testlabbet2

Hur vi testar och rekommenderar produkter på Kostnord.se

På Kostnord.se försöker vi alltid att hjälpa dig att leva ett gladare, hälsosammare och mer välbalanserat liv. Så när det kommer till att köpbeslut lägger vi er extra mycket tid på research och testning av alla produkter.

Vi gör marknadsanalyser, lyssnar på experter inom industrin och testar produkter på ett lättförståeligt sätt både i vårt testlaboratorium och hemma som produkterna är tänkta att användas. Det gör att du kan få trovärdiga produktrekommendationer och recensioner som du kan lita på.

Och även om vi får en affiliateprovision på vissa av produkterna som köps via vårt innehåll är våra rekommendationer endast baserade på prestanda, testresultat och våra egna upplevelser av produkterna. Skulle vi rekommendera en dålig produkt som ingen vill köpa skulle vi inte heller tjäna några pengar.

Hur vi tjänar pengar

Vi får en ersättning för vissa, men inte alla, produkter som köps via Kostnord.se, men bara om du går igenom och beställer hem varan från en återförsäljare. Vi rekommenderar endast produkter hos seriösa butiker med bevisade goda omdömen vad gäller service och leverans.

unboxing 2

Hur vi testar produkter

När vi gör våra tester börjar vi alltid med att göra ett urval av produkter. Det är inte praktiskt möjligt att testa alla produkter som finns inom varje kategori. 

Urvalsprocessen börjar med att undersöka marknaden vilka produkter som är populära. Det gör vi bland annat genom att lyssna på experter inom området, anställda på gym och vanliga människor som tränar. Via den här undersökningen tar vi även reda på vilka parametrar som är viktiga att undersöka och hur vi ska testa dem. Vi tar sedan fram en detaljerad testmetodik som hjälper oss att bedöma produkterna på attribut som hur lätta de är att använda, hur prisvärda de är, hur bra de presterar och mer.

Vi tar sedan fram en lista över de produkterna vi ska beställa hem och testa. Listan täcker in en stor rad olika återförsäljare, prisklasser, användarbetyg och välkända märken. I vårt jobb spenderas en hel del tid med att shoppa online och vi vill gärna dela med oss av vårt expertkunnande på området. Och vi är väl medvetna om att alla har sina egna preferenser när det kommer till smak och utseende så vi tar alltid med några välkända alternativ och de mest prisvärda produkterna vi kan hitta. Vissa produkter får vi skickade till oss gratis, men den stora majoriteten köper vi själva.

I tillägg till de objektiva testresultaten väger vi även in insikter vi fick under tiden vi testade produkterna, t.ex. Hur enkelt var det att justera vikten på ett par hantlar? Får yogamattan sämre grepp när man är ordentligt svettig? Eller var D-vitamintabletterna lätta att svälja? Vi tar på oss att redigera prestandadatan från testet till ett mer lättförståeligt format för att underlätta för våra användare. Vi samlar till exempel alla fördelar och nackdelar med varje produkt så att du kan väga de viktigaste punkterna mot din livsstil, dina behov och din budget för att göra det bästa valet för dig.

unboxing2

Testning i testlabbet

I Kostnords testlabb, som finns i Linköping, har vi en stor lokal och ett stort kök där vi testar alla produkter. I testlabbet testar vi allt från yogamattor till vitamintabletter och jämför hur de presterar mot varandra. Under testets gång dokumenterar vi allt från uppackning och montering till hur produkten är att använda genom bilder, videor och ord för att du så bra som möjligt ska kunna förstå hur känslan är att använda produkten och hur produkten presterar i vårt test.

Våra redaktörer, skribenter och andra anställda testar produkterna enligt instruktioner från experter på området genom standardiserad testmetodik. Men vi blir även lite kreativa när vi testar. Till exempel när vi testade skivstänger släppte vi dem från en höjd på en meter på träningsmattor, parkettgolv och cement för att se om stången tog någon skada och om vikten skadade golven. 

Testning hemma

Vissa produkter är inte alltid lämpliga att testa enbart i testlabbet. En del vill man se hur de fungerar hemma i vardagen medan andra vill man testa ute i naturen. I våra egna hem testar vi bland annat hur leveranser fungerar och hur bra produkterna håller över lång tids användning. Hur bra är till exmepel dämpningen på ett par löparskor efter 10 respektive 100 km? Har man lyckats gå ner i vikt efter en månad med måltidsersättning? Och har ett par träningstights tappat sin form, elasticitet eller blivit genomskinliga efter många tvättar?

Vår process för testning hemma följer görs av våra redaktörer och skribenter med samma metodik som testning i labbet under inrådan av experter. Varje person som testar produkten får fylla i ett formulär där man betygsätter produkten 1-5 på de viktiga attributen. Det ger ett meningsfullt och hjälpsamt resultat där du kan se hur bra produkter är att använda i verkligheten för vanliga människor. Testarna får även i uppgift att dokumentera resultaten med bilder och videor, samt fylla i vad de tycker är bra och dåligt med produkterna.

fitnessfranks tester av kosttillskott

Testning av kosttillskott

Kosttillskott kan under vissa förutsättningar hjälpa dig med:

  • Förbättrad hälsa genom att undvika näringsbrister
  • Återställa normala nivåer av diagnostiserad brist på ett ämne
  • Hjälpa till mot specifika symtom och hälsotillstånd

Men även om kosttillskott kan hjälpa till med det här finns det även en viss risk med att använda dem. Det rör sig främst och oreglerade produkter och felaktig användning. Det är möjligt att få i sig för mycket av ett ämne och skapa en obalans i kroppen eller så kan vissa kosttillskott reducera effekten av vissa mediciner.

