan också vara en bra idé att leta efter ett täcke med ett avtagbart och tvättbart överdrag för enkel rengöring.

3. Storlek

Storleken på tyngdtäcket bör matcha storleken på din säng eller kropp. Om täcket är för litet, kanske det inte ger tillräckligt med täckning och tryck. Om det är för stort, kan det bli svårt att hantera och vikten kanske inte distribueras jämnt. Kom ihåg att tyngdtäcken är menade för individuell användning och bör inte delas mellan två personer.

4. Konstruktion

Konstruktionen av tyngdtäcket är avgörande för dess effektivitet och hållbarhet. Täcken med kvadratiska fickor är att föredra, eftersom de hjälper till att fördela vikten jämnt över hela täcket. Fickorna bör också vara tillräckligt små för att förhindra att fyllningen skiftar och klumpas ihop. Dessutom bör sömmarna vara starka och hållbara för att stå emot slitage över tid.

5. Kostnad

Priset på ett tyngdtäcke kan variera kraftigt beroende på dess vikt, material och konstruktion. Medan det kan vara frestande att gå för det billigaste alternativet, kan det vara värt att investera i ett högkvalitativt täcke som kommer att hålla länge och erbjuda bättre komfort och stöd. Kom ihåg att ett bra tyngdtäcke är en investering i din sömnkvalitet och övergripande välmående.

6. Återbetalningspolicy och garanti

Eftersom tyngdtäcken kan vara en betydande investering, är det viktigt att företaget erbjuder en rättvis återbetalningspolicy och garanti. Detta ger dig möjligheten att returnera produkten om den inte uppfyller dina förväntningar eller om det uppstår några problem. Ett företag som står bakom sina produkter med en solid garanti visar att de är säkra på sin produktkvalitet och kundnöjdhet.

7. Användarrecensioner

Även om alla har olika preferenser när det kommer till komfort och känsla, kan användarrecensioner ge värdefull insikt i ett tyngdtäckets prestanda och kvalitet. Leta efter recensioner som nämner specifika aspekter som du bryr dig om, till exempel viktfördelning, varme, sömnförbättring och hållbarhet. Kom dock ihåg att ta varje recension med en nypa salt, eftersom individers upplevelser kan variera.

8. Certifieringar

Slutligen, leta efter tyngdtäcken som har fått certifieringar för säkerhet och kvalitet, såsom CertiPUR-US eller Oeko-Tex. Dessa certifieringar garanterar att produkten är fri från skadliga kemikalier och uppfyller vissa standarder för hållbarhet och kvalitet. Detta är särskilt viktigt om du är känslig för allergier eller om du planerar att använda täcket med barn eller husdjur.

pleased young caucasian ill girl wearing robe winter hat scarf wrapped plaid standing profile view hugging pillow with closed eyes isolated crimson background with copy space

Fördelar med Tyngdtäcke

Utöver att vara ett mysigt tillägg till din säng, erbjuder tyngdtäcken en rad hälsomässiga fördelar som sträcker sig mycket längre än bara en god natts sömn. Täcket är utformat för att lindra stress, minska ångest och förbättra ditt välbefinnande på ett naturligt och säkert sätt. Här är några av de mest framstående fördelarna med att använda ett tyngdtäcke:

 • Främjar djup sömn: En av de mest kända fördelarna med ett tyngdtäcke är dess förmåga att främja djup sömn. Den extra vikten från täcket skapar en djup tryckterapieffekt, vilket hjälper till att lugna nervsystemet och främjar produktionen av sömnhormoner som melatonin. Detta kan bidra till att du somnar snabbare, sover djupare och vaknar upp mer utvilad.
 • Minskar stress och ångest: Djuptrycksterapi, som simuleras av tyngdtäcket, har också visat sig lindra stress och ångest. Trycket från täcket kan hjälpa till att sänka kortisolnivåerna, kroppens huvudsakliga stresshormon, och öka produktionen av serotonin, ett välmåendehormon. Detta kan bidra till att minska känslor av stress och ångest och främja avslappning och lugn.
 • Hjälper personer med neurologiska eller psykiska tillstånd: För personer med tillstånd som ADHD, autism, PTSD eller restless legs syndrome, kan ett tyngdtäcke vara särskilt fördelaktigt. Djuptrycksterapins lugnande effekt kan hjälpa till att minska hyperaktivitet, stress och andra symtom som är förknippade med dessa tillstånd.
 • Förbättrar fokus och uppmärksamhet: Genom att förbättra sömnkvaliteten och minska stress och ångest, kan ett tyngdtäcke också bidra till att förbättra ditt fokus och din uppmärksamhet. En god natts sömn och minskad stress är avgörande för kognitiv funktion, inklusive minne, koncentration och problemlösning.
 • Är säkert och naturligt: Till skillnad från sömntabletter eller andra mediciner, erbjuder ett tyngdtäcke en naturlig och säker metod för att förbättra sömn och minska stress. Det finns inga biverkningar eller risker för beroende förknippade med användning av ett tyngdtäcke. Detta gör det till ett utmärkt val för de som söker naturliga lösningar på sina sömnproblem eller stressrelaterade frågor.