Det bästa är såklart att få i sig tillräckligt med varje näringsämne genom maten vi äter och kosttillskott är bara fördelaktigt när de fyller ett behov som uppstått genom att man inte äter en välbalanserad kost. Även om en tillverkare påstår att just deras kosttillskott hjälper mot alla möjliga saker är det inte säkert att deras påståenden har något stöd i forskningen. Kosttillskott är inte heller menat att behandla, bota eller lindra symtom eller sjukdomar. De kommer inte lösa några problem som inte uppstått genom brist på ett näringsämne.

På Kostnord.se rekommenderar vi endast kosttillskott som har vetenskapligt bevisad effekt. Det gör vi genom att det finns stöd i flera olika oberoende studier av hög kvalitet som påvisar positiva effekter. Skulle forskningen visa att det finns risker med att använda en viss typ av kosttillskott kommer vi inte att rekommendera sådana produkter. Vi är väldigt noggranna när vi rekommenderar produkter och granskar varenda ingrediens som finns i kosttillskottet. Våra rekommendationer innehåller heller inte påståenden som inte är kliniskt bevisade. Vi rekommenderar heller aldrig potentiellt farliga kosttillskott (förutom risken som finns med alla kosttillskott vid felanvändning).

Vi premierar produkter som tillverkats enligt noggranna processer som GMP och HACCP, som säkerställer att produkter inte är skadliga och innehållet överensstämmer med innehållsförteckningen. Ännu bättre är såklart om produkternas innehåll har testats och säkerställts av ett oberoende labb. Att få produkter testade och certifierade kan vara en väldigt kostsam process, så även ocertiferade produkter kan hålla hög kvalitet.

Förutom de här strikta kraven vi har på kosttillskotten granskar vi noga innehållsförteckningen på varje produkt efter attribut som vi värderar högt. Det inkluderar till exempel produkter som är GMO-fria, ekologiska, minimalt med smakämnen och sötningsmedel samt fria från onödiga tillsatser. Produkter som tillverkas i Sverige och har en lägre klimatpåverkan premieras självklart även dem. Våra rekommendationer av kosttillskott är inte menade att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnoser eller behandling. Sök alltid hjälp hos en läkare om du lider av några symtom och försök inte att lösa problemen själv med kosttillskott. Har du några frågor om ett kosttillskott kan vara bra för dig eller inte bör du alltid ställa dem till din läkare. 

Läs gärna mer om hela vår process för att rekommendera kosttillskott.

Varför lita på Kostnord.se?

Produkttester på Kostnord.se är enbart redaktionellt material. Det händer att vi får produkter skickade till oss för att testas, men majoriteten av alla produkter köper vi själva. Och även om vi får en provision från de flesta återförsäljarna när vi förmedlar köp av en produkt så låter vi aldrig återförsäljare, tillverkare eller någon annan diktera våra villkor eller påverka innehållet på sidan.

Innan vi testar någon produkt hör vi oss för bland användare och experter, vilka inkluderar läkare, dietister och personliga tränare, för bästa metoderna, vanliga frågor och det viktigaste man ska leta efter när det gäller en viss typ av produkt. Våra redaktörer och skribenter är även de experter på sitt sätt. Vår chefredaktör har exempelvis väldigt stor erfarenhet av träning på gym och hur man ska använda utrustning där. Vår nutriotionist har stor erfarenhet av både bra och dåliga kosttillskott och hur kroppen påverkas av dem. Alla artiklar faktagranskas även baserat på vetenskapliga studier.

Vi är väldigt måna om att säkerställa att innehållet på sidan matchar den stora diversitet som finns bland våra läsare. Vi säkerställer att alltid inkludera varumärken skapade av till exempel kvinnor och svarta, som inte alltid har lika väletablerade varumärken, i våra tester. Oavsett måste såklart alla produkter hålla hög kvalitet och testas på samma grunder.

När vi väl har publicerat en artikel låter vi den inte bara hamna i arkivet. Vi ser till att kontinuerligt uppdatera artiklar med ny information som forskningen har kommit fram till och testar kontinuerligt nya produkter. Vi vet själva hur frustrerande det är när man läser på om en produkt man tycker är jättebra bara för att inse att den inte säljs längre. Varje sida uppdateras även automatiskt dagligen med aktuella priser och lagerstatus från respektive återförsäljare. Vi lyfter alltid fram återförsäljaren med det lägsta priset för att du inte ska betala onödigt mycket för en produkt.

Feedback från läsare

Eftersom våra tester är till för att underlätta läsarnas val av produkter blir det extra viktigt att vi är lyhörda för den feedback vi får. Du som läsare kan alltid kontakta oss med frågor och synpunkter. Detta är ett led i vårt arbete med att förbättra våra recensioner och tester. Vi uppskattar både positiv och negativ feedback.

Intresset från vår sida ligger i att göra så trovärdiga och rättvisande produktrecensioner som möjligt. Arbetet är inte kortsiktigt utan vi vill ha återkommande läsare som blir nöjda med de produkter vi rekommenderar. På så vis gynnas både vi själva och du som läsare.

För att kontakta oss använd vårt kontaktformulär eller maila till info@venerolink.se.