Nackdelar med Tyngdtäcke

Trots de många fördelarna med tyngdtäcken, finns det också några potentiella nackdelar att vara medveten om. Dessa nackdelar kan variera beroende på individuella preferenser och behov, och de kanske inte gäller för alla. Här är några av de potentiella nackdelarna med att använda ett tyngdtäcke:

 • Kan vara för varmt för vissa användare: På grund av dess extra vikt och täthet, kan ett tyngdtäcke behålla mer värme än ett traditionellt täcke. Detta kan leda till överhettning, särskilt för de som är naturligt varma sovare eller de som bor i varmare klimat. Vissa tyngdtäcken kommer dock med svalare, fukttransporterande tyger eller avtagbara överdrag för att motverka detta problem.
 • Är tungt att hantera: Som namnet antyder, är ett tyngdtäcke betydligt tyngre än ett vanligt täcke. Detta kan göra det svårt att bära, skifta eller tvätta för vissa människor, särskilt de med begränsad styrka eller rörlighet. Tänk på detta om du funderar på att köpa ett tyngdtäcke och se till att välja en vikt och storlek som du bekvämt kan hantera.
 • Kan vara dyrt: Tyngdtäcken är generellt sett dyrare än traditionella täcken på grund av deras specialiserade material och konstruktion. Även om de erbjuder många hälsomässiga fördelar, kan kostnaden vara ett avskräckande för vissa människor. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en investering i din sömnkvalitet och övergripande hälsa, och många människor tycker att fördelarna överväger kostnaden.

Hur man använder ett Tyngdtäcke

Att använda ett tyngdtäcke är inte mycket annorlunda från att använda ett vanligt täcke. Men på grund av dess extra vikt och speciella egenskaper, finns det några saker du bör tänka på för att maximera dess fördelar och säkerställa din komfort. Här är några tips om hur man använder ett tyngdtäcke på rätt sätt:

1. Välj rätt vikt

Den första och viktigaste punkten att komma ihåg är att välja ett täcke med rätt vikt. Generellt sett bör tyngdtäcket vara cirka 10% av din kroppsvikt, även om detta kan variera beroende på individuella preferenser. Ett täcke som är för tungt kan vara överväldigande och obekvämt, medan ett täcke som är för lätt kanske inte ger tillräckligt med press för att vara effektivt.

2. Anpassa dig gradvis

Om du aldrig har använt ett tyngdtäcke förut, kan det ta lite tid att vänja sig vid känslan av extra tryck. Börja med att använda det i kortare perioder, till exempel när du slappnar av på soffan eller tar en tupplur. Gradvis kan du öka tiden du spenderar under täcket tills du känner dig bekväm med att sova under det hela natten.

3. Skapa en inbjudande sömnmiljö

Ett tyngdtäcke kan göra underverk för din sömnkvalitet, men det är också viktigt att ta hand om resten av din sovmiljö. Se till att ditt rum är mörkt, tyst och svalt, och försök att hålla alla distraktioner, inklusive elektroniska enheter, ut ur sovrummet. En lugnande rutin innan sänggåendet, som att läsa eller ta ett varmt bad, kan också hjälpa till att förbereda din kropp och ditt sinne för sömn.

4. Skötsel och underhåll

För att hålla ditt tyngdtäcke i bästa skick, är det viktigt att ta hand om det korrekt. Följ tillverkarens skötselinstruktioner när det gäller rengöring och tvätt. Många tyngdtäcken kommer med ett avtagbart överdrag som kan tas av och tvättas separat, vilket gör rengöring enklare och hjälper till att skydda täcket från slitage.

5. Lyssna på din kropp

Slutligen, kom ihåg att lyssna på din kropp. Om du känner dig obekväm eller klaustrofobisk under ditt tyngdtäcke, kan det vara för tungt för dig. Om du inte märker någon förbättring i din sömn eller om du upplever några negativa biverkningar, kanske du behöver prova ett lättare täcke, ändra din användning eller diskutera andra sömnförbättringsåtgärder med en hälso- och sjukvårdspersonal.

vanliga frågor om Tyngdtäcke

FAQ: Vanliga frågor om tyngdtäcken

Är tyngdtäcken varma att sova under?

Det kan variera beroende på materialet i tyngdtäcket. Vissa material, som minky eller fleece, kan vara varmare än andra, som bomull. Dessutom kan den extra vikten från täcket också bidra till värmen. Om du är orolig för överhettning, leta efter ett täcke med andningsbart material eller ett avtagbart överdrag som du kan ta bort när det är varmt.

Är tyngdtäcken säkra för barn att använda?

Ja, tyngdtäcken kan vara säkra för barn att använda, men det är viktigt att välja rätt vikt och storlek för barnets ålder och vikt. Generellt sett ska tyngdtäcket inte vara mer än 10% av barnets kroppsvikt. Låt inte barn under 2 år sova med ett tyngdtäcke på grund av risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS).

Hur länge ska jag använda mitt tyngdtäcke?

Det finns ingen fast regel för hur länge du ska använda ditt tyngdtäcke. Vissa människor använder det bara när de sover på natten, medan andra kanske också använder det under dagen för att slappna av eller minska ångest. Lyssna på din kropp och använd ditt täcke på det sätt som känns mest fördelaktigt för dig.

Kan jag tvätta mitt tyngdtäcke i maskin?

Det beror på täckets specifika tvättråd. Vissa tyngdtäcken har avtagbara överdrag som enkelt kan tvättas i maskin, medan själva täcket kan behöva handtvättas eller kemtvättas. Alltid läs och följ tillverkarens skötsel- och tvättråd för att säkerställa att du inte skadar ditt täcke.

Kan jag använda mitt tyngdtäcke om jag har hälsoproblem som andningssvårigheter eller cirkulationsproblem?

Om du har hälsoproblem som andningssvårigheter, cirkulationsproblem eller andra medicinska tillstånd, bör du först rådgöra med din läkare innan du använder ett tyngdtäcke. Även om de flesta människor kan använda tyngdtäcken säkert och effektivt, kan personer med vissa medicinska tillstånd behöva ta extra försiktighetsåtgärder.

Finns det något att tänka på vid användning av ett Tyngdtäcke?

Ja, det finns några saker att tänka på vid användning av ett tyngdtäcke. Först och främst, se till att du väljer rätt vikt för din kropp. Ett täcke som är för tungt kan vara överväldigande och obekvämt. Använd ditt täcke gradvis för att vänja din kropp vid det extra trycket och se till att din sovmiljö är lugn och avkopplande för att maximera fördelarna med ditt täcke.

Kan jag använda ett tyngdtäcke om jag är gravid?

Generellt sett kan gravida kvinnor säkert använda tyngdtäcken, men det är alltid bäst att diskutera detta med din läkare eller barnmorska. Om du är gravid och överväger att använda ett tyngdtäcke, bör du vara uppmärksam på eventuell obehag eller tryck på magen eller andra delar av kroppen.

Är ett tyngdtäcke värt dess kostnad?

För många människor kan svaret vara ett rungande ja. Tyngdtäcken kan erbjuda en rad fördelar, inklusive bättre sömnkvalitet, minskad stress och ångest, och förbättrad fokus och uppmärksamhet. Medan de initiala kostnaderna kan vara höga, kan investeringen vara väl värt det med tanke på de långsiktiga hälsofördelarna och förbättringen av livskvaliteten.

detail down comforter

Så gjorde vi testet

När vi testar Tyngdtäcke strävar vi efter att ge en objektiv och detaljerad bedömning. Vi baserar våra utvärderingar på flera kritiska faktorer, inklusive kvalitet, komfort, pris och kundrecensioner för att säkerställa att vi ger en fullständig och rättvis bedömning. Vårt team av kvalificerade experter har genomfört noggranna tester och recensioner för att hitta det bästa tyngdtäcket på marknaden.

 • Kvalitet: Är tyngdtäcket tillverkat av högkvalitativa material? Hur är sömmarna och finishen? Håller täcket formen efter lång tids användning?
 • Komfort: Hur bekvämt är tyngdtäcket att använda över tid? Ger det tillräckligt med tryck utan att bli obehagligt?
 • Pris: Är tyngdtäcket prissatt rimligt i förhållande till kvaliteten? Erbjuder det ett bra värde för pengarna?
 • Kundrecensioner: Vad säger kunderna om tyngdtäcket? Har det generellt positiva recensioner?

Sammanfattningsvis tar vi på Kostnord en noggrann titt på varje aspekt av Tyngdtäcke. Genom att utvärdera kvalitet, komfort, pris och kundrecensioner kan vi ge en objektiv och vetenskapligt grundad rekommendation. Vårt mål är att göra ditt köpbeslut enklare genom att tillhandahålla klara och detaljerade produktrecensioner.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer
 • Maria Bergman

  2020-02-20 (4 år sen)

  Hur bäddar man med tyngdtäcken? Kan man ha vanliga påslakan..?

  • Jonas

   2020-03-26 (4 år sen)

   Hej Maria,

   Det går absolut bra att använda vanliga påslakan. Vissa aktörer har tagit fram egna påslakan som ska underlätta men det där är nog en smaksak.

   Jag hade rekommenderat att börja med dina vanliga påslakan och se hur det känns och därefter, om det inte känns bra, prova ett specialanpassat för just tyngdtäcken.

 • Albert Beierlein

  2020-01-16 (4 år sen)

  Vilka olika mått finnes det för Era täcken?

  • Jonas

   2020-01-20 (4 år sen)

   Hej Albert,

   Några av de täcken vi rekommenderar har följande mått:
   Cura Pearl: 150x200
   Cura Cozy: 150x210
   4living weight blanket: 150x200

   Med Vänliga Hälsningar
   Jonas
   Kundtjänst
   Kosttillskottguiden.nu